Richard

Admin
 • Content count

  2 146
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  38

Richard last won the day on May 8

Richard had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Växjö

Recent Profile Visitors

15 375 profile views
 1. Richard

  Musikrumsbygge

  Lite märkligt att de på Dr Feickerts hemsida inte talar om vad vad programmet kostar. Har för mig 250 euro för home edition men vet inte alls för pro? Får väl maila och fråga.
 2. Richard

  Vad lyssnar du på just nu?

  Denna hade jag hoppats få i fredags men kanske kommer imorgon istället. Är den bra?
 3. Richard

  Musikrumsbygge

  Förra helgen var det så äntligen dags för mer fininställning av min pickup. Lånade oscilloskop från sjukhuset, kunde ha det över helgen utan bekymmer. Detta används enligt uppgift mycket sällan numer. Ursäkta usla mobilbilder... Följde denna eminenta artikel och framförallt denna post. Jag hade veckan innan försökt ställa antiscating endast med testplattan "Ultimate Analogue Test LP" men inte fått till det riktigt. Kunde inte få fram distorsion i den vänstra ht hur jag än ändrade antiscatingen. Det var alltid den högra som började dista och med viss inställning endast precis i slutet av aktuellt testspår. Detta ledde till att jag fick ändan ur vagnen. Jo, det hela var nog välbehövligt. Nedan ses första spåret på första sidan och det är tydligt (trots dålig kvalitet både från mobilen och upplösningen på det åldersdigra oscilloskopet) att den ena kanalen är högre än den andra.Däremot synes kanalerna vara hyggligt i fas. Efter diverse pickup- och tonarmsskruvande, både zenit och azimuth behövde åtgärdas för att få till nedanstående, kunde jag konstatera att det var mödan värt. Därefter körde jag åter antiscatingen med öronen och kom igenom helt utan distorsion. Tyckte inte det var någon mening att kolla detta med oscilloskopet dels p.g.a min ringa erfarenhet av instrumentet dels p.g.a. den låga upplösningen. Hade för avsikt att även ställa VTA/SRA med mitt usb-mikroskop. Här gick jag dock bet. Fick jag en tillräckligt bra bild hittade jag ingen baslinje att utgå ifrån så till slut gav jag upp och får lita på att "parallellt med plattan" är rätt. Förbankat nöjd med det hela!! Förresten, lite billigare digitala oscilloskop, duger det? T.ex. detta Mina behov av dylikt instrument sträcker sig inte bortom hifi.
 4. Richard

  Musikrumsbygge

  Jo, jag var ute på djupt vatten... Har haft lite kontakt med @Peo i frågan och han är världsmästare på att förklara så att allmogen (jag) begriper . Nu hoppas jag verkligen att jag inte krånglar in mig i ytterligare falsifieringar. @bigblue du har helt rätt angående Riaa-stegets kapacitansinställning om man har en MC-pickup. Du och jag som har Röcklinger PHA2 ska därför ställa denna på 0. Punkt. "En MC-pickup behöver inte och ska helst inte ha någon kapacitiv last (till skillnad mot en MM-pickup). Tyvärr är det dock omöjligt att tillverka en kabel helt utan kapacitans och för att mildra den oundvikliga kapacitansen negativa påverkan måste man även belasta pickupen med en resistans. Ju högre total kapacitans som pickupen ser (kabel + riaa-steg), desto lägre resistans behöver den belastas med. Låg belastningsresistans är egentligen inget man eftersträvar, men är som sagt nödvändig för att korrigera/mildra kapacitansens påverkan." Vad gäller lasten så rekommenderade PEO mig att testa med 500 ohm istället för 200 som jag tidigare angett att jag kört. Ska här också åter påpeka att mina inställningar på riaat lät så jäkla bra efter uppsättning att jag inte testade mig fram utan tänkt att göra detta kontrollerat tillsammans med hifivänner om ett par veckor med musikkväll som sker minst ett par ggr om året, se här. Häromkvällen kom en av dessa herrar på besök och då testade jag det hela på honom. Körde först 200 ohm och bytte till 500 ohm och frågade vad som hände. Han visste inte innan vad som förväntades. Han visste inte heller om det var ny eller gammal inställning först. Han svarade efter några sekunder att det senare (500 ohm) absolut öppnade upp ljudbilden ytterligare. Han tvekade inte det minsta. Lyssnade senare på detsamma själv och upplevde precis samma sak. "En pickup som får jobba mot en lättare last (högre impedans) ger oftast ett luftigare och mer utsträck ljud, mer och tydligare detaljer och bättre dynamik, men om den samtidigt har för hög kapacitiv last kommer den att bli lite överexponerad i det övre registret med risk för en högfrekvent puckel som helt klart kan påverka det hörbara registret."
 5. Richard

  Munchen 2018

  Kanon. F5 i kvadrat
 6. Richard

  Med raketfart till Bryssel

  Håller med helt och hållet. Det är är något märkligt i luftighet som är annorlunda gentemot dynamiska utan att för den delen ge "andra" ljud och som du säger inte nödvändigtvis i upplösning. Nu har jag inte lyssnat på just denna högtalare utan företrädesvis Avantgarde vad gäller "hornsvängen". Likaså är elektrostater en typ av högtalare som erbjuder något helt annat om än inte i lika hög grad som hornkonstruktioner.
 7. Richard

  Med raketfart till Bryssel

  På Svanås egen hemsida hittar man föga men om man klickar runt lite så att man kommer till nån amerikansk partner så kan man hitta ett par ytterligare exempel. http://www.accurateconstructionchicago.com/SMT
 8. Richard

  Med raketfart till Bryssel

  Det är väl svanåprodukter rakt igenom? Vad gäller akustik alltså.
 9. Richard

  Plind goes Ceramic!

  Hur lätt som helst. Såg man ju direkt att det var volymkontrollsuppgradering Kanske fick lite hjälp av nätet... http://www.tentlabs.com/Components/page31/page31.html
 10. Richard

  Ultraljudstvätt - Tvättmedel

  Har ända sedan jag återbörjade med vinyl för ett par år sedan letat efter ett fullgott alternativ. De esoteriska tycker jag är lite för dyra. Har varit på väg flera gånger att köpa en cleaner för att sedan bygga något som funkar. Detta verkar ju alldeles lysande. Nu tvättar jag för "hand" (snurrvariant) i tvättstugan. Eftersom torktumlaren är en frekvent använd apparat i en 5-personersfamilj torkar det hela på 20 minuter. Det får bli en sådan här vart det lider!!
 11. Richard

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Detta hade man behövt en del chanser på sig innan man fixat Inte precis nåt man råkar hitta i garaget. Såvida man inte har rullbandare förstås
 12. Richard

  Uppdatering av forummjukvara

  Uppgraderat till 4.3.2 2018-05-10 kl 13:22. Klar 13:28 Eftersom endast tre inloggade medlemmar körde jag uppgraderingen utan föregående information. Soligt i hela landet enligt SMHI så ni är väl ute //Richard
 13. Richard

  Musikrumsbygge

  Med risk att vara ute på djupt vatten... I Lyras instruktioner för PUn står att läsa följande: "Om du inte känner till den exakta kapacitansen på din tonarmskabel, 100 pF per meter är standard medan 50pF är standard för lågkapacitanskabel" (ungefärligt översatt). Med valen 0 100 eller 500 borde det vara 100 som är mest rimligt då jag har en kabel 100 eller möjligen 150 cm. Definitivt inte 5 meter och eftersom jag inte kännner till någon kapacitansavvikelse så torde det vara "normaldito". När man skulle ställa denna på 0 pF förstår jag inte riktigt. Extremt kort kabel? Föga akademiskt resonemang möjligen..
 14. Richard

  Musikrumsbygge

  Det korta svaret är JA!!. Tveklöst!. På alla parametrar! Det lite längre är att det är naturligtvis svårt att säga vad som ger vad. Det jag garanterat kan tillskriva Volveren är ett stabilare gång. Med Divan kunde jag ibland tycka att det svajade i långa toner. Vet att detta kan bero på hur långt ifrån motorn står från själva tallriken eller snarare hur spänd remmen är. Nu med dubbla remmar, en annan motor samt en rejält mycket tyngre tallrik (6,7 kg) så har jag inte hört tillstymmelse till svaj ända sedan jag fick platta och remmar på plats (vilket i sig tog en stund). Jag valde ganska omgående de inställningar jag nu har på Röcklinger PHA2 (200 ohm, 100 pF och 70 dB). Lyra säger mycket svävande " 95.3ohm ~ 816ohm (determine by listening, or follow detailed guidelines in user manual)" rörande lasten. Vidare borde 100pF vara lagom för en normallängdskabel. Och slutligen 70 dB förstärkning. Det där är ju alltid svårt... ungefär som att dista mer i en elgitarr då man var i femtonårsåldern. Eller för den delen bara höja volymen. Ska labba med samtliga dessa inställningar men då tillsammans med mina hifi-kompisar lugnt och metodiskt. Att kunna ändra på fronten är ju en otrolig fördel när man ska ställa in. Örat glömmer ju små skillnader väldigt snabbt. Redan med nuvarande inställningar är det: långt skirare diskant, mer melodiskt mellanregister, fastare bas och en jäkla punch. Alla nu levande med hörsel i behåll märker lätt denna förändring om systemet är välkänt. Galet nöjd!! Och då redan innan jag vet om det är optimalt inställt. Pickupen är det absolut inte. Endast okulärt.
 15. Richard

  Musikrumsbygge

  Lite bilder är nu tagna. Tyvärr är det vanliga objektivet trasigt så det blir rätt närgånget. Huven som införskaffades till Divan var dessvärre inte tillräckligt hög så temporärt får dessa klotsar ligga under om dammet ska hålla sig borta. Röcklinger PHA2 hamnade direkt till vänster om vinylracket av kabelskäl. Tidigare har jag kört Nordost Valhalla till RIIA:t men nu fick det bli Purist Audio Musaeus istället och Valhallan hamnade mellan för och slutsteg. Det hela var lyckosamt eftersom jag nu når strömknappen baktill på Röcklingern vilket hade varit en svår manöver om den stått i mitten. RIAA:t är just nu inställt på 200 ohm, 100 pF och 70 dB. Det hamnade så vid första provlyssningen och det hela är inte kritiskt fininställt ännu. All ledig tid (bristvara) har gått åt till att läsa på euphonia och lyssna på vinylplattor. Avid Volvere i helfigur. Lyra Kleos Ljudintryck kommer vart det lider.