lemanfan

Medlem
 • Content count

  5
 • Joined

 • Last visited

 1. Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  Ellen Andersson Quartet - I'll be seeing you. Underbar liten jazzplatta, rekommenderas starkt. Vinylen låter bra också
 2. Min Canossavandring

  En av de första CD jag köpte, Lenny Kravitz "Mama said" hade en massa varningstext på sig om att den var inspelad med äldre instrument, förstärkare och dito inspelningsutrustning och därför kunde låta brusigare än en heldigital inspelning. Fånerier. Bruset från en överstyrd rörförstärkare innan första strängen slås an är ju som nån sorts förspel som bara höjer upplevelsen.
 3. Hörlursanläggning - tips tack!

  Jag har pga hem- och arbetsmiljö lyssnat en hel del på lurar de senaste åren, men jag har faktiskt inte jämfört så många i den riktigt höga prisklassen som omtalas här. Kanske har jag inte fullt så kvalifierade öron. Två modeller som dock sticker ut som både sköna att bära länge och som jag subjektivt uppskattar ljudet i är dels tidigare nämnda Beyerdynamic DT-250 (det märks att de är gjorda för yrkesbruk), och Bang & Olufsen H6. Andra lurar har ibland låtit lite bättre eller mer detaljerat vid jämförande lyssning, men de ovan är de som jag ofta greppat när jag bara vill ha musik, utan djupare eftertanke. Ungefär som den där maträtten man alltid uppskattar, även om den är enkel. Med lurar har man ju utöver det "objektiva" ljudet två personliga egenskaper till, dels att ljudet påverkas av hur de passar på ens skalle, dels ar hur sköna de är att bära kortare och längre stunder. Samt, om man inte är helt still, hur de funkar när man rör på sig. Det förstärkeri som jag använt när jag vill ta ett steg upp från det inbyggda i min källa är en "O2", en modell som gjorts av flera tillverkare. Om du är Stockholmare kanske en sväng förbi Ljudmakarn kan vara en idé, tyckte de hade en del trevligt som demo när jag drällde förbi sist.
 4. Otroligt intressant tråd, inte minst för att min musikaliska uppväxt var delvis i en musikstudio i slutet av 80-talet där inspelningarna gjordes på en 2-tums 24-kanalsbandare, och mastringen ned till en Studer inte olikt de som diskuteras här (men exakt modell undflyr mitt minne). Nåväl, frågan: Är det nån av er som har erfarenhet av både riktiga band och motsvarande digitala inspelningar av dem från t.ex. https://www.highdeftapetransfers.com/ eller liknande källor, uppspelade på vettig utrustning? Hur bra kan det digitala bli där?
 5. Jazz ååå så bra! Kvalitetstipps tack!

  Tack för denna tråd, blir påmind om en del jag gillat men glömt litegrann och fått många saker att kolla upp. "Sunday at the Village Vanguard" var relativt nyupptäckt för mig när jag för två år sen var i New York, så självklart gick jag till klubben i fråga - en söndag. Där spelade då violinisten Jenny Scheinman i vad som verkade vara en tillfällig konstellation tillsammans med Myra Melford (piano), Doug Weiselman (basklarinett), and Rudy Royston (trummor). Jag hade tur och fick bord längst fram vid scenen och satt alltså en meter från Jenny och hennes fiol och två meter från där den nätt bygda Myra hamrade på elfenbenet så att hon knappt stannade kvar på pallen under delar av konserten. Med detta inlägg vill jag inte bara därmed tipsa om att faktiskt besöka jazzklubbar när man får chansen, utan också framförallt rekommendera att lyssna på Jenny, Myra och övriga - deras musik finns på de vanliga strömningtjänsterna. Den skiva jag lyssnat mest på av dessa är Myra Melfords: Snowy Egret.