Jump to content

En mässhelg i Stockholm februari 2016


calm

Recommended Posts

Jag hoppas att ingen misstycker om jag flikar in och förtydligar lite gällande namngivning, modeller och företagets bakgrund etc. i relation till det som nämnts i tråden.

"Kaiser" är det ursprungliga namnet på det familjeföretag som arbetat med akustiska lösningar och träbearbetning på hög nivå sedan drygt 60 år tillbaka. Högtalarserien "Kawero" föddes ur en samlad vision, där hjärnan bakom konstruktionerna heter Rainer Weber. "Classic" är toppmodellen (vilken visades på mässan - för första gången i Sverige). Denna modell har funnits på programmet sedan begynnelsen, och förfinats och förädlats längs vägen. De högtalare vi använde på mässan var bestyckade med den nyligen uppdaterade versionen av det berömda (band)diskantelement ifrån RAAL, Duelunds finare komponenter samt internkablage ifrån Echole - vilket även användes genomgående i anläggningen i övrigt under helgen.

Det om det - förhoppningsvis så blev det lite tydligare :)

/ Marcus

Edited by Perfect sense
Link to comment
Share on other sites

Jag var nog inne 4-5 gånger eftersom jag ville säkra mina lyssningsintryck och inte bli offer för tillfälligheter. Mina intryck från lördagen var klart att upplösning och dynamik fanns på plats men att något med diskanten inte riktigt lirade. En råhet på toppen som fick mig att nästa få ont i huvudet. Detta oberoende lyssningsposition. Vidare var ljudbilden komprimerad i mitten uppenbarligen därför diskanten inte var ok. Högtalarna kunde också höras tydligt.

Pratade med Marcus om detta och min teori var oinspelade komponenter vilket också stämde eftersom högtalarna kommit 3 dagar före mässan.

På söndagen lät det precis som jag mindes Absolare från München dvs den där känslan av att allt svävar fritt i en fantastisk rymd av en naturlig diskant upplöst men inte skarp eller kantig. Rikliga övertoner och total harmoni.

När han spelade My Song med Keith Jarret Jan Garbarek, Palle Danielsson och Jon Christensen föll allt på plats som om dimman lättat. Ryggradsrysningar och ståpäls. Då visade sig systemet som det kan leverera dvs på toppen av dagens utveckling utan att överbetona som en del gör. Bara gratulera! Sannolikt inte sista gången jag kommer att lyssna till Absolare hoppas jag.

Calm

Tack för dina utförliga intryck! Jag har ingenting att tillägga till din analys, som är helt i linje med min egen uppfattning gällande systemets utveckling under helgen.

Dessa högtalare beställdes initialt i November. På grund av flera faktorer, inkl. väntan på en ny version av diskantelementet liksom nya internkomponenter ifrån Duelund så var det på håret att Kaiser hann bli klara med detta par i tid till mässan. En klassisk situation, vilken man som utställare självklart vill undvika till varje pris - det vill säga att stå med ett par oinspelade högtalare på mässgolvet dagen innan portarna öppnas... Men, efter många timmar av optimering och tweaks - Kerem ifrån Absolare/Echole har en del "tricks up his sleeve" :) - och 30-40 timmar av mer eller mindre oavbrutet spelande så öppnade systemet upp sig, och balansen infann sig under söndag förmiddag...

/ Marcus

Edited by Perfect sense
Link to comment
Share on other sites

Jag var inne söndag efter lunch och spenderade kanske 20 minuter i sweetspot och jag kan bara instämma - det lät fantastiskt! Bara att gratulera till mässans bästa ljud i mina öron! :thumbsup:

Det spelades mest lite glesare musik och det hade varit intressant att lyssna på lite tyngre/tätare alster också, men det får bli en annan gång - Kanske i Perfect Senses nya lokaler framöver!

För övrigt var finishen på högtalarna helt osannolik. Inget ont om era i övrigt fina bilder, men de kan inte tillnärmelsevis göra högtalarna rättvisa :o

Link to comment
Share on other sites

Roligt att höra att fler en jag njöt i fulla drag på söndagen som blev lite av ett återbesök till München-upplevelsen. Tycker att integrerarmodellen hade alla de kvaliteter i ljudbilden som för- och slutstegsmodellen hade i München. Skulle gärna hört den med en vinyl eller varför inte en MSB som signalkälla. Antar att det var en Aurender som stod för den initiala signalen och då kanske finns ytterligare potential för förbättringar med andra källor, vem vet? Men det räckte som det var!

Kul Marcus att du tagit märkena till Sverige!

Calm

Link to comment
Share on other sites

För övrigt var finishen på högtalarna helt osannolik. Inget ont om era i övrigt fina bilder, men de kan inte tillnärmelsevis göra högtalarna rättvisa :o

Baah, min Nikon har alltid varit rättvis :icon_smile_clown:.

Du har naturligtvis rätt i din observation.

Personligen så hade jag hoppats på att "kostymen" helt och hållet skulle bestå av faner.

Nu blev det en variant med vita sidor, vilket Perfect Sense medvetet valt för att lätta upp den mörka fanerens "lite tyngre nyans".

Funkar det med men det är ju inte alltid som den personliga smaken sitter i samma båt :closedeyes:

Rent ljudmässigt var det förstås en helt annan femma :app:

Det lär nog dyka upp fler varianter av "Kawerosar" och tills dess ska jag putsa både objektiv och :26:... lite x-tra noga.

Edited by P-pan
Link to comment
Share on other sites

Om vi pratar finish på kabinettet så finns inget övrigt att önska.

Kaiser har tydligen en tradition att hantera trä och det märks i kabinettkvaliteten. Exemplaren som visades i München visar detta med full tydlighet. Make till detta är svårt att finna.

Calm

Link to comment
Share on other sites

DSC_5164_zpszrtqtajo.jpg

Jag hade pratat med vår vän René i Schweiz och sagt att Absolare skulle ställa ut i Stockholm. Han bad mig hälsa från honom om jag träffade Kerem på mässan.

DSC_5165_zpsn7xxbjqr.jpg

Kerem är konstruktören av Absolare och han visste att vi skulle dyka upp :D

Jag pratade om upplevelsen Apex hade när han rörde något på uppställningen i München, han skrattade då och visade på något från René som nog ingen sett ;)

DSC_5166_zpsitjxw0ns.jpg

...vi fick också titta på bilder med anläggningar med Absolare :77:

DSC_5168_zpsif2iqvxf.jpg

Kerem var en mycket trevlig kille!

Jag var där tyvärr bara på lördagen och jag hade då samma upplevelse som Calm ;)

Edited by eliot
Link to comment
Share on other sites

Om vi pratar finish på kabinettet så finns inget övrigt att önska.

Kaiser har tydligen en tradition att hantera trä och det märks i kabinettkvaliteten. Exemplaren som visades i München visar detta med full tydlighet. Make till detta är svårt att finna.

Calm

Ja med ett grundpris på 600 000kr kan jag ju tycka att finishen ska vara nått utöver det vanliga. Helst kan jag tycka att lacken ska innehålla glitter från en enhörning.

600 000kr är sjukt jäkla mycket pengar alltså! Skulle man bara köpa högtalare för 300 000kr skulle man få över 300 000kr till elektronik.

I slutändan har priset på "high-end" stigit till galna nivåer.

Sorry för OT.

Link to comment
Share on other sites

Min upplevelse av ovan nämnda rum är att när jag var där första gången på lördagen runt 1400 tiden så spelade det redan då på ett sett som tilltalade mig.Dock var det skapligt mycket folk inne i rummet och bakdörren var öppen så man hörde ganska mycket av ljudet utanför vilket störde en del. vill minnas att jag satt på mittenraden då. Sen kom jag tillbaka runt 1630 och satt då på raden längst bak och under perioder helt själv i rummet. Dörren var då stängd och det vart en helt annan upplevelse än sittningen några timmar innan. Sen om det var bäst att sitta längst bak ska jag låta vara osagt men det lät otroligt behagligt , helt i min smak. Inget hårt eller kantigt som jag kan uppleva från många andra system. Denna mässa begränsade jag mig till längre lyssningar i ganska få rum under lördagen och detta var där jag trivdes allra bäst :thumbsup:.Jag satt där till strax före stängning.

Sen vill jag bara säga att jag är tacksam för att det arrangeras mässor i Stockholm (hann inte med sweetspot denna gång) och tycker väl det är lite synd att man lägger två mässor på samma helg även om jag kan förstå varför. Tror dock det finns utrymme för båda även om man lägger dom lite olika tidsmässigt. Lokalerna som det knorras en del om ibland tycker jag ändå är helt ok och nu har man ju även arbetat i dessa under några år och många utställare kör i samma rum och "känner" sitt rum vilket gör att förutsättningarna såklart blir bättre för att få till ljudet på ett bra sätt. Sen även en stor eloge till alla utställare och framför allt dom som lägger lite extra energi på att få till det ljudmässiga. Tror inte alla tänker på att det är en hel del slit o släp med att ställa ut.

Och slutligen tack till er fotografer som delar med er av bilder o tankar från mässan :77: .

/hrk

Link to comment
Share on other sites

Fanns inte Wilson, Verity eller Avalon med?

När jag var i A/C-rummet spelades det på dipolerna men hörde många som tyckte Sacha lät fantastiskt bra. Tyvärr tycks inte satsningen vara densamma nu när PS-Audio har agenturen, annat var det med Audionord och Stylus då Peter McGrath allt som oftast var på mässorna.

Link to comment
Share on other sites

Vi går vidare till mässgeneralen Robban och Audio Concept och rum Victor Arendorff.

DSCF2758_zpsfjuzyvla.jpg

Knökfullt till sista plats de gånger jag passerade så det fick pli ståplats.

Högtalaren är en öppenbaffellösning med rejäla basar 15 tum misstänker jag Pure Audio Project Trio 15TB. Det märktes att mycket luft förflyttades i rummet med sköna basgångar.

I bakgrunden kan vi skymta det kylskåpsstora slutsteget från Synästec, försteg och cd. http://www.synaestec-audio.de/Product_de.html

Bakom delvis skymd en Wilson-högtalare som jag dock inte hörde. Dock kul med lite nya märken.

Hann inte sitta ner men det lilla jag hörde lät bra.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Basgångar ja...

inte dåligt att kunna fylla ett så pass stort rum med riktigt go bas och få det att låta snyggt.

Jag skulle tro att samtliga sittplatser var upptagna hela helgen... populärt rum verkar det hur som helst ha varit.

(jag fick också ståplats) :46:

AudioconceptDSC_9834_4903_001804_zpslqbz

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar alltid gilla ljudet och musiken i det här rummet. Robban på Audio Concept sprider ett lugn och en säkerhet i musikvalen dessutom. Dessa högtalare minns jag inte namnet på, men jag tyckte höra att priset låg på ca 35000 kronor. Det lät väldigt bra!

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar alltid gilla ljudet och musiken i det här rummet. Robban på Audio Concept sprider ett lugn och en säkerhet i musikvalen dessutom. Dessa högtalare minns jag inte namnet på, men jag tyckte höra att priset låg på ca 35000 kronor. Det lät väldigt bra!

De får mig att tänka på en högtalare jag hörde i München, ONDA LIGERA, som spelar med stora element i öppen baffel och det lätt fantastiskt bra. Det låg också bra i pris.

Edit: buffel blir baffel.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Jag brukar alltid gilla ljudet och musiken i det här rummet. Robban på Audio Concept sprider ett lugn och en säkerhet i musikvalen dessutom. Dessa högtalare minns jag inte namnet på, men jag tyckte höra att priset låg på ca 35000 kronor. Det lät väldigt bra!

Jag tror att du får lägga till lite. Enligt hemsidan kostar denna modell 44.800 kr.

http://acshop.audioconcept.se/product/pureaudioproject-trio-15tb/

Men garanterat fullt ös för pengarna.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Roligt att höra att fler en jag njöt i fulla drag på söndagen som blev lite av ett återbesök till München-upplevelsen. Tycker att integrerarmodellen hade alla de kvaliteter i ljudbilden som för- och slutstegsmodellen hade i München. Skulle gärna hört den med en vinyl eller varför inte en MSB som signalkälla. Antar att det var en Aurender som stod för den initiala signalen och då kanske finns ytterligare potential för förbättringar med andra källor, vem vet? Men det räckte som det var!

Kul Marcus att du tagit märkena till Sverige!

Calm

Målet med den integrerade hybridförstärkaren ifrån Absolare har varit att komma så nära de separata enheterna (och SET-monoblocken) som det överhuvudtaget är möjligt. Aurender och DAC:n ifrån APL ska inte underskattas i sammanhanget, utan är centrala delar som starkt bidrog till resultatet under helgen. En bättre källa en Aurender N10 skulle möjligen vara Aurender W20 alternativt en CD-transport i det allra översta skiktet.

Gällande högtalarnas finish och fanér så är smaken som baksidan... :). Samtliga modeller ifrån Kaiser går att få i vilka färg- eller fanér-kombination man vill.

För er som missade mässan eller är nyfikna på att lära känna produkterna närmare så finns allting för permanent demonstration hos oss i Stockholm.

...nu ser det ut som Perfect Sense tagit över.

...vad det gäller Verity så kommer Perfect Sense att ta upp dem.

Det stämmer att vi nu tar in och satsar stort på Verity, där en första sändning når oss under denna vecka. Verity och Kaiser har mycket gemensamt sett till konstruktionsfilosofi, karaktär och utformning, där Verity har ett betydligt bredare utbud som sträcker sig både längre ner och högre upp i prisklasserna.

Ha en fin dag i ☀n!

Edited by Perfect sense
Link to comment
Share on other sites

Det stämmer att vi nu tar in och satsar stort på Verity, där en första sändning når oss under denna vecka. Verity och Kaiser har mycket gemensamt sett till konstruktionsfilosofi, karaktär och utformning, där Verity har ett betydligt bredare utbud som sträcker sig både längre ner och högre upp i prisklasserna.

Ha en fin dag i ☀n!

Roligt att du tar dig an dessa märken. Det hade nog jag också gjort om jag var dina i kläder. Både dessa högtalare gillar jag skarp vid sidan om Sf och det går nog inte att utse en vinnare. De är upplösta men fin botten och värme i ljudet. De spelar ut stort. Jag upplever att det fokuserar på musiken framför spektakulära HiFi parametrar. De engagerar och man kommer in i musikens innersta.

Bara att gratulera till att du fyller på med dessa i din redan enormt stora arsenal av produkter. :thumbsup::)

Link to comment
Share on other sites

Roligt att du tar dig an dessa märken. Det hade nog jag också gjort om jag var dina i kläder. Både dessa högtalare gillar jag skarp vid sidan om Sf och det går nog inte att utse en vinnare. De är upplösta men fin botten och värme i ljudet. De spelar ut stort. Jag upplever att det fokuserar på musiken framför spektakulära HiFi parametrar. De engagerar och man kommer in i musikens innersta.

Bara att gratulera till att du fyller på med dessa i din redan enormt stora arsenal av produkter. :thumbsup::)

Den beskrivningen är helt i linje med min egen uppfattning. Det här är tillverkare och produkter med gemensamma karaktärsdrag, men som också kompletterar varandra till stor del. Utöver individuella skillnader så erbjuder man också åtminstone delvis produkter i skilda prissegment.

Vi har onekligen ett brett utbud i dagsläget, men varje tillverkare måste kunna motiveras. Det måste finnas ett existensberättigande helt enkelt. En komplett portfolio bör bestå av högtalare med olika karaktär, lämpade för mindre- och större rum, rör- och transistorälskare, i skiftande prisklasser, osv...

Edited by Perfect sense
Link to comment
Share on other sites

Det går lite trögt med rapporteringen från mässan för min del.

Tiden vill inte riktigt räcka till så ni får hålla till godo med lite bilder...

Har du funderat över att starta hörlurscafé ?

Sennheiser är redan på spåret kan jag avslöja...

SennheiserDSC_9843_4907_001811_zpsqpdj4c

Här kunde man sitta i lugn och ro och avnjuta olika produkter ur sortimentet samtidigt som man blev bjuden på kaffe.

Missade att ta en bild på deras nya HD 800 S-lur :blush ... men jag kan avslöja att det är dessa jag provlyssnar just då bilden togs.

Mycket bra kombination tillsammans med deras egen förstärkare/dac. Tycker mig uppleva lite mer bas med S-modellen kontra

den (numer) vanliga 800:an, övriga register hänger naturligtvis också med på ett föredömligt sätt så det är inget som "skymmer"

helhetsljudet kan jag avslöja.

Septon

Marantz, Klipsch och Elac där ju TAD's f.d "magiker" Andrew Jones numera håller sig sysselsatt. Vet inte vad som var igång i

högtalarväg då jag besökte rummet så något utlåtande ang. hans nya alster (om de nu spelade i över huvudet taget när jag var där)

får jag överlåta till andra.

SeptonDSC_9840_4905_001817_zpstxwe400j.j

Klipsch modell Cornwall i sin 3:e inkarnation ...

SeptonDSC_9839_4904_001816_zpstaqnhjcb.j

Link to comment
Share on other sites

Här kikar jag in hos Hifiklubben...

HifiklubbenDSC_9848_4911_001818_zps0lv6k

HifiklubbenDSC_9849_4912_001819_zpsj1wd6

HifiklubbenDSC_9852_4915_001820_zpszwagd

Bower & Wilkins nya 800:a serie har ju fått genomgå en hel del omarbetning och det rent visuella

tycker jag är riktigt lyckat. Ljudet och hur det lät tillsammans med Classé får jag lämna V.O på p.g.a

av min något lätt inklämda hörnposition :black:

Link to comment
Share on other sites

Vi traskar vidare från Lundqvist och Lindqvist till Clarion Hotell vid Norra Bantorget där Sweetspot hade en kombinerad skiv- och hifimässa.

Skivmässan fanns i den yttre delen av första planen och här var mestadels pop och rockmusik representerade. Mestadels vinyl. Intressant hur snabbt CD sjunkit undan. Det fanns överhuvudtaget ganska lite av jazz mestadels äldre.

Den första rummet som jag lyssnade på var Old School Hifi.

DSCF2792_zpscbd6ntef.jpg

Mycket horn och rör skulle man kunna säga.

DSCF2793_zpsgh9xxro8.jpg

Här Kronzilla förstärkare i röd dräkt men med de oefterhärmliga rören som verkligen sticker ut!

DSCF2794_zpsswsbm3ci.jpg

Skivspelaren med rejäl tyngd i skivtallriken och en arm som sannolikt är längre än min 14"-arm. Någon som känner igen den? Fick aldrig veta vad den hette men sett den tidigare i Göteborg om jag minns rätt.

En annan ljudbild som andas lätthet och dynamik och stor scen.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...