Jump to content

Hemma hos Octavia rs


octavia rs

Recommended Posts

De senaste året har mycket ändrats i mitt system förutom högtalarna och slutsteget den grunden kommer nog leva kvar länge är otroligt nöjd med vad de leverar. I övrigt har det blivit ny nätlist, streamer, switch, DAC, usb kabel, strömkablar, analog XLR, högtalarkablar och ethernet kablar. 

 

Allt sammans och nu ihop med den förbättring ribbpanelerna gjort har verkligen lyft mitt system till en högre nivå :)

 

Under gårdagen lyssnades det en del med tv:n täckt kanske en liten förbättring.

 

1649515350632.thumb.jpg.fe9e36c4db25cd9e3eb7d8bf74509435.jpg

 

 

Har innan panelerna kom upp laborerat en del med uppställningen av högtalarna och lite mer avstånd till väggen bakom och något bredare mellan dem föll väl ut det med.

 

Går säkert att finjustera mer på denna front men just nu får de vara såhär :)

Link to comment
Share on other sites

Tack så mycket @TheToobs :)

 

Jag har säkert funderat på att täcka eller flytta soffbordet men jag är mest ute efter att ha ett normalt vardagsrum där jag inte behöver flytta runt eller plocka fram saker bara för att de ska låta "bra" så oavsett eventuella fördelar så vill jag ha det enkelt de ska inte bli ett projekt bara för att lyssna på musik :blush:

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-04-15 at 11:30, TheToobs said:

Låter som en sund förhållning.

 

Det tycker jag med :)

 

Jag vill sjunka ner i soffan och bara lyssna, inte behöva rodda för mycket med saker runtomkring.

 

Att göra nått för att täcka TV'n de är nog nått jag kan tänka mig då de är en enkel manöver att hänga upp. Får se om ens sykunskaper sitter kvar sen man hade syslöjd på högstadiet :monkey-see-no-evil:

 

Sambo och barn sover fortfarande efter två lite sena kvällar på raken, en stund framför anläggningen med en kopp och lite musik de är aldrig fel såhär på morgonen :105:

 

DSC_0818.thumb.JPG.1cb929b286388b1e32df32c8ee558442.JPG

 

 

Blev musik som @AlfaGTV tipsade om :)

 

Screenshot_20220417-083232.thumb.png.a582974971d0da30fd500db3add20741.png

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, octavia rs said:

en stund framför anläggningen med en kopp och lite musik de är aldrig fel såhär på morgonen :105:

Håller med till 100%:sunglasses:

9 minutes ago, octavia rs said:

Att göra nått för att täcka TV'n de är nog nått jag kan tänka mig då de är en enkel manöver att hänga upp.

Jag testade detta hemmavid och det blev klart bättre l sweetspot. I mitt fall så tittade jag inte så mycket på TV där utan nästan bara musiklyssning vilket gjorde att jag tog bort TV’n helt och det blev något bättre (inbillning kanske?) Men att stirra på en tom vägg kändes inte bra så jag ska fixa lite akustik fix som jag tror gör sig både för både öga och öra. Det kanske är så att din panel fixar ev tidigare reflexer? Hursomhelst så ser det snyggt ut:thumbsup:

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Jag testade detta hemmavid och det blev klart bättre l sweetspot. I mitt fall så tittade jag inte så mycket på TV där utan nästan bara musiklyssning vilket gjorde att jag tog bort TV’n helt och det blev något bättre (inbillning kanske?)

 

Jag upplevde nog ingen stor skillnad ljudmässigt de var nog mer en estetisk sak att slippa ha en stor "spegel" mitt på väggen men som sagt de är ett enkelt "tweak" så varför inte.

 

2 hours ago, byZan said:

Det kanske är så att din panel fixar ev tidigare reflexer? Hursomhelst så ser det snyggt ut:thumbsup:

 

Panelen täcker den största kala ytan jag hade i mitt rum så de har påverkat hur man upplever hela rummet.

 

Första reflexen från vänster högtalare träffar i stringhyllan så där blir det som de blir helt enkelt.

 

DSC_0821.thumb.JPG.fb5ffeb715aa2210aa279924005bc1a8.JPG

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mycket prat om störningar osv. på elnätet just nu har gått och sugit på en grej att testa i mitt system, blev lite tid för det i eftermiddags.

 

Vad jag ville prova var vad som händer i mitt system när jag medvetet skapar en DC offsett på sinuskurvan (DC på AC nätet kan skapas av mängder av apparater idag som på något vis påverkar sinuskurvan).

 

Mitt system drar 0,46A på tomgång. Då har jag 2*1kVA i slutsteget, 500VA i streamern, 2*200VA i DAC och 100VA i switchen (DAC och switch är lite skjutet ifrån höften har inte exakt storlek).

 

1650543771990.thumb.jpg.9462c086ff663493dff23d86f04fe5ac.jpg

 

 

In med ett provisoriskt uttag i lådan så att min DC injektor kunde få kräm.

 

1650543795576.thumb.jpg.ab840bbed5912a96d6c5789d0d1a0a2d.jpg

 

 

DC injektorn består av en vanlig varmluftspistol på halvfart vilket då kopplar in en diod i serie med lasten så att halva sinusvågen kapas bort och en DC offsett skapas (tror de blir runt 1V DC om jag inte minns fel från tidigare test).

 

1650543854961.thumb.jpg.0867ad547995bec389edb31be9f85ecd.jpg

 

 

Nu har helt plötsligt tomgången ökat till 1,74A och de morrar rätt tydligt i alla apparaterna.

 

1650543819711.thumb.jpg.c824762818e6c30387365fb32554e19d.jpg

 

 

Nu är detta ett extremfall med så mycket DC direkt på matningen till min hifi som i normalfallet matas direkt ifrån mätarskåpet. 

Jag upplever inga problem i vanliga fall och måste lägga örat på slutsteget eller streamern för att höra ett svagt surr, jag ska dock framöver testa en DC blocker för att se om de påverkar tomgångsströmen och de lilla nästan obefintliga surr jag har i apparaterna.

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, octavia rs said:

Nu är detta ett extremfall med så mycket DC direkt på matningen till min hifi som i normalfallet matas direkt ifrån mätarskåpet. 

Det som är intressant är att tomgångsströmmen som anläggningen drar mer än 3-dubblas bara p.g.a. offset (obalans) mellan den positiva och negativa halvperioden på elnätet.

Det blir intressant att se vad du får för resultat med en DC blocker, både med och utan varmluftspistol:)

Sedan som bonus om och hur en DC blocker påverkar ljudkvaliteten.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom jag antar att jag inte har någon större påverkan i normalfallet av obalans i sinuskurvan så är jag ändå intresserad av om även en liten påverkan kan få tomgången att öka vilket då även ökar värme utvecklingen i apparaterna och står de då som mina igång alltid så är denna ökning lite onödig.

 

Som du skriver @LPL så ska det testas hur en DC blocker påverkar just tomgången om den nu påverkar den vill säga, har man ingen DC offsett så gör den inget och då är det troligtvis inget som gör någon nytta just nu. Dock är ju elnätet i ständig förändring så det kan ju ändras över tid så att säga.

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, octavia rs said:

Dock är ju elnätet i ständig förändring så det kan ju ändras över tid så att säga.

Kvaliteten på elen lär inte bli bättre:Thinking:

Sedan varierar det en hel del olika tider på dygnet, mellan vardagar och helger, mellan vinter och sommar så det är svårt att säga om man har någon offset eller inte. Det räcker med att grannen har köpt någon ny leksak.

Link to comment
Share on other sites

Det pratas en hel del om att laddning av elbil ”förstör” elen. Jag har inte mätt men jag har provat och sätta på och slå av laddningen medan jag lyssnar på välljudande album (jag styr laddningen via mobilapp). Jag kan inte märka något från musiken, vare sig frekvens eller ljudbild. Borde jag det?

Link to comment
Share on other sites

Om du har en laddare som inte stör så kommer du inte märka mycket framförallt inte på hur det låter @Bebop till största del så handlar det om att större transformatorers kärnor (mest känsliga är toroider) blir mättade av den DC offsett som kan skapas av vissa apparater och de blir dels varma och drar betydligt mycket mer ström på tomgång än vad de bör (enkelt förklarat).

 

Mitt test var inte ämnat att ta bort ett problem utan att se vad som händer när problemet väl finns i systemet, jag ville alltså se hur mitt system beter sig när de blir en större DC offsett och det var mycket tydligt vad som hände.

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Bebop said:

Jag kan inte märka något från musiken, vare sig frekvens eller ljudbild. Borde jag det?

Min syn på det hela

 

Vissa hävdar att en DC blocker bara minskar eller eliminerar brummet i transformatorer som magnetiskt sätt blir övermättade. Att det skulle påverka ljudet är rent nonsens, medan andra hävdar att det påtagligt förbättrar ljudkvaliteten.

 

Att en DC blocker balanserar ut eventuell offset på elnätet är tydligt och att de därmed minskar problemet med morrande transformatorer. Har man inga transformatorer som normalt sett inte brummar, betyder det då att man inte har någon offset? Svårt att svara på och därför intressant att se vad @octavia rs kommer fram till med sitt test. Kommer hans tomgångsström att gå ner med en DC blocker så kan man ganska säkert konstatera att det finns en liten offset även om transformatorerna inte brummar.

 

Att en ökad tomgångsström ökar värmeutvecklingen i apparaterna är klart men har offseten en negativ påverkan på ljudet? Det finns nog bara ett sätt att konstatera det och det är att använda öronen, testa med och utan DC blocker.

 

Vad gäller elbilar behöver det inte betyda varken att laddningen skräpar ner så att det faktiskt skapas en offset och/eller har någon negativ påverkan på ljudet. Om elbilsladdningen påverkar tomgångsströmmen och värmeutvecklingen på stereoapparaterna går ganska enkelt att mäta med en elmätare som visar strömförbrukningen.

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, LPL said:

Har man inga transformatorer som normalt sett inte brummar, betyder det då att man inte har någon offset? Svårt att svara på och därför intressant att se vad @octavia rs kommer fram till men sitt test. Kommer hans tomgångsström att gå ner med en DC blocker så kan man ganska säkert konstatera att det finns en liten offset även om transformatorerna inte brummar.

 

Fortsatte att testa lite idag var inte helt färdig med resultatet jag kom fram till igår.

 

Oftast har jag läst att små toroider inte påverkas av DC att under 500VA så händer det inget så idag tänkte jag mäta varje apparat för sig och se hur de påverkas av DC.

 

Första värdet är tomgång, andra värdet är tomgång med varmluftspistol på halvfart på samma matning som stereon (storlek på trafo inom parantes)

 

Switch: 0,03/0,07A (100VA tror jag).

Server: 0,08/0,43A (500VA).

DAC: 0,11/0,17A (2x200VA tror jag).

Steg: 0,16/1,27A (2x1000VA).

 

Som synes så påverkas alla transformatorer i mitt system oavsett storlek vid detta test där jag medvetet skapar en offsett på sinuskurvan. Sen är ju påverkan beroende av hur stor DC spänningen blir, att ha en varmluftspistol på halvfart i anläggningen tillhör inte det normala.

 

Mitt under testet så började min sambo köra med matberedaren i köket och då stack strömmen upp, uttagen vid diskbänken ligger på samma fas som stereon och när matberedaren går på läge 1 (halvfart) så är där garanterat en diod i serie och en offsett skapas. Testade med varmluftspistolen inkopplad i köket och då blev tomgångsströmmen 1,3A för systemet med varmluftspistolen direkt vid stereon var den 1,69A idag och 0,43A utan DC.

 

Så nu återstår det bara att testa med en DC blocker och se om tomgångsströmmen på 0,43A påverkas något om där ligger någon offsett som påverkar hela tiden.

 

 

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, octavia rs said:

Så nu återstår det bara att testa med en DC blocker och se om tomgångsströmmen på 0,43A påverkas något om där ligger någon offsett som påverkar hela tiden.

Bra mätningar och jag tycker det bevisar att offset på elnätet inte bara påverkar stora brummande transformatorer. Sedan kan man tänka att det inte spelar någon roll om det är störningar när varmluftspistolen eller matberedaren är igång, men som exempel ser jag att det är sämre kvalitet på nätet efter 16-17:00 när industrierna stänger ner. Antar att det blir obalans i högspänningsnäten eller bara att grannarna kommer hem:).

 

Blir intressant att se resultatet med DC Blocker.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, LPL said:

Blir intressant att se resultatet med DC Blocker.

 

De blir troligtvis lån av någon färdig produkt för test men det är inte omöjligt att det blir en DIY lösning om testet faller väl ut men som sagt det beror helt och hållet på utgången av testet i första skedet.

Link to comment
Share on other sites

Min lekmannafråga… Hur skall man tolka svaret?

  • Fel på nätet?
  • Fel på varmluftspistolen/matberedaren?
  • Fel i hifianläggningen?
  • Otillräckliga nätfilter i anläggningen?
  • Hur inslutet är effekten i den egna boningen, dvs vad händer om grannen startar sin varmluftspistol?
  • Eller är det så att det är normalförhållanden som prylarna tagit höjd för att klara utan negativa konsekvenser för upplevelsen?
Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Bebop said:

Fel på nätet?

 

Inget fel på nätet, att där blir störningar på sinuskurvan är inget konstigt det uppstår så fort apparaten påverkar den på nått vis.

 

37 minutes ago, Bebop said:

Fel på varmluftspistolen/matberedaren?

 

Nej inget fel, nästan mer eller mindre alla apparater med två hastigheter typ varmluftspistol, hårfön, köksredskap använder sig av en diod i serie med motorlindningen för att skapa "halvfart" så att säga genom halvvågslikriktning man tar bort ena delen av sinuskurvan alltså halv effekt. Detta skapar en offsett på sinuskurvan vilket resulterar i DC.

 

37 minutes ago, Bebop said:

Fel i hifianläggningen?

 

Såhär beter sig alla toroider deras kärna mättas av DC spänningen så de är inget fel på mina apparater.

 

Har man toroidtransformatorer så är det enkelt att samtidigt som man kör tex. en varmluftspistol på halvfart lyssna om trafon börjar brumma.

 

37 minutes ago, Bebop said:

Otillräckliga nätfilter i anläggningen?

 

Nej på det med, har ditt nätfilter ingen DC blocker som blockerar DC spänningen så kommer det att bli såhär. 

 

37 minutes ago, Bebop said:

Hur inslutet är effekten i den egna boningen, dvs vad händer om grannen startar sin varmluftspistol?

 

Det beror nog på omständigheter i ens egna system och i grannens. Först o främst så måste de vara på samma fas. Sen ser jag ju att det påverkas av var jag kopplar in varmluftspistolen i huset är där mer kablage mellan så blir de mindre effekt av det i stereon.

 

37 minutes ago, Bebop said:

Eller är det så att det är normalförhållanden som prylarna tagit höjd för att klara utan negativa konsekvenser för upplevelsen?

 

Som sagt jag ska testa och se om mitt "normala" är påverkat av någon offsett på sinuskurvan.

 

Har man inget oljud i sina transformatorer är problemet troligtvis obefintligt och man kan sova gott om natten. Jag testar mest för att få en förståelse för vilka fenomen som kan uppstå och hur man åtgärdar dem om det skulle göra det i framtiden.

 

 

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, octavia rs said:

De blir troligtvis lån av någon färdig produkt för test men det är inte omöjligt att det blir en DIY lösning om testet faller väl ut men som sagt det beror helt och hållet på utgången av testet i första skedet.

Jag har en Sjostrom DC Blocker inbyggd i en Kulo-dosa som jag kan skicka dig? Jag använder en annan i min anläggning idag!

Link to comment
Share on other sites

Fick tid idag att mäta lite mer så nu ska du få svar på dina fråga @HQ-Sound :)

 

Först och främst så idag mäta jag även vilken DC spänning som ligger på mitt nät i "normalfallet". För att mäta DC på 230V AC krävs ett filter så man undertrycker AC spänningen och kan mäta den lilla DC spänning som en eventuell offsett skapar.

 

Filtret ser ut som följer (de här är inget för de som inte förstår att 230VAC kan döda så detta får man gör med försiktighet).

 

367513852_filterdc.jpg.13998bd1aa6017e2bd72822b41c92951.jpg

 

I mitt normalfall med detta filter så hade jag mellan 2,9-4,6mV DC alltså mer eller mindre obefintligt. När jag kör med varmluftspistolen på halvfart (700W) så stiger DC spänningen till runt 600mV alltså klart mätbart och märkbart. Det är rätt tydligt när man mäter att så fort en apparat som påverkar sinuskurvan jobbar så ser man ändringar på mV tex. när min kaffemaskin kör pumpen steg mV till runt 40mV alltså mätbart även med en så liten last (uttagen i köket ligger på samma fas som min stereo).

 

Men frågan som du hade @HQ-Sound påverkar DC offsetten läckströmmen ifrån apparaterna och där säger jag nej på det. Jag mäta vad min DAC och slutsteg läcker tillsammans till jord och det var 140uA både i normalfallet och när varmluftspistolen gick på halvfart så DC offsetten påverkar enbart trafons strömförbrukning och eventuellt (o)ljud ifrån den.

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, octavia rs said:

Fick tid idag att mäta lite mer så nu ska du få svar på dina fråga @HQ-Sound :)

 

Först och främst så idag mäta jag även vilken DC spänning som ligger på mitt nät i "normalfallet". För att mäta DC på 230V AC krävs ett filter så man undertrycker AC spänningen och kan mäta den lilla DC spänning som en eventuell offsett skapar.

 

Filtret ser ut som följer (de här är inget för de som inte förstår att 230VAC kan döda så detta får man gör med försiktighet).

 

367513852_filterdc.jpg.13998bd1aa6017e2bd72822b41c92951.jpg

 

I mitt normalfall med detta filter så hade jag mellan 2,9-4,6mV DC alltså mer eller mindre obefintligt. När jag kör med varmluftspistolen på halvfart (700W) så stiger DC spänningen till runt 600mV alltså klart mätbart och märkbart. Det är rätt tydligt när man mäter att så fort en apparat som påverkar sinuskurvan jobbar så ser man ändringar på mV tex. när min kaffemaskin kör pumpen steg mV till runt 40mV alltså mätbart även med en så liten last (uttagen i köket ligger på samma fas som min stereo).

 

Men frågan som du hade @HQ-Sound påverkar DC offsetten läckströmmen ifrån apparaterna och där säger jag nej på det. Jag mäta vad min DAC och slutsteg läcker tillsammans till jord och det var 140uA både i normalfallet och när varmluftspistolen gick på halvfart så DC offsetten påverkar enbart trafons strömförbrukning och eventuellt (o)ljud ifrån den.

 

 

Intressant! Om det finns någon hörbar skillnad med och utan DC offset så har det alltså inget att göra med ändring av läckström. Tack för mätningen, väntar med spänning på fortsättningen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...