Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

50 minutes ago, CommonMode said:

 

Hej

 

Hur är det med temperatur och rullband? Borde inte värme vara negativt vid förvaring?

 

Svalt och torrt är bäst.  Vi har det nog relativt gynnsamt här i Norden vad gäller temperaturen i alla fall.

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Taxmannen said:

 

Känns tryggt :thumbsup:

 

Härligt att ha dig engagerad i rullbandsdiskussioner. :6:

12 hours ago, Taxmannen said:

 

Vad pratar vi om för tidsperspektiv här? Om man köper en masterbandkopia idag, hur snabbt/hur mycket ökar brusnivån över tid?

 

 Bra frågor.

Nästan som om du har en plan.  :sherlok: Vad kan det komma sig?  :65:

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Taxmannen said:

 

Intressant ämne - alltid kul att lära sig mer :65:

 

 

 

Ja varför begränsa sig i fråga om olika tekniker och möjligheter att njuta av god musik oavsett signalkälla. Finns så mycket intressant att hämta också ur ett musikhistoriskt perspektiv om man som jag tagit del av bandspelarteknikens historia i min pågående universitetskurs i ämnet. Tekniken är delvis gammal men fick sitt kommersiella genombrott efter andra världskrigets slut, då amerikanska intressenter "snodde" ett färdigt koncept från det sönderfallna Tyskland och grundade med detta Ampex framgång.

Men historien i all ära så är det en förhållandevis billig investering i jämförelse att satsa på detta nu,  medan det fortfarande finns maskiner i omlopp vars reella värde är högre än priset. Allt handlar om tillgång och efterfrågan och om ett par år kan det vara försent att komma över maskiner till ett rimligt pris. Nytillverkning är säkert på gång men frågan är vad prisnivån då landar?  Om hifi-industrin får klorna i detta så lär prisnivån komma att stiga rejält. Så bättre smida medan järnet är varmt, är mitt tips.

Calm

Link to comment
Share on other sites

On ‎2018‎-‎01‎-‎06 at 00:20, Apexorca said:

 

Nej! Jag bara klämde till cymbalen en gång för direkt jämförelse mot HiFi. Olika saker. Kompar man med riktiga trumstockar i trä i samma rum som man spelar musik från HiFi hör man inte musiken så bra ens om jag spelar högt på stereon. 

Absolut är det så. Självlärd hobbytrummis som jag är så brukar jag nyttja mina Yamaha digitala med lurar och involverar musik från CD via trumljudsmodulen med att ansluta en hederlig portabel Philips CD-spelare. Enkelt och praktiskt :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

byZan ställde mig en lite personlig fråga som jag tycker hade flera bottnar. Det var i en tråd om Opus3, så jag tar det i min tråd istället för att inte blanda ihop saker som jag inte tycker hänger ihop.

 

Jag citerar byZan nedan.

 

"Trevligt reportage @Apexorca:)

 

Men en stilla undran - när hinner du lyssna hemma? Du far ju som en vettvilling fram och tillbaka!;) Samt att skriva och modda och lägga upp bilderna är ju inte gjort i en handvändning, allt tar ju sin tid.

 

/byZan"

 

@byZan:

 

Först och främst glädjer dit mig att du gillar reportaget byZan. 

 

Fortsättningen kanske jag tolkar fel. Det är alltid svårt med bara text i en kommunikation tycker jag.

Jag tycker det finns mycket outtalat in dessa meningar. Vet inte riktigt hur jag skall tolka dem. 

Det kommer en fråga och sedan massa synpunkter som antyder ett svar som du har. Dessa synpunkter ser jag också som del av frågan och tankar som ger upphov till frågan. OM det kan var så?

 

Jag delar upp svaren och svarar som jag tolkar dem. 

 

1. "Men en stilla undran - när hinner du lyssna hemma?"(byZan)

 

Jag är ju rätt aktiv på detta forum och frågan är naturligtvis bra. Det blir ju en enkelsidig och endimensionell bild som presentras på ett så specialiserat forum som detta om HiFi. Folk har inte bara en sida. Jag är generellt ganska inaktiv på nätet förutom på Euphonia och jag är pyttelite engagerad på ett amerikanskt forum. Där jag också träffat dig ibland.

Jag har försökt lägga ut lite mer om musik på Euphonia, men jag tycker det är svårare. Man måste ju höra musiken själv och sedan diskutera. HiFi tycker jag kan diskuteras rätt bra på ett forum, men inte musik. Det är min personliga uppfattning och jag har respekt för om någon inte tycker så.

Jag har haft musikkvällar regelbundet sedan gymnasiet och då är det kul att lyssna på musik och prata om det. Jag pratar mycket musik med vänner och även min föräldrar och lyssna en del ihop med dem, mest live. Jag har fortfarande mycket att lära om musik från dem ffa min mamma som hört otroligt mycket klassisk musik och kan massvis om artister diregenter mfl från ffa liveframträdanden. Hennes öron är trimmade mot live varför hon är rätt svårflirtad när vi spelar på Hifi som hon nästan aldrig tycker kan mäta sig med "riktig" livemusik. Jag drivs ffa av att jag njuter av musiken, men numera också av ett akademiskt intresse av själva musikens olika delar.

 

 

Euphonia pasar mig bäst och eftersom foto är en stor hobby så kan jag kombinera detta här. Jag fokuserar på ren HiFi på detta forum även om det är musiken som är mitt stora intresse. Men den tycker jag inte det är lika kul att diskuterar som HiFi här eftersom skall höras i första hand. Att träffas och lyssna hos varandra är dock mer i musikens tecken och där lär jag mig om ny musik mm. Det är en anledning till att jag försöker åka runt till folk när jag får tillfälle. Låter det bra är det kul, men musiken är det roligaste. Utan det hade jag missat massvis av bra musik.

 

- Tolkar din fråga förutom att du vill veta hur mycket jag lyssnar som att du är tveksam till att jag hinner lyssna och bara flänger runt på annat.

Det mer sakliga svaret på din fråga kommer här.

En mycket rimlig uppskatning är att jag lyssnar någon timma flera vardgaskvällar i veckan kanske snitt totalt 4timmar måndag till fredag är rimlig uppskattning tror jag. Onsdag förmiddag dessutom ca 2h i lurar.  Lördag vanligen eftermiddag/kväll snitt kanske 2h. Söndag normalt minst 3 h på förmiddagen både lurar och senare i stora systemet. Är det dåligt väder kan det bli mer. I vinter har det noga varit några timmar till. Jag köper mycket musik och har en kö på sådant jag köpt men ännu inte hört. Mestadels lyssnar jag på nyinköpt musik jag är nyfiken på. Numera är det säker minst häften av tiden bara på klassiskt. Kanske 30% Jazz och resten blandat och gamla favoriter.  Jag läser på om den mesta musik jag lyssnar till. På klassiskt mest om kompositören och solister och på Jazz om fler personer som varit inblandade. Musikvalet kan variera på längre sikt beroende på vad som intresserar mig.

På jobbet lyssnar jag på mestadels musik jag kan väl som är mer lättillgänglig. Säker minst 3h i snitt per dag, ofta mer.

Ofta i bilen på p2. Ofta klassik morgon p2 på jobbet. Jag lyssnar på musik varje dag året runt. Tror inte det är många dager sedan jag var liten som inte innehållit musik.

Min son börjar bli kanske ok på gitarr. När han tränar går jag ofta in i hans rum och lyssnar på det. Detta är några gånger i veckan och jag har lärt mig massa ny musik och lärt mig uppskatta sådant som jag inte "fattat" innan. Berikande helt klart.

 

2. "Du far ju som en vettvilling fram och tillbaka!" (byZan)

Jag ser detta som subjektiv tolkning/uppfattning om hur jag fördelar min fritid. Ser inte riktigt att jag behöver redogöra för den.

Jag kan dock försäkra dig om att jag har mycket energi till saker jag gillar, kanske mer än de flesta har jag märkt och försöker fylla mitt liv både i jobbet och på fritiden med sådant som berika mig. Det ger mig energi tillbaka.

 

 

3. "... Samt att skriva och modda och lägga upp bilderna är ju inte gjort i en handvändning, allt tar ju sin tid." (byZan)

Detta hänger ihop med hur jag använder min tid och hur lång tid du tror att det tar. Jag tolkar det som att du tror att det är jobbigt och tar mycket tid. För mig är det dock gjort i en handvändning, som jag ser det. Jag gör detta samtidigt som jag ser på en serie på Tv eller väntar på att hämta ungar från träning eller liknande. Har jag inte tid gör jag det inte. Jag göra det bara om jag vill och tycker det är roligt.

 

 

Var detta svar på det du undrad?

 

 

 

 

 

 

 
Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

 

9 hours ago, Apexorca said:

Först och främst glädjer dit mig att du gillar reportaget byZan. 

Roligt och välförtjänt. 

9 hours ago, Apexorca said:

Fortsättningen kanske jag tolkar fel. Det är alltid svårt med bara text i en kommunikation tycker jag.

Ja och det tycker jag med .

9 hours ago, Apexorca said:

Jag tycker det finns mycket outtalat in dessa meningar. Vet inte riktigt hur jag skall tolka dem. 

Det kommer en fråga och sedan massa synpunkter som antyder ett svar som du har. Dessa synpunkter ser jag också som del av frågan och tankar som ger upphov till frågan. OM det kan var så?

Jag ställde en fråga och hade några påståenden som jag nu förstår att du inte uppfattade såsom tänkt, ibland blir det oavsiktligt fel, sorry!

 

Som ett första svar på din fråga: Feltolkat!

De andra svaren kommer här….


1. "Men en stilla undran - när hinner du lyssna hemma?"(byZan) 

 

Där var det meningen att du skulle tolka det som att du jobbar så mycket för oss och dig själv, att du lyssnar på musik råder det ingen tvekan om då du ofta skriver om just musiklyssning, hur ofta har du nu tydligt redogjort för.

 

2. "Du far ju som en vettvilling fram och tillbaka!" (byZan)

 

Det var tänkt att tolkas positivt och att du gör forumet trevligare med dina reportage och jag hade ingen tanke på att du skulle tolka det negativt, men även jag kan ha fel;) (tolka det sista som ett skämt)

 

3. "... Samt att skriva och modda och lägga upp bilderna är ju inte gjort i en handvändning, allt tar ju sin tid." (byZan)

 

Där trodde jag du förstod att frågan var ett litet svar om mig själv, gillar inte och kan inte datorer så bra att jag skulle tycka att det vare sig är lätt eller att det är gjort i en handvändning, att du däremot tycker detta är roligt råder det inga tvivel om och uppskattas från min sida.

 

Hoppas att jag nu inte skrivit något som kan misstolkas och att det från min sida är klargjort?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Apex gör verkligen fantastiska reportage. Jag som varit med Apex några gånger vet hur effektiv han är och han håller sina tidplaner utan att stressa. När han gör sina reportage är han alltid närvarande, intresserad av människan bakom systemet deras musiksmak. Hans enorma sociala kompetens bidrar alltid till intressanta träffar med musiken i högsäte. Men även andra ämnen är alltid välkomna vare sig det är teknik, upplevelser som mat, drick, resor mm. Kul blir det alltid tillsammans med Apex och hans hifi kompisar. 

 

Mvh Claes 

Edited by LISTEN TO MUSIC
Link to comment
Share on other sites

Jag tolkade byZans inlägg enbart som positiv uppskattning av ett arbete för forumet och ständigt nya infallsvinklar och nya spännande reportage från musik- och hifivärlden. Dessa reportage tycker jag är exceptionella i forumvärlden. Apex du vidgar perspektivet till att omfatta mer med musik och lyssningen som utgångspunkt, vilket jag gillar eftersom jag är sådan själv!

Hatten av för detta!:thumbsup:

 

Calm 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, A/Wing. said:

Lite som byZan tänkte jag också jösses nu är Apex ute o far igen hur hinner han med jag hinner knappt med att skriva några

rader på helgerna. Men riktigt glad är jag för att du tar dig tid med dina reportage som berikar detta forum väldigt mycket.

Så kör på Apex ser fram mot nästa rep.

Ok fattar. Varför jag läste det lite fel är nog att jag inte för ett ögonblick ser det så själv. Det stämde inte alls med min upplevelse av det hela. Jag ser det som en förmån att få dessa tillfällen till musiklyssning och numera även att Se studiovärldens insida. Där musiken skapas för oss.

 

Tack igen.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

On 2017-10-18 at 18:28, Apexorca said:

_49U8295.jpg.82ad251f6c53782f3a78fd3ce4e88615.jpg

Dock hade dessa maskiner lite olika karaktär i ljudet. Ypperlig återgivning på båda. Samma känsla av ändlöst dynamikomfång, djup i ljudbilden och livskänsla. Min maskin , den vänstra, var aningen mer upplöst och än mer frisk i klangen. Den andra, den till vänster, var snäppet varmare i klangen och basen fylldes på lite mer. Det kan vara en smaksak vad man väljer. 

 

Vet ni hur dessa båda B67:or är kalibrerade? Kan det vara så att den ena är NAB och den andra CCIR/IEC? På din beskrivning av karaktären låter det som att din skulle vara IEC och er gemensamma NAB.

 

eq.jpg.414a62c697510e2d1c7b994923e6bceb.jpg.d4704a917c6dccf8da335176e9978a90.jpg

 

Bilden lånad från @calle_jr 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Taxmannen said:

 

Vet ni hur dessa båda B67:or är kalibrerade? Kan det vara så att den ena är NAB och den andra CCIR/IEC? På din beskrivning av karaktären låter det som att din skulle vara IEC och er gemensamma NAB.

 

 

 

 

 

Bra fråga! 

Jag trodde båda var i CCIR/IEC. Men eftersom du ställer frågan och det verkar vara rimlig slutsats så blir jag osäker själv. Det får jag kolla upp. Men jag vet att den vänstra av dem är CCIR/IEC. 

Det finns också lite andra inställningsmöjligheter på ljudet i maskinerna som kan vara rattade på också om jag förstår saken rätt.

 

Link to comment
Share on other sites

Den här gamla Nagran är rätt häftig:

 

 

 

 

Frågan är om hur ljudkvaliteten var? Annars är byggkvaliteten av Nagra-standard!  Minns att jag sneglade på denna med ett visst köpsug. Borde vara på -70 talet någon gång?

 

Calm

 

 

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, calm said:

Den här gamla Nagran är rätt häftig:

 

 

 

 

Frågan är om hur ljudkvaliteten var? Annars är byggkvaliteten av Nagra-standard!  Minns att jag sneglade på denna med ett visst köpsug. Borde vara på -70 talet någon gång?

 

Calm

 

 

Den är mer än häftig, den är läcker!

Link to comment
Share on other sites

Bortsätt från rullbandens fantastiska musikreproduktionsförmåga är de maskiner som ger något extra som produkt i sig. Det tycker jag. De är hel enkelt skitcoola. De senaste specialprodukter vi kan se här ovan förstärker detta. Steget till kassettbanden är ju inte så långt från detta. Bara tanken på det mekanska i dessa produkter gör att jag myser. Tekniken i övrigt också. Och för mig är det något magiskt med att INTE gör om en analog signal till den digitala sidan innan den når våra öron igen. Det verkar svårt numera iofs. Med detta vill jag inte förkasta digitaltekniken som jag njuter av varje dag också. Den överlägset störst delen av min musik är på CD, men det måste hanteras bra och det är inte alltid optimal musikupplevelse under skinnet på mig, på samma vis som med det analoga. Det konstiga är att om de tre en digital inspelning som spelas upp på CD eller vinyl blir det något härligt på vinylen som saknas digitala, vad är det som gör det???

 

 

Om jag får filosoferar lite spontant så tror jag att digitalteknikens största dilemma är att det är så lätt att ta genvägar.  Och det var det som gjordes från första början och det har hängt i och låtit etablissemanget  få detta som ny standard och glömt den nivå som faktiskt fanns. Närt analogtekniken utvecklades verkar just robust teknik och ljudkvalitet varit målet.  Digitaltekniken tog en annan lååååång omväg. Pressad av nya tiders krav på nyheter, egenvärde i tekniken som sådan och finesser som inte har med med musiken återgivning i sig, har haft mer fokus. Jag betvivlat inte att om fokus läggs på musikåtergivning kommer digitaltekniken att kunna nå jätte långt. Men samtidigt måste marknaden bli varse detta och visa var vi val lägga pengarna. Den nya tidens utveckling mot först mer analogmusik via vinyl och strax efter med musik från rullband och jag mörker även intresse för Kassettspelare, gör att pressen på det digitala ökar att göra det bra. 

 

Men för mig personligen undrar jag hur en ny streamer eller DAC kan bli lika spännande produkter som en analog spelare som vinyl eller rullband? Men det är så klart en mycket personlig uppfattning som säkert kan ändras över tid. Inget mycket är skrivet i sten för mig (tror jag???)? Hoppas jag.

 

Jag har respekt för alla de som inte upplever det jag och många andra upplever om detta. Det viktiga är att njuta av musiken även om jag själv är nyfiken på att förstå varför jag upplever det jag gör och gillar det jag gör. 

Det enda viktiga i denna hobby är att man är ärliga mot sig själv och följer sin egen väg och njuter av musik på det sätt som berikar en själv.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte om min fascination är lika stor efter tekniska prylar även om jag måste tillstå att en bandspelare eller en vinylrigg väcker mer sympati än en "databurk" som sådan. Suget efter nya ljudupplevelser är nog större och där kan jag tycka att DSD låter mycket bra och känns som ett medium som kan utvecklas till att bli något för framtidens musiknjutningar. Just nu läser jag min universitetskurs om bl.a. teknikutvecklingen från Edisons phonograf och framåt med Berliners uppfinning 1887   grammofonen, som fick sitt stora genombrott och elektrifieringen av inspelningstekniken kring 1925, så lanserades begreppet hifi. Då tyckte man att man kommit långt med 78-varvaren och sedermera med LP:n runt 1948 och bandspelartekniken några år tidigare. Så har naturligtvis teknikutvecklingen gått ganska långsamt fram till den digitala tekniken som fick sitt genomslag på konsumentmarknaden under 1980-talet. Så om DSD anses som det mest "heta" idag så börjar man fundera på vad nästa steg blir? Något borde hända med avlyssningstekniken  som ger ett tekniksprång. Högtalaren är även den en gammal teknik. Kanske nästa steg blir uppkoppling direkt till hjärnans hörselcentrum? Den som lever får se.

Kassettbandspelartekniken upplever jag som ganska primitiv i relation till R2R. Jag har ett par sådana bra däck, Nakamichi och TEAC, men inte tillnärmelsevis så bra som R2R. Ett kassettband som är hälften så smalt som ett 1/4 "  R2R-band och dessutom vanligen skall rymma 4 spår ger inte mycket utrymme för en ordentlig magnetisering. Då skulle jag hellre satsa på DSD. Kanske inte lika coolt men ack så mycket bättre ljud. :D:)

 

Calm 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, calm said:

Jag vet inte om min fascination är lika stor efter tekniska prylar även om jag måste tillstå att en bandspelare eller en vinylrigg väcker mer sympati än en "databurk" som sådan. Suget efter nya ljudupplevelser är nog större och där kan jag tycka att DSD låter mycket bra och känns som ett medium som kan utvecklas till att bli något för framtidens musiknjutningar. Just nu läser jag min universitetskurs om bl.a. teknikutvecklingen från Edisons phonograf och framåt med Berliners uppfinning 1887   grammofonen, som fick sitt stora genombrott och elektrifieringen av inspelningstekniken kring 1925, så lanserades begreppet hifi.

 

Calm 

 

Det är mycket inspirerande att höra om dina studier om bla musik och nu också  om musikens reproduktionsutvecklingen.  :)

Jag får sätta upp allt detta på listan av saker jag vill hinna med själv faktiskt. 

 

 

Jag kan nog erkänna att jag ibland kan fascineras av tekniska prylar och design, men inte generellt. För mig måste en teknisk pryl berika mina intressen och berika mitt livs upplevelser. Den tekniska prylen måste hänga ihop med funktionen för att jag skall "drabbas" av den.

Jag blir ffa intresserad när det är något som jag tycker har hög kvalitet och kan utföra sin uppgift på en toppnivå. När design bli praktisk funktionell och ger bra prestanda ihop med att det ser snyggt ut tycker jag det är extra intressant.  Just detta får jag ingen feeling av på samma vis med det digitala mediet inom HiFi.  En digitalklocka kan vara hur bra som helst men de har hittills inte skapat samma intresse hos mig som mekaniska ur. Jag kanske kommer lite från ämnet men så länge jag tycker det digitala mediet generellt inte är bättre än det analoga.

R2R är för mig mycket coolare än DSD. Därmed inte sagt att DSD inte är intressant pga dess topp-prestanda. Bra musikåtergivning är ju en glädje i sig utan att man funderar över hur det blir till.  R2R tekniken har varit bäst i över minst 60 år. Då har ändån utvecklingen varit i malpåse sedan en bit före millenieskiftet. Det är bla det som fascinerar mig.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det känns nästan som déjà vu - jag tror att vi har haft den här diskussionen redan :D

 

Hur som helst, jag skall inte ge mig in i diskussionen runt analogt eller digitalt, men det finns ändå något som jag tycker är oöverträffat med det digitala. Jag satt igår och bläddrade i några gamla H&M och stötte på några hemma hos-reportage som innehöll en del musiktips från anläggningsägaren. Att i det läget enkelt kunna söka fram albumen i Roon/Tidal eller vad man nu använder för streamingtjänst och direkt lyssna igenom musiktipsen tycker jag är helt outstanding. När det gäller tillgängligheten kommer inte CD, Vinyl eller R2R i närheten!

 

 


 

 

11 hours ago, calm said:

Ett kassettband som är hälften så smalt som ett 1/4 "  R2R-band och dessutom vanligen skall rymma 4 spår ger inte mycket utrymme för en ordentlig magnetisering.

 

En parameter till att ta med i beräkningen är R2Rs 15 ips mot kassettens 1 7/8 ips, så in alles har R2R 32 ggr mer magnetisk yta" jämfört med ett kassettband. Förvånande att det låter över huvud taget med tanke på hur primitivt det är :39:

 

Edited by Taxmannen
Link to comment
Share on other sites

Kan hålla med er båda @Apexorca och @Taxmannen, det kanske inte blir så mycket nytt i våra diskussioner om olika medier?  Jag är nog inne på linjen varför välja? Alla har olika för och nackdelar och eftersom de tyngsta investeringarna i fråga om utrustning redan är gjorda så kan t.ex. komplettering med uppkoppling av den digitala delen till nätet ske till relativt låg kostnad. Är imponerad av Taxmannens digitala del som ytligt sett verkar så enkel och logisk, men vet att det krävs mycket kunskap för att komma dit. DSD-kvaliteten lockar mig verkligen, men har inte riktigt tiden än. Den digitala delen är genom CD-spelare mycket enkel att hantera och eftersom intresset för mediet som sådant svalnat så kan man fynda musik till låga priser. Var igår en sväng förbi Atlas skivbörs som nyligen flyttat ett par hundra meter på St:Eriksplan och konstaterar att man kan köpa musik billigt på CD numera. Bäst att fynda medan tid är, snart upptäcker en yngre generation att det är coolt att lägga ner en silverskiva i CD-spelaren.

 

Jag kan också hålla med Apex att man kan bli lite sugen när man ser tekniska prylar av både äldre och yngre datum som dessa:

https://www.revox-online-shop.de/epages/64512991.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/64512991/Products/0216 En Studer kassettbandspelare som jag blir lite nyfiken på.

Eller den här designmässigt läckra R2R-Bandaren. http://www.metaxas.com  Metaxas Audio systems helt moderna spelare, som ser ganska läcker ut. 

 

Men som alltid ligger musiken i första rummet och ju mer man tränger in i denna ju mer inser man hur lite man egentligen kan och vet. Här ett exempel från min kurs om en musikvetenskaplig artikel som analyserar Led Zeppelins When The Levee Breaks från deras fjärde album och utifrån låtens berättelse om en översvämningskatastrof som skedde 1927 i Mississippideltat och hur berättelsen ljudmässigt har skildrats i musikens uppbyggnad, inte bara rent textmässigt. 

http://arpjournal.com/the-meaning-in-the-mix-tracing-a-sonic-narrative-in-‘when-the-levee-breaks’/

Om man inte orkar läsa artikeln i sin helhet kan man dyka ner i slutet och appendix och se lite hur mixningen har skett och hur schematiskt musiken byggts upp tills skyddsvallen brister och sångaren bildlikt drunknar i flodvågen. Mycket överkurs men inte desto mindre intressant för en som tidigare bara lyssnat rent ytligt på låten utan att förstå den på djupet. Det finns så mycket kunskap samlat som man inte haft en aning om och som understryker ett av mina favorituttryck;

 

 "Ju mer man vet,  ju mer  inser man hur lite man egentligen vet""

 

Calm

 

 

 

 

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

On 2/10/2018 at 04:54, calm said:

Den här gamla Nagran är rätt häftig:

...

Frågan är om hur ljudkvaliteten var? Annars är byggkvaliteten av Nagra-standard!  Minns att jag sneglade på denna med ett visst köpsug. Borde vara på -70 talet någon gång?

Urläcker :mm:

Det är ju 2-track 1/8" band som spelas med 3.75ips, så kvalitén kan uppskattas till 4ggr bättre än ett kassettband, eller 12% av din Studer :)

Frekvensomfånget är 50-15000Hz och med bra hörlurar tror jag att det skulle vara ypperligt.

Den här har tydligen varit på månen.

 

Link to comment
Share on other sites

Även om det kan upplevas som lite rundgång i diskussionerna om olika media med mera så är det skojigt att läsa era funderingar och ofta nicka igenkännande så fortsätt gärna med dem.

 

Om det inte tar tid att utveckla en ståndpunkt så upplever jag ofta den resulterande åsikten som "grund". Det drabbar många i min egen värld som är full av tekniker som har en tendens att anpassa verkligheten till tillgänglig teori. Speciellt när det är upplevelser och känslor inblandande upplever jag det som lite problematiskt att bara beskriva i teoretiska termer men som tekniker kan man förstås ofta inte låta bli.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...