Jump to content

Musikhörna och experimentverkstad


MatsT

Recommended Posts

En liten lägesrapport gällande bygge av RIAA-steg.

De lediga timmarna har varit för få de senaste helgerna så det har gått långsamt framåt men i alla fall framåt.

Så här ser förstärkardelen ut nu och nätdelslådan är i motsvarande stadie.

Utan täck-kåpa.

IMG_4164s.JPG.69f1f093bf8d47391128dafb02017da8.JPG

Med täck-kåpa.

IMG_4165s.JPG.835b6e2379ced039d4cc340ad0ec46cd.JPG

Jag hoppas få tid nästa helg att göra innanmätet klart men det får vi se om jag lyckas med.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mycket intressanta övningar. Läser med stor behållning.

 

On 4/17/2017 at 13:32, MatsT said:

Lite information om oljedämpningen finns här.

De redovisar några exempel och tonarmsresonansen blir som förväntat nedtämjd, högre Q, även om det såg väldigt kraftigt ut. Men detta är steady state-diagram och min gissning är att måttlig tonarmsdämpning framför allt hjälper mot oönskad utklingning, betydligt högre upp i frekvens. Transienter alltså.

Link to comment
Share on other sites

Jag har ju mest behandlat analogavspelning så här långt i tråden men visst förekommer det konkurrens från digitala media också. Min normala CD-avspelning tänkte jag behålla men jag har också en streamer från YBA som låter en aning slätstruken (men inte dåligt) så den ska kompletteras med en extern DAC.

Wadia har jag alltid haft ett gott öra till och nu gavs tillfälle att komplettera anläggningen med den sista DAC'en som använder deras kurvanpassningsteknik.

IMG_4174s.JPG.24bf9d60a3b3956f9427e5a42ba26e81.JPG

En Wadia 121 Den har en baksida också.

IMG_4173s.JPG.31054b2f4c8d6ba0653b6edf817d4ba0.JPG

Det medföljer en extern strömförsörjning och det finns eventuellt möjlighet till förbättring genom byte till analog strömförsörjning. Det finns färdiga apparater att köpa men det står vilka spänningar och strömförbrukning som gäller på aggregatet så det är inte så svårt att göra ett eget. Det är inget jag tänker hoppa på inom den närmaste framtiden.

IMG_4176s.JPG.0118fc4decca340308d1c56e81c7b28a.JPG

Fjärrkontroll måste också användas.

IMG_4177s.JPG.626ba0897d868e987dc3e5fd39fcea30.JPG

Omdöme om hur den presterar kommer snart.

 

Link to comment
Share on other sites

On ‎2017‎-‎04‎-‎23 at 07:20, calle_jr said:

min gissning är att måttlig tonarmsdämpning framför allt hjälper mot oönskad utklingning, betydligt högre upp i frekvens. Transienter alltså.

Det ligger nog en del i det. Jag tror att det blir mindre skrammel i armen pga glapp och kanske även en viss dämpning av egenresonans i armröret vid användning av lätt dämpning. Det påverkar dock inte nålens rörelse i spåret nämnvärt, då krävs mer dämpning.

Link to comment
Share on other sites

En kort redogörelse för hur jag uppfattade ljudet under ett par timmars lyssning igår ska jag försöka mig på. Jag har i stort sett bara kört CD-upplösning. 

Det är min upplevelse som beskrivs och de som inte tror att det är några betydande skillnader mellan DAC'ar eller anser att det jag skriver troligen mestadels är inbillning behöver inte fortsätta att läsa. Min upplevelse är som den är oberoende av orsak så jag fortsätter nu min subjektiva värdering.

I manualen finns nedanstående text:

"The Wadia 121Decoding Computer is designed to be left with the power on with no harm or wear to the unit. While the power light is always illuminated, the volume and input sections of the front display can be minimized by pushing the display command on the remote control. Leaving the power on allows the circuitry to remain thermally stable, which provides better performance and longer life. Careful listeners will notice that the sound of the Wadia 121Decoding Computer will improve steadily after the unit is powered-up. A new unit will undergo more dramatic changes when power is applied for the first time. If you turn off your Wadia 121Decoding Computer for more than an hour, you will find that the unit will undergo a similar, but less dramatic improvement once power is reapplied."

Jag är tydligen en "noggrann lyssnare" för jag upplevde en rätt stor förbättring under tiden jag lyssnade. Till en början uppfattade jag ljudet som öppet och detaljerat men en smula vasst med tydlig markering av s-ljud t.ex. Apparater som låter så brukar inte bli långvariga i min anläggning men det var ändå lyssningsbart även i början så jag lyssnade vidare och noterade att ljudet är distinkt på ett sätt som jag saknat i YBA-streamern så det var ett gott tecken och det lät dessutom renare. Som tur är visade sig påståendet om förbättring stämma och från att i början låta lite vasst och med en ljudbild som var rätt långt fram och aningen platt så förändrade det sig till ett verklighetstroget ljud helt utan betoning av s-ljud och skenbar färgning. Ljudbilden expanderade och blev både djup och med rondör runt instrument och röster så det här verkar lovande. Nu får DAC'en stå på och jag kommer att fortsätta utvärderingen och det kommer inte att vara svårt eftersom det var mycket njutbart att lyssna på musik mot slutet av gårdagens session. Många CD-spelare och DAC'ar saknar just det där och jag har svårt för de flesta men Wadia har alltid låtit levande och varit roliga att lyssna på så jag hade höga förväntningar i det avseendet. Trots lite motstånd initialt när jag tvekade på om det här verkligen var en "riktig" Wadia så är jag nöjd så här långt.

Link to comment
Share on other sites

Spännande att läsa om en Wadia! Skulle du kunna sätta några epitet på ljudet ur den? Alltså mörkt/ljust, detaljerad/översiktlig eller liknande?

Har den förresten justerbar utnivå så den kan köras direkt mot slutsteg, jag ser att det finns en volymindikator? Eller är det hörlursuttaget som kan anpassas?

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle nog karakterisera den som tämligen neutral klangmässigt, dvs lite ljusare än de äldre Wadia-modellerna. Detaljerat och luftigt med stor ljudbild kan det nog också beskrivas som men det är förstås svårt att beskriva på det viset eftersom det alltid är en summa av de ingående delarna man lyssnar på.

Den beskrivs som tillverkaren som en DAC/förförstärkare och de rekommenderar att koppla den direkt till slutsteg. Några analoga ingångar finns inte men en digital volym-kontroll som regleras med fjärrkontrollen.

Broschyr finns här.

Link to comment
Share on other sites

On 4/29/2017 at 07:30, MatsT said:

Jag tror att det blir mindre skrammel i armen pga glapp och kanske även en viss dämpning av egenresonans i armröret vid användning av lätt dämpning. Det påverkar dock inte nålens rörelse i spåret nämnvärt, då krävs mer dämpning.

Brrr, glapp är ingen lätt historia att hantera :D

Man har alltid en respons i tonarmen, oavsett lätt, tung, radial, tangentialarm och oavsett typ av drivverk. Responsen skulle idealt vara 0, men det är omöjligt pga vinylspelarens inneboende funktionssätt :)
Man kan beräkna responsen, och här är ett exempel där jag antagit några olika nivåer på dämpning:

pic-11-47.jpg

Som syns har det mycket stor påverkan om man överdämpar armen. Genom att laborera med pu och tonarm så kan man alltså minimera påverkan i hörbart område. 
All respons > 0 är ren signalstöld, dvs man tappar dynamik och plattar till signalen.

Det finns även ett högfrekvent "system" i en pickup, där effektiv massa för nålarm och spolar samt vinylskivans komplians spelar in. Jag tror definitivt att tonarmens stabilitet och dämpning påverkar fnirr i detta system. Man brukar se det på frekvensgången vid 15-20 kHz på en modern MC.
 

Sorry om du tycker jag spammar din tråd.
 

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, calle_jr said:

pic-11-47.jpg

Min plan är att kommentera ovanstående fina kurvskara när jag tänkt klart, hur lång tid det tar vet jag inte. Det är viktigare att tänka rätt än snabbt - åtminstone ibland.

Nu ska jag prova en liten tweak istället för att tänka.

Link to comment
Share on other sites

Färdig-tweakat för idag.

Det är förstås Wadia 121 som varit föremål för lite prov den här helgen. Efter någon dag tyckte jag att det fanns något i ljudet som inte riktigt stämde och det var liksom någon "allmän smuts" som inte följde musiken men störde klangen. Jag tänkte att det kanske kunde vara problem med digitalöverföringen mellan streamer och DAC. Jag satte bara dit den första kabeln jag hittade och det är en rätt enkel variant så jag provade en lite bättre som jag tidigare har använt i motsvarande funktion. Det blev bättre!

Idag har jag letat fram en ännu bättre kabel som passar bra för den överföringen det är frågan om och nu behöver jag inte bråka mer med digitalöverföringen, den kabeln är säkert tillräckligt bra.

Jag läste lite i broschyren om hur de gått tillväga med nätdelen och med tanke på att det finns analoga nätdelar att köpa som uppgradering från utomstående tillverkare som också verkar ha kunder så tänkte jag att det måste bli någon skillnad i alla fall. Min känsla är samtidigt att Wadia nog vet rätt bra vad de håller på med och att både extern och intern nätdel verkar genomtänkta. Om det då är skillnad vid byte av nätdel kan det vara något annat än nätdelens funktion som orsakar det, nätstörningar kanske? Lätt att prova, jag har isolationstransformatorer med flytande jord och inbyggda nätfilter liggande så jag körde helt enkelt Wadian's matning via isolationstransformatorn och det var inte fel.

Jag misstänkte att det kunde vara lite problem eftersom det klickat i reläerna i Wadian en del när jag slagit på andra apparater och så ska det ju inte vara. Det kan ha kommit in från streamern också men oavsett hur så är det på DAC'en isolationstrafon gör mest nytta. Jag kör redan min ordinarie CD/DAC-kombination på det viset och har varit nöjd med det.

Jag har lyssnat igenom en massa olika musik med olika samplingsfrekvens och bitdjup och nu tycker jag att det låter så bra att det fungerar för mig. Inte mycket att anmärka på alls och jag vill höra mer musik när jag sätter mig. Jag har andra avspelningsapparater som anses bra och mäter fint men ändå inte engagerar mer än att jag börjar tänka på annat som kan behöva göras efter en kvart, så är det inte med Wadia 121 så den kommer säkert att stanna länge och bli använd dessutom.

Link to comment
Share on other sites

Provkörningen av Wadia 121 tog en del tid och bygget av nytt RIAA blev lite försenat igen men för dem som eventuellt är sugna på att bygga eget finns ett snarlikt bygge presenterat här av PhonoDude.

Jag hittade det efter att jag bestämt mig för att bygga ett steg med 5751 i my-följarkoppling. Vid närmare granskning av schemat såg jag en liten twist som är intressant och som jag sedan lade in i mitt schema. Med 0 volt på gallret i första steget sänks brusnivån rejält och vidare test får utvisa om det är bra eller inte men en intressant lösning är det. Simuleringar med kopplingen ser väldigt fina ut.

PhonoDude har också byggt en hardwire-version och den finns presenterad här tillsammans med lite mätningar.

Link to comment
Share on other sites

On 2017-05-01 at 14:50, MatsT said:

Färdig-tweakat för idag.

Det är förstås Wadia 121 som varit föremål för lite prov den här helgen. Efter någon dag tyckte jag att det fanns något i ljudet som inte riktigt stämde och det var liksom någon "allmän smuts" som inte följde musiken men störde klangen. Jag tänkte att det kanske kunde vara problem med digitalöverföringen mellan streamer och DAC. Jag satte bara dit den första kabeln jag hittade och det är en rätt enkel variant så jag provade en lite bättre som jag tidigare har använt i motsvarande funktion. Det blev bättre!

Idag har jag letat fram en ännu bättre kabel som passar bra för den överföringen det är frågan om och nu behöver jag inte bråka mer med digitalöverföringen, den kabeln är säkert tillräckligt bra.

Jag läste lite i broschyren om hur de gått tillväga med nätdelen och med tanke på att det finns analoga nätdelar att köpa som uppgradering från utomstående tillverkare som också verkar ha kunder så tänkte jag att det måste bli någon skillnad i alla fall. Min känsla är samtidigt att Wadia nog vet rätt bra vad de håller på med och att både extern och intern nätdel verkar genomtänkta. Om det då är skillnad vid byte av nätdel kan det vara något annat än nätdelens funktion som orsakar det, nätstörningar kanske? Lätt att prova, jag har isolationstransformatorer med flytande jord och inbyggda nätfilter liggande så jag körde helt enkelt Wadian's matning via isolationstransformatorn och det var inte fel.

Jag misstänkte att det kunde vara lite problem eftersom det klickat i reläerna i Wadian en del när jag slagit på andra apparater och så ska det ju inte vara. Det kan ha kommit in från streamern också men oavsett hur så är det på DAC'en isolationstrafon gör mest nytta. Jag kör redan min ordinarie CD/DAC-kombination på det viset och har varit nöjd med det.

Jag har lyssnat igenom en massa olika musik med olika samplingsfrekvens och bitdjup och nu tycker jag att det låter så bra att det fungerar för mig. Inte mycket att anmärka på alls och jag vill höra mer musik när jag sätter mig. Jag har andra avspelningsapparater som anses bra och mäter fint men ändå inte engagerar mer än att jag börjar tänka på annat som kan behöva göras efter en kvart, så är det inte med Wadia 121 så den kommer säkert att stanna länge och bli använd dessutom.

Har hamnat där också. Inte med en Wadia men ledsnat på HiFi-mässiga apparater som inte drar in mig i musiken, de kanske har häftigare bas, pinpointar ljud i ljubilden mer exakt än vad man kan tom kan uppfatta vid livemusik men det blir tråkigt i längden.

Nu lyssnar jag på musik och har svårt att ta mig från stolen när jag väl har satt mig.:)

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag äntligen fått upp min streamer och DAC på sin tänkta plats.

q9DpRs.jpg

Wadia 121 har jag redan beskrivit så nu tänkte jag gå vidare med streamern som är en YBA MP100B. Den har ungefär de funktioner jag vill ha och är trevlig att hantera, jag vill inte sitta med en dator när jag ska spela musik utan jag vill ha en apparat för det. Jag kan i och för sig ansluta en dator till den om jag skulle ångra mig.

AMKQlO.jpg

Här är en sådan apparat som faktiskt kan styras med reglage på fronten eller med hjälp av en fjärrkontroll, ganska likt att spela CD alltså. Jag föredrar att spela från USB-disk där jag kan lägga upp en trädstruktur som tilltalar mig och det är relativt enkelt att hitta musiken om man gjort strukturen på rätt sätt. Jag har varit lite väl lat när jag rippat CD så det är inte perfekt, det är ett tidsödande jobb att rippa och samtidigt lägga in alla taggar på rätt sätt.

Det går även att spela från "media", dvs nätverksdisk. Ibland är det bra men jag uppskattar inte helt strukturen som används med lite SQL-liknande sökfunktioner. Det går även att använda en app och jag har suttit en hel del med läsplatta senaste tiden och visst fungerar det och är ibland mer överskådligt än den lilla displayen på fronten.

Redan när jag köpte streamern var jag tveksam till om jag skulle tycka om ljudet men eftersom det går att använda extern DAC så var det inte så viktigt, jag kan koppla in en DAC jag trivs med. Den inbyggda DAC'en är en Wolfson WM8740 och den är det många som tycker om och visst låter det ganska bra. Konstruktören Yves-Bernard André är ingen dumskalle heller så jag förväntade mig att det skulle vara bra men kanske inte i min smak. Den låter i mina öron ganska neutral och utan illaljudande tendenser men ger inte riktigt det liv och den attacken i högfrekventa transienter som jag trivs med. Jag provade först med en Teradak 2.6D som extern DAC och visst gav det lite mer av det jag tycker om men den låter aningen "smutsig" när musiken blir komplex och den klarar inte 192 kHz heller så jag valde att skaffa en Wadia 121 och där har jag landat bra tycker jag.

YBA MP100 har testats i HiFi och Musik och Hifieinsnull och de är ganska nöjda. Att jag tycker att det blir bättre med Wadia är inte någon garanti för att någon annan skulle tycka det.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Här har inte så mycket hänt med anläggningen eftersom all tid jag ägnat den har varit i lyssningsposition fram till för ett par dagar sedan då en ny kabel letade sig in.

IMG_4190s.JPG.875b3462eb39a1d7030bba08f4115a6d.JPG

Det är en AES/EBU Digital Audio Cable Silver Balanced XLR. Anledningen till köpet är att Wadia 121 verkar fungera bäst via balanserad digital ingång.

Det kan jag skriva under på och det var en rejäl skillnad faktiskt, betydligt öppnare och mer detaljerat ljud. Det är nog inte kabeln i sig som ger skillnaden utan DAC'en som helt enkelt har en bättre ingång via XLR men kabeln gör sitt jobb och jag är nöjd. Investeringen var liten i förhållande till förbättringen som blev. Den skarpsynte kan se att jag inte har någon "fin-kabel" på analog-utgången men känslan är att den faktiskt gör precis det den ska så den orkar jag inte byta mot något annat för närvarande.

 

Edited by MatsT
Link to comment
Share on other sites

När jag ändå uppdaterar tråden så lägger jag in en aktuell bild på Wadia + uppkopplade enheter.

IMG_4192s.JPG.25a27a81a58fa35f89d3d76a941b0890.JPG

YBA-streamern är redan avhandlad och den är inkopplad digitalt via XLR och de båda spelarna ovanpå är uppkopplade digitalt via RCA.

Den övre spelaren är en Sony CDP-XB920 som är trevlig att använda med skivpuck och fin mekanik. Under den står min DVD-spelare som är en Pioneer DV-LX50 och såhär skriver Carlssonplanet om den:

"Släppt hösten -07, kunde blivit vår nya referens, men pengarna saknades. Funktionsmässigt som vår gamla DV-668 men med uppskalning, nya utgångar, mer processorstyrning, blanksvart front, blå leds och dubbelchassi. Guldpläterade utgångar – bl a analog 5.1 ut, jordad nätbrunn, HDMI-ut, HDMI-kontroll, uppskalar bild till 1920×1080 via 12-bits bild-DAC, spelar SACD/DVD-A/CD-RW/DVD-Video, DVD-R/-RW, DL-R/-RW, DVD+R/+RW, DL+R/+RW/VCD/SVCD/MP3, DivX Ultra, Windows Media Videos/Audio, JPEG photo. Klart långsammare åtkomst än DV-668, men med synbart bättre bild – och lika fint ljud. (Nypris 5900-6990:- )"

Jag har jämfört den sida vid sida med "LTS-referensen" DV-668 och de låter mycket riktigt tämligen identiskt. Jag har inte använt den som CD-spelare men däremot som DVD-spelare och då fungerar den ganska bra. Nu har jag provat att spela DVD via Wadia och det gav mersmak men jag vågar mig inte på några kommentarer än eftersom jag inte lyssnat tillräckligt länge och under tillräckligt kontrollerade former. Jag ska även jämföra med rippade DVD-filer.

Jag har planer på att ta de balanserade utgångarna från Wadia'n och köra dessa till någon av mina transistor-anläggningar för att kunna spela utan att dra igång rör-förstärkarna och det är främst sommartid ett sådant behov föreligger.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

Nu är det semestertider och snart behövs reseanläggningen så jag kopplade upp en liten och nätt anläggning.

lqwH1k.jpg

Jag har provlyssnat en stund och det låter alldeles förträffligt med TEAC WAP-2200 och HifiMan HE-400. Jag har inte provat hörlursutgången tidigare på TEAC'en men den är inte alls tokig så det här blir bra! Jag har redan hårddiskar som används med streamer så jag klarar mig bra utan Spotify eller andra liknande alternativ.

Jag har precis konverterat ett stort antal FLAC-filer till MP3 för användning med USB-sticka eller dylikt och ska avlyssna resultatet inom kort. Det är ingenting som jag har anledning att använda annat än i bilen t.ex men det är alltid intressant att prova hur det blir. För avlyssning i bil duger det alldeles säkert med MP3.

Link to comment
Share on other sites

Ett par kommentarer till tidigare inlägg också.

IMG_4192s.JPG.25a27a81a58fa35f89d3d76a941b0890.JPG

Det tog inte många minuter innan ovanstående uppställning reducerades till bara DVD och streamer, Sony'n har inte tillräckligt bra digitalutgång för att vara användbar för mig. Pioneer'en är bättre men den har bara RCA och jämfört med AES från YBA'n står den sig slätt. Med RCA på båda lät de tämligen likvärdigt så Wadia'n är uppenbarligen mycket bättre med balanserad ingång.

IMG_4190s.JPG.875b3462eb39a1d7030bba08f4115a6d.JPG

Jag avråder från bruk av switchad nätdel nära signalkablage och digitalöverföringar enligt bilden ovan. Efter jämförelse med min CD/DAC-uppställning var det något som lät fel, som något slags brus som egentligen inte hördes men gav en känsla av disighet. Efter flytt av den switchade nätdelen en bit bort ifrån de känsliga delarna försvann problemet och det spelar fint nu.

Link to comment
Share on other sites

Avlyssning av MP3-fil i stora anläggningen avklarad.

Resultat: totalt magplask

Jag valde med flit musik som troligen inte lämpar sig för MP3-komprimering - Bellini, Casta Diva med Cecilia Bartoli. MP3 bygger på att man kan ta bort information som maskeras och i gles musik med stor dynamik fungerar inte det något vidare. I normalfallet hörs "allt som finns med" och om man då tar bort 90% av informationen så är det kanske inte så konstigt att det liksom dör?

Jag körde MP3-fil över trådlöst nätverk och även FLAC över detsamma men sedan provade jag även FLAC-avspelning från hårddisk och det lät ytterligare lite bättre och det kan säkert vara fallet men jag vågar inte vara tvärsäker att inte inbillning spelar in, det var ganska liten skillnad mellan trådlöst nätverk och HD.

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, MatsT said:

totalt magplask

Hehe.

Jag måste erkänna att det var med viss oro jag läste ditt föregående inlägg. "Vad håller han nu på med", typ :)

Oavsett vilket så tycker jag det är bäst att inte riskera för mycket mp3-filer i omlopp.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Oavsett vilket så tycker jag det är bäst att inte riskera för mycket mp3-filer i omlopp.

Jag tror att jag ska radera skräpet men det var intressant att testa när jag hade full kontroll på allt.

castadivamp3.jpg.2d3326ebb4a1acfb5dcb759b465ff55a.jpg

Det står att Audio Quality är bra. :D

Genre: Ballad !!

Link to comment
Share on other sites

Det gäller att se till att det finns tillräckligt många projekt att hugga tag i när tillfälle ges.

Här är ett av dem (dålig bild men jag orkar inte ta en ny):

IMG_4220s.JPG.84f081fc94fca88df695b30c077d6515.JPG

Jag köpte för skoj skull ett väldigt billigt RIAA-steg (hundralappar) som jag tror att jag kan göra något hyggligt bra av. Jag har kopplat in det och kopplat ut direkt utan att lyssna med signal, det brummade en del så det var inte lönt att fortsätta. Det medföljer en väggtrafo på 12VAC så det kommer in AC i lådan och som synes är det ingen imponerande nätdel i den så det finns utrymme för förbättringar.

Min plan är att göra en separat låda med en rejäl DC-matning via nytt kontaktdon i 'Little Bear'. En rätt enkel procedur som jag borde hinna med inom en inte allt för lång tid.

Link to comment
Share on other sites

Spännande projekt du pysslar med! Definitivt intresserad av resultatet med Lilla Björn-RIAAt.

Och din semesterrigg liknar min i både tanke och utförande. Jag åker husbil på semestern och vill kunna hoppa in i lite musik då och då. Jag hittade en rimligt prissatt Pioneer XDP-100R med gott om internminne och köpte ett par Hifiman HE-400i runt senvåren. Resultatet är faktiskt riktigt, riktigt trevligt. Har även en Chord Mojo men gjorde valet att inte ens packa den. Pioneer låter tillräckligt bra utan den som extern DAC. (Därmed inte sagt att Mojo inte tillför, det gör den...)

Bildlänk

Förresten, gör gärna ett test med 320kbps fixed bitrate AAC (.m4a)? Jag tycker det kommer en hel närmare originalet än MP3 i någon form. :)

 

Edited by AlfaGTV
Tillägg
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, AlfaGTV said:

Förresten, gör gärna ett test med 320kbps fixed bitrate AAC (.m4a)? Jag tycker det kommer en hel närmare originalet än MP3 i någon form.

Jag gör inga fler test med förstörande komprimering, det finns så liten anledning att använda sådant numera. Resultatet i mitt försök var dessutom så långt ifrån acceptabelt att jag helt tappade lusten.

Pioneer XDP-100R har jag kikat på och det verkar vara en trevlig apparat och man kommer rätt långt med något i den stilen med bra lurar. Det går alldeles utmärkt att klara sig på periodvis.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, MatsT said:

Resultatet i mitt försök var dessutom så långt ifrån acceptabelt att jag helt tappade lusten.

:D Det finns väl något tillfälle då det kan vara good enough. Jag har en sådan kopia av mitt musikbibliotek på jobbet t.ex. där tillgången är viktigare än kvaliteten. (Skulle ju givetvis kunna ha en större disk med originalen, men jag hade ingen sådan över.)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jag har tagit fram min impedansmätare för lite grundforskning i ämnet SUT men det var svårare än jag hoppats på att få resultat värda att publicera, jag återkommer i ämnet senare (vi får se hur mycket senare det blir). Eftersom impedansmätaren satt uppkopplad till datorn som mina Pioneer S-CN301-LR med Sansui AU-101 kunde jag inte låta bli att mäta på dem i original-utförande och efter en tweak som jag nyttjat på dem.

I sitt ordinarie utförande mäter det så här:

pioneer.jpg.f4601d22f81b45ea83d311abd6ce4433.jpg

Med en placering cirka 30 cm från en vägg låter det inte bra i basen. Den blir lite entonig och aningen dominerande.

Efter en lite modifiering blir det så här:

pioneer_longport.jpg.044c5372e9e38270abb4bb553d76e174.jpg

Portresonansen är sänkt med mellan 5 och 10 Hz och resonansen är mer dämpad. Lådresonansen ändras också en aning och får ett lägre och rimligare Q-värde. Resultatet är ett mycket bättre och mer homogent ljud från högtalarna utan entonighet och med bättre följsamhet mot musiken framförallt i basen.

Någon kan möjligen tro att det är dyrt med sådana här förbättringar?

Det beror förstås på vad man tycker är dyrt men jag tycker det är en billig tweak. Jag har rullat ihop en bit papper och stoppat in i basreflexporten så att portlängden ökat med cirka 2.5 cm. En fördel med en sådan här tweak är att den är enkel att ta bort också.

 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, MatsT said:

Jag har tagit fram min impedansmätare för lite grundforskning i ämnet SUT men det var svårare än jag hoppats på att få resultat värda att publicera, jag återkommer i ämnet senare (vi får se hur mycket senare det blir).

Vi hoppas verkligen på det. Det har skrivits skärmsidor med text om SUTar till mc, sida upp och sida ner med långa resonemang om anpassning etc. Men väldigt lite om faktiska mätningar och beräkningar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...