Rydberg

Medlem+
 • Content count

  653
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Rydberg last won the day on July 10

Rydberg had the most liked content!

1 Follower

About Rydberg

 • Birthday 1978-03-29

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Bamberg, Germany

Recent Profile Visitors

3 827 profile views
 1. Bassystembygge - Rydbergs system

  Fronten är en del av originalritningarna från Ingvar och jag skulle tro att den inte spelar någon större roll vid de låga frekvenser vi pratar om (<80Hz). Just nu står modulerna på 5*5cm stora och 4-5mm höga självhäftande filtfötter som jag satt i varje hörn men jag har väl tänkt att skaffa SD-fötter till dem när andan faller på. Ville få dem helt klara först så att jag kunde veta hur mycket de verkligen väger. Blev hemmabiopremiär med modulerna igår, jag och en polare kollade på Interstellar. Även om jag sett filmen innan är den en film jag gärna ville se en gång till. Som tur var så var båda grannarna bortresta igår så vi kunde se filmen på normal nivå. Det var stundtals en fysisk upplevelse! basmodulerna verkar verkligen kunna flytta luft!
 2. Bassystembygge - Rydbergs system

  Man ska inte övertolka de graferna, det är mycket interferensmönster man ser. Tyvärr kan Tombstone bara spara två kurvor i fältet så svårt att köra typ 10 mätningar på olika positioner i soffan för sedan kolla på "medelvärdet".
 3. Bassystembygge - Rydbergs system

  Det låter ungefär som det mäter, klart jämnade basgång nu än innan. Dessutom så är basen torrare i sin karaktär (detta kan ställas via Q-rattarna) än innan. Det låter faktiskt inte som "mer" bas än innan, snarare mindre bas, antagligen pga jämnheten. Nått jag även märkt är att jag tenderar till att vrida på ganska mycket mer nu med basmodulerna. Var nästan så att jag trodde att filtret dämpade signalen vilken den inte gör (verifierat av Morello). Jag tror man kan tacka jämnheten i basen för det och den sänkta distorsionen. Ja, galet lågt faktiskt. Jag har ännu inte vågat spela extrema spår på hög volym för grannarna skull men ska provas vid tillfälle. När man spelar vanlig musik starkt och går och kollar på hur mycket basarna rör sig kan man konstatera att det går på lite över tomgång. Den övningen återstår (se ovan)
 4. Bassystembygge - Rydbergs system

  Här två olika mätpositioner i soffan, full output till 6Hz
 5. Bassystembygge - Rydbergs system

  I uppställning med modulerna staplade på varandra fick jag aldrig till ett bra ljud så jag har nu möblerat om. De nedersta basmodulerna i tornen står kvar medan de fyra resterande står mellan dämppanelerna. Här en mätning med bara pi60s (filtret satt i full range) och en med modulerna påslagna
 6. Hälsokontroll av rör

  Spännande! En sådan där borde jag ha med optionen att mäta ef86 också. När jag var hemma och rotade i källaren i Linköping kunde jag notera att jag hade ett bra gäng ecc82, ecc81, e88cc, el84, ef86 etc Såg att den säljs härifrån DE, ska bli spännande att ta del av era erfarenheter av den!
 7. Bassystembygge - Rydbergs system

  Hehe Jorå, jag har provspelat, ställde upp Q-värdet en aning i förhållande till inställningen Morello mätte in när modulerna stod mellan högtalarna. Men "Messen ist Wissen" så det blir att ta fram mätutrustningen i augusti när jag är tillbaka.
 8. Bassystembygge - Rydbergs system

  Igår fick jag kabel och satte igång att terminera, det tog ett tag men fick klart det fram åt kvällskvisten. Mätningar och nyinställning av system får däremot vänta då jag drar på en tre veckor lång Sverige-semester med början på lördag och tills dess måste det packas etc Kanske får man möjlighet att göra ett och annat besök hos någon forummedlem under Sverigevistelsen
 9. Bassystembygge - Rydbergs system

  Sorry! Hade inte tänkte skruva upp den så mycket......... Väggen är inte heller glad
 10. Bassystembygge - Rydbergs system

  Modulerna blev klara i veckan och jag kopplade in dem temporärt i torsdags och under fredagen när jag var på jobbet mätte och skruvade Morello lite i filtret. P.g.a. avsaknaden av kablage stod de på en rad mellan högtalarna och det lät riktigt hyggligt. Den tänka placeringen är helt annan och där funkar inte denna inställningen, så det blir att mäta in systemet på nytt när väl kablaget är där. Jag dokumenterade aldrig när jag monterade hållarna till fronterna men det var inga konstigheter Här är de (undantaget fronttyget) färdiga modulerna i sin tänkta placering Och ett par närbilder. Jag tycker fronterna gjorde mycket estetiskt!
 11. Bassystembygge - Rydbergs system

  Jag försöker att begränsa mitt speladande till ett par kvällar i veckan och jag spelar oftast inte så starkt, skulle jag spela starkt gör jag inte det under längre perioder. Om det ändå är opassande av diverse anledningar har jag grannarna på whatsapp så de vet att de kan skriva och sen blir det direkt tyst. Gäller att hitta en balans som både de och jag kan leva med. Bor man i ett flerfamiljhus kan man inte räkna med att det är knäpptyst hela tiden, samtidigt som man måste visa hänsyn. Att utnyttja systemet fullt ut i denna lägenhet kommer nog inte på tal men systemet är köpt från ett mer långsiktigt perspektiv vilket inbegriper husköp. Vi måste bara välja vilket land vi ska bo i först
 12. Bassystembygge - Rydbergs system

  Nä inget mekaniskt motstånd. Dämpmaterialets yta är ca 7cm bort från själva membranet, detta avstånd behövdes enligt konstruktören
 13. Bassystembygge - Rydbergs system

  Tackar gubbar! Jag är tämligen nöjd då lådorna blev bättre än jag trodde jag skulle kunna få till. Mycket av detta har jag dock CNC-fräsningen, den exakta sågningen samt inte minst min granne att tacka för. Angående grannarna så lär det visa sig, jag har ännu inte provspelat systemet så det lever fortfarande lyckligt ovetande om vad som kommer drabba dem
 14. Bassystembygge - Rydbergs system

  Här ses en del av dämpmaterialet där jag skurit bort en konformig kropp. Den översta biten tog jag bort en cirkulär del som motsvarade hålet ungefär. Här är båda det trimmade delarna i lådan. Sen dags att löda dit internkablaget. Jag stack en lång kabel genom dämpmaterialet bakifrån och sedan lödde jag fast elementet, när väl elementet var fastskruvat kunde man dra ut extra kablage och sedan klippa kabel men en sidavbitare. På detta sätt blev internkabel så kort som möjlig Notera de manliga handskarna!! Eftersom jag höll på att jobba med stenull mellan varven hade jag handskar på mig och orkade inte ta av dessa när det skulle lödas (det gick att löda även med diskhandskar på ). Sedan var det bara att dra i skruvarna för elementet och sedan korta kabel, löda anslutningspanelen och skruva fast densamma. Volla! Jag gjorde klart tre stycken innan jag la kameran på hyllan för kvällen.
 15. Bassystembygge - Rydbergs system

  Nej jag har ingen skiss men jag har två olika placeringar jag ska prova. Lägenheten kanske får ett par sprickor till? Monteringsarbetet kan äntligen börja! Steg ett är att förbereda element samt anslutningspanel med tätningslist. Jag använde lådan som hållare när jag monterade tätningslisten på elementen. Monteringen fick ske i hallen då jag visste att jag var tvungen att "trimma" dämpmaterialet.