Sign in to follow this  
calle_jr

Insändare i HiFi News

Recommended Posts

Guest musicus

Bra artikkel, som bruker av enbart cd/p (snart vinyl) kjenner jeg igjen mye av det, jeg kjöper mina "orginale kopier" och samlar!, ikke har utbudet värt bedre og billigare enn nu, och det låter hyffsat bra om man undviker dom sämsta remaster katastrofene...pc audio?, ikke interessert, ennu iaf :icon_smile_cool: ...

mvh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bra inlägg.

Själv har jag gjort det enkelt men samtidigt inte "komplett". Jag kör med iMac, iTunes/VCL och Devialet. Extremt funktionellt. Väldigt oproblematiskt. Snyggt.

Jag har heller inga bakåtsträvande, dinusarie-ambitioner att datorlådan måste se ut som "en hifiapparat". ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bra inlägg.

Tack...

Jag har inga problem. Jag är tillräckligt kunnig och intresserad för att bemästra problematiken. Jag värnar snarare om de "andra" som inte är tillräckligt intresserade eller mofiverade för att lära sig hur man får ut mesta möjliga kvalitet ur t ex en laptop som man idag kan köpa för ca 5,000 och har förutsättningar för fantastiskt ljud via en dac för en rimlig peng. Detta är också argument som används i marknadsföringen men man har ingen hjälp att erbjuda (undantag finns säkert).

Men om du går till en butik och vill köpa en laptop och få den anpassad så att jag kan spela högupplösta filer på dacen "x". Då är du lämnad i sticket. Du är utlämnad åt dig själv. Jämför detta med att få igång MS Office där du guidas igenom de frågeställningar som pc'n behöver veta. Några exempel:

 • Windows klarar bara 24/96. Hur får man den att klara 24/192?
 • Var hittar man programvaran?
 • Hur installeras den?
 • Vilka mjukvaror finns för att spela filer? Vad skiljer dem?
 • När man går in t ex JRiver så skall man in och göra inställningar i "Options". Inte alldeles enkelt för den oinvigde. Vad är det t ex för skillnad mellan Wasapi Kernel, Asio, Direct stream etc och vad funkar på min dac?
 • Hur optimerar man pc'n som hifi-konsoll, t ex säkerställer att man går förbi ljudkortet

Det handlar inte bara om säljare av laptops utan även av dacar. Jag har för egen del fått göra omfattande research för att få klarhet i vad som krävs hos mig och den som minst tillmötesgående har tillverkaren av hårdvaran varit. Jag tycker branschen är skandalöst dåliga på att serva sina kunder i detta avseende. Möjligen vill man driva oss dit att vi istället skall köpa de nya laptopar som nu säljs i ett hifi-skal för 6-10 gånger högre pris än vad som behövs.

Jag har haft många här hemma som tycker det jag fått till är fantastiskt där jag i princip sköter allt från plattan. Men när jag berättar och visar förarbetet skakar de på huvudet och när jag tipsar om det finns genvägar till betydligt högre pris så avskräcker prislappen.

Jag kan inte förstå varför man skall bryta ut laptopen i ett speciellt skal bara för att det handlar om hifi. En laptop funkar för bildredigering, bokföring, CAD/CAM, kalkyler, författarskap, mätverktyg, design, typografi, komponera, mixning mm utan att behöva separera den i en särskild enhet. Men när den skall användas till hifi så kämpar nu en hel bransch för att man skall investera i dyra lösningar som snabbt blir out of date och man försöker slå i oss dumheter att en en pc i ett separat skal låter bättre. Vet de vad en pc bidrar med överhuvudtaget i sammanhanget?

Barry Fox ger ju en liten antydan i svaret att "det skulle inte uppskattas av läsarna om jag tipsar om hur man får ut bäst ljud från en pc". Jag antar att han menar hifibranschen. En laptop är helt enkelt för vanlig ocb för billig och man vill inte att den skall uppfattas som en bra hifi-lösning. Märkligt nog ifrågasätts inte läsplattorna som ljudförstörande.

De flesta har idag en laptop och därmed förutsättningar för ett utmärkt ljud men de vet inte hur man gör och branschen sitter med armarna i kors. Så tycker jag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det var en bra insändare. Lika många möjligheter som datoruppseplning erbjuder lika många problem skapar det. Har inte hunnit så långt i mitt nummer av Hifi News ännu att jag hunnit läsa det här.

Själv kör jag vidare på vinyl :app:

Mvh Carl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Det handlar inte bara om säljare av laptops utan även av dacar. Jag har för egen del fått göra omfattande research för att få klarhet i vad som krävs hos mig och den som minst tillmötesgående har tillverkaren av hårdvaran varit. Jag tycker branschen är skandalöst dåliga på att serva sina kunder i detta avseende.

Jag har samma erfarenhet.

En dac med usb-ingång borde åtföljas av en bundle för pc/mac, med drivrutiner och spelare. Så är det ju med andra ljudkort.

Största problemet är nog Windows "arkitektur", där tusentals processer strider om makten till vad som ska vara på och av. Även om man vid ett tillfälle har konfigurerat allt korrekt, så ändrar en godtycklig uppdatering på detta, eller om man installerar ett mätprogram eller gud vet vad.

Så mitt tips är en dedikerad laptop utan anslutning till Internet.

Mac ska jag inte uttala mig om, där är man lyckligt ovetande om allt som händer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Så mitt tips är en dedikerad laptop utan anslutning till Internet.

För egen del har jag inga störningar från internet. Däremot har jag stängt av autouppdateringar. Jag vill se vad för typ av uppdateringar som föreslås. De skiljer på "viktiga" och "rekommenderade". De flesta uppdateringar de föreslår är till program som jag inte har någon användning av. Jag har också raderat en massa fria program som kommer med köpet. Jag är dock ingen motståndare till Internet som jag tycker har höjt nyttan. En poäng är ju att kunna använda pc'n både som radio och plattan för mer läsning och info om musiken, album och artist som man lyssnar på. Virusprogrammet (Norton) stör inte heller som tidigare varianter kunde göra.

Jag är supernöjd för egen del.

(Bl a använder jag pc'n via JRiver som radio. För er som inte upptäckt denna möjlighet rekommenderar jag er att prova. Det finns mängder av kanaler att välja av skiftande sändningskvalitet. P2 är den kanal jag lyssnar mest på. Adressen till P2, ( http://sverigesradio.se/topsy/direkt/2562-hi-aac.pls ) lägger man in som URL och tagga den sedan som ett vanligt album på eget bibliotek, t ex "Radio" bland andra kanaler. Här kan du lära dig mer: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.asp...amp;grupp=10632 ) Om du vill vigda dina vyer än mer har du 4000 radiokanaler ytterligare som du kan experimentera med :icon_smile_cool: Ljudkvaliteten beror på utsändningarna. Livekonserterna på P2 är min referens i sammanhanget. Signalen konverteras sedan till DSD och körs ut till min DAC.)

Mac har enklare gränssnitt som du säger men det är även Windows om du använder deras spelare. Men om du vill komma åt alla godsakerna är det inte så självklart även om du har en Mac.

Edited by Bebop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kanske ett skäl till att jag fortfarande håller krampaktigt kvar min CD-spelare och mina CD-skivor. Jag hatar datastrul och anser att det skall vara lätt att lyssna och inte förenat med diverse buggar och "kända fel". Jag tror att det kommer ett prisras på CD framöver i den mån det finns några kvar i lager. Märkte en tydlig trend i München, att det idag gäller streamat eller vinyl. I den mån det fanns CD så var de färre och av typen Audiofilupplagor. Däremot på stan fanns det välsorterade butiker med fullt av CD-plattor. Angeboten på 7-16 EUR för nya plattor. Främst jazz och klassiskt, vilket möjligen kan tyda på att det vänder sig till en mer konservativ grupp av lyssnare som håller kvar vid mediet.

Calm

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jag vill se vad för typ av uppdateringar som föreslås.

Ja, men det är det man inte gör.

Det kan vara nå't helt oväntat som ändrar inställningar. Allra helst med övergången till html5 kan processer påverkas utan att man ser eller märker det.

Jag är inte insatt i detalj, men jag tror det finns attribut som gör det möjligt för ett skript på en vanlig hemsida att styra audio i vår hårdvara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja, men det är det man inte gör.

Det kan vara nå't helt oväntat som ändrar inställningar. Allra helst med övergången till html5 kan processer påverkas utan att man ser eller märker det.

Jag är inte insatt i detalj, men jag tror det finns attribut som gör det möjligt för ett skript på en vanlig hemsida att styra audio i vår hårdvara.

Jag menar t ex att det finns ju ingen mening att uppdatera nya filer till ett program som jag inte använder på musikdatorn typ "live meeting". När det kommer den typen av förslag inser jag att det finns fler program att ta bort, vilket jag då gör.

Men visst, det händer mycket i det fördolda. Men om det låter bra och bättre än att spela CD så är det samtidigt inget problem. Full koll lär man inte få men det har jag ju inte med förstärkaren heller. Behövs allt som finns där?

Jag hade problem med min nya kontorsdator som blivit full av adwares som infekterade varje hemsida. I min snålhet hade jag installerat McAffee som ingick i köpet. Gick tillbaka till Norton som plockade bort 11 filer. Fortfarande fanns en del kvar. Kontaktade Norton som tog över kommandot över PC'n och jobbade i 20 minuter med att rensa bort allt jag inte behöver och potentiella tidstjuvar. Jag såg hela tiden vad de gjorde och att nå den kunskapen och få den konrollen över sin pc lär jag inte mäkta med. Kostade inte ett öre utöver den årliga serviceavgiften. Det är den typ av service man skulle vilja se från hifi-världen.

Och skulle det trots allt fallera så har jag all musik i tryggt förvar på CD på hårddisk och på en backup-dito.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kanske ett skäl till att jag fortfarande håller krampaktigt kvar min CD-spelare och mina CD-skivor. Jag hatar datastrul och anser att det skall vara lätt att lyssna och inte förenat med diverse buggar och "kända fel".

Det var så jag började. Jag var så förbannad på allt som hade med datormusik att göra. Samtidigt kunde jag inte stilla min nyfikenhet. "Det skall gå", tänkte jag. Nu känns det som att jag hamnat på rätt sida men efter många förbannelser och svordomar.

Jag fortsätter också att köpa min musik på CD sånär som kanske ett 20-30-tal högupplösta filer per år (som jag bränner på DVD-skiva). Precis dom du skriver är det betydligt billigare att köpa CD än att ladda ner filer. Det låter helt enkelt bättre via pc/dac konverterat till dsd. Dessutom har jag helt annan kontroll över vilka skivor jag har. Via plattan har jag upptäckt massor av plattor som jag inte ser när jag bläddrar i hyllan. På så sätt har jag fått tillgång till mer musik.

Och skulle allt gå åt helvete har jag ju CD-plattorna kvar.

Edited by Bebop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bra skrivet Bebop!

Jag håller med dig helt och hållet. Jag gör precis som du. Köper CD skivor och rippar de sedan till en NAS som jag då och då säkerhetskopierar till en separat USB disk av högre kvalitet. Jag kör med en HTPC byggd endast för musikuppspelning men hade nog aldrig fått det att fungera utan bra hjälp. Du har fått gå den långa vägen genom att själv ta rätt på hur saker och ting fungerar. Själv hade jag "proffshjälp" av en bekant på ett grannforum som har byggt flera HTPC. Även min.

Har numera även en Mac och den har jag fått att fungera själv då den var enkel att konfigurera men viss krävs det viss datorkunskap för at få det att fungera.

Precis som du skriver så ligger det kanske inte i branschens intresse att vi använder pc/mac för att spela musik när det finns olika lösningar på streamers som förenklar användandet för oss men jag har svårt att förstå att många är så dyra. En Aurender, för att nämna någon, kostar en slant och jag kan inte förstå att en sådan dyr apparat inte kan rippa en cd? Men dessa streamers kommer kanske att gå ner i pris längre fram när volymerna ökar?

En Auralic Aries är inte allt för dyr men kan fortfarande inte rippa en cd. Tillverkarna tänker nog inte att vi behöver den funktionen utan att vi kommer endast att strömma musik från nätet. Nya Aria, som det står om i reportaget från Munchenmässan, har dock tänkt på sådana som oss och har rippfunktion. Den verkar vara riktigt intressant. Vet ej dock vad den kommer att kosta?

För oss som kör med dator kommer ju nu även Roon Lab som verkligen ser intressant ut där man i samma program kan spela upp från t.ex. sin NAS som Tidal och att man även kan få en massa information om skivan och artisten. Ser riktigt intressant ut. Jag väntar bara på appen till min ipad kommer så ska jag testa Roon Lab.

Sedan är jag undrande över att flera, både butiker och hifitidningar, säger/skriver att en bra streamer är bättre än en dator när det gäller ljudkvalitet! Om det stämmer så vill jag nog hellre spela upp min musik via en streamer istället. Jag har frågat några butiker här hemma som jag har förtroende för och de har alla sagt att uppspelning via en streamer ger bättre ljud än att spela via en dator. När jag får tid över vill jag testa t.ex. en Auralic Aries och jämföra med min mac och HTPC men om den nu är bättre så måste jag ha min dator kvar för att kunna rippa mina skivor. Jag vill fortsätta att köpa skivor av flera skäl. Att man har ett original kvar är ett skäl sedan gillar jag att hålla i ett fodral samt att kunna bläddra och läsa i det medföljande häftet även om det blir svårare och svårare med ökad ålder att kunna läsa texten...

Lasse

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sedan är jag undrande över att flera, både butiker och hifitidningar, säger/skriver att en bra streamer är bättre än en dator när det gäller ljudkvalitet! Om det stämmer så vill jag nog hellre spela upp min musik via en streamer istället. Jag har frågat några butiker här hemma som jag har förtroende för och de har alla sagt att uppspelning via en streamer ger bättre ljud än att spela via en dator. När jag får tid över vill jag testa t.ex. en Auralic Aries och jämföra med min mac och HTPC men om den nu är bättre så måste jag ha min dator kvar för att kunna rippa mina skivor. Jag vill fortsätta att köpa skivor av flera skäl. Att man har ett original kvar är ett skäl sedan gillar jag att hålla i ett fodral samt att kunna bläddra och läsa i det medföljande häftet även om det blir svårare och svårare med ökad ålder att kunna läsa texten...

Lasse

Ja det kan man ju verkligen undra, det är nog samma visa som när en tillverkare byter modell till mk2 och plötsligt är den gamla modellen helt kass.... En streamer är ju bara en dator likväl som en cd spelare är en dator med begränsad funktionalitet.

Tror att ljudskillnaden ligger i hantverket att begränsa/optimera funktionaliteten till det att spela upp ljudfiler. Detta kan man ju själv göra med en dator men det kräver tid o kunskap. Sedan får man väl i likhet med puc2 debatten som gick för ett par år sedan ha viss förståelse att handlarledet inte direkt jublar över att en 5000 kr apparat lirar i samma division som en 50000 kr dito.

Bytte själv ut min puc2 mot en arc dac8 för ett tag sedan och det krävs en inbiten audiofilist för att motivera den prisskillnaden :) . Med det sagt kan jag ju samtidigt konstatera att jag är helnöjd!!!! Det finns mer än mätbar ljudförbättring att ta hänsyn till. Dator och streaming är ju en fantastisk sak och jag tror att utvecklingen bara är i sin linda. tror att läget kan jämföras med när windows till pc kom... Tog ett bra tag innan det faktiskt var bättre än Dos 6.22....ser vi aurender mm i det ljuset tror jag att dom ligger i w95 release stadiet, dvs att vi komner att få se en lavinartad utveckling av interface som även icke inbitna kan hantera. I slutändan ska det ju inte vara svårare än att trycka på play....skillnaden mot en cd spelare tror jag blir att playknappen är tillgänglig var jag vill, när jag vill, och plattformsoberoende...

//Nik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja det kan man ju verkligen undra, det är nog samma visa som när en tillverkare byter modell till mk2 och plötsligt är den gamla modellen helt kass.... En streamer är ju bara en dator likväl som en cd spelare är en dator med begränsad funktionalitet.

Precis, men man kan få ett nackskott för mindre av branschföreträdare genom att utrycka den typen av hädelser, Nik. När man sedan frågar hur de kommit fram till det och hur de konfigurerat pc'n brukar svaret oftast utebli. Eller så har man jämfört iTunes/Windows Player med separata enheter där man kör högupplösta filer. En PC/Mac rätt optimerad och inställd för alla upptänkliga format låter inget. Den fungerar "bara" som en styrenhet och skickar filer till en dac där de omvandlas till analoga signaler. Men där börjar skillnaderna och de kan vara betydande, men det är något annat.

Vad gör man t ex med "hifidatorernas" när programvaror är helt out of date? Jag har dålig koll på mac, men snart släpps Windows 10. Vad jag har förstått väntar man på att Intel och AMD fått fram nya processorer. Vad jag förstått kommer W10 delvis att anpassa sig själv utifrån hur användaren använder datorn istället för att starta en masss onödiga processer. Det blir också nya applikationer och gränsnitt till läsplattor och mobiler med mera. Hur kommer de dyrköpta "hifi-datorerna" att klara detta? Och hur länge kommer iPADs och Androidplattor att funka eftersom de kommer att anpassas efter Windows och Macs programvaror. Kanske hifi-branschen kommer med en hifi-läsplatta med bättre ljud :unsure:

Edited by Bebop

Share this post


Link to post
Share on other sites
En PC/Mac rätt optimerad och inställd för alla upptänkliga format låter inget. Den fungerar "bara" som en styrenhet och skickar filer till en dac där de omvandlas till analoga signaler. Men där börjar skillnaderna och de kan vara betydande, men det är något annat.

Det är ett ganska kategoriskt uttalande som jag tycker rimmar illa med den öppenhet för egna upplevelser som förespråkas på detta forum. Om det är så att en PC/Mac inte kan "låta" så kan ju i princip inte en USB-kabel heller "låta" och det går emot en hel del av de upplevelser som flera medlemmar på forumet vittnat om när det gäller t ex test av olika USB-kablar. Om man däremot accepterar att en USB-kabel kan påverka ljudet så kan inte heller USB-interfacen i dator/streamer eller DAC vara immuna mot påverkan på ljudet och så vidare både upstream och downstream. Som jag med min lekmannamässiga kunskap ser det är det två helt olika saker att 1. kopiera en fil från t ex en hårddisk till en annan via USB (som alltid blir bit-perfekt) och 2. att strömma musik i realtid över USB där diverse digitala artefakter kan introduceras. Observera att jag inte säger någonting alls om vad som låter bättre, men att det verkligen kan låta olika är jag helt övertygad om.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Precis som du skriver så ligger det kanske inte i branschens intresse att vi använder pc/mac för att spela musik när det finns olika lösningar på streamers som förenklar användandet för oss men jag har svårt att förstå att många är så dyra. En Aurender, för att nämna någon, kostar en slant och jag kan inte förstå att en sådan dyr apparat inte kan rippa en cd? Men dessa streamers kommer kanske att gå ner i pris längre fram när volymerna ökar?

En Auralic Aries är inte allt för dyr men kan fortfarande inte rippa en cd. Tillverkarna tänker nog inte att vi behöver den funktionen utan att vi kommer endast att strömma musik från nätet. Nya Aria, som det står om i reportaget från Munchenmässan, har dock tänkt på sådana som oss och har rippfunktion. Den verkar vara riktigt intressant. Vet ej dock vad den kommer att kosta?

För oss som kör med dator kommer ju nu även Roon Lab som verkligen ser intressant ut där man i samma program kan spela upp från t.ex. sin NAS som Tidal och att man även kan få en massa information om skivan och artisten. Ser riktigt intressant ut. Jag väntar bara på appen till min ipad kommer så ska jag testa Roon Lab.

Sedan är jag undrande över att flera, både butiker och hifitidningar, säger/skriver att en bra streamer är bättre än en dator när det gäller ljudkvalitet! Om det stämmer så vill jag nog hellre spela upp min musik via en streamer istället. Jag har frågat några butiker här hemma som jag har förtroende för och de har alla sagt att uppspelning via en streamer ger bättre ljud än att spela via en dator. När jag får tid över vill jag testa t.ex. en Auralic Aries och jämföra med min mac och HTPC men om den nu är bättre så måste jag ha min dator kvar för att kunna rippa mina skivor. Jag vill fortsätta att köpa skivor av flera skäl. Att man har ett original kvar är ett skäl sedan gillar jag att hålla i ett fodral samt att kunna bläddra och läsa i det medföljande häftet även om det blir svårare och svårare med ökad ålder att kunna läsa texten...

Lasse

Hej,

Jag vill gärna säga ett par saker:

1. En stor del av poängen med mediaservrar är just att man ska slippa allt krångel som många upplever när dator och nätverk ska optimeras för musiklyssning. Det är inte enkelt. Den här debatten liknar den som återkommande förs gällande Mac vs. PC. En PC ger vanligen mer prestanda till en märkbart lägre kostnad. Trots det så är Apples produkter omåttligt populära. Förklaringen är att många är beredda att betala för genomtänkt och attraktiv design liksom ett enkelt handhavande. Lägg sedan gärna till att man är duktiga varumärkesbyggare och marknadsförare.

2. Aurender kommer med en extern rippningsenhet för direktanslutning till befintliga mediaservrar inom en nära framtid då detta är någonting marknaden efterfrågar.

3. De som väljer en dedikerad mediaserver av god kvalitet upplever vanligtvis en märkbar ljudmässig förbättring mot sin Mac/PC.

4. Ja, priserna kan uppfattas som höga för vissa produkter, men det finns alternativ ifrån 5-10.000 kr och uppåt trots allt. Aurailc (vilka jag inte representerar) är ett exempel. Även Aria har nya, enklare modeller på gång.

5. Programvarorna i dessa enheter är lika levande som hos vilken annan programvarutillverkare som helst. I praktiken så innebär det uppdateringar, nya funktioner och buggfixar löpande - utan extra kostnader ska tilläggas. Lägg sedan till att felsökning kan göras direkt mot enheten på distans av tillverkaren vid eventuella problem.

6. Roon ser lovande ut!

/ Marcus

Edited by Perfect sense

Share this post


Link to post
Share on other sites
Det är ett ganska kategoriskt uttalande som jag tycker rimmar illa med den öppenhet för egna upplevelser som förespråkas på detta forum. Om det är så att en PC/Mac inte kan "låta" så kan ju i princip inte en USB-kabel heller "låta" och det går emot en hel del av de upplevelser som flera medlemmar på forumet vittnat om när det gäller t ex test av olika USB-kablar. Om man däremot accepterar att en USB-kabel kan påverka ljudet så kan inte heller USB-interfacen i dator/streamer eller DAC vara immuna mot påverkan på ljudet och så vidare både upstream och downstream. Som jag med min lekmannamässiga kunskap ser det är det två helt olika saker att 1. kopiera en fil från t ex en hårddisk till en annan via USB (som alltid blir bit-perfekt) och 2. att strömma musik i realtid över USB där diverse digitala artefakter kan introduceras. Observera att jag inte säger någonting alls om vad som låter bättre, men att det verkligen kan låta olika är jag helt övertygad om.

De egna upplevelserna är naturligtvis fortfarande heliga. Var och en skall följa sin övertygelse och att köpa ljud handlar om många andra saker också typ design, känslor, ligga i framkant mm. Jag tror också att det kommer bättre och bättre lösningar med enklare handhavande. Det är heller inte så att jag riktar udden mot produkter typ MSB, dCS och andra high-end-lösningar som gör betydligt mer än att skyffla en signal hit och dit.

Min insändare riktas mot breda lager av pc/mac-användare som redan finns i hemmen och kan användas för att få high-end-kvalitet under förutsättning att de är rätt inställda och optimerade . Varför har inte branschen något intresse att ge sina kunder med den typen av service? Det är ju det de dedikerade spelarna gör plus att de ger dem ett vackrare ansikte och enklare handhavande. Men alla vill inte följa den marschen med ständigt nya prylar, vilket Perfect Sense tydliggör. De mesta av den argumentationen skulle kunna användas även för pc/mac. Vad branschen vill råder ingen tvekan om men jag tillhör inte den.

Upplevelser har också en koppling till tro. Jag menar och tror att med bra programvara, kvalitetsprocessor, USB-kabel med framför allt ordentliga kontakter och pc/mac där parametrarna är rätt satta inte bidrar till något negativ impakt på ljudet (det jag kallar låter inget) och det är också det jag upplever. Jag har också hört hur mycket sämre det kan låta när det blir fel.

Jag har naturligtvis inte hört allt och den dag någon kan visa att en dator i hifi-skal låter bättre än vad man kan få via en pc får jag ändra mina ståndpunkter vilket jag gärna gör. Mitt hus står öppet för den som vill jämföra. Hade varit riktigt kul.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tack...

Jag har inga problem. Jag är tillräckligt kunnig och intresserad för att bemästra problematiken. Jag värnar snarare om de "andra" som inte är tillräckligt intresserade eller mofiverade för att lära sig hur man får ut mesta möjliga kvalitet ur t ex en laptop som man idag kan köpa för ca 5,000 och har förutsättningar för fantastiskt ljud via en dac för en rimlig peng. Detta är också argument som används i marknadsföringen men man har ingen hjälp att erbjuda (undantag finns säkert).

Men om du går till en butik och vill köpa en laptop och få den anpassad så att jag kan spela högupplösta filer på dacen "x". Då är du lämnad i sticket. Du är utlämnad åt dig själv. Jämför detta med att få igång MS Office där du guidas igenom de frågeställningar som pc'n behöver veta. Några exempel:

 • Windows klarar bara 24/96. Hur får man den att klara 24/192?
 • Var hittar man programvaran?
 • Hur installeras den?
 • Vilka mjukvaror finns för att spela filer? Vad skiljer dem?
 • När man går in t ex JRiver så skall man in och göra inställningar i "Options". Inte alldeles enkelt för den oinvigde. Vad är det t ex för skillnad mellan Wasapi Kernel, Asio, Direct stream etc och vad funkar på min dac?
 • Hur optimerar man pc'n som hifi-konsoll, t ex säkerställer att man går förbi ljudkortet

Det handlar inte bara om säljare av laptops utan även av dacar. Jag har för egen del fått göra omfattande research för att få klarhet i vad som krävs hos mig och den som minst tillmötesgående har tillverkaren av hårdvaran varit. Jag tycker branschen är skandalöst dåliga på att serva sina kunder i detta avseende. Möjligen vill man driva oss dit att vi istället skall köpa de nya laptopar som nu säljs i ett hifi-skal för 6-10 gånger högre pris än vad som behövs.

Jag har haft många här hemma som tycker det jag fått till är fantastiskt där jag i princip sköter allt från plattan. Men när jag berättar och visar förarbetet skakar de på huvudet och när jag tipsar om det finns genvägar till betydligt högre pris så avskräcker prislappen.

Jag kan inte förstå varför man skall bryta ut laptopen i ett speciellt skal bara för att det handlar om hifi. En laptop funkar för bildredigering, bokföring, CAD/CAM, kalkyler, författarskap, mätverktyg, design, typografi, komponera, mixning mm utan att behöva separera den i en särskild enhet. Men när den skall användas till hifi så kämpar nu en hel bransch för att man skall investera i dyra lösningar som snabbt blir out of date och man försöker slå i oss dumheter att en en pc i ett separat skal låter bättre. Vet de vad en pc bidrar med överhuvudtaget i sammanhanget?

Barry Fox ger ju en liten antydan i svaret att "det skulle inte uppskattas av läsarna om jag tipsar om hur man får ut bäst ljud från en pc". Jag antar att han menar hifibranschen. En laptop är helt enkelt för vanlig ocb för billig och man vill inte att den skall uppfattas som en bra hifi-lösning. Märkligt nog ifrågasätts inte läsplattorna som ljudförstörande.

De flesta har idag en laptop och därmed förutsättningar för ett utmärkt ljud men de vet inte hur man gör och branschen sitter med armarna i kors. Så tycker jag.

Bästa jag läst på länge, tack Bebop!

Känner igen detta...

Ps. Jag spelar bara CD-skivor på Hifi & Hembioanlägningen = musiklyssnandet där minskar hela tiden. Och den musik jag konsumerar mest är Spotifylyssning på "extra stereon" kopplad till en dator i datorrummet utan några som helst fininställningar i burken som du nämner. Och när var jag och handlade i en Hifibutik sist, det var nog när jag köpte ny Hembiostärkare på Hifiklubben för 4-5 år sedan, innan dess så var jag sådan som kunde titta in då och då i mina favoritbutiker.

Glömde att jag köpte signalkabel av Hifi Consult i år, via post.

Edited by FBK

Share this post


Link to post
Share on other sites
De egna upplevelserna är naturligtvis fortfarande heliga. Var och en skall följa sin övertygelse och att köpa ljud handlar om många andra saker också typ design, känslor, ligga i framkant mm. Jag tror också att det kommer bättre och bättre lösningar med enklare handhavande. Det är heller inte så att jag riktar udden mot produkter typ MSB, dCS och andra high-end-lösningar som gör betydligt mer än att skyffla en signal hit och dit.

Min insändare riktas mot breda lager av pc/mac-användare som redan finns i hemmen och kan användas för att få high-end-kvalitet under förutsättning att de är rätt inställda och optimerade . Varför har inte branschen något intresse att ge sina kunder med den typen av service? Det är ju det de dedikerade spelarna gör plus att de ger dem ett vackrare ansikte och enklare handhavande. Men alla vill inte följa den marschen med ständigt nya prylar, vilket Perfect Sense tydliggör. De mesta av den argumentationen skulle kunna användas även för pc/mac. Vad branschen vill råder ingen tvekan om men jag tillhör inte den.

Upplevelser har också en koppling till tro. Jag menar och tror att med bra programvara, kvalitetsprocessor, USB-kabel med framför allt ordentliga kontakter och pc/mac där parametrarna är rätt satta inte bidrar till något negativ impakt på ljudet (det jag kallar låter inget) och det är också det jag upplever. Jag har också hört hur mycket sämre det kan låta när det blir fel.

Jag har naturligtvis inte hört allt och den dag någon kan visa att en dator i hifi-skal låter bättre än vad man kan få via en pc får jag ändra mina ståndpunkter vilket jag gärna gör. Mitt hus står öppet för den som vill jämföra. Hade varit riktigt kul.

Jag förstår och har full respekt för hur du tänker - det var mer det i mitt tycke kategoriska uttalandet jag reagerade på. Jag förstår dock inte riktigt vad du menar med att dCS, MSB o s v skulle vara exkluderade från denna slutsats. Menar du att de i fallen med high-end-lösningar är motiverat att gå på andra lösningar än en pc/mac och koppla ihop med USB?

Det jag i alla fall tycker är intressant i ditt resonemang är ju att det kanske är så att USB är ett överlägset interface om det görs rätt i båda ändar. Jag har ju USB både i min dac och streamer, men har faktiskt inte kommit mig för att testa att koppla ihop dem den vägen utan bara kört på med de traditionella digitala interfacen (S/PDIF och AES/EBU) - inte minst av historiska skäl. Det jag i linje med detta frågar mig är om man t ex tittar på vad Nordost erbjuder i kabelväg så kostar deras dyraste usb-kabel en bråkdel av deras dyraste digitala RCA/XLR-kablar och det finns ju inte ens någon USB-kabel i deras övre segment (Frey, Tyr, Valhalla eller Odin)... Eller speglar detta att man anser att USB inte har att göra i finrummet? :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Det jag i linje med detta frågar mig är om man t ex tittar på vad Nordost erbjuder i kabelväg så kostar deras dyraste usb-kabel en bråkdel av deras dyraste digitala RCA/XLR-kablar och det finns ju inte ens någon USB-kabel i deras övre segment (Frey, Tyr, Valhalla eller Odin)... Eller speglar detta att man anser att USB inte har att göra i finrummet? :unsure:

:dead:

Eller att det är hyfsat enkelt att bygga en kabel som inte blir bättre.

Vad jag förstår är datakablar en helt annan tillverkningsprocess jämfört med signalkablar. Jag antar det är därför man ofta ser kända märken som inte alls är tillverkade in-house med allt vad de innebär i form av nya verktyg och maskiner, provning, cerifiering osv.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jag förstår och har full respekt för hur du tänker - det var mer det i mitt tycke kategoriska uttalandet jag reagerade på. Jag förstår dock inte riktigt vad du menar med att dCS, MSB o s v skulle vara exkluderade från denna slutsats. Menar du att de i fallen med high-end-lösningar är motiverat att gå på andra lösningar än en pc/mac och koppla ihop med USB?

Nej, jag menar bara att dessa maskiner (finns säkert fler) har så många mer processer och funktioner inbyggda att man knappas kan säga att det enbart är en pc i ett vackrare skal och där dessa totala koncept lyfter ljudet till andra nivåer att döma av rapporter.

Edited by Bebop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fördelarna med usb är väl att den skickar signalen asykront och att signalen klockas i d/a' n och därmed i stort sett eliminerar jitter? Så har jag då förstått det hela.

Ska jag vara ärlig så börjar jag känna mig allt mer fjärmad från vissa delar av hifi industrin. Astronomiska priset på kablar och tweaks hör till det. Kan tycka att det är skönt att man

Med dataprylar kan åstakomma bra resultat när det gäller streaming , och detta till humana priser, men med ett visst krav på know how och googlande.

Edited by new order

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej,

Jag vill gärna säga ett par saker:

1. En stor del av poängen med mediaservrar är just att man ska slippa allt krångel som många upplever när dator och nätverk ska optimeras för musiklyssning. Det är inte enkelt. Den här debatten liknar den som återkommande förs gällande Mac vs. PC. En PC ger vanligen mer prestanda till en märkbart lägre kostnad. Trots det så är Apples produkter omåttligt populära. Förklaringen är att många är beredda att betala för genomtänkt och attraktiv design liksom ett enkelt handhavande. Lägg sedan gärna till att man är duktiga varumärkesbyggare och marknadsförare.

2. Aurender kommer med en extern rippningsenhet för direktanslutning till befintliga mediaservrar inom en nära framtid då detta är någonting marknaden efterfrågar.

3. De som väljer en dedikerad mediaserver av god kvalitet upplever vanligtvis en märkbar ljudmässig förbättring mot sin Mac/PC.

4. Ja, priserna kan uppfattas som höga för vissa produkter, men det finns alternativ ifrån 5-10.000 kr och uppåt trots allt. Aurailc (vilka jag inte representerar) är ett exempel. Även Aria har nya, enklare modeller på gång.

5. Programvarorna i dessa enheter är lika levande som hos vilken annan programvarutillverkare som helst. I praktiken så innebär det uppdateringar, nya funktioner och buggfixar löpande - utan extra kostnader ska tilläggas. Lägg sedan till att felsökning kan göras direkt mot enheten på distans av tillverkaren vid eventuella problem.

6. Roon ser lovande ut!

/ Marcus

1. Jag tillhör den gruppen.

2. Det ska bli mycket intressant att se vad det är för något och hur det kommer att fungera.

3. Jag gjorde det.

4. Prisnivåerna är upp till var och en att acceptera, men visst kan de gärna få vara lägre.

5. Klart att uppdateringarna ska vara gratis annat vore ju lurendrejeri.

6. Ingen uppfattning.

Jag tycker att Bebop’s insändare var bra och förstår absolut tänket.

Kanske lite OT (ursäkta isf) men dock en fundering..... när sätter man ner foten och är nöjd? När slutar man utveckla sitt system? När är gränsen nådd för hur mycket tid och pengar man ska lägga ner? Kan jag hänga med i teknikutvecklingen och dra nytta av den hur länge som helst? När tröttnar jag och säljer allt och börjar med något helt annat? Som ni förstår så funderar jag mycket kring detta och det är ups and downs. Men med den senaste uppdateringen av mjukvara så blev jag förvånad över att ettor och nollor gjorde så det lät bättre - ingen aning om hur eller varför, jag blev bara glad och struntar mer eller mindre i resten.

Själv har jag sagt att "nu får det vara bra" så många ggr att jag tappat räkningen men med facit i hand så har det bara varit tomma ord. Om jag kommer att utveckla systemet framledes ska jag låta säga vara osagt, men fortsätta att läsa om hur andra gör och tänker kommer jag alltid att göra, även lyssna på andra system och produkter.

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, att alla ska göra som de själva vill och att jag hoppas fortsättnings få ta del av era intryck, ni berikar mig med era kunskaper och erfarenheter.

Det finns en flertal olika sätt att lyssna på musik numera och jag accepterar alla typer; Streamad, radio, cd, vinyl, rippad, NAS, musikservrar, dator, telefon, konserter, kassetter.. säkert glömt något. Jag tillhör de som har eller har haft mer eller mindre allt av detta, på gott och ont, men jag har njutit och njuter av musiken oavsett förmedlare när humöret är inställt på det och jag hör skillnader och jag vet vilket som låter bäst och berör mest här hemma.

/byZan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kanske lite OT (ursäkta isf) men dock en fundering..... när sätter man ner foten och är nöjd?

Absolut inte OT. Jag tycker har satt ner foten (tror jag) och är faktiskt nöjd men hårdvaran jag har. Jag har ju kommit upp lite i åren och har bytt upp mig sedan 70-talet. Till slut kom jag till en nivå där jag tycker mig inte komma så mycket längre. I vart fall inte till rimliga pengar. Den nya modellen av mina högtalare kostar 650,000:- Om jag skall klättra upp ett steg till på VTL-skalan går det loss på en 500,000 och om jag skall ha det senaste i digitalsvängen så pratar vi nästan om ca 800,000. Lägg till detta high-end kablar för 6-800,000. Jag vet inte hur ni andra är skapta, men jag tycker inte att det är värde för pengar. Jag tycker t o m att det är trams och i många fall anser jag att kejsaren är naken.

Mitt huvudintresse är musik, musik och musik. Resten är ju bara burkar och lådor vilket kräver engagemang vid köpet men sen är det musik igen. Det är det jag lägger mest pengar och tid på både från lyssningsposition, böcker och tidningar och nu när Malmös nya konserthus är färdigt blir det också alltmer konserter. En investering utöver det jag redan har gjort står inte i proportion till den eventuellt förändrade upplevelsen, inte på något när. Jag har bra prylar och det låter fantastiskt bra i mina öron. Då minskar ju också drivet att söka något bättre. Om jag tycker något låter galet hade det varit något annat.

Vad är alternativen till att t ex investera ytterligare 100,000 i sin anläggning? För samma pengar får man ca 350 audiofilpressningar av vinyl alternativt 7-800 CD-plattor. Det är fan så mycket intressantare tycker jag än att engagerar sig i tid och tid för verktyget som krävs för att avnjuta musiken.

Branschen har naturligtvis andra mål vilket man kan förstå. Konsten att säga "Nej" är ibland svår. Att köpa nya prylar pga branschens krystade budskap som knåpas ihop med hjälp av byråer vägrar jag (yrkesskada) göra eller åtminstone försöker jag hålla mig borta ifrån. Inte minst inom det område som denna tråd behandlar.

Edited by Bebop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finns ju folk som tycker att ångmaskiner är ett kul färdmedel så varför inte folk som fortfarande använder cd. Tror att den stora majoriteten av de som lovordar cd framför streaming gör detta för att de känner att den skivsamling de byggt upp plötsligt förlorat sitt värde.

Att säga att det skulle vara svårt med streaming är direkt fel idag, köp isåfall Sonos, koppla digitalt till en dac. Sonos klarar samma upplösning som cd, att börja jämföra med extrema lösningar är inte korrekt. Min sambo som aldrig rört en stereo och absolut inte har någon datakunskap utöver Office-paketet etc fixade uppkopplingen på ett par minuter.

Vinyl ser jag som vedeldning, mysigt och stämningsfullt men ur en rent prestandamässig synvinkel har den inget att sätta emot moderna lösningar.

Ovan kanske är lite provocerande för en del men börjar bli lite trött på allt gullande med tyckare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har oxå satt ner foten. Jag vägrar att låta mig förledas och tycka det jag har inte duger till mot det nya som kommer. Kejsarens nya kläder som bebop pratar om ligger inte helt galet till i min åsikt. Det duger till och det med råge. Jag tror på sans och balans även om jag kanske inte är den mest nyktra tillövaren av principen. Kan faktiskt tycka att de här nya streaming alternativen kan vara ett intressant alternativ för musik som man kan gilla men kanske inte införskaffa.

Min esoteric har ju usb dac som jag nyttjar, men grundfunktionen att kunna spela skivor är viktig. Det är fortfarande en hållbar ljudbärare och det utan att ta in de faktum att det är idiotsäkert. Skiter sig datordelen kan man vara säker på att cd'n funkar. Speciellt eftersom det dessutom är japanskt. Har kanske en övertro på japansk elektroingenjörskap, men vi är alla saliga i vår tro.

Att så många audiofiler inte vågar på sig en datorbaserad streaminglösning och väljer de "audiofila" alternativen är lite konstigt ja jag tycka. Kan det ha med okunskap, lathet eller osäkerhet på sin egna kunskap inom data att man väljer att spendera mångdubbelt mer? Eller är det statusjakt? Jag vet inte.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jag vet inte hur ni andra är skapta, men jag tycker inte att det är värde för pengar. Jag tycker t o m att det är trams och i många fall anser jag att kejsaren är naken.

Mitt huvudintresse är musik, musik och musik.

+1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jag har oxå satt ner foten. Jag vägrar att låta mig förledas och tycka det jag har inte duger till mot det nya som kommer.

Att så många audiofiler inte vågar på sig en datorbaserad streaminglösning och väljer de "audiofila" alternativen är lite konstigt ja jag tycka. Kan det ha med okunskap, lathet eller osäkerhet på sin egna kunskap inom data att man väljer att spendera mångdubbelt mer? Eller är det statusjakt? Jag vet inte.

Antagligen är det för många fötter nedsatta då det gäller datorbaserad musikåtergivning ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this