string

Medlem
 • Content count

  48
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2
 1. Varför mono-picup?

  Där ser man! Förstod nästan att det redan var avhandlat här på forumet (och att andra hade haft samma funderingar). OK, då ska jag plöja igenom tråden ovan. Tack för tipset .
 2. Varför mono-picup?

  I min skivsamling så har jag faktiskt bara en mono-inspelning: Och den låter helt fantastiskt, även avspelad med en stereo-puppa. Det här fick mig att börja fundera, har jag missat något? Att blanda signalerna är ju ingen konst - så vad är grejen med att införskaffa en separat mono-picup? Man förstör väl knappast nålen på stereo-puppan genom att lyssna av Monica Z? Det finns säkert massor av teorier runt detta och dessutom massor av duktigt folk här på forumet som kan förklara……..
 3. Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  Ropade hem denna inatt, från Discogs: Lite info: Label: EMI Music Canada ‎– E2 72438 56508 2 6 Format: 4 × CD, Compilation Country: Canada Released: 1997 Genre: Jazz Tydligen lite svår att få tag i, det här verkar vara det enda ex som fanns just nu. Hittades hos en samlare i USA. Ett bra substitut, medan jag sakta men säkert bygger upp mitt motsvarande vinyl-bibliotek av Blue Notes.
 4. God Jul

  Hehe... för tjocka fingrar.... Skulle trycka insert media och inte submit
 5. God Jul

  Önskar alla en gott avslut på det gamla året och ett härligt 2018. Själv kommer nya året att ägnas en del åt den här lilla pjäsen, som fanns under granen: Kommer att användas till direktsända P2-konserter. Och kanske i viss mån en och annan inspelning av vinyl (där jag plockar enstaka russin ur kakan). I ett senare skede funderar jag också på en mic-förstärkare, typ denna: Tillsammans med ett par bredbandiga micar skulle man kunna göra egna live-upptagningar. Jag är med i en jazz-förening, som ibland gästas av verkliga världsartister och dessa spelningar skulle vara kul att bevara. Eftersom det är en liten lokal brukar inte alla instrument vara upp-micade (och därför kan jag inte heller tanka signalen direkt från mixerbordet utan måste köra med egna, separata micar). Även om inspelningarna är för privat bruk måste jag kolla hur det är med rättigheter, osv. Nån som har tips på bra micar?
 6. VTA igen, lite nytänk...

  Ho, ho, ho..... Tillbaka efter julfirandet. Har även hunnit att testa lite olika skivor, efter tips från @calle_jr. Jag kan konstatera att jag uppnår samma resultat, oberoende av om det är en mono- eller stereo-inspelning. Samma sak gäller även om man testar en närmickad inspelning, kontra en med bred ljudbild. Så när jag flyttar skivtallriken i höjdled verkar det alltså vara ändringen hos "skanningsförlusterna" som jag troligen upplever, i form av mer eller mindre distorsion i övre registret. Hos "Needledoctor.com" beskrivs nålslipningenen på min ClearAudio Stradivari V2, enligt följande: "Micro-HD Diamond tip provides a hybrid parabolic geometry with a stylus radii of 0.008mm x 0.040mm". Skulle vara intressant att höra vilka erfarenheter som andra har, som är ägare till puppor med denna nåltyp.
 7. VTA igen, lite nytänk...

  Tack @calle_jr! Det tvivelaktiga ligger väl i att jag inte vet vad jag testar, vilken parameter som gör utslag - bara att det låter bättre eller sämre. I sanningens namn hade jag tidigare ingen aning om vad skanningsförluster var för något, men nu ska vi reda ut begreppen. Tack för tipsen med skivorna. Radka Toneff ingår i min skivsamling så det ska bli kul att se vad resultatet blir. Annars har jag kört både Jacintha: "Here's to Ben" och Thelma när jag testat, samt även en lite "sämre" hollänsk pressning av Paul Simons "Graceland". Det verkar som de "finare" pressningarna och speciellt om vi pratar 45rpm, att de är mer "förlåtande". Det kan rentav vara svårt att höra nån skillnad. Men på Graceland kan man pricka in direkt var det låter bra.
 8. VTA igen, lite nytänk...

  OK, ska hem och kolla efter jobbet. Nu i juletid är det ju så mycket annat som också pockar på uppmärksamhet, så jag får se när jag kan avlägga rapport. Det kan mycket väl vara så att skillnaderna jag hör är påverkan på skanningsförlusterna. Som jag skrev i början av tråden: ".....tekniskt sett, högst tvivelaktiga tester....". Inte desto mindre verkar mitt tilltag, att korrigera för olika skivor, göra skillnad - ljudmässigt. Intressant och lärorikt, hur olika parametrar påverkar....
 9. VTA igen, lite nytänk...

  Hmmm.... här får du nog guida mig lite @calle_jr. Jag äger faktiskt en monoinspelning (Monica Z med Bill Evans), men vad är det speciella jag skall lyssna efter, som blir extra tydligt med monoinspelningar? Alltid lika roligt att lära sig nytt
 10. Bakgrund Jag startade en tråd i oktober där jag hade lite funderingar kring VTA och hur denna påverkades av vinylens tjocklek. Jag experimenterade med en libell som jag placerade på tonarmen för att få ett korrekt riktvärde på VTA, när olika skivor spelades. Tänk om, tänk rätt Tack för alla kommentarer och tips! Och ja, det visade sig att allt för många felaktigheter smög sig in med detta handhavande av libellen. Detta var ingen framkomlig väg. Många här på forumet tyckte också att VTA-värdet borde ställas in en gång för alla, med ett medelvärde av den tjocklek man hade i sin skivsamling. Och det kanske stämmer, om man har en vanlig radiell tonarm på mellan 9’’ och 12’’. Men eftersom min tonarm (se fig. nedan) endast har ett avstånd mellan pivoteringspunkt och nålspets om 52 mm, kommer skivans tjocklek att slå ganska kraftigt på VTA-värdet. Det stod helt klart att lite tänk ”utanför boxen” måste till. Lite ”Cajsa Warg”-stuk Jag kunde inte släppa tanken på hur jag både enkelt och snabbt skulle kunna hitta en referenspunkt med rätt VTA, när olika skivor spelades. Sedan drog jag mig till minnes att jag fått ett litet laser-vattenpass av märket Black&Decker, som en extra gåva, i samband med att jag köpte deras stora cirkelsåg. Tillsammans med lite plåtprofiler (en slaktad upphängning av en rullgardin), samt en gammal kulled, så sattes passet upp i lämplig höjd: Roliga men tidskrävande test Nu startade ett antal, tekniskt sett, högst tvivelaktiga tester, där endast hörseln fick avgöra vad som var rätt eller fel. Till syvende-och-sist så är det ju hörseln och musikupplevelsen som det hela handlar om. Jag började med en referensplatta på 200g. Genom att ändra tallriken i höjdled mellan olika ytterlägen och därefter interpolera antal varv på justeringsskruven fick jag fram en referenspunkt för tonarmens höjd och lutning. Laservattenpasset riktades in för att matcha detta läge: Sedan följde ytterligare test med andra skivor (med andra tjocklekar). Och faktiskt, det slog aldrig fel! Efter justering med VTA-skruven till den nivå/vinkel där tonarm och laserstråle tangerade så upplevde jag också den bästa ljudbilden: Mission accomplished!
 11. Jag kan bara hålla med, @Bebop har gjort ett fantastiskt jobb, med denna tidsödande grundforskning, hatten av! För alla oss, som är med i detta eminenta forum, så har vi ju en stor fördel med att kunna hjälpa varandra med att hitta bra inspelningar. Ja, jag vet, det är så många parametrar som gör sådana uttalande vanskliga – men vi kan i alla fall varna för de grövsta lågvatten-inspelningar, som ju också finns där ute.
 12. Och jag tankade ner min på DSD256. Intressant att höra @Bebop hur du tycker att de olika utgåvorna skiljer sig åt.
 13. Håller med! Det är lite av vårt dilemma, för oss musikälskande audiofiler. Det är ett litet, men förhoppningsvis växande antal inspelningar, där alla bitar faller på plats. Något som jag verkligen vill rekomendera är denna: Den är inspelad med sådan närvaro att jag får gåshud. Första spåret inleds med något som låter som "knackningar". Min sambo (som inte lyssnade aktivt utan höll på med något annat) undrade vem det var som stod och knackade på vår fönsterruta. . Som aktiv i kör och barbershop-sångerska, underskattar jag inte hennes hörsel. BTW, min USB-kabel jag har just nu hänger inte med i svängarna. Har mailat och fått svar från OPPO att de drop-outs som jag upplever måste sitta i klock-synknings problem i kabeln. Jag har nu beställt en sådan här på EBAY: Dels är det High-speed kabel, dels är som synes kontakterna vinklade, vilket borde göra att de sitter ännu stadigare. Sänds från Hong-Kong och kommer lagom till jul. Skall rapportera om det blev nån skillnad.
 14. Det lutar åt en TASCAM-recorder. Finns mycket fint ute i etern som kan vara kul att bevara.
 15. Stämmer, det finns tyvärr inga enkla lösningar - felet med mig är att jag gärna generaliserar.