Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content count

  3 459
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Engelholm Audio last won the day on July 15

Engelholm Audio had the most liked content!

About Engelholm Audio

Profile Information

 • Location
  Blekinge

Recent Profile Visitors

18 849 profile views
 1. Slimtower

  Det elementet låter sämre än det ser ut att mäta. Rekommenderar verkligen filter till detta element. Då tror jag det kan bli riktigt bra, om än inga basmonster.
 2. Accuton högtalarelement

  Update
 3. Dämpning av låda

  Time flies... De små högtalarna har nu lyssnats på, i orginalutförande, av Richard, DoubleA-Anders med flera. Alltid kompletterade med basmoduler. Det har smugit sig in "livet", jobb, högtalarförsäljning och lite akustikuppdrag på senare tid vilket gör att detta projekt fn vilar. Men M8 gängstav är inköpt och ambitionen är att gå vidare med dessa praktiska prov.
 4. Musikrumsbygge

  Kul! Teknik, mätning och lyssningsintryck tycker jag stämmer bra överens! Subbarnas tillskott tror jag är välkommet i mina öron, för jag upplevde en ren, torr men kanske något slankare/mindre fyllig bas än jag föredrar. Lyftet mellan ca 4-8 kHz bidrar ABSOLUT till en markerad och detaljerad diskant. Frågan är om detta är högtalarens signatur eller nått i högtalare/rum? Svackan centrerad runt 200 skulle kunna vara "brist på stöd från väggen bakom högtalarna" - alltså att högtalarna står så pass långt ut som dom gör. Överlag ett helt okej/bra mätresultat med bara ett par grejjer att jobba vidare med att bekräfta/dementera! Ps. På linked in råkade jag kommentera en (seriös) högtalare som påstods leverera ner till 12 Hz. Jag frågade om det va -3 dB eller -24dB. Fick till svar att det minsann va 3 st 10 tummare som kunde pumpa massor av luft...vilket ju inte har alls med min fråga att göra. Branschen har ett problem i marknadsföring av "penis-mätar-siffror" och brist på nån from av regel/likvärdig måttstock att hålla sig till. Som jag skrev i Richards länkade inlägg - håller er skeptiska till basprestanda! Dessa Focal är bra och kan ses som en måttstock vad gäller storlek,känslighet och hur djupt dom faktiskt når.
 5. Dämpning av låda

  @calle_jr Nu har jag köpte M8 gängstav och kan snart dra igång fas 2 av detta test! Vi får speca upp lite och jag tar gärna din hjälp.
 6. Dämpning av låda

  @Adhoc Butylgummi - köper man det på patron och limmar ihop med nått annat på insidan eller hur tänker du?
 7. Dämpning av låda

  Det är Beyma's 10-tums koax-element med hornladdad diskant. Ger såklart ingen bas, men 96 db's känslighet ner till ett par hundra Hz är inte illa. Lab.Gruppen-steget får jobba hårt med att få upp nivån på basen! Men bra blir det! Diskanten skulle må bra av att justeras (fysiskt) bakåt ca 25 mm. Detta lär ge bättre släpp, luftighet och allmänt renare ljud. Med det på plats, går det lura fram en än mer linjär frekvenskurva för än mer neutralitet. Ja det va riktigt skönt att dina subbar faktiskt funkade som dom skulle! 15 tum is da shit! Men det kostar såklart... 15 tummare går att köpa från 500kr och uppåt. Högre pris är såklart ingen självklar garanti för bra ljud, men med pengarna kommer iaf en chans att få rätt material, rätt konstruktion, precision och toleranser i både detaljer och montering. http://aespeakers.com/wp-content/uploads/2015/09/TD18H-.mp4?_=1
 8. Dämpning av låda

  Tack själv Richard. 👍 Jag återkommer med lite information och sen är det dags att ta nästa stegen i vibrationsmätningarna.
 9. Dämpning av låda

  På bilden har vi bytt från högtalarna/lådorna som vi egentligen avhandlar här i tråden, till dessa 10-tums koaxial-element. Men först lyssnade vi på det "små gråa" från tidigare bilder här i tråden.
 10. Dämpning av låda

  Ni spelar det i en första version. Hoppas på lite feedback inom kort. @calle_jr jag tar fram mått på lådan.
 11. Dämpning av låda

  Som sagt va detta en ingress, en start, baby-steps. Nu behöver jag få bättre ordning, mer precision, bättre repeterbarhet. Ovanstående mätning är till exempel gjord med bara SB12'an, alltså bara bas/mellanregistret. Orsaker är den enkla att jag hade inte gjort klart ens ett första filter. Nu är 2 filter gjorda och enligt plan kommer en forum-medlem hit (i andra ärenden) men jag tänkte "kapa honom" till iaf lyssna och "tycka något" om dessa småttingar. Med det i ryggen kommer det kännas lite mer stabilt. Nästa steg är att få till en testbänk, fysiskt sett. Nästa igen blir att göra applicerandet av accelerometern på ytan mer repeterbar. Bla krävs att mäta ut en fix punkt. Nu gjordes det med ögonmått - inte riktigt vetenskapligt! Jag har även kontaktat supporten för mitt mätsystem, Audiomatica Clio, för jag tycker en funktion saknas - eller är det jag som inte fattar hur man gör! Anyhow - detta tar en del tid. Tanken är att skaffa rutiner och processer och sen utföra en serie mätningar i ett mer "skarpt" läge. Jag är tacksam för allas input och hurra-rop! Keep it comming!
 12. Dämpning av låda

  Ja jo - man kan ju ändå jämföra för det är samma sorts mätning, men inte gjord på exakt samma sätt. 50 Hz tror jag också är en mät-defekt-artefakt, eller vad jag ska säga. Byggmax ligger nära... 87dBs känslighet betyder väl ca 92 dB vid 7.55? Bra fråga och ganska lätt att verifiera om än såklart inte de längsta tids-aspekterna (kräver super-duper-mät-rum). Nja... NULL. :) Se nästa post.
 13. Dämpning av låda

  Här är de första mätningarna jag gjort på lådorna, med respektive utan bitumen enligt bild ovan. Det visar sig vara en djungel - som vanligt! Allt verkar lätt vid en första anblick men ju mer man kommer in i något, desto mer nyanserat blir det! Graferna nedan kräver sin man (eller kvinna) att tolka...men enkelt uttryckt kan man ändå säga att bitumenen dämpar bort en hel del medan nån form av grundresonans är kvar i ganska o-utröttad avklingning. Vv jämför inte dessa mätningar med Stereophiles eftersom det är skillnader i mät-förfarande. Och igen - jag är ny på detta, så detta är en lärofas för mig. Efter dialog med @calle_jr så har vi (han ) kommit fram till några nästa steg. Men det blir inte ikväll...så att säga.
 14. Dämpning av låda

  Bilder med iPhone, är väl bäst att tillägga så att kraven behålls rimliga!
 15. Dämpning av låda

  Kexning är min nya kompis - det blir verkligen bra och är lättjobbat! Lådorna fick en skvätt överbliven väggfärg (asfaltsgrå, för den som undrar), dämpmaterial i form av kallskum och (tror jag) acustilux.