Jump to content

Shifts vindlingar, framsteg och funderingar


shifts

Recommended Posts

Det är ju reapriser på CD-spelare nuförtiden tack vare att folk går från kompaktskivor till förmån för spotify, vinyl etc.

Jag skulle sikta på en HDCD-maskin på böättre sort då det finns hygglgit mycket HDCD-fonogram och alla bär inte loggan!

Tex köpte jag en samlingsskiva från LINN recfords igår - den var HDCD-kodad.

Notera att HDCD INTE är kompatibelt med red book CD om man är petig, utan renderar i värsta fall 6 dB kompression!

 

Jag köpte en beg HDCD-maskin 2016 och konstruerade ett nytt DAC-kort

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2017-01-03 at 11:49, Rydberg said:

Har du funderat vidare kring mediaspelare? Du var ju lite intresserad av Bryston PI.

Har dragit lite på att svaret, i och med att jag själv inte riktigt vet vägen jag vill gå.

I dag använder jag Swinsian till OSX för uppspelning via iMac. Använde tidigare glatt iTunes, men när jag skaffade min Chord Mojo ville jag låta den hantera all konvertering av samplingsfrekvenser, och då dög inte längre iTunes (som inte låter mig skicka signalen "ohanterad" vidare). Swinsian kostar i princip ingenting och har det jag önskar av en musikspelarmjukvara: Snabbt som fanken, klarar många taggningar och därmed dynamiska spellistor samt byter automatiskt samplingsfrekvens om filen kräver det. "Problemet" jag har är att jag vill eliminera datorn ur ekvationen, men för tillfället ser det ut som att jag inte kan göra det och behålla användarvänligheten. Någonting måste jag komma att offra om datorn tas bort.

Bryston Pi verkar väldigt trevlig, men efter att ha frågat bland annat dig om deras mjukvaruspelare har jag fått lite kalla fötter. Spendera så pass mycket pengar och sedan få ett mindre än fantastiskt UI tar emot. Och där någonstans står jag fortfarande och stampar. En annan tanke var att skaffa en macmini och låta den agera NAS. Tänkte koppla in den på nätverket och endast skicka styrsignalen över Wi-Fi, men ville vänta tills Apple släpper den nya generationen. Tyvärr verkar det inte komma någon ny generation och då känns även detta som ett dött spår. Macmini-lösningen är användarvänlig, men den skulle ju istället addera datorer till lösningen vilket ju emotsäger mitt första mål. Skulle dessutom då behöva fjärrstyra macmini från annan dator.

Men så hände det. Chord Electronics har precis i dagarna på årets CES, annonserat en ny pryttel till Chord Mojo: Poly. En nätverksspelare med SD-kortläsare som kopplas ihop med Mojo. 256 GB räcker i dagsläget precis för att täcka in all min losslessmusik. Den samlingen växer stadigt, men så gör även storleken på micro SD-korten. Poly har dessutom stöd för Airplay. Går även att para ihop med NAS på nätverket för att på så vis komma åt musiken, utan att en dator måste vara med i bilden. Har fortfarande inte sett gränssnittet, men är ändå väldigt nyfiken. Höll på att glömma: Roon Ready.

mojo-and-poly-900x675.jpg

Har inte varit helt nöjd med endast Chord Mojo, då den är lite krånglig att använda för alla i hushållet. Vissa saker måste stängas av, kopplas ur, sättas på osv för att enkelt byta mellan Spotifyströmmande eller Swinsianuppspelande. Med en Poly skulle detta vara plättlätt. Dessutom skulle en rätt stor del av mitt musikbibliotek kunna läggas på ett Micro SD-kort för att helt få bort strömmat media ur ekvationen. Skitspännande, är mycket nyfiken på denna lösning. Kommer med största sannolikhet skaffa den när den släpps i och med att jag är så fantastisk nöjd med min första Chordpryl.

Inte på något sätt "end game" men det ser väldigt funktionellt ut, så hoppas på denna Poly.

Målet att få ur datorn ur ekvationen är för att sänka bakgrundsbruset i anläggningen. Datorer låter helt enkelt och i dagsläget så pass mycket att det faktiskt stör mig. Att jaga låga jitternivåer och använda fina strömförsörjningar känns helt meningslöst för mig, då bakgrundsbruset i rummet är många magnituder högre. Störnivån ska ner.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

Har du testat BitPerfect i kombo med iTunes? Det fungerar utmärkt utan trassel och låter dig använda iTunes/AppleRemote med bibehållen bitperfekt utsignal via USB till din DAC. Kostar som en öl på krogen ungefär! (I Sverige alltså!)

För övrigt har även jag skaffat mig en Mojo för att ha möjlighet till riktigt bra hörlursljud i husbilen/på jobbet etc. Har bara kort provat och visst är det mycket DAC för pengarna!

Link to comment
Share on other sites

On 2017-01-06 at 11:57, shifts said:

Har inte varit helt nöjd med endast Chord Mojo […] jag är så fantastisk nöjd med min första Chordpryl.

Upptäckte något lustigt i min egna paragraf som jag tror måste förklaras. Sista raden är i betydelsen "ljudmässigt fantastiskt nöjd". Handhavandemässigt mindre så.

 

29 minutes ago, AlfaGTV said:

Har du testat BitPerfect i kombo med iTunes? Det fungerar utmärkt utan trassel och låter dig använda iTunes/AppleRemote med bibehållen bitperfekt utsignal via USB till din DAC. Kostar som en öl på krogen ungefär! (I Sverige alltså!)

För övrigt har även jag skaffat mig en Mojo för att ha möjlighet till riktigt bra hörlursljud i husbilen/på jobbet etc. Har bara kort provat och visst är det mycket DAC för pengarna!

Har bara hört talas om BitPerfect, så nej inte provat. Men om det är som du säger kanske det är värt att testa, då jag tidigare var väldigt nöjd med att sköta allt via iTunes (och därmed fjärrstyra enkelt också). Tyvärr är det inte bara samplingsfrekvensen som är fel med iTunes för mig, utan det är helt enkelt alldeles för långsamt (eller min iMac snarare). Tycker det laggar och har sig.

Kul att du testat denna minsting-DAC också. Har du vågat prova i storanläggningen?

Link to comment
Share on other sites

Jo, iTunes/AppleRemote-lösningen är fantastisk och gratis (eller snarare utan merkostnad) men den har definitivt sina begränsningar. En sådan är att man inte bör ha för stort bibliotek, kanske inte mer än 1.000 album eller så.

Förstår dock att du vill ha ut datorn ur lyssningsrummet, eller i alla fall inte ha den igång. Jag har valt att ha en (två) MacMini med SSD-disk i som Roon Endpoints (Eller JRiver/Tidal/Spotify spelare) i sterobänken igen efter något år med rena streamers som t.ex. Embla och Pioneer N50/N70. Anledningen är Roon och att jag trivs bättre med ljudet från Macarna än från de olika Raspberry Pi's som också tjänstgör som endpoints, men i andra delar av lägenheten.

Hursom, jag hade nyss enbart testat Mojo som USB DAC i "stora" anläggningen och den skäms inte för sig alls! Utnivån är dock onödigt brutal, vem behöver 3V rms på single ended ingångarna? 

Just nu testar jag med ett par av mina enklare favvolurar och även där känns det bra! :) Den lär nog få några timmar under bältet för att leverera sitt bästa antar jag?

 

Link to comment
Share on other sites

Intressant att du lämnat en "hifilösning" (alltså färdig produkt i syfte att spela från hårddisk) till en datorbaserad igen. Får man fråga vilken årgång du har på dina macminis? Skaffade jag samma lösning skulle jag enbart använda dem för att köra musikfiler vilket är en rätt lätt uppgift, så gissar att jag skulle klara mig med en något äldre version. Det där med att undvika dator i lyssningsrummet är egentligen mest arbetsytan samt skärmen jag vill ha väck, i övrigt har jag inte mycket emot datorer. Men skärmen pockar på uppmärksamhet och låter fysiskt då och då. En gömd macmini skulle däremot enkelt gå att fås att vara tyst vid lyssningsplats, hum hum… nu börjar tankegången om igen. :)

Om Chord Poly håller vad den lovar kommer det bli ett inköp, men i och med att den ska vara Roon Ready vore det ju kanske intressant att låta en macmini köra Roon. Har inte använt det gränssnittet ännu, men har stora förhoppningar på det. Det tar mig lite emot att det är så ohemult dyrt, men är användargränssnittet riktigt bra kan jag nog gå med på det. Ska ta och testa med prövotiden snart.

Inspelning av Mojo har jag inte märkt av någon stor skillnad, tycker de låter rätt lika nu med när jag först kopplade in den. Möjligen vet jag själv lite mer vad jag kan vänta mig av den. Det vore verkligen fruktansvärt spännande att byta rakt av i hemanläggningen med Chord Dave, för att se hur jag skulle uppleva en eventuell skillnad. Gå från instegsmodell till toppmodell. 

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

Mina MacMinis är av -10 resp -11 års modell, alltså ganska gamla burkar. Ingen av dem har ngn skärm eller tgb anslutet, de står för det mesta igång och drar runt 5-8w på "tomgång". Den äldsta har till och med HQ Player (mjukvaru-uppsampling/omsampling med avancerade algoritmer för att leverera det bästa formatet till just din DAC, oavsett om den föredrar DSD512 eller PCM32bit/384khz) som komplement till Roon Bridge. Inga som helst prestandaproblem...

Vid behov agerar ngn av Macarna som JRiver mediaspelare och fjärras då med Jremote. Spotify kan autostartas om man gillar det och funkar då utmärkt med Connect. Tidal-klienten kan man tyvärr inte fjärra, men det är inget stort issue att använda fjärrskrivbordet via iPad för att välja/spela musik.

Till 90% är de dock endpoints till Roon. (Som jag har på min QNAP, alltid tillgänglig)  Detta gör ju att även jag sneglade på Poly innan jag slog till på Mojo, men den kommer ju bli rätt dyr, runt 6.500:- eller så tror jag.

Dave lär ju rimligen lära Mojo en o annan läxa kan jag tänka mig, även om en bra DAC är en bra DAC! Men jag läser gärna om en ev. jämförelse om du skulle vilja göra en!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Tror jag slutar streta emot och har bestämt mig för att testa en Roon-lösning hemma. Behöver en hjälpande hand om jag fattat rätt i vad jag behöver för att sätta upp en liten, spelbar, lösning:

 

- NUC Baby Canyon NUC7I7BNH 2.5"
- Crucial CT8G4SFD8213 8 GB (DDR4, 2133 MT/s, PC4-17000, DRx8, SODIMM, 260-Pin) Memory
 - TCSUNBOW M.2 2242 60GB 64GB SSD NGFF 60GB 64GB Solid State Drive Disk for Ultrabook Desktop PCs and Mac Pro (22*42mm ) (N4 64GB)

- Hårddisk för att spara ner musikbiblioteket. Installeras i ovanstående låda.

- Roonmedlemskap

 

Ser att vissa blandar in en RaspberryPi också, men var och varför? Är det som substitut till ovan?

 

---

Har ingen lust att testa på min befintliga macbook, utan vill testa en "riktig" lösning fullt ut innan jag bestämmer för mig om det är rätt väg att gå.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

Datorn som du specificerat blir bra till Roon, en Raspberry Pi använder man som endpoint. Funkar fint

om du till ex placerar datorn med Roon server i ett annat rum än där du har stereon och har en Raspberry Pi

kopplad via nätverk vid en dac med USB-ingång.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, shifts said:

Ser att vissa blandar in en RaspberryPi också, men var och varför? Är det som substitut till ovan?

 

Tanken med Roon är att separera själva servern och stället där ljudet går ifrån nätverk till usb, spdif osv. Du kan mycket väl köra USB ut ifrån NUC för att testa det gjorde jag själv med min till att börja med.

Således ersätter inte en Pi din NUC utan den kan användas som en endpoint i nätverket där du får ut signalen ifrån Roon. Det finns en uppsjö olika produkter som är RoonReady i alla möjliga prisklasser, själv använder jag SOtM sMS-200ultra som endpoint med mycket gott resultat. 

 

Kolla gärna på Roons KB sidor där finns det mesta av information. 

 

https://kb.roonlabs.com/

Link to comment
Share on other sites

Såg faktiskt en ”livs levande” Nucleus idag på Hifi Experience! Och spelade den rakt in i en Aavik 150 (USB)  med mycket gott resultat.

(Nucleus är en Roonserver byggd på en NUC inbyggd i en speciallåda, helt fläktlös och tyst. Snygg dessutom!)

Helt annan prisklass än en egenbyggd NUC iofs, men inte statosfäriskt dyrt ändå. 17Tkr tror jag.

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

Metal, octavia rs: Stort tack, nu fick ni båda en till pusselbit att falla på plats. Efter att inte ha riktigt orkat ta tag i Roon-frågan på riktigt, med alldeles för många varianter på lösningar och dessas benämningar, börjar det liksom slutligen klarna. 

 

Har så klart varit och läst på kb.roonlabs.com, men det behövdes extrakollas här att jag begripit rätt. Stort tack igen, nu är jag mentalt på väg.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, AlfaGTV said:

Såg faktiskt en ”livs levande” Nucleus idag på Hifi Experience! Och spelade den rakt in i en Aavik 150 (USB)  med mycket gott resultat.

(Nucleus är en Roonserver byggd på en NUC inbyggd i en speciallåda, helt fläktlös och tyst. Snygg dessutom!)

Helt annan prisklass än en egenbyggd NUC iofs, men inte statosfäriskt dyrt ändå. 17Tkr tror jag.

 

Har kikat på Nucleus och de ser fantastiska ut och känns definitivt som det skulle kunna vara värt de kronorna om det här blir en lösning jag trivs med. NUC-lådorna från Intel är inte särskilt granna (stor lysande blå ram, varför?), men i och med RaspberryPi (eller annan) som end-point inser jag att jag kan stuva undan denna låda någonstans så den slipper stå i blickfånget.

Link to comment
Share on other sites

On 2018-05-26 at 10:40, shifts said:

Tror jag slutar streta emot och har bestämt mig för att testa en Roon-lösning hemma. Behöver en hjälpande hand om jag fattat rätt i vad jag behöver för att sätta upp en liten, spelbar, lösning:

 

- NUC Baby Canyon NUC7I7BNH 2.5"
- Crucial CT8G4SFD8213 8 GB (DDR4, 2133 MT/s, PC4-17000, DRx8, SODIMM, 260-Pin) Memory
 - TCSUNBOW M.2 2242 60GB 64GB SSD NGFF 60GB 64GB Solid State Drive Disk for Ultrabook Desktop PCs and Mac Pro (22*42mm ) (N4 64GB)

- Hårddisk för att spara ner musikbiblioteket. Installeras i ovanstående låda.

- Roonmedlemskap

 

Ser att vissa blandar in en RaspberryPi också, men var och varför? Är det som substitut till ovan?

 

---

Har ingen lust att testa på min befintliga macbook, utan vill testa en "riktig" lösning fullt ut innan jag bestämmer för mig om det är rätt väg att gå.

Modigt Shifts!:)

Rapportera framsteg och baksteg!

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, shifts said:

Har kikat på Nucleus och de ser fantastiska ut och känns definitivt som det skulle kunna vara värt de kronorna om det här blir en lösning jag trivs med. NUC-lådorna från Intel är inte särskilt granna (stor lysande blå ram, varför?), men i och med RaspberryPi (eller annan) som end-point inser jag att jag kan stuva undan denna låda någonstans så den slipper stå i blickfånget

 

Bara för att vara på det klara så är en Nucleus ett NUC moderkort i en fläktlös låda med vissa optimeringar osv för att de är monterat i ett passivtchassi. 

 

Jag har min NUC i en garderob där all nätverksutrustning finns så varken fläkt eller blåa LED lampor stör.

 

Kör man i3 eller i5 versionen så har Akasa fläktlösa chassin om man vill bygga själv.

 

Man kan i BIOS ändra hur LED ringen osv. på NUC ska bete sig.

 

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000023554/mini-pcs/intel-nuc-kits.html

Link to comment
Share on other sites

octavia rs: Bra info. Förhoppningsvis kan jag ha den undangömd någonstans, men till att börja med får den stå i bokhyllan. Akasa såg trevliga ut också, kanske blir ett sådant chassi senare.

 

Nu är i alla fall detta beställt:

Intel NUC NUC7I5BNH

Intern SATA M.2 SSD 2242 Box Transcend MTS400S M.2 128 GB

Crucial 4GB DDR4 2133 MT/s SODIMM

Corsair 8GB (1x8GB) / 2133MHz / DDR4 / CL15 / CMS08GX4M1A2133C15

WD Intern Hårddisk Red 1TB 2.5" SATA III

 

Edit: Fick justera beställningen, då Crucial 4GB hade utgått. Passade på att ge mig lite RAM-marginal.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, shifts said:

Nu är i alla fall detta beställt:

Intel NUC NUC7I5BNH

Intern SATA M.2 SSD 2242 Box Transcend MTS400S M.2 128 GB

Crucial 4GB DDR4 2133 MT/s SODIMM

WD Intern Hårddisk Red 1TB 2.5" SATA III

Va f_n!?

Jag är ju själv inte färdig med frågor och svar än:blush:

Bra jobbat @shifts :cool:

3 hours ago, calle_jr said:

Prestanda hinner bli utdaterad innan man kommer till skott.

Inte lätt att göra rätt val.

Precis så känner jag inför den tänkta investeringen, men jag är nära nu att ta ett livsviktigt beslut:63:.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu har alla delar utom RAM-minnet anlänt. Var sugen på att peta ihop allt, men det är bara att ge sig till tåls. Såg att @AlfaGTV tipsade @byZan att skaffa SSD för musiklagringen istället för att som jag – en snurrdisk. Känner att jag redan ångrar det valet, tänkte faktiskt inte på värmeutveckling och eventuella ljud.

 

Jag försöker se denna snurrdisk på 1 TB som ett första test. Det här är trots allt ett experiment för att se om lösningen är rätt väg att gå. Mitt digitala musikbibliotek är under 600 GB, så 1 TB räcker för denna testning. Visar det sig att jag gillar Roon får det nog bli en 2 TB SSD, då har jag marginal.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

On ‎2018‎-‎05‎-‎30 at 18:11, shifts said:

Känner att jag redan ångrar det valet, tänkte faktiskt inte på värmeutveckling och eventuella ljud.

Jag försöker se denna snurrdisk på 1 TB som ett första test. Det här är trots allt ett experiment för att se om lösningen är rätt väg att gå. Mitt digitala musikbibliotek är under 600 GB, så 1 TB räcker för denna testning. Visar det sig att jag gillar Roon får det nog bli en 2 TB SSD, då har jag marginal.

 

Ja, absolut, mitt förslag till @byZan var mera ett annat tankesätt, optimera utan att eg. ta hänsyn till kostnaden. Jag skulle själv ha väääldigt svårt att lägga 14Tkr på en SSD på 4Tb men å andra sidan är det vad som krävs för att jag inte skall slå i taket avseende lagring. (Jag har en hel del DSD-rippar som jag extraherat till .DSF-filer och de är rätt skrymmande faktiskt. 200 plattor = 1/2Tb, ca 1/2Tb HighRez och knappt 2Tb RedBook)
 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, byZan said:

Usch vad man slösar bort pengar pga av okunskap och bekvämlighet:blackeye:

 

/byZan

Jag tycker inte det är slöseri! Förstår att det kunde tolkas så men det var inte vad jag menade. :blush:

 

Det finns de som betalar så mycket mera än 14Tkr på en kabel av känt märke eller dylikt. Jag skulle satsa mina slantar på en tyst SSD disk i första hand, alla dar i veckan och vågar lova att ljudet har mer att vinna på detta. FFA om man nu redan ursprungligen väljer att lägga 16Tkr på en Nucleus som är så snygg och effektiv att den faktiskt pryder sin plats i lyssningsrummet.

Min egen Roon Server är lite större men består av en s.k. barebone-chassi från Asus, i ett Streacom-chassi, med en fläktlös Celeron, en SSD för ROCK och databas samt en 3.5" snurrdisk på 4Tb. Den står bakom en lucka i min skivhylle-Expedit från IKEA och jag kan inte höra den på mer än ca 1m avstånd. (Budget-lösning, kostnad ca 3.000:- totalt + Roon-licens)

Du får väldigt gärna låna denna om du vill @byZan? Jag kör ju normalt med min NAS som Roon-server så jag klarar mig fint utan den några månader!

 

Link to comment
Share on other sites

@AlfaGTV inga problem alls med vad du skrev tidigare, jag bara reflekterade på att det kostar mer när man inget kan och är slö:Cry:;)

 

Snällt av dig att erbjuda lån, men jag tackar nej p g a att jag inte vill ha mer digitalt att installera och tänka på, det snurrar ändå. Jag borde kanske installera en SSD disk i knoppen så slutar det snurra i alla fall;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Har gått på första två nitarna och är lite frustrerad över "enkelheten" med en NUC-låda. Kör Appleprylar rakt genom hemma och med bluetooth-tangenbord och -möss gick det så klart inte att ansluta till en NUC utan operativsystem. Har på inget sätt lyckats använda varken iMac eller MacBook Pro som extern skärm för att underlätta konfigurationen av NUC:en. Tog med till en polare som har PC och försökte där, men kom inte längre än till en skärm med felmeddelanden.

 

Sökte på felmeddelandet Error at Boot: PXE-E61: Media Test Failure, Check Cable som tydligen betyder att en nätverkskabel inte var inkopplad. Varför det nu behövs när inget OS finns på enheten ännu och BIOS ska uppdateras övergår mitt förstånd, men nästa gång jag har tillgång till en PC-skärm får jag även försöka ha en nätverkskabel i högsta hugg. :dry:

 

Suck. Ids inte. Finns få saker jag har så lite tålamod med som strulande dataprylar. Därför jag kör Apple.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shifts said:

Varför det nu behövs när inget OS finns på enheten ännu och BIOS ska uppdateras övergår mitt förstånd, men nästa gång jag har tillgång till en PC-skärm får jag även försöka ha en nätverkskabel i högsta hugg. :dry:

 

 

De verkar som om din NUC vill boota ifrån nätverket, det vill du inte....

 

The BIOS Setup might be configured to check for a network drive. You can disable the network boot as follows:

  1. Press F2 during boot to enter BIOS Setup.
  2. Go to Advanced > Boot > Boot Configuration.
  3. In the Boot Devices pane, disable Network Boot.
  4. Press F10 to exit BIOS Setup.

 

Att konfigurera en NUC utan skärm lär bli rätt svårt så en skärm är ett måste.

 

https://kb.roonlabs.com/ROCK:_Updating_and_Configuring_BIOS_On_Your_NUC

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

Kan inte klandra någon annan än mig själv och Apple här, men trodde verkligen en MacBook Pro skulle kunna agera skärm. Går kanske, men jag har inte lyckats.

 

Tack för tipset om boot-ordningen! Kan för lite men där och då kändes det konstigt att den skulle be om en nätverkskabel när inte ens OS fanns.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, shifts said:

Suck. Ids inte. Finns få saker jag har så lite tålamod med som strulande dataprylar. Därför jag kör Apple.

@shifts Då är vi på samma våglängd:)

 

När det blir dags för installation hos mig så kommer jag ta hjälp, för jag kan bli så förbannad på dataprylarna som inte vill så som jag vill att jag skulle kunna kasta ut allt.

För inte är det min okunnighet eller ointresse för datatekniken som är källan till det onda:Thinking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...