Jump to content

Recommended Posts

High End München 2017 18-21 Maj

_49U0844.jpg

Så klart åker vi dit!

Det är mycket som är trevligt i München i maj. Tex High End, vårväder, massa likasinnade och allt detta i en trevlig stad.

Det börja bli en vana och en självklar höjdpunkt på HiFi året. High End München tar mer och mer över som världens ledande och viktigaste mässa i toppsegmentet av våran hobby. Även om det finns enklare produkter också så är det som är bland det bästa som går att frambringa alltid roligt att få ta del av också. För att samla på lyssningserfarenheter och drastiskt öka på kunskaperna inom HiFi är det klockrent om man lyckas hitta rätt i alla rum. Man behöver en plan och vara lite organiserad om man skall få så mycket ut av det som möjligt. Att hinna igenom allt och samtidigt ta till sig något tror jag är helt omöjligt.

Det är bara att sätta igång nedräkningen för snart är våren här med fågelsång och bilder och intryck från High End München 2017. Just nu är det 145 dagar och 10 timmar kvar.

Edited by Apexorca
Link to post
Share on other sites
  • Replies 242
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Sammanfattar mässan med några tankar och upplevelser som stannat kvar: - Den bästa mässa jag varit på. - Mest välljud jag någonsin hört från olika system på samma plats. - Mycket mer kl

Vad vore HiFi utan musik. Vi offrade hela lördagen och stack in till München och säkert en av den Europeiska kontinentens bästa skivbutiker.   Vi var i så god tid att vi han hitta ett mycket bra

Efter Gryphon kunde vi inte bärga oss. Vi var bara tvungna att gå till Martens ena rum. Det med den nya högtalaren Marten Tenor 2 som ligger i Coltrane serien, men också för att se och höra den nyreno

Posted Images

Aaaa spännande! Vadå vadå vadå vadå... Kanske Jörgen och Leif dansar en het Tango på demon, :105: eller så är en ny högtalare nog mer troligt. 

Bra att ni vill kriga om bästa ljudet.  Det är inte alla som har den potentialen, men det har verkligen ni. 

Det finns ju rätt mycket bra system och högtalare där ute, så ingen kan känna sig säker. Sedan har ju hela mässförfarandet en stor portion osäkra faktorer som kan grusa vilket välljud som helst. Men jag tror ni börjar få rätt bra koll på rummet i München. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eftersom mina utlåtande på förra årets mässa i enstaka fall blev lite förvridna i sina tolkningar mot vad jag hade tänkt så har jag säkert inte varit tillräckligt tydlig med hur jag beskriver olika rum och system. 

På förekommen anledning vill jag därför göra lite förklaringar som man kan ha i bakhuvudet när man läser mina/våra utlåtanden. Hoppas detta blir en förbättring för de som läser.

 

1- Det är min/vår personliga smak som har en del i upplevelsebeskrivningen. Andra kan tycka på annat vis. 

2- Det är egentligen bara relevant att dra slutsatser om det som låter bra. Det som låter illa kan så klart mycket väl vara dåligt, men det kan också vara så att det är olyckliga omständigheter på mässan som gör detta och att det mycket väl kan gå att få välljud ur systemet under andra omständigheter.  Det är roligare att skriva om det som låter bra men ibland kan besvikelser vara lite intressanta att värdera ändå.

3- När jag/vi beskriver hur de lät i ett rum så är det rummet och hela systemet jag/vi hört och inte bara enskilda produkter. Vissa högtalarmärken låter bättre i vissa system och med annan elektronik än vad andra gör. Det finns olika allianser mellan märken och samarbeten och som ställs ut på grunder som inte alltid bara har med välljud att göra. TAD är ett bra exempel där det alltid låter bra i vilket rum de än spelar i och de ser till att spela på matchade produkter ofta sina egna men inte alltid. Jag tycker även Marten lyckas bra med ljudet generellt.  Tex Wilson högtalare spelas med mängder av olika elektronik i många rum. Det låter såklart också olika bra, men Wilson karaktären går oftast inte att ta miste på.

4- När jag/vi beskriver skillnader på egenskaper mellan produkter  så betyder inte det att en är dålig och en är bra. Det är bara den inbördes skillnaden som beskrivs. Båda kan vara på den bra delen av skalan.  Om jag skulle jämföra förra mässans bästa produkter tex Kaiser Kawero rummet  vs.  Rockport rummet  så var Kawero mer organiskt naturlig och musikalisk. Men det säger ju inte att det andra var omusikaliskt. I detta fallet var det också otroligt musikaliskt och otroligt bra. Men i Kawerorummet var det snäppet bättre där och då med min/vår smak.

 

Jag kanske kommer på mer och lägger då till detta.

 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to post
Share on other sites

Kommer nog inte att åka i år heller.

Då blir det än roligare att läsa reportage från mässan.

Tycker att dina listade punkter är självklara, bortsett från att om man gång efter gång misslyckas med uppställning av produkter som bevisligen i andra sammanhang är top noch, så ligger felet någon annan stans. Sannolikt i omsorgen om att trimma in och beakta de akustiska förutsättningarna. Skulle säga att det finns två skolor därvidlag. De som lägger ned mycket möda i syfte att framställa produkterna i så positiv dager som möjligt och de som tror att det löser sig av sig själv bara man ställer upp bra grejor. Den senare kategorin tycker jag bör få reda på det.

Du nämnde Marten och där har du några som alltid vinnlägger sig av att ha bra presentationer och att framförallt jobba med akustiken. Det finns självklart flera i den kategorin. Heder åt dem!

 

Calm

 

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, calm said:

 

Tycker att dina listade punkter är självklara, bortsett från att om man gång efter gång misslyckas med uppställning av produkter som bevisligen i andra sammanhang är top noch, så ligger felet någon annan stans.

 

Calm

 

Jag tycker också de är självklara. Men jag hamnade i diskussioner förra året när detta inte hade varit självklart, kan hända pga att det inte varit tillräckligt tydligt . Tänkte därför försöka spalta upp det lite.

Det viktiga är att jag vill förmedla hur olika man kan tycka och uppleva och att detta bara är jag/vi som upplever och andra kan uppleva annat. OM vi tar alla människor på mässan så har vi säkert någon form av  normalfördelningskurva i vad folk tycker. På toppen av kurvan finns det som de flesta tycker låter bra och i ändarna är det de som väldigt få tycker låter bra. Om man av deltagarna i denna kurva skulle skilja ut de som lyssnar med mer teknikintresse, de som lyssnar av bara musikintresse, olik musiksmaker, ålder , lyssningserfarenhet, hörselskullnader och psykosocialpåverkan mm så skulle denna topp vara förskjuten. Ibland säkert betydlig bit från varandra. Med hänsyn till detta försöker jag vara försiktig, kanske för försiktig, med att säga att något är dåligt. Det mesta på mässan är ju ändå faktiskt olika nivåer på bra tycker jag. 

Och självklart finns det de som misslyckas hela tiden eftersom de inte är bra produkter eller ligger helt fel i mitt personliga ljudiedeal. Men ofta finns en relativt stor samstämmighet när man snackar i korridoren om vad som låter bra och dåligt.

En av mycket få stora besvikelser på förra mässan, om man räknar de enorma priset på anläggningen och ljudet som på riktigt fick mig att få kalla kårer tycker jag var värt att beskriva lite. Som ett undantag. Det är faktiskt ovanligt för mig att ens på mycket billiga anläggningar uppleva dessa obehagliga rysningar. Ett metalliskt omusikaliskt hårt sterilt ljud som jag hörde några gillade, men jag vet många med mig som knappt klarade av det. Det var dock riktigt roligt att fota det eftersom det verkligen ser ohyggligt potent och bra ut. En mycket estetiskt fin anläggning. Jag skriver inte vilket rum det var nu och ser om de får till det bättre nästa mässa.

 

 

Link to post
Share on other sites

Håller med Calm om att vissa är mer omsorgsfulla med att få ut så mycket det går ur anläggningen. Så vill ju vi entusiaster ha det.

För mig handlar det om att bli berörd av musiken.

Det bästa betyget är om jag blir sittande i rummet och inte vill gå därifrån för det är så medryckande musik och ljudpresentation. I enstaka rum längtar jag ut fort eftersom musiken blir besvärande. 

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Jag har bara varit där en gång men då valde jag ett lämpligt, centralt hotell från listan de rekommenderade som man har avtal med: http://www.highendsociety.de/index.php/en/hotel-list.html

Fördelen med dessa hotel är ju att gratisbussarna till/från mässan stannar där vid dessa hotell. Jag hoppas för övrigt själv kunna få ihop det så att jag kan åka i år :63:

Link to post
Share on other sites
17 hours ago, LasseJ said:

Hoppas på att kunna åka till denna mässa i år. Vore väldigt kul. Ni som har varit här, har ni tips på hotell?

Jag var där 2013 vet faktiskt inte hur det var med bussar då men vi bodde centralt och tunnelbanan stannade i ett köpcenter under hotellet så de vara bara att kliva på och åka ut till mässan tror de var Holiday Inn. 

Planer finns att åka dit men inget spikat.

Edited by octavia rs
Link to post
Share on other sites

Vi är ett litet gäng som brukar åka ut på någon internationell mässa vart år. Det var nära det blev München i år (senast var vi där 2009). Men det blev förhinder för någon så i år satsar vi förmodligen på Warshawa som vuxit ordentligt och av en del spås gå om München som den stora Europa-mässan. Där finns det mesta som finns i München plus flera nya tillverkare och innovatörer från gamla Östeuropa. Se Audio Video Show 2017

Link to post
Share on other sites
On 12/29/2016 at 01:00, Apexorca said:

Eftersom mina utlåtande på förra årets mässa i enstaka fall blev lite förvridna i sina tolkningar mot vad jag hade tänkt så har jag säkert inte varit tillräckligt tydlig med hur jag beskriver olika rum och system. 

På förekommen anledning vill jag därför göra lite förklaringar som man kan ha i bakhuvudet när man läser mina/våra utlåtanden. Hoppas detta blir en förbättring för de som läser.

Jag tycker inte du behöver göra det Apex. Om du inte tvunget vill förstås :D

Det går inte skriva något om upplevelser som alla håller med om, förutom möjligen det jag just skrev.
Det blir mer intressant om uttalanden inte blir urvattnade med en massa förbehåll och brasklappar bara för att man inte vill missförstås.
De flesta här vet vad olika förutsättningar innebär, och att det är vad du hör just där o då.
Vi kan t.o.m vara 4-5 kompisar som sitter och hör samma sak men tycker helt olika.

Ser fram emot rapportage från München eftersom jag får nöja mig med Warszawa.

Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, calle_jr said:

Jag tycker inte du behöver göra det Apex. Om du inte tvunget vill förstås :D

Det går inte skriva något om upplevelser som alla håller med om, förutom möjligen det jag just skrev.
Det blir mer intressant om uttalanden inte blir urvattnade med en massa förbehåll och brasklappar bara för att man inte vill missförstås.
De flesta här vet vad olika förutsättningar innebär, och att det är vad du hör just där o då.
Vi kan t.o.m vara 4-5 kompisar som sitter och hör samma sak men tycker helt olika.

Ser fram emot rapportage från München eftersom jag får nöja mig med Warszawa.

Det kommer så klart att bli mina personliga upplevelser jag beskriver. Kan jag vara tydlig dessutom tycker jag det är bra. Urvattnat är tråkigt så det får det inte bli.

Warszawa! Kul. Hoppas på dina bilder och personliga reflektioner.

Link to post
Share on other sites

Jag minns att du inte vart jätte imponerad förra året av Raidho D4.1. Min första tanke var ju att det inte vart möjligt att de lät skrot. Här vill jag ju tillägga att jag är helsåld på deras ljudideal. Från de minsta modellerna till de största. Dock har jag ju inte hört D4.1.

Men en tids eftertanke ger ju en lite ny vy igen. Alla kan ju inte gilla det jag gillar. Mässor har man ju sprungit en hel del gånger med och mellan rummen träffar man ju på alla möjliga och omöjliga åsikter om ljud. Humör , sittplats, uppvärmt, rum osv får man helt enkelt ta i beaktning. 

Lovar och svär att inte ifrågasätta dina tankar och intryck denna gång. :) 

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, juha said:

Jag minns att du inte vart jätte imponerad förra året av Raidho D4.1.

Ja det är just detta som kan bli problematiskt. De låter jättebra, men är snäppet efter ett koppel på minst en handfull andra rum. Men det går inte att säga annat än att de är mycket duktiga och en toppklasshögtalare. 

Jag är själv lite kluven till vad jag tycker. En anledning till att de inte får min högsta poäng är delvis för att jag bar hört dem med spektakulär demomusik varje gång jag hört Raidho (säkert minst 5 ggr i mässmiljö)  och de har spelat mycket högt. Det blir mer en show off än musikalitet. I mina öron är deras stativare bättre rent musikaliskt. De är jättebra. De stora har en slags onaturlig studiotorrhet i basen som är kort , reptilsnabb och hård och ger en lite ansträngd känsla. Kroppen och storleken i basen saknar jag.  Inte avslappnat luftigt lätt som några av de jag tycker bäst om. Dynamiken är riktigt bra. 

Jag skall höra på dem igen i år tänkte jag. 

Link to post
Share on other sites

Ja det här med volym är ju inte skoj. Var nyligen och lyssnade på både xt-2 och D1.1 och båda gjorde bra ifrån sig. Tycker de verkligen skiljer sig från mängden i just lågmäld musik, scenario, värme och upplösning. Själva fysiken är ju kanske riktigt där men gillar omekaniska i återgivningen. Snabbheten? Det blir dessutom bra resultat med "billig" elektronik. Hörde de stora på Frankfurt några år sedan C4.1, där de vågade på att spela gammal bösrock. Resultatet var väldigt musikaliskt och man slapp tänka på hifi. Bandiskanten gör ett hästjobb.

Link to post
Share on other sites
On 23 mars 2017 at 19:31, Taxmannen said:

Då får du ju chansen att My Sound i Starnberg också http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/11595-münchen-ala-calm/&page=5#comment-194227 Den butiken verkar ju vara värd ett besök :mm:

 

 

Ja som framgår av reportaget så är butiken väl värd ett besök och innehavaren Wolfgang en trevlig prick. Ett av de bästa lyssningsrum som jag besökt vad gäller ljud. Han har inte så mycket prylar i butiken, men det som visas är utvalt med omsorg och rätt matchade. Jag kan tänka mig att Alexandria-rummet låter väldigt bra. Det var inte klart vid mitt besök.

Calm

Link to post
Share on other sites
8 hours ago, calm said:

Ja som framgår av reportaget så är butiken väl värd ett besök och innehavaren Wolfgang en trevlig prick. Ett av de bästa lyssningsrum som jag besökt vad gäller ljud. Han har inte så mycket prylar i butiken, men det som visas är utvalt med omsorg och rätt matchade. Jag kan tänka mig att Alexandria-rummet låter väldigt bra. Det var inte klart vid mitt besök.

Calm

Hej,
Ja, jag läste det reportaget som du gjorde. Hinner jag så blir det absolut ett besök där. Jag importerar produkter från ett företag i Starnberg så det är ju nära. Det såg ut att vara väldigt smakfullt inredda lyssningsrum.

mvh
Lasse

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Nu så!

Regnigt, dimmigt Göteborg...

_49U9693.jpg

 

.. byts med hjälp av just detta plan mot sommar i München. Planet torkade på vägen och lite till. Jag kan bli så genuint sugen på att leva i ett mellaneuropeiskt klimat. Visst... de dagar, dessvärre lätt räknade,  av de 365 tillgängliga på ett år som vädret är toppen i Sverige slår allt. Men ibland tvekar jag. Vi säger bara så för att vi bor där vi bor och "får bita i det sura äpplet", "surt sa räven", "gilla läget" och allt det där, eller? I dag gör jag det. Vill flytta söder ut, alltså. Sen kväll i München, tunn tröja, flanerande på stan, så skall man ha det. Detta är bättre. I dag i alla fall.

Snart är det hard core Hifi som gäller och det inomhus med välinställd klimatanläggning. Då är bara München en koordinat och en plats någonstans där vädret är ovidkommande. Det är i alla fall det jag intalar mig. 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Apexorca said:

...byts med hjälp av just detta plan mot sommar i München. Planet torkade på vägen och lite till. Jag kan bli så genuint sugen på att leva i ett mellaneuropeiskt klimat. Visst... de dagar, dessvärre lätt räknade,  av de 365 tillgängliga på ett år som vädret är toppen i Sverige slår allt. Men ibland tvekar jag. Vi säger bara så för att vi bor där vi bor och "får bita i det sura äpplet", "surt sa räven", "gilla läget" och allt det där, eller? I dag gör jag det. Vill flytta söder ut, alltså. Sen kväll i München, tunn tröja, flanerande på stan, så skall man ha det. Detta är bättre. I dag i alla fall.

Tack för att du tar dig tiden att dokumentera - jag räknar med att det (nästan) kommer att kännas som om vi är med. Det får bli att dra på stereon, öppna fönstren på vid gavel och släppa in försommarvärmen (22 grader just nu) och sitta med laptoppen och drömma sig till München. Kanske skall passa på och köpa lite vit sparris till ikväll :mm:

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...