Jump to content

Källarrenovering och lyssningsrum


Ranefjord

Recommended Posts

Mysigt rum! Ser att du liksom jag sitter nära väggen. Har du (eller nån annan) nån tanke hur man ska hantera den reflexen från väggen bakom stolen?

Jag hör ju skillnad om jag har en kudde bakom huvudet vs utan, så hur skall man tänka?

 

Vänligen Jaxho

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, jaxho said:

Mysigt rum! Ser att du liksom jag sitter nära väggen. Har du (eller nån annan) nån tanke hur man ska hantera den reflexen från väggen bakom stolen?

Jag hör ju skillnad om jag har en kudde bakom huvudet vs utan, så hur skall man tänka?

 

Vänligen Jaxho

 

16 minutes ago, shifts said:

Hellre diffuserat än dämpat bakom skallen. Hade hellre haft ingen åtgärd jämfört med dämpat just där.

 

Vet däremot inte vad Ranefjord känner.

 

Så, nu har jag lyssnat ett par timmar. Allt från klassiskt till pop och rock. Lite Joan Baez blev det också. Hur lät det då? Nja... Jaxho och shift är något på spåret här som jag kämpar med. Shift har rätt. Det lät dovt och lite nasalt, som om röster inte ville släppa ut riktigt. Men då slog mig en tanke. Platon är ju ganska tung, så jag flyttade Jan Stolpes Platonöversättningar till den golvstående stinghyllan. Hmm, fortfarande inte bra. Kant då? Flyttade på Kritik av det rena förnuftet och Grundläggning av sedernas metafysik till golvhyllan. Inte tillräckligt. Trodde det var Kant ju. Till slut beslutade jag mig för att flytta 160cm filosofilitteratur till golvhyllan, och lufta till det lite i hyllan med övrig litteratur. Då blev det bättre. Slutsats: Använd inte filosofilitteratur som dämpning bak lyssningsplatsen. Det funkar inte. Bättre med lättsammare Kallepockets och liknande. :sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Bebop said:

Det ser jättemysigt ut. Lyssningsmiljön tror jag har stor inverkan på lyssningen och upplevelsen av den.

 

Ligger säkert mycket i det. Man måste trivas i rummet, och just källarutrymmen är jag själv extra känslig för. Vem vill egentligen vara i en källare? Det måste verkligen kännas välkomnande. Jag jobbar på det, och än är det inte klart Har en del tråkiga väggbitar kvar att pynta / diffusera.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
16 minutes ago, shifts said:

Har för mig du varit nyfiken på OA61, så kanske är det fjärde gången gillt när det kommer till Orto-Akustisk (50.2, 52.2 och 51 har du kanske haft?). Så, OA61?

 

Nej, så blev det inte denna gång (men framtiden är oviss!). Tror detta är mitt fjärde par OA52 (i olika versioner). Vita OA52.2 (ej uppgraderade) har jag dock inte haft tidigare. Ångrade att jag sålde mitt svarta par, men det berodde på hifi-ovisshet när jag flyttade. Jag vet inte riktigt hur många par OA50.2 jag har haft, men det är många :grin:. Blåa (ett par), vita (två par tror jag), svarta (tre par tror jag). Det är nog dags att börja inse att jag först och främst är en Carlsson-gök. Man måste liksom acceptera sig själv för den man är. :satisfied:

 

Och det är nu jag skriver... Jag ska aldrig sälja detta par! (och denna gång menar jag det)

 

:grin:

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Ranefjord said:

Ett tillfälle dök upp jag jag hade en svag dag. Frestelsen blev för stor. Fabrikstillverkade VITA Carlsson OA52.2 (inte uppgraderade). Hade nästan glömt bort hur bra de låter. Mums!

 

 

20210818_180156.jpg

Fint att se Smashing Pumpkins på hyllan i hörnet.

 

Det ser ut att vara ett väldigt mysigt rum.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, conan said:

Hur är det med Carlsson nu, kan man få dem helt renoverade

Jag har ett par OA51 och de är diy-uppgraderade till Mk II där den som uppgraderade satte in nytt delningsfilter i en separat låda har gjort en separat låda för delningsfiltret. Om det är det originalkit som såldes eller om förre ägaren plockat ihop det själv, vet jag inte. Även bas och diskant är nyare versioner från ScanSpeak och Vifa. Jag är väldigt förtjust i dem, framför allt ljudbilden passar utmärkt till TV och film. Det är så jag använder dem i huvudsak.

 

1F003502-5CFA-43E2-8ECC-BA2B061DBE30.jpeg
 

1AC5B2A7-514F-4ADA-A68D-BA3A9E0FA7DA.jpeg
 

E556D52A-93CF-4A16-A73B-BB9AD1D0516F.jpeg
 

I följande länk finns ”allt” om Carlsson inklusive uppdateringar. https://www.carlssonplanet.com/hogtalare/producerade/carlsson-oa-51-2/

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, conan said:

Hur är det med Carlsson nu, kan man få dem helt renoverade till originalskick eller byter man något väsentligt som ger dem en annan ton?

 

 

Det finns många entusiaster som renoverar och modifierar. Det svåra är nog att få tag på vissa högtalarelement som inte längre tillverkas (om man nu nödvändigtvis måste ha originalprylar). När jag hämtade högtalarna hann jag som hastigast lyssna på en OA52-variant som heter OA52.N. Den verkar vara bra. :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
10 hours ago, AlfaGTV said:

Och den var väldigt vacker! Formen är fantastisk!

 

Har aldrig riktigt tänkt på det, men det är nog en rätt snygg trappa. Har alltid gillat handtagen. Tyvärr har trappan någon gång i tiden blivit rejält misshandlad av en oförsiktig målare. Men det går att återställa!

 

 

Före (med färgstänk från tidigt 80-tal):

 

20210918_145821.jpg

 

 

 

Efter (utan färgstänk):

20210919_074752.thumb.jpg.efe21eef2e18b3351b217a1ef7822159.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

En klassisk furutrappa :)

Vår trappa ser nära på identisk.

 

Beroende på vad du ska göra med trappan bör du slipa den trären. Iom den varit lackad så behöver du få bort all lack för att få bra vidhäftning om du tex ska måla den eller för den delen lacka om den.

 

Denna procedur står med på vår att göra lista.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...