Apexorca

Medlem+
 • Content count

  6 398
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  96

Apexorca last won the day on December 5

Apexorca had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

24 592 profile views
 1. Mästarmöte har en vinnare!

  En del Opus 3, Cyndee Peters och Eric Bibb, Blandband nr 3 och Analogue Productions bandet överst på denna sida och massa vinyl.
 2. Mästarmöte har en vinnare!

  Tack och tack själv. Kul att du gillade det. Vi kan testa hos dig en dag om du vill. Rullbandspelare är bara att bära iväg och koppla in. Lätt som en plätt. Förresten, den är 40 år... B67an som vi lyssnade på. Hatten av för trevligt sällskap. Det är gästerna som gör festen. Det var mycket musik och många låtar/album på en kväll i goda vänners lag. Visst är det kul med musik. Kan man höra vi något som gör att det låter än mer engagerande och man blir än mer berörd är det ännu bättre. Det är ju bra med de andra formaten också. Musiken är ju lika bra via dem egentligen. Som många så väl påpekar är inspelningen och produktionen avgörande för hur det kan låta men har man bra inspelning och produktion och spelar det på rullband så är det svårslaget (men det kan mycket väl hända att de extrema DSD inspelningarna har samt klass vilket är jättebra, men det har inte jag testat. ) Rullbanden blåser bort inte bara en själv utan hela anläggningen är som bortblåst. Det är bara ren och skär musik och man är där mitt i den. Så är det för mig i alla fall. På det viset och på den nivån har jag aldrig hört något annat format prestera. Jag vet att några undrar om det inte blir tråkigt att "byta ner sig" till digitalt och vinyl och att det är jobbigt att köra rullband. Absolut inte. Så ser jag det inte alls. Rullband kommer för mig inte att bli vardagsmaten, för det är vinyl och ibland digitalt. Rullbanden är mer som fest. Då och då, några gånger i veckan. Högtidligt. Jag tycke inte man skall se det som konkurrent till något. Det är bara som ett helt eget esoteriskt alternativ som kryddar musikintresset lite extra. --------------------------------------------------------------------------- Sedan är det grymt att hantera dessa spelare. Knapparna, mekaniken, spola ut bandet, tail out, trä bandet, fästa spolar i NAB-naven, se spolarna snurra under musikens gång, mm. Jag går igång på det också får jag erkänna. En sak jag upptäckt är att i alla fall mina Studer låter bättre efter ca 30 minuters spelande. Det verkar inte räcka att bara ha maskinen igång. De måsta spela, snurra. Då blir de också härligt varma, vilket de inte blir om de står stilla.
 3. Grym platta. En av mina favoriter. Har den på CD och 2 olika bra versioner på vinyl. Spela den helst på vinyl som hos mig låter mer äkta. Kan bero på min "trasiga" MSB rigg! . Eller vad tror du @sprudel?
 4. Apexorca hemma hos Nilento

  Det stämmer rätt bra med mina egna erfarenheter. Dist i basen är vanligt. Det blir ofta dyrt att få bra bas. Det är nog det som kostar mest att få till skulle jag tro.När mina högtalare blivit större och med "mer" bas och allmänt bättre har basproblemen i mitt rum minskat när jag istället först oroat mig för att det skulle bli värre.
 5. Apexorca hemma hos Nilento

  Ja precis, håller med, och då blir det ju ingen ordning. Man drar på basen olika mycket och får fel ballans i mixningen på ett annat system. Detta är ju också det vi brottas med själva när man hör olika system. Samma system liter olika i olika miljöer och olika system låter mycket olika, eller väldigt lika. Ingen ordning...Samtidigt gör det saken lite spännande. Vi hade ju inte att något att göra med våra system annars tex. Dock kan jag tycka att det finns viktigare saker för att jag skall uppskatta reproducerad musik än frekvenslinjäritet. Tex lite mer eller mindre bas gör inte hela saken för musikupplevelsn för mig. Jag kan ställa basen några db upp och ner på mina högtalare. Det låter lika bra med vilket som, men just nu kör jag med lite mer bas. Det förändrar inte musikupplevelsen nämnvärt. Däremot platt grötig grå ljudbild utan dynamik förstör mycket mer även om den är frekvenslinjär. I Studion måste alltså både akustiken och uppspelningsutrustningen vara rätt. Vad "rätt" nu är? Några frågor dyker. 1- Finns det någon standard för akustik och uppspelningsutrustning i kontrollrum (skulle tro, nej) eller är det olika överallt? (skulle tro, ja) 2- Är det tycke och smak hos inspelningseknikern som avgör? (skulle tro, ja) 3- Är det ett sound som är en del av musikens skapande?(skulle tro, ja) 4- Kanske musikerna själva har önskemål om ett visst sound som inspelningteknikern kan får anpassa ljudet till? (skulle tro, ja) Någon som vet? Finns mycket att lära här för i alla fall mig.
 6. Apexorca hemma hos Nilento

  Jag är ju så klart novis på inspelningsutrustning. Utifrån det fundera jag ändå på uppspelningsutrustningen, som ofta förefaller väl enkel. Det är klart att inspelningsrum, mikrofoner och inspelningsapparatur är basen. Jag undrar ändå om det inte är relevant att de har bra avlyssningsutrustning och kanske bättre än vad de generellt har, så att de verkligen kan höra vad de spelar in. Förstår att de eftersträvar frekvenslinjäritet och hög upplösning i kontrollrummets akustik och i utrustningingen. De kanske skulle ha ett HiFi-rum också och lyssna i som slutkläm på mixningen. Jag vet att Abba och Tretow alltid kontrollerade ljudet i Björn eller Bennys bilstereo innan de var klara med mixningen. Vissa framgångsrika studior har ju fina "HiFi" högtalare. TAD (Abba Björns studio), B&W (Abbey Road) och Dynaudio har jättestora högtalare för studios tex. Genelec som är mycket vanliga på våra breddgrader tycker inte jag låter lika bra. Tunna och små i ljudet. Men det kanske är så att studoteknikerna lär sig sitt ljud och hur det låter från de högtalare de blir vana vid. Hantverket igen alltså. Uppenbarligen blir det ju bra från Nilento.
 7. Apexorca hemma hos Nilento

  Tack du! Jag hälsar Claes när vi ses.
 8. Frank Zappa en gitarrist, eller...?

  Detta är bra! Litte dots part 1. Detta är jättebra! Little Dots, 03 Little Dots (Pt 2) Detta är helt ohyggligt bra! Columbia S.C. Pt.2 Hela skivan är bra föresten... Hittar den inte någonstans på vinyl , men den finns rätt mycket på CD.
 9. Strömlist

  Bra ström är bra!
 10. Strömlist

  Länken funkar inte för mig.
 11. Strömlist

  Spännande info och kul att se bilden. Ser oroande tom ut...
 12. Radio - hur lyssnar ni?

  Jag har ingen radio i anläggningen hemma. Lyssnar oftast på P2 i bilen och i anläggningen på mitt arbetet. På jobbet har jag en gammal fin Sony-radiodel med fin träsidor, (glömt modellnamn) som är från den tiden det inte var fjärrkontroll. Där blir det mycket P2's musikprogram under dagen. Jag har bara antenn kopplad direkt till radiodelen. Funkar utmärkt.
 13. Det går inte att låta bli att älska Roon!

  Håller med. Det är säkert den minst kinkiga högtalare jag hört vad gälle placering. Koaxialmembranet har nog en del med det at göra.
 14. Strömlist

  Finns det något där hos er som vi skulle kunna använda till vår hobby?
 15. Strömlist

  Borde väl ändå vara granit om det är från Bohuslän.