- Marten -

Branschmedlem
 • Content count

  328
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

- Marten - last won the day on June 25 2017

- Marten - had the most liked content!

About - Marten -

 • Birthday 1963-10-13

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.marten.se

Recent Profile Visitors

5 601 profile views
 1. Plind goes Ceramic!

  När man betalar via iTunes så kostar det extra. Har gjort samma misstag. Jag sa upp prenumerationen på mitt Apple konto och prenumererade direkt på Tidal i stället. Mvh
 2. Träets klang

  Naturligtvis finns det skillnader i resonansegenskaper mellan de olika materialen du räknar upp, men är det gjort på ett optimalt sätt så är det relativt små skillnader. Exemplet med pinnarna är inte riktigt relevant då metallpinnarna är helt odämpade och ringer som "kyrkklockor" förmodligen. Metallkabinett måste dämpas med stagning och som jag själv använder i en sandwish då vi tar bort de ringande egenskaperna som metall har. Gjort på rätt sätt så fungerar det mycket bra. De akustiska egenskaperna invändigt i lådan så är det små skillnader och det är ju oftast dämpat med någon slags ull eller skum. De mätningar som John Atkinson gör i stereophile säger väldigt mycket hur ett kabinett uppför sig och är väldigt användbara. Så länge mätningarna är lika mellan olika material så låter de också väldigt likt. Men visst är det ändå små skillnader mellan olika material (även mätmässigt), även om det är optimalt dämpat. Om vi tittar på det optimala materialet och kostnaden inte räknas in så föredrar jag ett dämpat kolfiberlaminat eller en sandwish med aluminium/stål/Corian med dämplim mellan.
 3. Träets klang

  Jo, det stämmer. Fast i Magicos fall så är alu-kabinettet med största sannolikhet bättre än trä-kabinettet så i det fallet är det förmodligen tuningen som skiljer mest. mvh
 4. Träets klang

  Bra, så är det!
 5. Träets klang

  Man kan säga (något förenklat) om det är något annat än membranet som rör sig i högtalaren då är det distorsion. Sedan så har ju högtalarelement, mer eller mindre, i sig en inneboende distorsion. Det Engelholm (och jag) menar är att om har ett nära resonansdött kabinett så påverkar det väldigt lite "tuningen". I det läget så kan konstruktören välja vilken tonal balans eller klangkaraktär han vill ha. Men kabinettet har mycket stor påverkan på det totala ljudet om det inte är resonansdött. Blev det lite mer förståeligt?
 6. Träets klang

  Det tycker jag är ett feltänk. Ju fler problem vi eliminerar (distorsion, olinjäriteter, resonanser mm) i våra högtalare ju närmare musiken kommer vi och liveupplevelsen ökar. Med andra ord det låter mindre hifi och mer musik, om man kan uttrycka det så. Om det låter dött så är det distorsion man lyssnar på. Vissa inspelningar som tex från Opus3 kan låta dött och ganska tråkigt om inte anläggningen har tillräckligt låg distorsion (hög upplösning), men med en tillräckligt högupplöst anläggning så kommer inspelningen till liv och livekänslan blir uppenbar. Det erfar vi också med våra egna inspelningar på Marten Recordings.
 7. Träets klang

  Nu fattar jag ingenting
 8. Träets klang

  Jag menade bara att du nog missförstod vad Engelholm skrev.
 9. Träets klang

  Nja, jag tror du missförstod det hela. Engelholm menade att kabinettet har ganska liten påverkan på den tonala balansen och tuningen. På den totala helheten/ljudkvaliteten så har kabinettet mycket stor påverkan. Däremot är det ett bra konstruerat resonansfritt kabinett så är det upp till konstruktören hur han vill tuna helheten.
 10. Träets klang

  Ok, då förstår jag. Det jag tror Engelholm Audio menar är att "tuningen" eller "ljudkaraktären" bestäms till största delen av filter/element och inte av själva kabinettet, om det är bra konstruerat. Så det är nog som du säger att i vissa fall så får kabinettet större "cred" än det borde, åtminstone då det gäller ljudkaraktär och tonal balans.
 11. Träets klang

  Nja, om man gör sig omaket att använda ett exklusivare/dyrare/sexigare material än tex MDF (som också går att göra fina kabinett av), så används detta naturligtvis i marknadsföringen. Eller missförstår jag dig?
 12. Träets klang

  Du får gärna utveckla det där med "obehaglig distorsion för normal respons". Hur ett optimalt resonansdött och styvt kabinett skulle kunna ge någon "obehaglig distorsion" hänger jag inte med på.
 13. Träets klang

  Bra skrivet, håller med. Att seriöst konstruerade högtalare från tex Magico, YG, Marten och Engelholm mfl låter som de gör är ett medvetet val och inte beroende på materialval i kabinettet, då dessa kabinett är välkonstruerade (resonansdöda) sådana.
 14. Den långa vägen tillbaka.

  Kan så vara, men enligt min egen erfarenhet så är det ganska mycket enklare att få till det med iOS och är mer "plug n play" och färre fallgropar. Kanske inte ett stort problem för de som kan och har tålamod.
 15. Den långa vägen tillbaka.

  Om jag får var lite off topic (eller inte?). Min erfarenhet är att den digitala filspelningen är mogen och om man vill ha det problemfritt ska man satsa på en hårdiskspelare som har allt inbyggt, finns några st välrenommerade som funkar mycket bra. Då slipper man allt med NAS, separata hårddiskar, datorer mm som kan ställa till det, speciellt Windows baserade sådana. Man ska nog vara ganska duktig för att få det att spela på bästa möjliga sätt och helt smärtfritt. Ofta enklare med iOS (Mac) dock. Nackdelen med en hårddiskspelare är att det blir förhållandevis dyrare att investera i, än en motsvarande hopplock man gör själv med laptop, NAS mm. Men vi har som sagt haft det helt problemfritt, och mycket bekvämt, med vår spelare som jag upplever ofta spelar bättre än motsvarande silverskiva plus att man kan spela en uppsjö högupplöst mm. Jag upplever nog att det är betydligt mer fix (och problem?) med vinylavspelning, men det kan ju också vara en del av charmen kanske. När det gäller Tidal ihop med Aurender så har vi inte upplevt några problem alls. Mvh