sprudel

Medlem+
 • Content count

  740
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

sprudel last won the day on July 6

sprudel had the most liked content!

About sprudel

Profile Information

 • Location
  Västra Göteborg

Recent Profile Visitors

6 431 profile views
 1. Högtalarplacering

  Provade nu. Tryckte ihop högtalarna kanske 5-6 cm och rösten åkte ner! Bättre nu. F--n, man blir aldrig klok på det här.
 2. Hemma hos Ishoot

  Kombinationseffekter och personliga preferenser grabbar, där har ni dilemmat. Räkna ut det den som kan.
 3. Högtalarplacering

  Vet inte om jag hänger med här. Tänker du att rösters höjd över golvet styrs av hur tätt högtalarna står? I mitt fall är det avhängigt olika inspelningar om en röst befinner sig nästan i taket, eller mitt i prick.
 4. Mästarmöte har en vinnare!

  Fina bilder Apex! Passerar du Mollösund måste du ju höra av dig nästa gång. Om Pater Nosters fyr har du ju rätt också, det var en surrealistiak syn att se den passera Skandiahamnen i Göteborg.
 5. Bassystembygge - Rydbergs system

  Hör av dig om du är i närheten av Göteborg eller Mollösund. Stor anläggning i stan, liten i Mollösund men i vackrare omgivning😊
 6. Nej då, inte knäpp. Nörd! I mitt tycke är nördar en fin företeelse. Människor som passionerat ägnar sig åt ett intresse istället för att vara mainstream och lägga sitt liv åt att tillfredsställa andras inbillade eller reella förväntningar. Människor som helt enkelt har pondus att hitta en existens efter eget huvud i högre grad och lever sitt liv.
 7. Bassystembygge - Rydbergs system

  Är du i Bamberg nu?
 8. Bassystembygge - Rydbergs system

  Artikulation i basen är viktigt. Hur har du tänkt plceringen i rummet? Har du någon skiss? Jag kör med px-4 där två är placerade 10 cm från sidovägg och de andra två på 1/2 av rumsbredden så att akustiskt centrum för rsp kanal hamnar på 1/4 av rumsbredden. Tack vare långt rum, nästan 9 m, kan jag styra lyssningsplatsen i relation till längsmoderna. Kapaciteten är såpass att jag upplever att jag skulle kunna åsamka skador på huset. Då undrar jag vad du kan åstadkomma i en lägenhet?
 9. High End München 2017

  Snyggt Apex Kul att få följa med på mässa. Absolare o Rockport blir man ju nyfiken på. Vad är det tror du i deras presentation som gör att musiken griper tag i dig?
 10. Musikhörna och experimentverkstad

  Har hamnat där också. Inte med en Wadia men ledsnat på HiFi-mässiga apparater som inte drar in mig i musiken, de kanske har häftigare bas, pinpointar ljud i ljubilden mer exakt än vad man kan tom kan uppfatta vid livemusik men det blir tråkigt i längden. Nu lyssnar jag på musik och har svårt att ta mig från stolen när jag väl har satt mig.
 11. Sweetspot i Jönköping 2017

  Hyllning för fina bilder o trevligt reportage.
 12. Tack för reportaget. Kul att se för en annan som frös fingrarna av sig i morse på öringjakt i svår nordväst och 3 grader, plus i alla fall.
 13. Trevligt test. Kul med sådan här jämförelser tycker jag.
 14. Avdragen träskruv...

  Grymt precisonsborrat! Inte många som gör om det där inte. Måst varit hyfsat mjukt ämne i den skruven, men så bra gjort!
 15. sprudels tråd

  Förstår hur du tänker med ljusanalogin men vet om den håller med hur ljudvågor beter sig ur reflexaspekt. Ljudet är ju så mycket långsammare än ljuset så vi får in en tidsfaktor som inte inryms när man pratar om ljus. Örat och hjärnan har ju en 3-D lokalisation beroende på både tidsaspekt och infallsvinkel också. Ögat kopplar ihop infallsvinklar utan tid till ett stereperspektiv. Interferenseffekter kan vi notera både för ljus och ljud, regnbågseffekter för ljus och förstärkningar resp utsläckningar för ljud. Njae, tror det är för mycket som skiljer kanske? Men visst spelar det roll för vilken riktning hårda reflexer kommer ifrån, och vilken fas de har i förhållande till direktljudet. Har de samma riktning som direktljudet interferear de ju, om de ligger inom hysat samma tidsintervall. Här är hjärnan rätt kass på att skilja direktljud från reflex som interfererar. Det går helt enkelt inte då de tillsammans bildar ett annan ljudupplevelse med utsläckningar av vissa frekvenser och förstärkningar av andra. Sena sidoreflexer är ofta eftersträvansvärt, brett rum eller gälar på sidorna som reflekterar ljud bakifrån. Sena reflexer från ytan mitt emellan högtalarna likaså förbätrrar stereoperspekivet, men det beror på vilken typ av högtalare man har, rum, lyssningsposition osv. Jag utgår från att dämpa tidiga reflexer framifrån och från sidan, första- reflexen, men vill ha en hel del av de sena reflexerna för en illusion av rymd. Då dämpar jag hyfsat effektivt ner 150Hz, inte allt förstås men kanske tillräckligt för att få ner amplituden så att den är märkbart mindre än direktljudet. Att enbart dämpa de högre registren med gardiner eller tunna dämpanordningar är väl det man vanligtvis kallar sned-dämpning. Har inte mätt upp rummet i den nya uppställningen men det ska bli intressant. Lyssningen bådar gott. Har du tid någon kväll i veckan får du komma över och provlyssna.