tek

Artikelgruppen
 • Content count

  169
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

tek last won the day on February 12

tek had the most liked content!

About tek

Recent Profile Visitors

3 043 profile views
 1. Tror du menar Sunday Morning Coming Down.
 2. Tycker det är väldigt trevligt att upptäcka musik på mässor, använde Shazam på sista mässan jag var på. Men när jag besöker ett rum har jag lättare att bli otålig om det bara spelas musikstilar som jag inte kan relatera till. Oavsett om man tillåter önskemål bör man se till blanda lite. Om man har nåt att säga angående varje inspelning är det också positivt.
 3. Tack, fråga på om det är något specifikt du tänker på. Jag försöker förklara det jag pysslar med så gott jag kan, men misstänker att jag inte alltid lyckas så bra. -------------------- Jag går vidare med tillståndsmaskinen/menysystemet för konfigurationer samt triggerportar, utgångar. Mycket är lika jämfört mot ingångar så det blir en del upprepningar här. KONFIGURATIONER En konfiguration innebär att vissa valda triggerportar och utgångar aktiveras. Tanken är att man kan ha några olika möjligheter beroende på vad försteget ska användas till, exempelvis musiksystemet, hemmabio och hörlursriggen EDIT/CREATE - Namn - "Unity Gain" - Markerar om konfigurationen ska användas för pass through. För närvarande kan endas triggers/utgångar användas som själva markerats som "unity gain" användas för detta ändamål då när man byter till en sån konfiguration kommer volymkontrollen sättas till 0dB dämpning. - Triggerportar och utgångar som ska aktiveras när denna konfiguration är aktiv. -AV/PÅ - Huruvida konfiguration ska kunna aktiveras, synas vid bläddring osv. SET DEFAULT CONFIG Som med ingångar kan en speciell konfiguration som förval vid uppstart, alternativt senast använda. CLEAR CONFIG Nollställ alla egenskaper för vald konfiguration.
 4. Detta är undermenyer/tillståndsmaskinen för inställning av ingångar. Den övergripande nivån syns i tidigare inlägg. Bubblorna kan ses som tillstånd men även som ett flöde då undermenyerna är gjorda som en "setup wizard" för att underlätta inställning. INGÅNGAR EDIT/CREATE En ingång kan har följande egenskaper som ställs in innan den kan användas. - Namn - Förstärkning, 0,3,6,9 eller 12 dB - Möjlighet att vara flytande map på DC potential. Detta var nånting ja la till för teständmål, tyvärr har jag sett att kanalseparationen påverkas lite negativt av att ha detta påslagen, å andra sidan bör man ha funktionen avslagen i de allra flesta fallen. - Balans - AV/PÅ -> vid AV syns de inte i bläddring osv. TEST INPUT Detta var från början en meny avsedd för avlusning, men jag behöll den då det kan finnas värde i att testa gain/balans osv med en ingång utan att skriva till flash. DEFAULT INPUT En inkanal (som är PÅ) väljas att vara "default" vid uppstart, man kan även välja att förförstärkaren ska använda senast använda. Detta kräver dock att fler skrivningar till minnet vilket kan påverka livslängden. CLEAR INPUT Nollställ alla egenskaper för vald ingång.
 5. Jodå jag är ganska nöjd. Om det inte vore för att jag stekte styrkortet igår. Jag ska införa uppdateringarna under kvällen och skicka iväg nya kort för tillverkning så snabbt som möjligt. Dessutom kolla kostnaden för att få mikrokontrollern monterad från fabrik. Även om jag hittils gjort det själv så vore det skönt att slippa. Medan v.03 av styrkorten tillverkas ska jag börja med mönsterkort för kraftmatning.
 6. Här är en översiktsbild över tillståndsmaskinen (som även funkar som menysystemet), tillsammans med vilka knappar så får gå från ett tillstånd till ett annat. Volym och sådant som går att påverka i de flesta tillstånd sköts separat. Första tillståndet "HOME" är tillståndet man gissningsvis kommer vara i säkert 99% av tiden, den visar vilken ingångskanal/konfiguration/volym osv. Dessa bilder i detta inlägg (och kommande) visar vad som händer när man trycker ner knappar på fjärren, jag har förenklat användningen så att rattarna på fronten endast kan hantera volym och ändra inkanal. Jag har svårt att se att jag kommer vilja använda frontpanelen till mer än just nämnda. * Snabba inställningar når man genom att trycka på upp/ner pil. Inställningar som tape loop/balans/swap/mute/phase inverse/mono osv påverkar alla inkanaler lika. Balansen kan ställas in för varje ingångskanal, men samtidigt finns en "master balance" vilket adderas till balansen för inkanal. I övrigt tror jag att det mesta är självförklarande. * För att ändra inställningar för triggers/in och utkanaler som jag tänker mig man gör en gång behöver man nå via knappen "settings", jag kommer till detta vid senare tillfälle.
 7. Tack AA! Visst kommer det upp tankar ibland att jag kanske borde göra något mer av detta projekt längre fram. Tanken om en klart nedskalad variant map triggers/in och utgångar är lockande. Men jag brukar besinna mig då det är själva utvecklingen som jag tycker är väldigt tillfredsställande. "Resten", kundkontakt,försäljning, drift av företaget osv tror jag inte jag skulle finna långt ifrån lika underhållande. Uppskattningsvis, hur mycket tid lägger du på utveckling/konstruktion till "resten"? 30/70?
 8. Det var ett tag sen jag visade något här, har bara jobbat sporadiskt med detta projekt under våren, så jag har fått göra om min planering lite. Jag har nu kommit nära en 1.0 mjukvara. Alla funktioner är körbara, men det behövs en del städning, en och annan bugfix men ca 95% färdigt, beroende på mängden ej upptäckta buggar. Tanken vara att visa strukturen på mjukvaran tills jag hade en 1.0 mjukvaran men mitt enda styrkort gick sönder idag. DSPn drar alldeles för mycket ström. Hittils har inga flera HWbuggar hittats vilket gör att jag med låg risk beställa nya styrkort som rättar de buggar som hittils upptäcks. Hursomhelst de funktioner som saknas till en färdig mjukvara är: · Power Sequencing vid uppstart. Då det kommer användas ett par olika agg för audiodelen, trigger, styrsystemet så kommer jag implementera en sekvensiering. En funktion som vid uppstart slår igång alla internspänningar och kolla att allt är ok innan man går vidare med uppstart. För att göra detta behövs kraftkortet vilket saknas fortfarande · Larm/Info - Visning av larm, mjukvaru revision osv. Ingen av dessa funktioner är ju helt nödvändiga, men å andra sidan är de underhållande att pyssla med. Det är inga avancerad signalbehandling som behövs. men detta är vad jag pysslar med tills mikrokontrollern krashade. · Inställning av ADC. Jag använder 10 kanaler på ADC'n där ett par av dem är muxade via analogmuxar för att kunna mäta de flesta internspänningar på korten. Just nu använder jag en samplingsfrekvens på 50kHz för alla kanaler. Den effektiva samplingsfrekvensen blir mycket lägre för de muxade kanalerna då de samplas under 200ms för att därefter switcha till nästa. Allt som allt är det runt 30 analoga kanaler som samplas. Det var när jag avlusade samplingen som jag måste kommit åt något villket förstörde kortet. · Beräkning och filtrering. µControllern jag använder har faktiskt två kärnor, de är dock inte identiska. Den som hittils varit oanvänd är lite enklare och finns för att underlätta för digital signal behandling. Denna kärna lirar nu och tar hand om data från ADC;en. Filtrerar dessa och vissa beräkningar görs, såsom skalning. Det är ett par buggar kvar här som måste tas hand om, men jag är på god väg här. Ovan är en bild på mjukvarustrukturen (och viss hårdvara) på styrkortet. Pilarna visar ett huvudsakligt data eller kontrollflöde. Mittpunkten I mjukvaran är tillståndsmaskinen (State Machine) hadhar på ett övergripande nivå vilket tillstånd förförstärkaren är I. Varje tillstånd är uppbyggd utifrån menysystemet, dvs "HOME" och "SETTINGS" är två tillstånd och förförstärkaren beter sig lite annorlunda, tar emot endast vissa kommandon och skickar endast ut viss data till displayen. Utöver tillståndsmaskinen finns där en process IDLE som tar hand om saker när överbliven tid finns, såsom larm, nedsparning av data till FLASHminnet osv.
 9. Kris Kristofferson i uppsala konsert och kongress nu på tisdag. Köpte min biljett i veckan. Finns ett par kvar.
 10. Jag tror aldrig jag ens lyssnat på (webb)radio i vardagsrummet, bara i köket och bilen som sagt. Du får gärna bidra med tips när en bra utsändning på P2 dyker upp.
 11. Lyssnar på radio dagligen, ca 60% via FM bandet men då endast i bilen. Resten hemma av tiden via webbradio i SB eller poddar från SR appen. Lyssnar nästan uteslutande på Sveriges Radio P1. Ser ingen anledning att skaffa en antenn och tuner. Antagligen på grund de program jag lyssnar på.
 12. Roligt med ny pickup, vad förväntar du dig för förbättringar?
 13. Intressant, tack för infon!
 14. Hej UffeZ, Tycker du har fantastiskt fina skivspelare. Ser du något problem med den ganska höga uteffekten på motorn, speciellt då MK2? Varför ökade man från 10 till 15W?
 15. När jag ser bilderna märker jag att jag missade en del, exempelvis Sennheiser och Perfect Sense.