Jump to content

Shifts vindlingar, framsteg och funderingar


shifts

Recommended Posts

On 2020-04-30 at 08:30, triomio said:

Jag är helt novis på det här med rumsresonanser. Finns det någon enkel formel eller web-kalkylator för det?

Rumsresonanser uppstår för de rumsmått som sammanfaller med halva våglängden för basgrundtoner och dess övertoner.

 

f=nv/2a

 

där n=1,2,3..., v=344m/s och a=rumsmått.

Din rumsbredd (3.8m) kommer alltså trigga 45Hz starkast, därefter 90 och 135Hz.

Link to comment
Share on other sites

Efter råd från AlfaGTV bestämmer jag mig för att bygga en Roon Endpoint helt klart, men har inte bestämt mig om konfigurationen ännu. Ser tre alternativ, listade nedan. De olika alternativen beror lite på hur den kommer användas och det är ju inte det enklaste att bena ut: 

 

Alternativ 1 (Optisk ut)
Alt. utan wi-fi: Raspberry Pi 2 Model B

Alt. med wi-fi: Raspberry Pi 3 Model B

HAT: HiFiBerry Digi+ Pro

Låda: HiFiBerry Digi+ Raspberry Pi 3 Chassi

 

Kör jag optisk ut blir det mesta bra, då det fungerar utan den externa DAC:en och kan för tillfället använda någon av de receivers jag har. Tänker att denna endpoint så småningom ska kunna användas även i sovrummet till den enklare anläggning. Men måste välja om det ska gå att använda wi-fi eller inte. Kanske trådat nät i sovrummet är att tro för mycket om boendets infrastruktur. Inte lika tjusig låda som i alternativ 2.

 

 

Alternativ 2 (USB ut)
Raspberry Pi4 Modell B med 2GB RAM

Låda: KKSB Raspberry Pi 4 Chassi 

 

Kör jag USB ut måste endpointen gå in i min lilla externa DAC (Chord Mojo), men då blir det en jäkla massa sladdar vilket är störigt. Har tyvärr ingen USB in på någon av de receivers jag äger för tillfället. Tjusigast låda.
 

 

Alternativ 3 (DAC)

Alt. utan wi-fi: Raspberry Pi 2 Model B

Alt. med wi-fi: Raspberry Pi 3 Model B

HAT: ES9038Q2M for Raspberry Pi

Låda: ???

 

Med DAC på endpointen kan man ha en massa kul och denna lär vara rätt bra enligt hörsägen. Men finns ingen snygg låda som jag kan hitta.

Att hitta hyfsat tjusiga lådor till en Raspberry Pi utan HAT har jag insett går ganska bra, men lägger man till en HAT finner jag nästan ingenting alls. Tyvärr.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ramlade ner i Raspberry Pi-hålet – lite mot min vilja kan man säga. Hade tänkt en billig turn-key-lösning, utan behov av handpåläggning, men i går började delarna ramla in med olika postbud och helt plötsligt fann mig själv sitta och flasha Ropieee till microSD-kort i går kväll. :26: Inser varför jag var lite motsträvig, då jag redan gått på pumpen:

 

Efter den mentala insatsen att alls begripa vad för delar jag egentligen behövde för just mina behov, var det minst sagt en viss ansats att försöka hitta samtliga delar till salu. Hängde inte direkt på låset och vissa av delarna jag med möda valt ut och lokaliserat i affär, hann sälja slut innan jag kom till skott. Skam den som ger sig. Är uppe i fyra olika leverantörer av delar då jag denna morgon precis insåg att ingen power supply skickas med Raspberry Pi-kortet och även sådan behövs.

 

Till slut blev det:

The Pi Hut

Enkortsdator: Raspberry Pi 3 Model B

Låda: HiFiBerry Digi+ Raspberry Pi 3 Chassi

 

M.nu

HAT: HiFiBerry Digi+ 

 

Dustin home

Minneskort: Samsung EVO 32GB microSDHC UHS-I Memory Card

 

Webhallen

Power supply: Raspberry Pi Power Supply / Micro-USB / Slim / Svart

 

Känner att jag har koll nu och hoppas innerligt alla delar kommer passa ihop, så jag befinner mig förhoppningsvis vid den sista knölen. :65:

 

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Den lever.

 

Tog ett ordentligt tag att få hem alla delar. Svor lite tyst över att ingen instruktion följde med någon av dem. Satt och stirrade på skruvar och distanser ett bra tag innan jag bestämde var de hörde hemma. Men efter en kvart var den ihopskruvad och fem minuter senare färdigkonfigurerad i web UI:t.
 

Tanken är att den ska leverera Roon-ström i sovrummet via SPDIF, men fungerar verkligen bra via USB ut in i min Chord Mojo också. Kul!

 

25E11418-7BEC-4C70-94FB-181F5EFAB732.jpeg

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, AlfaGTV said:

Visst är det ganska mycket transport för pengen? :D 


Absolut, blev faktiskt lite chockad (både av att den faktiskt fungerade och av ljudet den sparkade ur sig). Väldigt diskret låda på det också, som jag tror ska bli lätt att gömma undan. Visar den här sig fungera till belåtenhet blir det en RPi 4 i storanläggningen som tillsvidarelösning.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

On 2020-07-14 at 20:25, shifts said:

Satt och stirrade på skruvar och distanser ett bra tag

Idag är det litenleken som regerar.

Inget för oss som har halvbra syn och lite darr på handen.

 

Kul att du fått snurr på den!

Egen erfarenhet är att ljudet kan man inte klaga på.

Det är handhavandet som jag inte kan förlika mig med. Spelar därför aldrig.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-07-16 at 18:28, calle_jr said:

handhavandet

Jag kan förstå det, men som en endpoint i en serverlösning kan det fungera utmärkt.

Dvs, man bestämmer sig för vad man vill prova:

1. Roon t.ex. Att installera en Roon Bridge på en Pi är enkelt. Systemet kan utvärderas under 30dgr (om man ber om utökad trial, inga bekymmer) Det krävs ju en PC nån annanstans på nätverket dock, som håller serverdelen.

2. PiCorePlayer. Både server och endpoint i samma låda om man vill. Rekommenderaratt media inte lagras via USB disk dock. Styr med t.ex. iPeng, kostar några tjugor.

3. UPnP Media Renderer. Du bör ha en Minim Server eller liknande på någon dator i nätverket. Styr med mConnect. kostar som iPeng ungefär. Har du redan licens på JRiver funkar det klockrent att styra med denna också.

 

Dessa tre exempel utgår eg. från vilken styrapp du kan tänka dig. mConnect tillåter även Tidal/Qobuz.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, AlfaGTV said:

som en endpoint i en serverlösning kan det fungera utmärkt.

Ok. Tack!

Alt 1 passar nog mig bäst i så fall. Men är det inte att gå över ån efter vatten om man enbart ska spela filer och bara är ute efter en bra bläddrare?

Om det bara handlar om filspelning så borde blåtand vara en bra lösning för styrning.

Min styrenhet (iPad) kan mycket väl vara ansluten till server, med wifi.

 

En upphottad modell:

 

Ampli à tube

 

Link to comment
Share on other sites

calle_jr: Har kämpat emot lite från samma utgångspunkt som du gav uttryck för där – tror jag. Har haft svårt att hitta tjänster som löste detta enkla problem men i och med Roon löstes detta.
 

Har länge (i decennier?) spelat upp digitalt lagrad musik från dator till stereo, men nästan alla jag testade innebar att antingen var datorn direkt kopplad till ”stereon”, eller så skickades musiksignalen över wifi med oregelbundna avbrott som vanlig följd. Att hitta en tjänst (som jag gillade) där endast styrsignalen gick över wifi var svårare än jag trodde. Nu behöver iofs slutpunkten vara kopplad via trådat nätverk även med Roon för att undvika att musiksignalen skickas via wifi.

 

Kanske var det inte alls detta du syftade på i ditt inlägg, men det är detta som Roon löste för mig. 
 

Roon är inte perfekt för mig däremot och jag letar lite efter andra lösningar fortfarande, men det är en välfungerande tillsvidarelösning. Ska försöka posta något om vad jag letar efter framöver. Forumet har hjälpt mig förr och kanske kan ha råd även i detta fall.

Edited by shifts
Läge = löste
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, shifts said:

Kanske var det inte alls detta du syftade på i ditt inlägg

Jo. Det var exakt det.

Jag skulle inte ha något emot en trådad pekskärm. Tvärtom faktiskt.

 

 

30 minutes ago, shifts said:

men det är detta som Roon läge för mig.

Vad menar du?

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

Men är det inte att gå över ån efter vatten om man enbart ska spela filer och bara är ute efter en bra bläddrare?

Jag tycker inte det. Det är ju ett system som ger mer behållning ju större bibliotek du har, förvisso. Så, med ett mindre bibliotek, vi säger 500 rippade CD, så är jag mera tveksam. Om man däremot ser en framtid där man provar en tjänst som Tidal i kombination är det en "no brainer". Det är ju förhållandevis kostsamt och som @shifts är inne på, det finns självklart irritationsmoment.

 

Om jag hade några hundra rippade CD, provat att köpa några högupplösta filer men inte alls kan föreställa mig streaming via onlinetjänster, så kanske en Auralic eller Lumin vore mitt val. Dessa kommer ju med en funktionell mjukvara för styrning redan och låter lika bra som Roon. Då lägger man förvisso en rejäl slant på hårdvaran istället. Men dåär också mitt alternativ 3 riktigt intressant för dess rättframma sätt att hantera olika filer och format!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

En kort men för mig sanslöst glädjande och efterlängtad statusuppdatering. Flyttade till nya boendet för en dryg vecka sedan. Har tack och lov haft en veckas semester efter flytten som använts till att successivt minska mängden flyttröra och låta saker få sin rätt plats i nya hemmet. Vi bestämde oss för att lägga krutet på att få vardagsrummet mest färdigt först. I går halv ett på natten fick jag äntligen upp storanläggning igen, efter att ha varit utan i drygt 2.5 år. Den som väntar på något gott...

 

Det som visas här är dock en temporär uppställning. I veckan kommer akustikkonsult på besök och rummet kommer möbleras (eller byggas?) om efter kommande instruktioner. Har även tagit snabbaste rutten till spelbar anläggning här och återanvänt delar jag bestämde mig för inte skulle få spela i detta rum. Mycket som kostar i att bygga upp ett större boende och pengar är definitivt av finit mängd.

 

Hoppas den här tråden äntligen kan handla om mer hifipraktik än teori igen! 

 

IMG_5282_2.jpg

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

AlfaGTV: Du har helt rätt i dina spekulationer. Att konstruktören kan besöka vårt hem och mäta upp detta hela känns som en riktig fördel. Har gjort det i två andra boende tidigare, med gott resultat. Dessa var dock hyresrätter med begränsade möjligheter till åverkan. Jag har alltid trivts lyssningsmässigt i rum designade av honom och högtalarna hans är precis i min smak, så många bra synergier här. 
 

Ska säga att man lätt kan tro att det bara är PA-ös med en anläggning som ser ut som denna, men mitt användande är det rakt motsatta. Spelar oftast på ytterst moderata nivåer, men har utformat anläggningen för att kunna tillgodogöra mig den musik jag äger på ett så avslappnat sätt som möjligt. Ogillar kraftigt känslan av att ligga på gränsen och behöva passa på volymratten, för att undvika gå över antingen förstärkaren eller högtalarnas gränser. Så har med andra ord lagt min översta gräns väldigt långt bort. Fördelen är även den att den distorsion som ovillkorligen kommer då dynamiska element rör sig, håller sig förhållandevis låg då så många element delar på bördan.

 

Vägghängd hylla i Elfa-stil är planerad. Basmodulerna ska då också få nya, finare lådor, anpassade efter hyllmåtten för att bättre smälta in. Den hyllan blir grundare än denna uppställning, som jag hoppas kommer ge ett lite luftigare intryck än denna koloss till uppställning.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

Jag menade inte potent i Epa-bas-bemärkelse, utan precis som du beskriver det. "Potent" i bemärkelsen "kan, utan att skryta"! :)

Även @David_33rpm har haft Hr Ö på besök, även om utformningen tagit andra vägar. (Vilket påminner mig om att han också borde presentera sitt system här!) ;)

 

Kul att ni hittat "hem", bokstavligt kanske? Grattis!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nu börjar det röra på sig så smått i anläggningen. De större planerna med vissa ändringar i rummet knuffas framåt ett tag, det är mycket annat i hemmet som ska fixas först. Men inte mer än att jag kunnat förnya och lägga till lite kul i anläggningen.

 

Vet med mig att film kommer vara en del av det anläggningen används till och vill därför inte vara utan möjlighet till flerkanalsljud. Visserligen har jag aldrig haft högtalare till mer än två kanaler, men har alltid planerat mot detta mål. Har väntat så länge att min gamla receiver slutade fungera som den skulle, innan det ens kopplades in några surroundhögtalare.

 

Då ett annat mål är att ha ett separat tvåkanalsförsteg framöver, valde jag att gå på en så liten receiver som möjligt då slutstegen är helt ointressanta. Vet också att jag inte kommer gå vägen till Atmos, så 5.1 är fullt tillräckligt. Ett annat mål är att ha stöd för Prologic II, vilket faktiskt saknas på Marantzs nyare receivers. Så denna Marantz NR1510 passar perfekt. Mindre, svart, fungerar! :D Vet att många inte tycker detta är kosher i en hifianläggning, men jag är av en annan uppfattning; Det går att välja både att äta och ha kvar kakan utan att tumma på ljudkvaliteten.

 

Det roligaste tillägget är att jag äntligen hittat en habil uppspelare av CD, DVD, Bluray, SACD, DVD-Audio (och 4K Ultra HD Blu-ray, men det är av ett akademiskt intresse för tillfället, då min projektor inte klarar med än 1080p). Det var verkligen inte lätt att i någon prisklass hitta en (1) spelare som klarade alla fem. Alternativet såg ut som att det skulle bli ett plastskrammel för videodelen och sedan något bättre för CD och möjligen SACD-delen, men försvinnande få SACD-spelare verkade ha multikanal ut, så det kändes som ett nedåt steg. Ogillar dessutom starkt att sitta med för många apparater som överlappar varandra i funktion.

 

Det fanns egentligen bara två kandidater: Pioneer UDP-LX500 och -LX800. Upptäckte däremot att båda var hart när omöjliga att finna i lager någonstans. Letade inte bara i Sverige, utan i Norden, Europa och världen. LX800 kände jag däremot var för kostsam (egentligen LX500 också, men insåg att jag fick tänka om när alternativen på en högre nivå än skrammelnivå var så få) och skulle bara ha blivit ett alternativ om jag inte efter några veckors letande faktiskt fann en LX500 i lager (sökte igen precis och fann faktiskt ytterligare ex i lager hos Takt & Ton) i Sverige.

 

Det är verkligen ett trevligt kvalitetsbygge. Sanslöst fin och tyst slädmekanik och knäpptyst under spelning. Har inte kunnat utvärdera det ljudmässiga mer än en första skiva, men det lät lovande. Finns en hel del olika sätt att ta ut ljudet och ska försöka ta mig genom de olika alternativen och se vad jag hamnar på. Som vanligt när video är med i bilden är spelaren inte supersnabb i hanteringen av CD. Det är tyvärr trist, men så är det bara.

 

Det jag saknar är en optisk in, vilket hade varit trevligt, för då hade jag kunnat testa spelaren som DAC efter min Raspberry Pi, men tyvärr finns inte det alternativet. Trist då spelaren faktiskt hanterar DSD64 och DSD128, vilket är format jag har några enstaka album i. Där finns USB och Ethernet in, men tror det endast är för att komma åt lokala filbibliotek och inte för att hantera en ljuddataström.

 

Är riktigt glad att båda dessa delar är på plats nu. Funderingar fortsätter på hur jag ska på ett snyggt och enkelt sätt även få in ren tvåkanal och det behövs ett försteg med passthrough (eller känna till 0-stället på volymreglaget). Begriper inte riktigt hur kopplingarna ska gå därefter, men det finns det tid för mig att reda ut.

 

1510-lx500.jpg

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, shifts said:

Det är verkligen ett trevligt kvalitetsbygge. Sanslöst fin och tyst slädmekanik och knäpptyst under spelning.

 

När jag höll på med hembio gick jag igenom flera av Pioneers finare spelare och kan bara hålla med de var riktigt bra maskiner. Hade en DV-989AVi kopplad med firewire till en VSA-AX10i förstärkare de var en trevlig kombo :)

Link to comment
Share on other sites

Ser ut att ha varit trevliga maskiner. När du skrev det där minns jag hur jag faktiskt haft en Pioneer-apparat tidigare, som också kändes gedigen: 668-AV. Användes endast för CD-avspelning, men den hade femkanalig analog ut vilket var trevligt.

 

Ska ju säga att jag inte anser mig pyssla med hemmabio. Har under alla de år jag bekänt mig vara audiofil, aldrig spelat på mer än två kanaler.

 

Även om jag ljudmässigt inte har några problem med att köra surroundreceiver som felsteg, finns det ju sannerligen känslomässiga delar jag gör avkall på. De är inte trevliga att hantera. Särskilt fagra är de inte heller. Känslan i reglagen är obefintlig.

 

Vill inte vara för ursäktande, då jag är glad att Marantzen är på plats, men letar i hemlighet vidare efter något som ger lite mer ägarglädje. Finns några Linn-apparater som känns hyfsat intressanta.

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, shifts said:

Ska ju säga att jag inte anser mig pyssla med hemmabio. Har under alla de år jag bekänt mig vara audiofil, aldrig spelat på mer än två kanaler.

 

Jag hade aldrig någon dedikerad hembio alltid varit i ett vanligt vardagsrum men i min lägenhet i början på 2000-talet var det 7.1 med Canton RC-A aktiva högtalare, sub och projektor något som i takt med mer intresse av musik gått över till två kanaler. Just Pioneer AX10 var en riktigt bra stereo förstärkare med så de lät absolut inte kattpiss med den :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Lyssnandet har legat på sparlåga de sista veckorna, tyvärr. Har stött på patrull när det kommer till Roon/Ropieee och lyckas inte längre från grejorna att lira. Vänder mig nu till forumets expertis för hjälp med felsökandet. 

 

Vad föranledde problemen? Införskaffandet av ett mesh-nätverk med prylar från Deco (modell M5) vad det verkar, för det var då problemen startade. Länge gick det bra att använda Roon, så länge jag höll mig till det ursprungliga nätverket, men snart kunde jag exempelvis inte nå min iPad eller iPhone som end points - oavsett vilket nätverk de var kopplade till. Mer problem kom när senaste Ropieeee-versionen släpptes, då även den försvann som end point. Startar jag Roon nu finns endast en end point kvar och det är min Marantz 1508 som tar emot signalen via Airplay 2, men lyckas aldrig få ljud när jag försöker använda Roon den vägen.

 

Har nu försökt flytta allt hifi- och Roon-relaterat till mesh-nätverket, då det gamla inte heller fungerade som det skulle, men lirar ändå inte. Alla Deco-pryttlar är anslutna via Ethernet till det gamla nätverket och allt annat till nya mesh-nätverket (också via Ethernet). 

 

Jag når Ropieee via webgränssnittet.

 

Begriper inte var det felar, men går lätt bort mig i nätverksfrågor. Någon idé var jag kan börja? Har inte testat att koppla bort det nya nätverket helt och åter testat med gamla, vilket väl kan vara en idé, men det fungerar så dåligt för övrigt vardagsanvändande att jag gärna skulle finna en lösning med det nya mesh-nätverket.

 

En sak till: Går jag in i Roon-remote på dator eller iPhone och tittar under Audio, så står sidan och skuttar på ett mycket irriterande sätt, som om något försöker laddas för att visas, men sedan försvinner igen och sidan laddas om.

 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, shifts said:

Vänder mig nu till forumets expertis för hjälp med felsökandet. 

Kul att du frågar oss:winking:

Sådant här skämtar man inte om:blackeye:

 

Hoppas och tror stenhårt på att någon här kan hjälpa dig att lösa problemet. Om problem uppstår hos mig så har jag lärt mig ctrl-alt-delete eller dra ur strömkablarna, funkar inte det så ropar jag på hjälp och har aldrig blivit hjälplös vilket visar på kunskap och hjälpsamhet från medlemmarna här på Euphonia:satisfied:

 

Nu ska jag inte störa i tråden men följa den då man kanske kan lära sig något mer.

Lycka till och med hopp om att du snart är igång igen!

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Haha, jag uppskattar första inlägget från supporten! Ska i kväll testa att dra ur allt vad nytt nätverk heter, för att se om allt skuttar igång igen. Vore ju fint att veta att det är uppsättningen av det nya som ställt till det (det är det ju nästan garanterat, men ändå). Sedan får jag väl försöka sätta upp det nya igen, även om jag verkligen har noll idéer om vad som ska göras annorlunda.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag inte koll på just detta "mesh" nätverk men är det så att en av dessa Deco moduler är ställd att fungera som router så blir de inte bra om du kopplar in det efter en annan router.

 

Jag antar ju att du hade en befintlig router i ditt nätverk @shifts och ska du få ett fungerande mesh nätverk efter den så måste dessa enheter vara "bryggade" att förmedla IP adresser ifrån den befintliga routern inte skapa ett helt nytt nätverk. 

Link to comment
Share on other sites

De ska stå i accespoint läge. Kolla på länken här under @shifts

 

Om du vill använda din befintliga router så kan du ställa om så att dina deco enheter blir åtkomstpunkter som ger trådlös täckning till ditt lokala nätverk. I åtkomstpunkt läge (accesspunkt) så stängs router funktionerna av i deco appen, som antivirus, föräldrakontroll, port forwarding, DHCP etc.

 

https://www.tp-link.com/se/support/faq/1842/

 

Link to comment
Share on other sites

Bortsett från octavias goda idéer så skulle det va kanon om du skissade upp en nätverksskiss, på hur du "vill" att det ska vara konfat?

Men, kontentan är ju att Mesh inte är någon form av universallösning för annat än Internetåtkomst för de mest basala protokollen, t.ex. web...

En sak som ofta nämns för streaming är att man använder IGMP Snooping för att kunna "upptäcka" enheter och deras egenskaper. Sedan används andra protokoll o metoder för att dirigera själva ljudströmmen.

 

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, octavia rs said:

Nu har jag inte koll på just detta "mesh" nätverk men är det så att en av dessa Deco moduler är ställd att fungera som router så blir de inte bra om du kopplar in det efter en annan router.

 

Jag antar ju att du hade en befintlig router i ditt nätverk @shifts och ska du få ett fungerande mesh nätverk efter den så måste dessa enheter vara "bryggade" att förmedla IP adresser ifrån den befintliga routern inte skapa ett helt nytt nätverk. 

 

Kanske är en Deco-modul inställd så, jag vet faktiskt inte. Har följt deras instruktioner om hur de skulle kopplas in. Där finns så klart en annan router steget innan Deco-modulen. Det du skriver låter fullt rimligt, men har verkligen ingen kunskap om hur detta ska åstadkommas. Men du har gett fin referens i detta inlägg:

 

34 minutes ago, octavia rs said:

De ska stå i accespoint läge. Kolla på länken här under @shifts

 

Om du vill använda din befintliga router så kan du ställa om så att dina deco enheter blir åtkomstpunkter som ger trådlös täckning till ditt lokala nätverk. I åtkomstpunkt läge (accesspunkt) så stängs router funktionerna av i deco appen, som antivirus, föräldrakontroll, port forwarding, DHCP etc.

 

https://www.tp-link.com/se/support/faq/1842/

 

 

Kanske är det detta jag vill? Syftet med Deco-delarna var att få bättre täckning helt enkelt, om det sedan sker på det befintliga eller ett nytt nätverk, det är egentligen sak samma. De skaffades inte i syftet att höja nätverkssäkerheten (det är säkert också smart, men well, det är för långt bort). Ska kolla dokumentationen och se om jag begriper hur de ska ställas om.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...