Bebop

Moderator
 • Content count

  9 842
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  94

Bebop last won the day on May 20

Bebop had the most liked content!

About Bebop

 • Birthday 1952-05-04

Profile Information

 • Location
  Sydsverige

Recent Profile Visitors

51 181 profile views
 1. Bebop

  Vad lyssnar du på just nu?

  Vet inte. Det är en ruta med ett kryss och en "läs mer"-länk. Jag tror det räcker men det vet man inte förrän någon driver det till någon rättsinstans om någon är missnöjd. Villkoren för att hoppa av kan ju också vara intressanta beroende på tydlighet hur man gör och uppsägningstid. Jag har beställt EST men inte fått den ännu. Hörde recension av den i P1 Kultur där den fick strålande kritik. Läs och hör ... https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6949745
 2. Bebop

  Vad lyssnar du på just nu?

  Så fungerade Bra Böcker (där jag arbetade i 6 år). Kallas negativ option. Tycker det är lite otidsenligt men det är faktiskt tillåtet. I Kanada förbjud man det omkring 2005 och även i många stater i USA är det förbjudet. I Sverige ställs dock ett tydlighetskrav (vad det nu är värt - för många är aningslösa och läser inte på). Negativ option är tillåtet i Sverige om, och bara om, kunden tydligt accepterat detta leveranssystem.
 3. Bebop

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Fedex, DHL, TNT med flera "specialister" är kontakterade gentemot tullverket som tull/momsombud. De drar mao tull/moms själva och redovisar till myndigheten utan att dessa är iblandade annat än som mottagare. För detta erhåller speditörerna ersättning plus att de har rätt att ta ut en expeditionsavgift samt att de har en positiv kassaflödeseffekt. De har alltså ett incitament för att dra in både tull och moms. Postnord lider väl fortfarande av att vi inte skickar brev längre plus att importhandeln har exploderat från framför allt Asien. Just den typen av handel är ju inte ny för de övriga. Men det är lite förvånande att de inte kunnat hantera detta bättre. Jag antar att de sitter fast i en gammal företagskultur.
 4. Bebop

  Med raketfart till Bryssel

  Jo, det kan jag förstå. Jag köpte några soloplattor till inspirerade av besöket och som har fått strålande recensioner men förutom Nelson Freire har jag inte spelat dem än av just "enough"-skälet.
 5. Bebop

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Trackinginformation är väl en extra service man får betala för. Om man beställer billigaste frakten via vanlig post ingår den väl inte. Då får man välja andra leveransmetoder.
 6. Bebop

  Med raketfart till Bryssel

  I clearly prefer 1981. I feel it as more intimate and close, like a mature intepretation influenced from life experiences. The "humming" also add to this. I have the 1955 on vinyl, cd and remastered cd. If we only speak of sound I think the LP has the porest sound. The remastered 1955 version that came only some years ago sounds much more real in my view.
 7. Bebop

  Musikrumsbygge

  På en tidigare riaa jag hade inställningarna på kapacitans ingen påverkan (förbikopplad) när man körde MC. Samma sak på VTL där den inte kommer upp på displayen vid MC-körning.
 8. Bebop

  Med raketfart till Bryssel

  Fast inte det albumet. Glenn Gould spelade varitionerna två gånger. Dels 1955 som såldes i otroliga 100,000 under 50/60-talen som det står i Wikipedia. 1981 spelade han in Goldbervariatinerna på nytt som blev en än större hit: In 1981, a year before his death, Gould made a new recording of the Goldberg Variations, sales of which exceeded two million by 2000 (Wikipedia). Det var den vi lyssnade på och dagen efter inhandlades den av mig. Jag kände bara till 1955 års inspelning som jag har sedan tidigare i ett par olika utgåvor både på vinyl och cd. Det var denna vi lyssnade på som även innehåller 1955 års inspelning.
 9. Bebop

  Med raketfart till Bryssel

  Det var Pergoleses "Stabat Mater" där René Jacobs sjunger countertenor och gossopranen Sebastian Henning (numer bariton) som är Flyers och Mr D's favorit som även blivit min. Många inspelningar är antingen med sopran/mezzo eller sopran/countertenor men här är det countertenor/gossopran i en liten intim sättning som låter fantastiskt. https://www.discogs.com/Pergolesi-Sebastian-Hennig-René-Jacobs-Concerto-Vocale-Stabat-Mater/release/1956398
 10. Puh... det finns ju så många och inom olika genrer. Men en platta som återkommer rätt ofta ändå är Frank Zappas storbandsplatta som kom 1972, alltså för 46 år sedan och som jag fortfarande tycker är sprudlande färskvara. Den innehåller en skvätt influenser från flera håll som Zappa gör till sin alldeles egna stil. Hör här https://youtu.be/SCULP6neQhE Jag nominerar @MatsT
 11. Det kan också vara rena kostnadsskäl. Ur ett företagsekonomiskt perspektiv bättre att köra upp en lägre volym och därmed öka sannolikheten för att lagret töms istället för att binda upp kapital i form av varulager och lagerhyra och sedan rea ut plattorna. Bra för räntabiliteten och risknivå. Om efterfrågan kvarstår går det ju pressa en ny upplaga.
 12. Bebop

  byZan - Min vinkällare

  Så är det väl med mycket i datasvängen oavsett om pratar Excel, Word, Foobar2000, JRiver osv.
 13. Instämmer. Samtidigt är det många inlägg som jag inte riktigt förstår. För egen del har jag vinylspelare därför att jag har vinyl i tusental från ca 1966 och framåt. Från slutet av 80-talet och fram till ca 2000 gavs det knappat ut någon vinyl alls. Det var bara att förse sig med cd-spelare. Alternativet att gå miste om musiken enbart pga av format har aldrig funnits på min agenda. Inspelningar gjorda analogt och före ca 1985 köper jag helst på vinyl men därefter är det helt ok med cd. Under en period köpte jag om en del digitala inspelningar mastrade för vinyl men det har jag lagt av med. Sån djävulsk skillnad tycker jag inte det är. Visst, om man sitter och jämför upplever även jag skillnader men inte alltid till vinylens fördel. Men så länge musiken engagerar oavsett format så är det inget jag går igång på. Jag sitter just nu och lyssnar på Woody Hermans jubileumskonsert (40 år) från Carnegie Hall från 1976. Det är en fantastisk konsert där Woodys gamla solister från 40-talet som Al Cohn, Stan Getz, Zoot Sims, Jimmy Guiffrey och framåt hälsar på. Där lanseras också nya talanger som Jim Pugh och Joe Lovano. Härlig stämning med klassisk storbandsmusik med en av de största bandledarna. Ljudmässigt helt OK men inte på något sätt i topp vare sig ur ett digital- eller analogperspektiv. Men stämningen och atmosfären är magisk. Det är inget jag tillskriver formatet utan snarare musiken. Vad gäller skivspelaren så tjatar jag om mitt mantra att "få till det" i helheten. Du kan köpa, Linn, Clearaudio, Rega, Technics, Kuzma, Thorens, Nottingham, Dr Feickert med flera och få det att låta alldeles utmärkt om du hittar bra matchning mellan drivverk, arm, pickup, riaa och uppställning. Sedan skall det också matcha ditt försteg, framför allt riaat. Enligt min mening är matchning betydligt viktigare än vilket märke du väljer. Pris och välljud kan hänga ihop men inte per automatik. Det är heller inte så att all vinyl låter bra. Det menar jag är en myt. Men det kan låta förbannat bra, precis som cd. Och cd kan också låta erbarmligt dåligt. Framför allt de utgåvor där man använde vinylmastrarna direkt till cd-skivor på 80-talet. De låter de vassa. Sedan lärde man sig att göra mastrar för cd-utgåvor och det blev betdligt bättre under senare delen av 90-talet. Nu har det vänt åt andra hållet igen men nu på grund av dynamikkompression (oavsett frormat). Framför allt inom pop och rock. Inom klassisk musik och mycket jazz är detta ett mindre problem då deras främsta marknad är inte hitlistor och öronsnäckor. Frågan jag skulle ställa mig är vilken musik du är ute efter. Om det handlar om digitalupptagningar från säg 2000 och framåt, är det mindre viktigt vilket format du håller dig till om vi håller oss till musiken. Sen kan det vara kul ändå att köpa musiken på vinyl. Vad som är sanning i det avseendet är upp till dig själv. Det är inte självklart.
 14. Bebop

  Skivmässa i Linköping

  until
  Här en länk med den information du behöver... http://skivmassan.nu/
 15. Bebop

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jag tänker i system/koncept när det gäller kablar och har ett och samma märke överallt utom till högralarna. Jag har m a o samma nätkablar med lika längd i hela systemet men jag har inte tänkt i impedanstermer. Argumenten låter ju logiska och kanske har en hörbart positiv inverkan. Om IsoTek har stjärnjord eller inte, vet jag inte. I min "sweetspot" är det nästa en liksidig triangel. Om den är helt liksidig tycker jag mig tappa lite djup. Ibland sitter jag i soffan 2,5 meter längre bak som ger en helt anna ljudbild som jag också gillar. Timbre, t ex tycker bättre om ljudet därifrån. Det är mycket av en smaksak.