tek

Artikelgruppen
 • Content count

  183
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

tek last won the day on February 12

tek had the most liked content!

About tek

Recent Profile Visitors

3 104 profile views
 1. Det smutsiga nätet.

  Jag skulle gissa att det är kostnadseffektivt. smidigt, enkelt att hantera stort inspänningsområde (exempelvis 85-275Vrms,50-60 Hz). Efter att ha kollat lite nogrannare på produkten tror jag inte alls säker att det rör sig om en switchad+linjär nätagg. Snarare en lösning med två switchade regulatorer då jag ser att samma enhet hanterar 7-19V. Det blir mycket förlusteffekt annars. Men det kan säkert vara ett bra nätagg, allt beror på pris och vad det ska användas till. Min gissning att det är säljsnack för ett utgångsfilter, om inte skulle jag vara väldigt nyfiken vad detta betyder mer i detalj.
 2. Det smutsiga nätet.

  Det är lite otydligt beskrivet, men ska jag gissa så låter som en vanlig enstegs acdc i grunden som exempelvis en flyback och därefter linjärregulator på utspänningen. Precis som en av mina hörlursförstärkare :).
 3. Menar du då ur praktiskt perspektiv, dvs störundertryckning?
 4. Det smutsiga nätet.

  Missade detta inlägg när det begav sig men kan svara lite på detta. Här är 2 exempel på fördelar ur audiosynpunkt. 1. Reglering av utspänning, jag har aldrig sett en switchad omvandlare där utspänningen inte regleras och 100Hz ripplet minskats till ett i princip 0. En trafo ger ju olika utspänning beroende på lasttuttag så man säga att regleras på 2 nivåer. Så man slipper det fula 100Hz ripplet som bilden på sid 10 även för höga effektuttag. 2. Reglering av inström, som jag beskrev innan om man reglerar AC inströmmen så beter sig omvandlaren resistivt vilket gör att om man är orolig för förimpedansen som det kallas i tråden tillsammans med strömuttaget förstör inspänningen så bör man satsa på apparater med reglerad inström. Eftersom strömmen då blir sinusformad och i fas med inspänningen kommer inte påverka kvaliten på inspänningen. Effektuttaget blir också konstant på 100Hz perioder och inte pulsat mot en kontinuerlig. Är man nyfiken kan man kolla in "Power Factor" på wikipedia. Sen kan man tänka sig mängder av andra fördelar relaterat till anpassningsbarhet efter applikation,styrning, säkerhet, vikt osv. Den fördelarna jag kan komma på för konventionella nätagg är att man slipper hantera switchbruset, samt att kunskapsnivån och utvecklingskostnaden för att bygga ett konventionellt nätagg är mycket lägre.
 5. Den funktionen hade varit fin. Till android finns flertalet små appar som löser detta åt en. Det extra böket ter sig litet i jämförelse med allt bök jag haft med photobucket.
 6. DIY försteg

  "De" är smart-prototyping.com. Jag har använt mig av 2 olika tillverkare i detta projekt, ovan nämnda samt pcb-cart.
 7. DIY försteg

  Fick en bild nyss på nya mönsterkorten. Numera med rätt färg, det ska bli intressant att se om de lyckas montera microkontrollern.
 8. Bassystembygge - Rydbergs system

  Väldigt fin finish på de lådorna. Jag är riktigt impad.
 9. DIY försteg

  Missade att jag glömt att lägga upp sista bilderna av menysystemet/tillståndsmaskinen. Triggerportar och utgångar är (nästan) lika i dess uppsättning så jag beskriver båda dessa här. Detta inlägg tror jag blir sista angående mjukvaran. TRIGGERS/UTGÅNGAR EDIT/CREATE - Namn - "Unity Gain" - Markerar om trigger/utgången ska användas för pass through.. - Delay (endast triggers) - Enda skillnaden är att triggerportar har en tidsförskjutning (i sekunder) associerad med dem vilket bestämmer uppstartsordning. -AV/PÅ - Huruvida konfiguration ska kunna aktiveras, synas vid bläddring osv. CLEAR TRIGGER/OUTPUT Nollställ alla egenskaper för vald Trigger/utgång. TEST TRIGGER/OUTPUT Möjlighet att testa utgången, slå av på utan att behöva lägga till den till någon konfiguration INFO Detta är enda delen av som inte är implementerat ännu men tanken är att man ska kunna se intern info från förförstärkaren. Jag tänker mig att man ska visa temperatur, tillstånd för säkringar på triggerportarna, interna matningspänningar och mjukvaruinfo.
 10. DIY försteg

  Beställde nya styrkort för ett par veckor sedan, med montering av µControllern. Idag var mönsterkorten färdiga, och jag fick en bild skicka till för granskning. Tyvärr måste de göra om PCB:erna då de inte följt specen. Det var inget allvarligare än färgen på lödmasken, som jag specat att den ska vara svart. Egentligen spelar detta så klart ingen roll men då jag hittills använt svart för alla mönsterkort i projektet så bör det fortsätta vara så.
 11. Konserttips 2015-16-17

  Tror du menar Sunday Morning Coming Down.
 12. Vad ska man spela?

  Tycker det är väldigt trevligt att upptäcka musik på mässor, använde Shazam på sista mässan jag var på. Men när jag besöker ett rum har jag lättare att bli otålig om det bara spelas musikstilar som jag inte kan relatera till. Oavsett om man tillåter önskemål bör man se till blanda lite. Om man har nåt att säga angående varje inspelning är det också positivt.
 13. DIY försteg

  Tack, fråga på om det är något specifikt du tänker på. Jag försöker förklara det jag pysslar med så gott jag kan, men misstänker att jag inte alltid lyckas så bra. -------------------- Jag går vidare med tillståndsmaskinen/menysystemet för konfigurationer samt triggerportar, utgångar. Mycket är lika jämfört mot ingångar så det blir en del upprepningar här. KONFIGURATIONER En konfiguration innebär att vissa valda triggerportar och utgångar aktiveras. Tanken är att man kan ha några olika möjligheter beroende på vad försteget ska användas till, exempelvis musiksystemet, hemmabio och hörlursriggen EDIT/CREATE - Namn - "Unity Gain" - Markerar om konfigurationen ska användas för pass through. För närvarande kan endas triggers/utgångar användas som själva markerats som "unity gain" användas för detta ändamål då när man byter till en sån konfiguration kommer volymkontrollen sättas till 0dB dämpning. - Triggerportar och utgångar som ska aktiveras när denna konfiguration är aktiv. -AV/PÅ - Huruvida konfiguration ska kunna aktiveras, synas vid bläddring osv. SET DEFAULT CONFIG Som med ingångar kan en speciell konfiguration som förval vid uppstart, alternativt senast använda. CLEAR CONFIG Nollställ alla egenskaper för vald konfiguration.
 14. DIY försteg

  Detta är undermenyer/tillståndsmaskinen för inställning av ingångar. Den övergripande nivån syns i tidigare inlägg. Bubblorna kan ses som tillstånd men även som ett flöde då undermenyerna är gjorda som en "setup wizard" för att underlätta inställning. INGÅNGAR EDIT/CREATE En ingång kan har följande egenskaper som ställs in innan den kan användas. - Namn - Förstärkning, 0,3,6,9 eller 12 dB - Möjlighet att vara flytande map på DC potential. Detta var nånting ja la till för teständmål, tyvärr har jag sett att kanalseparationen påverkas lite negativt av att ha detta påslagen, å andra sidan bör man ha funktionen avslagen i de allra flesta fallen. - Balans - AV/PÅ -> vid AV syns de inte i bläddring osv. TEST INPUT Detta var från början en meny avsedd för avlusning, men jag behöll den då det kan finnas värde i att testa gain/balans osv med en ingång utan att skriva till flash. DEFAULT INPUT En inkanal (som är PÅ) väljas att vara "default" vid uppstart, man kan även välja att förförstärkaren ska använda senast använda. Detta kräver dock att fler skrivningar till minnet vilket kan påverka livslängden. CLEAR INPUT Nollställ alla egenskaper för vald ingång.