Jump to content

Peo's prylar


Peo

Recommended Posts

Nu har det gått ytterligare några månader av mer eller mindre isolering sen jag senast skrev något här och situationen för min del är är väl i stort sätt oförändrad
Inga nya hifi-prylar i tankarna (jag sitter fortfarande nöjd), inga upphetsande apparattester (bara några olika kablar som snabbt returnerades, d.v.s. att jag sitter nöjd även där) och inget nytt akustikfix. 
Det positiva är att det blir lite mer tid över till musiken. Jag fortsätter flitigt att botanisera i min skivsamling och jag har antagligen att göra i resten av mitt liv innan jag har spelat igenom alla gamla vax som lockar, men en del av de gamla skivorna behöver tvättas och det är därför som jag stör.

 

Det lutar åt att försöka hitta en ny och smidigare skivtvätt än min Hannl Flüsterbär och det ska förhoppningsvis bli min sista tvätt.
image.png
Det är definitivt inget fel på min befintliga skivtvätt, tvärtom, det är den bästa konventionella vakuum-skivtvätt som jag har ägt, men jag suktar efter ett smidigare och mer automatiskt handhavande. "Gubben" har blivit lite bekväm med åren.

 

Jag har lånat en Audiodesk av en kompis för att testa om en ultraljudstvätt är rätt väg att gå. 
Vissa saker gillar jag, men som helhet föll inte konceptet mig riktigt i smaken. Med tanke på prislappen blev jag inte speciellt imponerad av slutresultatet och jag misstänker att det är själva torkprocessen som inte håller måttet.
Den lämnar nämligen rester kvar i spåret efter en tvätt. 

Det ska tilläggas att tvätten är i stort sätt helt ny, ägaren hade inte tvättat mer än 8-10 skivor med den.

Jag har kört Audiodesk-tvätten med den medföljande "Cleaning fluid",

image.png

med Nessie Vinyl in  och med L'Art du Son och jag använder milliQ-vatten (destvatten som renats ytterligare). Inte för att jag tror att det behövs så extremt rent vatten, utan för att jag har smidig tillgång till det. Jag har tidigare provat med Kemetyl T-vatten vid något tillfälle, men jag märkte ingen skillnad mot milliQ.

 

Knäppar och knaster har förvisso minskar påtagligt efter en runda i Audiodesk jämfört med innan, men det har istället tillkommit ett litet svagt, men ack så irriterande bakgrundsljud, inte på alla skivor, men tillräckligt ofta för att vara ett problem. Det är svårt att beskriva ljudet, men tänk dig att någon drar en pulka långsamt på torr asfalt. 

De flesta hade antagligen inte brytt sig, eller kanske inte ens hört det, men så är det tyvärr inte för mig. Jag bryr mig, det ligger i min natur och även om det inte hörs när musiken spelar så är det ett fel och då vill jag givetvis försöka hitta orsaken.

Det är nog inte oljudet i sig som stör mig mest, vinyl är ju sällan helt tyst, utan snarare det faktum att rengöringsprocessen inte fungerar tillfredsställande.

Avbryter jag Audiodesk innan torkning och istället går vidare med en "avsugning" i min Flüsterbär så blir faktiskt skivorna tystare, t.o.m. märkbart tystare än vad jag tidigare har lyckats uppnå med min befintliga tvätt. 

Audiodesk bearbetar alltså smutsen i spåren riktigt effektivt och vissa skivor som Flüsterbär har gått bet på (trots upprepade tvättar med olika medel), har blivit betydligt renare efter en runda med ultraljud, men den städar tyvärr inte upp efter sig.


Jag kan ju som sagt suga bort "badvattnet" med min Flüsterbär och därmed få en tystare skiva, men detta förfarande gör ju inte processen smidigare och mer automatisk precis och jag ska ju inte behöva ha två tvättar.

Önskemålet är alltså en hyfsat automatisk maskin, med ultraljud och som avlägsnar smutsvattnet från skivan istället för att låta det torka in. 

Jag har sonderat terrängen men hittar bara ultraljusdtvättar som förlitar sig på passiv självtorkning eller torkning med fläkt.
Är det någon som har ett tips?

Degritter, KLAudio och Kirmuss m.m.  jobbar väl alla enligt samma tork-koncept som Audiodesk och jag misstänker därför att de också går bort. Jag har inte testat någon av dem, så jag vet inte, men jag har svårt att se hur de skulle kunna skilja sig radikalt från Audiodesk i just den här (tork)frågan. 
 

****

 

Projekt mätning/loggning av nätspänningens "små hyss" pågår fortfarande och jag börjar hitta en del riktigt intressanta korrelationer mellan mätresultaten och vad jag hör, d.v.s. "orsak och verkan", men jag måste ha betydligt mer kött på benen innan jag går ut med mina resultat.

On 2021-01-05 at 17:38, Ranefjord said:

Har man sagt A, måste man säga... :grinsmilingeyes: ...med tiden i alla fall.

Du får nog vänta ett bra tag till, jag har lärt mig att inte avslöja mina egna teorier publikt om jag inte har helt vattentäta och vetenskapligt godtagbara bevis att luta mig emot. Jag har gjort det misstaget och gör inte om det.

 

****

 

Den digital delen av anläggning har faktiskt genomgått en "liten" förändring. 
Media-PC'n har havererat igen (efter den sista uppdateringen funkar den inte alls),

image.png

och därför kunde inte frugan spela sin Web-radio längre. 
Jag orkar inte installera om Windows + drivrutiner + alla inställningar + alla program en gång till, det räcker nu, så kul är det inte.

Den har förpassats till elektronikskroten och lösningen var enkel.
En liten Raspberry Pi med mjukvaran Volumio ansluten till min Wadia DAC via USB, så var det problemet löst och inte f_n låter det sämre än innan, åtminstone inte enligt frugan.
image.png
Kul att man kan fixa sig en tillräckligt bra radio-streamer för småpengar och som även är så liten att den går att gömma undan.


Valet av radiokanaler gör hon med en hederlig gammal mekanisk knappsats och hon behöver därför varken dator, mobil eller padda för att byta kanal. Hon är mycket nöjd med min lösning.

image.png
Någon dag när humöret är på topp ska jag testa hur den här lösningen låter med fil-musik också. 
Jag ställer inga stora krav på fil-spelning eftersom jag aldrig lyssnar aktivt på det och det används bara som bakgrundsmusik vid de ytterst få tillfällen då jag vill ha det. Förhoppningen är ändå att det inte låter märkbart sämre än vad J.River på den kraschade Windowsdatorn gjorde och klarar pi-konceptet det relativt lågt ställda kravet så räcker det gott till mina behov.
Ni som har följt min tråd har nog redan förstått att fil-spelning inte värderas speciellt högt hos mig, i bästa fall kan det nog klassas som "nice to have", men definitivt inte högre än så. Det är alltså bara ett komplement och inte ett alternativ avsett för för lyssning, därav mina låga krav.

Det finns säkert bättre mjukvaror till en Raspberry Pi än Volumio, men det var den första jag hittade som täckte upp de önskade funktionerna och då blev det den.
Har någon ett tips på ett bättre alternativ än Volumio, så är jag givetvis intresserad.

 

När jag ändå är inne på Raspberry-spåret.

Är det någon här som erfarenheter av att köra ".Net WinForms"-baserade applikationer på en Raspberry Pi?

 

/PEO

 

 

 

Ps. (detta avsnitt tillkom efter korrekturläsning av ovanstående text)

Jag har ju noterat att vissa individer har tendenser att "mulna till" om man inte helhjärtat och okritiskt faller in i lovsången över fil-musikens förträfflighet och med tanke på att min formulering ovan antagligen kommer att tolkas av dessa som att jag sågar fil-spelning jäms med fotknölarna, så känner jag att det nog är lika bra att göra ett förtydligande (för att förhoppningsvis slippa få det drevet efter mig).

Jag "dissar" absolut inte fil-spelning som signalkälla på grund av att att det nödvändigtvis skulle låta sämre än något annat, i den frågan har jag inte några relevanta synpunkter.

Jag har förvisso alltid upplevt att den digitala avspelningen i allmänhet och fil-spelningen i synnerhet har varit rejält akterseglad av vinylen i min anläggning, men det beror antagligen bara på att jag aldrig har prioriterad den digitala delen och jag har heller inte givit dagens filspelningteknik en ärlig chans att visa vad det duger till. Jag ser väl egentligen inget skäl till att det skulle låta annorlunda än CD, krångligare men troligtvis inte sämre.

 

Nej, anledningen till min något svala inställning är alltså inte ljudkvalitén, utan främst för att jag inte gillar handhavandet och inte minst att jag har en allmänt avog inställning till att vara beroende av en dator*  för att kunna lyssna på min musik.

Att "fnatta" på en telefon eller på en klösbräda istället för att handskas med ett fysiskt media är helt enkelt inte min grej, tolka mig nu inte som dator/teknikfientlig, för det är jag inte, men var sak har sin plats i mitt liv.

 

(*) Med dator menar jag hela konceptet: Dator/streamer, återkommande uppdateringar som kan bråka, ändlösa inställningsmenyer att navigera i, regelbunden system/fil-backup för att inte förlora all musik vid ett haveri, nätverket inkl. switchar (det räcker tydligen inte med en längre) kräver tydligen en helt ny approach, lagring (läs diskar/NAS), mjukvaror typ. dlna-server, verktyg för fil-administration och självklart användargränssnittet på mobil/padda som ju också alltid måste fungera o.s.v. (Listan med "burkar", mjukvaror och tjänster som är mer eller mindre nödvändiga för att överhuvudtaget få något (vettigt) ljud ur högtalarna med den här tekniken är ju närmast ändlös och tillgängligheten är tyvärr långt ifrån 100%, enligt mina erfarenheter.)

 

Jag är definitivt inte rädd för den här tekniken (snarare mätt på den), jag lever i den, och med den hela tiden och när den jävlas med mig så sätter jag mig ofta och lyssnar på musik en stund för att rensa skallen.

Musiken är för mig en behövlig och oerhört viktig paus från just den här tekniken, en helig frizon med andra ord, och jag vill definitivt inte addera ännu mer skärmtid och strulande teknik bara för att kunna lyssna på musik, för strular gör det.

Jag har läst flera trådar (bl.a. här på Euphonia) som handlar om fil-spelning/streaming under flera år och jag har blivit ordentligt avskräckt och allt mer "anti" ju mer jag läser. Det är ju nästan på gränsen till att behöva anställa en systemtekniker för att få någon tid över till att lyssna på musik (kanske ett lite väl kryddat uttalande, men...).:winking:

 

(när systemet "ligger nere" är det tur att jag fortfarande har möjlighet att avnjuta ett fysiskt media)

ds.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Peo said:

Jag har läst flera trådar (bl.a. här på Euphonia) som handlar om fil-spelning/streaming under flera år och jag har blivit ordentligt avskräckt och allt mer "anti" ju mer jag läser. Det är ju nästan på gränsen till att behöva anställa en systemtekniker för att få någon tid över till att lyssna på musik (kanske ett lite väl kryddat uttalande, men...).

Jag har lite av samma uppfattning när det kommer till streaming. Man ska vara väldigt intresserad av att mecka runt med tekniken för att man ska tycka att det är roligt. Jag är mer än bekväm av mig och vill att det ska funka varje gång man trycker på play. Och därför har jag lite av samma uppfattning om vinyl. Enda skillnaden att det då är ett ständigt mekande med fysiska prylar istället.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, triomio said:

Och därför har jag lite av samma uppfattning om vinyl. Enda skillnaden att det då är ett ständigt mekande med fysiska prylar istället.

En välbyggd skivspelare som står stabilt är i det närmaste "fit and forget" (vissa typer av tonarmar och vissa flytande verk undantagna).

Jag har inte rört en skruv på min skivspelare sen jag bytte kabel till min tonarm och det är minst 2 år sedan. Jag brukar ta för vana att kontrollera att den står i våg några gånger efter att den har flyttats, men sen rör jag inte den. Att den står i våg är grundförutsättningen för att allt ska funka. 

Överhäng, VTF, azimuth, VTA, zenith och antiskating ska inte ändra sig för att spelaren används, om de gör det sig ska man nog byta tonarm (eller spelare).

Gör men ett riktigt jobb från början så har man många års spelning utan att behöva bry sig om mer än att hålla nålen ren.

Jag brukar rengöra lagret och byta oljan var 5:e år och då samtidigt kolla status på remmen. Det brukar oftast vara dags för ett pickupbyte eller något liknande med den intervallen. Jag spelar ungefär 600 skivor om året och då blir det en ny pickup var 5:e år, 3000 skivor * 40 minuter = 2000 speltimmar.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Peo said:

En välbyggd skivspelare som står stabilt är i det närmaste "fit and forget" (vissa typer av tonarmar och vissa flytande verk undantagna).

Jag har inte rört en skruv på min skivspelare sen jag bytte kabel till min tonarm och det är minst 2 år sedan. Jag brukar ta för vana att kontrollera att den står i våg några gånger efter att den har flyttats, men sen rör jag inte den. Att den står i våg är grundförutsättningen för att allt ska funka. 

Överhäng, VTF, azimuth, VTA, zenith och antiskating ska inte ändra sig för att spelaren används, om de gör det sig ska man nog byta tonarm (eller spelare).

Gör men ett riktigt jobb från början så har man många års spelning utan att behöva bry sig om mer än att hålla nålen ren.

Jag brukar rengöra lagret och byta oljan var 5:e år och då samtidigt kolla status på remmen. Det brukar oftast vara dags för ett pickupbyte eller något liknande med den intervallen. Jag spelar ungefär 600 skivor om året och då blir det en ny pickup var 5:e år, 3000 skivor * 40 minuter = 2000 speltimmar.

Tack för din utförliga beskrivning av hur underhållsfri en bra spelare kan vara. Men man måste ändå borsta av skivan och puppan från damm vid varje skivbyte och tvätta skivorna lite då och då. Samt att man måste gå fram för att vända på skivan eller byta spår osv. Visst, det är normalt handhavande som många tycker är en trevlig ritual men jag tycker inte det är värt besväret. 

 

Edit:

Det var inte meningen att angripa olika medier på något sätt utan bara illustrera hur bekväm och ointresserad av teknik jag faktiskt är vid musiklyssning

 

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, triomio said:

Men man måste ändå borsta av skivan och puppan från damm vid varje skivbyte och tvätta skivorna lite då och då. Samt att man måste gå fram för att vända på skivan eller byta spår osv. Visst, det är normalt handhavande som många tycker är en trevlig ritual men jag tycker inte det är värt besväret. 

Ja, det manuella handhavandet kommer man inte undan, men för min del är den här rutinerna ungefär lika väl rotade som att torka sig och spola när man har varit på muggen, det är inget man tänker på och det går av bara farten. :grin:

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Peo said:

Ja, det manuella handhavandet kommer man inte undan, men för min del är den här rutinerna ungefär lika väl rotade som att torka sig och spola när man har varit på muggen, det är inget man tänker på och det går av bara farten. 

Du ska bara veta hur ofta jag glömmer att torka och spola :monkey-see-no-evil:

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Peo said:

Jag har ju noterat att vissa individer har tendenser att "mulna till" om man inte helhjärtat och okritiskt faller in i lovsången över fil-musikens förträfflighet

Om det är mig du syftar på så skulle det aldrig falla mig in att kritisera någon annans val av favoritkälla. Har det uppfattats som det så är det helt felaktigt framställt/tolkat! :unsure:

 

Jag har dock säkerligen bidragit till din känsla av ett teknik-orienterat angreppssätt för att spela filerna. Jag tycker ju den biten är intressant också, alltså val av mjukvaror och hårdvaror och olika sätt att transportera informationen etc. Det är dock en utmaning att förmedla på rätt nivå, för de som är nyfikna eller insatta.

 

Köper dock till 100% din "mättnad" på IT-tekniken och det är befriande att inte "behöva" använda en dator eller padda för att spela musik. Jag gillar ju även mina vinylspelare och njuter helhjärtat av den manuella rutinen med dessa. 

 

Jag tror för övrigt ditt val av Volumio för "pajen" är det klokaste, det är en stabil och väl beprövad distribution och den är dessutom en av de mest flexibla när det gäller möjlighet att knyta ihop fler källor. Det finns alternativ som t.ex. PiCore Player (LogitechMedia Server/Squeeze-baserat) men det är svårt att blunda för Roon-elefanten i det digitala rummet.

 

Jag har ingen erfarenhet av .Net WinForms dock, och därmed inget att bidra med i det sammanhanget.

 

Jag vill gärna fortsätta läsa om hur och om du löser din vinyl-hygien dock. Det är en tanke även hos mig, hur hittar jag en bra lösning som inte kräver så mycket manuellt skrubbande och också ger ett resultat som ligger nära det optimala? Min Okki gör ett toppenjobb, men det är lite störigt och tar en hel del tid i anspråk.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, triomio said:

Du ska bara veta hur ofta jag glömmer att torka och spola :monkey-see-no-evil:

:grin:

20 hours ago, AlfaGTV said:

Om det är mig du syftar på

Inte alls.

20 hours ago, AlfaGTV said:

Jag har dock säkerligen bidragit till din känsla av ett teknik-orienterat angreppssätt för att spela filerna.

Många bäckar små.....

Jag älskar att frossa i rolig/spännande teknik och har säkert bidragit till att skrämma många andra med mina idéer och mitt angreppssätt i andra frågor.

Det är (som jag skrev ovan) inte tekniken i sig som avskräcker mig, utan det faktum att tekniken som används är utanför vad jag vill ha i min anläggning.

20 hours ago, AlfaGTV said:

Det är dock en utmaning att förmedla på rätt nivå, för de som är nyfikna eller insatta.

Jag vet hur svårt det är och jag har lagt ner mina försök. Jag lyckas inte formulera mig på ett begripligt sätt och alla missförstånd och alla "ömma tår" (som jag av någon anledning alltid lyckas trampa på) gör att det inte är roligt längre. Det kostar för mycket energi att rätta till alla "fel".

20 hours ago, AlfaGTV said:

Köper dock till 100% din "mättnad" på IT-tekniken och det är befriande att inte "behöva" använda en dator eller padda för att spela musik.

Mitt jobbe innebär i runda slängar 25-30 datortimmar i veckan och mina privata intressen (förutom hifi) lägger till ytterligare minst 15-20 timmar, det räcker gott och väl.

Jag försöker hålla Hifi'n som en datorfri zon och jag vill att det ska vara precis som @triomio skriver.....

On 2021-03-28 at 15:04, triomio said:

vill att det ska funka varje gång man trycker på play

Det är av den anledningen som min anläggning ser ut som den gör. Inga datorer, inga rör och en stridsvagn förklädd till skivspelare.

20 hours ago, AlfaGTV said:

Jag tror för övrigt ditt val av Volumio för "pajen" är det klokaste, det är en stabil och väl beprövad distribution

Tack, ja den verkar otroligt stabil. Jag valde den främst för att man har implementerat ett välutvecklat "REST API" som t.ex. möjliggjorde frugans kanalväljare och en hyfsat bra integration i mitt HomeAssistant.

 

20 hours ago, AlfaGTV said:

Jag vill gärna fortsätta läsa om hur och om du löser din vinyl-hygien dock. Det är en tanke även hos mig, hur hittar jag en bra lösning som inte kräver så mycket manuellt skrubbande och också ger ett resultat som ligger nära det optimala? Min Okki gör ett toppenjobb, men det är lite störigt och tar en hel del tid i anspråk.

Hittar jag en tillfredsställande lösning så hör jag av mig. Vi verkar ha samma önskemål.
 

19 hours ago, calle_jr said:

:thumbsup::grin::thumbsup:

Gillade du den?

Välja kanal med en fysisk knapp är ju lite "old school".

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, calle_jr said:

Kan man få en med denna fingertavla?

O ja, det går bra, det är inte svårare att lösa än med en knappsats och framförallt blir det häftigare.

Undrar om/var man kan hitta den gamla kromade modellen som inte är inbyggd i telefonen.

image.png

Tack för tipset.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, calle_jr said:

Kan man få en med denna fingertavla?

@calle_jrJag gick igång på din idé och modifierade programmet i går kväll, det fungerar perfekt. En liten optimering av tiden från det att "petmojen" har stannat till det att den lilla "datorn" som läser av pulserna skickar kommandot vidare till Volumio behöver fixas, annars är det klart. Jag har två gamla "Dialog"-telefoner, men skivans returhastighet skiljer ganska mycket på dem, en liten programrutin för att lära sig hur fort den pulsar är nog allt som behövs.

Det ligger 9 favoritkanaler inlagda i systemet (motsvaras då logiskt av 1-9 på petmojen) och slå man 0:an så stänger man av.

Ett enkelt och logiskt användargränssnitt kan inte överskattas.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag fått tummarna ur .... och testat min lilla Raspberry Pi + Volumio som filspelare.

Pajen skickar som tidigare signalen via USB till min DAC (Wadia 121).

Eftersom jag har ett begränsat ljudminne och att det säkert var minst 4 månader sen sist jag spelade fil-musik, så det finns inte en chans i h __e att jag ska kunna avgöra om det blev sämre/bättre än via J.River på den gamla Windowsdatorn genom att bara lyssna på den. Jag måste jämföramed något.

När jag testade DAC:ar för 10-15 år sedan använde jag oftast CD-spelaren som referens och så fick det bli även nu. Jag har ett hyfsat bestående minne av skillnaden mellan CD och fil-spelning via DAC. Ingångarna för CD resp. DAC är nivåkalibrerade inom 0,2 dB.

 

Del 1:
Jag började med att ladda CD-spelaren med Tracy Chapman's 1:a platta och pajen med motsvarande filer som rippats från samma skiva. (med EAC)
Hur ska man förresten poängsätta en sådan här jämförelse?
Jag gav CD'n en 7:a på en 0-10 skala och tänkte att om pajen når upp till CD-nivå, så får den också en 7:a, men skulle den låta bättre så
finns det några högre poäng att ge. Det är alltså en relativ poängsättning, inte en absolut.
Jag startade båda samtidigt och växlade ingång mellan CD och paj emellanåt. 

Det finns inte ens ett uns av tvekan om vad som är vad, pajen brister på samtliga kända parametrar (och troligtvis en hel del okända också), men det lät faktiskt ändå bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag blev positivt överraskad. En liten släng av nocebo kanske?


Det blev en hel del CD och motsvarande filer (givetvis rippade från samma skivor) och i vissa lägen var jag faktiskt uppe på betyget +5 jämfört med CD'ns 7:a. Råkade det vara en riktigt välljudande CD så var skillnaden ganska stor (låga poäng), men på t.ex. Aerosmith - "Toys in the attic" var skillnaden betydligt mindre, därav den höga poängen. På den 10 gradiga skalan fick pajen snittbetyget 3,2. 
Det här täcker ju faktiskt mina behov och nu behöver jag varken köpa en PC eller någon av alla dessa burkar med kort "bäst före" datum för att fixa lite "städmusik". 

 

Del 2:
Jag vet sedan tidigare hur mycket kvalitén på matningsspänningen kan påverka våra apparater och framför allt då om apparaten har extern DC- matning, så därför bytte jag ut Raspberryn's "standardbula" (ett switchat 5V/3A -aggregat för omkring en hundring) mot ett hembyggt transformatorbaserat spännings-aggregat på 300VA.

image.png

(Pajen och originalbulan ligger ovanpå)

Utspänningen är först reglerad till 12,6 V, sedan till 6,3 V alternativt till 5 V. Det är en rejält tung, klumpig och extremt ful sak, men den har gjort ett gott jobb på lab-bänken under många år som "glöddrivare".

 

Nu snackar vi, det gjorde verkligen susen.

Det låter fortfarande långt ifrån vad CD-spelaren presterar, men jag vet också sen tidigare att DACen har en del övrigt att önska i den jämförelsen. Hur stor skillnaden mellan en PC med J.River och en Raspberry pi med Volumio är med den befintliga DACen, kan jag inte svara på, men jag tvivlar på att den är häpnadsväckande stor.

För att stilla min nyfikenhet och för att inte ge Raspberry Pi + Volumio + fil-musik ett oförtjänt dåligt rykte så tog jag S/PDIF-signalen från CD- spelaren och anslöt även den till DACen.
När jag nu jämför CD'n med pajen (båda via DACen) är inte skillnaden alls stor, det är nog DACen som är flaskhalsen här.


Slutsats:
Ska jag nå upp till CD-spelarens nivå (eller helst högre) krävs det bevisligen en ny DAC av högre dignitet, men jag tänker varken lägga ner någon energi,
tid eller några pengar på det i dagsläget. Jag har absolut inget behov av det.

Bara det faktum att jag slipper köpa och hålla liv i ytterligare en Windows-PC (inkl. mjukvaror) gör mig närmast berusad av lycka.
Jag ska bara bygga ett mindre och smidigare nätaggregat till pajen och sedan har jag en fullt acceptabel fil-spelare och får även pengar över till en ny skivtvätt. 
Volumio's gränssnitt är förvisso ingen höjdare, men jag ska nog lära mig att hitta och få igång det jag vill spela ändå. Det handlar oftast bara om att köa några album.
 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Peo said:

Bara det faktum att jag slipper köpa och hålla liv i ytterligare en Windows-PC (inkl. mjukvaror) gör mig närmast berusad av lycka.

 

 

Jag kan relatera =). Hittade en gammal Sony Vaio i gömmorna med Win7 installerat. En Intel atom 1.66'a med 1g ram. Herre gud vilket klister. Installerade OpenBSD istället. Full speed ahead!

 

För övrigt har jag bestämt mig för en PC-fri hifizon. Köper fortfarande CD-skivor. Har aldrig varit billigare än nu (beggat).

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Peo said:

Pajen och originalbulan ligger ovanpå)

Hehehe! Det var en rejäl nätdel till den lille pajen! :D 

 

Visst kommer man förvånansvärt långt för några hundralappar? Lagrade du dina rippar på USB-sticka, eller flyttade in dem till microSD-kortet innan avspelning?

Jag tror personligen du kommer lessna på Volumio, och förkasta lösningen på grund av detta. Det finns riktigt vettiga MPD-baserade kontroll-appar för telefoner och paddor som gör urval och kontroll av uppspelning enklare. Ett tydligt exempel torde vara Bubble.

Volumio har ju dock fördelen att vara tillgängligt via vilket webbinterfejs som helst på nätet..

 

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, Ranefjord said:

För övrigt har jag bestämt mig för en PC-fri hifizon.

Jag med och hade det bara varit praktiskt genomförbart så hade jag nog drivit det till sin spets med en helt dator-fri hifizon.

 

40 minutes ago, AlfaGTV said:

Hehehe! Det var en rejäl nätdel till den lille pajen! :D 

Lite overkill kanske, det behövs knappast 5V/30A för att driva en paj. Jag tänkte bygga en 5V/5A nätdel, det borde räcka gott.

40 minutes ago, AlfaGTV said:

Lagrade du dina rippar på USB-sticka, eller flyttade in dem till microSD-kortet innan avspelning?

Jag har testat både via USB-sticka och extern USB-disk (men inte via SD), det funkar bra, men jag har mest kört via ethernet från min NAS. Jag tycker nog att nätverkslösningen låter bäst, men det kan bara vara inbillning också.

40 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag tror personligen du kommer lessna på Volumio, och förkasta lösningen på grund av detta.

Det finns nog stor risk för det, det har skett ett otal gånger tidigare med alla andra spelare och det är just handhavandet som gör att jag inte använder och därmed heller inte satsar på fil-spelning, istället för att fortsätta med CD. 

Jag har testat med bl.a. J.River, MediaMonkey, Foobar2000, MusicBee och två av mina kompisar använder Roon, men jag gillar helt enkelt inte något av de koncepten. Det är väl det där man säger om gamla hundar, men samtidigt har jag inte svårt att tillgodogöra mig och t.o.m. anamma annan liknande teknik, jag styr t.ex. i stort sätt hela hushållet från en padda (om jag vill).

40 minutes ago, AlfaGTV said:

Volumio har ju dock fördelen att vara tillgängligt via vilket webbinterfejs som helst på nätet

Ja, det är en stor fördel för mig, men den största fördelen är deras relativt välutvecklade API som ger mig möjlighet att enkelt styra den från t.ex. HomeAssistant, eller som i mitt fall från en gammal "petmoj".

Som det ser ut idag har jag inget behov av ett avancerat gränssnitt där man kan söka/filtrera kors och tvärs, jag är helt nöjd om jag hittar önskad skiva och kan lägga till den i en befintlig kö.

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Peo said:

Jag med och hade det bara varit praktiskt genomförbart så hade jag nog drivit det till sin spets med en helt dator-fri hifizon.

 

 

Det knepiga är väl var man drar gränsen för vad som är en dator. Har två nintendo spelkonsoler kopplade till stereon, ett WiiU och en Switch. Räknas det? :sunglasses:

 

 

...och hur är det med min Oppo 103. Den lär väl ha någon sorts CPU, RAM, lagringsmedia, mjukvara och input/output-enheter. Dator? :openmouth:

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-03 at 09:35, Peo said:

Jag ska bara bygga ett mindre och smidigare nätaggregat till pajen

Nu är jag klar med nätdelen.
Det blev ett enkelt skolboksbygge med en 230/6,3V transformator på 28VA, fyra dioder för likriktning, 2 x 6800uF glättring med ett par småkondingar parallellt och en 5A spänningsregulator (LM138) med tillhörande kringkomponenter. Allt jag behövde fanns i "bra o ha"-lådan.

Det blev betydligt bättre än med originalbulan, men inte riktigt lika bra som med lab-aggregatet. 
Just nu orkar jag inte bry mig om varför, skillnaden är alldeles för liten och det är "good enough", som det är.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-07 at 15:57, Peo said:

Just nu orkar jag inte bry mig om varför, skillnaden är alldeles för liten och det är "good enough", som det är.

Det var korkat att skriva så, jag borde vetat bättre. 

Jag kunde självklart inte riktigt släppa det här fenomenet, men det är inte den ljudmässiga delen som stör mig, det är den tekniska. Varför blev det sämre?

Den nya nätdelen borde inte vara sämre, utan snarare bättre än mitt gamla LAB-aggregat.

Av en ren slump mätte jag utspänningen från LAB-aggregatet och den visade sig vara 5,24 V istället för 5,00 V.

Jag hade ställt in utspänningen till 5 V utifrån det visarinstrument som sitter på fronten och sedan funderade jag inte mer på det. Den nya nätdelen är noggrant justerat till 5,00 V med digital multimeter.

Kan verkligen ynka 0,24 V orsaka skillnaden?

Enkelt att kolla, jag sänkte spänningen från LAB-aggregatet till 5,00 V och testade.

Nu hör jag ingen skillnad alls mellan LAB-aggregatet och den nya nätdelen, men för att verifiera höjde jag spänningen till 5,24 V på den nya nätdelen och nu var skillnaden där igen, fast på andra hållet.

Någonting i pajen's interna spänningsreglering påverkas tydligen av matningsspänningens storlek, men jag vet inte vad och tänker inte fördjupa mig i det heller.

Blir det då ännu bättre med 5,3 V?

Svar: Nej, ingen skillnad (i min anläggning).

Någonstans mellan 5,15 och 5,20 V händer något och just nu är jag helt nöjd med att ha konstaterat det och därmed även hittat orsaken till varför det hördes en liten skillnad mellan LAB-aggregatet och den nya nätdelen.

Jag kan inte hitta något på nätet som antyder att någon annan har upplevt samma "problem", kanske är det bara så att min paj har en defekt spänningsreglering, eller så är det ingen som har jämfört nätdelar på det här viset.

Jag har svårt att förstå varför det skulle spela någon roll, pajen jobbar på utan synbara exekveringsproblem och det enda den ska göra är ju att ta emot data över ethernet, paketera om den och skicka ut den via USB. Min enda teori är att en för låg matningsspänning orsakar en instabil spänning internt som i sin tur fortplantar sig vidare som en störning och kan det vara en ljudmässig skillnad på olika USB-kablar, ethernetkablar eller switchar, så kan väl matningsspänningen ställa till med oreda också.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-03-28 at 14:19, Peo said:

Knäppar och knaster har förvisso minskar påtagligt efter en runda i Audiodesk jämfört med innan, men det har istället tillkommit ett litet svagt, men ack så irriterande bakgrundsljud, inte på alla skivor, men tillräckligt ofta för att vara ett problem. Det är svårt att beskriva ljudet, men tänk dig att någon drar en pulka långsamt på torr asfalt. 

De flesta hade antagligen inte brytt sig, eller kanske inte ens hört det, men så är det tyvärr inte för mig. Jag bryr mig, det ligger i min natur och även om det inte hörs när musiken spelar så är det ett fel och då vill jag givetvis försöka hitta orsaken.

Det är nog inte oljudet i sig som stör mig mest, vinyl är ju sällan helt tyst, utan snarare det faktum att rengöringsprocessen inte fungerar tillfredsställande.

Avbryter jag Audiodesk innan torkning och istället går vidare med en "avsugning" i min Flüsterbär så blir faktiskt skivorna tystare, t.o.m. märkbart tystare än vad jag tidigare har lyckats uppnå med min befintliga tvätt. 

Audiodesk bearbetar alltså smutsen i spåren riktigt effektivt och vissa skivor som Flüsterbär har gått bet på (trots upprepade tvättar med olika medel), har blivit betydligt renare efter en runda med ultraljud, men den städar tyvärr inte upp efter sig.


Jag kan ju som sagt suga bort "badvattnet" med min Flüsterbär och därmed få en tystare skiva, men detta förfarande gör ju inte processen smidigare och mer automatisk precis och jag ska ju inte behöva ha två tvättar.

Önskemålet är alltså en hyfsat automatisk maskin, med ultraljud och som avlägsnar smutsvattnet från skivan istället för att låta det torka in. 

Jag har sonderat terrängen men hittar bara ultraljusdtvättar som förlitar sig på passiv självtorkning eller torkning med fläkt.
Är det någon som har ett tips?

Degritter, KLAudio och Kirmuss m.m.  jobbar väl alla enligt samma tork-koncept som Audiodesk och jag misstänker därför att de också går bort. Jag har inte testat någon av dem, så jag vet inte, men jag har svårt att se hur de skulle kunna skilja sig radikalt från Audiodesk i just den här (tork)frågan. 

Jag har också märkt detta.

Har inte varit så systematisk i utvärdering utan bara tänkt att det skulle hjälpa med dubbla tvättar.

Om inte tvättvattnet är smutsigt och man låter LPn lufttorka en stund efter tvätt borde det försvinna.

 

Det är ingen enkel match att få en LP ren. Instämmer att kombinationen ultraljud, mekanisk tvätt, rätt tvättvätska och sugtorkning vore den optimala processen.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-10 at 11:28, Peo said:

en för låg matningsspänning orsakar en instabil spänning internt

Det här tyckte jag var lite spännande! Varför upplever du märkbar skillnad vid en matningsspänning som ligger knappt 5% över det nominella värdet? 

Man kan ju tycka att interna spänningsregulatorer borde jobba optimalt vid märkspänningen? (om det nu är sådant som påverkar)

Hursom, jag har ett par enkla spänningsstabbar från eBay som skall leverera 5V via en LT1038, kan det vara jämförbart med den du snoddeihop?

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, calle_jr said:

Om inte tvättvattnet är smutsigt och man låter LPn lufttorka en stund efter tvätt borde det försvinna.

Jag har testat att blöta en knasterfri skiva med rent milliQ-vatten och låta den självtorka, skivan var lika tyst efter den behandlingen.  Rent vatten tillför inget oljud.

Vad jag kan läsa mig till så verkar de flesta ultraljudstvättar inte filtrera bort smutsen från tvättvattnet under pågående tvätt och därför finns ju risken att man torkar in smutsigt badvatten på skivan.

Om jag granskar tvättvattnet som har sugits bort från min vakuumtvätt så ser jag tydligt att smutsen både består av sedimenterande partiklar (tyngre än vatten och som sjunker till botten) och floterande partiklar (lättare än vatten och som flyter på ytan. typ fett). Om man lyfter upp en tvättad skiva från ett bad kommer man troligtvis att smeta ut det floterande lagret över skivan. Har man en tvätt som torkar själv, typ Audidesk så tömmer den badet innan fläktarna startar och då kommer ju det floterande lagret att hamna på skivan och torkas där.

Det är inte raketforskning, häll upp lite vatten i diskbaljan, lägg i ett mynt och häll på ett tunt lager med matolja. Försök att ta upp myntet utan att det får olja på sig eller dra ur proppen så baljan töms. Myntet kommer att få olja på sig oavsett metod.

En ultraljudstvätt som som avleder och filtrerar ytvattnet under pågående tvättcykel är nog enda lösningen för att slippa att behöva suga bort resterna.

Hittills har jag bara hittat en ultraljudstvätt som gör så.

image.png

Sökningen pågår.

 

4 hours ago, AlfaGTV said:

Det här tyckte jag var lite spännande! Varför upplever du märkbar skillnad vid en matningsspänning som ligger knappt 5% över det nominella värdet?

Man kan ju tycka att interna spänningsregulatorer borde jobba optimalt vid märkspänningen? (om det nu är sådant som påverkar)

Jag har mina teorier, men så länge de inte är 100% verifierade så behåller jag dem för mig själv. Hittar jag "sanningen" så hör jag av mig.

 

4 hours ago, AlfaGTV said:

Hursom, jag har ett par enkla spänningsstabbar från eBay som skall leverera 5V via en LT1038, kan det vara jämförbart med den du snoddeihop?

LM138 och LT1038 är nog ganska jämförbara i både funktion och prestanda, förutom att LT1038 klarar dubbla strömmen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Det är två apparater/maskiner i hushållet som jag har förälskat mig i och som verkligen har förenklat min tillvaro. Den ena är robotdammsugaren

image.png

och det andra är min nya skivtvätt. Eftersom detta är ett hifi-forum så ska jag enbart hålla mig till den sistnämnda.
Efter en tid med många frågor adresserade till tillverkare, säljare och användare över hela världen blev det till slut en ultraljudstvätt, en Degritter.

image.png
Jag har inte för avsikt att skriva en recension, det har tillräckligt många andra redan gjort, men jag kan stämma in i deras lovsång.

Den är fantastiskt smidig att handha och den gör vad den ska.

 

När detta skrivs har jag tvättat 92 skivor och resultatet är över förväntan. 

image.png
Redan antalet tvättade skivor (92) skvallrar om hur smidigt den är, jag har totalt orkat tvätta 183 skivor med min vacuumtvätt på 8 år.
Stoppa i en skiva, tryck på knappen och nästa gång man går förbi är skivan klar.


Jag hade ju problem med att lufttorkade skivor hade högt bakgrundsljud (med en Audiodesk), det problemet har jag inte med denna tvätten. Den filtrerar kontinuerligt ytvattnet under tvättcykeln och jag har inte märkt att den lämnar något skit kvar på skivan.

Så här ser filtret ut efter 25 skivor.

image.png

Jag byter både filter och vatten efter 25 tvättar.


Då tillgången på milliQ-vatten snart försvinner (jag ämnar gå i pension) har jag har förberett mig och testat om det är någon skillnad på de olika vatten som jag kan tänkas användas sen.

 

Degritters manual säger följande:

image.png


Många tillverkare skriver "Destvatten" som rubrik på etiketten, men det betyder inte att det är destillerat vatten. Man har tydligen valt att kalla demineraliserat/avjoniserat vatten för destvatten, vilket definitivt inte ska förväxlas med "äkta" destillerat vatten.

 

"Destillerat vatten är vatten som genom destillation har gjorts mycket rent från lösta och uppslammade ämnen såsom metallsalter och mikroorganismer, som finns i vanligt, odestillerat vatten. Destillering innebär att vattnet kokas och övergår till ångfas varefter ångan kondenseras
ner i ett rent kärl."

 

"Demineraliserat vatten, även kallat avjoniserat vatten är vatten som har gått igenom ett par av jonbytarkolonner (Anjon, Katjon), så att alla positiva joner byts ut mot H3O+ (flera oxoniumjoner, om det var en jon med större laddning än +1) och alla negativa joner byts ut mot hydroxidjoner.
Eftersom det blir lika många oxoniumjoner som hydroxidjoner (det måste ju ha funnits lika många positiva som negativa laddningar från början) blir det bara vatten på slutet. Däremot kan till exempel socker eller etanol ta sig igenom kolonnerna, eftersom de inte är joner."

 

Demineraliserat vatten kan även skapas med en teknik som kallas omvänd osmos.


Det som av vissa tillverkare kallas för batterivatten är nästan alltid någon form av filtrerat/demineraliserat vatten och är avsett för blybatterier, ångstrykjärn, luftfuktare o.s.v., men duger det till skivtvätten?
Det är just det som jag ville veta.

Bara för att XX har sagt att det går bra med... så är inte jag övertygad. XX må (i det här fallet) vara tillverkare av skivtvättar eller av "rent vatten", jag litar inte på dem ändå. Jag ser/hör dagligen hur "proffsen" hasplar ur sig påståenden utan att ha full koll och att då helt okritiskt gå på deras linje kan i vissa fall vara helt förödande. Det är väl klart som f_n att tillverkaren av demineraliserat vatten påstår att det är lika bra som destillerat vatten, han vill ju sälja sin produkt och han tar inget ansvar för om jag skulle förstöra hela min skivsamling eller min skivtvätt.

 

De varianter av vatten som jag har jämfört är.

 

1. Referensen - milliQ-vatten från ett lokalt lab.

image.png

 

2. Apotekets "Vatten, Renat", Novelmedic - tillverkas genom mottryckssosmos (filtrering), inte destillation, vilket gör att produkten innehåller en viss mängd metalljoner. 149:00/5l (29:80/l)

image.png

 

3. Biltema's Batterivatten (Avjoniserat)  (16:90/l)

image.png

 

4. OKQ8 Batterivatten (Avjoniserat) (27:-/l)

image.png

 

5. Kemetyl T-Vatten (Avjoniserat) 39:-/4l (9:75/l)

image.png

 

6. Hornbach "Destillerat vatten", (men det är ren lögn, det är "bara" avjoniserat vatten). 29:-/5l (5:20/l)

image.png

 

7. Inet, Alphacool Ultra Pure Water 99:-/l.  Avjoniserat + osmos (avsett för vattenkylda datorer)

image.png

 

8. "Batterivatten" tillverkat av stadsvatten som filtrerats genom ett avjoniseringsfilter (Silex 1C). Vattnet filtrerades med ett flöde på 0,3 l/min

image.png

 

Jag har mätt pH och konduktivitet på samtliga vätskor, men inte hittat någon solklar korrelation mellan deras mätvärden och resultat och därför finns det ingen anledning att presentera dem.

 

Testen har gått till på följande vis.

Fyra droppar av det testade vattnet har droppats på en helt ren spegel och fått självtorka under en huv (dammskydd).

image.png

 

Spegeln undersöks sedan okulärt (med x10 lupp).

Nästa test är i ett skivspår och då har jag använt Analogue Productions Ultimate Test Record -  track B6 "Silent groove"

Även här var det fyra droppar (jämt fördelade) som fick självtorka under ett dammskydd.


Skivan spelades och RIAA-stegets utsignal gick vidare till ett digitalt minnesoscilloskop som registrerade medel och peak-värdet (100 kS/s).
Skivan tvättades med rent milliQ-vatten i Degrittern och sögs torr med min Hannl mellan varje kombattant.
Varje vatten har testats två gånger och i slumpmässig ordning för att eliminera några tveksamheter. Resultatet var förvånansvärt konsekvent.
För att ge en liten hint om skillnaderna så ger jag produkterna ett relativt betyg 0 - 5,0 där "vinnaren" får 5,0.

Föga överraskande vann milliQ-vatten (5,0).
Som god 2:a kom Alphacool Ultra Pure Water (4,8) .
Kemetyl T-Vatten (3,0)
Filtrerat stadsvatten (2,7)
Apotekets "Vatten, Renat" (2,0)
Hornbach "Destillerat vatten" (1,5)
Sämst var OKQ8 Batterivatten och Biltema's Batterivatten med betyget <0,5

 

Hur stor är då skillnaden mellan milliQ och Biltema's Batterivatten?
Jag skulle inte ens fundera på att använda något vatten med ett betyg under 2 till min tvätt.
Kemetyl T-Vatten efterlämnar inga synliga spår på spegeln, men oscilloskopet avslöjar ett något högre "noise"-värde än för milliQ. Jag behöver skruva upp volymen rejält för att höra det i lyssningsposition, men det behövdes definitivt inte på Hornbach "Destillerat vatten" eller OKQ8 och Biltema's Batterivatten. De lämnar både synbara och hörbara rester efter sig.
De fungerar säkert alldeles utmärkt som batterivatten eller till strykjärnet, men är inte tillräckligt bra för den här tillämpningen.

Med en vacuumtvätt är det nog OK, men inte vid själv/fläkt-torkning.

 

Alphacool Ultra Pure Water för 99:- / l är i stort sätt lika rent som labbets milliQ, men priset är ju helt galet. För min del lär det nog bli Kemetyl T-Vatten för 10:- litern. (under 8:- om man köper en 25l dunk). 

 

Det är synd att man som privatperson inte får äga en destillationapparat i det här landet, det hade nog varit det bästa alternativet annars.

 

Nu återstår bara att kontrollera om Kemetyl T-Vatten håller samma kvalitet flaska efter flaska. Det får tiden utvisa.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Peo said:

och det andra är min nya skivtvätt.

Har du provat att koppla in tvättmaskinen till ett High-End nätaggregat och med en Nordost Valhalla emellan?

Med dessa så bör antagligen en redan bra maskin tvätta renare än rent och göra att vinylen låter bättre än när den var ny!

Eller... :clownface::grin:

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Peo said:

När detta skrivs har jag tvättat 92 skivor och resultatet är över förväntan. 

:thumbsup:

 

 

Jag har märkt på mitt eget beteende att skivtvätten måste stå tillgänglig. Det tar emot att tvätta om den inte är enkelt laddbar.

 

 

4 hours ago, Peo said:

Det är synd att man som privatperson inte får äga en destillationapparat i det här landet, det hade nog varit det bästa alternativet annars.

Det är ju för en god sak. Risken är obefintlig sålänge du inte tillverkar mäsk.

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, calle_jr said:

Det är ju för en god sak. Risken är obefintlig sålänge du inte tillverkar mäsk.

Det är väl det alla säger att de bara destillerar sitt eget vatten:D

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, LPL said:

Det är väl det alla säger att de bara destillerar sitt eget vatten:D

:grin:

Jo, men med en skarp doft i bostaden.

 

Detta var lite ögonöppnare för mig.

Jag har alltid köpt vatten på macken eller typ Biltema i tron att det är destillerat om det står så.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...