tek

Artikelgruppen
 • Content count

  292
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

tek last won the day on February 12 2017

tek had the most liked content!

Recent Profile Visitors

3 476 profile views
 1. Märkliga tester i Hifi & Musik

  Hej CommonMode, Statiskt kommer en oreglerad nätdel med ökande nätimpedans sänka matningspänningen till slutsteget..Detta kommer inte att ske med en reglerad nätdel, oavsett smps eller linjär nätdel. Oavsett om man har en PFC eller ej. Dynamiskt kommer matningen variera map last för en oreglerad nätdel, om det gäller ett ABsteg / klass D, dock inte med klass A om det tar konstant ström. Detta kanske spelar mindre roll om man har gott om feedback men är kanske mindre bra om man kör låg eller ingen feedback. Alltså låg PSRR. Här är en simulering av två likadana oreglerade nätdelar med trafo till 100Vdc, 10mF glättning. Den enda skillnaden är att en har 1ohm nätimpedans och den andra 10mOhm. Vid ett laststeg från 1A till ungefär 10A så säckar spänningen på utgången lite mer med högre nätimpedans (svart). Det syns också på sinusvågen att den distorderas i topparna (röd). Men den högre impedansen gör också att man får lägre magnitud av cirkulerande strömmar, dvs lite lägre magnitud på övertonerna. Har man en reglerad nätdel så kommer det bli en spänningsdipp som beror på regulatorns transientsvar, hur det ser ut beror på vilken typ av reglering man har. Nedan är ett exempel på ett laststeg på en omvandlare av typen buck från 1A->10A. Det är en medelvärdesbildad modell med en 270V DCkälla +100 mohm som matning. Simuleringen är ett snabbhack så det kanske inte är helt representativt men funkar som illustration.
 2. Märkliga tester i Hifi & Musik

  Ett switchat agg utan med endast likriktarbrygga och kondensator kommer bete sig i stort som ett konventionellt nätagg gällande nätimpdans. Strömmen topplikriktas, dvs ström tas endast ut i topparna på sinusvågen vilket gör att en stor impedans förändrar utseendet på spänningen en aning för andra förbrukare beroende vart impedansen är placerad. För ett reglerat ingångsteg så kommer högre nätimpedans inte spelar någon roll då inströmmen ändå är sinusformad vilket gör att högre nätimpdans endast sänker RMSnivån. Den ändrar inte utseendet då det är mycket lägre nivåer av övertoner i strömmen. Eller menar du nåt annat med känslighet?
 3. Märkliga tester i Hifi & Musik

  Jag såg det sedan och uppdaterade inlägget, men du var för snabb att läsa Det jag kallar konventionell nätdel i inlägget ovan är alltså utan trafo. Endast likriktare samt kondensator.
 4. Märkliga tester i Hifi & Musik

  Ett switchat agg med konventionellt ingångsteg, dvs diodlikriktare + glättning påverkas inte av lite DC, då själva syftet är att likrikta acspänningen. Den kan du mata med AC eller med DC. En lite högre impedans kommer bara göra att spänningen sjunker lite över glättningen Ett smps med reglerat ingångsteg (läs PFC) påverkar inte strömuttaget då inströmmen hela tiden regleras att till formen se ut och vara i fas med inspänningen. Är inspänningen sinusformad så är strömmen sinusformad. Men det skulle funka lika bra med DC även här. Men det beror konstruktionen. För att uppnå nivåer för EMI/EMC så har alla switchade nätdelar (jag sett) interna filter för att undertrycka switchrippel. Men man skulle kunna tänka sig om en användare lägger in externa filter med väldigt låg gränsfrekvens som ger resonanser eller dylikt i reglerområdet (<10kHz mellan tummen och pekfingret) kunna leda till problem för switchade nätagg med reglerad inström. Exempelvis skulle det kunna leda till oscillationer på inströmmen, det behöver inte bli så, det är upp till konstruktionen.
 5. Från LoFi till något slags HiFi...

  Ja ett en kondensator åldras sker, det gäller mestadels för elektrolyter. Där timantalet / maxtemperatur i förhållande till drifttemperatur / rippelström / arbetspänning osv anger livslängd. Se exempelvis denna. Filmkondensatorer åldras säkert också, men inte i samma utsträckning. Det är inget man brukar behöva ta hänsyn till nära man tittar på en produkts livslängd iaf. Filmkondensatorer kan dock också vara känsliga för omgivning och stress vilket kan få dem gå sönder i värsta fall. Det brukar inte vara vackert. Kanske har kapacitansen minskat ett par procent i detta fall, möjligtvis tillsammans med lite snålt tilltagen justeringsmån från tillverkaren. En annan möjlighet är att att man slutade tillverka denna konding skulle ju kunna betyda att den kanske var mindre bra, exempelvis att den åldrades snabbt. Om du har möjlighet, mät gärna upp den gamla kondensatorn när du plockar loss den. Det vore intressant att se. Mät gärna upp en 1% konding så att du kan skatta felet på mätapparaten. Det behöver ju inte vara kondensatorn som det är fel på. Dessutom, innan du upptäckte att hastigheten var fel, var potten redan i botten eller nära botten?
 6. Från LoFi till något slags HiFi...

  Kom på ett alternativ till. Om du har potten i botten som du trimmar hastigheten så kan det vara så att kondensatorn har för låg kapacitans och då räcker det med att löda in kondensator parallellt för att öka möjligheten till trimning. Då spelar det mindre roll på toleransen. Originalet var väl 470nF så då borde 22n-33nF borde funka för att lyfta spannet lite. Om det är för hög eller låg kapacitans måste du nästan mäta orginalkondingen.
 7. Från LoFi till något slags HiFi...

  Ja 1%-iga kondingar växer inte på träd. Elfa hade tidigare axiella 1%, de kan nog vara ett vettigt alternativ för test, dvs lätta att montera. De har troligtvis större än 5mm raster, men kan med fördel monteras stående eller "i luften" Ett annat alternativ är att du köper in ett gäng 0.47% 5% och mäter upp dem tills du hittar en med toleransen du söker. Det kan behövas en del tålamod för det. Har du tillgång till servicemanualen? Vad är funktionen för kondensatorn ifråga?
 8. Från LoFi till något slags HiFi...

  Jag beställer oftast från Mouser eller Digikey. Båda har rimliga priser och snabb leverans, även om de skickas från USA. Annars finns ju Elfa de har säkert nåt bra också Jag ska göra en beställning från Mouser under veckan, vilket gör att du får gratis frakt om du hittar något. Nedan är filmkondensatorer på Mouser filtrerade på 0.47uF 1%. https://www.mouser.se/Passive-Components/Capacitors/Film-Capacitors/_/N-9x371?P=1z0wquaZ1z0wljo Det är bra om du vet hur hög spänningstålighet du behöver också. Vad är det för märkning på inringade kondensatorn? Förresten, du har en väldigt snygg setup måste jag säga!
 9. Riktigt fin apparat. Både på insidan och utsidan!
 10. Appropå rullbandspelare

  Satt och läste lite om artisten 1900 och kom över följande artikel, just angående bandspelare och inspelningar. Förutom att använda störningar och andra oförutsedda fenomen så i sista stycket är lite intressant: Innan den digitala mastringen mixade Christian ner skivan på rullband. När han höll på med inspelningarna till solo-projektet Krater gjorde han först en mastring från rullband, men eftersom det skulle användas i ett dataspel tyckte han att det brusade för mycket. Han trodde att bruset hade förstärkts i bandaren, så han gjorde bouncar istället och mastrade det. När han sedan hade möjlighet att A/B-jämföra, slutade med att han ändå gick tillbaka och mastrade från rullband, och tog bort lite brus. – Jag brukar annars vara skeptisk till det här med att analogt ska vara så bra jämfört med datorer, men här var det en enorm skillnad. Det fanns en dynamik i ljudet som helt försvann från digitala bouncar, som jag förmodligen aldrig hade tänkt på annars. Det var som en glasruta framför, och när jag jämförde med det analoga som var det ett helt annat liv i det, som att man kunde ta på det, snarare än bara betrakta det, säger Christian.
 11. God Jul

  God Jul! Bifogar en saggig bild jag tog med luren alldeles nyss.
 12. Jag har för dålig koll på DSD får jag erkänna, jag har själv längre ingen streamingapparat/datorkoppling alls längre och kommer inte skaffa någon inom överskådlig framtid. SACD spelare har jag inte planerat införskaffa än på ett tag. Hursomhelst, signalen samplas ju så det bör väl vara som lägst 1.4MHz?! Men det blir svårt att göra en direkt jämförelse, då den ena samplar med x bitar och den andra med 1 bit. Man får läsa på och begrunda vid tillfälle, tror dessa kan vara av intresse: Negativ och Positiv (för att få båda ändarna av spektrumet) Båda artiklarna är ju skrivna för ~15år sedan så man får läsa förbi vissa delar. Efter lite googling så har Phillips skrivit en positiv artikel (inte oväntat kanske) om DSD, men jag hittar ingen fungerande länk.
 13. Det är ju precis det jag skrev och länkade till. Du skriver det bara "omvänt".
 14. Detta är nog "grundkravet", följer du inte detta kommer det gå åt pipan. Dvs för att att kunna återskapa en signal med frekvens f, måste du sampla signalen med 2*f.
 15. Äntligen nöjd med ljudet.

  Ändrade du inte på nåt annat när du fick försteget? Flyttade runt högtalarna och bytte fötter under högtalarna?