Bebop

Moderator
 • Content count

  9 910
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  94

Bebop last won the day on May 20

Bebop had the most liked content!

About Bebop

 • Birthday 1952-05-04

Profile Information

 • Location
  Sydsverige

Recent Profile Visitors

51 387 profile views
 1. Bebop

  Är du trög eller?

  Hittade en test av LL1931 här. Letade efter var man kan köpa dem och fann bl a en i Estland. Lundahl har egen webshop men där tycks man bara kunna handla utvalda produkter. Säljs de parvis eller avser priser endast styckvis? Ingår låda? I testet ovan används också ett kretskort. Ingår det också?
 2. Jo, det är en djungel. Jag har fått en hel del "aha-upplevelser" via engelska HiFi-News som intervjuat pensionerade ljudtekniker från framför allt EMI som berättat väldigt intressanta historier från 60-talet och framåt. Om skillnader, misstag och deras lärdomar i övergången från analogt till digitalt. En del av dessa drygar ut sin pensionskassa genom att få liv i de gamla prylarna och hjälper till att återuppbygga studios på det gamla sättet. Bl a hos Mark Knopfler som spelar in sina aöbum både analogt och digitalt och sedan tar det bästa av de olika teknikerna.
 3. RIAA-korrigeringen görs inte i vinylmasterna. Det sker efteråt. En mixad studiomaster kan ha 10-20 dB högre signal (om jag minns rätt) än vad ett graververk mäktar med och dessutom långt ner i basen. Det är detta det kompenseras för till en vinylmaster. Därefter görs riaa-korrigeringen. Jag har mastrade bandkopior både till vinyl och SACD samt rena mixade masterkopior från halvtumsband. Alla låter mycket bra. Det är t o m med så att det kan bli för mycket av det goda utan någon som helst dynamikanpassning till hemmastereon. Vinyltekniken klarar inte att återge rullbandarens möjligheter. Framför allt inte bas och dynamik. Det låter rätt bra ändå. DSD128 ligger rätt nära om det är bra gjort. Jag är ganska säker på att de band High Definition använder är vinylmastrade band. Det görs inspelningar idag (framför allt klassisk musik) med mikrofonsättning på det "gamla" sättet i inspelningslokaler med bra akustik. Oavsett om du kopplar detta till en digital eller analog upptagning så är det svårt att avgöra vad som är analogt eller digitalt. Den stora "boven" idag (anser jag) är att man använder direktljud från instrument med mängder av mikrofoner och tar ljudet via mixerbord med tjogtals av kanaler som man sedan försöker få till genom digital mixning och pålägg. Bara till ett trumset kan det sitta typ 12 mikrofoner där man sedan försöker fixa till överhörning. Problemet är inte digital teknik utan snarare hur man använder den.
 4. Bebop

  Mästarmöte har en vinnare!

  Det sägs att ingen har ännu ångrat en bro...
 5. Det funkar dessvärre inte. Masterband eller kopior på masterband måste remastras för vinylutgåvor av den enkla anledningen att skärhuvudet inte klarar att göra en matris från fullt utstyrda mastar, vare sig dynamik eller bas. De banden kallas vinylmastrar. I CD'ns barndom använde man dessa vinylmastrar för att även pressa CD ifrån. Det funkar inte heller. Det blev alldeles för "vass" återgivning. (Om man använder CD och gör vinylmatriser från blir det tvärtom). Man lärde sig då att även för produktion av CD fick man göra master för CD och/eller SACD. Många tidigare CD gavs ut igen under benämningen "re-master", "20-bit" remasters osv. Det man gjorde var att anpassa mastrarna för CD-skivor. Däremot klarar "R2R" med att behålla bandet intakt, även DSD där en del hävdar att det måste vara DSD128, alltså dubbelt så mycket information jämfört SACD (DSD64). DSD128 motsvarar ungefär 24/352 i PCM-format.
 6. Eftersom vi är ett musik- och hififorum är min personliga inställning att vi håller oss till musik och ljud knutet till film. Det ligger helt inom Euphonias idé. Däremot inte film i största allmänhet.
 7. Det fanns en tid då jag och fru Bebop gick på bio var vecka och/eller hyrde en film till helgen. Det har näst intill upphört då vi sällan tilltalas av dagens filmutbud som överlag tycks handla om ond bråd död, övervåld, övernaturliga fenomen, robotar i krig osv. Var tid har sina referensfilmer. Jag tillhör generationen som växte upp med cowboyfilmer, Clintan, Jack Nicholson, Max von Sydow med flera och då det gjordes storslagna filmer från andra världskriget, romarriket och spännande spionfilmer kring kalla kriget. James Bond stod på sin höjdpunkt. Jag lever på minnet från dem. Istället läser jag betydligt fler böcker idag. För övrigt behöver jag inte bild för att lyssna på musik. Jag har en hel del konserter på DVD men jag ser dem bara en gång. Undantaget är opera som hade varit skäl nog för att skaffa en projektor och duk. Det är faktiskt riktigt mäktigt. Euphonia lägger dock inga hinder ivägen för den som vill förmedla ljudupplevelser i samband med film.
 8. Bebop

  Jazz i Japan

  Vad är en trovärdig sångare? En som inte ljuger i sina texter
 9. Bebop

  byZan - Nytt i stugan #6

  Så är det men det finns en hygienfaktor som bör vårdas och dina plus andras inlägg med förklaring och teori om hur dataöverföring skiljer sig från signalöverföring fungerar är mycket bra. Det hjälper oss andra att sålla bort de värsta "hudkrämerna mot rynkor" Så har jag också förstått det hela. Jag har digitalkablar från ca 500 kronor till 5,000. Jag kan inte höra någon som helst skillnad. Däremot är det lite skillnad på kontakterna. Jag är förvånad över hur usla kontakterna är både till ethernet och USB. De verkar vara bygda för att kopplas in endast en gång. Efter några in- och uttag blir de rätt så slappa. Bättre kontakter är jag beredd att betala extra för. Delvis korrekt men det är faktiskt inte så svårt att både styra och förutse en förväntad upplevelser genom bilder och figurer, förföriska budskap som sätter fingret på den potentiella kundgruppens svaghet och fåfänga och prisbild (inte alltid lägsta pris). Det finns massor av exempel inom t ex skönhetsvärlden och hälsokost (även om delar av den faller inom läkemedelsinspektionen). Vi skall inte tro att vi är förskonade från detta inom vår intressesfär. Dessvärre sviker "hifi-pressen" typ HiFi Musik som skulle kunna använda sin journalistiska gärning till att avslöja de värsta påståenden. Det hade också varit välgörande med viss sanering inom branschen som skulle kunna vara lite mer ifrågasättande för de värsta avarterna. Vi är lyckligt lottade med den stora kunskapsbas vi har i forumet.
 10. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Ooops... tänkte inte på det. Vi höll till ute på öarna men körde in till stan enbart för konserten.
 11. Bebop

  Är du trög eller?

  Jo, det förstår jag och det är jätteintressant att ta del av. Jag har lär mig massor. Men som i huvudsak nyttjare försöker jag lägga ihop pusslet. I din senaste graf i stiger förstärkningen från mellanregistret och uppåt. Typiska mc-pickupen har en diskanthöjning. När jag lägger ihop detta så borde det ju låta väldigt obalanserat frekvensmässigt men så är det ju inte i verkligheten. Jag vill gärna färstå men här får jag problem. Jag utgår då ifrån att riaan har en ganska rak kurva.
 12. Bebop

  Lite bilder mina hifi grejer

  Välkommen med ett stort leende. Jättekul att vi har fantaster som sätter värde på vintage hifi och säkerställer att det bevaras. Allt har inte blivit bättre än förr men annorlunda. Hajar till lite extra när jag såg Empire Trobadour. En sådan har jag ägt men sålde den till någon i Uppsala, mitt nöt.
 13. Bebop

  Är du trög eller?

  Det börjar bli mer och mer svårförståligt för mig vad man kan läsa ut av hur det kommer att låta. Om man tittar på typiska mc-pickuper så stiger de rätt kraftigt i amplitud från en sådär 12 kHz och uppåt. Om man skall få en rättvisande bild behöver man väl koppla in både aktuell pickup, SUT och RIAA-steg.
 14. Bebop

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Nej, det behövs inte. Jag har två set heltäckande träpaneler till sidorna ca 15 mm tjocka där en är original.
 15. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Kan bara hålla med. För en vecka sedan hamnade jag i Karlskrona med min båt och med stor förtjusning såg jag att Bobo spelade i stan samma kväll. Vi gick dit och det var en mycket fin konsert med material i huvudsak från nya plattan. Det var i huvudsak en akustisk konsert men en hel del mickar på plats så vem vet, det kanske kommer en liveplatta från hans turné. Ett enda lite aber var Yamahaflygeln (ej fulloktavare) som lät lite dynamiskt klen men inget att gnälla över. Här en bild tagen med min mobil. Idag kom nya HiFi News och de delar uppenbarligen Calms och mitt omdöme... Jag har inget att tillägga.