Apexorca

Medlem+
 • Content count

  5 994
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  78

Apexorca last won the day on August 22

Apexorca had the most liked content!

About Apexorca

Contact Methods

 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

23 819 profile views
 1. Hemma hos JR.

  Jag fick en fråga om var det var för materbandskopior vi hörde på och som låg i högen med blå fodral i bilden några inlägg tidigare. Det är Jan-Erik Perssons Opus3 inspelningar. De vi hörde var ffa jazz och det lät otroligt bra och det var riktigt bra musik. Klanderfritt vill jag påstå. Vi hade ett band från Opus3 som var en slags samling med bra blandade låtar som verkligen visade vad rullbandsåtergivning åt för. ---------------------------------------------------------------------------- Det finns en rätt fin tradition av fina inspelningar i Sverige. Vi är bra på inspelningar. Tänk bara på inspelningarna Jazz at the Pawnshop av Gert Palmcrantz, inspela på Nagra och de räknas som en av världens bästa jazz-inspelningar. Nilento studion på Västkusten. Abba-studion mfl. Med tanke på alla de Studer-maskiner som finns i Sverige tack vara SR och försvaret och andra myndigheter så är kunskapen om dessa stor, det är många som kan hantera dessa maskiner, laga dem och det finns reservdelar. Jag kan inte personligen bedöma om det är bättre att tex köpa rullbandspelare utomlands, som många gör och om kunskapen där är större, men vi är nog inte helt bortkomna här i Sverige när vi snackar rullbandspelare tror jag. Tänk hur många som måste lärt sig att renovera och laga alla dessa maskiner som funnits här. Hoppas inte denna kunskap går förlorad i denna åldrande skara tekniker.
 2. Högtalarplacering

  Nej. Jag refererar till vad killen i filmen förklarar. Se filmen så fattar du. Ang. höjden på rösten så handlar det om lutningen på högtalaren. Höj framkanten och rösten åker upp.
 3. Hemma hos Ishoot

  Utan tvekan! Eller "utan tweakan"... kanske passar in här. (OBS! Göteborgshumor, ursäkta). Jag tror vi har rätt samma synsätt med detta trots allt.
 4. Högtalarplacering

  Var det den i bigblues tråd så fick jag ut ytterligare väljud när jag gjort som de förklarade. Jag hamnade inte helt fel redan innan, men det blev lite justeringar ffa vred jag in högtalarna betydligt mer med mycket god resultat och flyttade ihop dem. Avstånd till väggen var perfekt redan. Det om sångerskans höjd över marken hade jag inga problem med. Hon hade normal höjd , men det vet jag kompisar som justerat så att det inte låter så som om sångerskan står på knäna. Rösten skall vara vid kanske ca 160 cm över golvet i de flesta fall få att kännas naturlig. Är de nere på runt en meter blir det lite konstigt.
 5. Nyheter från mässan i Hong Kong

  Kul att få följa med till Hong-Kong i detta reportage. Har längtat dit hela tiden sedan jag var där för 5-6 år sedan. Jag tror Hong- Kong är den stad i världen med flest hus över 100m.
 6. Högtalarplacering

  Svårt att svara på när länken säger så här: "Videoklippet finns inte. Vi ber om ursäkt för det." Videoklippet finns inte. Vi ber om ursäkt för det.
 7. Hemma hos JR.

  Ja. Hehe. Vi fick ju hör om den och se lite bilder. Skall inte säga för mycket men den verkar minst sagt rätt fräck, minst sagt. Det blir förhoppningsvis ett återbesök och kanske lite bilder om vi får. Om JR kallar den "The Holy Grail" så är det inte HiFi-skitsnack. JR saknar genen för HiFi-skitsnack, verkar det som.
 8. Hemma hos JR.

  Precis! Jag brukar ofta betona hur jag gillar olika sorters ljud i olika system. För mig finns inte endast ett bra ljud som alltid skall låta likadant för att vara bra och sedan är allt annat kass, vissa är sådana. Jag och tex Listen to music har ganska olika ljud, men hans system är ett av mina favoritsystem ändå trots att han inte har sådan bas som jag ofta gillar. Hans system är ändå urmusikaliskt och medryckande på alla vis. Basen är bra men på ett helt annat vis än i mitt system. Så ja, jag håller med dig. Varför inte ha 3 olika CD spelare... jag har nog hellre 3 olika vinylspelare... och pga av bla dig, bebop, JR, eliot och UffeZ mfl och alla Rullbandare på mässan i München så funderar jag på hur jag kan lura frugan... igen och igen och igen...
 9. Hemma hos JR.

  Jag håller med. De jag pratat med som kan Studer mycket bra, kan inte säga att det hörs skillnad men vissa " förståsigpåare" hävdar visst detta. Jag kan inte på rakt arm säga att jag märkte någon skillnad på de båda B67orna i detta system. Det låter troligt tycker jag. Dock hörde jag skillnad på B67 och B62 i samma anlägging. Men det kanske berodde på något annat?
 10. Hemma hos JR.

  Nu är jag inte helt rätt man att svara på kluriga frågor kring rullbandspelare. På detta forum finns folk med stora kunskaper om detta och som klarar av det med glans. Men om jag svarar utifrån där jag är just nu med de kunskaper jag har nu och med en pollett som nyligen trillat ner, så låter nog Studer B67 med och utan VU-mätare mycket lika. Vissa hävdar att den utan låter bättre. Den modifierade B62'an låter också jättebra men i direkt jämförelse så var den lite mindre upplöst från mellanregistret och uppåt och hade en lite mer tillbakadragen klang där men samtidigt hade den en luftig och kraftfull presentation. Kom ihåg att det forfarande inte är något negativt i detta bara en karaktärsskillnad. B67'an var spänstigare uppåt och det lät lite klarare uppåt. Jag gillade nog det aningen bättre där och då. Skall man spela in har man nytta av VU-mätarna. Vi hörde "hemma"-kopierade band och kopiorna blir så bra att det är högst troligt att man inte hör någon skillnad mellan dem. De är ändå på en så hög nivå. Så angående "mumma" med masterband så stämmer ju det, men kopior låter ändå så infernaliskt bra att de chockar de stackars vinylspelarna. Vi hörde också kopior från vinyl. Låter prima. Om man spelar in 45 varvarna så slipper man hoppa upp och ner och byta sida hela tiden. Om diskussioner om vinylspelare kan rasa iväg och snöa in på detaljer om vinklar och nåltryck mm så förefaller bandspelarna vara enklare och mer robusta. "Plug and play" i jämförelse. Dessutom med bättre ljud.
 11. Hemma hos JR.

  Ja rullbandare verkar ju enkla på ett vis. Tuta och kör.
 12. Hemma hos JR.

  Tack JR för en trevlig dag. För mig var detta en graverande musik och Hifi upplevelse. En sådan som får en att inse saker och ting, som när poletten trillar ner och man fattar. Det går aldrig att backa en sådan upplevelse och insikt. Jag har tagit mig till en ny medvetandenivå om hifi och musik. Den har legat och lurpassar ett tag men tröskelvärdet behövde överbryggas. Det hände i dag. Bättre sent än aldrig. STORT TACK för det. UffeZ får också ta till sig av detta faktiskt även om vi var hus JR denna dag. Jag har märkt att min HiFi kunskaper kommer i skov. Plötsligt så händer det! Jag rankar nog denna träff som bland de 5 viktigaste och största musik/Hifi upplevelserna under min tid som jag sysslat med denna hobby.
 13. Hemma hos JR.

  Samlingen av vinylskivor var stor och vi fick höra otroligt mycket bra musik. Mestadels jazz vilket jag inte hade något emot. Börjar med bild på sällskapet. Lite rullband. Masterkopior.
 14. Hemma hos JR.

  Det har ju varit så mycket rullband senaste tiden och det inspirerar och förskräcker samtidigt. JR har följt detta och hans kunskaper om rullbandare är mycket stora dessutom är erfarenheten enorm. Han har ju mer än en handfull rullbandare som han använder och massa rullband. Bla massor av masterkopior. Med JR och UffeZ på nära avstånd och deras hjälpsamhet gör nog rullbandstankarna mindre avskräckande försöker jag intala mig. Varför vill jag intala mig det? Jo det skall jag berätta. JR's redan fantastiska system med olika vinylspelare blir fullständigt knockade när han börjar spela rullband. Skit också!!! Jag försöker ju värja mig men det går inte. Det är otroligt bra. Musiken växer i alla riktningar. Allt blir bättre vill jag påstå. Dynamiken, både micro och macro. Övertoner ger mer liv åt instrumenten. Det är ett stort kliv upp i dessa sammanhang och såååå roligt. Inte minst för att dessa produkter jag skall visa nedan är så fantastiskt välbyggda och med en sådan kvaliteteskänsla att det är nästan löjligt att jämföra med annan hifi. När vi beskriver enstaka produkter som välbyggda med stridsvagnskänsla osv, så är det bara nätt och jämt emot vad dessa produkter utstrålar. Och inte bara utstrålar. De är proffs produkter på riktigt. De är gjorda att hanteras dag ut ch dag in. Startas, stoppas, tryckas på, användas och hanteras ideligen. De kan vara tex 40 år gamla eller mer och i princip oförstörbara och outslitliga om de bara sköts rätt och servas. Jag börjar med NAGRA. I mina ögon är den vacker och otroligt fräck. Här kommer massvis med bilder. Sedan STUDER. Studer B67 med vu-mätare som är rätt ovanligt. Studer B67 utan vu-mätare som är vanligare. Dock låter de likadant. Tror detta var en Studer B62 (kommentera gärna om det inte var det). Den var lite mer lyrisk och något mjukare i sin ton än de båda B67orna var friskare uppåt. Men kom ihåg att det är på en helt annan nivå än vinyl ändå. Räkneverket står på 84!!! jag tror denna Studer var modifierad från Mono till Stereo. Alla fick snurra ordentligt och via lyssnade noga till de 4 vi fick demade. Mycket lärorika 6 timmar blev det. Både från vinyl och rullband. Som jag skrev låter det otroligt bra redan med vinylen men det är en annan nivå med rullband utan tvekan. Det gör ju inte vinylen sämre men när man kan demonstrera skillnaderna på samma system, där systemet är otroligt kompetent i övrigt så blir det tydligt. Några till...
 15. Hemma hos JR.

  JR har inte fastnat för Air Tight av en slump. De är otroligt bra. Detta slutsteg klämmer ur sig hela 8 Watt och det kan jag säga räcker och blir över. Kraft och tryck saknades inte i detta lättdrivan system. Fina rör. JR talade sig varm för matchningen av puppa, arm och spelare mer än av de inbördes egenskaperna i dessa delar. Men det som jag förstår att JR inte är villig att kompromissa med är Step-up och Riia förstärkare. Dessa är så mycket High-end det gått att få det. Att sätta in resurserna där de verkligen för nytta är det viktiga tycker JR. Därför funkar en lätt modifierad Denon puppa till Garrard-spelaren. Öronen klagade inte på detta, tvärt om så håller de med. JR tycker som jag att det är inte det viktiga med mätvärden etc utan hur det låter. Det förhållningssättet går igen i alla detaljer. Resultatet är bländande. Jag kan ärligt säga att det är bland de bästa system jag hört och då har vi inte ens startat rullbandarna... Musiken bara flödar och man fastnar helt i det musikaliska, musikerna och allt som kommer musiken. Inte en tanke på systemet. Jo föresten, jag tänkte tidigt på dagen att jag skulle försöka lyssna efter trattljud, men jag hittad inga. Det fins många vägar till välljud från vinyl. Dessutom kan olika spelare bli specialiserade på tex äldre jazz som de lyckas höja upp upplevelsen av mer än väntat. JR har gjort detta till perfektion utöver det vanliga. Step-up ut över det vanliga. Denna är en viktig kugge i maskineriet menar JR. Riia som ser ut som en CD spelare. men bedårande duktig på analoga signaler. Linjesteget. Lite suddigt slutsteg.