Jump to content

Hemma hos Octavia rs


octavia rs

Recommended Posts

2 hours ago, octavia rs said:

Likt din egna dac @Bebopanvänder TAD sig av äldre 1794

I instegsmodellen använder Aesthetix Burr Brown 1792A som lär vara samma som 1794A förutom att 92:an har ett SPI-gränssnitt till sina klockor och 94:an har ett I2C-gränssnitt. Båda är 24/192.

 

I de uppgraderade Signature- och Eclipsemodellerna har de satt i DSD1992A plus en Xilinx gate-array dsp som gör att de kan köra DSD utan omvandling till pcm. Samtidigt klarar dacen i dessa modeller 24/384. Jag antar att det finns varianter av dessa chips. Går man in på specarna så står det 24/192.

 

De gamla dac-chipen har fortfarande många tillskyndare. Jag läste att PS Audio och Accuphase också använder Burr Brown. Audio Note ger ut en ny DAC (0,1X) som använder gamla Philips TDA1543. Annars brukar de använda Analogue Device AD1865 18-bits chip. De är inga vänner av högupplösta dac-chip som de tycker låter sämre än de gamla. Minst lika viktigt är ju vad man hänger på för övrigt (dsp, klockor, nätdel och analogdel). Jag vill minnas att @MatsT också har ett äldre dac-chip i sin DIY-Audio Note:question:

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Bebop said:

Går man in på specarna så står det 24/192.

 

Använder man två chip så "tror" jag de kan köra dubbla upplösningen iom. att de delar på bördan så att säga min TAD tar upp till 384kHz dock konverteras DSD till PCM (jag kan ha fel om de där med att två chip klarar den högre upplösningen men fått för mig att jag läst det).

 

11 minutes ago, Bebop said:

Minst lika viktigt är ju vad man hänger på för övrigt (dsp, klockor, nätdel och analogdel).

 

Jag håller fullständigt med, chipet är bara en liten del i de stora hela och allt spelar roll för slutsumman, ett väldigt bra chip kommer ju inte till sin rätt om resterande delar inte håller måttet.

 

3 minutes ago, Bebop said:

Jag läste att PS Audio och Accuphase också använder Burr Brown.

 

De senaste Accuphase använder ESS9028/9038Pro där de har ett chip per kanal och de 8 D/A omvandlarna i varje chip körs parallellt.

 

Senaste toppmodellen ifrån Accuphase DC-1000.

 

Accuphase.thumb.jpg.ed14781043827883c06be8e4f1fc6997.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Snyggt försteg och intressant test som blir kul att följa då jag lite sitter i samma båt. . .men i mitt fall funderar jag mer på Integrerad vs slutsteg efter min dCS Dac.

 

Lite fundersam på TADs val att ha DAC i försteget då man redan har DAC i sina DA1000/D1000. . .gissar att MÅNGA av TAD systemen är TAD rakt igenom och varför ha DAC på flera ställen?

Jag kanske är "snål" här men om det blir en Integrerad jag köper vill jag ha en utan DAC, vill inte betala för nått jag inte tänker använda ( vilket tyvärr gör att en av mina favoriter Mark Levinson No.585 faller bort)

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, thli72 said:

Lite fundersam på TADs val att ha DAC i försteget då man redan har DAC i sina DA1000/D1000. . .

 

Nu är ju försteget ifrån 2000 serien och där finns ingen CD/DAC likväl finns det inget försteg i 1000 serien så de blir lite blandat där. Kör man C2000 och inte behöver CD osv. så kan man ju koppla streamern direkt via USB och slippa fler lådor om man kan leva med att USB:n bara klarar 192/24. Nu har jag ju en D1000 CD/DAC så för min del är ju DAC delen i C2000 onödig men de finns ju andra försteg utan DAC.

Link to comment
Share on other sites

Aldrig riktigt tänkt på att man inte har en spelare i 2000 serien, undrar varför?

Väldigt olika design på serierna så en purist vill väl inte gärna blanda..

 

hehe jo TAD HAR ju rena försteg, och dom börjar bli så "gamla" nu att det gåt att hitta begagnade för mer nåbara priser, , ,men ännu mer udda design på dessa.

 

Känns inte som TAD kommer med ny elektronik så ofta C600 närmar väl sig 10år snart...men gissar att ett nytt försteg snart lär följa de nya M700 stegen.

Så när ett C700 väl kommer lär det bli "många" C600 på marknaden, gissar att du väntar lite på ett sånt läge?

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, thli72 said:

Aldrig riktigt tänkt på att man inte har en spelare i 2000 serien, undrar varför?

 

Ja de kan man ju undra de finns säkert anledningar till att det inte kommit.

 

4 minutes ago, thli72 said:

Väldigt olika design på serierna så en purist vill väl inte gärna blanda..

 

 

Många TAD system är blandade sen beror de kanske på hur man ställer upp dem och hur pass nitisk man är med utseendet.....jag har en plan för hur de ska bli snyggt med en mix :)

 

5 minutes ago, thli72 said:

men ännu mer udda design på dessa.

 

Som sagt de är ju en smaksak vad man gillar jag tycker C600 är riktigt coolt med sin annorlunda design.

 

TAD C600 - Ljudupplevelser.se

 

 

7 minutes ago, thli72 said:

Känns inte som TAD kommer med ny elektronik så ofta C600 närmar väl sig 10år snart...

 

Vilket i mina ögon är skönt när de inte spottar ur sig nya modeller vartannat år och de gjorde dem väl såpass bra när de designa dem för 10 år sedan att de står sig än men som du säger de är säkert ett C-700 på gång då slutstegen M700 är släppta.

 

9 minutes ago, thli72 said:

gissar att du väntar lite på ett sånt läge?

 

Vem vet det finns kanske redan ;)

Link to comment
Share on other sites

C600 är helt klart snyggt, jag är svag för symetri, nätdelen är väl dock inte den vackraste men du har ju skrymslen i ditt rack att gömma den i ;)

 

Ditt slutsteg är ju 50/50 svart/silver så bara att ställa alla svarta apparater under och alla silver över så är det löst :)

 

Just analoga försteg vet jag inte om det hänt så mycket med genom åren, jag är lite sugen att leta upp ett äldre KRELL eller liknande från den tiden man va ung och bara kunde drömma och skaka på huvudet åt nypriset på dessa. . .

C600 skulle passa mig bra också. . men jag får nog vänta 10år till för att priset skall gå att lösa :)

Link to comment
Share on other sites

Kul att du testar försteg i ditt system @octavia rs

C2000 är ett mycket kompetent försteg.

Finns risk att hemlånet blir permanent :)

Och nu när du kör försteg, glöm sedan inte testa en bättre strömkabel till försteget...

 

Har en kompis som har D1000Mk2 och M1000, som tillsammans spelade oerhört bra, men när han la till ett bra försteg blev det en helt annan liga.

Har själv en DA1000, men har aldrig kört det som försteg.

 

Provade ett TAD C600 i våras, det var oerhört bra, och var ett av 3 som var på shortlist, men det blev ett annat som passade bättre i mitt system och mina preferenser rent ljudmässigt...

 

Jaså försteget i D1000/DA1000 är digitalt, jag har alltid fått höra att det ä analogt och därför det låter så bra. Iaf så är det mycket bra "slog" t.ex försteget ML 526 utan problem.

Är man hörlursfantast, så kan jag säga att klass A hörlursförstärkaren i DA1000 är oerhört bra, en av få som klarar spela Abyss-hörlurar utan problem.

 

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, Kilgore said:

Kul att du testar försteg i ditt system @octavia rs

C2000 är ett mycket kompetent försteg.

Finns risk att hemlånet blir permanent :)

Och nu när du kör försteg, glöm sedan inte testa en bättre strömkabel till försteget...

 

Det blir nog nått försteg av någon form :)

 

44 minutes ago, Kilgore said:

Jaså försteget i D1000/DA1000 är digitalt, jag har alltid fått höra att det ä analogt och därför det låter så bra.

 

Frågan är kanske mer hur volymkontrollen är gjord om den verkar i den analoga eller digitala domänen att försteget är gjort för att driva steg är ju uppenbart.

 

Det finns väldigt lite information om just den delen av D/DA1000 hur volymen fungerar så jag kan ha helt fel för mig :blush:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Frågan är kanske mer hur volymkontrollen är gjord om den verkar i den analoga eller digitala domänen

Jag tror TAD har gjort samma eller motsvarande som Aesthetix. En dac följs ju av en analogdel och det går ju ha en analog volymkontroll där. De beskriver det så här:

 

Typical digital products control volume entirely in the digital domain, where every 6dB of volume attenuation causes a loss of 1 bit of resolution. This means since most listening is done in the -30dB range, if one were playing a CD with 16 bit resolution and attenuating at 30dB, only 11 bits of resolution would remain, an incredible loss. The Pandora and Romulus volume control prevents all resolution loss by operating partially in the digital domain for small 1dB steps and partially in the analog domain using relay-based switched resistors for large 6dB steps. Using this method, eighty-eight 1dB steps are created with zero loss of resolution.

 

Men det finns digitala volymkontroller som löst ovanstående problem som bl a Soulution och Lumïn använder (om man önskar). https://www.processing-leedh.com/

 


 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

En dac följs ju av en analogdel och det går ju ha en analog volymkontroll där.

 

Jo de är ju självklart att de går att ha det så ska kanske inte gräva mer än det är nödvändigt kan bara konstatera att TAD D1000mk2 är precis som @Kilgore skrev en väldigt kompetent maskin oavsett hur man använder den och de var inte så att jag gick runt och sakna nått med hur mitt system prestera men det betyder ju inte att de inte går att få det lite bättre vilket mitt test av försteg först och främst ska utröna.

 

Jag har varit i kontakt med ett par andra TAD ägare där en del kör D1000 direkt vissa med försteg och en del som provat runt lite kan konstatera att de krävs ett riktigt bra försteg för att det ska ge resultat som blir "bättre" än vad de är direkt till slutsteg. Att bara stoppa in ett godtyckligt försteg i kedjan och per automatik tro att de ska bli bättre bara för att man har ett försteg i kedjan de tror jag inte på utan de krävs nog en del av försteget för att de ska lyfta så att säga.

 

Att det blev TAD försteg att testa först och främst var dels den nära tillgången på test objekt, jag är svag för TAD:s ljudkaraktär och de kändes som ett rätt säkert kort att börja med..... Clearly, there's exceptional synergy between TAD's electronics and Jones's exceptional loudspeakers.

Link to comment
Share on other sites

Händer inte direkt mycket just nu fortsätter testa försteget.....funderingar på nya placeringar, rota fram lite material till att bygga med.

 

DSC_0521.thumb.JPG.78e25238cc2963888841cd618a94973a.JPG

 

 

Sen i lördags bestämde sig en klämringskoppling för att börja läcka betänkligt och omständigheter gjorde att vatten kom ut i två rum så parketten är kass. Som tur är har jag lättbetong i alla innerväggar så de är lätt att torka ut. Imorgon ska skadan besiktigas av Anticimex sen ska försäkringsbolaget ta ställning och ha in kostnadsförslag så vi kan komma vidare.

 

Tankar på hifi:n ligger inte direkt överst på listan men efter några dagar så har man kommit över den initiala frustrationen att de blev som de blev och de känns som att nu är det dags att få hem försteg nummer 2 för test :)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Sen i lördags bestämde sig en klämringskoppling för att börja läcka betänkligt och omständigheter gjorde att vatten kom ut i två rum så parketten är kass.

 

usch då, hoppas att det löser sig på bästa sätt...

 

1 hour ago, octavia rs said:

dags att få hem försteg nummer 2 för test

 

Åhhh, det händer altså mer grejer här.... :openmouth: spännande!

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, VoicesInMyHead said:

 

usch då, hoppas att det löser sig på bästa sätt...

 

Att de löser sig de gör de garanterat mest hur mycket jobb de blir av det hela....

 

Man får sysselsätta sig med nått under tiden @VoicesInMyHead som är roligare än att fundera på vad som hänt.

 

Förhoppningsvis kan de bli byte av försteg i veckan :D

Link to comment
Share on other sites

Två styck kablar på 400mm och 550mm med med flärpen åt "rätt" håll på kontakten enligt önskemål (jag hoppas att jag tolka ritningen rätt :39: ).

 

Korta styva nätverkskablar är inte lätta att vrida runt så de är bäst att få den naturliga böjen på kabeln rätt direkt och kontaktens läge lika så.

 

DSC_0533.thumb.JPG.016773538541381c4fb0b360a5d0d00f.JPG

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Apexorca said:

Oj oj. Förförstärkare av rang. Ingen lilleputt precis. 

Grattis! :grinsmilingeyes:

 

Nä de är inget man kastar runt hursomhelst 29kg på försteget och 15kg på nätdelen.

 

19 minutes ago, thli72 said:

Ett inte helt oväntat testobjekt, kul att höra vad du tycker……mycket pengar för ett försteg 

 

De är som sagt ett test och en begagnad maskin dessutom.

 

20 minutes ago, triomio said:

Håller du på att bygga upp Sveriges exklusivaste tvättstugeanläggning? :irony:

 

Vänta tills du får se den riktiga anläggningen :monkey-see-no-evil:

 

6 minutes ago, byZan said:

Jag hade det på känn, grattis:thumbsup::sunglasses:

 

Jag hade väl hintat det innan så kanske ingen högoddsare direkt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...