Jump to content

Hemma hos Octavia rs


octavia rs

Recommended Posts

8 minutes ago, Shamrock said:

Du har en föredömlig ordning @octavia rs Jag förstår att det är svårt att avgöra vad som påverkar ljudet när du du gjort så många förändringar samtidigt. @Muffin gav ju istället en beskrivning av hur han upplever skillnaden. Mitt intresse grundar sig på att jag själv precis kopplat in en etherRegen i mitt system. Den har varit inkopplad snart en vecka. Tidigare använde jag en vanlig D-Link DGS-105. Min upplevelse är en klarare ljudbild och ett större sound-stage, inte lika ”spretigt” som innan. Efter tre fyra dagar har skillnaden blivit än tydligare. Jag kommer också att behålla min ER. 
Precis som du upptäckt (och åtgärdat) så blir den hyfsat varm. Jag har däremot inte gjort nåt åt det. Än så länge i alla fall. 
En bra uppgradering om man streamar music från någon strömningstjänst eller om man har lokalt lagrad musik. Nästa steg får bli att kanske testa en linjär nätdel. 
 

/shamrock

 

Kul att vi är fler som upptäckt etherREGEN vid streaming!

Jag antar att ljudförbättring är beroende av vilken typ av ljudbrygga/streamer man kopplar den till. Kanske dSC redan har bra konstruerade kretsar för att ta hand om isolering och omklockning, så att skillnaden blir mindre märkbara i det fallet?

Våra beskrivningar av ljudförbättringarna Shamrock, överensstämmer rätt bra!

UpTone Audio ser inget större behov av finare LPS, enligt deras manual. Det funkar lika bra med den medföljande switchade PSU´n enligt dem. Den isolerande konstruktionen tar tydligen även hand om dessa eventuella störningar. Dessutom har PSU´n intern jordning vilket är en fördel. Du har säkert läst samma text och dragit dina egna slutsatser. :)

Skall bli intressant att höra om du märker skillnad till det bättre med en LPS!

 

Octavia rs - snyggt tänkt med kylning, har du skruvat fast kylflänsarna i chassit på etherREGEN? Fästmassa ger ju ingen bra värmeledning!

Link to comment
Share on other sites

@Muffin riktigt så brutal är jag inte så jag skruvar fast kylflänsarna :D jag har använt värmeledande tejp mellan fläns och switch.

 

@Shamrock jag köpte kylflänsar och tejp ifrån Reichelt i Tyskland.

 

Fläns KS63-100E

 

Tejp WL FOLIE 404 12

 

Jag sänkte temperaturen med runt 8 grader på den så jag är nöjd med resultatet. 

 

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Som de flesta kanske märkt så gillar jag DIY och fick ju under ett bygge av en test nätkabel ett tips av @Amatören.

 

Sagt och gjort jag beställde 10m kabel på vinst och förlust med risken att den skärmade enkelledaren skulle ha en klenare skärm än vad jag tänkt mig.

 

Kabeln kom igår och då de var små skillnader i pris per meter mellan 2.5, 4, 6 och 10kvmm tog jag 10kvmm i hopp om att skärmen är grövre. Tyvärr är skärmen kanske max 2.5kvmm vilket gör att jag funderar på att strunta i att bygga något med den......

 

_20200121_112139.thumb.JPG.01430f0abda760530ac0355c6b195a77.JPG

 

Tanken var att ha fasen på mittledaren och nolla på skärmen och sen ytterligare en lös skärm utanpå som jord detta för att få låg induktans och bra skärmning av kabeln.

Till min cd/dac och streamer kan arean säkert kvitta men frågan är om de praktiskt påverkar mitt slutsteg de brukar mest gå på tomgång känns det som.

De blir ju endast längder om 1-1.5m så de blir säkert inte märkbart på någon apparat mer att de gnager att inte ha samma area eller nästan samma area på fas och nolla.

 

:39:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Tyvärr är skärmen kanske max 2.5kvmm

Hehe, 10mm² är väldigt tilltaget för 230V/10A! Denna passar bra till kabel mellan startmotor och batteri i en bil :) där vi pratar om 100-200A i startögonblicket.

2,5mm² räcker gott till 230V/16A. Så provbygg en kabel och utvärdera. Du kanske startar ett nytt "mode" inom strömkablar :D.

Link to comment
Share on other sites

Jo jag vet att de är väldigt överdrivet med 10kvmm till detta ändamålet @Amatören.

Med dagens PEX isolerade installationskablar får man revidera de man lärde sig för 20 år sedan 1.5 till 10A och 2.5 till 16A osv. dagens kablar klarar högre belastning men givetvis måste ju utlösningsvillkor och spänningsfall vara uppfyllda.

 

Ska modifiera dragavlastningarna i mina kontakter imorgon så efter det kan de bli ett test bygge. Om de startar en ny trend de får vi se :)

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

Under kvällen knåpade jag ihop kabel som var lite bökig att få till i Shucko kontakten då 10kvmm med ändhylsa var i största laget så frustrationen gick ut över fotograferandet.

 

Här är skärmflätan påträdd över kabeln och ena kontakten monterad.

 

_20200122_210206.thumb.JPG.779f9690644d9c885532f418a4948810.JPG

 

 

Ja såhär blev de färdiga resultatet. Här är den svarta strumpan dragen direkt utanpå skärmflätan så den blev rätt smidig.

 

_20200122_210339.thumb.JPG.63c77380200cb42481a60e04d96a6462.JPG

 

 

Kabeln sitter nu i mitt slutsteg och om testet faller väl ut så blir det denna modell som ska användas till till resten av elektroniken. 

Link to comment
Share on other sites

Ja de kommer bli ett fullskaligt test @AlfaGTV med den kabel till allt. 

 

Man kan säga att uppbyggnaden är lik en koax med dubbla skärmar. Innerledaren som är 10kvmm (onödigt grov) kopplas som fas och skärmen runt den kopplas som nolla (denna är cirka 2.5kvmm) detta är grunden. Utanpå denna kabel trär jag flätan som blir jord den är cirka 6kvmm och täcker väldigt bra och allt avslutas med den svarta strumpan.

 

Jag tror @Amatören beskrev i nått tidigare inlägg hur detta ger låg induktans iom närheten mellan ledarna och att fälten tar ut varandra och skärmen kapslar in allt på ett effektivt sätt.

Om detta i praktiken gör någon skillnad de återstår att se men för en rätt nätt summa så är de kul att experimentera :)

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Om detta i praktiken gör någon skillnad de återstår att se men för en rätt nätt summa så är de kul att experimentera :)

Jag väntar spänt på ditt utlåtande!

 

1 hour ago, octavia rs said:

närheten mellan ledarna och att fälten tar ut varandra och skärmen kapslar in allt på ett effektivt sätt.

Yepp! Ett bra sätt att bygga en växelströmskabel på. Induktansen reduceras maximalt vilket ger en lägre reaktans och bättre ledningsförmåga då valenselektronerna inte bromsas så mycket p.g.a. mindre magnetfält. Resistansen påverkas inte då det är kopplat till ledningsförmåga i metallen och area.

 

Ett tips: Ta en vanlig enkelledare (1, 1.5 eller 2.5 mm² beroende på strömmen som ska transporteras), klä denna med två eller fler kopparstrumpor till önskad area är uppnådd. Därefter träs en eller två strumpor av isolerande material på (tänk på risken för överslag om isoleringen blir för tunn). Därefter en kopparstrumpa till för jorden (räcker med en strumpa då diametern och därmed arean på denna är mycket större). Avsluta med en snygg isolerande strumpa. Montera önskade kontakter. Enkelledaren ska vara kopplad till fas eller +, inre kopparfläta till 0:a eller -, yttre till jord.

Yepp, denna kabel är alldeles utomordentlig utmärkt bra :D till analoga signalkablar också, då skärmningen blir effektiv om jorden ansluts på rätt sätt.

Hmmm, borde funka som högtalarkabel också :) om man skär till en eller två träklossar och borrar hål i centrum som man trär kabeln igenom! Ge klossarna en snygg design så ser hela sladden ut som en hokus pokus dyr-kabel! (Det sista här är menat som ett skämt! Ok?:clown:)

Till digitalkablar har jag aldrig provat...:thumbsup:

Edited by Amatören
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Amatören said:

Induktansen reduceras maximalt vilket ger en lägre reaktans

När konstruktionen anpassas för en viss egenskap, brukar kompromissdjävulen tilldela en annan egenskap likaledes högre värden. I detta fallet torde det handla om kapacitans, vilket enligt mig iaf inte alls är någon önskvärd egenskap i en kabel, ffa om den skall överföra nåt annat än DC... ?

Link to comment
Share on other sites

@AlfaGTV kapacitansen har mest betydelse när du för över en lågnivåsignal och även där krävs de rätt höga värden och rätt knepiga värden på utgång och ingångsimpedanser för att frekvensavrullning ska ske.

 

Strömkablar och högtalarkablar är mer beroende av resistans och induktans eftersom de överför betydligt högre strömstyrkor än en lågnivåkabel.

 

Just nu hittar jag inte ett diagram ifrån Belden som beskriver vilka värden som är viktiga vid olika signaler annars så har kanske @Amatören svar på det?

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, octavia rs said:

Strömkablar och högtalarkablar är mer beroende av resistans och induktans eftersom de överför betydligt högre strömstyrkor än en lågnivåkabel.

Helt rätt!

Vad gäller lågnivå så kan man prova sig fram.

Glöm inte att ALLA sladdar/kablar fungerar som ett passivt filter! Så kanske detta sätt att bygga är positivt i vissa sammanhang då man "fintrimmar" ljudet till sina öron.

 

Mina erfarenheter av överföring av ström med minimala förluster kommer bl.a. av arbete med s.k. sekundärkretsar till punktsvetstänger under 25-30 år. Här pratar vi om 10-50 kA med kanske 10-12V! Så, ja, om vi räknar in 230V matar- och högtalarkablar som strömöverförare, så är låg reaktans att föredra.

 

8 hours ago, AlfaGTV said:

I detta fallet torde det handla om kapacitans, vilket enligt mig iaf inte alls är någon önskvärd egenskap i en kabel, ffa om den skall överföra nåt annat än DC... ?

Taget från Wikipedia (vilket att det inte behöver vara 100% korrekt): 

Kapacitans (även elektrisk kapacitet) är ett mått på förmågan att lagra elektrisk laddning hos komponenter med ett linjärt förhållande mellan den lagrade laddningsmängden och spänningen över komponenten. Kapacitans är definierad som förhållandet mellan laddningsmängden Q och spänningen över kretsen U:

C={\frac  {Q}{U}}

SI-enheten för kapacitans är farad; 1 farad = 1 coulomb per volt.

Kapacitans kan vara en önskad eller oönskad egenskap hos en elektrisk krets. Oönskad kapacitans kallas ibland strökapacitans. För till exempel ledare av högfrekvenssignaler är det vanligtvis önskvärt med så låg kapacitans som möjligt. För att åstadkomma kapacitans används en särskild komponent, en kondensator.

En växelspänning laddar och urladdar en kapacitiv krets under varje period, vilket medför att en växelström passerar genom kretsen.

För fullständig text: Kapacitans - Wikipedia

 

PS! Enligt mitt sätt att resonera så vill jag att kablar och kontakter mellan apparater påverkar så LITE som möjligt! Annars är det "omöjligt" att avgöra hur en apparat reproducerar ljudet, vilket måste vara den viktigaste parametern när vi pratar HiFi...eller? När man har hittat en kombination med apparater som låter enligt önskan med "neutrala" kablar så kan man, om önskemål kvarstår, fintrimma det "sista" med hjälp av kablar med olika passiva filteregenskaper. Problemet är att samma "filterkabel" kan ge olika påverkan mellan olika apparater i systemet, så kan man hålla på i all evighet att skifta kablar hit och dit!

Link to comment
Share on other sites

Efter att lördagens "måsten" var avklarade gömde man sig i tvättstugan och byggde kablar. Idag fanns dock två andra variabler i form av en 6 och en 4 åring som skulle vara delaktig. Efter att de fått klippa och fråga vad allt var för nått återgick de till annat :)

 

Så nu kan dCS Network bridgen få sin kabel. Upplevde efter förra kabel jag gjorde att de sitter inte bra i IEC när de hänger 1.5m ifrån listen längst upp sen in i DAC. Här måste till nått som avlastar kablarna.

 

_20200125_134655.thumb.JPG.dd001ebf00069c61f35180645e666b1f.JPG

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

i tvättstugan och byggde kablar

Ja, tvättstugan måste vara rätt plats för att bygga kablar för REN ström:clown:

 

2 hours ago, octavia rs said:

två andra variabler i form av en 6 och en 4 åring

Självklart ska de vara med, de vill se vad för spännande, apropå ström) farsan håller på med! Kanske blivande elektriker och HiFi-entusiaster! 

Det ska böjas i tid det som böjt ska bli (eller hur det nu var:thumbsup:)!

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Amatören said:

Kanske blivande elektriker och HiFi-entusiaster

 

Vi får väl se de får om inget annat lyssna på många timmar musik varje dag. 

 

Sista biten ifrån nätlisten upp i kopplingslådan var lite si o så då min gamla kabel var fruktansvärt styv så de var lite bökigt om man behövde flytta på nått. 

 

Gamla anslutningen.

 

DSC_0064.thumb.JPG.8046b87ae9edc22d01db87e7e710753e.JPG

 

 

Den nya kabeln kopplad i lådan. Har lite olika sätt att konfigurera de komponenter som sitter i plintarna just nu är det enbart filter och överspänningsskydd mellan fas-nolla. 

 

_20200125_161556.thumb.JPG.348e211679a5abc0c5143e132a5b4647.JPG

 

 

Lite annan dragning av kabeln gjorde listen lite mer flyttbar och betydligt smidigare kabel gjorde även sitt.

 

_20200125_162121.thumb.JPG.80dc6c5a3747ed46b99fc3a162fb8dad.JPG

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

De nya nätkablarna gav om inget annat möjlighet att styra upp var de är placerade bakom racket.

 

Jag ska framöver bygga någon form av lösning för att fästa upp alla kablar så kontakterna avlastas bättre. 

 

_20200125_162010.thumb.JPG.1a511dadfa31ccf817dbc7bf74b0e382.JPG

 

 

Just nu är de blå signalkablarna fästa lite provisoriskt med strips vid sidan men ska även de fästas i den kommande lösningen. Strömkablarna ska ligga i mitten så de håller behörigt avstånd till annat.

 

Har då allt de här påverkat ljudet :39: 

 

Jag har ju bytt ut kabel för kabel under veckan och slutfört det idag så de får bli mer lyssning framöver dock kan jag inte testa fram och tillbaka med de gamla kablarna då kontakterna ifrån dem sitter på de nya. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag ska få lov att återkomma till min lösning @calle_jr då jag inte byggt den än.

Har en idé och ska kolla om den kan funka på jobbet imorgon men de blir ingen "fancy" lösning utan funktion före form. De ska gå att avlasta kablarna på mer än ett ställe bakom racket är tanken så att vikten minskar både i nätlisten och i respektive apparat. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...