All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Bättre med maskrosblad än ingenting. Min fru har förbjudit mig att ge henne blommor som vissnar för att det slösar på naturens resurser. Hon vill antingen ha något ätbart eller en blomma i kruka som håller länge. Jag valde det billigaste alternativet och plockar en bunt maskrosblad dagligen när det är säsong för dem. Det är bara tvätta av dem och sätta på tallriken. Men det är viktigt att inte plocka de som finns nära bilvägar p.g.a. avgaserna som fastnar på dem. Jag plockar mina på en stor äng tills en stor gräsklippare kommer och kör över dem alla...tänk vad mycket mat som går till spillo! Här hemma är det ingen mat som kastas. En gång gjorde jag risgröt som smakade konstigt men jag visste inte varför. Jag sa till min fru hur äckligt det smakade, men hon sa att "vi kastar inget", så jag fortsatte äta. När det var dags för hennes måltid spottade hon ut maten och sa att jag brände gröten och det kunde vara farligt för hälsan, så det var ända gången vi kastade maten och jag fick göra ny gröt. Det är som att kasta tweaks i toan och det vill jag inte. Jag har inte gjort om samma misstag sen dess. Nu sitter jag alltid i köket när maten kokas. Ett bra tips är att använda lock och låta maten koka på eftervärme. Jag lämnar kastrullen på plattan i flera timmar efter jag stängt av värmen för att spara så mycket energi som möjligt.
 3. Today
 4. Jag tillhörde de som nonchalerade balanserat ända fram till för cirka 10 år sedan. Innan dess valde jag att tro på de som menar att RCA är bättre (som en generell sanning). När jag köpte VTL så var de full balanserade konstruktioner liksom min Aesthetix-CD. Jag provade enstaka balanserade kablar utan att direkt kunna påvisa några större skillnader. Jag blev rekommenderad att snöra ihop allt balanserat och då blev det ordentliga skillnader. Det blev tystare bakgrund, inte minst via phonodelen. Jag fick ut ca 6 dB starkare signal och det var nog den viktigaste skillnaden plus att en del "fnitter" försvann. Jag bytte mina Transparent RCA Ultra MM2 till Ultra XLR MM2. Senare har jag testat betydligt billigare XLR-kablar, bl a Tellurium och jag kan inte höra några som helst skillnader. Min slutsats är att det var rätt att byta till XLR men fel att köpa "dyrkabel". Tesen att det är mindre viktigt med vilken kabel man köper när det gäller XLR tror jag på. Det är den balanserade kopplingen som gör den stora skillnaden om man har prylar som är fullt balanserade. Det finns ju en del förstärkare som har XLR-kontakter men som inte är balanserade. Jag ägde förr BOW Technologies och när jag pratade med konstruktören så menade han att balanerade kablar inte tillförde något "men om jag skall kunna sälja till japanska audiofiler så är XLR-anslutningar ett måste".
 5. Det blir färre parametrar i ekvivalensschemat vid strömdrivning och därför borde det finnas fördelar med att använda det när man försöker förstå grunderna (tror jag). Jag ser direkt i ditt schema talspoleinduktansen och den påverkar strömmen genom spolen sekundärt vid spänningsdrivning. Här är en uppräkning av komponenter som finns vid spänningsdrivning men inte vid strömdrivning. The Serious Flaws of Voltage Drive
 6. Även om jag inte förstår exakt vad du skriver (det beror på att jag är dålig på el), så tror jag det är anledningen att många väljer impedansanalogi. Men Scan-Speaks krets är med spänningskälla och komponentvärdena är framtagna baserat på det: Källa Jag har lagt till min impedansberäkning i inlägget ovan.
 7. Jag hoppas verkligen du skämtar annars så visar du ett kvinnoförakt värdigt en Taliban!
 8. Amatören

  En ovanligt balanserad tråd - diskussion

  Men, Peo, jag håller fullständigt med att köra balanserat, det är "da shit" som ryssen säger! Konstigt att inte alla apparater i övre prisklasserna har helbalanserade lösningar...kanske för att sladdtillverkarna blir arbetslösa då alla börjar handla av Thomann och liknande!
 9. Amatören

  En ovanligt balanserad tråd - diskussion

  Yepp, korrekt! Det är så jag upplever attityden, korrekt! Det är när man ifrågasätter denna "generella sanning" som borsten reser sig på de troende! Precis Bebop! Musik/Hifi/Hembio ska vara ROLIGT! Här verkar det vara blodigt allvar! Speciellt om man råkar ifrågasätta mångdubbelt överprissatta sladdar och DAC-ar! Ex1: Strömkablar ska tydligen vara så stumma och krumma så man får ha apparaten halvvägs ut i rummet då möjliga böjningsradien på sladden är min. 1 meter! Känns det igen? Men den kostar 100kkr så då MÅSTE den vara bäst! Varför finns det inte vinklade kontakter på HighEnd-sladdar? Ex2: Ett försteg/förstärkare avsett för flerkanal kostar 100kkr. 2 år senare så kommer ett nytt ljud/bildformat som man bara MÅSTE ha! Plötsligt så är denna HighEndSuperDuper-apparat för 100kkr näst intill värdelös! Snacka om värdeminskning! (Jag själv stämmer bra in här!) Ex3: En DAC kostar 70kkr. För att den ska låta bra så måste den uppgraderas med en yttre strömförsörjning för minst lika mycket. Är detta vettigt? Själva DAC-chipset (hjärnan) kan man hitta för 10-15 spänn, kanske billigare ändå! Samma DAC-chip som i ovan DAC kan man hitta i en hembioförstärkare för kanske 20kkr, då med ett chips på varje kanal inkl. subbkanalerna. O.s.v.! Detta, mina vänner, är tydligen en mycket viktig del av denna hobby, den som har dyrast prylar när han dör, vinner!
 10. Det kommer in extra komponenter i strömkretsen när man driver med spänning, det blir liksom bara en sekundär styrning av rörelsen som påverkas av yttre faktorer. Eftersom de inte påverkar strömmen utan spänningen i en sådan krets uppstår nya faktorer som t.ex mot-emk och förändring av tonkurva pga induktans i spolen. Det är inte givet att alla element blir bättre med strömdrivning eftersom de kan ha lyckats optimera sekundärfaktorerna så att det blir något bra men för att förstå rörelse kontra insignal är nog strömkälla att föredra? När detta är klart kan man gå vidare och se hur rörelsen påverkas av drivimpedanser.
 11. Ja, men det är jag van vid. Det ingår i det lokala systemet för att beskriva membranet. Man hanterar det genom beräkningen av kn i mittersta figuren, givet att man får tag på data från tillverkaren. En annan lurighet är att ingen av ränderna på membranet (kopplingen mellan membran och spider samt membran och surround) kan utgöra referens. Det är förvisso inte heller oöverstigligt att hantera, men jag kan tänka mig att det sätter de grundläggande sambanden för strålning ur spel. Ja, helt klart. Men om vi nu skulle få till vad som händer med delningsfilter... så behöver man beskriva frekvensgången för en driver i hela sitt register. Det blir konstigt att anta att en driver har rak output i hela registret, tycker jag. Delningen och den naturliga avrullningen samverkar ju. Jag har egentligen inte kommit till högfrekvent beteende än. Där är minst ett par andra faktorer att ta hänsyn till Sant. Om impedanskurvan är rätt så är ganska säkert modellen av högtalaren rätt. Jag har ju helt snöat in på utstrålningen de senaste veckorna. Kanske måste back to basic Just nu är impedanskurvan inte helt rätt, så jag ska nog fortsätta felsöka i grundkretsen. Den blir mer rätt i teks simuleringar, men då har han använt strömkälla. Tack, Alfa.
 12. AlfaGTV

  Det ständiga sökandet

  Om jag ändå spekulerade i en DAC skulle jag titta två gånger på Vega G2 då den har streaming-möjlighet med bl.a. stöd för Roon. Den är inte lika avancerad transport som Aries och erbjuder en begränsad flora av anslutningar, men i ett Roon-ekosystem tror jag det är det mesta man behöver i en enda låda. Om man gillar hur den låter dvs!
 13. A/Wing.

  Det ständiga sökandet

  Det är en transport. Akkelis har för hemlåning
 14. CMB

  Det ständiga sökandet

  Googlade runt och läste lite om den och den låter lovande. Skall se om jag kan få hem en på test. Kör du transporten eller Vega med inbyggd Dac .
 15. Jag saknar förmågan att följa med i alla matematiskt beskrivna resonemang men kan inte undvika att imponeras av ambitionsnivån här! En eloge till @calle_jr i synnerhet och andra bidragsgivare i allmänhet! Och som ni vet, "även en blind höna..." så jag tackar för kunskapsspridningen!
 16. Kablar kan vara känsligt ämne även på Euphonia. Det gäller att lägga orden "rätt" och det finns också en märklig överkänslighet att blanda in kostnader i sammanhanget.
 17. Jag tror också att det är svårt att skapa en tillförlitlig modell av det. För att göra det ännu svårare är det i regel inte fråga om homogena material i konerna utan det är förstärkningar och dämpande material. Huvudregeln när man bygger högtalare med flera element är att inte använda dem utanför det området de jobbar någorlunda linjärt i. Bortsett från det är det förstås intressant att lära sig mer om utstrålad energi kontra insignal så jag fortsätter att följa dina tankar men har inte haft tid att tänka så djupt än. En sak som jag tänkt på är dock att man borde kunna se en förändringar i impedanskurvan när man lastar elementet olika akustiskt och kanske dra någon lärdom från detta?
 18. Jag provade sladdar från Kjell&Co och det kändes som sandpapper i mina öron vilket resulterade i migrän. Det är inte hälsosamt att lyssna på dåliga sladdar. Det måste låta silkeslent så man slappnar av i hjärnan. Man ska inte bli spänd och grimasera för att ljudet låter så grovt och skarpt p.g.a. flerkardelig kopparkabel. Men ljudet ska inte låta suddigt heller så man anstränger sig för att höra detaljerna. Det är därför audiofiler uppgraderar kablar hela tiden för att hitta det magiska ljudet. Jag ger min fru mycket maskrosblad som jag plockar på våren och hösten. Det liknar ruccola som man köper från affären, men är färskare. Efter man har plockat något från naturen börjar vitaminerna försvinna. Det är bäst att äta dem direkt efter plockning, helst böjer man sig ner och äter direkt från marken som djur gör.
 19. kjohan

  Den moderna jazzens utveckling

  Igår påskbord med sill & tillbehör. Och " Liver är härligt, Tavaritj , vårt liv är härligt ".
 20. @Amatören Vad menar du egentligen? Jag är inte säker att jag förstår vad du vill ha sagt. Menar du att det som @AlfaGTV skrev skulle ha bemötts annorlunda om du hade varit avsändaren, är det en korrekt tolkning? Jag hoppas verkligen inte att det är så du upplever attityden på Euphonia. Det vore beklagligt i så fall. Det orsakar väl aldrig några problem att presentera vilka slutsatser man har kommit fram till på det här forumet, problemen kan däremot dyka upp om/när man börjar påstå att dessa är en generell sanning.
 21. Hifi_Perrra

  My Crib + SF Bio Skybaren! Samt Historik! :)

  Tack för Like:n JWE förresten! Det uppskattas
 22. Hifi_Perrra

  My Crib + SF Bio Skybaren! Samt Historik! :)

  Hifiklubben transaktionen blev avbruten då jag inte tjänar mina pengar på det sättet hehe.
 23. Yesterday
 24. juha

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Pm är skickat och väntar nu på svar 😀
 25. Hur en styv kolv strålar har både Lord Rayleigh, Stapanishen, Thompson, Greenspon, Sherman, Pritchard, Malecki, Morse & Ingard, Svensson och många fler studerat. Och det finns massor av studier av hur plattor/skal/membran beter sig (Timoshenko är en favorit). Men ganska lite om hur de strålar. Modformerna för ringformade membran har presenterats av tex Jabareen och Eisenberger, medan direktivitetsmönstret för cirkulära membran har utforskats av Malecki, Morse & Ingard och Rdzanek. Hur horn strålar är också mycket väl utforskat och dokumenterat, jag rekommenderar läsning av Webster, Kyouno, Shinichi och Shigeru. Men när det gäller ljudeffekt och direktivitet (dvs utstrålning) från ett koniskt membran som rör sig som en kolv så finns det väldigt lite att hämta. Än idag. Den som vet mer är välkommen att redovisa Man kan mäta och beräkna en drivers impedans med mycket hög precision, men därefter är det faktiskt ganska mycket tjolahoppsan. Vi är ju normalt inte så intresserade av en högtalares impedans. Vi är intresserade av hur den låter (dvs utstrålningen). Men jag får en stark känsla av "don't go there" när jag luskar i detta. Här är en illustration som jag satt ihop för att förklara de fenomen som inverkar enbart pga ett högtalarmembrans utstrålning till Fraunhofer-zonen:
 26. bfjohansson

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Det gör jag gärna. Säg bara när det passar. Vi kan köra resten via pm
 27. A/Wing.

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Du bor ju inte så långt bort vad är problemet kom hit så visar jag dig hur jag har löst det efter bästa förmåga. Om det är helt rätt vet jag inte men jag tror det .Det går säkert att förfina det ytterligare men det låter bra i alla fall.
 28. A/Wing.

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Hej Juha. Jag har sagt det förut och säger det igen du är välkommen skicka pm så syr vi ihop något
 1. Load more activity