Jump to content


Lasse

Recommended Posts

Nu har jag internet igen och det digitala musikförmedlandet är stabilt, oerhört tacksam för hjälpen AlfaGTV. 

 

Kopplade in den turnerande rislådan idag och jäklars vad det spelar. #pris/prestanda

 

5951EE0F-68B9-416D-B76F-172A62309003.jpeg.879d7deb4d40ee8ef35c68938c622924.jpeg
 

Högtalarna är vääääääääldigt avslöjande, minsta lilla förändring i signalkedjan gör väldigt stor skillnad i ljudet. 
 


 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker...

 

Har kört med högtalarkablar på löpmeter I några år i väntan på att börja hitta rätt och med 6m längder har det varit fritt att möblera som andan faller på.

Beställde något bättre som landade för ett tag sedan, tänkte att runt 2.5m borde räcka... ?

Det visade sig vara de kortaste 2.5 meter jag varit med om för de räckte ju inte ända fram. ?

Kände mig sådär lagom dum när jag insåg att högtalarna kommer i vänster och högerutförande och jag hade ställt dem i fel hörn. ?

Jag han nästan byta dem mot längre kablar innan poletten trillade ner. ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
14 minutes ago, Ampalang said:

Blir till att bjuda in till en liten lyssningsträff vad det lider, för själv vet jag inte vilket ben jag ska stå på längre.

I vilken del av landet bor du om man får undra?

De högtalarna skulle jag gärna vilja lyssna till!

Link to comment
Share on other sites

Den funkar utmärkt, gick ifrån en Shunyata Hydra. Har bytt ut det mesta kablaget till Transparent så det verkade vettigt att byta strömrenaren också. Tycker framför allt att mellanregistret och röster skärptes upp och det låter liksom mer artikulerat. Dock så började det höras i högtalarna när jag ändrar volym på försteget i form av ett knäppande jag aldrig hört tidigare. Bytte i samma veva signalkablar mellan för- och slutsteg till Transparent RCA (provade XLR först men fick byta till RCA för det började susa nåt fruktansvärt i både diskant och mellanregister tack vare att balanserat ut från försteget är dubbelt så stark signal som obalanserat) så det kanske har med det att göra men jag vet faktiskt inte. Mailade Transparent och frågade men inte fått något svar på 10 dagar nu, får väl påminna dem att jag fortfarande väntar.

Link to comment
Share on other sites

Japp, det är Klipschornen som låter illa, oavsett vad jag drivit dem med.

Line Magnetic fungerade sämre än min integrerade burmester (051) vilket förvånade mig.

 

Stativarna (Burmester 022) låter jättebra, men hade ju tänkt gå vidare till något annat...

Link to comment
Share on other sites

Klipschhorn - så coolt.  :cool:  Om jag hade ett lyssningsrum med användbara hörn så skulle jag skaffa ett par.  Du skriver att de låter illa, men ge inte upp!  Min erfarenhet av horn är att de kan vara väldigt kinkiga med vilken förstärkare man använder.  Mina hornhögtalare lät rätt kass, trots att jag provade fem olika förstärkare (både rör och halvledare),  men till slut hittade jag rätt och nu låter de helt fantastiska.  Kolla in här: https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/13351-niclas-vardagsrum/

 

Det är inte helt intuitivt att hornhögtalare ska vara så känsliga för att hitta rätt förstärkare.  Med så hög känslighet kan man tycka att vilken flugwattad rörförstärkare som helst ska kunna driva dem.  Förstärkarna som fick mina horn att leverera är single-end katodföljare.  Katodföljarkretsen ger en väldigt låg utimpedans och en förmåga att leverera ström i svåra laster.

Link to comment
Share on other sites

Tack så mkt @niclaspa, det är tungrott just nu men jag kämpar vidare, resten av livet står inte still det heller.
Inlärningen har fått sig en törn efter en fallolycka (hjärnskada) och eftersom jag inte har en susning om vare sig impedansdrivning av högtalare eller hur olika rörförstärkare beter sig har jag ett gediget arbete framför mig. 
Jag förstår övergripande vilken typ av förstärkare som skulle kunna passa mina högtalare, jag har dock oerhört svårt för att omvandla det till något praktiskt i jakten på en specifik förstärkare.
Tar små steg och gör det bästa av situationen utan att stressa fram.

 

Du har ett spännande system, hur coolt som helst att ha byggt allt själv. :77:

 

Link to comment
Share on other sites

Aj då - det låter jobbigt med din fallolycka.  :( 

 

Med Klipschhornens höga känslighet är det nog inte så viktigt med många watt.  Snarare bra watt och god drivförmåga.  Om du har en vänligt sinnad hifi-handlare i närheten kanske du kan få låna hem några olika förstärkare och prova?  

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, Ampalang said:

Japp, det är Klipschornen som låter illa, oavsett vad jag drivit dem med.

På vilket sätt låter de illa? Är de nya eller begagnade och i såfall hur gamla?

 

Läste i ett HiFi-Musiknummer att äldre exemplar kan lida av otäthet pga av de starka krafter som huserar i dem och likaså att diskantmembran kan behövas gå igenom.

 

Det låter lite märkligt att ett felfria ex skulle låta illa, kan jag tycka.

Link to comment
Share on other sites

Jag är första ägare på dessa och de har spelat sedan i somras, AK5 är modellnamnet har jag för mig.

Och med illa menar jag ungefär att de låter kalla, hårda, skrikiga, ofokuserade, emellanåt lite nasala och utan någon som helst spelglädje eller stampatakten. 

Tänkte ställa fram stativarna i veckan för att höra hur de låter efter några månader med horn.


 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Ampalang said:

Jag är första ägare på dessa och de har spelat sedan i somras,

Om de är helt nya så kanske du kan ge dem sådär 100 - 200 timmar för inspelning. Ställ dem fronterna tätt ihop med ena lådan kopplad ur fas (alltså vänd polaritet på ena lådan, släng några tjocka täcken över och brassa på så mycket du vågar. Efter några dagar så borde det ha hänt saker :) Annars så får man börja felsöka...

Link to comment
Share on other sites

Jag hörde Klipschhornen på High-end-mässan förra året.  Trots att de hade dyra förstärkare, kablar och signalkälla lät det rätt kass.  Denna upplevelse till trots, skulle jag gärna köpa ett par Klipschhorn om jag hade ett lyssningsrum som kunde ta dem.  Horn är känsliga som attan för rätt förstärkeri och bra signalkälla.  Om du har möjlighet så låna hem ett antal högkvalitativa rörförstärkare och testa dig igenom den.  Ta med olika topologier, t ex, single-end, push-pull, OTL, triod, pentod.  Jag tror att det kan bli hur bra som helst om du träffar rätt.

Link to comment
Share on other sites

Några Amatörtips: Prova att vinkla ut högtalarna från hörnen, ja jag vet att de är konstruerade att stå i hörn, då jag misstänker att hornen kan vara rätt så direktstrålande.

Eller prova att flytta lyssningspositionen framåt och bakåt och notera skillnaderna.

Ett tredje alternativ är om du har takhöjden, minst 240 cm, så...;):cool:

Link to comment
Share on other sites

Har enbart kört dem i hörnen hittills så att vinkla och rikta dem lite ska provas.

Kan ju lika gärna passa på att flytta runt ordentligt också när jag ändå håller på för att se vad som händer. 
 

Lyssningavståndet varierar genom hela rummet än så länge, ju längre bort jag sitter desto bättre.

 

Den takhöjden har jag inte riktigt, 230cm här.

 

Tackar ödmjukast för alla tips och idéer. ?

Link to comment
Share on other sites

Jag antar att du har dina högtalarkablar rätt kopplade, själv råkade jag ut att jag hade kopplat polerna fel när jag skulle flytta på min förstärkare och undra ett tag vad som var galet! Sedan upptäckte jag att jag hade kopplat fel och när ordningen var återställd så infann lugnet igen:-) Lite liknade upplever jag med strömfilter den jag har, har en snabbhet med bra separation men jag blir snabbt lyssningstrött då den blir lite livlös och påfrestande efter en stund. Medan den andra jag testar... jösses vad ska man säga maken till liveljud, med närvaro och lugn i ljudbilden som ändå sparkar till när trumpeten tar i! Men självklart handlar det om matching..

Link to comment
Share on other sites

On 2020-02-17 at 16:00, Ampalang said:

Lyssningavståndet varierar genom hela rummet än så länge, ju längre bort jag sitter desto bättre.

Jag misstänker att de hornen som ingår i högtalaren kräver ett långt lyssningsavstånd. Att högtalarna ska stå långt ifrån varandra i ett stooort rum... 

I mina JBL-plankor så hade jag horn av konventionellt utförande, RCF H6040, funkade inte alls! Krävde ett lyssningsavstånd på minst 4,5 meter för att ljudet skulle "homogeniseras".

Jag byggde om till kopior på TAD TH-4001 och problemet var löst! Dess spridningsegenskaper fungerar perfekt även i mindre rum. Nu kan jag röra mig fritt i rummet utan att ljudet påverkas :)

Så, testa vidare med placering, du hittar säkert en position där allt faller på plats!

Link to comment
Share on other sites

Jag har ingen prestige över hur jag kopplat (friskt kopplat hälften brunnet), mer regel än undantag att något är kopplat fel efter att jag varit där och ändrat eller flyttat runt något. 
Alla kablar verkar sitta som det ska. ?

 

Har 3 funktionella avstånd jag lyssnar på varav ett (5.5m) av dem är lite flexibelt och där jag primärt sitter och lyssnar. De andra är på 4m och 7.5m. 

Kommer eventuellt kunna flytta isär högtalarna ytterligare en meter efter renoveringen men då har jag också förlorat ett riktigt hörn till förmån för ett falskt. Rummet är 4m brett idag.


Våren närmar sig med stormsteg, då lockar också andra aktiviteter som att neutralisera hjärnan med skogens alla intryck. 

 

CCCE28A5-93DF-476F-A3EA-A10335610038.jpeg.9f4591040f5d9fc6cebb1588921cbb11.jpeg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-02-16 at 19:59, Ampalang said:

Jag förstår övergripande vilken typ av förstärkare som skulle kunna passa mina högtalare, jag har dock oerhört svårt för att omvandla det till något praktiskt i jakten på en specifik förstärkare.

Pass?

:unsure:

 

Jag antar att försteg är lika viktigt här.

Link to comment
Share on other sites

Jupp, Pass tillhör de förstärkare som skulle kunna fungera.

Har även fått tips om att cirkltotronkopplade förstärkare (tex steg från BAT) kan fungera bra.

 

Som helhet är försteget garanterat viktigt men hur viktigt är det när det kommer till själva drivningen av högtalarna?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...