MatsT

Medlem+
 • Content count

  832
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

MatsT last won the day on August 3

MatsT had the most liked content!

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12288-musikh%C3%B6rna-och-experimentverkstad/
 • ICQ
  0

Recent Profile Visitors

2 928 profile views
 1. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag håller med om att dessa är intressanta och kanske kan vi lägga till Beveridge också? De behandlar återgivning i rum på ett klart intressant sätt. Studioljud har jag etgentligen för liten erfarenhet av för att kommentera men det finns säkert andra vägar att gå än den vanliga LEDE-varianten. Det borde fungera bra och jag delar erfarenheten att man faktiskt får högre upplösning vilket kan vara lite svårt att förstå men hjärnan analyserar signalen på ett rätt avancerat sätt. Hade jag haft mer tid och resurser så är tanken på aktiv formning av efterklangen väldigt intressant. Om det görs via ett separat system kan rumskorrigeringar göras utan att man påverkar direktljudet.
 2. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Jag håller i allt väsentligt med om resonemangen som SMT presenterar och eftersom det är min tråd hänvisar jag till mina egna resonemang här. Grundkonceptet är enligt ovan och sedan går resonemanget ganska mycket ut på att "tända rummet jämnt" och att inte döda reflekterat ljud från väggarna utan bara se till att det som reflekteras är efterklang (ljud med slumpmässig riktningsinformation och lämplig fördröjning). Att man bygger studiorum på ett annat sätt har jag viss förståelse för eftersom det nog mer går ut på att "höra allting" än på att få en realistisk scenbild.
 3. MatsT

  Svart kubism skakar om.

  Alltid kul när det lyckas bra! Mätningen ser bra ut och jag tycker det ser ut som att din placering av Maggisar och subbar i kombination är lyckad. Panelerna står egentligen för nära väggen för att få fördelarna med dipolbas men vingarna som står vid väggen mildrar säkert effekten av studsen en del. Det roliga med din placering är att studsen i väggen blir inverterad från subbarna som är monopoler och det ser onekligen ut som att du fått en utjämningseffekt i det register där både paneler och subbar spelar. Väldigt jämn avklingning i rummet verkar du ha fått till och det är bara att gratulera!
 4. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Hackkorv på gång! En förnämlig måltid i form av pytt på hackkorv. DIY när det är som bäst.
 5. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Skönt att bli betraktad som normal. Det är ganska slående hur mycket låda det låter om det här musikexemplet i jämförelse. https://www.youtube.com/watch?v=M-kusKvX-1I
 6. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Fortsatt utvärdering av mitt nya rör-RIAA har visat att musiksignalen hanteras på ett sätt som är tämligen överlägset mitt gamla RIAA-steg (ett OPAMP-baserat steg med passiv korrektion). Däremot är störsignalen fortfarande större i rör-RIAA't och jag kommer att jaga vidare för att få bukt med det kvarvarande brummet. Det är inte så farligt nu och stör sällan musiken men i tysta passager kan det höras en del. En stor del av problemet verkar ligga utanför själva förstärkaren och omflyttning av SUT och kablar har gett resultat. Det är en svår PU/SUT-kombination jag använder just när det gäller att få ned brumnivån men jag tror nog att jag ska lyckas även om det kan ta ett tag. Nu kommer det tyvärr in ytterligare ett störmoment i form av arbete också! När jag var i Värmland passade jag på att köpa ett par lokala delikatesser. Älgkorv är väl inte så ovanlig på andra platser heller men hackkorv kanske inte alla känner till. Kultursmakarna - Inte lika skämmigt att äta Hackkorv! Vi tar ett par bilder från Värmland också. Bilderna är från Antillabergets topp. Äventyr i Värmlandsskogen året om!
 7. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Testet är avslutat för den här gången. Diskanten blev lite "fnisslig" och visade även tendenser att "spricka". Det fanns en del positiv inverkan också men jag får göra om testet senare med noggrant beräknade komponentvärden och bättre kvalitet på kondensator.
 8. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Efter att ha vilat upp mig lite har jag fortsatt arbetet med KSL-M77 och även lyssnat en del. Jag har fortfarande lite brum kvar att tampas med men det är nu på en sådan nivå att jag kan lyssna och utvärdera steget något sånär. Brummet drunknar i musiken men det påverkar förstås lågnivåupplösningen negativt. Jag har modifierat en aning och det första jag gjorde var att ändra ingångsimpedansen för phono till 120k eftersom min PU/SUT tycker om det. Jag har också ett pågående test med adderad "3.18us (50kHz)", dvs den extra brytpunkt som en del använder numera. Det blev så lågt värde på kondensatorn att jag fick ta en keramisk så länge men om försöket utfaller väl kommer jag att sätta dit en polystyrenkondensator istället. Lite ändrad kabeldragning har det blivit också och nu sitter det även en mycket lågkapacitiv kabel på phono-ingången. Det kommer att dröja innan jag kan avge något slutligt omdöme men redan nu kan jag konstatera att RIAA-steget har en del mycket trevliga ljudegenskaper. Apropå tystnad så fick jag en rätt märklig upplevelse i den här skogen. Med en rätt måttlig vind som strömmade genom skogen uppfattade jag det som att det brummade svagt. Kanske är det regelbundenheten i placeringen av träd som gör att det blir resonanser på något sätt? Lite skadad är jag väl som funderar på sånt istället för att bara njuta av miljön.
 9. MatsT

  Är du trög eller?

  Vad har Peoamp för ingångsimpedans?
 10. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Tillbaka i Bohuslän efter några dagar i Värmland och jag satte mig på en sten och njöt av utsikten här. Här är inte tyst och det är nog ingen tillfällighet att fåglarna har så kraftfulla läten. Det blåser nästan alltid, vinden och vågskvalpet hörs och så här års även en massa människor och motorbåtar. Det hindrar inte att en känsla av ro infinner sig även på den här stenen. Olika former av tjusning!
 11. MatsT

  Är du trög eller?

  Motståndet påverkar kanske mätningen en smula och det kan vara intressant att se en ren jämförelse av spännningsförstärkningen med de båda lasterna. Jag tror inte det ger så stor skillnad med tanke på den låga generatorimpedansen men att ta reda på hur det förhåller sig kan väl inte skada? Jag tror inte det gör något att ta bort motståndet utan tvärt om att du vinner på det. I diskanten (och möjligen också basen) där vald belastning ska ge effekt är impedansen inte 734 ohm utan betydligt lägre skulle jag gissa. Impedansen för LL1933 och 47k ser ut så här på primärsidan.
 12. MatsT

  Är du trög eller?

  Det var en udda mätsignal men intressant ändå! Har du kvar motståndet på primärsidan och koppling 1:8?
 13. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Den vänstra är en udda 8-taggare (jag tror man räknar så), den högra är en förfalskning. Det går bra att ladda batterierna med annat än mat också. Att bara sitta och titta, lyssna och lukta är inte att förakta. Tystnad är skönt ibland.
 14. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Ett kommande DIY-projekt är "Motti med fläsk" (nävgröt), enligt många en mycket välsmakande värmländsk landskapsrätt. Nävgröt - Stöpafors kvarn Skogsfinnarnas matkultur Jag har en bra minnesbild av hur den ska vara och 10 september kanske det blir?
 15. MatsT

  Musikhörna och experimentverkstad

  Lite hederligt svenskt semesterväder!! Kanske orken kommer tillbaka då?