Apexorca

Medlem+
 • Content count

  6 179
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  88

Apexorca last won the day on October 17

Apexorca had the most liked content!

About Apexorca

Contact Methods

 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

24 199 profile views
 1. Hemma hos Octavia rs (i väntan på nytt)

  Detta kan var en av tidernas längsta sträckbänk.
 2. Mästarmöte har en vinnare!

  Inte jag heller. Förutom Taxmannens då.
 3. Mästarmöte har en vinnare!

  Bra! Bara att köpa bandare då.
 4. Min Canossavandring

  Jag hamnade bak till Scott Joplin redan innan tonåren eftersom jag spelade hans musik på piano då. Jag har alltid gillat dessa låtar. Så klart kommer influenser från många håll när nya genrer skapas. Riktigt spännande att göra som du med seriösa studier i detta område. Det skall jag själv ha med mig i bakfickan när det kan bli mer tid över framöver. Inspirerande Calm!
 5. Mästarmöte har en vinnare!

  Jag har ägnat en tanke återigen åt något som varit flitigt återkommande i mina texter om ljud sedan många år. Det är vikten av dynamik för musiken. R2R har gjort detta aktuellt och jag blir än mer övertygad. Det blir väldigt tydligt för mig nu. När man lyssnar på HiFi från CD och vinyl så skiljer sig dessa åt kanske mycket. Men dynamiken är förhållandevis lik. Jämför man dynamiken i HiFi med riktiga instrument, som jag gjort i åratal, så har min slutsats alltid varit att det är en helt annan sak än återgiven musik och att dessa inte kan jämföras. Jag har dragit slutsatsen att klang och upplösning mm ofta ligger närmare originalet live upplevelsemässigt än dynamiken. Dynamiken är den sämsta faktorn i reproducerad musik. Därför har jag i mitt eget system jobbat för att få en så bra dynamik i balans med övriga faktorer som jag kunnat. Med hjälp av en bättre grundprodukt, masterbandskopian och spelaren Studer B67, så närmar sig live och reproducerad musik sig varandra i både klang, dynamik och andra faktorer på ett sätt jag inte hört tidigare. Kanske är det just dynamiken som är den största förbättringen. Den är otvungen och jag kan höja otroligt mycket utan att det distar eller låter pressat. På låga volymer är det samma klangbalans, dynamisk balans och kropp i ljudet som när jag spelar starkt. Det upplever jag inte i samma utsträckning från andra medier. Jag misstänker att fler än jag som gillar att lyssna på reproducerad musik skulle uppskatta dessa egenskaper. Det får mig att undra hur detta inte fått större genomslag redan för 40-50 år sedan. I alla fall ökat långsamt . För mig är detta känt sedan länge, men utan att verkligen ha testat och känt på det i invanda system går det inte att fatta den fulla potentialen. Så var det för mig. Men nu vet jag. I sammanhanget är dessa produkter billiga, ( bävar dock för vad en nyproducerad R2R skulle kosta) men musiken kostar fortfarande en del, men det finns det pengar över till om man jämför med annat i HiFi-produkter som man kan köpa men borde avstå ifrån och köpa rullband istället. Hehe. Jag inser att R2R inte kan bli vardagsmaten i musiklyssningen men hoppas att marknaden växer och att tillgången ökar och kanske priser går ner. Jag tror det.
 6. Mästarmöte har en vinnare!

  Tack igen LasseJ! Jag vill inte att det uppfattas som att det bara är hos mig jag tycker det låter bra med R2R. Det är bara ett bra exempel bland många jag fått senaste tiden. Jag är nöjd med hur det låter från min maskin och det återkommer med samma känsla av sprudlande musikåtergivning hos de flesta jag lyssnat hos med R2R.
 7. Mästarmöte har en vinnare!

  Tack LasseJ. En sak är att dessa maskiner på flera sätt är läckra. Jag tycker de ser coola ut och känslan i detaljer och knappar är makalös. Men det viktigaste är faktiskt ljudet och MUSIKÅTERGIVNINGEN. Min mamma som är en livemusiklyssnare av rang jag sällan skådat och som dessutom är rätt duktig på piano själv har varit svårflirtad med hur bra det låter med musik på hifi. Det är live som gäller för henne. Hon njuter av musik från stereo hemma också men LIVE IS THE SHIT. Hon saknar alltid något när hon lyssnar via HiFi tycker hon, men i dag med min B67a... hon bara gapade och sa att hon känner igen den nakna rena dynamiska återgivningen och klangen från sina livereferenser och hon skulle inte säga detta för att vara snäll i detta sammanhang. Hon menade det och var lite förbryllad, hon trodde inte det var möjligt. Jag kan ärligt säga att det betyder något. Jag litar på det lika mycket eller tom något mer på det än min egen uppfattning och jag håller med. Hon har extremt stor erfarenhet av livemusik som åhörare ffa från jazz och klassiskt. Hon styrs inte något av produkters namn eller estetik i dessa sammanhang. Jag vidhåller att Masterbandkopior uppspelade från vältrimmade studiomaskiner är det bästa jag hört med bred marginal. Det jobbiga eller kanske mer rätt, det tydliga, är när man backar tillbaka till enklare medier och vet hur det kan låta från rullband. Men visst kan jag njuta till fullo av både min CD och och vinylspelare då det inte låter sämre nu än innan. De låter fortfarande mycket bra i mina öron och jag kan njuta till 100 % både av det och av andra anläggningar. Musiken är ju det viktiga. Det är bara det där med Einstein ... "Allt är relativt". Närmare live här hemma har jag aldrig varit och det med bred marginal.
 8. Min Canossavandring

  Riktigt roligt att du tittar bakåt mot när jazzen kom igång. När jag släppte modernare jazz och ville se mer av ursprunget på ett seriöst och fokuserat sätt, så har det vidgat min horisont för hela den svarta musiken och jag fattar bättre och uppskattar mer modernare musik också, som jag inte blickat åt tidigare. Det har berikat en stor del av mitt musikliv att gå via och ffa gräva djupare i den äldre jazzen. Även tex rock, ffa från 70-talet, har fått en annan mening. Hoppas du upplever samma nytta med din tidsresa.
 9. Mästarmöte har en vinnare!

  Ja, den går att justera nivåerna på. Enligt Schubert var denna del i NADen riktigt bra.
 10. Mästarmöte har en vinnare!

  Snart kommer ju min A807, men tills dess kan jag väl reglera med denna?
 11. Mästarmöte har en vinnare!

  Håller med om detta bebop.
 12. Mästarmöte har en vinnare!

  Förtydligar att det är rca på tape out. annars har jag så klart annat på utgångarna tex xlr, krell cast, rca.... Byta försteg är inte något jag tänker göra. Är det vanligt med xlr tape out?
 13. Mästarmöte har en vinnare!

  Jag har uteslutande spelat på min helt egna B67a och pga att jag är tillfälligt enarmad har jag inte testat den andra B67an som också är hos mig och den är min och Kristians reservmaskin. Svårt att bära b67or med en arm, jag är mycket nöjd med at jag lärt mig ladda band och starta upp med en arm. I dag var det dags. Kristian och jag körde med båda maskinerna. Kollade att det funkade som det skulle. Mekaniskt är de båda bra. Allt fungerar smidigt och lätt utan biljud eller annat som inte låter som det skall från mekaniken. Maskinen till höger spolar dock lite långsammare. Undrar varför? Dock hade dessa maskiner lite olika karaktär i ljudet. Ypperlig återgivning på båda. Samma känsla av ändlöst dynamikomfång, djup i ljudbilden och livskänsla. Min maskin , den vänstra, var aningen mer upplöst och än mer frisk i klangen. Den andra, den till vänster, var snäppet varmare i klangen och basen fylldes på lite mer. Det kan vara en smaksak vad man väljer.
 14. Mästarmöte har en vinnare!

  Ok. Jag har bara rca-ut på Krell evo 202 så det är väl det jag får leva med då.
 15. Mästarmöte har en vinnare!

  Om jag spelar in vinyl och anv en utgång på förstärkaren som är rca till en ingång på studer som är xlr, är det ok? Eller skall man gå direkt från riaa för bästa signal?