Jump to content

Plötsligt händer det


Azur

Recommended Posts

Till exempel Stereophile har sedan länge använt begreppet "Full-Range" i sin Recommended Components. Där har gränsen satts till 20 Hz vilket verkar rimligt. I A-kategorin finns ett dussin högtalare vilka jag hört samtliga, varav hälften ligger i prisklassen under gränsen en halv miljon. Kan inte tycka att det generellt är någon skillnad på dessa och de som ligger över. Så jag måste säga att jag inte riktigt förstår resonemanget och indelningen. Så bättre i sådant fall att göra indelningen i de ljudmässiga skillnaderna. Att få till basen i ett system handlar mycket om anpassning och systemuppbyggnad och framförallt om akustiken.

Sedan kan man ifrågasätta om det finns anledning att stirra sig blind på 20 Hz och därunder när en frekvensmätning av olika instrument ser ut så här.

https://osirisguitar.files.wordpress.com/2011/04/frequency-chart.png

Jag är ingen utpräglad fan av orgelmusik, men vet en som byggt sitt system utifrån stöd av subwoofers som normalt är ganska billiga i sammanhanget. Så jag förstod inte varför överhuvudtaget ta in priset som en parameter i sammanhanget, vilket var min generella invändning. I min värld handlar det bara om ljudet och inget annat är egentligen intressant. Varken om tekniken eller vad det har kostat att utveckla eller vilka marginaler man har lagt på för att göra det intressant. Så ser jag på frågan.

Calm

Link to comment
Share on other sites

För min del är jag inte så fixerad vid exakt hur djupt en högtalare kan spela. I praktiken tror jag de flesta normala vardagsrum ändå blir den begränsande faktorn.

Men självklart kan man ju ha större förväntningar på en dyr högtalare än en förhållandevis billig.

Eftersom många säkert börjar ana vad som hänt (vissa vet genom små fåglar eller slutledningsförmåga) är det lika bra att gå vidare.

Som sagt, nu började bärandet..

För att undvika släpa upp ett par Amati Futura uppför 4 trapper gjorde vi detta I två steg (kanske lite fegt men tanken på trapporna och vad som kunde hända var inte kul :Nail Biting: ):

1) Flytta mitt MC302 till JoL för test ihop med Amati Futura.

Eftersom jag lyssnat åtskilliga timmar på JoL's system skulle detta skulle ge mig en uppfattning om kombinationen funkade och om skillnaden ligger I att Amati Futura är en mer "fullregister" högtalare än Guarnerin. Man kan anta att en mer lättdriven högtalare med separata basar borde påverka mellanregister mindre och kanske kunna leverera lite mer tryck och attack oavsett om man spelar högt eller ej.

Visserligen är våra rum inte speciellt lika men med så manga timmar I lyssningsposition så borde jag få en magkänsla om det är detta som gör skillnaden.

2) Flytta JoL's MC452 till mig för test ihop med Guarneri Evolution.

Tanken här var att se om MC452 kunde koppla ett bättre grepp om de lite tröga Guarnerisarna. Och är det bara effekten som skiljer de två McIntosh stegen rent ljudmässigt? De är ju av samma generation och skall enligt alla tester ha ett lite mer "modernt" sound dvs inte så varma I klangen som äldre McIntosh sägs vara. Eller är det även andra saker som gör någon skillnad?

Ganska snabbt skiljdes agnarna från vetet och vägen vidare blev tydlig...

Edited by Azur
Link to comment
Share on other sites

Gissar att det är större skillnad mellan högtalarna än mellan slutstegen.

Så är det med stor sannolikhet. Med optimala förutsättningar håller jag helt med att Amati är mer kompetenta än Guarneri, framförallt I de lägre registren. I de högre är skillnaderna egentligen noll.

Problemet är ju att förutsättningarna inte alltid är optimala. Ibland fungerar inte större högtalare bättre I ett mindre rum osv.

Link to comment
Share on other sites

Gissar att det är större skillnad mellan högtalarna än mellan slutstegen.

Så är det med stor sannolikhet. Med optimala förutsättningar håller jag helt med att Amati är mer kompetenta än Guarneri, framförallt I de lägre registren. I de högre är skillnaderna egentligen noll.

Problemet är ju att förutsättningarna inte alltid är optimala. Ibland fungerar inte större högtalare bättre I ett mindre rum osv.

Klokt resonerat, anpassningen är egentligen det viktigaste och inte minst viktigt att få toppen att klinga vackert och naturligt, än att få de där extra basnoterna på plats. Överdimensionerar man i basen är risken annars att den "kväver" övriga delar och man får ett pressad disk- och mellanregister som kommer att låta platt och livlöst och utan djupdimension. Vet sedan egen erfarenhet av Mementon att Sf:s högtalare är effekttörstiga och växer med tillförd energi på ett förvånande sätt. Så oavsett vad ditt val blir, nya högtalare eller förstärkare, så är det matchningen som är väsentlig. Kan inte MacIntosh olika modeller ingående men riktigt att låta lyssningen fälla avgörandet. Det verkar som om ett förstärkarbyte ligger i farans riktning? Eller?

Calm

Link to comment
Share on other sites

Bas är som de flesta är inne på ett svårt område och ska man rätta till problem är det inte utan större tilltag.

Dessutom är bas ofta utsatt för felaktigheter. Det är lätt att upplevelsemässigt blanda och mixa djup (i frekvens) med styrka. Till råga på allt så är tillverkare inte speciellt tydliga i sina specar och jag minns en tråd för nått år sedan som tog upp just specningen av bas. Tror det var en utländsk högtalare som mätte på ett sätt som inte överensstämde med specningen map basområdet.

Man skulle (minst) behöva veta:

* -3 och -12 dB frekvenser i basen

* om det avser med eller utan stöd från begränsningsytorna

** och i så fall vilka och med vilka avstånd

* typ 50-100 Hz området relativt 500-5'000 området

Där finns 3-4 stora områden till som är lika intressanta.

Det hela är lite svårtolkat vilket brukar betyda att branschen reagerar med "det bästa är att lyssna själv". Men det hade ju inte varit sååå svårt att inse i grova drag hur det ter sig och det är rätt lätt att jämföra för att få en relativ uppfattning mellan två modeller.

I vissa fall, påstår jag att skillnaden från stativare till inte-allt-för-stora-golvare handlar mer om nivå än om så där väldigt mkt mer basdjups-information. Det går lixom inte trolla med känslighet, djup, impedans, lådvolymer - inte ens med en snedställd basport! :)

Link to comment
Share on other sites

Hur gick det då?

Efter ett par träningsrundor med 50kg's slutsteg var vi redo.

Som alltid är det svårt att göra helt jämförbara tester. Jag fick god hjälp av JoL och vi gick mycket på magkänsla och de spontana intrycken, mer än jätteanalytiska jämförelser genom att spela samma spår om och om igen. Skillnaderna är inte gigantiska så beskrivningarna är mer gjorda för att försöka beskriva skillnader i karaktär och beskriva vad som skiljer hela setup åt.

1) Amati Futura med MC302

Jämfört med MC452 som drivkälla blir återgivningen lite varmare och mer laid back. Ljudbilden är stor och här finns klart mer basstöd än med Guarneri. Övriga register är väldigt lika men återgivningen upplevs som helhet lite mörkare och varmare. Det kan vara så att det ökade basstödet bidrar till den upplevelsen men kanske också skillnader mellan slutstegen.

Det lät dock stort, vackert och kraftfullt med mycket värme. Inga problem för MC302 att driva Amati Futura på något sätt, vilket ingen av oss heller trodde.

Så, gav denna setup det svar jag letade efter? Var en större variant av högtalare kombinerat med samma slutsteg receptet?

Jag väntar med det svaret..

2) Guarneri med MC452

Mitt direkta intryck var att basen blev stramare och snabbare än när MC302 stod för musklerna. I övriga register blev återgivningen mer alert med en ljudbild som var klart mer framåt utan att tappa bakom högtalarna. Upplösningen blev snäppet bättre och framförallt blev diskanten lite mindre avrullad.

Innan jag vant mig kunde jag tycka att basen med MC302 gick lägre I frekvens men efter hand kändes det som om MC452 gjorde allt rätt ihop med Guarnerisarna.

Lite som "no more Mr Nice guy".

Med detta var jämförelsen över och svaret var relativt tydligt.

Större högtalare är trevligt (och vackert I vissa fall) och jag skulle gärna äga ett par Amati Futura eller andra stora Sonus faber högtalare. Men det är inte mitt närmsta steg mot ljud-nirvana.

Mer effekt ur ett slutsteg med lite mer avancerad uppbyggnad verkar tillsammans med mina Guarneri Evolution ge den vitamininjektion jag letade efter. Lite som att formtoppa anläggningen.

Nu ska man absolut inte tolka detta som att MC302 är ett dåligt slutsteg, tvärtom. Jag har använt det ihop med flera olika högtalare och kringkomponenter och det spelar alltid bra. Men i en direkt jämförelse kan man kosta på sig att försöka beskriva vad man får för pengarna om man klättrar uppför McIntosh stegen.

Lösning: få tag i större McIntosh muskler. Behåll Guarneri Evolution.

Hur löstes detta då? Och blev det just ett MC452 eller något annat...?

Link to comment
Share on other sites

Intressanta iakttagelser!

Det finns alltid ytterligare en nivå med bra högtalare. Gillar man en högtalare så kan man faktiskt behålla, men förnya på samma gång. Har man ett ljudideal så är det svårt att släppa det. Lite som att byta favoritlag, vilket man naturligtvis inte gör hur som helst. Eller partner.

Frågan ligger fortfarande i luften. Vad blev det?

Calm

Link to comment
Share on other sites

Får jag vara med och gissa också? :4:

Visst får du det! Dock tror jag I ditt fall det är mer än en gissning :thumbsup:

Det är dags att avrunda för denna gång.

Beslutet var alltså taget - det måste bli nya McIntosh musklar I anläggningen.

Men vilka? MC1.2kW är långt utanför budgeten och såå trögdrivna är inte Guarnerisarna ;)

MC601 är vackra (subjektivt) med sina stora mätare. Tyvärr kräver de dubbelt med utrymme och beaktat att de bygger på samma konstruktion som MC452 förutom individuella nätdelar så kändes steget inte befogat. Men jag hade gärna haft dem ändå någon gång I framtiden.

Nä, det fick bli ett MC452! En bra kombination av storlek, kraft och teknik. Detta steg är vad McIntosh kallar "quad balanced" vilket tillsammans med den högre effekten antagligen bidrar till de ljudmässiga skillnader jag upplevt jämfört med MC302.

Men hur får man tag i ett MC452 snabbt och enkelt (det uppenbara alternativet är ju att besöka Radiohandlaren)? När jag som bäst funderade på detta, endast dagar efter att beslutet var taget, öppnade sig en möjlighet. Uttrycket "Plötsligt hander det" har aldig känts mer passande.

Det är tur att inte alla trevliga HiFi handlare finns I Göteborgstrakten. De verkar faktiskt finnas överallt I Sverige!

Rehifi I Hjärup annonserade om ett begagnat MC452 I fint skick. Efter en snabb resa till Skåne och tillbaka fanns det på plats hemma.

(ursäkta bildkvaliteten, gissar att JoL vrider på sig av obehag)

IMG_0328_zpsvedoiykb.jpg

Tack till personalen på Rehifi för ett trevligt bemötande! Kul också att kika runt på allt I affären där mängder av HiFi prylar trängdes på hyllorna.

Nu sitter man nöjd. Men resan mot HiFi-Nirvana tar nog aldrig slut. Det är både skrämmande och lite kul. Vi får se vad framtiden har att erbjuda..

/Azur

Link to comment
Share on other sites

Grattis Azur. Det blev ju en alldeles förträfflig lösning på "problemet" – en plusmeny med extra allt :thumbsup: .

Består dina intryck när den första berusningen har lagt sig?

Tackar!

Jo, intrycken består. Nu kan jag inte längre byta tillbaka och kontrollera men jag upplever att jag har fått en påtagligt mer alert återgivning och mer kraft. Detta märks även när man spelar på låg volym och med sämre ljudkällor (Spotify).

En inte alltför kostsam uppdatering som gav mycket tillbaka. Hade jag istället bytt högtalare hade det kostat mer och i slutändan, i mitt nuvarande lyssningsrum, inte blivit lika stor förbättring.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ibland måste man bestäma sig, även när man velat länge och väl. Konsekvensen av beslutet blir ofta, när det gäller HiFi, att något flyttar in och något annat flyttar ut.

Stora tunga lådor skall flyttas runt och bäras upp och nedför trappor. Det hände mig nyss fastän jag lovat mig själv att inte göra det på ett tag. Igen..

IMG_3390_zpsl34fwzhn.jpg

Link to comment
Share on other sites

Det är alltid dumt att lova sig själv saker... verkar det som.  

Jag håller inne med grattis ett tag till. Du har ju säkert inte bytt ner dig och det är ju en högtalarlåda jag ser... Skall bli kul med fortsättningen. :)  

Link to comment
Share on other sites

Jag bara luras lite:) Tänkte börja från andra änden denna gång med lite nedpackningstråd.

Lådan tillhör ett av stativen till mina Guarneris. Denna fick sällskap av lite andra tillbehör som packas ordentligt.

IMG_3389_zpspglvgapa.jpg

Här samsas putsduk, högtalarkåpor, regöringsvätska till de blanka ytorna samt grillar och en liten träbit som tydligen är av samma sort som används i kabinetten.

Det är alltså Guarneri som tvingas lämna in för en annan högtalare ska få plats. Men självklart ska de först packas efter konstens alla regler.

IMG_3388_zpsji3dpnl7.jpg

Link to comment
Share on other sites

Avgjort italienskt! Annars skvallrar storleken på kartongerna om golvare. Dubbla lådor i wellpapp tyder på en tillverkare som lägger tonvikten på innehållet och inte förpackningen. Har mina aningar men väntar ett tag till.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...