Double A

Branschmedlem
 • Content count

  244
 • Joined

 • Last visited

About Double A

Recent Profile Visitors

3 444 profile views
 1. Dämpning av låda

  Ok, tack i alla fall
 2. Dämpning av låda

  Jag misstänker att det är modellen med volymratt på framsidan? Om det är den modellen, har du provat att använda just volymen? Hur låter den i så fall? Den funktionen är ju digital och ja är lite nyfiken på om den går att använda (med bra resultat) som försteg.
 3. Dämpning av låda

  Ja Dirac ska jobbar i både frekvens och tidsdomänen så det stämmer ju rätt bra med din upplevda effekt Det är en liten spännande burk!
 4. Dämpning av låda

  Jag håller med dig. Jag är dock ytterst sugen att testa en fullt aktiv dsp korrigerad anläggning för att se vad den kan tillföra, eller inte Om det blir så återkommer jag i ämnet.
 5. Dämpning av låda

  Jag håller med dig Richard, visst verkar sådana bas-riggar något konstigt placerade, i alla fall enligt teorin:) Jag vet inte om dom brukar kompensera för placeringen men om dom gör det så är det ju huvudsystemet som ska fördröjas mot basarna.
 6. Dämpning av låda

  Jag håller med calle jr, Pär gör ett fantastiskt fint jobb här! Och det va inte meningen att kapa tråden med massa annat "svammel". Jag ville bara belysa att fenomenet med fördröjning i basen inte bara existerar där man använder en dsp utan även i "vanliga" högtalare i olika stor utsträckning. Ja du Calm, detta är nog ämne för en helt egen tråd, och jag är övertygad om att det finns personer här på forumet som kan detta betydligt bättre än mig. Men jag kan dela med mig med min erfarenhet i alla fall Fördröjning blir längre ju djupare frekvens vi återskapar, generellt kan man lite förenklat säga att en sluten låda oftast har mindre fördröjning än en basreflex vi samma frekvens. Jag säger generellt för jag vet att Pärs element uppvisar fantastiskt fina värden här. När det gäller reflexportar på fram, bak, undersida eller som på dina med "bassköld" har jag tyvärr inte hunnit undersökt skillnaden. Men det kanske finns andra som kan fylla i här.
 7. Dämpning av låda

  Hej Taxmannen! Vi är alla "vanligt dödliga", vi har bara olika infallsvinklar på vår hobby Lite förenklat kan man säga att ju lägre frekvenser våra högtalare spelar ju längre blir fördröjningen av bas tonerna. Vanligtvis blir denna fördröjning längre vid användningen av basreflexkonstruktioner vs slutna lådor. Och jag kan tycka en del diskussioner blir lite konstiga när den ena parten (OBS inget exempel från denna tråd) ondgör sig av användningen av ett dsp baserad delningsfilter till basen och dess fördröjning till denna signalen. Men däremot "ojar" man sig inte för hur basen låter i sina egna högtataler (som troligen är en basreflex konstruktion) just för att man troligen inte vet att group deley fenomenet existerar! Det är det jag menar med "Det man inte vet har man inte ont av" Jag vill bara försöka upplysa andra entusiaster om att det finns andra parametrar än dom "vanliga" som kan påverka ljudet i sin anläggning. Jag kan lägga upp en graf i kväll för att enklare visa skillnaden med group deley. Med vänlig hälsning, Anders
 8. Dämpning av låda

  Nästan som jag misstänkte, ingen reagerar på de här med group deley. Jag tror det får bli ett kapitel i den framtida boken "Allt du aldrig vill veta om Hi-Fi", kapitel: "Det man inte vet har man inte ont av" 😎👍
 9. Dämpning av låda

  Diskussionen ang deley i "halvaktiva (digitalt)" högtalarsystem är rätt intressant tycker jag. Jag har haft förmånen att dema halvaktiva högtalare med dsp procesad bas i ett par olika butiker och i hemmiljö för ett antal musikälskare. Och frågan om deley i basen kommer upp då och då, inte för att någon har sagt att han/hon upplevt det (inte när jag demat i alla fall:) men rädslan att den finns där gnager säkert hos vissa. Och visst finns en liten fördröjning av signalen när den ska igenom och processas av en dsp. Hur många ms det rör sig varierar beroende på dsp och typ av filter mm, men om vi gämför det med hur många ms group deley det oftast är i basen i en vanlig basreflexhögtalare så har vi betydligt mer "problem"i en sådan konstruktion. Men det är det väldigt sällan någon som ifrågasätter. Så fördröjning i basen är nog ett ytterst ringa problem.
 10. Dämpning av låda

  Riktigt roligt att äntligen få träffa dig Richard! Och vilka härliga kompisar du hade med dig:) Tack Pär för en trevlig eftermiddag med utsökt ljud! Detta projekt kommer att bli riktigt häftigt! Plind, jag förstår att du känner igen konceptet, visst är det lysande;)
 11. Dämpning av låda

  Ja det här blir ett väldigt spännande paket att lyssna på framöver Snyggt jobbat så här långt!
 12. Warsawa Hifi-Mässa 2017

  Ska det inte vara någon bild till denna text? Jag hade i alla fall gillat det
 13. Apexorca hemma hos Nilento

  Det där tycker jag är en intressant del av detta ämnet. Om dom som mixar musiken sitter och lyssnar på ett ljud som inte är "någorlunda" frekvensrakt har dom ju inte en aning om hur mycket bas (tex) dom har vridit på. Jag hörde någon uppgift om hur mycket just basgången kan variera i kontrollrum. Och det kan tydligen skilja ruggigt många db.
 14. Plind goes Ceramic!

  Hoppas du får ha dina nya möss i fred! Du är väll alltid snäll, så jag hoppas verkligen inte tomten glömmer dig. God jul P!
 15. Warsawa Hifi-Mässa 2017

  Kul att få hänga med (framför skärmen) på denna mässa Lasse