Jump to content

En liten dagstur till Sweetspot Jönköping 2016


Recommended Posts

Årets Sweetspot i Jönköping...

Sweetspot i Jönköping kan inte skryta om sin storlek, att de har de häftigaste och dyraste prylarna på plats eller flest besökare. Men de kan slå sig för bröstet om att möjligen ha den största trivselfaktorn. Så brukar det sägas om Sweetspot Jönköping och jag är en av dem. Det märks också bland många besökare som tycks återkomma vart år. För oss sydlänningar ligger den dessutom bra till i södra Sveriges logistiska mittklyka som förgrenar sig mot öst, väst och syd. I år såg det dessutom betydligt mer välfyllt ut i besöksleden. Det märktes inte minst på parkeringsplatserna.

Jag hängde på Peo med respektive samt en kompis på en lördagstur till Sweetspot ...

W6v2QQ.jpg

Link to post
Share on other sites

Första rummen från entrén hittar man en spiraltrappa upp och där jag gjorde jag mitt första stopp. Av tradition har Stylus detta rum och så även i år där man presenterade följande rigg i sitt rack.

LGW7I8.jpg

Skivspelaren är 25 kg Analogue Works Turntable Two med den lite säregna kolfiberarmen som fått många lovord. Pickupen är hämtad ur Lyras sortiment och heter Kleos. Under skivspelaren huserar Jeff Rowlands intregrerade förstärkare Continuum S2 som är en kraftfull skapelse som enligt specifikation kan leverera 400/800 watt i 8 respektive 4 ohm. Det är dessutom en helt balanserad konstruktion. Om jag minns rätt hade den också inbyggd DAC (?). Jag antar att den även har inbyggt RIAA eftersom jag inte såg något separat sådant.

Under denna står en silvrig Moon som jag tror är slutsteget Nēo 330A som har lite blygsammare siffror vad gäller effekten (125/250 vid 8/4 ohm) men med andra företräden. När jag var där fick den vila.

På vänstersidan ett par små söta skapelse överst som också kommer från Jeff Rowland. Det är deras försteg Capri S2 och slutsteget Model 125 med lika många watt i 8 ohm. Underst en av Moons CD-spelare..

Om jag zoomar ut lite får vi också med ena högtalaren som i år var Audio Physics modell Avanti. Kablar kom i vanlig ordning från Nordost när Stylus är i farten.

frd3Rg.jpg

Här är Jeff Rowlands lilla försteg Capri S2 på lite närmre håll. Observera att fronten är helt slät. Det vågiga mönstret är en synvilla som åstadkommits genom slipning och polering.

aQvSd6.jpg

Analogue Works Turntable Two som är tyngsta modellen. Finns även ett par mindre modeller, One och Zero

HNPXhm.jpg

Jag är alltid försiktig med att recensera det jag hör på en mässa men jag tycker faktiskt att denna rigg bemästrar detta besvärliga rum bättre än med några av Wilsons modeller som jag hört flera gånger i detta rum. Jag tycker det lät bra och om man ger systemet ännu bättre förutsättningar som kan man säkert få till det ännu bättre. Att det går att få så mycket bottenslam ur så små stativare är för mig en gåta. Det som jag mest imponeras av Audio Physics modeller är deras makalösa ljudbild. Jag vet inga andra högtalare som slår dem på fingarna i det avseendet i en optimerad uppställning, möjligen Avalon.

Här justerar Stylus Karl Liander volymen för en intresserad lyssnare...

2Dankq.jpg

Karl berättade också att man i år ville visa upp att det finns även utmärkt hifi för betydligt rimligare belopp än vad de annars bruka ställa upp med. Det var ett resonemang som hördes från flera håll. Det är lätt att bli lite fartblind och koppla allt välljud till stora prislappar, vilket kan bli lite skevt ibland. Jag lämnar Stylus rum och vandrar vidare...

eyrFGJ.jpg

Link to post
Share on other sites

Kul att få följa med. Jag har också hört denna kombination tillverkare flera gånger. Senast i München imponerade de på mig. Då var det större modeller men jag betvivlar inte att det lät mycket bra också.

Eftersom bebop missade vilken cd det var att döma av citatet "Underst en av Moons CD-spelare.. " så fyller jag på. Den ser ut som den jag har, nämligen Moon Neo Series 260D.

Edited by Apexorca
Link to post
Share on other sites

Jag var där i år också, fjärde året i rad. Körde först dotter halvvägs till mormor så visiten var ganska kort men jag och mina två tillresta vänner hann ändå med. Träffade även lite euphonianer både utställare och "vanliga". Mycket trevligt! Sweetspot är en väldigt gemytlig och tillbakalutad mässa. Väldigt lätt att trivas. Rekommenderas varmt. Lät riktigt bra på många ställen trots naturliga svårigheter att få till ett rum på kort tid.

Link to post
Share on other sites

Efter en fullmatad vecka av andra prioritering fortsätter jag med intryck från Sweetspot 2016…

Vid sidan om Stylus ställde Tonkraft ut med italienska högtalarna Rosso Fiorentino och modellen Siena från deras Flagship Series. Kablarna är de utmärkta Kubala Sosna som klassas högt i Nordamerika. I Europa är de lite mer anonyma. Jag har haft dem hemma för prov och de är väl så bra som mina befintliga Transparent, tycker jag.

4J3T2y.jpg

CD-spelaren kommer från Schweiz och Goldmund. Förstärkeriet är lite svårare att reda ut. Om jag förstod det hela rätt så är grunden från Norge som sedan Jan Ardståhl designat om med bl a andra fronter, volymrattar, LED-displayer och kanske ytterligare saker. Hurvida dessa ändringar påverkar ljudet eller inte, vet jag inte. Det ger hur som helst ett helt annat uttryck med sin design, som också är en viktig parameter för de flesta.

wc4He5.jpg

Jan Ardståhl i en demopose som vi lärt se honom i under flera decennier.

TyXVdW.jpg

Ner för spiraltrappan igen och trapporna ner till nedersta suterängplanet fanns det flera utställare plus skivförsäljning. Just skivavdelningen hoppade jag över i år. Jag fick min dos på skivmässan i Utrecht veckan innan…

Jag knallade in hos Lasses Hifi som sökt sig ner från Dalarna. Här spelades det på de Taiwanesiska högtalarna Lawrence Audio som i sin design inspirerats av stråkinstrument. Just denna modell heter Violin från deras Instrument Series. I den finns även högtalare inspirerade av mandolin, cello och kontrabas. Lawrence Audio är såvitt jag förstått en stor tillverkare och har många fler modeller i sin katalog vilket framgår av deras hemsida. http://www.lawrenceaudio.com/eng_index.asp

1P7eC5.jpg

Jag har tidigare hört dessa och andra modeller på mässa i Bryssel och i Hannover i lite mindre bångstyriga rum och de har låtit riktigt bra.

Förstärkeri kommer från engelska Audio Alchemy som återuppstått. På 80-talet nämndes de med respekt och det gamla R&D-teamet har nu återuppstått med en ny produktportfölj. CD-spelaren kommer också från England och Chord Electronics. Skivspelaren är en Funk Firm Vector V som det inte spelades på under mitt besök.

A72Qww.jpg

Här hade också bullats upp med det mesta(?) ur skånska Entreq’s produktkatalog av jord/strömreningsprodukter. Även racket kommer från Entreq vilket är en ny gren från dem. Känns befriande rent med oljade träprodukter, tycker jag. Den förfärliga laminatgolvet fråmstår som än mer plastigt vid sidan om äkta trä.

duWe2G.jpg

Jag sneddar ut igen och går vidare...

7h2hFC.jpg

Link to post
Share on other sites

Om jag förstod det hela rätt så är grunden från Norge som sedan Jan Ardståhl designat om med bl a andra fronter, volymrattar, LED-displayer och kanske ytterligare saker. Hurvida dessa ändringar påverkar ljudet eller inte, vet jag inte. Det ger hur som helst ett helt annat uttryck med sin design, som också är en viktig parameter för de flesta.

Jaha, det förklarar saken. Det var väldigt mycket fokus på känslan i volymratten, displayens förstorande glas m m när jag var där. Man fick nästan känslan av att ljudet var sekundärt ;)

Link to post
Share on other sites

Smäckert rack som rymmer det mesta!

Hyllplanen är skiktlimmad ek, i fyra skikt om jag ser rätt.

Intressant att det är "Made in Sweden"!

Inte för att jag är mycket till patriot, men det kan ju komma i fråga för kommande projekt :)

Jag har ju skiktlimmat idag, men i furu. Så kallad plywood :)

Högtalarna sågs även i Bryssel, bebop.

Link to post
Share on other sites

Akkelis hade bullat upp i ett par rum. Här med tyska hornhögtalarna Avantgarde. Gästen kom därifrån och berättade lite kring filosofin bakom högtalarna och deras hemligheten badom den höga känslighet på över 100 dB. Här tycks han slå ut med nävarna av missnöje, men bilden ljuger. Här fanns inget att vara missnöjd över. Jag har hört Avantgardes mindre system många gånger både i Sverige och utomlands och för egen del har jag aldrig hört dem så bra som här. Det lät riktigt bra, tycker jag.

wRb0PV.jpg

Avantgarde hade egen förstärkare på plats men när jag var där spelades det på det integrerade rörsteget Line Magnetic Audio LM-126 som trots sin blygsamma effekt på 15 watt inte hade några som helst problem att spela ut med hornen. Retro, industridesign och vintage har varit trend inom inredning i flera år. Line Magnetic sitter som en smäck i sådan sammanhang.

rI156T.jpg

Det var verkligen blandad konfekt i Akkelis rack. Överst till vänster ses ett försteg eller möjligen integrerad förstärkare från Avantgarde. Därunder någon form digital streamer eller något ditåt. Skivsplearen tror jag är en Avid Diva II och de två burkarna därunder i mittsektionen kan jag inte placera. Däremot den nedersta burken som jag blev lite intresserad av. Det är en nättrenare från grekiska LAB 12 och modellnamnet Gordian eller den Gordiska knuten, som Akkelis kallar den.

Oe5XV4.jpg

Det är inte bara en nätrenare utan även en informationscentral om hur det står till på nätet. Bl a kan man här läsa av spänning, THD på nätet, effekförbrukning och FFT-analys. Kort sagt mycket av det som Peo varit inne på i sin emminenta spänningstråd. Dessutom har den ett överkomligt pris för de flesta; strax under 15,000,- Intressant.

Nej det är inget fel på min kamera. Akkelis var lite på diskohumör à la ungdomsgård för tonåringar och sköljde färgat ljusspel över anläggningen. Om det är inne igen är jag hopplöst utanför den trenden. Ljuset kunde dock inte hindra min förtjusning över det jag hörde i detta rum.

CEGeEC.jpg

Link to post
Share on other sites

de två burkarna därunder i mittsektionen kan jag inte placera. Däremot den nedersta burken som jag blev lite intresserad av. Det är en nättrenare från grekiska LAB 12 och modellnamnet Gordian eller den Gordiska knuten, som Akkelis kallar den.

Det är Röcklinger riaa och därunder Line Magnetic dac.

Jag blev lite fundersam till varför man gör en massa analyser med en strömrenare, tills jag läste detta;

All kinds of noise cannot be treated effectively by the same type of filters and overusing multiple types of filters for healing all the types of possible artifacts on the power line would definitely affect the dynamics and the character of your audio system. For this reason, Gordian filtering network is designed to be configurable giving you the opportunity to adapt it to the problems of your AC power line by selecting the most appropriate available configuration.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Mmm, saknar mina Scorpio 2 lite när jag ser dom där Avanti där :)

Scorpio och Krell S300i. Snacka om magiskt sound. Har bara fått till det soundet tre gånger senare och det var med Audio Physic Yara 1, Focal Chorus 714 och mina Magnepan MG-1.7. Lät som en dröm minst sagt :smash:

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...