Jump to content

Ditt senaste skivinköp...., del 2.


eliot

Recommended Posts

Jag har lagt till ett nytt skivbolag i referenslista. Det handlar om franska Alpha Classics som jag fick tips av från @Mr. D vid ett besök för lite mer än ett år sedan. Framför allt har de en hel del tidig musik och albumen är fantastiska. På senare tid har de även börjat ge ut senare musik. Det som sticker ut mest så här långt är deras inspelningar av mindre sättningar, men det finns även orkestermusik. De lockar till sig bra musiker, tolkningarna är mycket bra och inte minst ljudet. Jag laddade ner en högupplöst fil från Presto Music men redan CD-utgåvorna låter fantastiskt bra så jag håller mig till dem. Här några exempel på fantastiska album i min smak.

 

Jag börjar med Göteborgssymfonikerna under ledning av deras nye chefdirigent, Santtu-Matias Rouvali som tolkar Sibelius Symphony No 1 och En saga. 1:a symfonin har inte tillhört mina favoriter däremot En saga. Jag hörde dem i Köpenhamn för drygt 1,5 år sedan. Då tyckte jag att det lät lite tamt. Men inte här. Det här är den bästa version jag hört av båda verken. Även inspelningen ljudet är förstklassigt. Inspelningen har också fått mycket stor uppmärksamhet internationellt. Ett givet köp för Sibeliusfantaster och en bra ingång till Sibelius som inte hört så mycket av honom.

 

Rouvali.jpg

 

Ett annat tips är att lyssna på dansken Dietrich Buxtehude som var en celebritet under 1600-talets andra hälft fram till hans död 1707. Han föddes i Helsingborg som då var danskt. Han kom att bli en av de stora i Tyskland där han under sina nästan 40 år i Lubeck blev en stor förebild i komposition och orgelspel. Bl a lockades Bach till honom som vandrade uppemot 500 km för att få höra sin stora förebild och studera för honom. Det är därför jag köpte följande album, att få höra hur Bachs förebild lät. Musikhistoria men intressant sådan för den som vill veta lite mer om var vår musik kommer ifrån. Bach med flera utvecklade sedan vidare. Buxtehude var dock en viktig inspiration.

 

Buxtehude.jpg

 

Franz Schubert är kanske den mest melodiösa av kompositörerna som verkade i början av 1800-talet i gränslandet mellan wienerklassicismen och romantiken. Hans stråkkvartetter är gudomliga och nästan plågsamt vackra men också utlämnande. Schuberts liv var ingen dans på rosor och under hans levnad var han mest känd som en "underhållare" som skrev och framförd sånger (lieder) med goda vänner, s k Schubertiader. Det mest av hans musik upptäcktes först efter hans död. Följande album innehåller hans sista stråkkvartett No 15 som skrevs 1826 ett par år före sin död. Den publicerades först 1851. Precis som Schuberts sista symfoni så är den lång. Denna version är ca 42 minuter, men vad gör det när det är så bra.

 

På samma album har man också spelat in Mozarts 15:e stråkkvartett. Här märker man att Mozart haft stor påverkan på Schuberts stråkkvartetter. Andantet har passager som låter mycket Schubert. Samtidigt hörs Mozarts influenser från Haydn, som brukar kallas för stråkkvartettens uppfinnare. 

 

Även denna inspelning är superb och kvartetten Quatuor Voce har blivit lite av favoriter.

 

Mozart Schubert.jpg

 

Schubert är också känd för sin Octet in F Major som finns med på ett annat nytt album från Alpha där oktetten Anima Eterna Brugge framför den. Även detta är storartad musik där vänner av Hasse o Tages film Spader Madam kommer att känna igen något spår. Tipset till denna inspelning fick jag av radions "cd-revyn" som presenterar och bedömmer nya album var söndag. De gav den full pott så den hamnade på inköpslistan. På köpet får man svenske Franz Berwalds Grand Septett in B flat major. Han kan inte mäta sig med Schuberts musik men det är ändå intressant som svensk att få höra hans musik och jämföra stilarna då han var jämngammal med Schubert.

 

Även här låter det makalöst bra.

 

Schubert Berwald.jpg

 

Ett annat favoritbolag är Harmonia Mundi och deras storstjärna, violinisten Isabelle Faust som också gett ett ut ett ganska nytt album där de tar sig an Frantz Schuberts oktett. Den är precis lika bra och att döma av kritikerkåren t o m lite bättre. Jag sätter dem på samma nivå och ger omdömet lika bra men annorlunda.

 

Schubert Faust.jpg

 

Vill man ha mer av Schuberts stråkkvartetter så är ett "måste" att köpa BIS utgåva med Chiaroscuro Quartet som spelat in nr 14 (Der Tod und das Mädchen) och nr 9. Även detta är ett förnämligt album. Rekommenderas. BIS inspelningar är också fantastiska. En fördel med just BIS är att de ger ut sina album som SACD för den som har möjlighet att spela dessa.

 

Schubert String Quartet.jpg

 

Till slut kan jag inte låta bli att rekommendera ett album jag hörde hos @calle_jr från bolaget Naxos med den rysk-israeliska pianisten Boris Giltburg. Många rynkar lite på näsan när det gäller Naxos; att de spelar in lite mindra kända orkestrar och andra klassens solister och att de gör dåliga inspelningar avseende ljudet. Jag har själv tillhört dem. Det har blivit lite av en skröna. Naxos av idag gör utomordentliga produktioner ljudmässigt och deras stall av musiker håller hög klass. I en artikel i BBC Music skrev man att om man skall göra en lista av de bästa orkestrarna idag så måste man räkna in ett 50-tal för att göra orkestrarna rättvisa. Samma sak med solister och dirigenter. Boris Giltburg är ett bra exempel på detta.

 

Här ger han sig i kast med Beethovens sonater nr 8 (Patétique), nr 21 (Waldstein) och hans sista nr 32. Detta är bland de bästa tolkningar jag har hört, framför allt nr 8 och nr 32. Skönhet och dynamik i en bra blandning och som krävs för att göra Beethoven rättvisa. Ljudet då? Det här är toppklass. En av de bästa inspelningar jag någonsin hört av piano. Tar jag inte i nu? Nej, det här är en fantastisk upptagning. Egentligen borde jag inte bli så förvånad eftersom jag hört fler på senare tid. Engelska Grammophone listar Naxos i översta toppen när det gäller just ljudet. Det är dags att tänka om i den händelse du har en gammal bild av Naxos. Dessutom är albumen billiga, normalt under 100-lappen.

 

Giltburg.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Bebop said:

Dietrich Buxtehude

:app:

 

På tal om Bach, Keith Jarretts Well-Tempered Clavier är äntligen utgivet. Det kom väl precis före sommaren, men jag menar inspelningen är från 80-talet. Fantastisk tolkning.

 

501217.jpg

 

 

 

8 hours ago, Bebop said:

Många rynkar lite på näsan när det gäller Naxos

Ja.

De gör suveräna inspelningar numera.

De skulle behöva byta art director, omslagen är så fula att man reagerar. Omslaget med Giltburg är ett av de finare från Naxos, och där har de ställt honom med ytterjacka i komposthögen.

De skulle också sluta med egna ställ i skivaffärerna. Det är nästan motbjudande att bläddra i Naxosstället.

Hur bra musik det än är så får man känslan att det är nån slags arkivmusik när man ser dem i butik.

 

BIS har varit likadant, men de har nog bytt AD för nu ser det bättre ut.

På tal om BIS så är här ett till sådant exempel som du nämner. Den 22-årige franske pianisten Alexandre Kantorow gör Saint-Saens konserter rättvisa rakt igenom detta album.

 

R-13975307-1565333374-6705.jpeg.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Blev lite nyfiken på denna och i synnerhet när @Bebop höjt den till skyarna.

 

323621.jpg.97c9252a835a296911cfcfd4547dc424.jpg

 

Jag kan inte mer än hålla med att den håller mycket hög kvalitet när det gäller både framförandet som inspelningen. Kraftfullt  spel men också modererat och känsligt i de svagare delarna. Tyckte dock att det i början av Pathétique, att lokalen i vilken inspelningen skedde, Concert Hall i Wyastone Leys Monmouth, att den jämfört  med en normalt torrare ton i en mot en med publik fylld konsertlokal, med lite påfallande längre efterklang. Men upplever dock det naturliga ekot som positivt efter en liten men kort tillvänjning. Man huserar tre Steinway D flyglar i lokalen vad jag kan läsa på deras hemsida.

Jag kan återkalla liknande eko så som jag hörde det i Musikverein i Wien med Jevgenij Kissin övandes i en tom Goldener Saal. Oförglömligt minne!

 

Passade på att även beställa den här boxen:

 

493001.jpg.44f845964666c78ed5cba0c5b2ddfd0b.jpg

 

Ännu inte avlyssnad.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

On 2019-09-28 at 17:15, calle_jr said:

 

Har denna visats?

 

R-13721735-1564329502-3249.jpeg.jpg

 

Kanon-LP :)

Raconteurs flirtar med engelsk pop och rock àla Beatles, Status, 10cc, Jethro Tull och you-name-it.

 

 

 

 

 

Jorå, vi spelar mycket Raconteurs här! :-) Jack White är ju även med i The Dead Weather tillsammans med Alison Mosshart. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mitt senaste skivinköp är I trawl the megahertz av Paddy McAloon som nu kommit på vinyl för ett tag sedan utgiven under namnet Prefab Sprout. Det var tydligen inte läge 2003 att ge ut den under Prefab sproutnamnet då den kanske mer är någon slags konstmusik än den pop som man är van vid från Prefab. Så nu kan jag lyssna på vinyl och utan Copy control som var så populärt under en period. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Av nöden tvungen att följa med till Nordby köpcenter med tanten.

Nåväl, det finns en liten oas där det går att handla film och musik och ni kan få gissa var jag befann mig den mesta tiden.

Blev två cd:s inhandlade med väldigt olika inriktning och om inget annat viss temposkillnad.

Från Dylans lite lågmälda och texter med djup till Ronny James och pojkarna med raka rör rakt i ansiktet och texter om avgrundsdjup.

Dio.jpg

Just nu rensas hjärnan med Dio och trots att så många år förflutit sedan detta skapades är det mycket gångbart även idag.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-09-20 at 22:28, P-pan said:

... och fler lär det kanske bli... :65:

 

Och så blev det :)

 

BlueNBladerunnerDSC_5713_10797_003687.JPG

 

Donald Byrd - Chant / Blue Note Tone Poet serie

Bladerunner 2049 / Soundtrack

Stanley Turrentine - Hustlin' / Blue Note Tone Poet serie

 

Tror det är två BN / Tone poet utgåvor kvar sen är det slut på serien... eller rättare sagt de som är aviserade.

Förlängning och fler utgåvor är ju inte så ovanligt har jag lärt mig :)

Link to comment
Share on other sites

Så var de genomlyssnade:

 

image002.jpg.e0398f64350b0a7d641ad78e9c8d9cc6.jpg

 

Brad Mehldau solopiano Live in Tokyo.

 

Tycker dessa plattor både musikaliskt och inspelningsmässigt är en höjdare. Brads spel är mjukt, harmoniskt och dynamiskt och innehåller både egna stycken och Bradtolkningar av kända dito. Från Monk till Gershwin.

 

Kan rekommenderas men bör spelas skivvis för att upprätthålla lyssningskoncentrationen. Skillnad att vara på plats som när hans trio spelade på Konserthuset i Sthlm för många år sedan och jag satt så nära att jag kunde se minspelet mellan musikerna och uppleva interaktionen på riktigt. Solopiano kräver nästan att man landar i någon form av lyssningsflow annars kan det bli jobbigt oavsett hur välspelat det är.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Tänk att jag har bara ett enda album med Chet B :blackeye:

Jag fattar själv inte riktigt varför men - Diane - lär bli min nästa skiva med denna fantastiskt duktiga trumpetare och sångare.

Lite olikt Miles Davis så håller han sig s.a.s på mattan och lirar lugnt, stabilt och väldigt musikaliskt utan att ta ut svängarna så att man inte riktigt hänger med... vilket ju M.D gjorde till lite av en konstart i sig, vilket ju i.o.f.s också kan vara riktigt bra musik.

C.B är minst sagt en "standards king" i mina öron

Nej, mer Chet B så att nerverna kan läggas på plats när fredagen väl övergår till helg.

 

Jag får väl passa på att önska er övriga en trevlig sådan :)

 

Link to comment
Share on other sites

Senaste inköp

Gert Mulligan meets Paul Desmond

Återutgivning Waxtime 

Bra kvalitet m a p planhet,  oljud etc. 

Ljudkvalitet ok men inte mer

Musiken (än så länge efter två genomspelningar) lite oengagerade.

T ex Gerry Mulligan meets Johnny Hodges är i mitt roligare/ lättare "komma in i". 

Link to comment
Share on other sites

Trepaneringsritualen - ᛉᛦ — Algir; eller Algir i Merkstave (FLAC, Bandcamp). Label: Cold Spring

Zonal - Cage Version / No Version (FLAC, Bandcamp). Label: Relapse Records

Infrasubcontra - Live @ The Jungeon 10/6/18 (FLAC, Bandcamp). Self-released

The Caretaker - Everywhere, An Empty Bliss (FLAC, Bandcamp). Label: History Always Favours the Winners

Jacob Kirkegaard - Phonurgia Metallis (CD, Boomkat). Label: Important Records

Cam Deas - Mechanosphere (CD, Boomkat). Label: The Death of Rave

Cex - Role Model (CD, Discogs). Label: Tigerbeat6

Coh - Love Uncut (CD, Discogs). Label: Eskaton

Coh - Netmörk (CD, Discogs). Label: souRce Research Recording

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

Gillar Colin Stetson som tusan och grämer mig fortfarande att jag missat varje chans jag fått att uppleva honom live. Missade flera spelningar med honom när han besökte klubben Pardon To Tu i Warszawa när jag bodde där. Man är en klant!

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lite nytt i skivhyllan. Först ett par nya ECM-album där pianot står i förgrunden. Lugnt och meditativt med en del utflykter i det fria med tyskan Julia Hülsmanns kvartett respektive italienaren Giovanni Guidis kvintett. Ganska typiska ECM-inspelningar som jag tycker om.

 

1568983068.jpg

 

1544607681.jpg

 

Förra veckan var jag på middag hos en kompis. Han hade en John Abercrombi-platta som jag helt missat. Jag är ett stort fan av Abercrombie och jag trodde jag hade det mesta. Jag trodde fel. Den här platsar bland hans bästa. Också på ECM. Här är det både tryck, ös och melankoli.

 

R-2426752-1396382493-3823.jpeg.jpg

 

För några veckor sedan fick jag inspiration hos en annan kompis. Köpte ett par nypressar av gammal favorit, Gene Clark, som var med i gamla Byrds som då var lite av husgudar för mig. De här albumen gavs ut första gången 1971 respektive 1974.

 

white light gene clark.jpg

 

81PnJSUIG+L._SY355_.jpg

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ytterligare ett par album:

 

John Coltrane var en av de största stilbildarna inom jazzen och den som haft störst inverkan på hur tenorsaxofon spelas idag inom flera genrer. Det var framför allt under första halvan av 60-talet då hans inspelningar på Impulse! bildade skola för tusentals musiker där de kanske mest namnkunniga varit Wayne Shorter och Michael Brecker. För drygt ett par år sedan hittade man ytterligare studioinspelningar som aldrig getts ut med hans klassiska kvartet med Elvin Jones,tr - McCoy Tyner - Jimmy Garrison,b . 

 

För drygt ett år sedan släpptes första albumet med studioinspelat material som aldrig släppts tidigare (någon inspelning har funnits med på någon samling). Den är inspelad 1963 och har släpptes på Impulse! som The Lost Album

 

ColtraneBoth.jpg

 

Nu har man hittat ytterligare inspelningar från hans storhetsperiod. Denna gång från 1964 som släpptes för några månader sedan och som fått titeln Blue World

 

JohnColtrane_BlueWorld.jpg

 

Båda albumen är mycket bra och borde vara givna köp för den som är vaccinerad med ett jazzstift. Finns både på CD och vinyl.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Beställde dessa häromdagen    LP båda två. Kommer väl hem vilken dag som helst.

R-11753710-1521889196-5325.jpeg.jpg

Miles Davis & John Coltrane The Final Tour: Copenhagen, March 24, 1960

 

R-14185160-1569509340-9617.jpeg.jpg

John Coltrane - Blue World

 

Har också köpt dessa på LP. Finns i samlingen sedan tidigare på CD

R-13035213-1565437373-3168.jpeg.jpg

Lucinda Williams - Essence

 

R-5287777-1491037636-4458.jpeg.jpg

Lucinda Williams - Essence

 

R-14092315-1567699492-5618.jpeg.jpg

Nick Lowe - At My Age

Link to comment
Share on other sites

Lucy Ann Polk - Lucky Lucy Ann (CD, Discogs). Label: V.S.O.P. Records

Mattias Alkberg - Personer (CD, The Beat Goes On). Label: Teg Publishing

Ane Brun - It All Starts with One (CD, The Beat Goes On). Label: Ballon Ranger Recordings.

Patrick Wolf - The Bachelor (CD, The Beat Goes On). Label: Bloody Chamber Music.

VA - The Wire Tapper 51 (CD, The Wire Magazine, Pressbyrån)

Hanna Hartman - Black Bat (10”, Discogs). Label: Komplott

Cam Deas - Time Exercises (LP, Discogs). Label: The Death of Rave.

Legendary Pink Dots - Legendary Pink Dots' Hallowe'en Special 2019 (FLAC, Bandcamp)

AQXDM - Infrared (12”, Bandcamp). Label: Houndstooth.

AQXDM - Aegis (FLAC, Bandcamp). Label: Bedouin Records.

Fia Fiell - All in the Same Room (FLAC, Bandcamp). Label: Nice Music.

Aleksi Perälä - The Colundi Sequence Level 1 (FLAC, Bandcamp). Label: AP Musik.

Edited by shifts
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

För undantags skull har jag faktiskt köpt en vinylskiva! Jag har väldigt svårt att lyssna på vinyl där jag bor nu, golvet är som en hängmatta och så fruktansvärt svajigt att det räcker med att en bil kör över farthindret utanför för att nålen ska hoppa. Man kan lyssna kvällar och nätter, men promenaden från skivspelaren till soffan får ske med ytterst lätta steg så jag gör mig inte besväret särskilt ofta. Denna var dock alldeles för lockande för att stå över, och jag har lyssnat på den två gånger redan!

nyskiva1.jpg.fc7635418babc66af032137e19efd5a2.jpg

 

Hade den på CD när den släpptes 1995 men nu har den även kommit på vinyl! Köpte en till min bror samtidigt som en slags återbetalning för att jag ritade mustascher på hans Räserbajs-plansch när jag var mindre... Hoppas det blidkar hans långa minne.

Link to comment
Share on other sites

 

Idag har det spelats Nick Cave... och 70 minuter Sharon Bezalys soloflöjt med orkester. Bill Callahan verkar helnojig på får, men vilken skön platta! Och så Rachel Podger som ju är virtuos och expert på Vivaldi. Det är Gustavo Nunez också, fast på fagott.

 

IMG_0153.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...