All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. calle_jr

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Fixat! Ja, eller Buxtehude. Om man gör listan strikt skulle han vara svensk. Född i Helsingborg, som då var danskt, men han verkade i Lübeck och hans far var tysk från danska Oldesloe Det är samma sak med väldigt många i listan. Det skulle kanske vara mer korrekt att utgå från vilket modersmål de har, men det finns nog inget emblem för det Dieterich eller Diderik Buxtehude?
 3. Apexorca

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Torsdag var det och strax innan lunch har jag för mig.
 4. tipo901C

  Apexorca på HIGH END München 2019

  #204 hej apex, jag kan inte svara på din fråga, jag kan gissa att en del kan inte läsa eller de struntar i att läsa, en del tycker att det ska vara vackrare än korrekt. vilken dag var du och lyssnade på tune audio? #206 ja, detta system menar jag. Det är lite annorlunda idag som jag vet. Tyvärr jag vet inte hur man laddar upp bilder på eufonia, skulle vara skoj att titta på kablarna och speciell anslutningar med krokodil klämmor. en & annan hajend kille skulle svimma av spektakel.
 5. Bebop

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Å smålänningar, skåningar, jämtar, valloner, sandaler, galicier och gotlänningar... Jag tycker det blev bra. Om man går in och söker på t ex Wikipedia så får man både födelseort, grevskap, familjeförhållande osv. Land är väl en bra startpunkt. Ett fel har jag hittat. Anton Bruckner var Österrikare född strax utanför Lintz. Du är ju rätt på det att ibland är det inte solklart vad det skall vara. Herbert Blomstedt är ett bra exempel. Han brukar ofta benämnas som svensk-amerikan. Född i USA av svenska föräldrar som flyttade tillbaka till Sverige när han var ett par år gammal. Där tycker jag man kan säga att han var svensk eftersom han hade svenska föräldrar på tillfälligt arbete i USA. Jag har sett flera gånger "Neil Young, amerikansk musiker född i Kanada". Där menar man nog att han är amerikan nu men kanadensare i botten. På Wikipedia använder de ett bättre begrepp; "bakgrund".
 6. Apexorca

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Tack Kenneth! Att hinna fota när jag är där tar ingen tid. Mer tid tar det att sortera bilder och skriva. Det kan man ta mellan annat då och då.
 7. calle_jr

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Så, nu har jag lagt in engländare och spanjorer samt de svenskar som föreslagits. Dessutom en dansk eftersom Buxtehude defintivt är mer känd utanför Svedala än de svenskar jag har med. Carl Nielsen är också mer känd, men det är redan för tjockt kring romantiken, och internationellt är det nog fler som kommer före Nielsen. Varför är det sån extrem europadominans ända in på 1950-talet? Är det någon som har skivor med He Luting, Mohammad Sabir Baburaj, Joseph Bologne eller Kosaku Yamada? Och så har jag bytt till flaggor fast jag inte tycker det är riktigt rätt Det finns ju faktiskt grupperingar som burgunder, germaner, franco-flamländare, spanjorer osv, men ni hade nog garvat åt mig om jag valt den linjen
 8. figge

  Fototråden

  Lite matbilder från Malmö.
 9. Engelholm Audio

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Det ser ut som Ellipticor's åttatums-element, överst! Ett element jag hyllar i min tråd: Nyheter på halvfabrikat. Läcker design och goa ingredienser!
 10. plind

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Jag tror det var det här systemet du imponerades av Calm. Danska ArtSound demade på Hotell Opalen hösten 2011. Bottleneck John spelade live i ett av rummen minns jag.
 11. kenneth

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Hade varit spännande att få lyssna på ett sånt system. Dock ingen hög WAF. Visade bilden för hustrun och det hon sa passar sig inte i skrift..... Apex, jag håller med tack-kören. Jag har sagt det förr, jag begriper inte hur du hinner med men det uppskattas 👍 Kenneth
 12. Ranefjord

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Apexorca: Tack så otroligt mycket för reportaget. Mycket bra med personliga intryck och goda bilder.
 13. Ranefjord

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Det minns jag väl, eftersom jag var med och lyssnade. Tyvärr har artiklarna försvunnit, så jag minns inte riktigt hur jag uppfattade ljudet. Det lät väldigt trevligt i alla fall. Jag minns också att vi jämförde med en flygel, och anläggningen spelade ruskigt nära verkligheten vill jag minnas, precis som du skrev. Det finns bilder på faktiskt.io kvar, men detta är fel tråd för ändamålet. Här är en länk: http://user.faktiskt.io/artiklar/horrni/P1190014.jpg
 14. calm

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Jag har hört en del hornsystem inklusive W.E. på mässan i München. Har också hört en hel del Avantgarde system och aldrig tyckt att de som ställt upp dem fått till dem så att de levererar på topp. Avantgardes eget "toppsystem" med egen elektronik som visades i München 2015 var en ren katastrof i lyssningshänseende och många med mig fick lämna rummet i ren plåga. Luftigheten är i och för sig imponerande men med den kommer också en viss tunnhet i mellanregistret som gör det omöjligt att producera en verklighetstrogen resonans i en flygel. Det blir lite för mycket strängljud och ett balanserande av diskanten som lätt halkar över i tunn hårdhet. Lite för mycket högtalarljud och strut i mina öron. Däremot tycker jag nog att horn och stråkar gör sig bättre. En utställare som lyckades med uppställningen och pianoljudet var den dansk som för ett antal år sedan spelade på ett Avantgarde-system i Jönköping och Opalen i Gbg. Spelade ett Patrica Barber album med den bästa återgivningen jag hört henna prestera med undantag för live i Paris och NYC och det vill inte säga lite. Men det är min personliga uppfattning, jag är kanske alldeles för miljöskadad av alla liveuppträdanden av just flygel? Calm
 15. octavia rs

  Bilder och intryck ifrån High End 2019 i Munchen.

  Fler filmer där det även är lite kommentarer om det som visas på filmen. https://audiophilestyle.com/ca/audio-shows/munich-high-end-2019-sights-and-sounds-r802/
 16. Apexorca

  Apexorca på HIGH END München 2019

  @tipo901C Ok. Då är ju saken klar. Svårt att förstå varför inte alla producerar fulländade hornsystem. Det finns ju uppenbarligen fakta om hur det skall göras och då borde det finnas en marknad och uppenbara möjligheter att bli rik på att göra detta. Jag vet dock inte vad honky är för ljudkaraktär.
 17. tipo901C

  Apexorca på HIGH END München 2019

  #192 hej bebop, javisst, Aries låter i princip bra, men de är inte riktiga horn, (igen min envishet), inte JR:s heller trots att de också låter mycket bra. Och javisst, pianot kan låta mycket starkt och okomprimerat i ett riktigt full size hornsystem, det är inte onaturligt bara att folk med vanliga högtalare lyssnar bara komprimerat! Det fanns en gång i tiden en artikel på den gamla faktiskt se om ett besök hos en som hade ett sådant system, nån som tyckte att pianot lät överrepresenterat, då värden satte sig i sin flygel och spelade, det man kunde höra att det var inte stort skillnad verklighet och reproduktion. Ni minns väl Anders Edenholm, han förespråkade att den riktiga musikofilen köper 10 pu:er för 10.000:- istället 1 pu för 10.000. #193 hej calle menar du ett horn låter honky eller ett hornsystem låter honky? Många horn låter så och en del hornsystem låter också så, vad min spion sade ang. Munchen. Det har att göra med typ av hornet och ändamålet, olika egenskaper för olika applikationer. Sen har vi de som inte kan konstruera korrekta horn och hornsystem. ....och som teknokrater vi är, vi spekulerar inte, vi går efter fakta! hej apex självklart, man kan tycka vad man vill, vi tycker också att violin är ett utmärkt instrument för att avgöra många egenskaper av systemet, här jag kan bara skriva av mina och gängets/musikernas omdömet, riktiga horn är de enda reproducers som kan återge violin korekt, både mikro och makrodetaljer. Avaton hade jag hört i Aten under prototyp stadium (i princip färdig) och violin lät exakt som violin! Visst, vi ses kanske i Skåne nästa gången.
 18. Ja visst är det coolt och jättebra.
 19. Apexorca

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Hur var då mässan jämfört med förra året? Besökare 21,180, +6,5% Utställare (42 länder) 551, +3,8% Handelsmän (72 länder) 8208, +8.6% Man mätte också vad folk tyckte om mässan och det var mycket höga betyg. Trenden håller i sig. Det är ju roligt att se att intresset ökar år för år. Det kommer oss hobbygubbar till del när folk vill bygga nya prylar och ställa ut dem. Jag tar ett exempel för att sätta detta i relation till annat. Man kan jämföra detta med båtmässan 2019 på Svenska mässan i (lilla) Göteborg. Antal utställare: 263 st Antal besökare: 56 792st Mer än dubbelt så mycket folk kikade på båtar i en nationellt lokal mässa i Göteborg jämfört med världens största internationella mässa för HighEnd. Prislapparna på prylarna är nog jämförbara. Det i en värld där otroligt mycket mer människor har något att lyssna på musik med än de som har en båt. Jag gissar att per år så lyssnar de flesta mer tid på musik totalt än de åker båt. Det verkar finnas ytterligare utrymme för att bygga intresse kring en livsstil med musik och välljud. Pengarna finns hos många men de skall veta att prylarna finns och vad de kan prestera och de skall prioritera detta. Heja HighEnd!
 20. calle_jr

  Nyheter på halvfabrikat!

  Man kan väl anta att det ser ut på samma sätt som S-serien. Den har också bikupeformad aluminiumgrid, men med kevlarkomposit som skal. S280: Jag tyckte det var intressant att man välvt skalet utåt på AS-serien i stället för traditionellt inåt. S-serien verkar genomgående ha högre känslighet än AS, men betydligt brantare skidbacke i impedansgången hf. Jag misstänker att både membranets välvning och de utbytta materialkomponenterna (alu / kevlar / keramik) påverkar skidbacken och den övergripande känsligheten. Det känns inte som att de är långt borta från en riktig bredbandare. Men man skulle ju önska en något högre känslighet.
 21. Ett celebert besök på Berwaldhallen med Maestro Blomstedt. https://www.berwaldhallen.se Sänds också live i P2 den 24 kl 19 för den som inte kan ta sig till Stockholm. Calm
 22. calm

  Den moderna jazzens utveckling

  Det blir lite av torrsim men musikhistorien innehåller en del illustrationer också. Här ett filmat inslag sannolikt från tv, med Jan i hans kvartett från 1961. Med en ung Rune Gustavsson gitarr, Ingvar Callmer trummor och Gunnar Johnsson bas i Västkustjazz. Intressant samspel och ett välutvecklat pianospel från Jans sida. Calm
 23. Last week
 24. Apexorca

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Tack för kompletterande information om lite produkter som du kan bra Marcus. Utmärkt. Ang Kaisers ny stora... Ja det pratade vi om också, men trots detta var det grymt bra. Jag hörde flera av oss svenskar som var där och tyckte det var bland det bästa på mässan och kanske tom der bästa rummet. Men dessa högtalre har mer potential. De var ju inte i närheten av inspelade ännu eftersom de blev klara ca 5 dagar innan mässan. OM de "behöver" mer kraft och driv, tex från klass A eller AB så är det som med allt annat, en smaksak. Jag gissade ju också detta på plats. Man vinner något och förlorar något i dessa val. Men visst är kraft är kul på högtalare som klarar av fullregister och dynamik med full kontroll och samtidigt bra nerv och innerlighet. Men vad förlorar man? Kondos luftighet och delikata nakna musikalitet är säkert svårslagen. Ser redan fram mot nästa år om det byter elektronik så man får höra hur det ter sig. Jag har dock hört många och varit där själv där man tittar på prestanda på prylarna eller på ett rum via foto och får sära vibbar om hur det kommer at låta. Flera gånger har i alla fall jag blivit både positivt och negativt överraskad. Så innan jag hört det själv vågar jag inte vara för säker på att det bara blir bättre med mer kraft. För mig har Kaiser gått från att jag gillar det jättemycket och med stor respekt för dem till att de har byggt en av de mest välljudande och fulländade högtalare jag hört. Så klart inkluderat allt som drev dem. Om det kan bli ännu bättre med starkare elektronik så är det makalöst. Kaiser kommer jag följa och lyssna på så fort jag kommer åt. Föresten. Jag hörde av Reiner Weber (Kaiser) när jag pratade med honom att de skulle blir rätt dyra pga att annars ville inte Kineserna köpa dem!!! Detta är ju något som blir mer och mer uppenbart på mässan. Prisbilden är inte för oss Svenskar eller ens får så många från Europa. Det finns vansinnigt dyra högtalare och högtalare för en miljon är rena skåpmaten numera. Några steg ner i hierarkin på många firmor hittar man högtalare i 2 miljonersklassen!!! Vissa blir provocerade av detta. Det blir inte jag. Det handlar om marknadsanpassning. Marknaden efterfrågar denna typ av exclusiva superprodukter. Hur man bedömer prestandan ihop med priset är upptill var och en. Gissningsvis är prestandan så bra på de flesta i denna klass att det handlar om andra faktorer som avgör valet också, som det gör på nästan alla nivåer när man köper något. På denna extrema nivå blir det bara lite mer iögonfallande. Kul för de som har möjligheten att välja helt fritt. Det leder mig in på att gör ett drömsystem från mässan i München som bara bygger på gissningar om att det kan bli bra matchat och prestera världens bästa ljud för mig. Nyfikenheten på följande systems välljud är stor... Ny stora Kaisers högtalare Dan d'Agostino Relentless eller Gryphon Mephisto Mono med tillhörande försteg från respektive märke. Nordost Odin 2 i hela systemet och deras signaljordsprodukter. Kan nog tänka mig köra på Brinkmann Balance med Lyra Atlas. Kanske kunde nya SAT spelaren med nya kolfiberarmen är nog bra . Tech DAS nya.. skall vara grym också, är säkert bra, men den är vulgärt stor. Vi fick bara en halvbra demo på den tyvärr. Kanske Einsteins kommande balanserade rör Riaa med externa nätdelar. Nagras bästa DAC och jag kanske kan behålla mitt MSB drivverk. Nagra-T rullbandre. HRS's hyllor och fötter/plattformar. Inget streamat... Härlig dagdröm...
 25. rikard

  På jakt efter ny digitalkälla

  Som före detta ägare av Lumin D2 (numera T2) så kan jag bara hålla med, D2 är en grymt trevlig streamer med inbyggd DAC till en överkomlig och prisvärd summa. Om det ska löna sig med separat DAC/streamer nu för tiden så behöver man nog allt steppa upp ett par nivåer, de integrerade lösningarna har blivit så pass bra. Dessutom är det ganska bekvämt och smidigt med mindre prylar... Tänk på att den inte har någon intern lagring dock, du behöver en NAS eller extern hårddisk för lagring av eventuella filer. För egen del så blir det helt klart mer och mer Tidal och allt mindre (nya) lagrade filer. En ganska tydlig och stegrande trend skulle jag säga.
 26. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Jag tar mig friheten att lägga in ett musikklipp med Jan Johanssons fingerfärdiga spel tillsamman med Stan Getz från Paris 1960. https://youtu.be/gPVuLI7ViSQ
 27. Perfect sense

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Kondo inger respekt och tillverkar tveklöst några av de finaste rörförstärkare som finns. Men, Rainer (Kaiser) var inte helt nöjd i år tillsammans med de nya flaggskeppen, där vi med all sannolikhet kommer att få se dem med annan elektronik under nästa års mässa. Dessa högtalare behöver mer kraft, driv och kontroll för att spela ut ordentligt kort och gott. / Marcus
 1. Load more activity