Jump to content

Från LoFi till något slags HiFi...


Taxmannen

Recommended Posts

2 hours ago, Taxmannen said:

att paketet bland annat innehöll de tre sista numrerade titlarna i min AP Prestige Stereo-prenumeration.

:dead:

Det händer mig ibland att det tar tid innan paket anländer, och jag får normalt för mig att det mest beror på att avsändaren drar ut på tiden innan han skickar.

Men det är mycket sällan paket försvinner, peppar peppar...

Även de gånger det har hänt att paket försvunnit har jag fått en känsla att avsändaren aldrig har skickat.

 

Link to comment
Share on other sites

Nej, det här var så jäkla surt även om det är första gången för mig ett paket med musik har försvunnit. En gång köpte jag verktyg från Tyskland som försvann på vägen, men i det fallet skickade leverantören ett nytt så jag hölls skadeslös. Ett halvår senare ringde Postnord och frågade om jag kunde ta emot ett paket som "dom hittat i ett hörn" - ja dom uttryckte sig så. När dom kom med det var det paketet med verktyg...

 

Det sjukaste var ändå när jag hade beställt vinterdäck till bilen. Jag fick först fyra SMS (ett per däck :thumbsup:) om att de skulle leverera samma dag mellan 10-11. Lastbilen kommer 10.45 och under tiden när vi står och lastar av får jag fyra nya SMS med följande innehåll: 

 

Hej, Vi har besökt dig 2016-11-18, 10.37 och försökt leverera ditt paket från Svenska Tire Logistics, men kunde inte leverera...

 

Numera undviker jag Postnord i största möjliga mån :D

Link to comment
Share on other sites

När jag bodde i Belgien la jag tre ordrar hos Amazon.com vid tre olika tillfällen. Ingen av dem kom fram. Amazon skickade dem på nytt till en adress i Sverige och de kom inom 10 dagar. Allt är relativt. Då hitte det bara Posten. Men så långt har Postnord fungerat klockrent för mig. Men vad jag hör så är det nersudlade av kinaförändelser på hemmaplan som ställer till det för dem. Otydliga adresser, adresslappar som hoppat av, dåliga förpackningar mm. Detta kan man dock inte lasta Postnord för. Men uppenbarligen har de problem.... 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

nersudlade av kinaförändelser

Ja, och överlag den helt annorlunda handeln jämfört med för tio år sedan.

De flesta logistikföretagen är anpassade för företagshandel.

Varför ska det köra runt lastbilar inne i stan dagtid på vardagar och försöka leverera till folk som är på jobbet?

Man betalar såklart extra för den meningslösa tjänsten, försenar leverans och får ändå själv åka och hämta på lagret.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shaft said:

Yes Postens förtullning verkar ha vaknat igen. Fick punga ut 177kr för ett $20 paket med begagnad skiva. 

Har egentligen inte så mycket mot att betala moms på värdet men dessa hanteringsavgifter och moms på dessa känns inte motiverade...

 

Måste ha missat något, trodde försändningar med ett värde under 1500 kr var avgiftsfria, förutom moms som nu alltid ska betalas om varor beställts utanför EU.

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, shifts said:

Måste ha missat något, trodde försändningar med ett värde under 1500 kr var avgiftsfria, förutom moms som nu alltid ska betalas om varor beställts utanför EU.

 

Det är väl eventuell tull man i så fall slipper under 1500. Avgiften går ju inte till Maggan utan är tänkt att täcka tullombudets kostnader.

Link to comment
Share on other sites

Jag kommer inte ihåg exakt om det var tull men det kallades nog för avgift + moms. IMO hade det varit bättre att behålla den "grace-gränsen" på ca 200kr som man haft hittills men nu vill man ju stävja alla dessa kina-småpaket som nu inte blir lönt att beställa längre då avgiften blir för hög i förhållande till paketens ringa värde.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, shaft said:

Har egentligen inte så mycket mot att betala moms på värdet men dessa hanteringsavgifter och moms på dessa känns inte motiverade...

Surt kan det kännas men moms utgår även för frakt i Sverige men du ser den inte separerad. Gäller även spedtionstjänster. Om det ingår fraktkostnad utanför EU så skall den också momsas på motsvarande sätt som svenska fraktbolag. 

 

Läste häromdagen att tullmyndigheten fått större krav på sig att momsregistrera inkommande gods. Om jag minns rätt slinker 1,5 miljarder kronor ut ur statskassan på grund av att man inte momsat. Samtidigt slipper inte bolag inom EU undan att betala sin moms i respektive land. Det finns ett rättvisepatos i detta men det är ju aldrig kul att betala.

Link to comment
Share on other sites

On 2018-02-21 at 13:38, Bebop said:

:thumbsup: Ja, och jag hinner t o m med att lägga upp fötterna på divanen. Bandspelaren står 1,5 meter till vänster om lyssningsposition. Istället för fjärrkontroll har jag satsat på 6 meter långa xlr. :app:

 

Ang detta. För närvarande lider jag inte av att röra på mig och gå fram för att spola band eller liknande. I nära nog 100% av fallen spelar jag banden från början till slut. Lite som med vinyl, men ännu mer spelar jag från början till slut på albumen från rullband. Det är något med det som jag gillar. Det ger albumet tid och på något sätt respekt för låtarnas ordning. Samtidigt blir jag mer fokuserad på bara musiken, det blir en mer dedikerad stund för njutning. Med rullband funkar det för mig, men det är svårare när möjligheten att zappa finns, och det på gott och ont.

Jag har ännu ingen längtan till fjärrkontroll för rullband. 

Olika medier fyller lite olika funktion i sättet att lyssna. Dock uppskattar jag att lyssna på album mer än låtar på alla medier.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Apexorca said:

 

Ang detta. För närvarande lider jag inte av att röra på mig och gå fram för att spola band eller liknande. I nära nog 100% av fallen spelar jag hittills banden från början till slut. Lite som med vinyl, men ännu mer spelar jag från början till slut på albumen. Det är något med det som jag gillar. Det ger albumet tid och på något sätt respekt för låtarnas ordning. Samtidigt blir jag mer fokuserad på bara musiken, det blir en mer dedikerad stund för njutning. Med rullband funkar det för mig, men det är svårare när möjligheten att zappa finns, och det på gott och ont.

Jag har ännu ingen längtan till fjärrkontroll för rullband. 

Olika medier fyller lite olika funktion i sättet att lyssna. Dock uppskattar jag att lyssna på album mer än låtar på alla medier.

Kör heller aldrig mindre än en CD, ett vinylalbum och ett bandspelarband. Har aldrig musik som bakgrundsljud utan alltid musiklyssning som koncentrerad avkoppling, dvs fokus på musikupplevelsen som sådan. Musik är kommunikation mellan ett uppförande och mitt inre rum via ett medium vad det nu för tillfället kan vara. Om musiken sätter igång tankar och känslor så sker kommunikationen annars inte och då är den meningslös. Om ett album har en viss ordningsföljd på spåren eller låtarna så finns det en tanke bakom som musiker och producent har arbetat fram och som jag aldrig skulle bryta. Randomfunktionen på en cd-spelare har jag aldrig förstått än mindre använt.

När det gäller fjärrkontrollen på bandspelaren så har den inte riktigt samma användning som t.ex. förstärkarens volymkontoll eller cd-spelarens fjärr. Den är inte till för att minska antalet steg mellan bandspelaren och lyssningsstolen utan fungerar mer som ett praktiskt hjälpmedel vid spolning och start. Skälet är att jag har bandspelaren stående i upprätt position vilket gör att manöverknapparna på bandspelaren sitter ganska lågt ner. Jag kan därför ha fjärren i ena handen medan jag trär på bandet och småspola framåt på ett bekvämt sätt fram till startpunkten där musiken eller kalibreringssignalen kommer. Därefter går jag och sätter mig i lyssningsstolen och startar bandet med fjärren. Slipper på så sätt att skynda mig efter start, men samma sträcka kommer att avverkas. Det är den ena funktionen. Den andra är att jag har full kontroll på spolning av bandet då jag kan se direkt från lyssningsstolen hur mycket som återstår av bandet innan det tar slut. Jag kan alltså stoppa i tid och slipper det som jag upplever som slitage både på bandspelaren och bandet, dvs när ändtapen snurrar okontrollerar och "piskar" runt spole och bandspelare, vilket i värsta fall leder till att små små bitar eller partiklar av ändtapen kommer att smutsa ner bandspelaren i onödan. Så fjärrkontrollen har inte något syfte att minska stegen utan snarare ett hjälpmedel genom att dubblera kontrollknapparna, göra arbetet med bandspelaren mer praktiskt och med mindre slitage som bonus .Kan starkt rekommenderas. Slitaget på benen är jag inte så rädd för.:D:)

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

Självklart tillför fjärrkontroll ytterligare en nivå av bekvämlighet och hanterbarhet, men jag ser personligen inte riktigt behovet än. Band på samma sätt som vinyl "kräver" lite mer vid lyssning och handhavande. Men man kanske kommer att ändra sig framöver vem vet.

 

Bjuder på en bild jag stötte på häromdagen på den ultimata bekvämligheten :D

 

5a8fd5de6a6a7_PanasonicRS-296US.jpg.df4c9c2b5b80b333e6621b2ed49019b8.jpg

Edited by Taxmannen
Link to comment
Share on other sites

Äntligen seger! :D

 

Bytte efter vissa vedermödor den förhatliga kondensatorn i motorstyrningen igår. När jag fått bort den gamla och mätt på den visade det sig att den var på exakt 0,463 uf, alltså -1,48% fel, jämfört med det angivna värdet 0,47 uf, men gott och väl inom den angivna toleransen +/- 5%. Trots att jag hade valt ut en ny som mätte till exakt 0,470 uF blev jag lite tveksam till om det verkligen skulle lösa problemet, men jag genomförde bytet ändå och monterade ihop rubbet. Jag lät spelaren stå på och snurra hela natten och gjorde en ny mätning idag på hastigheten och kunde nu konstatera att det gick att justera både 33,3 och 45 rpm till exakt rätt värde utan att hamna alltför nära något av ändlägena på trimpotentiometrarna - all good med andra ord :thumbsup:

 

IMG_3252.jpg.8cf9728494e74c6d6edafd264377aad4.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Det har som kanske noterats varit ganska lugnt på hemmafronten under våren sen rullbandaren kom hem men det har blivit några masterbandkopior i alla fall som jag kanske redovisar i annan tråd.

 

En sak som faktiskt har hänt är att mitt gamla ARC Reference 75 är ute till försäljning och är numera ersatt av ett Reference 75 SE. Visuellt är stegen identiska - ARC har inte ens kostat på sig att uppdatera frontplåten - utan det är bara en liten "klisterlapp" på ovansidan av chassiet som skvallrar om att det är ett 75 SE. Den stora skillnaden sitter på insidan där man hittar 4 st KT 150 effektrör i 75 SE mot 4 st KT 120 i Ref 75. Mitt nya steg har inte gått så många timmar än och för mot gamla så tog det en god stund innan det var inspelat och presterade som bäst, men jag kan redan nu notera ännu bättre dynamik och bredd/djup i presentationen, men framförallt en ännu djupare och kraftfull bas som presenteras utan att ge avkall på den "torrhet" och snabbhet som jag upplevt som karaktäristiskt för mitt gamla steg.  Sist men inte minst, det nya slutsteget är till min stora lättnad i princip helt tyst när det gäller egenljud :Praying:

 

...sen är det faktiskt en annan förändring på gång. Som jag ser det är det ett kinderägg med "tre överraskningar i en" som förhoppningsvis dyker upp i Maj och markerar slutet på en resa som pågått i mitt huvud en längre tid :)

 

00000040084107_g1n0.jpg.e9a0c2f1d76012e20d797c60f3e10283.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Taxmannen said:

 

Det var faktiskt en väldigt bra gissning! Vi får se om det blir så ;):D:cool:

 

För att bespara dig ett ytterligare upprepat svar så quotar jag dig direkt :D

 

Gissar att det kan vara en allt i ett låda med streamer/dac/akustikreglering... ? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

Då får vi väl håll ut ett tag. Olidligt spännande. 

 

 

Inget är som väntans tider. Blev först lovad mitten av april, men sen framflyttat... 

 

kan det vara en högtalare kanske? Bas, mellanregister och diskant i ett och samma kabinett? :D

 

18 hours ago, JWE said:

Hmm.. Lyssningshus var väl på tapeten för ett tag sedan, lagom projekt till sommaren ;) 

 

Mnja, om det vore så väl. Det projektet är fortfarande bara på planeringsstadiet :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Den som väntar på något gott väntar ALLTID för länge... :blackeye:

 

20180510-IMG_3377.jpg.3949ffb9ec4b47060c1df761078d258e.jpg

 

Det kom en liten, liten låda idag som jag trodde var "forever lost". Jag köpte en "pryl" på eBay som skickades för över två månader sen från USA med USPS, men efter den 14/3 har det inte gått att följa statusen längre på paketet som sen dess fastnat i "In Transit". Efter en (hel) del tjafs med säljaren gick han till slut med på att skicka en ny via FedEx, och självklart dyker det ursprungliga paketet upp som gubben-i-lådan från Postnord ungefär i samma stund som det nya paketet som skickats via FedEx landar i Stockholm för förtullning.

 

Nu får jag fundera på vad jag skall göra med det extra paketet som är på ingång :clown:

Link to comment
Share on other sites

Det handlar alltså om en magnetometer och en avmagnetiserare för bandspelare. Jag tyckte att det verkade smart att kunna mäta hur magnetiska delarna på bandspelaren är innan man ger sig på att avmagnetisera så att man inte gör något i onödan. Lådan innehåller också ett par metallremsor där den ena är magnetiskt "mjuk" och den andra "hård" så att man kan träna lite på proceduren innan man ger sig på de känsliga delarna på bandspelaren. 

 

20180510-IMG_3380.jpg.369a459907ef41ed6fab0527f31c5269.jpg

 

20180510-IMG_3383.jpg.4ca087bfccc5904d18097a581cffa61c.jpg

 

20180510-IMG_3381.jpg.3858e10d2959123399defe013f3cbd73.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...