MatsT

Medlem+
 • Content count

  727
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

MatsT last won the day on January 23

MatsT had the most liked content!

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12288-musikh%C3%B6rna-och-experimentverkstad/
 • ICQ
  0

Recent Profile Visitors

2 818 profile views
 1. MatsT

  Munchen 2018

  Jag roade mig med lite detektivarbete och hittade detta. Soulsonic
 2. Emerson, Lake & Palmer - 'Pictures at an Expedition' landar fortfarande då och då på skivspelaren och är en fin representant för musik i gränslandet till klassisk musik. Det är ju faktiskt rent av klassisk musik men i lite rockigare format. Jag såg den här konserten på SVT (1971?) och kort därefter inhandlades skivan. Numera spelar jag även de rent klassiska uppsättningarna av Mussorgsky's 'Tavlor på en utställning' en hel del. Jag nominerar @plundin™
 3. Man kan köra med ett analogt filter direkt på bitströmmen, jag har provat. Jag kommer inte ihåg längden på paketen (byte) som genereras men de är ganska korta och består av bitar som med "värde=1" har fler ettor än nollor och med "värde=0" har fler nollor än ettor och om man då sätter ett analogt filter efter kommer signalen att få en sjunkande amplitud vid 0 och ökande vid 1.
 4. MatsT

  Dungeons and Dachshunds

  Kanske detta kan vara anledningen till titeln?
 5. MatsT

  Dungeons and Dachshunds

  En tax tyckte jag att det såg ut som. 😊 Vintage är kul och jag ser fram emot mer info.
 6. MatsT

  Hemma hos JR.

  Jag har en gissning. Jag tror att det kan markera startsträckan för att få upp farten då "spåret hinner fram" till PU'en.
 7. MatsT

  Vad lyssnar du på just nu?

  Efter att ha följt upp ett tips av calle_jr i en annan tråd och avlyssnat på Tidal har jag följt spåret vidare. Jag hittade ännu äldre material med Michael Giles inblandad och den här gången även Robert Fripp och Peter Giles. Jag lyssnar just nu och den är Inte dum alls för en som har rötterna i den gamla progressiva rocken även om det här snarare klassas som psychedelia. 😊
 8. Då tycker jag ingången blir fel. Det är inte så intressant att jämföra vinyl och CD med samma master eftersom det dels i stort sett aldrig är det men också för att det ofta är just mastringen på vinyl som ger det mediet en stor fördel. Till detta läggs trivselfaktorer med mera som hantering av vinyl ger. Att jämföra HiFi är nästan alltid som att jämföra äpplen och päron. Man kan faktiskt tycka om båda dessutom.
 9. Jag tycker det är svårt att ge råd till dem som funderar på vinyl-spåret men inte är helt säkra på att de vill gå på nämnt spår. Jag håller helt med om det Taxmannen skriver och att köpa vinylavspelare bara för ljudkvalitetens skull kan gå fel, alla tycker inte att det blir bättre. Om man störs väldigt mycket av brus och knaster kanske vinylen inte är rätt väg att gå men om man klarar att "höra musiken genom felen" är det ofta det. Störsignalerna ligger förstås på en högre nivå men nyttosignalen verkar inte påverkas så mycket av det så att det stör det musikaliska uttrycket. Felen på moderna CD-produktioner lyckas däremot med just konststycket att förstöra just det musikaliska uttrycket. I vissa fall drabbar det även nyutgivna vinyler. Jag själv föredrar oftast vinylen när jag jämför med CD men just jämförelsen ägnar jag mig ganska lite åt egentligen. Jag har en massa gamla vinyler som jag tycker om och då blir det ju naturligt att använda vinylavspelare. Man kan förstås digitalisera vinylsamlingen och kanske till och med filtrera bort en del knäpp och knaster i samband med det men min känsla är att det aldrig blir riktigt lika bra som vinylavspelningen och den förbättras dessutom då och då. Ska man då gå tillbaka och digitalisera igen? Tråden handlar ju egentligen om priset på avspelningsutrustningen vi använder och visst kan det dra iväg ordentligt om man har intresse för det men en startanläggning behöver inte vara särskilt dyr. Det som nog kostar mer efter en ganska kort tid om intresset bevaras är skivsamlingen som byggs upp. Jag skulle inte i första hand köpa nya vinyler om jag började om utan jaga gamla favoriter begagnat. Just jakten på skivor är en stor del av behållningen med vinylspelandet.
 10. MatsT

  Nattlyssning

  Behaglig musik och ett bra exempel på "nattmusik", det är en fördel om alla instrument spelar på ungefär samma volym. För mig är det också viktigare att det går att spela lågt än att det går spela högt, kanske är det en åldersfråga men mest är det nog musikvalet som avgör hur högt man behöver spela. För att kunna spela lågt behöver man en anläggning som inte är för basskygg men också välartikulerad så att både kraft och detaljer i musiken kan framträda vid lägre nivåer. All musik brukar ha en minimivolym där allt liksom kommer igång men det är väldigt olika från rum till rum och från anläggning till anläggning. Den viktigaste parametern för att kunna lyssna svagt är nog trots allt tyst omgivning.
 11. MatsT

  Mickes Musikrum

  Jag har också inhandlat en XDP-100R och visst är det roliga små prylar det här.
 12. Det finns många ingångar till DIY och den sämsta (enligt mig) är nog att man är snål och inte vill betala för att någon annan hittat på något som man vill ha. Jag har byggt en hel del själv och kan konstatera att det är ett dåligt sätt att tjäna pengar på. Andrahandsvärdet är obefintligt och komponenter inköpta i små antal blir dyra så i slutänden brukar det inte bli så lönsamt att kopiera. Jag bygger för att jag tycker att det är roligt och för att jag lär mig en del på det. Jag tycker inte att det är så intressant att läsa om kopior i DIY-världen men de gånger konstruktörerna tänker nytt och resonerar om det är det mycket intressant. Det gör DIY-sfären lite speciell eftersom de som bygger kommersiella produkter håller lite hårdare på sina tankar och det är inte så svårt att förstå, man ger inte bort konkurrensfördelar hur som helst. De flesta företag har nog börjat i DIY-sfären och hade det varit enkelt att ta steget från DIY till kommersiell framgång hade säkert fler försökt. Att det inte är enkelt att ta steget borde leda till en viss förståelse för att det kostar en del att köpa färdiga produkter som inte har massproduktionsfördelar. All DIY är inte kloner eller nykonstruktioner, en hel del går ut på att förbättra befintliga produkter och det är en spännande avdelning.
 13. Intressant diskussion och det korta svaret på frågan i trådtiteln är - JA! Det långa svaret är att det i regel är svårt och att det sällan lyckas för DIY'arna att göra något som är bäst i världen men de tycker oftare det än omgivningen. Det kan ju bero på att de byggt något som passar dem själva men inte nödvändigtvis alla. Att göra kommersiella produkter är en konst i sig själv och när det gäller lite enklare konstruktioner där kommersiell hänsyn måste tas vid dimensionering är det ganska ofta enkelt (för den med kunskap) att överträffa dem. När det gäller produkter som går till det extrema är det ofta svårare eftersom hemmapularen inte har tillgång till lika bra verktyg och utvecklingsresurser. För att ta ett exempel, det finns i stort sett inga stora bashorn att köpa och de som finns kostar mycket pengar. Att bygga ett eget horn på plats i hemmet är egentligen inte så svårt och det finns en del exempel på lyckade sådana.
 14. MatsT

  Youtube favoriter

  Rolig film och även en bra illustration gällande val av akustisk omgivning för att musiken ska fungera fullt ut. Musik verkar innehålla en hel del mer än det som står i notbladen.
 15. MatsT

  Soundsmith & Stylus audio

  Finns det en chans att det kommer någon sådan här på demo framöver? Soundsmith Strain Gauge SG-200 phono cartridge system