Jump to content

Dags för nästa steg


bigblue

Recommended Posts

Fina bilder som vanligt, du är i ditt rätta element vare sig du befinner dig ovan eller under ytan! :) 

 

Tackar för beskrivningen av dina tankar o förutsättningar! Jag hade också en AQ Dragonfly Cobalt ett kort tag, och tyckte mycket om den till datorn. Däremot tyckte jag den tappade som USB-dac till iPhone, men förstod att även AudioQuest själva rekommenderar den lite klunsigare varianten av Apple Camera Connection kit, den skall tydligen låta mycket bättre? (Och t.ex. ha stöd för laddning under användning) Är det något du provat? Jag backade på konceptet USB-powered och valde en kines, Topping NX4 DSD, den är laddbar och drar väldigt lite ström från värden, även om den är betydligt mera skrymmande än Audioquest-varianterna. (Och mildare i de övre registren ;) )

Link to comment
Share on other sites

Kul! Har letat efter ett par nya kontorslurar och Meze-lurarna är ett alternativ jag tittat (inte lyssnat) på.

 

Nu har du inte haft dessa så länge men uppskattas om du senare kunde svara om hur dessa är på huvudet när du suttit en tid? Skaver huvudbandet på hjässan?
Det är bra att det finns reservkuddar att köpa då det oftast är de som brukar ge upp först, speciellt när de är av Pu-läder. 

Har även tittat på Ollo Audio HPS S4 som är ett par slovenska lurar men då främst för studiobruk. 
 

Link to comment
Share on other sites

Det ser också ut som en spännande lur @JWE.

Har inte lyssnat på dem själv men har förstått från det jag läst att också Ollo är en mycket uppskattad produkt.

Samtidigt är det en del som skiljer dem åt. 

 

Ollo är öppen. Meze är sluten i sin konstruktion.

Ollo har ett mer linjärt sound och skulle nog anses vara mer "sann" i sin återgivning.

Ollo är mer "på".

Meze är mer relaxed i sin karaktär med ett rikare mellanregister.

Meze är varmare och mer organisk i sin presentation.

 

När det gäller komfort har Ollo något mindre kåpor (ca 1 cm) än Meze.

För mig skulle Ollo nästan bli en on-ear-lur snarare än over-the-ear.

 

Båda har samma smarta lösning för huvudbandet som är fjäderbelastat och anpassar sig smidigt efter huvudet.

Bandet i kombination med låg vikt gör att jag nästan glömmer bort dem. 

Ollo väger 328 gram

Meze 260 gram.

 

Båda är på 32 Ohm och försedda med kåpor i valnöt.

 

Svårigheten med att välja lurar som inte är "main stream" är som vanligt att det inte alltid är så lätt att få till en lyssning. Gärna med några andra "finalister" man vaskat fram. Men alla som testat luren verkade vara ganska eniga om Mezes styrkor (och svagheter) vilket gör det lättare att bilda sig en uppfattning på "distans". Det gjorde att jag kände mig trygg i att köpa den ohörd. 

 

Kul att höra vad du kommer fram till!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-11-23 at 23:01, bigblue said:

Det ser också ut som en spännande lur @JWE.


...
 

Kul att höra vad du kommer fram till!


Ja, väldigt intressanta! Såg att de blev hissade till skyarna hos Ljud & bild så borde vara värt någonting (Trots att jag kan vara skeptiskt till recensioner i diverse tidningar). 
Min lokala hifihandlare har Meze 99 Classic (även några HifiMan som kan vara ett alternativ) och samtidigt som Ollo tillhandahåller "öppet köp" i 30 dagar så det är nog möjligt för mig att jämföra dessa head-to-head! (:D)

Som du säger är det två skilda konstruktioner. Då öppna och slutna lurar båda har sina för- och nackdelar är det mer en smaksak, lite vad man är van vid tidigare och i vilka miljöer man brukar dem. I ditt fall var det öppet kontorslandskap och resor, vilket slutna lurar är helt rätt för! :) 

I alla fall grattis till dina nya hörlurar och hoppas ni trivs med varandra, vi får se varthän det barkar för mig.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ett av mina nyårslöften var att göra en genomgång av mina inställningar på skivspelaren. Den består som bekant av en Brinkmann Bardo och en Lyra Etna PU. 

I samband med köpet ställde jag in allt med hjälp av en Brinkmann Protractor – och mina öron :-). Men det var några år sedan och nu kände jag att det var dags att göra en "hälsokontroll" av min set up. Frågan var bara hur?

 

1638004922_bardoetna.thumb.jpg.2dacb4b141860c1bdfba1a972d723d02.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

En produkt som jag varit intresserad av länge är Analog Magik. Konceptet bygger på att man köper ett kit bestående av två testskivor - 33 resp 45 rpm. I boxen medföljer också en USB dongel med koden/nyckeln till datorprogrammet som man sedan tankar ner från nätet. Skivorna är graverade med en rad uppsättningar testtoner där resultatet analyseras av datorprogrammet. 

 

1125411145_Analogskivan.thumb.jpg.9949eb95ade3052cb2a7b1c4898ce17b.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eftersom ljudkortet som sitter i våra datorer inte riktigt håller måttet för den här typen av övningar krävs ett externt "sound card".

Analog Magik själva rekommenderar ART USB Phono Plus som inhandlades för ca 900 kr. 

Signalvägen är således Etna -> RIAA -> ART USB Phono Plus -> Laptop. 

Allt är Windows baserat vilket innebar att det var dags att damma av en annan trotjänare för uppdraget - en PC :-). 

Först gällde det att ha rätt Windows version, sedan ladda hem och installera mjukvaran för ljudkortet innan man tankar hem Analog Magik programmet. Just denna tågordning är avgörande och det nämns flera gånger (i röd text) att man annars inte får programmen att tala med varandra. Det handlar också om att få datorn att förstå att den ska "överge" det interna ljudkortet. So far so good. 

 

8273316_USBphono.thumb.jpg.5bebaa9fc2cd8049a1856968d444d974.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu är uppsättningen klar och det man har möjlighet att testa och justera är: 

  1. Turntable Speed

  2. Azimuth

  3. Vertical Tracking Angle / Stylus Raking Angle

  4. Anti-Skating

  5. Optimizing Phono Stage Loading

  6. Optimizing Phono Stage Gain Setting

  7. Vertical Tracking Force

  8. Measuring Vibrations

  9. Determining Resonance Frequencies

  10. AES Wow & Flutter

Själva menar man att det som gör deras produkt unik är just möjligheten att mäta alla parametrar genom samma set up. Detta då allt hänger ihop. Det går inte att bara ge sig på Azimuth då denna påverkas av bl a Anti-skating. Så mycket handlar om att hoppa mellan olika spår och inställningar. Först optimera A och sedan gå vidare till B. Därefter tillbaka till A för att se om det inte går att få ned värdet lite till. Sedan en tur till spåret C och ställa in en annan parameter (ex VTA). Och så tillbaka till A igen. 

 

I korthet handlar det om att se vilka signaler som PU plockar upp - och jämföra det med vad som är inspelat. I andra fall gäller det signaler som "inte" ska finnas där men som kanske läcker mellan L och R. 

 

Det första man rekommenderar är att ställa in hastigheten. Här har jag tidigare använt mig av en app på mobilen. Denna har jag sedan lagt på skivspelaren och testat på 33 & 45. Sedan har jag justerat (vid behov) tills jag prickar hastigheten. Men med Analog Magik spelar man istället ett spår med 3150 Hz (eller 3.150 kHz) och justerar spelaren tills det blir exakt. Fördelen med detta är att du mäter med nålen i spåret. Något som ger ett visst motstånd - något som inte tas med i beräkningen när man bara lägger mobilen på skivtallriken. 

 

Det är väldigt små rörelser som ska till för att pricka rätt hastighet men efter 5 min hade jag hittat rätt...

 

Speed.thumb.jpg.41a8210c18dfdfd9c465f2a0e4f73a02.jpg

 

Här får du också svar på wow och flutter. Nu är inte detta något som jag kan justera på Bardo då den är direktdriven. Men har man man annan drivning går det att optimera genom att ställa t ex spänningen på remmen. 

Men som sagt, jag får bara konstatera vad det är – i mitt fall 0.095 %

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har (precis som många andra svarv-ägare) jobbat mycket med att få vibrationerna till ett minimum. Under spelaren har jag idag 2 granitskivor á 14 kilo som i sin tur vilar på 4 skräddarsydda Sylodyn-fötter. När jag ändå vände upp och ner på hela uppställningen tänkte jag att jag lika väl kunde se om det gick att optimera detta ytterligare. När jag knackar på topp-skivan så hörs ett svagt "ping". Detta är dock betydligt svagare än om jag bara har en skiva. Jag har också provat att lägga in en tunn gummimatta mellan stenskivorna. Också detta gav en försämring och längre "ringningar" i skivorna.

Så nästa steg var att gå ifrån det estetiska - dvs att skivorna kanske inte behövde ligga symmetriskt på varandra. Det kanades hit och dit samtidigt som jag ihärdigt knackade på stenskivorna. Och plötsligt hittade jag ett läge där det var helt "dött". Som att knacka på en stenbumling. Så nu ligger stenarna som ett kors - där den övre skivan är vriden 90 grader i förhållande till den undre.  

Och enligt Analog Magik verkar jag få godkänt. Kanske till och med VG :-).

Målet här är en siffra under 3%. Under 2% är optimalt. 

 

IMD.thumb.jpg.b9a5ceb709b66d5e0eaad0cadd3daa5f.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Den enda "punkten" där jag misslyckades med att få ett resultat som överensstämde med "facit" var på Resonans. 

Här spelas ett spår som går från 7 Hz upp till 35 Hz under ca 2 minuter. 

Tanken är att få en bild av var resonans-frekvensen för skivspelaren ligger. Optimalt är 8-12 Hz. Detta ska visas genom att man ser en höjning på grafen inom just detta spann. 

Jag fick ingen höjning alls. Grafen var spikrak.

 

Vet att resonansfrekvenserna är resultat av arm och puppa. Därför testade jag även att lägga på en extra vikt ovanför puppan (en extra PU skruv) och justerade så klart också VTF till 1.71 g som tidigare. Men ingen skillnad. Testade att dra åt, resp. släppa på skruvarna något för pick upp och motvikt. Men ingenting hände. 

 

Skruvar.thumb.jpg.84861821d698a93a385779fac2f31f5b.jpg

 

Där står jag nu. Dock har jag ingen aning om vad det innebär? Är det jättedåligt? Är det superbra? Spontant har jag svårt att tänka mig att jag skulle ha en resonansfrekvens över 35 Hz. Det skulle ju höras tydligt vid uppspelning kan jag tycka. Eller? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Men, viktigast av allt. Hur låter det? Blev det någon skillnad? Hur stora förändringar ledde det till?

  • Hastigheten ökades något.
  • Azimuth och Anti-skating var det som tog längst tid och det som gav den största mätbara skillnaden. 
  • VTF - samma som tidigare
  • VTA - här höjde jag armen något (ett halvt varv med skruven). Detta kan vara ett resultat av att nålen genom åren saggat något. Men visar också jag låg nära optimum. En inställning som tidigare var gjord "enbart" med öronen.
  • Ohm - testade 100, 200, 500 och 1000. Bästs resultat fick jag vid 200 Ohm som var det jag använt tidigare. 

Där jag hörde störst skillnad (till det bättre) var en bättre separation, större ljudbild (framför allt bakom högtalarna) samt tystare avspelning. Här tänker jag mig att den nya Azimuth-inställningen kanske gjort att nålen hittat ett nytt läge i spåret?

 

Dels handlar det om att skaffa sig frid i sinnet, med vetskapen om att allt är väl inställt.

Men också kul att höra vad som finns att krama ut om man lägger 3-4 timmar.

 

Edited by bigblue
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, bigblue said:

Jag fick ingen höjning alls. Grafen var spikrak.

Så är det hos mig också. Jag harbingen graf utan får konstatera det genom att lyssna och titta på hur pickupen uppför sig vid olika frekvenser. Det är kbappt förnimbart kring 9-10 Hz med Ortofon Windfeld. Med Koetsus Rosewood är det betydligt större utslag. Min tolkning är att både din och min pickup har bra interndämpning, men det är bara vad jag tror. @calle_jr kanske vet bättre besked?

 

Har du provat med t ex HiFi News eller Acoustic Sounds testskiva?

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Bebop said:

kanske vet bättre besked?

Testet baseras ju på den elektriska signalen, dvs extremt lågfrekventa signaler (8-12Hz) ska ge utslag i den elektriska domänen.

Det vill till att både pickup, riaa, (försteg?) och a/d kan hantera så lågfrekventa signaler utan att helt dämpa ut dem.

Aktuell pickup kan det, det vet jag, men resten av kedjan vet jag inte.

Just tonarmsresonans kan vara bättre att testa visuellt genom att titta på tonarmens beteende när man stegar toner från 7-35Hz.

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipsen.

Min Etna ska klara 10 Hz och uppåt. Och det samma gäller ART Phono Plus (ljudkortet).

Jag testade med Analog Magik skivan igen. Denna gång utan att koppla upp datorn, utan bara visuell observation. Och under de första 5-10 sek så ser jag en excitering (darr) som sedan försvinner. Det gav en indikation om att min resonans är i de lägsta registren (7-10 Hz)

Följde sedan @Bebop råd och testade med Hi-Fi News skivan. Denna backar från 25 till 5 Hz. Och samma sak här - fast omvänt. Det var bara de sista sekunderna som jag såg ett darr på puppa och arm. 

Så min gissning är att resonansfrekvensen är i trakterna av 5-10 Hz.  

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
3 hours ago, AlfaGTV said:

Det måste väl ändå va en Frida? Den enda rulle man inte måste ha en hangar för att husera! ;) Snyggt o prydligt som vanligt!

 

Tack. Det stämmer bra @AlfaGTV.  Det var tre faktorer som föll på plats - och vips stod det en rullbandare på stereo-bänken. 

1. Jag ville ha en maskin som inte kompromissade när det gäller ljudupplevelsen. 

2. Den skulle kunna placeras på stereobänken och få hustruns "sign of approval". 

3. När det dessutom fanns en nyrenoverad pjäs i "området" för hemlån och lyssning, var det bara att göra slag i saken. 

 

Frågan var om det skulle låta sådär "himla bra" också hos mig, som jag hört hos andra när det spelats 15 ips-rullar med inspelningar av hög kvalitet. 

Och.... Japp det gör det.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag tänkte först att jag skulle göra ett sånt där låååångsamt avslöööööjande som vissa här gjort till en konstform :-). 

Och berätta att "Rudolf Med Röda Väskan" hade varit förbi....

 

IMG_2714small.thumb.jpg.4d6ff12c7caa0a0e7b37149a3eef93c7.jpg

 

Men inser att jag inte behärskar det lika bra som vissa andra här. 

 

IMG_2727small.thumb.jpg.f103c6681ab05d8b4c64a318900e661d.jpg

 

IMG_2728small.thumb.jpg.3cf0e320acbda379036ad052be67573f.jpg

 

IMG_27292small.thumb.jpg.e338ca2485bbfa28202c1c3b8b71cddf.jpg

 

Ja, det tar längre tid att få igång musiken än med en iPad och Spotify. Och betydligt dyrare än att köpa specialutgåvor på LP. Men i mina öron kompenseras dessa nackdelar av den musikaliska leverans som fina R2R utgåvor är kapabla till. 

 

Spelade Tracy Chapmans debutalbum för en hifi-kompis, som inte i sin vildaste fantasi skulle lyssna på henne i vanliga fall. Men efter 10 sekunder av "She's got her ticket" sa han bara - det är är ju magiskt.

 

När hammaren träffar baskaggen i de ledande sekunderna av låten känner man hur det fladdrar till i skjort-tyget (bokstavligt talat). Blunda och du kan för ditt inre se hur trumskinnet vibrerar i anspänningen. Och trots att du spelar så högt att grannarna 3 hus bort kan höra musiken, är det inget som känns hårt eller vasst i öronen. 

 

Och det är väl det som hifi handlar om. Att skapa en koppling mellan artisten och lyssnaren. Så att vi inte bara hör det som framförs, utan också känner och blir berörda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det blir till att gratulera till både R2R och att det blev så lyckat! Fina bilder oxå!

 

Sitter på fel ställe just nu för att stilla mitt begär av att lyssna på R2R, för efter att ha läst din text och kompisens reaktion kan man inte bli annat än sugen på att starta upp sin egen R2R. 

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Tack @secanbj. Att ha sin rullbandare på vagn var inget som orsakade hurra-rop här hemma. Så det blev till att finna en modell som passade på bänken. Just min version har ett fällbart stativ inbyggt som gör att man kan vinkla upp den för lättare hantering. Men när det är biokvällar så måste det fällas in för att bioduken inta ska skymmas (den åker ner mellan tv och stereobänk). 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, triomio said:

Alla borde ha en Rulle på sin stereobänk...

rullexxx1-0-jpg

...antar att du kör full rulle hela julhelgen:grin:

Självklart. 

Dessutom så är julklapps-snören inte de enda färgglada band man kan leka med såhär i mellandagarna...

IMG_2997.thumb.jpeg.9954f8acc64f109d947da84a0f29fa78.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...