Jump to content

Besök hos KR Audio Prag Del l


h00hbt

Recommended Posts

Hej alla

Jag var nyligen på besök hos KR Audio i Prag och tänker att ni kanske vill se hur de tillverkar rör.

01.jpg

I utkanten av Prags industriområde står relikerna från den jättelika elektronikproducenten TESLA, enorma fabriksbyggnader. Idag inhyser de ett flertal små företag och en del av dem har direkt koppling till vad som tillverkades en gång i tiden. KR Audio är ett sådant företag och tillverkar idag kanske de bästa av audio rör och förstärkare.

02.jpg

Välkomna till fabriken

03.jpg

På vägen upp för de gröna marmor trapporna påminns man av historiken, här i form av en TESLA arbetare på väggen.

04.jpg

Det här är det första rummet. I det här rummet tillverkas själva bottnarna till rören. I samma rum sammanfogas även rörbottnarna med rörkupan efter det att all inre elektronik monterats. Flera öppna gasol lågor brinner fritt och det är varmt i rummet. Man måste hela tiden vara uppmärksam när men rör sig i rummet så att man inte bränner sig. En ingenjör förflyttar sig mellan stationerna i rummet och utför olika moment i produktionen.

05.jpg

Just vid denna station pressas rörbottnens genomförningar.

06.jpg

Här ser vi en opressad rörbotten straxt före pressningen.

07.jpg

Pressningen....

08.jpg

In kommer fabrikens chefsingenjör Marek (till vänster), det är han som ska visa oss runt.

09.jpg

Nu går vi in till nästa rum. Det här är bla ett QC rum, quallity control, bilden kanske kommer lite tidigt i serien men det är i den ordningen vi gick runt. Rummet är även ett förvaringsrum för rör där de testas och matchas innan de skeppas ut. På vänster sida står den gämla testanläggningen och i det bortre högra hörnet syns den moderna, datorbaserade provaren.

10.jpg

Rör lagret.

11.jpg

Här har vi ett Marconi rör...utan sockel

12.jpg

Den gamla rörprovaren används fortfarande ibland vid speciellt knepiga tillfällen.

13.jpg

Här är den moderna datorbaserade provaren.

14.jpg

15.jpg

Väl inne i nästa rum befinner vi oss helt plötsligt mitt i produktionen igen. Här har vi ett rör som ännu inte uttömts på syre. Röret svetsas fast i ett annat glasrör som går vidare ner till en vakuumpumpanläggning. Röret utsätts för värme under denna process i en ugnsliknande maskin.

16.jpg

Rör nummer 2

17.jpg

Sådär ja, nu är de klara för vakuum och bakning.

18.jpg

Här ser man maskinerna och huven som dras ned då värme och vakuum processen sätts igång.

19.jpg

20.jpg

De här maskinerna kommer ifrån TESLAs gamla laboratorium och användes främst inom forskning. De lämpar sig mycket bra för småskalig rör tillverkning.

21.jpg

22.jpg

Det här ar vid sidan av en mekanisk vakuumpump en metod för att skapa vakuum i röret. Man destillerar syntetisk olja som skapar ett vakuum och är den del av processen som skapar "High vacuum" som just KR är känt för.

23.jpg

Här ser vi återstoden då rören bakats klart och är tömda på syre. Nästa steg är att aktivera "gettern" som i sin tur smälts på insidan av röret och ger den karakteristiska silver ytan. Tyvärr blev den bilden suddig så den utgår.

24.jpg

Vid sidan av vakuumbakpumpmaskinerna (fantastiskt ord) finns en station där man tillverkar gallren. Denna maskin är från 2.a världskriget och fungerar fortfarande perfekt.

25.jpg

Har har vi slutprodukten, galler.

Se mer i del ll...

Edited by h00hbt
Link to comment
Share on other sites

Del ll

26.jpg

Här till vänster av anodhögen ser vi några anoder som inte ytbehandlats ännu. Till vänster några som fått den svarta ytbehandlingen.

27.jpg

28.jpg

Detta är pressverktyget man använder för att pressa och forma anodplåten med.

29.jpg

Denna maskin används för att blanda kemikalierna som utgör ämnet man ytbehandlar anoderna med.

30.jpg

Vi befinner oss fortfarande i rummet för anodtillverkning. Längst bort i rummet finns stationen där alla rörets inre delar sammanfogas.

31.jpg

Jag kommer inte exakt ihåg hur många delar de olika rören består av men det är en imponerande mängd. Mitt på bordet står en miniatyr punktsvets som används för att "nita" ihop anodplåtarna, de består av 2 halvor. 

32.jpg

33.jpg

Jaha, då är det väl bara att sätta igång och producera då....

34.jpg

Lite sällskap för montören.

35.jpg

Detta är ett stycke högteknologisk industrimaskin att värma lunchen i, rördriven naturligtvis.

36.jpg

Förvaringsskåp för det som är färdigmonterat i väntan på att kapslas in i glasrören. De kan förvaras under längre tid under värme och om jag minns det rätt även svagt vakuum.

37.jpg

När elektroniken (anoder och galler) har sammanfogats och kapslats in i rören, tömts på syre samt fått sina "getters" aktiverade. Då är rören nästan färdiga. Det ska bara monteras socklar på dem. Detta görs i rummet där vakuumbakmaskinerna stod, brevid gallermaskinen, ni kommer väl ihåg :-) Ni ser bordet till höger.....

38.jpg

Här har vi några rör som ska få sina socklar.

39.jpg

I ett annat rum intill arbetar man med att klippa plåt för anoder samt div hantering av matriel. I detta rum finner vi ytterligare en klenod från svunna tider, ett inbrännings rack. Har bränner KR in rören i 24h före den slutliga testen och ev. matchningen.

40.jpg

Här har vi ett gäng KRT1610 rör som ska iväg någonstans till någon lycklig person.

41.jpg

Sista bilden är på Fru Eunice Kron (till höger) Och sambon!! som fick stå ut med denna visning av KR audio. Notera den fina väggprydnaden av en TESLA arbetare.

Det var fantastiskt roligt att få se fabriken och jag vill tacka KR för den tid och engagemang de tog i visningen av den. Jag imponerades av hanverkskunskapen hos de som arbetar där, kul att de håller traditionen vid liv. Jag förundras över att det fortfarande går att få ekonomi i verksamheten då det tar upp till 3 dagar att producera vissa av rören. Jag har inget ekonomiskt intresse av besöket utan är bara en rör intresserad audio nörd.

Edited by h00hbt
Link to comment
Share on other sites

Verkligen häftiga bilder! :mm::mm:

Hade ingen susning om hur hantverksmässigt tillverkningen är!

Precision i varje steg. Frågan är hur hög kassaktionsgraden är i denna process?

Slutester med mätningar måste kvalitetssortera i olika klasser?

Misstänker att grunden kan vara militära applikationer med höga krav på kvalitet och tillförlitlighet.

Tack för spännande inblick i industrihistoria med tidens tand synlig. Inga laboratorieingenjörer i rymddräkter precis.

Kul!

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag skrollade lite på Tesla och deras historia har varit tuff efter kommunismens fall. De hade monopol på all elektronikproduktion i dåvarande Tjeckoslovakien, men när de utsattes för global konkurrens så imploderade företaget där den senaste landvinningen var en diod som var 30 år gammal. Men det finns också positiva tecken även om verksamheten är betydligt mindre idag och i privata händer.

Ena fabriken i Litovel började tillverka skivspelare som idag heter Project. De har varit mycket framgångsrika. JJ Electronic är en annan som gör rör och förstärkaren JJ 322. Och sedan då KR naturligtvis.

Link to comment
Share on other sites

http://i17.photobucket.com/albums/b62/h00hbt/41.jpg

Sista bilden är på Fru Eunice Kron (till höger) Och sambon!! som fick stå ut med denna visning av KR audio. Notera den fina väggprydnaden av en TESLA arbetare.

Det måste ha varit ett spännande, intensivt besök och Fru Eunice Kron har faktiskt en Euphonia-pin som säkert är dold av kappan... :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Musicus

Enda en herlig reportage, som tidligere KR eier gleder det meg¨å se dette, visste at det var skikkelig handtverk, men det er godt å få det bekreftet ved en slik reportage, takker!! :app: ..

mvh

Edited by Musicus
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...