Jump to content

Ditt senaste skivinköp...., del 2.


eliot

Recommended Posts

Fovea Hex - The Salt Garden 3 (FLAC, Bandcamp)

Faust Ghoul - Suicide Shower (FLAC, Bandcamp)

Jim O’Rourke - Steamroom 44 (FLAC, Bandcamp)

Ian Wellman - Bioaccumulation (FLAC, Bandcamp)

Luís Fernandes - Demora (FLAC, Bandcamp)

Lawrence English - Cruel Optimism (FLAC, Bandcamp)

Emptyset - Blossoms (FLAC, Bandcamp)

Vladislav Delay - Naima (FLAC, Bandcamp)

Ossia- Devil’s Dance (FLAC, Bandcamp)

Donato Dozzy - 12H (FLAC, Bandcamp)

Rafael Toral - Constellation in Still Time (FLAC, Bandcamp)

Dead Neanderthals - Ghosts (FLAC, Bandcamp)

Dead Neanderthals - Gestation (FLAC, Bandcamp)

Dead Neanderthals - Mankind (FLAC, Bandcamp)

Alva Noto & Ryuichi Sakamoto - Revep (FLAC)

Alva Noto & Ryuichi Sakamoto - Glass (FLAC)

Steve Roach - Stillpoint (FLAC)

Jim O’Rourke - Steamroom 45 (FLAC)

Eleh - Floating Frequencies/Intuitive Synthesis IV (FLAC, Bandcamp)

The Swifter - Wall Sailor (FLAC, Bandcamp)

Vladislav Delay - Rakka (FLAC, Bandcamp)

Steve Roach - Mystic Chords and Sacred Spaces - Complete Edition (FLAC, Bandcamp)

Dave Phillips -  Post Homo Sapiens (FLAC, Bandcamp)

TM404 - 202 20200202 2:02 (FLAC, Bandcamp)

Chantal Acda - Pūwawau (FLAC, Bandcamp)

Yui Onodera - Moire (FLAC, Bandcamp)

Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-15 at 15:35, P-pan said:

 

Counting Crow-plattan tycker jag är en riktigt trevlig och lättlyssnad musikalisk skapelse.

Huruvida just denna vinylutgåva låter återstår att ta reda på...

 

Led Zeppelin divDSC_6245_11202_003776.JPG

 

Analogue Productions remastrade utgåva 45rpm är mycket bra.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Om vi bara jämför skivorna på bilden, så vill jag nog hävda att Coltraneskivan är den mest svårlyssnade. ...och då är Buttholeskivan inte speciellt lättsmält. Båda skivorär ganska stökiga bitvis. Kanske har de mer likheter än skillnader trots allt. Sen är det ju två mästerverk. :) Har inte riktigt tänk på det där med musikbredd. AlfaGTV fick mig att fundera lite...

Link to comment
Share on other sites

Isländske pianisten och ett av de senaste stjärnskotten Vikingur Ólafsson upprepar sin succée från sitt senaste Bach-project genom ett nytt soloalbum. Denna gång tar han sig an musik av Frankrikes barockmästare Jean-Philippe Rameau som var samtida med Bach. Vikingur har valt musik från Rameaus cembalokatalog och anpassat musiken för piano. Den andre kompositören som hyllas är impressionismens stora frontalfigur inom den klassiska musiken, Claude Debussy. Claude verkade kring sekelskiktet till 1900-talet.

 

76315C7A-5AE1-4D33-AED8-08D26C944DDF.jpeg

 

Kombinationen Rameau/Debussy är inte så märklig som det kan verka. Debussy upptäckte tidigt hur samtida Rameaus kompositioner var med sin egen när han analyserade dessa, vilket blev än mer uppenbart när den framfördes på piano. Debussy hämtade mycket av sin inspiration från Rameau i sitt sätt att bygga sin musik. Det tonala språket skiljer sig dock från varandra men det är musik som passar väl tillsammans vilket ger albumet en varierad och tilltalande klang.

 

Det här är mycket njutbar musik som är lätt att ta till sig. Inspelningen är fantastisk med ett lika bra ljud samt en härlig pianoklang och dynamik. Vikingur Ólafsson är en lysande pianist och ger mig vibbar på samma sätt som Glenn Gould gjorde.  
 

Vikingurs nya album är ett klipp för den som är vaccinerad med klassikt pianostift.

Link to comment
Share on other sites

Jag är ingen pianokännare, så borde egentligen inte bedöma hans framföranden, men trots att jag tycker jag borde uppskatta Vikingur Ólafsson så finner jag honom alldeles för slätstruken. Kanske är det styckena han väljer att framföra, svårt att säga. Ska ge denna en chans också då jag av någon anledning vill uppskatta honom. Konstigt hur det är.

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, shifts said:

Konstigt hur det är.

Det tycker inte jag. Klassisk musik är inte annorlunda än pop/rock. Många avgudar Pink Floyd. Det tycker jag är slätstruket, bara en massa klanger utan riktning. Jag har heller aldrig förstått storheten med Led Zeppelin. Jag har alla deras album liksoms Pink Floyd men det är enbart hyllvärmare hos mig. Däremot gillar jag David Bowie, Paul Simon och Frank Zappa. Varför? De slår an en ton i min skalle.

 

Samma sak inom klassiska musiken. Där är fler saker som man får ta ställning till. Kompositör, verk, instrumentering, solist och framförande. Jag har vänner som vägrar köpa något som helst med från romantiken (typ Brahms, Schumann, Mendehlsson...) och de som aldrig går längre tillbaka än Beethoven. Och så har du de som vägrar att lyssna på nyare verk från Schönberg och framåt. Jag försöker tänka mer "hur funkar detta" inom varje tid. De senaste jag har brottats mycket med är att försöka förstå storheten med Bruckner. Jag har spelat timme efter timme senaste året för att försöka komma åt honom, hans musik och olika tolkningar. Det börja ta sig. Jag är inte ensam om den typen av kamp. Dirigenten Claudio Abbado berättade att Wienersymfonikerna höll emot att spela Mahler under många år. I takt med Mahlers popularitet ökade i övriga världen under 1970-80-talen så ändrade dem sig och ville att Abbado skulle sätta upp en Mahler-symfoni. OK, sa Abbado men då måste vi först ge oss på Schubert. "Vägen fram för att förstå Mahlers klangvärd är att först förstå och behärska några av Schuberts verk", sa Abbado. Detta ledde till en konflikt. "Schubert är ju bara enkel folkmusik, inget för oss", menade orkestern. Ingen Schubert, ingen Mahler, sa Abbado. Det blev som han ville och både Mahler och Schubert framförs av orkestern.

 

Vad jag vill illustrera lite med detta är att för mig är klassisk musik betydligt mer än bara en "låt" eller ett framförande. Det finns så många andra dimensioner att ta till sig som kan vara till både stöd och hjälp för att ta till sig och uppskatta musiken på olika sätt. På P2 sänds varje söndag vid lunchtid "cd-revyn" där en panel lyssnar på nya släpp och diskuterar för och emot och jämförelser med andra utgåvor. Jag har lärt mig en hel del därifrån som gett mig helt nya aha-upplevelser kring att förstå och värdesätta både musik och framföranden

 

När det gäller framförande och solister så är det inte annorlunda än om man man skall jämföra inom andra idiom. BB King, Peter Green, Erjc Clapton, Buddy Guy... vilken är/var bäst bluesgitarrist? Mitt svar är att de var lika bra men vissa album stack ut mer än andra med var och en. Det beror ju lite på sammanhang, låtar, producenter och liknande plus vad man själv gillar.

 

Om vi går tillbaka till Vikingur så tillhör han definitivt i översta skaran av nya pianister. Han har t o m fått epitetet "visionär". Att han fått den uppmärksamhet han har är inte enbart ett uttryck av marknadskrafter. Sedan behöver man ju inte tycka likadant själv. Jag försöker också läsa på lite vad deras intention och bakgrund varit och ta med det i ekvationen. När det gäller t ex hans Bachtolkningar så finns det ingen "rätt" tolkning. Vi vet inte vilka Bachs intentioner var och hur han ville det skulle låta i termer av dynamik, tempo och liknande. Det finns inget noterat om detta i noterna eller i förarbeten. Det är upp till utövaren att göra sin tolkning. Detta beskriver Vikingur väl i sin text och hur han tänkt. Det är hans bild över hur han känner för Bach. Den som varit mest framgångsrik i att sätta en nutida "standard" över hur Bach skall låta på en flygel (som inte fanns under Bachs levnad) är Glenn Gould. Nästan allt jämförs med Glenn Gould hur väl man lyckas. Men när det gäller Vikingur så pratar man nästan om en helt ny skola hur Bach kan spelas. Man jämför s a s inte så mycket med Gould utan man ger Vikingurs tolkning en egen dimension, vilket jag tycker är intressant. 

 

Det nya albumet har inte riktigt samma dimension på det sättet. Här "testar" han så att säga Debussys tes som tyckte att Rameau var förvånande "contemporary" även i början av 1900-talet (ca 135 år senare): "... so personal in tone, so new in construction, that space and time are defeated". Det är detta Vikingur tagit fasta på och försökt få till som en enhet. Jag vet inte vad du menar med slätstruket men det är inget ord jag skulla använda för Vikingur.

 

Hur väl har han lyckats? I mina öron fantastiskt bra. Till detta bidrar också hans behandling av pianots klang och dynamik som för mig är en av hans styrkor. Detta kan man naturligtvis tycka olika om. Denna musik tror jag vinner mer på en vacker klang än bombastiska krevader likt Horowitz. 

 

Albumet är nytt så det finns inte så många recensioner ännu. Engelska Grammophone har dock lyssnat. De tycker ungefär som jag med en fördjupad analys. (När de ger rekommendationer brukar jag hänga på.)

 

After reviewing Vikingur Ólafsson’s disc of Bach (11/18) I was eager to hear what he’d do next and this certainly doesn’t disappoint. The disc is simply titled ‘Debussy Rameau’. It could have been a triumph of style over substance but, like the Bach, the programming here is truly inspired.

 

https://www.gramophone.co.uk/review/v-kingur-lafsson-debussy-rameau

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, shifts said:

hatten av för den engagerande reaktionen. 

Tack... för mig är musik betydligt mer engagerande än hifiprylar. Det är för mig (numer) lika ointressant som att starta en tråd om bästa skiftnyckeln. Det har dock inte alltid varit så. Det fanns en period i livet där jag bytte något näst intill vart år. Den tiden är över för mig.

Link to comment
Share on other sites

Lite nya skivor sedan sist :)

 

image.png

 

  • Dvorák, Saint-Saëns / Rostropovich, Sir Adrian Boult / Philharmonia Orchestra, Sir Malcolm Sargent - Cellokonzert Op. 104 / Cellokonzert Op. 33 LP His Master's Voice 1C 053-01 924
  • Carl Nielsen - André Previn Conducts The London Symphony Orchestra - Symphony No. 1 (1892) LP RCA Victor Red Seal, RCA Victor Red Seal LSC-2961, LSC 2961
  • Ansermet, Mendelssohn, L'Orchestre De La Suisse Romande - Ansermet Conducts Mendelssohn LP, Album, RE Decca SXL 6166
  • G.P. Telemann - Orchestre de Chambre de la Radiodiffusion Sarroise, Karl Ristenpart - Vier Konzerte LP, Mono Columbia SMC 95 067
  • Concertgebouw Orchestra, Bernard Haitink - Bruckner - Symphony No. '0' In D Minor LP, Album Philips 802 724 LY
  • Paco De Lucía - Almoraima LP, Album Philips 6328 199
  • Mason Jennings - Minnesota LP, Album Stats and Brackets SB-003
  • Boris Blank - Electrified Box, Ltd + 3xLP, Comp + 2xCD, Comp + CD, Album + D Blank Media INK3
  • Sonny Boy Williamson - This Is My Story 2xLP, Comp, Gat Chess 2CH 50027
  • John Moreland - LP5 LP, Album Old Omens OM0021
  • Hildur Guðnadóttir - Joker (Original Motion Picture Soundtrack) LP, Album, Pur Watertower Music WTM40321
  • Hans Werner Henze, Anssi Karttunen, Oliver Knussen, BBC Symphony Orchestra - Heliogabalus Imperator / Works For Orchestra CD, Album WERGO WER 7344 2
  • Collins, McHale, Schumann, Kreisler, Gaubert, Paradis, Debussy, Fauré, Mendelssohn, Liszt, Brahms, Saint-Saëns, Franck - The Lyrical Clarinet, Vol 3 CD Chandos CHAN 20147
  • Il Suonar Parlante Orchestra, Vittorio Ghielmi - Gypsy Baroque CD, Album Alpha Classics ALPHA 392
  • Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Latvian Radio Choir, Sigvards Kļava - Liturgy Os St. John Chrysostom - Nine Sacred Choruses CD Ondine ODE 1336-2
  • Beethoven, Paul Lewis - #1 : Sonatas Op. 31 1, 2, 3 CD, Album Harmonia Mundi, Harmonia Mundi France HMC 901902
  • The Robert Cray Band - That's What I Heard LP, Album Nozzle Records, Thirty Tigers 72197LP
  • Solomon Burke - I Have A Dream LP, Album ABC/Dunhill Records DSX-50161
  • Sonny Landreth - Blacktop Run LP, Album Provogue PRD 75821
  • The Comet Is Coming - Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery LP, Album Impulse! 00602577345371
  • Insaunas - We Brought Some Days Back LP, Ltd, Num Nytt Arkiv NA 008
  • Nina Simone - Silk & Soul LP, Album, RE Music On Vinyl MOVLP249
  • Miriam Bryant - Bye Bye Blue LP, Album, Blu Warner Music Sweden 5054197767708
  • Bizet , L'Orchestre De La Suisse Romande, Alexander Gibson - Symphony In C / L'Arlésienne Suites LP Decca, Decca SXL 6350, SXL.6350
  • Manuel De Falla, Berganza, Seiji Ozawa - El Sombrero De Tres Picos - Der Dreispitz, The Three-Cornered Hat, Le Tricorn LP, Album Deutsche Grammophon 2530 823
  • Ottone Pesante - Apocalips LP, Album B.R.ASS 0000
  • Pugh Rogefeldt & Rainrock - Hotande Segel 12", Promo EMI PRO 4039
  • Mariah - うたかたの日々/ Utakata No Hibi 2x12", Album, RE, RM Palto Flats PFLP 003
  • Fanny Mendelssohn, Felix Mendelssohn, Malin Broman, Simon Crawford Phillips, Musica Vitae - Fanny & Felix

 

Rostropovich, Hildur Guðnadóttir, Paul Lewis, John Moreland, Boris Blank, Robert Cray och Malin Broman sticker ut.

Men det innebär inte att de andra är dåliga :)

Mason Jennings, Nina Simone, Comet Is Coming och Paco de Lucia är ju inte kattskit.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det fortsätter att komma hem nya plattor:tongue: Eller ibland gamla, utgivna på nytt med fantastiskt ljud.

 

En sådan är Herbie Hancocks Prisoner från 1969. Blue Notes Tone Poet serie igen och denna LP:n låter fantastiskt bra:41:

 

Sedan en ny platta med Tower of Power och som vanligt håller de en hög standard på musiken tycker jag. Helt ok ljud också!

Hancock.png

Tower of power.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Broder Daniel - Forever (LP 2016 Reissue). Billigare än originalet, men den låter väl lite sådär. Har inget att jämföra med. Mycket bra skiva dock.

Sonic Youth - Confusion is sex (LP 2016 Reissue). Mycket trevlig utgåva. Låter klart bättre än mitt CD-original. Hög kvalitet på pressen (tyst och rent). Dessutom extra bildmaterial.

Brainwaltzera Epi-log (EP 2018). Elektronika i BOC-stil. Ganska välljudande skiva. Stark rekommendation till elektronikalyssnare.

Bauri - Vinkelvolten II (EP 2018). Mer elektronika, svenskt. Mjukare och mysigare än Brainwaltzera, men med liknande mystiska inslag.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Svensk Funk? Finns det? Svaret är såklart ja! Allt ifrån Eric Gadd, Stonefunkers, Blacknuss Allstars och Funk Unit är väl någorlunda moderna akter.

 

På 70-talet fanns bl a Janne Schaffer, Björn J:son Lindh, Eskimo Heat och EGBA.

 

Här ytterligare tre plattor inte jag trodde skulle kunna förmedla nån funk - men ack vad fel man kan ha:cool:

 

Norrbottens Järn

 - Puttes barn

 - Modefank

Totte Wallin

 - Vintermänniskan

Slim Borgudd (med ljud från Ronnie Petterssons Lotus 72)

 - Pickin it up

 - Fancy dance

Slim.jpg

prog.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har beställt PS Audios förstlingsverk inspelad i deras egna studio och som lanseras under skivmärket Octave Records. Neil Youngs gamla mixerbord och vid spakarna Gus Skinas i ett album med pianosolon med lite olika avspelningsmöjligheter.

 

https://www.psaudio.com/products/out-of-thin-air/

 
Thin-air.png
 

Out of Thin Air 

Octave Records Master Series 

 

Out of Thin Air is PS Audio’s Octave Records’ premier launch recording. This is a beautiful collection of music composed and performed by world-renowned pianist, Don Grusin. We’ve spared no effort to create what we consider to be one of the finest piano recordings we’ve ever heard. We are excited to share this recording, featuring masterful solo piano playing by Don, as an ultimate reference for letting you hear how a piano can come alive in your room. Octave Records is PS Audio’s effort to both help musicians realize their artistic goals in a nurturing creative environment, and to further the state of the art in musical reproduction. This collection of pure DSD recorded music is nothing short of stunning, both musically and sonically. Hand mastered and curated by Gus Skinas, each of the 12 tracks is a sonic masterpiece you’ll want to have in your collection. This two-disc set includes a dual-layer SACD with pure DSD as well as a uniquely mastered CD layer, playable in any CD transport, and a DVD data disc with high resolution 176kHz 24 PCM as well as DSD. A true collector’s item. Get one in your hands before they’re gone. Ships worldwide. 

The premier launch recording of PS Audio’s Octave Records. From the brilliant pianist, Don Grusin comes a remarkable recording of original compositions. Recorded in pure DSD on the Sonoma Multi-track recorder, this is one of the very best recordings you’ll have in your treasured collection. The 2-disc set includes an Austrian gold-pressed dual-layer SACD (in surround sound and stereo mixes) and DVD data disc with high-resolution PCM and pure single rate DSD for copying to your computer.

Do not miss out on this limited edition release of Octave Records’ premier launch of its Master Series.

Wow. This is the best recording of a piano I have ever heard. It’s as if Grusin’s in the room with me. Great work, beautiful, inspired music. Highly recommended.

Calm

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, calm said:

Har beställt PS Audios förstlingsverk inspelad i deras egna studio och som lanseras under skivmärket Octave Records. Neil Youngs gamla mixerbord och vid spakarna Gus Skinas i ett album med pianosolon med lite olika avspelningsmöjligheter.

 

https://www.psaudio.com/products/out-of-thin-air/

 
Thin-air.png
 

Out of Thin Air 

Octave Records Master Series 

 

Out of Thin Air is PS Audio’s Octave Records’ premier launch recording. This is a beautiful collection of music composed and performed by world-renowned pianist, Don Grusin. We’ve spared no effort to create what we consider to be one of the finest piano recordings we’ve ever heard. We are excited to share this recording, featuring masterful solo piano playing by Don, as an ultimate reference for letting you hear how a piano can come alive in your room. Octave Records is PS Audio’s effort to both help musicians realize their artistic goals in a nurturing creative environment, and to further the state of the art in musical reproduction. This collection of pure DSD recorded music is nothing short of stunning, both musically and sonically. Hand mastered and curated by Gus Skinas, each of the 12 tracks is a sonic masterpiece you’ll want to have in your collection. This two-disc set includes a dual-layer SACD with pure DSD as well as a uniquely mastered CD layer, playable in any CD transport, and a DVD data disc with high resolution 176kHz 24 PCM as well as DSD. A true collector’s item. Get one in your hands before they’re gone. Ships worldwide. 

The premier launch recording of PS Audio’s Octave Records. From the brilliant pianist, Don Grusin comes a remarkable recording of original compositions. Recorded in pure DSD on the Sonoma Multi-track recorder, this is one of the very best recordings you’ll have in your treasured collection. The 2-disc set includes an Austrian gold-pressed dual-layer SACD (in surround sound and stereo mixes) and DVD data disc with high-resolution PCM and pure single rate DSD for copying to your computer.

Do not miss out on this limited edition release of Octave Records’ premier launch of its Master Series.

Wow. This is the best recording of a piano I have ever heard. It’s as if Grusin’s in the room with me. Great work, beautiful, inspired music. Highly recommended.

Calm

Undra om det kommer att finnas möjlighet framöver att ladda ner direkta DSD-filer från PS Audio? Hade ju varit smutt. Denna skiva är nu beställd.

Edited by string
Link to comment
Share on other sites

Många marknadsföringsfloskler i texten, men ändå intresserad av skivan då den innehåller piano som är bland de svårare instrumenten att återge naturligt och att detta dessutom verkar vara en ambitiös satsning i inspelningssammanhang. Den kommer naturligtvis utsättas för kritisk lyssning både inspelningstekniskt och musikaliskt.

Vad jag förstår kommer ingen nedladdning att erbjudas initialt, men osvuret är säkert bäst.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Göteborgs symfoniorkester (GSO) är Sveriges mest namnkunniga orkester som grundades av Wilhelm Stenhammar 1905 och sedan 1997 utsedda till Sveriges Nationalorkester. Det var främst under Neeme Järvis ledning 1982-2004 som orkestern som fick en internationell stjärnstatus och har under åren spelat på världens stora scener inklusive Carnegie Hall, BBC Proms, Musikverein Salzburgfestivalen. Gustavo Dudamel, en av branschens guldgossar var chefdirigent 2007-2012. Även Charles Dutoit har varit chefdirigent och mängd gästdirigenter har passeratvrevy. I år har man avtal med en legendar, självaste Christophe Eschenbach och nya stjärnskotter Barbara Hannigan.

 

Sedan 2017 har man ny chefdirigent från Finland som heter Santtu-Matias Rouvali. Det var nog en del som höjde ögonbrynen när han valdes men dessa har med all sannolikhet sänkts igen. Rouvali har fått ett enormt genomslag på marknaden och ”redan” uppträtt som gästdirigent med Berlinerphilharmonikerna, vilket i den klassiska världen endast tillkommer de bästa.
 

3740D8E0-1BD7-4625-9866-C061D5B3A820.jpeg
 

I fjol kom första albumet med Rouvali och GSO. De har gett sig i kast med att ge ut en Sibeliuskatalog bestående av symfonierna och en del andra orkesterverk. Med tanke på Rouvalis bakgrund är det inte så märkligt och det klingar också väl med GSO historia. Jean Sibelius dirigerade GSO flera gånger. Det är också glädjande att de valt skivbolaget Alpha Classics som gör fantastiska inspelningar.
 

För någon vecka släpptes andra albumet med Sibelius mest populära och mest spelade, den andra symfonin plus orkestersviten King Christian II. Jag laddade ner den idag i format 24/96 och har bara hört den en gång ännu. Det är en pampig tolkning och ljudet är magnifikt. Jag får lyssna mer för att ge mig in i djupare analyser. Men jag har sneglat på kritikernas omdöme som ger inspelningen mycket fina omdömen.

 

7F185DA7-22B0-41CE-B1E4-8D74CF8A3C12.jpeg
 

Om ni, som jag, går igång på detta så passa på att även skaffa första symfonin som även den är mycket omtyckt. Än mer gillar jag orkestersviten En Saga som har fantastiska klanger där man känner sig omsvept av den finska naturen. Ett mästerverk tycker jag.

 

9148C26A-C20A-4475-8FF7-8E82BAFE48E3.jpeg

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...