Taxmannen

Medlem+
 • Content count

  1 530
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  36

Taxmannen last won the day on February 7

Taxmannen had the most liked content!

1 Follower

About Taxmannen

 • Birthday 1965-02-02

Contact Methods

 • Website URL
  https://www.discogs.com/user/krille65
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Östergötland

Recent Profile Visitors

11 604 profile views
 1. Från LoFi till något slags HiFi...

  Tack, och kul att du är tillbaka! Det är nog fler än jag som undrat vart du tog vägen! Jag har förstått att det är CCIR som är det vanligaste idag och tanken är att göra ett försök att kalibrera up min maskin efter den standarden - det verkar inte vara jättekomplicerat om man följer instruktionerna i servicemanualen. För avspelning behöver man ett kalibreringsband inspelat i den standard man vill kalibrera för och en voltmeter (eller VU-mätare). Inspelningen kräver en signalgenerator, tomband och voltmeter. Vill man även kolla azimuth kan ett oscilloskop vara lämpligt att ha till hands.
 2. Från LoFi till något slags HiFi...

  Jag förstår att det mest är en teknikfråga att vänja sig, men jag använder slitsen i och med att jag har den på min tomspole. Jag får känslan att det är lite som stödhjul på cykeln - tryggt att ha men "riktiga män" kör utan Det är väl bra att sätta ett par meter leader tape på alla band man har. Då slipper man i alla fall att få magnetiska partiklar som slås av. Möjligen skulle sådan också ha bättre friktion vilket skulle kunna göra det enklare att linda upp bandänden på tomspolen.
 3. Från LoFi till något slags HiFi...

  Jag har tillgång till ett Fluke 289 som enligt uppgift skall ha en upplösning på 1pF och har provat att mäta på de 1%-kondingar jag har fått hem, och alla visar exakt 0,47 uF. Det enklaste vore kanske att använda en sågan, men den är väldigt stor, så jag väntar in de andra innan jag demonterar och mäter upp originalet. Jag har ju justerat hastigheten regelbundet, kanske 3-4 ggr/år, och det är mycket möjligt att jag justerat åt samma håll varje gång och sen till slut kommit till vägs ände. Så här skriver Spiral Groove själva om hastighetskontrollen: All of our turntables use a 20 volt, AC synchronous motor driven by our proprietary outboard motor controller. The controller transforms AC wall current to DC and generates its own sine wave with switchable frequencies and adjustable phase to precisely control the motor. At startup the motor runs at full torque until it reaches speed when the current is reduced for smoother and quieter operation. The LED speed indicator flashes during start up, becoming steady when 33⅓ or 45 RPM is reached. Speeds are independently adjustable by 10% with 18-turn pots accessible on the turntable.
 4. The Show Must Go On... HEM 2018

  Tack så här långt för bilder och intryck från mässan! Det uppskattas av en som legat däckad hela helgen och missade hela rasket 🤒
 5. Märkliga tester i Hifi & Musik

  Man kan ju undersöka om det går att låna hem för test innan köp för att se om/vilken effekt den har. Ingen är väl beredd att köpa bara baserat på en test i en tidning!?
 6. Mickes Musikrum

  Kul! Jag har följt din tråd på grannforat med stor behållning, och kul att du nu kör en presentationstråd här också
 7. Absolut - det säger jag inte emot, men frågan jag ställer mig är om vi silar mygg och sväljer kameler. Är potarna i VU-mätarbryggan en större bov i dramat än trimpotarna på de olika ljudkorten? Det kanske är så, och de som sitter på korten kanske är av superkvalitet - jag har ingen aning (är ingen expert på potar ) - jag försöker bara lära mig mer. Som referens kan man jämföra mitt orenoverade kort (ovan) och Bebops renoverade kort (nedan, lånad bild från annan tråd). Det är mycket möjligt att Bebops potar är bytta i samband med renoveringen hos Fabio, men i så fall ser det ut att vara nya trimpotar av samma typ.
 8. Kommentaren att potentiometrarna skulle vara ett problem har jag lite svårt att köpa eftersom flertalet/alla (?) bandspelare ändå har potentiometrar som används för kalibreringen. Min har ju även en cal/uncal-knapp som man kan välja om man vill göra bypass på VU-panelens potentiometrar, alternativt kalibreringspotentiometrarna. I schemat nedan ser man hur trim- resp frontpanelpotentiometrarna kommer i/ur spel beroende på läget på cal/uncal-knappen.
 9. Mästarmöte har en vinnare!

  Det känns nästan som déjà vu - jag tror att vi har haft den här diskussionen redan Hur som helst, jag skall inte ge mig in i diskussionen runt analogt eller digitalt, men det finns ändå något som jag tycker är oöverträffat med det digitala. Jag satt igår och bläddrade i några gamla H&M och stötte på några hemma hos-reportage som innehöll en del musiktips från anläggningsägaren. Att i det läget enkelt kunna söka fram albumen i Roon/Tidal eller vad man nu använder för streamingtjänst och direkt lyssna igenom musiktipsen tycker jag är helt outstanding. När det gäller tillgängligheten kommer inte CD, Vinyl eller R2R i närheten! En parameter till att ta med i beräkningen är R2Rs 15 ips mot kassettens 1 7/8 ips, så in alles har R2R 32 ggr mer magnetisk yta" jämfört med ett kassettband. Förvånande att det låter över huvud taget med tanke på hur primitivt det är
 10. Från LoFi till något slags HiFi...

  Nu exekverar jag på två frånter. Jag har dels beställt några 1%-kondingar från Elfa. De är överdimensionerade spänningsmässigt och fysiskt), men lär göra jobbet. Jag har också blivit lovad en "batch" av orginalkondensatorerna som jag tänker mäta upp med lånat instrument - egentligen byter jag hellre till en sådan i o m att motorstyrningen då ser ut som orginal. Det enda i historien som förbryllar/stör är att det blev sämre över tid. Är det vanligt att en kondensator åldras och därmed får annan kapacitans på bara några år?
 11. Från LoFi till något slags HiFi...

  Tack! Ja, jag blev helnöjd men det är verkligen inte gratis om man har behov av ett stort rack. Eftersom jag bara behövde tre (ja, jag har ytterligare ett hyllplan till en kommande produkt) så blir det inte så extremt - jag ser det lika mycket som en möbel/inredningsdetalj som ett audiorack. Konstruktionen upplever jag som ganska basic (plywoodskivor klädda med skinn/mocca och ben i rostfritt, så man skulle säkert kunna göra ett liknande själv i trä och be en tapetserare klä in hyllplanen i skinn. Jag vet inte riktigt om det är en custom-modell, men jag använde deras konfiguration och valde förutom höjd mellan hyllplanen även ytbehandling på benen, färg på sömmarna, material i centrum på hyllplanen och självklart det färg/materialet på hyllplanen som sådana. Jag valde inget som inte redan fanns i deras sortiment, men det kanske ändå klassas som "custom" i o m att det byggs efter beställning. Och ja, pianolacken är verkligen spegelblank
 12. Restomod av Akkelis Audio - Skivspelare med bling

  Ser verkligen fina ut! Det vore trevligt att få lite mer detaljer om hur renoveringarna har gjorts!
 13. Från LoFi till något slags HiFi...

  Du behöver inte be om ursäkt - det här är högintressant! Du får ursäkta att jag ställer lite dumma frågor, men min nyfikenhet och okunskap gör att det blir så. Du förstod hur som helst precis min frågeställning och jag inser efter att jag läst schemat till avspelningsförstärkaren i min maskin att du har helt rätt - det handlar bara om två olika varianter av motstånd som kommer med i kretsen och jag ser också att det bara finns en uppsättning trimpotentiometrar, så då är det såklart självklart så att man bara kan justera för en standard i taget. Gissar jag friskt så är det kanske så att om man kalibrerar för IEC så bra det går och sen skiftar byglingarna till NAB och spelar ett NAB-band så får man en bättre kurva än med IEC-bygling, men det blir inte lika bra som om man hade kalibrerat för NAB. Jag antar att det är så therecorderman gör med sin "custom"-switch - alltså att man väljer att optimera för en standard, men att man kan få en hygglig approximation genom att switcha. Frågan som kvarstår är då varför min bandare har byglingarna för uppspelning på NAB och inspelning på IEC. Skulle jag "killgissa" så är bandaren kalibrerad för IEC, men någon tyckte att det bliv lite "varmare och gosigare" ljud med NAB. Det blir självklart högintressant att se vad @Apexorca kommer fram till när det hällar hans två B67:or. Eftersom han upplever den ena som friskare i toppen och att den andra hade en viss basförstärkning så tyder det antar jag på att den ena är kalibrerad får IEC (vilket Apex bekräftade) och den andra för NAB. Om du törs/har lust vore det kul att se bilder på avspelningsförstärkarkorten/byglingarna i de två spelarna!
 14. Mästarmöte har en vinnare!

  Vet ni hur dessa båda B67:or är kalibrerade? Kan det vara så att den ena är NAB och den andra CCIR/IEC? På din beskrivning av karaktären låter det som att din skulle vara IEC och er gemensamma NAB. Bilden lånad från @calle_jr
 15. Från LoFi till något slags HiFi...

  Byglingarna på inspelningskorten sitter inte enligt klisterlapparnas streckade markeringar - det är det som förbryllar. Det är också inställt på -10 dB känslighet vid inspelning.