Gigas

Medlem+
 • Content count

  293
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Gigas last won the day on April 13

Gigas had the most liked content!

About Gigas

 • Birthday 1950-08-23

Profile Information

 • Location
  Katrineholm

Recent Profile Visitors

1 738 profile views
 1. Gigas

  Ultraljudstvätt - Tvättmedel

  Låt bli spriten! Alkohol och vinyl går dåligt ihop i tvättsammanhang. Detta i allmänhet och stenkakor i synnerhet. Jag har provat ultraljudstvätt men tycker nog att min Okki-Nokki gör ett bra jobb med en eller flera tvättar plus att man får skivan torr också. Efter prov med ett antal ultraljudstvättade LP så körde jag igenom dem för torkning på Okki-Nokki och det som sögs upp ur spåren var föroreningar som annars hade torkat in!
 2. Miles Davis E.S.P. 2 x 10,5" 2 track 15 IPS NAB 250 nWb/m. Kopia på archive Copy.
 3. Miles Davis "Kind of Blue" original Columbia 2 x 10,5" 2 track 15 IPS NAB 250 nWb/m. Kopia på archive Copy men låter mycket bra.
 4. Tack för information. Ska fundera lite på hur man ska förhålla sig till detta mindre nogräknade utbud!
 5. En fråga från en glad amatör, alla erbjudanden på E-bay om kopior på "protection copies" och "archive copies" från nerlagda radiostationer? Vad är detta och är det lagligt att köpa sådana samt håller kvaliteten om än på 15 IPS 2 track?
 6. Gigas

  Vad lyssnar du på just nu?

  Edvard Grieg Piano Concerto A minor Op.16 Berliner Philharmoniker Rafael Kubelik conductor Geza Anda piano Reel to reel tape 2 track Stereo 15 IPS CCIR 320 nWb/m BASF SM468
 7. Gigas

  Sweetspot 2018

  Mycket trevligt att se rejäla vintageprylar i så fint skick! En eloge till vårdarna!
 8. Min första skivspelare var en mycket enkel sak i plast med högtalare i locket inköpt 1965. Första LP, Hansson & Karlsson men snart blev jag less på det tunna ljudet så 1969 köptes den första stereon på Radiolagret Gbg. Thorens TD-150 Mk2 med en blå Sonus pickup. LP antalet började stiga rejält och de allra flesta har jag kvar. Efter hand kom CD-vågen som även den svepte med mig och jag snurrade runt en hel del sådana med åren. 2000 fick jag en nytändning på vinyl och skaffade en Opus 3 Continuo med den speciella armen till. Efter ett antal byten hit och dit har jag försökt att samla mig lite och snöat in på bra spelare, men som av någon anledning varit underskattade. För mono only, spelar en Sony TTS-3000 med PUA 286L och en Kotetu pickup. Den sista av Sonys remdrivna spelare. Denna körs genom ett Sentec EQ-11 rörbestyckat phono stage med variabla kurvor för gamla monoplattor. Till stereo, en Sony PS-8750 med PUA 1600S och en Shelter 501 Mk2 pickup som får hjälp av ett Rogue Stealth steg. Det finns naturligtvis många finare spelare men jag är nöjd med det jag har nu, och har nog svårt att höra skillnad på betydligt dyrare prylar. En Okki-Nokki skivtvätt och en packe nya innerpåsar, ingår naturligtvis för att på rätt sätt förvalta samlingen på några tusen skivor.
 9. Jag har i alla fall Magna-Pivotarmen som just varit monterad på en Continuospelare. En mycket lyckad kombination.
 10. Gigas

  Open Baffle under skapande!

  Stämmer bra det, bredbandselementen i hornen kan spela djupare än brytningen vid 100Hz men de låter bättre om de slipper gå lägre. Basarna som sitter i Open Baffle tjänstgör som basförstärkning också till hornen för bästa och lägsta djupbas. Alltså, basarna är kopplade i stereo via ett slutsteg och hornen till ett annat slutsteg. När jag kör mono så funkar basarna som vanligt men det större bredbandselementet får sin kraft från ett rörsteg som inte är med på bild. Hoppas det rätar ut frågetecknen.
 11. Gigas

  Open Baffle under skapande!

  Tänker du på hornen som flankerar min open baffle? De är efter en Coral-Beta ritning som jag har förlängt 20 cm i botten. Först monterade jag två Goodmans Axiom 201 på 12" men ändrade det senare till 9" Klangfilm KL L-307 som är rappare. Hålet blev för stort så jag fick fixa en extra baffel på 25mm i massiv ek.
 12. Gigas

  Open Baffle under skapande!

  Allt på plats.
 13. Gigas

  Open Baffle under skapande!

  Detaljbild på en av basarna.
 14. Gigas

  Open Baffle under skapande!

  Detaljbild av bredbandselement.