Jump to content

Nytt försteg -> växer till en större uppgradering


LasseJ

Recommended Posts

6 hours ago, LasseJ said:

Yes, jag har sett den tråden. Läser lite i taget och försöker att snappa upp lite här och där. Danskarna hade sålt slut den första leveransen men fler väntades in rätt snart. Förmodligen beställer jag en sådan, eller är man knäpp? Ja, förmodligen?  

Nej då, inte knäpp. Nörd!:)

I mitt tycke är nördar en fin företeelse. Människor som passionerat ägnar sig åt ett intresse istället för att vara mainstream och lägga sitt liv åt att tillfredsställa andras inbillade eller reella förväntningar. Människor som helt enkelt har pondus att hitta en existens efter eget huvud i högre grad och lever sitt liv.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Det händer verkligen mycket inom digital uppspelning just nu. Att få bättre ljud mellan dator och DAC så har det kommit en hel del nya grejer som både testare och användare bekräftar lyfter ljudkvaliteten. T.ex. Sonore, SOtM, Up Tone m.fl. har alla flera olika nya spännande grejer på programmet. Dessutom är det många som intygar arr bra nätdelar till dessa apparater höjer ljudkvaliteten ytterligare. T.o.m. att en bättre nätdel till router eller ethernetswitch har betydelse. Kanske inte så konstigt egentligen. Vi vet ju vad en bättre nätdel påverkar andra hifiapparater så varför inte detsamma till digitala apparater. Hur som helst en spännande utveckling. Det har på senare tid kommit bättre klockor än någonsin och priserna har gått ner. Mycket intressant att läsa på Computer Audio om allt detta. Inspirerad av Roontråden här på Euphonia och på utländska forum så har jag nu bestämt mig för att utforska vad den senaste tekniken kan erbjuda. Därför har jag nu beställt lite nya spännande grejer till min anläggning så nu är det bara att vänta på leverans. 

mvh
Lasse

Link to comment
Share on other sites

Såg att @octavia rs skrev om att han ev tänkte prova FMC hemma hos sig. Vilket sammanträffande då jag har tittat på liknande lösningar och beställning är gjord.

Men detta ska testas senare. Har beställt flera andra grejer som inte har kommit än som ska testas först. Ska bli intressant :thumbsup:.

Edited by LasseJ
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, vita said:

Jag har en SoTM-SMS200 med Sbooster BOTW12V som både låter och fungerar mkt bra. Intressant med en Ultra-version...

Kul att du är nöjd! Onnekligen väldigt spännande utveckling den senaste tiden med nya produkter för att lyfta det digitala datorljudet till nya nivåer.


Har själv påbörjat tester idag av lite nya spännande grejer. Som @figge påpekade så blev det regn. Båtväder blev musikväder. 
Tester fortsätter under kvällen.

mvh
Lasse

Edited by LasseJ
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, LasseJ said:

Kul att du är nöjd! Onnekligen väldigt spännande utveckling den senaste tiden med nya produkter för att lyfta det digitala datorljudet till nya nivåer.


Har själv påbörjat tester idag av lite nya spännande grejer.

Om du ändå testar dig fram med diverse digitala enheter så tycker jag absolut du ska ge Raspberry Pi (eller liknande enkortsdatorer) en chans. Förvånande bra, och lika välfungerande som billig lösning. Dessutom bra som referens om valet tillslut blir ett dyrt och mera ändamålsmässigt alternativ.

Link to comment
Share on other sites

Det blir spännande att se var detta landar! Nu tycker jag nog att det är dags för lite uppackningsbilder ;)

Jag håller för övrigt med @vita - Det är sanslöst hur mycket välljud man får från en pi per krona, så det är definitivt värt att ge den en chans. Sen kanske alla inte älskar det mått av diy den ändå kräver, men för egen del tycker jag att det är en stor del av charmen! 

Link to comment
Share on other sites

Nja, det blir nog ingen Hallonpaj på test just nu. Som @Taxmannen är inne på så är DIY delen inte så intressant. Har en bekant som ligger på mig om det också. Han bygger kontrollenheter till väderstationer ute i skärgården av Hallonpajer så användningsområdena är många men jag håller mig till färdiga grejer. Blir svårt att få tiden att räcka till annars. Vill helst använda den mesta tiden till att njuta av musik och då är det andra grejer som gäller. 

 Rapport och lite bilder kommer nog snart :thumbsup:.

Edited by LasseJ
Link to comment
Share on other sites

Det blev en riktig marotonlyssningsdag och kväll igår. Ja, faktiskt ändå fram mot småtimmarna. Vi var två st som lyssnade mesta delen av tiden. Innan vi började att koppla in nya apparater så byttes samtliga ethernetkablar i mitt system. Från Supra och AQ, samtliga skärmade, till Deltaco Cat 6 oskärmad. Vi lyssnade på varje uppsättning två ggr. Svårt att göra ett bra A/B eller blindtest då det tar en stund att koppla om men vi tyckte att det kanske, kanske, lät lite mer öppet med oskärmat men detta är högst osäkert. Kan lika gärna vara inbillning, så lika lät det. Vi var överens om att vi nog inte skulle klara av att detektera vilka kablar det var i ett blindtest. Vi valde att låta de oskärmade sitta kvar. Nu är jag definitivt övertygad om att inte lägga mer pengar på ethernetkablar. 

Har fiber 200Mbit till modem/router (Technicolour/Telias de luxe model). Sedan trådat Cat6 oskärmat till en HP Switch av std modell med 8 portar. NAS, DAC och mac mini anslutet via ethernet.

Efter ethernetkabeltestet så blev det lite annat testat!

Musiken vi lyssnade på hela dagen var bl.a:

Dire Straits "Once Upon Time In The West"

Heather Nova "Ride"

Heather Nova "This Body"

Tony Joe Withe "Gonna Look Good In Blues"

David Knopfler "Jericho"

Melody Gardot "Preacherman"

Shelby Lynne "Call Me Up"

mvh

Lasse

Edited by LasseJ
Link to comment
Share on other sites

Som jag tidigare har skrivt om så händer det mycket inom det digitala nu. En sak som många rapporterar om att det höjer ljudkvaliteten är bättre nätdelar. Det finns en uppsjö av dessa att välja på. SBooster, Uptone, Paul Haynes och SOtM för att bara nämna några. Sedan finns det en budgetlösning också i form av ifi ipower.

Det är en väggbula men enl egen utsago av mycket högre kvalitet än std bulor. Brusnivån skall vara upp till 10ggr lägre än en std bula. Inte lika bra som de andra jag nämnde men ändå en bit på vägen och priset är humant. 590kr inkl.frakt. Kan vara en bra början i väntan på annat så vi börjar med att låta den mata ethernetswitchen.
ipower finns i tre olika utföranden. 5, 9 eller 12V. Den vi provar nu är 12V varianten men jag har även en 9V variant som ska testas på annat ställe. Mer om det senare.

Men kunde vi höra någon som helst skillnad:?:.
 

 Iymga9.jpg

Edited by LasseJ
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, LasseJ said:

Nja, det blir nog ingen Hallonpaj på test just nu. Som @Taxmannen är inne på så är DIY delen inte så intressant. Har en bekant som ligger på mig om det också. Han bygger kontrollenheter till väderstationer ute i skärgården av Hallonpajer...

Det bör poängteras att insatsen av 'DYI' för att få en hallonpaj att ljuda måste betraktas som minimal. Det krävs inte direkt några (tekniska) förkunskaper och tar väl en sisådär 10 min att ordna i standardutförande. Ett ljudkort är bara å klicka på. Att ladda ner och överföra önskvärd programvara till SD-kort är en enkel, snabb och okomplicerad procedur. Om du har en vän som bygger väderstn mm av hallonpajer (som är aningen mer komplicerat än detta) så kanske denne kan hjälpa dig? En hallonpaj kostar knappt 400kr och för dessa pengar får du väldigt mycket. Dessutom en intressant (!) erfarenhet rikare. Dessutom är pajen perfekt för olika experiment (strömkällor, pröva diverse OS, osv...). Om du inte väljer bort pajen i ditt  musiksystem kan den alltid användas för (helt) andra applikationer. Ja, jag vurmar gärna för dyi, hallonpaj samt Linux osv. Och i detta fall är den väl värd besväret!

Link to comment
Share on other sites

Tack för infon. Ja, det kanske inte är så krångligt som jag har fått för mig. I ärlighetens namn så har jag inte satt mig i det så mycket då DIY projekt aldrig har tilltalat mig. Pratade med min bekant nu ikväll och han hjälper gärna till om det behövs, och det behövs nog. Däremot har jag läst lite grann på flera forum om olika sätt att få så bra ljud som möjligt ur en hallonpaj och då har jag fått intrycket att det är mycket "mek" med det men det kanske är fel? Hur som helst så blir det inte av nu men kanske längre fram? Just nu är jag uppe i andra tester och mycket snart väntas en intensiv jobbperiod så vi får se vad jag hinner med. Ska jag hoppa på att bygga något eget så är det nog en NUC med roon rock som känns mer spännande just nu. Det är en lösning som tilltalar mig.  

Link to comment
Share on other sites

Lite kuriosa och off topic men min avatarbild är tagen högst upp i Grönskärs fyr, längst ut i Stockholms skärgård. Där sitter en väderstation som förövrigt lade av härom dagen så min bekant var ute och bytte något i hallonpajen.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, vita said:

Det är inte stor insats som krävs om man inte krånglar till det med pajen. Faktiskt enklare än vad man kan tro. Dessutom rolig pryl att mixtra med. Ge den chans vettja :-) 

:thumbsup:

Du skriver tidigare "önskvärd programvara". Vilken är den önskvärda programvaran?

Link to comment
Share on other sites

Å det finns en rad olika alternativ och dit val beror lämpligtvis dels på vad du ska ha pajen till (vad den ska göra för dig) samt personliga preferenser. För musik kan du t ex köra Roon bridge, Roopieee, Volumio, ..., för att nämna några.

Sammantaget finns cirka 300 linuxdistrubitioner (alla passar inte för paj) varav en del är framtagna för olika musikapplikationer.

Eftersom många är kostnadsfria (man kan och bör dock donera) är det enkelt att pröva sig fram.

 

Link to comment
Share on other sites

Följer ämnet med stort intresse. @vita skulle du gissa att hallonpajen ger bättre välljud än en SmS200 Ultra uppsättning? Eller är det snarare "mycket välljud för pengarna". Efter att ha läst på andra forum så får jag uppfattningen om att det är det senare, men jag har inte testat och har därför ingen klinisk erfarenhet. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...