Jump to content

Det smutsiga nätet.


Peo

Recommended Posts

Nej, tvärtom! Jag tycker definitivt att diskussionen om hur vi skyddar oss från nätet och om elsäkerheten är av allmänt intresse. Det var bara det, med tanke på Bebops inlägg om att det är tveksamt att ha den här diskussionen på Euphonia.....

Edited by kenneth
Link to comment
Share on other sites

Att ansluta en jordad apparat i ett ojordat uttag om någon får för sig att det är olagligt så är det många hushåll i Sverige som får problem. 

Förr var det normalt att köra ojordade uttag i rum som man ansåg vara "isolerade/ickeledande" som vanliga vardagsrum/sovrum etc etc. Jordade uttag fanns i köket vid diskbänken.

 

Att det sen är dumt att ansluta en apparat som har jordat hölje för sin skyddsfunktion i ett gammalt ojordat uttag de är en annan femma men de är inte olagligt. 

Kompletteras en gammal installation med jordfelsbrytare så kommer även fel där de finns ojordade uttag skyddas då jordfelsbrytaren är en summaströmstransformator och bryr sig inte om om du har jord eller inte försvinner en del av strömmen en annan väg så löser den.

 

Jag ser detta ur en ren säkerhetsaspekt inte vad som är bäst ljidmässigt för en inkopplad stereoanläggning.

 

Var man sen skapar jordpunkten är nog mer det denna diskussion handlar om. Är det ok att koppla bort systemjorden och låta jordpunkten skapas av en ny transformator? Är det ok att ha denna koppling i hemmet om man jordar mittpunkten med systemjorden?

 

Problemet med forum ibland är att de blir väldigt mycket spekulationer och folk kan få för sig att göra tokigheter så ja ibland är det bäst att kanske inte ha sådana här diskussioner som kan hamna i gråzoner. 

 

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

On 2018-01-18 at 11:29, CommonMode said:

 

Hej Kenneth

Ett alternativ till ojordat matningssystem, är att ansluta mittpunkten av sekundärsidan på en transformator till jord. Man skapar då en balanserad spänningsmatning med +115V respektive -115V till jord i stället för +230V respektive 0V till jord. Det är samma princip som balansering gällande signalöverföring och mikrofoner.

 

 

Jag skrev att min trafo var ojordad (för jag visste inte bättre) men  enligt octavia rs är min trafo jordad som du beskriver det. octavia rs har iofs redan ställt frågan, min trafo är alltså ok köra som den är??

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, kenneth said:

Nej, tvärtom! Jag tycker definitivt att diskussionen om hur vi skyddar oss från nätet och om elsäkerheten är av allmänt intresse. Det var bara det, med tanke på Bebops inlägg om att det är tveksamt att ha den här diskussionen på Euphonia.....

Jag förtydligar lite vad jag menar.

 

Jag har stor respekt för el och kring ämnet finns en hel del säkerhetsföreskrifter. Man får väl anta att det finns orsaker och starka argument bakom detta. Vi har dessutom några medlemmar som är väl insatta i ärendet medan de flesta här får räknas som amatörer i ämnet.

 

Det som kan oroa mig något är att om man experimenterar med elprylar som inte är säkerställda utifrån ett säkerhetsperspektiv och ligger utanför lagens råmärken. Ponera att något allvarligt skulle hända typ brand, personskador eller stereoprylar slås ut. Då är det inte så lyckat om Euphonia deltagit i spridningen. Det är en principiell inställning från min sida. Är det en överdriven reaktion från min sida? Det kan vi ha olika åsikter om men när det gäller säkerhet kring el så tycker jag att vi skall ha låg toleransnivå.

 

 

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, kenneth said:

 

Jag skrev att min trafo var ojordad (för jag visste inte bättre) men  enligt octavia rs är min trafo jordad som du beskriver det. octavia rs har iofs redan ställt frågan, min trafo är alltså ok köra som den är??

 

Som jag ser det med det foto @Apexorca lade ut (ett foto ifrån andra sidan av kopplingarna hade garanterat gett svaret) men jag skulle ju inte tro att din elektriker sätter jordade uttag och sen inte kopplar dem till mittpunkten. Att montera jordade uttag utan att koppla någon jord de är inte ok.

 

Hade jag varit du så hade jag diskkuterat det med din elektriker hur det är kopplat och kommit fram till en fast installation i din fastighet som uppfyller föreskrifterna. 

 

Om sen andra här som privatperson väljer att göra nått liknande är det nått som de får diskutera med sin elinstallatör och denne ta ställning till om det är inom ramen för vad våra föreskrifter tillåter i vanlig hemmiljö.

 

Angående tex CE märkningen av trafon så är ju själva trafon CE märkt sen är det upp till den som kopplar in den att den är placerad så att den har beröringsskydd osv tillverkaren av trafon har ju inte CE märkt den med inkopplade uttag etc. I regel sitter de i en plåtkapsling likt denna.

 

tutk.jpg.9f5c07aa4c19cfc0264022a6092e055f.jpg

 

Det är alltid upp till installatörer att uppfylla de krav på skydd efter en anordning, tillverkaren kan skriva vad som krävs som minimum.

 

 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Bebop said:

Det som kan oroa mig något är att om man experimenterar med elprylar som inte är säkerställda utifrån ett säkerhetsperspektiv och ligger utanför lagens råmärken. Ponera att något allvarligt skulle hända typ brand, personskador eller stereoprylar slås ut. Då är det inte så lyckat om Euphonia deltagit i spridningen.

 

I så fall faller väl i princip hela den här tråden och egentligen alla andra trådar/inlägg som behandlar medlemmarnas elsystem. Jag förstår att man vill ha ryggen fri, men med samma resonemang är det mycket som faller här i samhället. Vi får hoppas att var och en som läser detta forum besitter en lämplig mängd sunt förnuft och inte ger sig in i områden där man inte har "nödvändig kännedom" alternativt tar hjälp av en yrkesman som har. 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, octavia rs said:

Att montera jordade uttag utan att koppla någon jord de är inte ok.

 

Lite off-topic: Jag håller i dagarna på och hjälper en av mina söner i hans nya lägenhet med lite snickeri/målning och när vi höll på som bäst fick elinstallationen med blandade jordade och ojordade uttag i samma rum mig att fatta misstankar. Vid närmare kontroll visade det sig att de jordade uttagen inte hade jord framdragen/ansluten, kopplingar med sockerbitar i dosor mm. Detta fick mig att undersöka vidare och hittade då ett jordat uttag i det relativt nyrenoverade badrummet. Samma visa där - ingen jord framdragen/ansluten så det uttaget är de numera förbjudna att använda - inte minst med tanke på att lägenheten saknar jordfelsbrytare... Dessutom är det elgolvvärme i badrummet...

 

Det gäller att veta när det är dags att ta in ett proffs.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Taxmannen said:

Detta fick mig att undersöka vidare och hittade då ett jordat uttag i det relativt nyrenoverade badrummet. Samma visa där - ingen jord framdragen/ansluten så det uttaget är de numera förbjudna att använda - inte minst med tanke på att lägenheten saknar jordfelsbrytare... Dessutom är det elgolvvärme i badrummet...

 

Det gäller att veta när det är dags att ta in ett proffs.

 

 

Haha ? där var det inte många rätt....

 

Att koppla in sin stereo i ett uttag som är ojordat är rätt säkert jämfört med att stå och duscha på ett ledande golv med golvvärme utan jordfelsbrytare.

 

Tyvärr är det alldeles för många och jag kan tänka mig i storstäder att de är ett enormt problem med tex utländska hantverkare som säger till kunden att de kan allt både el och vatten och kör på med hela baletten. 

 

Att sen de diskussioner vi har här på Euphonia om tex el ser jag som rätt ofarliga jag tror de flest här har en viss mån av självbevarelsedrift och tar den hjälp de behöver. 

Går man in på elavdelningen på Byggahus forumet ja då kan man börja snacka om folk som får för sig både det ena och de andra.....

 

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Taxmannen said:

Vi får hoppas att var och en som läser detta forum besitter en lämplig mängd sunt förnuft

Det kan man inte ta för givet. Jag har min bakgrund från en industrin där vi jobbade med nolltolerans vad gäller säkerhet vilket var på förekommen anledningen vilket också gav resultat. Det är skillnad på att testa apparatfötter, rack och tonarmsinställningar. Jag anser att det räcker inte med sunt förnuft när det gäller el. 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Bebop said:

ag anser att det räcker inte med sunt förnuft när det gäller el. 

 

Just därför är det bra att det diskuteras så att kunskapsnivån och medvetandet om vad som är farligt/kan gå fel höjs. 

 

Min poäng var att det finns många ”tips” i denna och andra trådar på forumet där det kan gå illa om det utförs fel, så varför skulle det vara värre att diskutera skiljetransgirmatirer än egenkonstruerade nätfilter eller installation av klangmoduler?

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Bebop said:

Jag anser att det räcker inte med sunt förnuft när det gäller el.

 

Man ska skilja på sunt förnuft för en "lekman" och en "yrkesman" inom elinstallation. Mycket av mitt egna arbete bygger på sunt förnuft, idag är inte reglerna lika tydliga som de var för 20år sedan, de ges mer utrymme att tolka själv.

 

Man kan också säga så här att om du/ni inte är elinstallatör eller elektriker så gör inget som har med elen att göra så är de på den rätta sidan.

 

Om de sen är ok att diskutera diverse ideèr och liknande på forum som man sen låter sin elektriker genomföra är det rätt eller fel var ska man dra gränsen? Ska man ha nolltolerans mot allt vad el heter så kan man bara diskutera CE märkta godkända prylar avsedda för att kopplas in i ett befintligt uttag.

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, octavia rs said:

Att ansluta en jordad apparat i ett ojordat uttag om någon får för sig att det är olagligt så är det många hushåll i Sverige som får problem.

 

Det är inte olagligt, men apparater med jordad stickpropp är prövade i jordade uttag och t.ex. EMC-filter som begränsar störningsutbredning fungerar då inte som avsett.

 

Det är därför en del får störningsbekymmer i sina multimediaanläggningar som man ibland felaktigt löser med åtgärder som t.ex. ”ground lift” eller att blanda jordade och ojordade uttag i samma rum.

 

Dessa åtgärder kan sedan i sin tur orsaka elolyckor eller incidenter.

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, CommonMode said:

Det är inte olagligt, men apparater med jordad stickpropp är prövade i jordade uttag och t.ex. EMC-filter som begränsar störningsutbredning fungerar då inte som avsett.

 

Nä det har du rätt i och som jag skrev det är inte smart att köra produkter som ska jordas i ojordade uttag.

 

Vi kan nog enas om att de förekommer saker som är dumma vad gäller ojordade/jordade produkter och hur de kan blandas i samma system.

 

Blanda jordade och ojordade uttag i samma rum är ju inte tillåtet men när PC:n fick sitt intåg i hemmen och hade jordad stickpropp var de ju inte ovanligt att det sattes ett jordat uttag där den stod men resten av rummet brydde man sig inte om......

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Bebop said:

Jag har stor respekt för el och kring ämnet finns en hel del säkerhetsföreskrifter. Man får väl anta att det finns orsaker och starka argument bakom detta. Vi har dessutom några medlemmar som är väl insatta i ärendet medan de flesta här får räknas som amatörer i ämnet.

 

Det som kan oroa mig något är att om man experimenterar med elprylar som inte är säkerställda utifrån ett säkerhetsperspektiv och ligger utanför lagens råmärken. Ponera att något allvarligt skulle hända typ brand, personskador eller stereoprylar slås ut. Då är det inte så lyckat om Euphonia deltagit i spridningen. Det är en principiell inställning från min sida. Är det en överdriven reaktion från min sida? Det kan vi ha olika åsikter om men när det gäller säkerhet kring el så tycker jag att vi skall ha låg toleransnivå.

 

Hej

Jag tycker att detta forum har en ovanlig möjlighet att vara ett föredöme gällande att ordna ”välljud” i hifi-utrustning utan att skapa ”elektriska farligheter” 

 

Att jag ansköt mig till detta forum var därför att jag uppskattade det PEO skrivit här på länken om ”Det smutsiga elnätet” eftersom jag ägnat mycket tid sedan 1970-talet åt frågan, om hur man hanterar störningar ibland annat i multimediaanläggningar. Det PEO skrivit, gällande störningar och åtgärder, var ovanligt bra och jag hade en del frågor till honom.

 

Även ”octavia rs” ingav förtroende i det han skrev, om jordning av ”dubbelisolerade apparater” och eftersom elsäkerhetsfrågan för mig är självklar när vi hanterar störningar i mätteknik, multimediaanläggningar etc. så känns detta forumet väldigt förtroendeingivande

 

Lägg därtill när jag hittar praktiska tester med att använda transformatorer och installationsteknik i störningsbekämpning där både utmärkta ljudanläggningar, kunniga musiklyssnare, drivna anläggningsägare, elkunnigt folk etc. är involverade då finns det stora möjligheter att tillsammans lyfta nivån på störningsbekämpning i multimediaanläggningar.

 

När jag läser tråden; ” Äntligen nöjd med ljudet.” ser jag en möjlighet att vi här, hjälper trådskaparen ”A/Wing” att förbättra sin anläggning utan att skapa ”elektriska farligheter” som tyvärr ofta förekommer.

 

Om jag får, så kan jag bidra med mina kunskaper om ni övriga bidrar med ert, gällande modifieringar och tester. Mycket av utrustningen finns ju redan men de krävs lite installationsarbete och (lyssnings)tester.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, CommonMode said:

 

 

 

Om jag får, så kan jag bidra med mina kunskaper om ni övriga bidrar med ert, gällande modifieringar och tester. Mycket av utrustningen finns ju redan men de krävs lite installationsarbete och (lyssnings)tester.

 

Mycket bra @CommonMode:)

 

Jag vet inte om jag fått med mig det du skrivit i olika trådar. Jag är relativt okunnig om el annat än drygt lite gymnasiekunskaper i ellära från fysiken, som jag iofs tyckte var det roligaste ämnet. Det räcker ändå inte så långt. Jag kan bara på ett ytligt sätt ta mig igenom tex Peo's fantastiska tråd.

 

Den "skiljetrafo" vi testade hos A/Wing kanske förtjänar en egen tråd av tex dig för att reda ut hur vi på ett säkert och bra sätt skulle kunna använda denna eller liknande konstruktioner för att få bort störningar från nätet i våra delikata signalvägar i anläggningen.

 

Jag tror en handfast praktisk instruktion om både installation och om hur man bygger eller låter bygga en sådan produkt skulle vara riktigt kul.

Den positiva effekten när den kopplades in var inte att ta miste på.

 

Jag tycker det är kul att test effekter av HiFi produkter och ställer gärna upp! 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Jag tror en handfast praktisk instruktion om både installation och om hur man bygger eller låter bygga en sådan produkt skulle vara riktigt kul.

Den positiva effekten när den kopplades in var inte att ta miste på.

 

Hej

 

Om man frågar så kan man ibland få ett svar

 

För att spara tid, nu när ett antal av er verkat att ”rösta” positivt på mitt förslag så skissar jag här snabbt (kortfattat) hur jag kan tänka mig upplägget

Det finns ett antal vägval men vi tar dem när det kommer. Det är inte säkert att ni kan genomföra i den ordning eller allt det jag beskriver men det får vi diskutera och komma överens om.

Jag beskriver utifrån hur jag önskar att anläggningen borde se ut.

 

Jag tänker mig att använda den befintliga transformatorn kopplad som en balanseringstransformator med genomgående skyddsjord. Ni matar alltså anläggningen med +/- 115 V från transformatorns sekundärsida och nätbolagets jord (PEN ledare) koppad till mittpunkten som även är utgående jord.

 

1.     I första steget så testar ni om ni hör någon skillnad om nätbolagets jord kopplas till transformatorns sekundärsidas jord mittpunkt eller inte. Detta mest för ”protokollet” annars kommer detta att diskuteras senare.

 

2.     Transformatorn, förses med lämplig kapsling och placeras vid ”huvudskåpet.” där det finns ”En 5 ledare 2,5 kvadrats-kabel till ett separat proppskåp enbart för stereon som sitter i torpargrunden i anslutning till anläggningen."  

 

3.      Transformatorn avsäkras på primärsidan med säkringar för kortslutning- och överlastskydd för transformatorn. På sekundärsidan delas 5-ledaren upp i två balanserade grupper vardera avsäkrade med 10 A och med gemensam nolla (det hade inte varit fel med 6 ledare). I en början kan en balanserad grupp användas men finessen med två grupper berättar jag senare. Säkringarna i en grupp kan väljas som dvärgbrytare som är mekaniskt hopkopplade för att de skall lösa ut samtidigt. Används två grupper bör man tillse att båda grupperna bryts samtidigt för att undvika ”återvändande spänning” (överspänning) på sekundärsidan. En kontaktor matad på gruppens (gruppernas) 230V spänning som bryter bort gruppen (utgående kabel) är ett alternativ.  

 

4.     Ett antal filterkondensatorer (se Cx och Cy i PEO: text) placeras mellan transformator och säkringar dessa dämpar störningar. Dels störningar som försöker vandra från matande nät via transformatorn och till lasten dels störningar från lasten. Om två utgående grupper används kommer kablar och säkringar tillsammans att vara serieelement och kondensatorer att vara shuntelement i ett filter för att filtrera de störningar från lasten i den ena utgående gruppen till den andra. Några shuntkondensatorer kan även placeras vid uttagen vid anläggningen.

 

5.     Med två grupper kan antingen ljudanläggningen delas upp i två delar med filtrering mellan varandra eller (ännu bättre) den ena gruppen mata ljudet och den andra gruppen en balanserad matning till övrig utrustning i lyssningsrummet inklusive belsning. Detta skulle kunna eliminera (begränsa) 50 Hz elfältet i rummet som ibland kan komma in (höras som brum) när man rör i kablar i t.ex. skivspelaren eller annan lågnivåingång mm.

 

6.     Potentialutjämna hela rummet och anslut detta till inkommande skyddsjord från balanseringstransformatorn. Helst skulle ett jordplan skapas i (under) golvet (likt jordplanet i en dator) detta ansluts till potentialutjämning och hjälper till att begränsa elfältet i rummet. Ett hönsnät skulle duga.

 

Hoppas att det inte blev obegripligt

 

Edited by CommonMode
Stavfel
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, octavia rs said:

@CommonMode det finns en hel del att läsa om just balanserad strömförsörjning på denna sida http://www.equitech.com/articles/articles.html säger iofs inget om hur tillåtet det är i Sverige att göra det i hemmet.

 

Bra att du plockade fram detta. Martin Glasband patenterade detta i USA för ett tiotal år sedan. Iden var redan känd i Sverige och balanserade transformatorer såldes sedan länge hänvisande till utförande enligt SEMKO 115X (1985)

 

Här kan ni läsa mer

 

http://www.equitech.com/history/

 

http://www.equitech.com/white-papers/

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mycket intressant detta @CommonMode - skall bli väldigt spännande att se vart det leder!

 

En fråga som infinner sig är hur en skiljetrafo påverkar kortslutningsström och förimpedans. För min dedicerade matning valde ju jag rejält tilltagen (överdimensionerad) kabel på 6 mm2 och lyckades därigenom halvera förimpedansen och öka kortslutningsströmen med kanske 100A om jag minns rätt. Jag vill minnas att @octavia rs tog i ännu mer med 10 mm2 så frågan en lekman ställer sig, är detta fortfarande relevant om man skulle gå på en lösning med skiljetrafo? Inte minst med tanke på att proceduren ovan rekommenderar 2,5 mm2 :39:

 

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Taxmannen said:

En fråga som infinner sig är hur en skiljetrafo påverkar kortslutningsström och förimpedans

 

Ja, en skiljetrafo påverkar kortslutningsström och förimpedans

 

Inverkan är mindre ju större transformatorn är och det är bättre om primärsidan matas från huvudspänning (400 V kopplad mellan två faser) än på fasspänning (230 V mellan fas och nolla)

 

Troligtvis är även nätkvaliten bättre vid matning från huvudspänning.

 

Men vi börjar med den transformator som finns, och kan dela upp projektet i mindre steg

 

Det jag skrev var samtidigt en målbild var man borde gå (utifrån den anläggning som finns) för att uppnå "lite mer" än att bara koppla in en transformator på elnätet

 

Edited by CommonMode
Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, Taxmannen said:

skall bli väldigt spännande att se vart det leder!

 

Som du ser av det jag skrivit så sökte jag inledningsvis PEO just för att fråga honom om förimpedansens betydelse för de slutsteg som används idag. Nu har jag hamnat in i en annan diskussions som handlar om ett annat ämne som intresserat mig länge ”störningseliminering”, och då mera i ett helhetsgrepp än att bara hantera ”prylar”.

 

Dessutom ser det bra ut på kompetensen och möjligheterna hos ”forumgruppen”

 

Men om förimpedansen skulle bli ett bekymmer så finns det möjliga lösningar på det, men låt oss först se om det finns ett intresse att gå vidare.

Link to comment
Share on other sites

@Taxmannen både det matande nätet innan trafon och de nya "nät" man bygger kommer påverka förimpedansen och kortslutningsströmen i uttagen.

 

Har man korta kablar efter trafon kommer du nog aldrig behöva fundera på mer än 2.5kvmm. Innan trafon får man välja vad som behövs för att passa den säkring man behöver för att kunna starta upp trafon.

Man måste ju ha i beaktande att kortslutningsströmmen är så hög ifrån trafon att säkringar löser inom 0.4s så att de ej uppstår fara.

 

När jag räknar med mitt program så är det sällan med så här små transformatorer utan oftast i regionen 500-1600kVA vilket redan ifrån start ger låg förimpedans och hög kortslutningsström.

Om man ser till den trafo som Kenneth har så är den ju på 4kVA, det finns säkert formler för att räkna ut kortslutningsströmmen ifrån en sådan.

 

Att även kanske titta på en 400V/115v-0-115v trafo som @CommonMode skriver kan vara i beaktande. 

 

Oavsett vilket så hade mätningar varit intressant att se innan trafo och efter för att se vad som händer.

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Om man ser till den trafo som Kenneth har så är den ju på 4kVA, det finns säkert formler för att räkna ut kortslutningsströmmen ifrån en sådan

 

På märkplåten stod att transformatorns ek = 2,2% det ger, vid 231 V en kortslutningsström på ca 791 A

 

Transformatorns impedans (dvs både resistans och reaktans) motsvarar, om jag räknat rätt, resistansen i ca 21 m ledningslängd (fram och åter) av 2,5 mm2 kopparkabel. Det blir lite kortare när man summerar alla förimpedanser eftersom resistansen dominerar.

 

Ställer vi transformatorn bakom ljudanläggningen då minskar förimpedansen men då minskar den filterverkan som vi kan utnyttja i kablaget (välja mellan pest och kolera).

 

Vi kan naturligtvis öka ledningarnas areor mm. men det får nog bli ett antal tester.

 

Det är lättare att testa sådant som går mäta i mätinstrument, svårare att testa ”upplevelser”

 

Jag hoppas att vi även kan testa hur eventuell inverkan från rummets elsystem och övriga apparater i rummet kan påverkas i en installation.

 

Det var lite av det du ”octavia rs”  var inne på när du jordade dina ”dubbelisolerade” apparater.

 

 

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, CommonMode said:

På märkplåten stod att transformatorns ek = 2,2% det ger, vid 231 V en kortslutningsström på ca 791 A

 

Blir det detta oavsett det matande nätet vad det har för förimpedans och kortslutningsström i den punkt där man ansluter trafon?

Jag har aldrig räknat på LSP till LSP trafos utan endast HSP till LSP. 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, octavia rs said:

Blir det detta oavsett det matande nätet vad det har för förimpedans och kortslutningsström i den punkt där man ansluter trafon

 

Det är kortslutningsströmmen med transformatorn ansluten till en oändligt stark 231 V spänningskälla.

 

Det motsvarar en impedans på 0,292 ohm som innehåller ett resistans- och reaktansvärde vars storlek är okända, kan möjligen gissas eller hämtas ut datablad.

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, CommonMode said:

 

Hej

 

Om man frågar så kan man ibland få ett svar

 

För att spara tid, nu när ett antal av er verkat att ”rösta” positivt på mitt förslag så skissar jag här snabbt (kortfattat) hur jag kan tänka mig upplägget

Det finns ett antal vägval men vi tar dem när det kommer. Det är inte säkert att ni kan genomföra i den ordning eller allt det jag beskriver men det får vi diskutera och komma överens om.

Jag beskriver utifrån hur jag önskar att anläggningen borde se ut.

 

Jag tänker mig att använda den befintliga transformatorn kopplad som en balanseringstransformator med genomgående skyddsjord. Ni matar alltså anläggningen med +/- 115 V från transformatorns sekundärsida och nätbolagets jord (PEN ledare) koppad till mittpunkten som även är utgående jord.

 

1.     I första steget så testar ni om ni hör någon skillnad om nätbolagets jord kopplas till transformatorns sekundärsidas jord mittpunkt eller inte. Detta mest för ”protokollet” annars kommer detta att diskuteras senare.

 

2.     Transformatorn, förses med lämplig kapsling och placeras vid ”huvudskåpet.” där det finns ”En 5 ledare 2,5 kvadrats-kabel till ett separat proppskåp enbart för stereon som sitter i torpargrunden i anslutning till anläggningen."  

 

3.      Transformatorn avsäkras på primärsidan med säkringar för kortslutning- och överlastskydd för transformatorn. På sekundärsidan delas 5-ledaren upp i två balanserade grupper vardera avsäkrade med 10 A och med gemensam nolla (det hade inte varit fel med 6 ledare). I en början kan en balanserad grupp användas men finessen med två grupper berättar jag senare. Säkringarna i en grupp kan väljas som dvärgbrytare som är mekaniskt hopkopplade för att de skall lösa ut samtidigt. Används två grupper bör man tillse att båda grupperna bryts samtidigt för att undvika ”återvändande spänning” (överspänning) på sekundärsidan. En kontaktor matad på gruppens (gruppernas) 230V spänning som bryter bort gruppen (utgående kabel) är ett alternativ.  

 

4.     Ett antal filterkondensatorer (se Cx och Cy i PEO: text) placeras mellan transformator och säkringar dessa dämpar störningar. Dels störningar som försöker vandra från matande nät via transformatorn och till lasten dels störningar från lasten. Om två utgående grupper används kommer kablar och säkringar tillsammans att vara serieelement och kondensatorer att vara shuntelement i ett filter för att filtrera de störningar från lasten i den ena utgående gruppen till den andra. Några shuntkondensatorer kan även placeras vid uttagen vid anläggningen.

 

5.     Med två grupper kan antingen ljudanläggningen delas upp i två delar med filtrering mellan varandra eller (ännu bättre) den ena gruppen mata ljudet och den andra gruppen en balanserad matning till övrig utrustning i lyssningsrummet inklusive belsning. Detta skulle kunna eliminera (begränsa) 50 Hz elfältet i rummet som ibland kan komma in (höras som brum) när man rör i kablar i t.ex. skivspelaren eller annan lågnivåingång mm.

 

6.     Potentialutjämna hela rummet och anslut detta till inkommande skyddsjord från balanseringstransformatorn. Helst skulle ett jordplan skapas i (under) golvet (likt jordplanet i en dator) detta ansluts till potentialutjämning och hjälper till att begränsa elfältet i rummet. Ett hönsnät skulle duga.

 

Hoppas att det inte blev obegripligt

 

Här var det mycket matnyttigt Jag o Kenneth får diskutera med elektrikern hur vi ska gå vidare utifrån din text.

Mina önskemål skulle va att ha tre matningar från trafon en som går till den passiva strömrenaren som står centralt

i systemet och sen höger o vänster matning till mina nätlister.

På det här viset har jag möjlighet att koppla in 18 st. komponenter med andra ord hela hifi-systemet plus ifi, tv, boxer,

dator, nas.

Det här med hönsnät menar du att jag ska klä bjälklaget i torpargrunden så att det täcker hela golvytan?????

Verkar lite konstig i min värld:39:

Har du någon uppfattning av vad ett sådant här projekt skulle kosta om vi inte tar med trafon i kalkylen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...