Jump to content

Peo's prylar


Peo

Recommended Posts

  • 4 months later...
On 2021-05-02 at 10:44, Peo said:

När myggsäsongen är över kommer jag kanske tillbaka.

Jag antydde lite löst att jag kanske skulle återvända om/när det blir myggfritt, men det kommer nog inte att bli så.

Oavsett vilket, så har det blivit lite av en tradition att jag börjar det nya året med en resumé av det föregående och jag gör så även i år.

Musik & Hifi-intresset är fortfarande på topp, nyfikenheten har inte sinat och mina experiment/tester pågår med oförändrad kraft, det är egentligen bara min motivation att engagera mig publikt som har sinat.  

Det är fortfarande en övervägande majoritet av musiken som kommer från vinyl.

 

Lite onödig, men ändå rolig statistik.
Under 2021:

  • snurrade skivspelaren i 474,2 timmar (och jag stänger t.o.m. av den vid sid/skivbyte).
  • har det tvättats 242 skivor med Degritter'n och antalet stiger snabbt. Jag är fortfarande extremt nöjd med den.
  • förbrukade anläggningen 2218 kWh.
  • var den högsta förbrukade (aktiva) effekten under spelning 2887 W (medelvärdet under 10 sekunder)
  • var den högsta registrerade strömförbrukningen 18,8 A
  • fluktuerade nätspänningen mellan 217,22 - 241,89 V och frekvensen mellan 48,88 - 50,91 Hz (medelvärdet under 10 sekunder)
  • har THD varierat mellan 0,9 - 2,2% (medel 1,3%) och består nästan bara av 3:e och 5:e överton. Jag har helt sluppit förekomsten av 4:e överton och den 6:e ligger mer eller mindre konstant på 0,1 %.

 

Jag vill passa på att tacka @Amatören för att han fick mig att inse det absurda i att ägna så mycket av min fritid på ett forum istället för att att umgås med familjen, med mina vänner, lyssna på musik eller att fördjupa mig i några av mina övriga intressen.

Att skriva, fixa med bilder, rita illustrationer mm. för att sedan försöka koka ihop dessa ingredienser till en smaklig och förhoppningsvis lättuggad anrättning är kanske enkelt för många, men så är det inte för mig. Det tar mig ganska mycket tid i anspråk, formuleringar ska vägas, bilder ska vara illustrativa, data ska verifieras plus att de ska presenteras på ett begripligt sätt och inte minst ska anrättningen kryddas pedagogiskt på ett vis som gör att den passar de flesta runt bordet.

 

Jag vill också be om alla ursäkt för att jag "mulnade" till tidigare, men jag köper verkligen inte när någon klampar in och spottar i min gryta. Mina nerlagda timmar var bevisligen ingenting värda och min motivation att bedriva soppkök (utfodra andra utan egen vinning) försvann snabbare än en löning. Det spelar ingen roll att personen i fråga hävdar att det är humor (sarkasm, ironi och förlöjligande av andra är INTE humor enligt mig), gränsen för vad jag accepterar passerades och oavsett antalet emoji's på slutet visar det ändå på en attityd som jag verkligen föraktar.

Jag har därför valt att lägga ner mina aktiviteter här tillsvidare. Jag har ju faktiskt inget att förlora på det, snarare tvärtom.

Med facit i hand har det (tack vare detta) blivit åtskilligt fler timmar till förfogande, tid som jag annars hade lagt på forumet. Jag har tagit upp och slutfört några avsomnade projekt, startat några nya och planerar för ytterligare några spännande utmaningar inför framtiden. Jag lider definitivt ingen brist på andra saker att engagera mig i.

 

Och nu till ämnet HiFi:

Det har testats några olika hifi-objekt under hösten/vintern, en s.k. Power Conditioner med inbyggd DC-blocker, en Power-regenerator, en integrerad förstärkare i tungviktsklass (med inbyggd riaa och DAC), ett RIAA-steg i toppsegmentet (åtminstone prismässigt), ett exklusivt rörbaserat försteg, några betydligt modernare DAC:ar än min gamla Wadia, en hypad streamer/DAC som kostar >100 ggr mer än min befintliga Raspberry Pi och även några svindyra strömkablar (av ett tidigare otestat fabrikat).
Jag vill tacka all berörda för lånen, ingen nämnd och ingen glömd, men eftersom inget av ovanstående objekt gjorde så stort avtryck att det föranledde ett byte (eller ens en fundering på det), så låter jag bli att kommentera och namnge dem.

 

Det var nog allt.

Jag avslutar med en liten glimt av framtiden.

 

Pensionen närmar sig snabbt (bara några månader kvar) och därmed får jag förhoppningsvis ytterligare några fler timmar per dag för fria aktiviteter. Det är få saker i livet som jag har längtat så mycket till, som att slippa gå till jobbet. Jag vantrivs absolut inte med mina arbetsuppgifter eller mina arbetskamrater, jag är bara så förbannat trött på det. Jag har ju annat och framför allt betydligt roligare saker att göra än att jobba. Nu får nästa generation ta över.

Planerna är att använda den extra tiden till att försöka lära mig så mycket som möjligt av de saker som jag aldrig har hunnit sätta tänderna i tidigare och då gäller det att sätta fart innan hjärnan förtvinar.
Jag tycker mig nämligen se ganska tydliga tendenser på att man blir allt mer inskränkt i sitt tänkande med åren och att skygglapparna dras åt mer och mer för var år som går och jag känner många människor som tidigare hade ett klart, fritt och öppet sinne men som har blivit rejält trångsinta på gamla dar och de lägger betydligt mer tid/energi på att (med en terrier's envishet) försvara sina gamla invanda värderingar, än att öppna nya dörrar.
Om det är bristande nyfikenhet (d.v.s. ointresse), bekvämlighet (man slipper ju tänka) eller något medicinskt, det vet jag inte, men jag hoppas innerligt att jag inte smittas av det än på många år. Blotta tanken på det tillståndet skrämmer mig.

 

Tack för ordet.
Ha nu ett gott liv, det tänker jag försöka ha.
 

/PEO

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Peo said:

Jag vill passa på att tacka @Amatören för att han fick mig att inse det absurda i att ägna så mycket av min fritid på ett forum istället för att att umgås med familjen, med mina vänner, lyssna på musik eller att fördjupa mig i några av mina övriga intressen.

Oh, det var så lite så! Inget att tacka för.:blush::clownface:

Ha du också ett gott liv.

Link to comment
Share on other sites

On 2022-01-04 at 16:50, Peo said:

Det var nog allt.

Utöver det du nämner har du engagerat dig i både medlemmars och andra hifi-intresserades hifi, med allt från skivspelare till 230-matning.

Inte minst mina eskapader. Både vad gäller filtret till mina subbar, mätningar av tape head och design av tape head preamp. Varje gång jag fastnat i tankesnurror så har jag fått hjälp att lösa upp knutarna och komma vidare.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Så där, nu har det (på dagen) gått ett år sen sist jag hörde av mig.

 

Jag börjar med det mest övergripande, jag har blivit pensionär!
Det borde ju innebära att jag har betydligt fler av dygnets timmar till förfogande, men dagarna försvinner lika snabbt som innan och jag förvånas dagligen över hur jag tidigare hann med att jobba också.

 

Några av er träffade jag på mässan i Göteborg och några har jag kontakt med via PM, Email eller i.r.l., men för övrigt håller jag en fortsatt låg profil. Jag tittar in på Euphonia emellanåt och kollar vad som avhandlas och till min glädje ser jag att min artikel om "Det smutsiga nätet" fortfarande omnämns. Det är extra kul när ett alster i ett så knaster-torrt ämne har gett ett bestående och mestadels positivt avtryck.

 

Anläggningen ser i stort sätt ut som senast jag skrev. Vissa av prylarna har blivit utsatta för jämförande tester, men de gamla står fortfarande kvar. Visst har jag hittat prylar som möjligen låter lite bättre (eller åtminstone positivt annorlunda) än de befintliga, men prislappen gör att det inte är lika roligt längre.
 

För mig handlar dock inte Hifi-hobbyn bara om själva apparaterna, att optimera anläggning utifrån de förutsättningar som gäller hos mig, d.v.s. att "tweaka" har varit minst lika givande.

Tyvärr verkar även den processen ha nått fram till ändhållplatsen. Just tweak-delen har varit både lärorik och resultatgivande (samt extremt nyttigt när man ibland tvingas omvärdera sina djupt rotade fördomar), men de mest intressanta tweaken har tagit slut och jag tror faktiskt inte att jag har så mycket mer att hämta där heller.
 

Jag läste detta för ett tag sedan,

Quote

Jag hatar nästan tweeks

en något märklig inställning i min värld, med det är självklart upp till var och en.

 

Om det med tweeks (som i ovanstående citat) menas pluralformen av tweak d.v.s. [optimera, justera, finslipa, vrida, anpassa] (enligt mina uppslagsverk) så är det för mig en helt logisk förlängning av hobbyn och egentligen bara ett sätt att förvalta sin "investering". Ingen (och jag vill betona, INGEN) konstruktör/tillverkare vet hur det ser ut hemma hos mig eller vilka förutsättningar som råder här och de bygger därför saker som ska passa hyfsat bra överallt, men som troligtvis inte presterar optimalt någonstans.

 

Exempel: Valet av apparatfötter bör ju göras utifrån de förutsättningar som gäller hos användaren, inte hos tillverkaren. Det "ansvaret" anser jag ligger hos slutkonsumenten och vågar man bara tulla lite på sina djupt ingrodda fördomar och släppa lite på övertron att tillverkaren alltid vet bäst, så kan man oftast lyfta en redan bra anläggning ett par rejäla snäpp med relativt enkla medel.

 

Har man testat men ändå inte hör någon skillnad, ja då är det ju bara att återställa, men att det inte skulle behövas någon som helst anpassning/optimering/justering/finslipning någonstans i en hel ljudanläggning ställer jag mig ytterst tveksam till. Inte minst vad gäller strömförsörjningen, kablar och kabel/apparat-placeringar (vilket även inkluderar möbler och fötter).

 

Jag har länge hävdat att mitt hifi och mitt musikintresse har gått hand i hand och att båda har varit lika viktiga för mig, den teorin kan jag bekräfta nu.
Nu när min hifiresa verkar ha nått sin slutstation så dog själva hifi-intresset och det drog även med sig musiklyssningen i fallet. 

 

Under 2022 har skivspelaren bara snurrat 121 timmar (mot 474 timmar under 2021), så lite speltid har jag nog aldrig haft tidigare (inte ens som småbarnsförälder), CD-spelaren har knappast använts överhuvudtaget och streaming/filspelning existerar fortfarande inte i min värld.

 

2022 var även ett lågvattenmärke för antalet nyinköpta skivor, 37 skivor på ett helt år är långt under vad det brukar bli. Även den inspirationen har alltså svalnat.
 

När själva hifi-intresset dog blev det helt andra saker som engagerar mig, men tyvärr är det inte mycket av det som inkluderar musiklyssning, snarare tvärtom. Jag har helt enkelt förpassat musiklyssningen till några väl valda tillfällen och däremellan är det tyst. När hifi-intresset (d.v.s tekniken bakom avspelningen) frodades genererade det många tillfällen då något skulle testas/utvärderas och som i sin tur genererade många timmars lyssning, även helt utan en tanke på tekniken. En liten förändring/förbättring kunde trigga åtskilliga timmars lyssning. Man kan enkelt säga att hifi-intresset var som en katalysator för musiklyssningen.

 

Vad kan jag då göra för att hålla hifi-grytan kokande?
Tips mottages tacksamt.

 

Jag har mina skivor dokumenterade i en hemsnickrad databas, men tyvärr är det inte alltid rätt utgåva som är angiven, så därför är det bara att börja från början och med Discogs som underlag försöka hitta rätt utgåva. 
 

En perfekt pensionärssyssla kan tyckas, men fan va' tråkigt det är. Jag vill samtidigt ha ordning på min skivsamling, inte minst för att underlätta för nästa generation och då är det ju bara att ta tag i det. Orkar jag bara med 10 skivor om dagen så blir jag klar under 2023.
 

 

Jag önskar alla en god fortsättning på det nya året.

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Peo

 

Kul att du är tillbaka!

Som jag nämnde när vi träffades IRL i Gbg så är det "Smutsiga nätet" en av de bästa trådarna på detta forum och gav mig mycket inputs till egna försök, bakslag och framgångar. Delar helt din syn på tweaks. Har man gjort en stor investering så gäller det väl att optimera inom ramen för denna och inte alltid byta prylar innan man har klämt sista blodsdroppen ur den befintliga. Annars kan man aldrig veta vad som faktiskt är möjligt. Inte minst vad gäller t.ex. akustik så är det något som skapar själva förutsättningen för en god och riktig musikupplevelse. Och där är inte minst högtalarplacering en disciplin i sig. Apropå avdelning gratistweaks. Men allt som påverkar som du nämner i form av kablar och fötter etc kan optimeras.  Trail and error är min melodi om än på bräckligare teori än din!

 

Ser fram emot nya insikter och ett nytt hifiår 2023!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Tack detsamma @Peo

Det här är väl en hobby som varierar en del i investerad tid. Jag hoppas du har behållning av de färre timmarna oavsett!

Men, tips för att öka lyssningen är svårt att ge någon annan. Själv tycker jag det blir roligare i samband med att träffar arrangeras, oavsett om det är jag själv eller någon annan som bjuder in.

Link to comment
Share on other sites

Vad är det som skänker mening i tillvaron? Det är många små saker och ibland stora. Man behöver inte göra avkall på något egentligen, bara sätta upp tidsmål för ens egen insats. Den kan vara liten, liten, men meningsfull. Små inlägg med musiktips eller en kommentar om att läsa där kan räcka. Förhoppningsvis kommer ett tips tillbaka som berikar på något vis. Ibland en subjektiv åsikt, ibland ett glatt tillrop. Behöver inte vara avancerat. 

Link to comment
Share on other sites


Jag tackar för all den tid jag har fått stjäla utöver de gemensamma projekt som vi aldrig tycks runda av. Det gör inget, tvärtom ser det till att hålla knoppen i trim.

Få personer har din förmåga att koka ner avancerade fenomen till teoretiskt begripliga och praktiskt genomförbara tillämpningar.

 

Jag ser fram emot fortsättning med pågående projekt, varav ett par återstår att konkretisera för 2023. Allt från antisub till svajdetektering.

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2023-01-04 at 18:13, Peo said:

Jag börjar med det mest övergripande, jag har blivit pensionär!

Grattis och välkommen till PRO @Peo:winking:

 

Att veta vad som sker vid pension är omöjligt och tro vad som sker är lika omöjligt, det är en annan värld enligt mitt eget konstaterande. Jag gick samband med pandemin och pensionärslivet började inte alls som tänkt för oss, inga resor, inte kunna vara med barnbarn som önskat etc etc, det blev tråkigt på det sättet. Men det blev att ta tag i andra saker som t ex börja bygga ett Attefallshus som varit uppe till diskussion i flera år och ska vara inflyttningsklart till påsk och sedan är det iordningställande av markytor.

Att vara utan musiken går inte alls för mig, den gör mig så gott själsligt för att kunna vara utan, däremot så är intresset för prylarna i och kring systemen mer åsidosatta även om jag är där och fingrar lite ibland. T o m min tråd har blivit ointressant för egen del, skriver mer om min vardag är hifi relaterade saker. Allt har sin tid och man använder den som man vill. Men några inlägg från dig är läsvärda och får en att fundera och kanske t o m testa något, kul och fortsätt gärna med att förmedla dina kunskaper och funderingar, det är väl det forumet är till för även om det finns trådar som innehåller en god espresso, morgonstunder, vattenskador etc.

 

Önskar dig välkommen tillbaka och ser fram emot fler inlägg från dig, ville med dessa ord bara få det sagt!

 

On 2023-01-04 at 18:13, Peo said:

Vad kan jag då göra för att hålla hifi-grytan kokande?

Håller med om att tipset från @AlfaGTV kan vara en bra början och att katalogiseringen av dina skivor gör så att du hittar någon eller några skivor som du glömt bort eller inte lyssnat till på länge kan vara en annan väg?

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Efter en tuff rond där jag nästan var nere för uträkning håller jag nu så sakteliga att repa mig efter en ondsint och extremt envis lunginflammation (dubbelsidig). Den har resulterat i att jag har varit mer eller mindre utslagen under flera veckor och inte orkat med någonting, knappt andas. 

Under denna pärs blev nackdelen med fysiska skivor uppenbar, jag orkade nämligen inte ta mig upp från soffan för att kunna spela musik och jag har inget annat alternativ (inte ens en radio).

Min gamla DAC (Wadia 121) har (sedan länge) gett upp och jag har därför inte ens brytt mig om att installera JRiver igen efter det datorbyte som skedde för mer än 2 år sedan, men nu hade det varit guld värt att ha en "handikappanpassad" signalkälla.

Jag hittade en begagnad DAC till bra pris på nätet,

denafrips ares

 

det blev en Denafrips Ares II och när tillräckligt mycket ork infann sig anslöt jag den till laptoppen, installerade JRiver samt en USB-drivrutin till DAC:en och det fungerade för ovanlighetens skull på första försöket. Jag länkade JRiver mot filerna på min NAS och installerade Gizmo på paddan, nu kunde jag ligga kvar i soffan och välja musik.

Det var roligt i ungefär 30 minuter, sen stängde jag av, det var inte det här som jag hade saknat. Inte ens i min situation var detta något användbart alternativ.
Det fick hellre vara tyst.
Jag vill inte påstå att det låter direkt dåligt, problemet är bara att jag inte engageras av musiken, jag började ganska snart surfa på paddan istället och musiken blev bara ett störande moment.
Kan inte ens Deep Purple - "Made in Japan" fängsla mig eller få en endaste liten kroppsdel att röra på sig, ja då är kan det lika gärna vara tyst. Jag uppskattar inte skvalmusik som sällskap.

 

En ny DAC verkade alltså vara en onödig "investering".
 

Nu är jag uppe på benen igen och har gjort en del enkla lyssningsjämförelse mellan Denafrips och min CD-spelare.

KPS_2Medium_zps65defe81.JPG

en 20 år gammal Krell KPS28c.

 

CD-spelaren är ansluten via Cast-kablar till försteget och DACen ansluts till försteget via XLR-kablar. Jag anslöt sedan en S/PDIF-kabel mellan CD-spelarens digitalutgång och DACens CO.1-ingång och spelar jag en skiva i CD-spelaren kan jag bara växla ingång på försteget för att jämföra CD-spelarens analoga utsignal med DACens (nivåanpassning +/- 0,25dB gjordes först).
Skillnaden är definitivt inte försumbar vid den här jämförelsen. 

CD-spelaren har betydligt mer luft, dynamik, detaljer, sväng, pondus och f.f.a spelglädje. DACen låter faktiskt ganska tråkig i jämförelse. Denafrips Ares II är basigare än Krellen och jag tror att det tenderar att "gröta ihop" ljudet, men samtidigt är den nog inte värre än min gamla Wadia (jag gick inte igång på den heller). Det är svårt att avgöra efter så lång tid.

Jag valde en Denafrips Ares II utan att lyssna på en först eftersom jag hittade en till rätt pris, den har en passande fysisk storlek, den har de anslutningar som jag vill ha och så har den fått väldigt goda recensioner av alla som testat den, men i förhållande till min gamla Krell har den lite övrigt att önska. Jag sågar definitivt inte DACen, man får väl inte mer för de pengarna, men CD-spelaren ligger betydligt närmare mitt ljudideal.
Jag har testat DACen med både NOS och med olika uppsamplingsnivåer (och slow/fast-filter), men det gör så lite att det kan kvitta i det stora hela. Jag föredrar dock NOS.
 
Denafrips ARES II är baserad på s.k. R2R arkitektur och Krell KPS28c baseras på två PCM1704-K chip. Det är alltså två helt skilda djur som jämförs, men de ska ju göra samma jobb och därför borde de kunna jämföras på lika villkor. Jag tror att den största skillnaden ligger i analogdelen, inte i D/A-omvandlingen.

 

image.png

KRELL'ens analogdel.

 

Nästa test var att mata DACen med FLAC-filer från Windows/JRiver och jämföra med samma skiva i CD-spelaren. Samma tråkiga resultat som innan.
(Flac-filerna kommer från samma CD som spelades i CD-spelaren så det går inte att skylla på olika utgåvor)
Jag har även här testat med olika översamplingshastighet, med olika filter samt att låta JRiver skicka data som DSD med olika hastighet, men det blev ingen större upphetsning nu heller (DSD vinner dock med en knapp noslängd).


Filer spelade från PC'n via USB låter inte likadant som när DACen matas från CD-spelarens digitalsignal och enligt mina värderingar låter det sämre från PC'n.

Varför?

Soundstage krymper på alla håll och det blir definitivt inte mer engagerande den här vägen.

Jag har därför funderat på om en streamer skulle göra så stora förbättringar relativt Windows/JRiver att det är befogat att lägga pengar på det, så jag lånade en Lumin U1 mini av en kompis.

image.png

(lånad bild)

Den gjorde mig inte nämnvärt mycket gladare än Windows/JRiver eller Volumio på en Raspberry PI.

Resultatet blev i stort sätt detsamma.

Jag lånade även hans DAC och i den jämförelsen föredrar jag helt klart Denafrips Ares II, det är nog inget fel på min DAC vilket jag misstänkte.

Hans DAC var den totala motsatsen, hård, kall och riktigt jobbig att lyssna på om man skruvade upp lite.

 

Nu när jag orkar resa mig föredrar jag kombinationen Windows/JRiver och att jag styr musikvalet direkt från PC'n istället för att blanda in en mobil eller padda (för att på så sätt undvika den distraktionen). Vill eller behöver jag av någon anledning styra musikvalet från soffan så kan jag ju göra det.

Men varför får jag det här resultatet, många andra verkar ju vara jättenöjda med de här prylarna?

 

Antagligen är det något "fel" i mitt nätverks infrastruktur, 
image.png

eller så sitter felet mellan öronen på mig. (jag tror mig veta vilket, men....):blush:

 

Jag anser mig inte vara någon teknisk analfabet vad gäller nätverk i allmänhet, men det kan ju vara något självklart som jag har missat och som gör att jag aldrig lyckas gå igång på musik som har transporterats över nätverket.

 

Min lokala IT-miljö ser ut så här idag:
73 IP-adresser allokerade, alla prylar har fast IP-adress.
(följande "burkar" är anslutna med kabel)
1 Router
4 Switchar
2 NASar (varav en med diverse tjänster typ: DLNA, minim, PLEX,,,,)
1 HomeAssistant-server
2 Accesspunkter
2 Stationära datorer
3 Laptop's
1 Appserver med FTP-server, SQL-server, InfluxDB-server (Time Series Database) och en Broker (en typ av server för MQTT-kommunikation från/till IOT-prylar) 
1 OctoPrintControlServer till 3D-skrivaren
1 Nätverksskrivare
2 Nätverksansluta TV
1 Mediaspelare (Volumio)

 

(och via via WiFi)
48 så kallade IOT-prylar för styrning/övervakning av hemmet och för datainsamling om t.ex. el-nätets kondition (alla via egen accesspunkt).
I det "vanliga" WLANet finns bara våra två mobiler, en padda för allmän förströelse och frugans laptop (totalt 4 klienter).

 

Normal nätverksbelastning för IOT-trafiken är < 5% och topparna är 7-8% , 75% av trafiken från IOT-prylarna ska till/från appservern. 1-2% av detta ska skickas vidare till NAS 1 och resterande ska direkt till/från HomeAssistant servern.

Samtliga av dessa prylar bor under samma switch.

Det är många paket som skickas, men de är väldigt små.

 

Lumin U1 Mini anslöts till Switch 4 och jag har provat att hämta flack-filerna från både NAS 1 och NAS 2, jag har t.o.m. flyttat NAS 2 till Switch 4, men utan hörbar skillnad.

Jag har säkert glömt några "burkar", men ser någon något uppenbart fel i mitt nätverk som kan vara anledningen? 
(Routern är Bahnhof's, men borde inte spela någon roll eftersom ingen musikdata passerar den.)

 

Några tips?

 

On 2023-01-04 at 18:13, Peo said:

Jag har mina skivor dokumenterade i en hemsnickrad databas, men tyvärr är det inte alltid rätt utgåva som är angiven, så därför är det bara att börja från början och med Discogs som underlag försöka hitta rätt utgåva. 
 

En perfekt pensionärssyssla kan tyckas, men fan va' tråkigt det är. Jag vill samtidigt ha ordning på min skivsamling, inte minst för att underlätta för nästa generation och då är det ju bara att ta tag i det. Orkar jag bara med 10 skivor om dagen så blir jag klar under 2023.

Jag var klart överoptimistisk när jag började med detta projekt och jag har lagt ner alla förhoppningar om att bli klar under 2023. Det här tar betydligt längre tid än vad jag hade räknat med och det är så in i h....e tråkigt att jag oftast lyckas hitta något annat som är roligare att sysselsätta mig med, t.ex. tömma diskmaskinen, putsa fönster, tvätta bilen eller vika tvätt. :smile: 
Problemet är att Discogs saknar alldeles för många av mina utgåvor vilket gör att sökandet tar väldigt lång tid och allt alldeles för ofta utan resultat. Hade jag bara hittat rätt utgåva hade jag nog kunnat motivera mig att lägga över en timme på vissa skivor, men det är alldeles för ofta som jag får gå hem tomhänt.

Exempel: Jag har 15 skivor med David Bowie och efter styvt 20 timmars frenetiskt sökande på Discogs kom jag fram till att 11 av mina 15 utgåvor inte fanns registrerade där.
Med de första 100 skivorna blev kvoten 74 hittade / 26 bom, med nästföljande 100 skivor blev den 78/22. (t.o.m.SMHI har bättre träffbild)

 

Nu tycker säkert någon duktig vän av ordning att jag ska sluta gnälla och lägga till de saknade utgåvorna i Discogs databas i stället, men det har jag varken tid eller lust med. Jag blir ju aldrig klar om jag ska engagera mig i det också och jag gillar inte attityden som råder där bland "proffsen", jag har försökt, men jag gav upp. Så viktigt är det inte, jag ska ju inte lägga ut skivorna till försäljning, jag vill bara vara snäll mot nästa generation.

 

Efter styvt 2 månader har jag klarat av 1/12 av skivorna, det lutar alltså åt att bli minst ett 2-års projekt istället (om jag inte ger upp innan dess, vill säga).

 

Hur många av er använder discogs för att hålla koll på skivsamlingen?
Har bara jag otur, eller ser det ut så här för er också?

 

Jag nappade på @AlfaGTV's förslag

On 2023-01-04 at 20:54, AlfaGTV said:

Själv tycker jag det blir roligare i samband med att träffar arrangeras, oavsett om det är jag själv eller någon annan som bjuder in.

och vi är nu ett gäng som har har träffats några gånger för att äta gott, diskutera hobbyrelaterade frågor, spela musik och kanske t.o.m. smutta på en liten virre.
Det har gjort nytta, hifi-umgänget med likasinnade och tips på ny musik hjälpte mig på traven. En liten nytändning.
Tack för tipset.:thumbsup:

 

Jag återkommer om/när något nytt händer.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Peo said:

Efter en tuff rond där jag nästan var nere för uträkning håller jag nu så sakteliga att repa mig efter en ondsint och extremt envis lunginflammation (dubbelsidig). Den har resulterat i att jag har varit mer eller mindre utslagen under flera veckor och inte orkat med någonting, knappt andas. 

Under denna pärs blev nackdelen med fysiska skivor uppenbar, jag orkade nämligen inte ta mig upp från soffan för att kunna spela musik och jag har inget annat alternativ (inte ens en radio).

Min gamla DAC (Wadia 121) har (sedan länge) gett upp och jag har därför inte ens brytt mig om att installera JRiver igen efter det datorbyte som skedde för mer än 2 år sedan, men nu hade det varit guld värt att ha en "handikappanpassad" signalkälla.

Jag hittade en begagnad DAC till bra pris på nätet,

denafrips ares

 

det blev en Denafrips Ares II och när tillräckligt mycket ork infann sig anslöt jag den till laptoppen, installerade JRiver samt en USB-drivrutin till DAC:en och det fungerade för ovanlighetens skull på första försöket. Jag länkade JRiver mot filerna på min NAS och installerade Gizmo på paddan, nu kunde jag ligga kvar i soffan och välja musik.

Det var roligt i ungefär 30 minuter, sen stängde jag av, det var inte det här som jag hade saknat. Inte ens i min situation var detta något användbart alternativ.
Det fick hellre vara tyst.
Jag vill inte påstå att det låter direkt dåligt, problemet är bara att jag inte engageras av musiken, jag började ganska snart surfa på paddan istället och musiken blev bara ett störande moment.
Kan inte ens Deep Purple - "Made in Japan" fängsla mig eller få en endaste liten kroppsdel att röra på sig, ja då är kan det lika gärna vara tyst. Jag uppskattar inte skvalmusik som sällskap.

 

En ny DAC verkade alltså vara en onödig "investering".
 

Nu är jag uppe på benen igen och har gjort en del enkla lyssningsjämförelse mellan Denafrips och min CD-spelare.

KPS_2Medium_zps65defe81.JPG

en 20 år gammal Krell KPS28c.

 

CD-spelaren är ansluten via Cast-kablar till försteget och DACen ansluts till försteget via XLR-kablar. Jag anslöt sedan en S/PDIF-kabel mellan CD-spelarens digitalutgång och DACens CO.1-ingång och spelar jag en skiva i CD-spelaren kan jag bara växla ingång på försteget för att jämföra CD-spelarens analoga utsignal med DACens (nivåanpassning +/- 0,25dB gjordes först).
Skillnaden är definitivt inte försumbar vid den här jämförelsen. 

CD-spelaren har betydligt mer luft, dynamik, detaljer, sväng, pondus och f.f.a spelglädje. DACen låter faktiskt ganska tråkig i jämförelse. Denafrips Ares II är basigare än Krellen och jag tror att det tenderar att "gröta ihop" ljudet, men samtidigt är den nog inte värre än min gamla Wadia (jag gick inte igång på den heller). Det är svårt att avgöra efter så lång tid.

Jag valde en Denafrips Ares II utan att lyssna på en först eftersom jag hittade en till rätt pris, den har en passande fysisk storlek, den har de anslutningar som jag vill ha och så har den fått väldigt goda recensioner av alla som testat den, men i förhållande till min gamla Krell har den lite övrigt att önska. Jag sågar definitivt inte DACen, man får väl inte mer för de pengarna, men CD-spelaren ligger betydligt närmare mitt ljudideal.
Jag har testat DACen med både NOS och med olika uppsamplingsnivåer (och slow/fast-filter), men det gör så lite att det kan kvitta i det stora hela. Jag föredrar dock NOS.
 
Denafrips ARES II är baserad på s.k. R2R arkitektur och Krell KPS28c baseras på två PCM1704-K chip. Det är alltså två helt skilda djur som jämförs, men de ska ju göra samma jobb och därför borde de kunna jämföras på lika villkor. Jag tror att den största skillnaden ligger i analogdelen, inte i D/A-omvandlingen.

 

image.png

KRELL'ens analogdel.

 

Nästa test var att mata DACen med FLAC-filer från Windows/JRiver och jämföra med samma skiva i CD-spelaren. Samma tråkiga resultat som innan.
(Flac-filerna kommer från samma CD som spelades i CD-spelaren så det går inte att skylla på olika utgåvor)
Jag har även här testat med olika översamplingshastighet, med olika filter samt att låta JRiver skicka data som DSD med olika hastighet, men det blev ingen större upphetsning nu heller (DSD vinner dock med en knapp noslängd).


Filer spelade från PC'n via USB låter inte likadant som när DACen matas från CD-spelarens digitalsignal och enligt mina värderingar låter det sämre från PC'n.

Varför?

Soundstage krymper på alla håll och det blir definitivt inte mer engagerande den här vägen.

Jag har därför funderat på om en streamer skulle göra så stora förbättringar relativt Windows/JRiver att det är befogat att lägga pengar på det, så jag lånade en Lumin U1 mini av en kompis.

image.png

(lånad bild)

Den gjorde mig inte nämnvärt mycket gladare än Windows/JRiver eller Volumio på en Raspberry PI.

Resultatet blev i stort sätt detsamma.

Jag lånade även hans DAC och i den jämförelsen föredrar jag helt klart Denafrips Ares II, det är nog inget fel på min DAC vilket jag misstänkte.

Hans DAC var den totala motsatsen, hård, kall och riktigt jobbig att lyssna på om man skruvade upp lite.

 

Nu när jag orkar resa mig föredrar jag kombinationen Windows/JRiver och att jag styr musikvalet direkt från PC'n istället för att blanda in en mobil eller padda (för att på så sätt undvika den distraktionen). Vill eller behöver jag av någon anledning styra musikvalet från soffan så kan jag ju göra det.

Men varför får jag det här resultatet, många andra verkar ju vara jättenöjda med de här prylarna?

 

Antagligen är det något "fel" i mitt nätverks infrastruktur, 
image.png

eller så sitter felet mellan öronen på mig. (jag tror mig veta vilket, men....):blush:

 

Jag anser mig inte vara någon teknisk analfabet vad gäller nätverk i allmänhet, men det kan ju vara något självklart som jag har missat och som gör att jag aldrig lyckas gå igång på musik som har transporterats över nätverket.

 

Min lokala IT-miljö ser ut så här idag:
73 IP-adresser allokerade, alla prylar har fast IP-adress.
(följande "burkar" är anslutna med kabel)
1 Router
4 Switchar
2 NASar (varav en med diverse tjänster typ: DLNA, minim, PLEX,,,,)
1 HomeAssistant-server
2 Accesspunkter
2 Stationära datorer
3 Laptop's
1 Appserver med FTP-server, SQL-server, InfluxDB-server (Time Series Database) och en Broker (en typ av server för MQTT-kommunikation från/till IOT-prylar) 
1 OctoPrintControlServer till 3D-skrivaren
1 Nätverksskrivare
2 Nätverksansluta TV
1 Mediaspelare (Volumio)

 

(och via via WiFi)
48 så kallade IOT-prylar för styrning/övervakning av hemmet och för datainsamling om t.ex. el-nätets kondition (alla via egen accesspunkt).
I det "vanliga" WLANet finns bara våra två mobiler, en padda för allmän förströelse och frugans laptop (totalt 4 klienter).

 

Normal nätverksbelastning för IOT-trafiken är < 5% och topparna är 7-8% , 75% av trafiken från IOT-prylarna ska till/från appservern. 1-2% av detta ska skickas vidare till NAS 1 och resterande ska direkt till/från HomeAssistant servern.

Samtliga av dessa prylar bor under samma switch.

Det är många paket som skickas, men de är väldigt små.

 

Lumin U1 Mini anslöts till Switch 4 och jag har provat att hämta flack-filerna från både NAS 1 och NAS 2, jag har t.o.m. flyttat NAS 2 till Switch 4, men utan hörbar skillnad.

Jag har säkert glömt några "burkar", men ser någon något uppenbart fel i mitt nätverk som kan vara anledningen? 
(Routern är Bahnhof's, men borde inte spela någon roll eftersom ingen musikdata passerar den.)

 

Några tips?

 

Jag var klart överoptimistisk när jag började med detta projekt och jag har lagt ner alla förhoppningar om att bli klar under 2023. Det här tar betydligt längre tid än vad jag hade räknat med och det är så in i h....e tråkigt att jag oftast lyckas hitta något annat som är roligare att sysselsätta mig med, t.ex. tömma diskmaskinen, putsa fönster, tvätta bilen eller vika tvätt. :smile: 
Problemet är att Discogs saknar alldeles för många av mina utgåvor vilket gör att sökandet tar väldigt lång tid och allt alldeles för ofta utan resultat. Hade jag bara hittat rätt utgåva hade jag nog kunnat motivera mig att lägga över en timme på vissa skivor, men det är alldeles för ofta som jag får gå hem tomhänt.

Exempel: Jag har 15 skivor med David Bowie och efter styvt 20 timmars frenetiskt sökande på Discogs kom jag fram till att 11 av mina 15 utgåvor inte fanns registrerade där.
Med de första 100 skivorna blev kvoten 74 hittade / 26 bom, med nästföljande 100 skivor blev den 78/22. (t.o.m.SMHI har bättre träffbild)

 

Nu tycker säkert någon duktig vän av ordning att jag ska sluta gnälla och lägga till de saknade utgåvorna i Discogs databas i stället, men det har jag varken tid eller lust med. Jag blir ju aldrig klar om jag ska engagera mig i det också och jag gillar inte attityden som råder där bland "proffsen", jag har försökt, men jag gav upp. Så viktigt är det inte, jag ska ju inte lägga ut skivorna till försäljning, jag vill bara vara snäll mot nästa generation.

 

Efter styvt 2 månader har jag klarat av 1/12 av skivorna, det lutar alltså åt att bli minst ett 2-års projekt istället (om jag inte ger upp innan dess, vill säga).

 

Hur många av er använder discogs för att hålla koll på skivsamlingen?
Har bara jag otur, eller ser det ut så här för er också?

 

Jag nappade på @AlfaGTV's förslag

och vi är nu ett gäng som har har träffats några gånger för att äta gott, diskutera hobbyrelaterade frågor, spela musik och kanske t.o.m. smutta på en liten virre.
Det har gjort nytta, hifi-umgänget med likasinnade och tips på ny musik hjälpte mig på traven. En liten nytändning.
Tack för tipset.:thumbsup:

 

Jag återkommer om/när något nytt händer.

Krya på dig!

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Peo said:

tips på ny musik hjälpte mig på traven. En liten nytändning.


Om du ursäktar så blir min reaktion på ditt inlägg att systemet ser väldigt avancerat, men ändå lite ”gammaldags” ut. Behöver ju inte vara nåt fel i det (mitt system är också gammalt i många delar), men man kanske behöver släppa in lite ”frisk luft”. Dit räknar jag då inte rippning av egna CD-skivor t ex. Och inte heller annan DAC eller nätverksspelare som bara utnyttjar det egna  interna biblioteket.

 

Streaming utifrån på väl fungerande sätt och med AI inblandat kan vara väldigt lyckat. Jag håller med om att det inte är trevligt med slölyssning eller snuttvis lyssning ur en massa skivor. Men efter att nu använt Roon uppkopplat mot Qobuz en längre tid, känner jag lyssnarglädje nästan varje dag. Om inte de album jag valt att lägga i mitt bibliotek (alltså inte ladda ner, utan låta ligga kvar hos Qobuz och hämta på kommando) känns tillräckligt passande, kan jag hämta något annat album. Och om jag helt tappat fantasin kan jag låta RoonRadio (ett slags AI) välja nästa låt åt mig. Sen kan jag lägga in hela det albumet i mitt bibliotek om jag vill lyssna mer… Jag märker att RoonRadio blir mer och mer träffsäkert med tiden och det blir ofta jätteintressant musik i högsta ljudkvalitet som jag nu lyssnar på den vägen…..

 

Det får bli mina 10 cents 😊. Skönt att du är frisk igen - dubbelsidig lunginflammation låter ju skräckinjagande!

 

/ Ulf

Link to comment
Share on other sites

Skönt att höra du är på benen igen! :) Eller på röven i soffan kanske? :D 

Utan att påstå du kommer tappa nån haka eller göra baklängesvolter ut ur lyssningrummet så har jag några tips ang nätverksupplägget:

Jag skulle börja med att isolera dina musikprylar till en egen switch, gärna avskiljd från ditt övriga nät med en medicinsk galvanisk avskiljare. Jag skulle jorda av NAS med en Entreq Olympus Ten e.d. och installera Minim2 eller LMS på denna. Sedan en RaspberryPi eller motsvarande streamer med bra strömförsörjning, kopplad till Denafrips. Jag skulle dumpa JRiver som en het potatis och koncentrera mig på LMS eller UPnP på NAS'en, och prova matchande renderer på Pajen. Yes, kontrollera såklart med en lämplig fjärr-app på paddan. mConnect ger dig åtkomst till Qobuz/Tidal också, om du så önskar och tycker det kan funka som gränssnitt.

 

När det gäller discogs så tycker jag inte att jag inte hittar rätt utgåva, men det finns så förebaskat många varianter att jag nöjer mig med att konstatera att det är rätt format (vinyl för mig enbart), rätt pressningsland och rätt utgåveår. Jag struntar i om det är en Terre Haute-pressning eller nåt annat och det verkar inte vara avgörande skillnader i värde heller.

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Peo said:

Jag anser mig inte vara någon teknisk analfabet vad gäller nätverk i allmänhet, men det kan ju vara något självklart som jag har missat och som gör att jag aldrig lyckas gå igång på musik som har transporterats över nätverket.

Det finns nog ingen enskild parameter som avgör om det låter bra eller dåligt med musikuppspelning via nätverk.


Jag håller med @AlfaGTV om att isolera burkarna som är inblandade i uppspelningen från övriga nätverket, kanske kan göra viss skillnad.

Så här ser t.ex. min setup ut där alla nätverkspryttlar i huset ligger på en egen huvudswitch från routern tillsammans med NASen på bilden.

image.png.efd8d918d442f432b22fd50641f3366f.png

 

Detta fungerar bra för mig, men tydligt är att förutom PSU till Endpointen så påverkar även PSUerna till NUC (Roon Rock) och hifi-switchen ljudet, i alla fall hemma hos mig.

 

Angående Discogs så har jag nog hittat det jag sökt efter, men en massa jobb om man ska hitta exakt rätt utgåva baserat på Matrix/Runout/IFPI på skivorna:) Vinylen orkar jag inte lägga upp då den står i hyllorna.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, ulfsan said:

Det får bli mina 10 cents 😊

Tack för tipset, men att prenumerera på en musiktjänst ligger nog långt fram i tiden för min del. Jag tillhör kategorin som vill äga min musik.

 

17 hours ago, AlfaGTV said:

Jag skulle börja med att isolera dina musikprylar till en egen switch, gärna avskiljd från ditt övriga nät med en medicinsk galvanisk avskiljare.

Fiber?

Behövs det en dedicerad NAS till musiken på den switchen också?

 

17 hours ago, AlfaGTV said:

installera Minim2 eller LMS på denna

Jag kör Minim2.2 på båda NASarna, vad är LMS?

 

17 hours ago, AlfaGTV said:

Sedan en RaspberryPi eller motsvarande streamer med bra strömförsörjning, kopplad till Denafrips. Jag skulle dumpa JRiver som en het potatis och koncentrera mig på LMS eller UPnP på NAS'en, och prova matchande renderer på Pajen. Yes, kontrollera såklart med en lämplig fjärr-app på paddan. mConnect ger dig åtkomst till Qobuz/Tidal också, om du så önskar och tycker det kan funka som gränssnitt.

Jag kan ju testa med den RPi 4 som används till Volumio (frugans webradio), den har en "stöddig" och tyst nätdel (5V, >10A) har du något tips på renderer?

Ropeeexl?

Appen på paddan är nog det största problemet, jag har hittills inte hittat någon som jag gillar (inkl. mConnect).

Jag vill att det ska vara stabilt samt snabbt och enkelt att hitta önskad skiva och inget lullull eller Ads.

För min del (nu när jag är på benen igen) är det OK att lyfta röven från soffan, gå till datorn och välja musik.

Datorn står alltid igång eftersom jag har min vinyldatabas i den.  Finns det något lämplig "fjärr-program" för Windows? 

 

17 hours ago, LPL said:

Så här ser t.ex. min setup ut där alla nätverkspryttlar i huset ligger på en egen huvudswitch från routern tillsammans med NASen på bilden.

Tack för bilden, det finns ju många olika lösningar och det var kul att se hur du har gjort.

17 hours ago, LPL said:

Angående Discogs så har jag nog hittat det jag sökt efter, men en massa jobb om man ska hitta exakt rätt utgåva baserat på Matrix/Runout/IFPI på skivorna:) Vinylen orkar jag inte lägga upp då den står i hyllorna.

Problemet att hitta rätt vinylutgåva verkar höra ihop med hur många utgåvor som finns. De flesta skivor som bara har 10-20 alternativa LP-utgåvor brukar lösa sig, men när det är över 150 LP-varianter att välja på är det som bäst 50/50 chans att man hittar någon där allt stämmer. Runout stämmer kanske, men då är det fel färg på etiketten eller fel priskod.

 

16 hours ago, TheToobs said:

Är förresten bilden på KPS28 i hyllan från arkivet eller har KCT (som skymtas) fått göra comeback?

Det är en gammal bild, men KCT'n har varit på besök efter det att jag sålde den.

Jag ville testa om jag gjorde ett bra val att byta den mot en 202.

Det gjorde jag! KCT'n blir lite väl romantisk och "gullig" i min anläggning.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Peo said:

Fiber?

Behövs det en dedicerad NAS till musiken på den switchen också?

 

Jag kör Minim2.2 på båda NASarna, vad är LMS?

 

Jag kan ju testa med den RPi 4 som används till Volumio (frugans webradio), den har en "stöddig" och tyst nätdel (5V, >10A) har du något tips på renderer?

Ropeeexl?

Appen på paddan är nog det största problemet, jag har hittills inte hittat någon som jag gillar (inkl. mConnect).

Jag vill att det ska vara stabilt samt snabbt och enkelt att hitta önskad skiva och inget lullull eller Ads.

För min del (nu när jag är på benen igen) är det OK att lyfta röven från soffan, gå till datorn och välja musik.

Datorn står alltid igång eftersom jag har min vinyldatabas i den.  Finns det något lämplig "fjärr-program" för Windows? 

 

Ja, fiberkonverter bör absolut fungera, det påminner ju om @LPL's lösning, även om han kör en opticalRendu. Ang NAS så skulle jag kanske undvika den till förmån för någon annan form av lagring, som USB-disk eller intern disk i ngn serverliknande lösning. Jag kan skicka ner en Vortexbox-lösning till dig för prov om du är nyfiken? (Hårdvara, ett litet Streacom-chassi med ett Celeronbaserat barebone moderkort och Linux-mjukvara)

 

LMS är en akronym för Logitech Media Server, och jag misstänker att det kan vara lättare att hitta en Remote-app som är trevligare än de för UPnP. Samtidigt är det här ett jättesvårt område för det blir så subjektivt. Jag har valt Apple-sfären, och har mycket begränsad erfarenhet av Androider. :( 

Vortexbox som jag nämnde är Squeezebox/Logitech Media Server-baserat.

 

RopieeeXL är ett bra alternativ för en Paj som renderar en ljudström, och fungerar både med Squeeze och UPnP. Det slog mig förresten att "Esoteric Sound Stream"-appen borde kunna funka med dina önskemål? Den går fint med RopieeeXL med UPnP/OpenHome aktiverat!

Om man gillar Lümins gränssnitt så är detta samma mjukvara. Jag är inte sååå förtjust, tycker den känns lite gammaldags, men är man van vid JRiver är nog kraven annorlunda. ;) Dock är det svårt att blunda för Roonifanten i rummet om gränssnitt är viktigt?

 

75E69B54-ECA5-48FA-B71A-FE404584C3E1.png

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Peo said:

Tack för bilden, det finns ju många olika lösningar och det var kul att se hur du har gjort.

Det är alltid kul att se hur andra har gjort:)

 

Det finns väldigt många lösningar men att endast koppla ihop server och streamer i en egen switch, etherREGEN i mitt fall, och isolera detta från övriga nätverket är svårt att göra så mkt enklare eller bättre bättre. Sedan finns det många andra produkter att välja mellan både dyrare och förmodligen bättre:). Ett alternativ är att köra fiber mellan router och huvudswitchen till huset istället, men då min router och tjänstefördelare sitter på en annan fas vill jag helst undvika att elektriskt koppla ihop router och hifi-switch.

 

Bäst låter det att streama direkt från NUCen, snäppet sämre från NASen och ytterligare lite sämre från Qobuz även jag tycker det det är förhållandevis små skillnader.

Fiberkonverter fungerar utmärkt men det var först med nuvarande switch som det blev en påtaglig förbättring vilket senare blivit ännu bättre med bättre PSUer o.s.v.

 

6 hours ago, Peo said:

Problemet att hitta rätt vinylutgåva verkar höra ihop med hur många utgåvor som finns.

Instämmer, ibland är det klockrent och ibland får man jobba mer. Sedan beror det mycket på ambitionsnivån, nu har jag bara lagt upp CD och där tycker jag att jag hittar rätt version ganska snabbt. Vad gäller skivomslagen så hittar jag nästan alltid bättre artwork på andra ställen så vad det är för kvalitet i Discogs bryr jag mig inte om så länge det liknar min skiva:D. Jag tycker vart fall att det är trevligt med korrekt meta på mina egna skivor när jag tittar i Roon.

 

image.png.4720ba5889d0dc9b534e47a2e6da5690.png

Link to comment
Share on other sites

On 2023-03-19 at 16:24, Peo said:

Varför?

Det blir lite lättare om man är överens om att det låter annorlunda hellre än bättre/sämre.

Jag tycker det verkar som att den starkaste kopplingen är vilka tidiga referenser man har och hur djupt de sitter.

Vi har naturligtvis väldigt olika referenser beroende på sociala förhållanden, vänskapskrets, nationalitet, ålder mm.

Vissa av oss har starkare mentala band till sina tidiga referenser än andra.

Bara en tanke, och jag har svårt att se hur en ändring av tex nätverksswitchar skulle påverka detta fundamentalt.

 

 

On 2023-03-19 at 16:24, Peo said:

Har bara jag otur, eller ser det ut så här för er också?

För min del är det nog mer åt 50/50 numer, lite sämre träff för klassiskt, betydligt bättre träff för nya album.

Discogs gjorde nog några mindre bra val när man bestämde att vi skulle särskilja utgåvor som man inte skiljer på traditionellt bland samlare. Man borde tillåta fler varianter inom samma sub tycker jag.

Men det är väldigt sällan som inte mastern finns, och då är det ganska få data som behöver matas in om man kopierar en liknande utgåva till draft.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har fått erfara en hel del saker som ändrat sig och problem med 60 år gamla grejer, något som många troligen inte upplever eftersom prylarna är för nya helt enkelt. Men det viktiga att ta med sig är att man själv är en del i ändringarna, allt från förkylning till vax i öronen. Man ska inte ge upp en apparat man gillar av några skäl men som just nu verkar låta skräp. Ge det lite tid, provlyssna en annan dag och se om apparaten växer!

 

En sak som är lite viktig faktiskt är att provlyssna testskivor med tonsvep, brus osv för att se om allt står någorlunda rätt till. Särskilt vinylspelare är inte alltid inställda som man tror. De behöver kontrolleras ibland.

 

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, calle_jr said:

jag har svårt att se hur en ändring av tex nätverksswitchar skulle påverka detta fundamentalt.

I vilken utsträckning nätverkstopologin och hifi-switchar påverkar ljudkvaliteten är inte så meningsfullt att diskutera utan att prova själv, speciellt om man lägger in tekniska värderingar. Personligen vill jag vart fall inte vara utan min switch om jag ska lyssna via nätverket. Det räcker gott för mig och gjorde den ingen skillnad skulle jag plocka bort den direkt. Som jag skrev ovan så ska man nog inte lura sig själv att tro att allt hänger på en enskild åtgärd för att det plötsligt ska låta fantastiskt. I det avseendet är det betydligt enklare att koppla in en hyfsad skivspelare och du är på banan ganska snart och det låter i varje fall inte direkt illa. Med streaming är min uppfattning att det krävs lite mer innan man ens är på banan och det börjar låta någorlunda😊

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, LPL said:

I vilken utsträckning nätverkstopologin och hifi-switchar påverkar ljudkvaliteten är inte så meningsfullt att diskutera utan att prova själv

Ooops :)

Jag har alltså inget alls emot hifi-switchar, men jag fick ju välja något.

Det har inte slagit mig att prova för en ren LAN-lösning.

 

 

8 hours ago, conan said:

Särskilt vinylspelare är inte alltid inställda som man tror. De behöver kontrolleras ibland.

Jag har aldrig träffat någon, någonsin, som har en bättre inställd spelare än Peo.

 

Link to comment
Share on other sites

 

I dag har jag "roat" mig med att installera RoPieeeXL på en Raspberry Pi4 (4GB) och mConnectLite på paddan, kul att testa med en annorlunda lösning.

Enkel installation och ganska snabbt hade jag ljud från högtalarna.

Så här ser det ut: (Volumio'n installerades om till en RoPieeeXL renderer).

 

image.png

 

Först testade jag med mConnect och med Minim-servern på NAS 1 som källa och RoPieeeXL som utenhet.

DACen anslöts till RoPieeeXL med samma USB-kabel som jag använt mellan PC och DAC (Nordost Blue Heaven).

Att det låter annorlunda än från Windows/JRiver råder det ingen tvekan om, men blev det bättre?

Jag spelade några skivor innan jag gick tillbaka till Windows/JRiver för att verifiera. Jag har inte en susning om varför en lösning med en renderer (RoPieeXL i detta fallet) skulle göra någon skillnad, men skillnad är det och det här kommer faktiskt ett steg närmare mitt ideal. Det blir mer flyt i musiken och den blir lite lättare att ta till sig.

I mConnect såg jag att jag även kunde välja PC'n som renderer och givetvis testades detta också. Det låter helt klart annorlunda både jämfört med Windows/JRiver och mot RoPieeeXL.

Finns det en logisk och tekniskt förankrad förklaring till varför? 

Tillbaka med RoPieeeXL och jag kopplade ur alla burkar som kunde avvaras från nätverket, bara för att kolla om det gjorde någon skillnad.

 

image.png

 

Nu ligger RoPieeeXL helt ensam på sin egen switch, men jag har inte löst den galvaniska isoleringen mellan switch 1 och 4 ännu och filerna ligger fortfarande kvar på NAS 1.

 

Jaha, infann sig hifi-nirvana nu?

Svar, Nej.

Jag kunde kanske förnimma någon liten skillnad, men jag är långt ifrån säker. Så enkelt var det inte.

 

Jag ska få låna ett par fiberkonverterare för att isolera switch 4 och jag ska även få låna en EE8 switch över helgen (istället för switch 4) för att se om det gör någon skillnad.

Switcharna som jag använder är Cisco SG250-08 och är vanliga skrivbordsswitchar, men samtliga switchar's nätaggregat föregås av ett nätfilter eftersom de skickar mycket skit tillbaka på nätet.

Så här mycket "Ethernet-musik" har jag inte konsumerat sammanlagt på många år.

Jag återkommer.

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Peo said:

Finns det en logisk och tekniskt förankrad förklaring till varför? 

Jag vågar inte ge mig in i orsakerna, men separation av "skitig" och "ren" del av uppspelningskedjan är ju åt det håll det här bär. Den lilla pajen kan fungera utan krav på andra sysslor än att agera som DDC (Digital to Digital Converter), och är snål på energi (=lågt elektriskt brus). Men blir det skillnad om du skulle stoppa in en annan mera ändamålsenlig transport? Utan minsta tvekan, men likväl är skillnaderna förhållandevis små för mina öron. Jag tänker Innuos Pulse, Auralic Aries, SOtM sMS-200 Ultra, Lümin igen kanske? Min egen gamla Aries G2.1 slog hål i "glastaket" som jag ansåg hindrade digital uppspelning att komma till samma nivå som mina skivspelare. Till slut tyckte jag det taktila med vinylskivor gav så mycket mer glädje att det inte fanns skäl att behålla en så kostsam digital transport (och DAC) dock. Därav mina ambitioner att få de enklare och billigare lösningarna att komma närmare Aries G2.1 som transport.

 

Laptops är byggda för att vara extremt mångsidiga och kompakta, och kommer med skärmen strömförsörjd och styrd direkt från kontroller på moderkortet, och där spekulerar jag i om inte en stor del av skillnaderna ligger. Om man kör den som server med stängt lock någon annanstans på nätverket (kanske via WiFi?) så kan den plötsligt bli mer "transparent" avseende uppspelning, men du har fortfarande dynamisk batterihantering och liknande som påverkar. Jag tycker JRiver är knepig, o litar inte på dess Media Server-funktioner. Det är mer en känsla, än fakta dock.

 

9 hours ago, Peo said:

Så här mycket "Ethernet-musik" har jag inte konsumerat sammanlagt på många år.

Det här är ju verkligen roligt att läsa! :) 

 

Och jo, Esoteric Sound Stream finns för Android också, om du tycker gränssnittet är trevligare än mConnect? Esoteric är gratis men fungerar fint med OpenHome lösningar från andra än Esoteric/Lümin.

 

Ser fram emot fortsättningen! Och Roon, host, host!!! ;) 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, AlfaGTV said:

Jag tycker JRiver är knepig, o litar inte på dess Media Server-funktioner.

Jag använde JRiver under många år och försvarade dem hårt men till slut fick jag ge mig. Men det som drog mest var att jag vill ha en NAS med med ordentliga diskar som kändes bättre och säkrare. Jag ville också ha bort laptopen och separata hårddisken från hifi-racket som musikkälla. Där spelade jag från laptop till dac via USB.

 

  1. Steg ett var att köpa en nätverksbrygga som blev Lumin U1 Mini (byttes upp till U2 Mini i höstas). För det behövde jag också installera ett nätverk. Jag körde innan med laptop och JRiver men nu via nätverkskabel. Det var hörbara skillnader till det bättre. Om det var att jag gick ifrån överföring via USB-kabel mellan laptop och dac till nätverkskabel från laptop till Lumïn och därifrån USB till dacen vet jag inte. Jag hade ju fortfarande kvar JRiver så något annat i kredjan var det som gjorde skillnad.
  2. Nästa steg var att jag installerade en NAS från Synology och lyfte över all musik till WD Red hårddiskar plus att jag installerade Minimserver 2. Möjligen lät det lite bättre men framför allt kunde jag utnyttja Lumïns app fullt ut för att sortera musik, album, låtar, genrer, årtal, senast inkagda … på ett förnämligt sätt. För att optimera dessa möjligheter köpte också Mp3Tag för att få metadatan som jag vill när bolagens standarder avviker från min. Steg 2 för mig var i huvudsak knutet till användarvänlighet vi spelning.
  3. Efter lite turer och tester fram och tillbaka kring switchar och kablar slutade det med att jag skaffade en English Electric EE8 i den ände närmast Lumïn. Jag provade med 3 olika Chordkablar. Med två av dem kunde jag inte med säkerhet höra några som helst skillnader men med den ene blev det faktiskt bättre även om de inte var ”enorma”. Dock fullt hörbara. Jag har bara en switch i kedjan och min Synology används endast till mina musikfiler.

 

Jag jämför med vinyl och digitala filer och med välgjorda produktioner upplever jag inga större skillnader idag mellan vinyl och CD/digitala filer. De skillnader som totalt finns är inget jag hänger upp mig på. Så länge musiken får igång mig så är det något som är bra. Däremot kan jag snetända på dåliga utgåvor och det oavsett vilket format de är på. Skillnaderna mellan bra och dåliga utgåvor (tekniskt) är betydligt större än mellan formaten i sig för mig.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag ser JRiver som en app från en annan tid, då Computer Audio verkligen gjorde sitt intåg, och det är ju ett otroligt mångsidigt verktyg. 

Men det är gjort för att köras på samma enhet som spelar upp musiken i första hand, och då förlorar jag intresset en smula.

Men, även jag har JRiver-licens och har köpt nästan alla uppgraderingar de senaste 8-10 åren eller nåt. Jag har även JRemote-appen på mina paddor, som är en utmärkt fjärrkontroll för JRiver.

 

Dess Media Server funktioner, alltså UPnP-modulen, är dock lite kluriga för jag vet inte riktigt vad som sker med bearbetning/transkodning av signalen.

Twonky är onödigt enkel och missar en del funktioner för större bibliotek. Minim2 har jag licens på och gillar, efter att ha fått grotta ner mig i både sorteringsmöjligheter och även Minim Streamer (som är en separat transkodnings"modul"). Ingen av de senare bearbetar strömmen på något vis utan att jag ber om det dock, och det är betryggande och tydligt.

Link to comment
Share on other sites

On 2023-03-22 at 07:42, AlfaGTV said:

Och jo, Esoteric Sound Stream finns för Android också, om du tycker gränssnittet är trevligare än mConnect? Esoteric är gratis men fungerar fint med OpenHome lösningar från andra än Esoteric/Lümin.

Jag har nu testat Esoteric Sound Stream också, men jag har inte bestämt mig vad jag tycker ännu, jag gillar egentligen inte någon av dem. Det är för mycket "lullull" och huvudfunktionen (att snabbt och enkelt spela en skiva) drunknar i alla finesser som jag varken behöver eller vill ha. Det är givetvis en vanesak, men jag hittar nog rätt skiva i skivhyllan och har fått igång den innan jag har fått något ljud den här vägen.

 

On 2023-03-22 at 19:46, AlfaGTV said:

Jag ser JRiver som en app från en annan tid, då Computer Audio verkligen gjorde sitt intåg

Ja, det är nog min uppfattning också, för mig var JRiver steget efter WinAmp.

 

-------

 

Nu har jag testat med att köra fiber mellan Switch1 och Switch4, visst påverkar det (kanske), men absolut inte i den utsträckningen som jag hade hoppats på.
Prylarna jag lånade var två TP-Link MC100CM

TP-Link MC100CMoch en 25 m rulle med färdigkontakterad SC-fiber.     RS PRO SC to SC Duplex Multi Mode OM1 Fibre Optic Cable, 62.5/125μm, Orange, 25m, 7388506


Det finns troligtvis bättre/roligare saker att bränna krutet på och det här steget väntar jag med till den dagen då det kanske känns mer motiverat.

 

Jag har även fått låna hem en annan leksak.
English Electric 8Switch
en English Electric 8Switch

Denna ersatte Switch4 i min bild ovan och jag började att testa med den kabel som jag normalt använder från Swich1.
Det lät som innan. Visst påverkar den kanske något, men definitivt inte i den utsträckningen som jag hade förväntat mig.

(Nätdelen är betydligt tystare än den som tillhör Cisco SG250-08, här behövs inget förgående filter)


Jag lossade alla andra enheter från switchen så att enbart RoPieeeXL satt kvar, samma resultat som med min Cisco SG250-08, kanske en mikroskopisk skillnad.

Nu återstod bara att testa med att mata EE8 via fiber från Switch1, tyvärr blev det ingen större skillnad nu heller.

 

Mitt i alltihop så började telefonen att plinga, en disk i NAS1 hade lagt av. Det är en RAID5 med fyra diskar och jag måste ersätta den trasiga disken innan jag fortsätter.

 

Sammanfattning:
Varken galvanisk avskiljning eller en "bättre" switch gjorde några större förbättringar. 
(Valet av nätaggregat till RoPieeeXL eller val av USB-kabel mellan RoPieeeXL och DAC gör faktiskt en betydligt större skillnad.)

Slutsats:
Antingen blir det inte så mycket bättre än så här med min DAC och i min anläggning, eller så finns det ett "fel" någonstans i systemet som maskerar mina "tweaks".

 

Det fasta kablaget är vanlig Belkin Cat6 UTP och patchkablarna är en blandad kompott med Cat6 UTP av osexig kontorsmodell.
Kan patchkablarna utgöra en så stor flaskhals?
 

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Peo said:

Kan patchkablarna utgöra en så stor flaskhals?

Nej, jag tror inte det, och jag är inte helt säker på att du kommer så mycket längre än du redan gjort. 

Finns det anledning att lägga pengar på audiofil-kablage i det här läget? Jo, visst finns det skillnader att hitta, både på USB och Ethernet-sidan.

Men är det där man hittar "lägst hängande frukt"? Är det DAC'en som begränsar? Hmmmm, jag har ju samma DAC själv, så där är jag väl kanske inte den mest lämpade att bedöma, men visst finns det DACar som låter bättre. Men det kostar! 

Är det transporten som inte ger rätt förutsättningar? Ja, helt krasst så är väl en Pi4 inte TOTL direkt, men även här blir det dyrt om man vill ha något som markant förändrar spelplanen.

 

Kort sagt, jag tror det beror på ambitionen, går det att skapa en digital avspelning som du uppfattar som lika välljudande som dina analoga källor?

Jo, det gör det, men är du beredd att budgetera på ett liknande sätt för det digitala? Om inte, så kommer man ju rätt långt med en rimlig budget också.

 

En eloge ska du givetvis ha, som ändå laborerat och trilskats så pass! 😀 Det finns ju så h-vetiskt många parametrar att skruva på, nästan som vid skivspelning! 😅

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...