Jump to content

Källarrenovering och lyssningsrum


Ranefjord

Recommended Posts

Calle: Jag hoppas du har rätt angående De Capo'na. Jag har testspelat dem med min reservförstärkare (En Magnum IA-200) och det finns hopp. Jag är dock lite rädd att De capo'na ändå kräver ett större rum (på bredden). I värsta fall får jag väl bryta ett löfte, nämligen att aldrig igen lägga ut hifi till salu :D. Tiden får utvisa detta. Ett par Dulcet skulle definitivt fungera. För närvarande ligger betongbunkern på is. När jag väl har möblerat ska jag försöka lyda ditt råd om det krävs extraordinära insatser.

XYZ: Vi får hoppas att det inte tar allt för lång tid bara :D.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 2 weeks later...

Det har så klart hänt lite i rummet sedan 2016. Långsamt växer det fram. Jag är en ihärdig blocket, tradera och dba sökare/köpare. Nästan alla möbler i rummet är begagnade fynd från nämna sajter. Tradera är bäst för stringhyllor, men man måste vara försiktig som köpare. Det mesta som ligger ute är kopior. Det gäller att veta vad man ska titta efter. Jag har under åren köpt på mig totalt 17 original-sektioner som alla är uppmonterade. Åtta vägghyllesektioner i tre delar i "hifirummet" plus en golvmodell blev det. Det sista paret skruvades upp i förrgår. Det är inte så där jättekul att borra med precision i okända betong/sten-väggar, men det går. Laserpass och förborra är lösningen. En hylldel fungerar som CD-förvaring.

 

CD1.JPG

Från sidan

 

CD2.JPG

Framifrån

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Ranefjord said:

totalt 17 original-sektioner

Snyggt! De är ju som gjorda för cd, trots att Nisse och Kajsa Strinning inte kunde ha en aning om det.

Dessa tillverkas ju än idag, men menar du att all nytillverkning är kopior?

Link to comment
Share on other sites

Tänkte inte på nytillverkningen =). Den sista hyllasektionen jag köpte hade en låddel som jag tyckte var ganska fräck. Denna del var inte original märkte jag när jag fick hem hyllan. Irriterande, men så är det ju med begagnatköp på nätet. Det är en lite av en chansning varje gång.

 

Gillar för övrigt verkligen stringkonceptet. Smidigt att kunna flytta runt hyllplanen efter behov. Kvaliteten är också väldigt hög på de äldre hyllorna. Hyllplanen väger minde än man kan tro, och de är riktigt styva. De kan lastas ganska ordentligt innan de bågnar.

Link to comment
Share on other sites

Under den självklara stringhyllan står ett riktigt monster till sideboard. En nästan 270 cm lång a'dammer i svartlackad mdf med jalusidörrarar av plast. Skåpet väger precis lika mycket som det egentligen är för stort för det lilla rummet. När jag såg det på blocket var jag bara tvungen att köra och köpa det. Jag har velat ha ett sådant sedan 80-talet. Tillverkat i Nederländerna av Pastoe. Designer är Aldo van den Nieuwelaar.

 

LP2.JPG

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

...och som ni säkert redan har förstått förvarar jag vinylskivor i skåpet. Jag kommer inte att fylla a'dammern under min livstid. Från början hade jag tänkt använda skåpet som kombinerat hifi-rack och skivförvaring, men när allt kommer omkring föredrar jag faktiskt dedikerade hifi-rack, och så har det också blivit.

 

LP3.JPG

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

Några viktiga kompententer i mitt hifi-intresse:

  • Kul med fräck hifi
  • Kul att samla skivor
  • Kul att inreda hifi!
  • Kul att lyssna på musik
  • Kul med bra ljud också...
  • Kul med saker som är värda att bevara - undvika slit och släng

 

Jag bjuder på några skivbilder till innan ni får en översikt av rummet. Skivsamlandet är för mig lika roligt som lyssnadet. Har hittat några godbitar under åren. Borde verkligen skaffa mig en bättre kamera förresten...

 

Mer 90-talsnostalgi blir det. I indiekretsar var detta bland det häftigaste som fanns i början av 90-talet. Helst vinyl, och helst skulle det vara inhandlat på plats i Bristol. Sarah records-original!

 

LP4.JPG

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

Sarah Records minsann, det trodde jag kanske inte skulle återfinnas här. Har nog inget i samlingen utgivet där, men har en fin samling med The Field Mice från Shinkansen (har jag för mig). Storartad pop. Ska banne mig slå på't direkt.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

Bäst på 80-talet var så klart Prince. De tidigaste skivorna låter bäst! Man måste ha alla skivor fram till Diamonds and Pearls. Jag saknar tyvärr For You. Blir väl ett traderaköp så småningom. CD-skivorna låter inte lika bra som vinylerna. Så är det väl nästan alltid? ;)

 

LP5.JPG

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, AlfaGTV said:

Skoj med lite plattor! Det dära med Sarah Records var nog inte min grej, eller så missade jag det helt! :) 

Däremot har jag flertalet av grunge-plattorna i egen samling också! 

 

Det var ju de som gällde om man var lite hårdare ;). Jag lyssnade också mest på amerikanskt, men jag hade en del indiekompisar och visst snappade man upp en del. För övrigt är Mother Love Bone fortfarande lika bra.

Link to comment
Share on other sites

Det är jobbigt när man både gillar sparsmakad och fullbombad möblering. Ännu svårare blir det om man  samtidigt vill ha bra ljud. Jag har testat att spela både på längden och på bredden i rummet. När jag spelar på längden får jag en ordentlig utsläckning i basen med Snell J2. Det låter helt klart bäst på bredden. Sen vill jag kunna variera med mina OA50.2 och då är det väl inget snack om saken. Stereon får stå mot långväggen.

 

Sofforna från Kartell hittade jag på blocket. Lägg märke till hur nice sofforna matchar Quadraspireracket som jag nyligen köpt. Jag hittade en quadraspiredel på Blocket, och därefter köpte jag nästa del från Takt o Ton. Redan när jag köpte soffan visste jag att det förr eller senare skulle bli ett akrylrack till hifin. Jag är väldigt glad för mina möbler =). Möbler är kul! Bordet är lokalproducerat (Blå station). Stolen har hängt med ett tag. Belysning har jag inte börjat med än. Det får väl bli det kommande projektet.

 

Oversikt1.JPG

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Ranefjord said:

Smashing Pumpkins - Siamese Dream på orange vinyl. Superhäftigt! :cool: Lägg märke till hur mycket läckrare det är med en vinylutgåva.

 

Såklart det är! Köpte häromdagen Adore på tresidig vinyl i mono-utgåva!

 

Och, härligt med en sån vinylsnurra! Visst är det väl en Systemdek va? Härligt rum för lyssning och umgänge! :)

Link to comment
Share on other sites

Det är alldeles riktigt en Systemdek, modell II. En enklare spelare som spelar helt ok, men det är nog den första hifidelen som kommer att bytas ut i racket. Hittade den på dba.dk för övrigt. Tyvärr är kronans värde i förhållande till den danska kronan så lågt just nu att danska inköp nästan alltid blir för dyra. dba.dk är för övrigt väldigt bra om man leter efter äldre Snell-högtalare eller högtalare från B&W's genom tiderna bästa serie, nämligen matrix800-serien.

 

Tillägg: Adore är en makalös skiva. Lite kul att de släpper den på mono. Det är kanske efterfrågan som styr? :D

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Ranefjord said:

Lite kul att de släpper den på mono.

@shifts har rätt, det är en originalutgåva från 1998! Vet faktiskt inte om den ens finns som reissue på vinyl?

 

Edit: Jodå, det släpptes en reissue (i stereo) 2014...

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

Uppenbarligen kan man vara budgetaudiofil också. Total kostnad på begagnatmarkanden för elektronik och högtalare är under 15':-. Självklart finns det en del att önska, men detta är ett riktigt musicloversystem. Inget fnissel i diskanten. Basen gungar och hänger lite. Mellanregistret har nog någon liten dip. Men det låter musik! Väldigt fin intregration mellan elementen. På detta system kan jag lyssna på icke-audiofilskivor en hel dag utan att tröttna. Allt funkar! Ibland är det befriande att inte lyssna på ett högupplöst system.

 

Hifi1.JPG

 

Hifi2.JPG

 

Aiwa CD från rehifi.se

Nakamichi CR2 från hifitorget.se

Systemdek II från dba.dk

Audio Analogue puccini SE från rehifi.se

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

Högtalarna som jag spelar mest på är ett par Snell type J2. Tillverkas idag i modern variant av AudioNote. På mitt par har både basar och diskanter blivit renoverade. Originalstativen finns med! Inget man hittar varje dag.

 

Hifi3.JPG

 

Snell type J2 från hifitorget.se

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

Jag vill citera Calle Hagerman (ljudprodukter) från ca. 15:10 in i filmen nedan: "Det är ett ganska typiskt tecken ibland för audiofiler att de gärna vill byta sina grejor". Detta stämmer bra in på mig också. Jag vill gärna byta grejor! Systemdek II är en trevlig spelare, och den kommer finnas kvar ett tag till. Jag är dock sugen på en bättre skivspelare i källaren. Vi får väl se vad som dyker upp i framtiden. Systemdek II passar dock väldigt fint på racket.

 

 

Hifi4.JPG

Edited by Ranefjord
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...