Bebop

Moderator
 • Content count

  9 454
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  76

Bebop last won the day on September 17

Bebop had the most liked content!

About Bebop

 • Birthday 1952-05-04

Contact Methods

 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Sydsverige

Recent Profile Visitors

50 213 profile views
 1. Mästarmöte har en vinnare!

  Det är väl en vanlig output med fast nivå, en RCA och en XLR som man kopplar till försteg aller t ex till en bandspelare för inspelning. Har de en benämning som verkligen heter Tape Out (som inte är en Tape monitor)? Det är ju samma utnivå man använder till en bandspelare som till ett försteg vid fast utspänning.
 2. Mästarmöte har en vinnare!

  Det är ett phonosteg och där är det inte så ovanligt med XLR-utgång bland bättre steg. Men för försteg med tape monitorfunktion (tape out/tape in) där man kan växla mellan source och tape är det inte vanligt med XLR. Jag kan inte minnas att jag sett något.
 3. Helt normala nivåer. Min pickup ligger på hälften och är tänkt att gå via en transformator, enligt Ortofon.
 4. Mästarmöte har en vinnare!

  Det kanske går. Fick för mig att ni bara skulle använda VU-metern för avläsning. Använder ni den som utgångsförstärkare också? I så fall kan det ju funka. Då är det mer en fråga om kvaliteten på den.
 5. Mästarmöte har en vinnare!

  Nej, det är nog väldigt ovanligt. I ditt fall där du inte kan reglera inspelningsvolymen på bandspelaren så tappar du som sagt 6 dB via RCA. Det är inte katastrof men det är heller inte optimalt. Calle_jr och jag gjorde lite experiment och kopierade från hans Technics till en Studer utan inspelningskontroller. Vi hade full volym ut från Technics men även det räckte inte för att styra ut till den nivån vi ville. Men med volyminställning går det utmärkt.
 6. Mästarmöte har en vinnare!

  Så gjorde jag ett tag men jag provade att gå direkt från riaat och jag tycker det blev hörbart bättre. Man kommer ju närmre källans signal. Om man spelar in via förförstärkaren så får man följande schema: Vinyl -> riaa -> försteg -> bandspelare -> försteg (igen) Om man går via riian så blir det: Vinyl -> riaa -> bandspelare -> försteg Hur bra för försteg vi än har så kan jag inte se att det blir bättre ju fler gånger man går via försteget. Det är samma sak om man kopierar band. För bästa resultat går man från bandspelare till bandspelare, inte via försteg. Jag vet inte vilken output era riaa har men mitt maxar på 10 V och försteget 13 V (i båda fallen balanserad utgångar). Det är långt mer än vad bandspelaren behöver. När jag spelar in från RIAAT (balanserad utgång) så ställer jag ingångsrattarna på ca 50 % och om jag kör med RCA (från min andra bandspelare) så får jag skruva upp till ca 80%. Orsaken till det är att RCA-koppling i ena änden och XLR-koppling i andra ger ungefär 6 dB lägre insignal. Något brus är det inte tal om, i vart fall inte här.
 7. Generellt sett är det så att om du ökar belastningen (vilket innebär att du sänker värdet från 300 ohm och nedåt) så får du en mörkare ljudbild som ofta upplevs som lite krympt ljudbild också. Om du höjer värdet så går det åt andra hållet. Förr använde jag Benz Ruby-pickuper som har en rätt hög inre resistans i pickupen. De rekommenderade 500 ohms belastning. Med den hördes det skillnader när jag ökade belastningen (gick under ca 200 ohm) Över 500 ohm, 1000 respektive 2500 ohm hörde jag ingen skillnad gentemot 500 ohm. Idag använder jag Ortofons Windfeld tillsammans med deras transformator ST80 SE som är anpassade för varandra. Det innebär att RIAAT's MM-steg ser pickupen som en MM-pickup med en belastning på 47 kOhm. Om man använder transformator så blir det en annan typ av anpassning men jag utgår ifrån att du använder ett RIAA-linjesteg för din MC(?) Eller har MC-ingången på Pass en transformator (SUT)?
 8. Butiksdemo hos HembioConsult, Stenkullen

  Ett stop, en chans, en helg! Missa inte att boka in detta Exlusiva Dynaudio CONSEQUENCE event! Fredag och Lördag den 17-18 november kommer Michael Cordt & Sebastian Glansk hit från Dynaudio och visar upp Legendaren CONSEQUENCE UE! De kommer prata om hur högtalaren är konstruerad och varför den är uppbyggd som den är. Denna helg kommer vi även visa upp hela NYA Music Line-sortimentet samt nya Sub 3 & Sub 6! Vi kommer spela på elektronik från Mark Levinson, Moon By Simaudio, Arcam (bio-setup) och kablage från Nordost Cables! För mer info kontakta oss på info@hembioconsult.se alt. 0302-35390 Välkomna!
 9. Butiksdemo hos HembioConsult, Stenkullen

  Ett stop, en chans, en helg! Missa inte att boka in detta Exlusiva Dynaudio CONSEQUENCE event! Fredag och Lördag den 17-18 november kommer Michael Cordt & Sebastian Glansk hit från Dynaudio och visar upp Legendaren CONSEQUENCE UE! De kommer prata om hur högtalaren är konstruerad och varför den är uppbyggd som den är. Denna helg kommer vi även visa upp hela NYA Music Line-sortimentet samt nya Sub 3 & Sub 6! Vi kommer spela på elektronik från Mark Levinson, Moon By Simaudio, Arcam (bio-setup) och kablage från Nordost Cables! För mer info kontakta oss på info@hembioconsult.se alt. 0302-35390 Välkomna!
 10. Mästarmöte har en vinnare!

  Jag kan inte se att det är någon större vits med enbart VU-metrar förutom vid kalibrering och liknande. Men det är något jag gärna överlåter till proffs. Vid inspelning vill man ju gärna kunna ställa inspelningsnivån. Studer är ju fullt balanserade bandspelare och om man tar signalen från en RCA-utgång så är den 6 bB lägre än om man spelar in från en balanserad källa. För att utnyttja bandens potential behöver man förstärka den med inspelningsvolymen. Vid avspelning är det bra om man kan kalibrera signalen (1 kHz) till VU=0 vid avspelning för undvika överstyrning eller för låg utsignal. Med enbart en VU-meter kan man bara passivt se på hur det ser ut. De flesta (?) av de spelare utan VU-metrar har sannolikt använts horisontellt med en VU-brygga med inställning för in-/utnivå till var maskin eller till en VU-brygga där man växla mellan olika spelare. På de band jag köpt skiljer nivån max 4-5 dB men ingen ligger för högt och överstyr. Så köper man band så är som sagt effekten begränsad. Annat är det om man själv spelar in och framför allt från en RCA-utgång.
 11. Mästarmöte har en vinnare!

  Jag har också undrat över detta så jag ställde frågan till Fabio. Så här svarar han. The right stearing wheel transfers the rotating to the tachometer, so it's necessary to reduce as much as possible tape slipping, to have a precise indication by the timer. All A67 and B67 have this solution, while passing to A810, the right tacho roller is in magnesium to be extremely light and follow the tape flowing, avoiding slipping. Jag har kollat i manualen och det är en mycket sofistkerad lösning bakom frontplåten med en "propeller" med 5 vingar som reflekterar infrarött ljus från en LED till en fotokänslig transistor i en krets som gör en beräkning som matar räkneverket med exakt tid oavsett vilken hastighet du använder. För att detta skall fungera perfekt har man ett slirskydd av gummi.
 12. Min Canossavandring

  Han kanske också köpt en bandare...
 13. Min Canossavandring

  Det är en härlig stad. Min grabb läste på universitetet där under ett år och jag bodde då i Belgien. Det blev många resor till Nice.
 14. Min Canossavandring

  Det fungerar utmärkt. Det är heller inte så dyrt att skaffa vu-metrar för att se nivåerna, se http://www.ebay.com/bhp/audio-vu-meter Lite mer komplext och dyrare blir det om man också vill kunna ställa in- och utnivåer.
 15. Tack, Spiros... jag skall läsa på. Det där med "procedur" är väl så viktigt. Jag har provat vid 45 graders lutning och då tycks det fungera. Eftersom det fungerar vid 38 cm/sec vid alla vinklar så gör jag inget just nu. Jag får först bestämma mig för vilken lutning jag fastnar för.