Akkelis Audio

Medlem+
 • Content count

  953
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Akkelis Audio last won the day on March 15

Akkelis Audio had the most liked content!

About Akkelis Audio

 • Birthday 1967-05-11

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.akkelisaudio.com
 • ICQ
  0

Recent Profile Visitors

12 386 profile views
 1. Hemma hos Ishoot

  Info finns här om vad den gör: https://www.acoustic-revive.com/english/pcaudio/lan_isolator.html
 2. Nytt hos Plind

  Med rätt högtalare kan den lilla Japanen användas som integrerad förstärkare också :-)
 3. Musikrumsbygge

  Det finns alldeles för lite trattar i Växjö. Mig veterligen bara två uppsättningar ;-)
 4. Kanadaresa med fabriksbesök

  I detta fall var så var det så, vet inte om de alltid gör så. Detta var lilla blindtestrummet, det fanns ett stort också.
 5. Kanadaresa med fabriksbesök

  så utifrån detta lilla blindtest föredrog jag Martin Logans golvare knappt före KEF och den som inte alls passade mitt öra i denna setup var B&W. Den sistnämnda var fysiskt mindre än de andra två, det kan ha haft betydelse, men de ska i vart fall ligga i samma prisklass i Kanada.
 6. Kanadaresa med fabriksbesök

  Eftersom det kommit en del spörsmål emellan så citerar jag mig själv och fortsätter snart Kanadaresan.
 7. SWEETSPOT Jönköping 2017

  Okej då, vi tar med ett par nätta Avantgarde
 8. SWEETSPOT Jönköping 2017

  Devialet, EAR, Auralic, Sonus Concordia, DrFeickert, Van den Hul kommer vi med från Akkelis Audio. testa en Tesla, det vill jag gärna göra om tillfälle ges.
 9. Kanadaresa med fabriksbesök

  Förutom att plocka isär konkurrenterna så lyssnar man såklart på dem, gärna vid blindtest. I blindtest jämför man också egna modeller eller alternativ av ex filter på nya modeller. För ändamålet har man 2 st rum, gjorda för blindtester, samt ett testprotokoll med en massa parametrar. Man anser också att man ska vara helt ensam i rummet då dessa blindtest görs eftersom man kan påverkar av en antydan till leende, en suck, osv. Man har en högtalarväxel och så kalibrerar man med en db mätare så att man har exakt samma ljudnivå från alla högtalarna. Vi fick göra ett blindtest på skoj, dock inte ensamma i rummet. Jag satte mig i sweetspot och fick höra olika musik genom högtalare 1, 2 och 3, fram och tillbaks, huller om buller. Slutligen frågade han om jag vill uttala mig. Det känns alltid märkligt att lämna sådana här omdömen, tänk om jag har hört "fel"... Jag lämnade mitt omdöme. Jag gillade högtalare nummer 1 bäst, mest auktoritet nedåt, bäst släpp uppåt, högtalare nummer 3 var inte långt efter men lite mindre punch i botten och lite "slankare" diskant. Högtalare nummer 2 passade inte alls mitt öra, stickig, tunn, hård. Vad var det jag har hört på? Martin Logan, Paradigm, flera olika Paradigm, eller något helt annat? Jag drog en lättnadens suck då ridån hissade upp.
 10. Har du testat D1000 Pro mot din 440 Pro kombo? Den ligger ju i samma prisklass som Aavik och borde då kanske kunna leverera på samma höga nivå.
 11. Kanadaresa med fabriksbesök

  Man hade såklart ett akustiskt dött rum, enligt dom själva det kanske största i sin branch. Man går ut på en brygga av stålgaller och är omringad på alla sidor och ovanför och nedanför av dessa tungor av isoleringsmaterial. En märklig känsla och rätt snabbt började jag känna mig dålig då kroppen inte får sina vanliga referenser av omgivningen. Här gör man mätningar för att få svar på vissa frågor. Dom betonade dock att en frekvenslinjär högtalare inte är något direkt mål, det kan i princip alla göra och det säger inget om den sedan låter bra. Paradigm startades efter nån stor undersökning/forskning som Kanadensiska staten varit med och finansierat kring människors uppfattning av musik och hur man gillar och ogillar viss återgivning. Detta är "hemligheten" som Paradigm "voicear" sina produkter efter. Vi hittade också andra tillverkares högtalare på utvecklingsavdelningen. Självklart sade dom, vi vill höra vad konkurrenterna gör och vi tar isär dem och ser hur de bygger så att vi har koll på konkurrensen.
 12. Kanadaresa med fabriksbesök

  Man har en egen uppfinnareverkstad med allt man kan önska sig för att testa nya ideer. Den ena apparaten på bild 2 tror jag är en CNC fräs, men apparaten närmast var något annat, väldigt avancerat som kunde göra magiska saker på ett sätt jag inte begrep. Någon som vet vad det är för apparat? Givetvis har man också en egen, rejäl, 3D priser som används för att testa nya idéer och göra prototyper. I denna verkstad kan man uppfinna verktyg man behöver för produktion som inte finns. Här har man byggt monteringsbänkarna med hydralsträcking til Martin Logan stationen, man gör också diverse jiggar och mallar för övrig produktion. Det är spännande att besöka en firma med sådana här resurser. Man förstår att firmor av den här storleken har möjlighet att göra saker i utveckling som inte mindre tillverkare har. Paradigms nya enorma baselement med dubbla talspolar och magneter är ett sådant exempel.
 13. Kanadaresa med fabriksbesök

  Vi hade haft som önskemål att få se NHL hockey då vi nu var i Kanada. Vi hade sådan tur att Toronto Maple Leafs skulle möta Philladelphia Flyers. Biljetterna bokade ett par månader i förväg och kostade runt 1600 kr/styck.... Vi fick stå för det själva om någon undrar, men det var inte mycket att tveka på. Man gör verkligen stor kommers av hockeyn här. Mycket barer, mycket shoppping, lite längre pauser, lite längre spelavbrott för reklam. Arenan, Air Kanada Center var helt makalös och ljud, bild, ljus var så makalöst bra att jag aldrig upplevt något liknande. Dom hade ett intro med ljushow, projicerade bilder, skridskoåkare, etc som var helt otrolig och värd entren bara den. Här ligger våra svenska hockeyhallar i lä, rejält... I Toronto är en av de nya stjärnirna den svenska rookien William Nylander och han passade på att göra mål då vi var på plats, och Toronto vann matchen. Utanför arenan stod Börje Salming och Mats Sundin staty och deras tröjor hängde även i taket på arenan. Man minns sina gamla hjältar i Toronto. Det enda "negativa" för oss som ovanan NHL besökare var just spelavbrotten som var lite längre och då man passade på att göra lite reklam. Det drog ner tempot och det måste vara lite svårt även som spelare att till en början behålla fokus och intensitet med dessa avbrott. Annars var detta en upplevelse väl värd att minnas.
 14. Kanadaresa med fabriksbesök

  Man tillverkar såklart sina högtalarelement själva. Hon som främst gör talspolarna har enligt John gjort detta i 25 år och hon släpper ingen annan nära "sina" talspolar. Till Paradigms toppserie har man utvecklat ett riktigt häftigt högtalarelement med en rejäl uppsättning magneter och dubbla talspolar. John berättar och Anders från Lefflers i Norrköping lyssnar andaktsfullt. Tydligen så lindar man talspolarna åt varsitt håll och om jag minns rätt så är även magneterna polvända för de olika talspolarna och det var en utmaning att få ihop magneterna som helst vill dra sig ifrån varandra. Tyvärr minns jag inte vad som var den stora poängen med detta magnetsystem, men det kan säkert nån tekniskt kunnig Euphonialäsare förklara för oss.
 15. Grundaren av YG och Stylus hos Akkelis

  Jo vi vet Sonus Concordia nätkablar och signalkablar, Shunyata högtalarkablar. Ett tillägg här. Om jag uppfattade det rätt så menade han att hans element spelar som ett större element än vad det här så att denna 10" i basen skulle motsvara en 12" (ca) eftersom konen är så styv i hela sin yta pga hur man tillverkar den, och då kan hela membranytan användas som en perfekt pistong. YG gör själva membranen själva, men Scanspeak monterar elementen, de har ett tätt samarbete. Scanspeak säger till YG att de inte kan göra elementen (mellanregister och bas) bättre eftersom de inte kan mäta några brister. Man har därför fokuserat på den kvarvarande "svaga" komponenten, dvs den som kan utvecklas, diskanten. Det finns en bra film om den på YGs youtubekanal, där även andra diskanter analyseras. Men det finns där också delar de inte visar, som den hemliga del Calle inte fick fota.