Jump to content

Från LoFi till något slags HiFi...


Taxmannen

Recommended Posts

Ja herre min je, det är något sanslöst vad det lirar - jag är i chock! Vi får hitta en tid när du kan komma förbi!

Det tog ett tag innan jag kunde koppla ihop det och trots lakritssnöre till elen (hade ingen vettig strömkabel tillgänglig med 20A-kontakt) och att det inte är inspelat så spelar det skjortan av allt jag har haft hemma tidigare. Det här är helt klart det största lyftet jag gjort på väldigt länge. Min första tanke var att man lyft bort en våt filt från musiken :mm:

Mina tjejer (ursäkta oskärpan) tycker också att det rockar fett :app:

075_dogs.jpg

OT men oh så söta tjejer du har, Själv har min dotter en Pomerian och träffar ofta papillion och Chihuahua vovvar när hon är på hundkurs. Ja även anläggningen ser söt ut

Link to comment
Share on other sites

Det börjar bli många godsaker i hyllan nu :mm: .

Grattis från mig också såklart :)

Tack! Ja, det börjar bli lite trångt, men jag har en del tankar på ommöblering för att snygga till. Min Nordost Thor som egentligen bara är ett avancerat grenuttag behöver strängt taget inte stå i Racket utan lär nog beredas annan plats men jag är inte helt på det klara med hur det skall bli.

Oj, oj vilken snygg uppställning! Kan tro att det låter fantastiskt :)

Grattis!

Tack! Ja, jag är förvånad själv över hur bra det blev. Lyssnar just nu uteslutande på vinyl :app:

Verkligen roligt att det blev så lyckat. :mm:

Ja, känns topen. Det största lyftet på mycket länge :)

Vad kul. Grattis återigen! Underbart när man blir så där riktigt nöjd. Tänk att ett riaa kan göra så stor skillnad.

Och vilken fantastiskt fin anläggning du har. ARC är riktigt läckert och passar bra ihop med bänk och övriga prylar. Riktigt estetiskt. Man riktigt ser hur bra det låter :)

Nu blev man ju sugen på att uppdatera vinylsidan igen. Jag som hade lagt de planerna åt sidan då min digital utrustning låter mycket bättre än vinyl men jag har en ganska enkel riaa...

Imponeras även hur stort phonosteget är.

/Lasse

Jag tror att bilden luras lite. PH2 är exakt lika stort som försteget, men det är klart, mitt tidigare Basic+ ser ut som två tändsticksaskar i jämförelse så visst är det ganska stort :)

Stort grattis till en superfin anläggning!!!

//Nik

Tack Nik!

Synnerligen kompetent uppställning! :mm:

Kan tro att det låter förträffligt!

Nu saknas bara vinylsvarven som grädde på moset och du har en top-of-line anläggning.

Grattis!

Calm

Ja precis, jag ser fram emot en ny spelare framöver som förhoppningsvis inte svajar men även lyfter återgivningen några snäpp till :)

Link to comment
Share on other sites

Så här ser PH2:an ut inuti! Mitt steg har uppgraderingen med akryllock så man ser ganska väl vad som döljer sig inuti utan att öppna det (plus det varma skenet från rören), men jag lyfte ändå på locket eftersom jag förundrades över den lilla "plastplatta" som man ser nere till vänster i bilden vid fråntpanelen fastsatt på någon transformatorliknande komponent. Jag tyckte att det såg skumt ut eftersom den ser ut att sitta på sniskan, lite ditsatt av misstag, men efter kontakt med Audionord har jag blivit försäkrad om att det är avsiktligt och skall vara sådär. Fick dock ingen riktig förklaring till vilken funktion den fyller och varför den skall sitta på sned, men den får sitta kvar i alla fall :)

076_board.jpg

En liten bild på frontdisplayen. Steget har en hel del inställningar förutom dess två ingångar - man kan alltså ha två spelare eller en spelare med två armar igång samtidigt med separata inställningar. Gain kan ställas till High eller Low och jag kör på High med min MC-pickup. det tillsammans med att jag kör balanserat till försteget gör att jag inte alls drar på lika mycket som tidigare för samma ljudtryck. Belastningsimpedansen kan ställas i några olika lägen (50, 100, 200, 500, 1000 och 47k Ohm) där 200 resp 500 Ohm ligger närmast de 300 Ohm som är rekommenderade till min pickup. Eftersom mitt gamla Riaa hade 550 ohm började jag på 500, men 200 låter faktiskt bättre även om skillnaden är marginell. Det finns även ett custom-läge som kan ställas till ett exakt värde, men det måste göras på fabrik så jag ser i dagsläget inte nödvändigheten i att göra det.

Sist men inte minst kan man ställa in frekvensresponsen/Eq-kurvan mellan Riaa, Decca och Columbia. Nu har jag inga skivor som kräver de två senare, så det blir just nu Riaa för hela slanten. Alla inställningar görs per ingång och man kan ändra allt via fjärrkontrollen. Tacksamt nog går steget in i mute-läge om man ändrar gain från Low till High - lämpligt om man är rädd om sina högtalare eftersom skillnaden mellan Low och High är 26 dB!

077_display.jpg

078_overview.jpg

Link to comment
Share on other sites

Häftigt riaa-steg. :mm:

Det finns även ett custom-läge som kan ställas till ett exakt värde, men det måste göras på fabrik så jag ser i dagsläget inte nödvändigheten i att göra det.

Jag tror att det "bara" rör sig om ett par motstånd. Köp ett par passande motstånd och fram med lödpennan så fixar du till custom-läget. :app:

Link to comment
Share on other sites

Min Nordost Thor som egentligen bara är ett avancerat grenuttag behöver strängt taget inte stå i Racket utan lär nog beredas annan plats men jag är inte helt på det klara med hur det skall bli.

Jag har ställt min på dämpkuddar på golvet bakom racket. Frontsidan är nedåt så att kontakterna går uppåt. Då är den ut vägen och fyller en bra funktion.

Link to comment
Share on other sites

I set stooora paketet, en st liten utbytesmotor till min vinylspelare. I god serviceanda skickad direkt till mig från Clearaudio i Tyskland för att testa/utesluta att det är fel på motorn. Det skall bli intressant att se om det får någon effekt men jag kan konstatera att motorn har spökat lite i o m att den ibland har haft lite svårt att komma igång utan fastnar då man slår på den och får hjälpa den på traven för att komma igång. Oavsett vad detta leder till så uppskattar jag det engagemang och den service jag fått från PL Audio :)

080_motor.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag suttit och läst hela tråden....... Vilken resa du har gjort!

Härligt att du sparat så många gamla bilder så tråden blir så levande, det borde man själv varit förutseende med.

Grattis till en fantastiskt fin anläggning.

Tack Drenalin! Jag är av den gamla skolan så inget kastas ;)

Jag la ner ett hästjobb för kanske 10 år sen och scannade in alla negativ och dior från mina tidiga analoga fotoäventyr på 70-90-talet. Jobbigt och tidsödande att lägga in tidstämplar och taggar, men att ha allt digitalt underlättar :app:

.....

Jag kan hur som helst avskriva motorn som boven i mitt svajdrama. Den nya motorn jag fick från Clearaudio mäter lika illa som den gamla och det lutar ju så klart åt missmatch mellan arm/puppa som föreslagits tidigare. Min tanke nu är ju istället att Stradivarin får följa med till en ny spelare och att jag försöker hitta en ny enklare puppa som matchar spelare/arm bra - kanske en ny Maestro (den gamla fungerade ju helt ok) innan jag låter en av sönerna ärva spelaren :Thinking:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Förberedelser...

Jag håller på och stuvar om lite för att få en bättre struktur och för att förbereda för ett kommande lyft. Qx4:an har fått flytta från golvet bakom den vänstra högtalaren och Thoren från racket in i ett skåp medan QB8 står kvar bakom racket så nu matas allt Qx4 -> Thor -> QB8. Min första tanke och på förslag från Apexorca testade jag att flytta Thoren till bakom racket, men i o m att jag har ganska trångt så fick jag inte till det på något bra sätt - inte minst beroende på nätkablarnas styv- och bångstyrighet. Jag är lite osäker på om Thoren tillför något längre i o m att den inte tjänstgör som förgrening så det kommer at bli en del tester framöver - så här långt hör jag i alla fall ingen försämring eller förbättring av manövern.

Jag skulle också vilja snygga upp på kabelsidan, men är tveksam om vad som är bäst. Jag har onödigt långa längder av Brahma och dessutom med orginalkontakterna som inte känns lika stabila som t ex Furutech (eller andra alternativ som det har tipsats om). Omterminering är ju givetvis möjligt, men det påverkar ju längderna. Det tar ju emot att dela kablarna även om jag förstått att det gjorts - trots "förstört" andrahandsvärde. Att skaffa nya, kortare längder, kanske något steg upp på kvalitetsskalan känns tveksamt - well vi får se vad som händer.

Nu har i alla fall nedräkningen börjat för en ny vinylspelare. Om allt går som det ska kommer den att vara på plats före Jul :mm:

083_power.jpg

Link to comment
Share on other sites

Det kan vara lockande att korta ned kablarna men jag tror att du inte ska göra det av två skäl vilka du själv varit inne på.

Dels tror jag att funktionen kräver viss längd, dvs den possitiva effekten minskar med en kortare kabel och andrahandsvärdet minskar i lika stor utsträckning. Bättre kontakter är ett gott alternativ som är reversabelt vid ev byte eller försäljning. Du får en possitiv effekt av ett sådant byte.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag inte hört de parallella filtren "qukarna" men jag anser nog att Thor är en av de bästa strömdistributörerna på marknaden. Ingen bromskloss där. Det är en väljudande produkt. Både paralellfilter och distributör kan nog bli mycket bra.

Jag gissar att julklappen är en ny svarv?

Link to comment
Share on other sites

Det kan vara lockande att korta ned kablarna men jag tror att du inte ska göra det av två skäl vilka du själv varit inne på.

Dels tror jag att funktionen kräver viss längd, dvs den possitiva effekten minskar med en kortare kabel och andrahandsvärdet minskar i lika stor utsträckning. Bättre kontakter är ett gott alternativ som är reversabelt vid ev byte eller försäljning. Du får en possitiv effekt av ett sådant byte.

Håller på att testa coax kablar hemma och då fick jag rådet av en tillverkare i Canada att köpa 1,5 meters längd på deras statement kabel, de menade att de fick bättre ljud samt mätvärden på en längre kabel. Vet ej vad ni andra anser/vet, men de ansåg att en coax skall vara längre..

Långa analoga kablar är en sak, det vet jag, men deras påstående gällde digitala coax.

Edited by PLINIUS
Link to comment
Share on other sites

Många bra tips - tackar för det! Jag är övertygad om att inte klippa av mina kablar i all fall :)

Att Thor är bra vet jag ju sen tidigare, men eftersom jag inte använder den som strömlist längre så är det ju en massa internkablage i den som ju inte fyller någon egentlig funktion utan det är väl endast är den interna Quantum-modulen som bidrar såsom jag använder Thoren idag. Om det är så att en Qk1 motsvarar den interna modulen så är det ju en intressant möjlighet. Jag skall villigt erkänna att jag inte har riktig koll på skillnaden mellan Qk1, Qv2 resp dom Quantum-moduler som sitter i Qx2/4 och Thor, men det vore ju intressant att testa några olika varianter. Tittar man i säljmaterialet för QRT så är det ju kombinationer av Qx, QB, Qk1 och Qv2 som diskuteras, mendan Thor uppenbarligen är obsolet. Frågan är ju om man missar någon dimension om man plockar bort den :Thinking:

Apex, det lät som att du hade någon teori?

Och ja Adagio - det handlar om en ny svarv. Tror att jag avslöjat det tidigare så det var ingen "högoddsgissning" :D

Link to comment
Share on other sites

Kör sedan ett antal år just din combo Qx4 och Thoren.

Ser Thoren som en bra kraftdistributör och separerare av nätkopplingarna och gemensam jordpunkt.

Har också en QB 4 som ytterligare förgrening med en Gigawatt kopplad mot min nya Phoenix Eagle och Roadrunner. Allt för att ta bort brum från skivspelarmotorn som har en förmåga att fortplanta sig till övrigt system.

Hade ett samtal med Nordost tekniker på mässan i Denver för några år sedan och då körde de fortfarande med Thoren men med Qx2 mot varje del i systemet räknat från Thoren och en Qx4 före på helheten. När det gäller kablaget så kan det vara väl värt att uppgradera men har också hört snypunkten att inte välja kortaste alternativet, utan kanske ända upp till 2 meter för att få kabelns hela

effekt i kopplingen.

En representant för Hydra som "föreläste" på mässan i Gbg nämnde just effekten att inte bra filtrera inkommande nätstörningar utan också tänka på digitalt "skräp" och trafostörningar från det egna systemet.

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Apex, det lät som att du hade någon teori?

Njeeaa! Ingen teori varför dessvärre.

Jag har testat en QK1 en del och får inte i närheten samma positiva effekt som av Thor. Detta gäller till front end prylarna.

Jag har testat Isotek Nova också. Den är dedikerad till front end prylar. Det står at läsa om det testet i min tråd "Mästarmöte har en vinnare".

I korthet kan jag säga att jag föredrog Thor. Båda förbättrade ljudet men Nova med en mörkare och varmare klang. Det blev bättre friskhet, släpp och tajming med Thor.

Då jag testade hade jag som mål att just få det som Thor gjorde och Isotek Nova blev ett steg åt fel håll för mig.

Läs gärna detta nedan det kan du kanske ha nytta av i din planering.

Här är en länk till mitt test. Nova vs. Thor

I post #1625 kommer ett längre resonemang och sedan blir det en bra diskussion om strömrening mm i efterföljande inlägg.

Vad gäller kablage i Thor tror jag den håller Valhalla nivå och bör inte bromsa så värst många system.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Njeeaa! Ingen teori varför dessvärre.

Jag har testat en QK1 en del och får inte i närheten samma positiva effekt som av Thor. Detta gäller till front end prylarna.

Jag har testat Isotek Nova också. Den är dedikerad till front end prylar. Det står at läsa om det testet i min tråd "Mästarmöte har en vinnare".

I korthet kan jag säga att jag föredrog Thor. Båda förbättrade ljudet men Nova med en mörkare och varmare klang. Det blev bättre friskhet, släpp och tajming med Thor.

Då jag testade hade jag som mål att just få det som Thor gjorde och Isotek Nova blev ett steg åt fel håll för mig.

Läs gärna detta nedan det kan du kanske ha nytta av i din planering.

Här är en länk till mitt test. Nova vs. Thor

I post #1625 kommer ett längre resonemang och sedan blir det en bra diskussion om strömrening mm i efterföljande inlägg.

Vad gäller kablage i Thor tror jag den håller Valhalla nivå och bör inte bromsa så värst många system.

Intressant läsning! Jag har ju läst hela din tråd tidigare, men när jag kom till inlägg 1500+ var nog min hjärna rätt mosig. Mer genomgripande ingrepp och seriösa omkopplingar/tester får nog anstå till efter helgerna. Dagens projekt får inskränka sig till omterminering av befintliga Brahma och Vishnu med orginalkontakter :mm:

084_kontakt.jpg

Link to comment
Share on other sites

Håller på att testa coax kablar hemma och då fick jag rådet av en tillverkare i Canada att köpa 1,5 meters längd på deras statement kabel, de menade att de fick bättre ljud samt mätvärden på en längre kabel. Vet ej vad ni andra anser/vet, men de ansåg att en coax skall vara längre..

Långa analoga kablar är en sak, det vet jag, men deras påstående gällde digitala coax.

En coax kabel motsvarar en transmissionsledning. Det blir reflektioner i kabeln, beroende på längd. Förmodligen blir effekten mindre destruktiv i ljudsammanhang om kabeln är längre. Beklagar om jag svävar lite på tekniken, men det är 20 år sedan jag läste sådant. Antennverkan är också att beakta. Desto kortare, desto bättre plockas högfrekvens skräp upp. Det gäller alla kablar.

Link to comment
Share on other sites

En coax kabel motsvarar en transmissionsledning. Det blir reflektioner i kabeln, beroende på längd. Förmodligen blir effekten mindre destruktiv i ljudsammanhang om kabeln är längre. Beklagar om jag svävar lite på tekniken, men det är 20 år sedan jag läste sådant. Antennverkan är också att beakta. Desto kortare, desto bättre plockas högfrekvens skräp upp. Det gäller alla kablar.

Glömde skriva att dessa aspekter är extra viktiga i just digitala sammanhang där även impedansmatchad terminering är nödvändig.

Link to comment
Share on other sites

Tomten kom som utlovat tidigt i år!

Inte från nordpolen kanske men passerade säkerligen 75o North på vägen hit... :app:

http://www.klingspor.me/Klingspor/img/086_svarv.jpg

Wow, den där kanten på skivtallriken ser bekant ut. Jag tror bestämt att du vänt blicken i en spiral mot staterna...

Edited by Bebop
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...