Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

Det vi pratar om är ju kalibrering på något sätt av skivspelaren. Vi kalibrerar hastighet, försöker fixa svaj om det finns, kalibrerar om spelaren är i våg och vi kalibrerar pickupen i olika avseenden. Naturligtvis måste då även de instrument vi har vara kalibrerade eller i vart fall vara trovärdiga.

För Fozgometerns vidkommande, innebär det att man laddar ner tre filer med testtoner som man kan bränna till en CD-skiva eller lägga i sitt musikbibliotek och köra över dacen. Innan man kör några toner, justeras instrumentet med skruven på mätaren så att den står i "0" rent mekaniskt. Därefter körs filerna en och en och man kollar att utslagen blir de som manualen säger. Om inte, justerar man på en vänster och en högerskuv innanför skalet tills det blir korrekt. Lätt som en plätt...

Jag tycker fortfarande att hifihandeln kunde vara lite mer serviceinriktade här och hyra ut den här typen av prylar eller komma hem och fixa till det hela. Det förutsätter dock att de själva blir tillräckligt duktiga, vilket det nog är lite si och så med. Om man säljer skivspelare och pickuper är det högst rimligt att man också hjälper sina kunder att maximera nyttan av köpet. Det är ju också bra för att bygga en starkare relation med sina kunder.

Idag hade jag köpt ett oscilloskop före Fozgometer och hade jag haft en tonarm där man har kontroll över inställningarna hade jag använt Adjust+ (om vi enbart håller oss till inställning av azimut.

Beträffande precisionen i pickuperna, så håller jag med om att man bör förvänta sig hög precision från de bästa märkena. Jag kan bara uttala mig om Benz, Ortofon, Koetsu och Lyra. Dessa har inte varit så stora problem. Avvikelserna har varit så små att både före och efter justering så har det optiskt sett ut som att de sitter rakt. När jag monterade min Ortofon Windfeld på ögonmått så visade Fozgometern 10 respektive 40 i höger resp vänster kanal. Efter justering, 22 respektive ca 22,3 men det är svårt att se någon skillnad med ögonmåttet.

Vissa slipningar är känsligare än andra och gör olika stora utslag under justeringen. En konisk nål klarar man säkert via ögonmåttet. I mitt fall är det en s k Replicant 100 r/R 5/100 µ/m som enligt uppgift är den skarpaste slipningen som erbjuds på marknaden idag. Det gör den också till den känsligaste för azimutinställning baserat på vad jag läst. Men som framgår av vår skivspelartråd, så är de flesta kvalitetsslipningar idag av liknande typ. Om de skall ge max och spara skivorna så är korrekt azimut en av de viktigaste parametrarna så det är värt att lägga ner lite tid och resurser här.

Link to comment
Share on other sites

Ja det verkar som det lutar mot ett oscilloskop som synes ha fler användningsområden än både Fuzgometern och Adjust +. Hastighetskontroll och svaj tycker jag att jag fått till bra med Eagle/Roadrunner. När det gäller azimuthen så tycks oscilloskopet vara tillräckligt bra och med Peos beskrivning av kalibrering och koppling verkar det inte vara något problem att bygga ihop ett filter. I sådant fall borde även möjligheten att tappa signalen efter SUT:n istället finnas så kanske kanalbalansen är mer korrekt förutsatt att lindningen av trafona är korrekta. Sedan vet jag inte hur det är med resonansmätning och rumblemätning via oscilloskop. När det gäller resonansmätning så kollade jag av med en av testskivorna som har signal från 13-5 Hz och det verkade som att det inte var något problem i min arm-puppa-kombo. Men där borde oscilloskopet även kunna fånga eventuella pucklar. Mitt test var endast lyssningsvis.

Ja ju mer man gräver i detta öppnar sig nya aspekter. Lite annorlunda än att lägga in en CD och trycka på knappen. ;):D

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag har en fråga om när man mäter in rätt Azimuth med oscilloscop eller Fozgometer istället för att optiskt bedöma vinkeln.

Jag tänker så här:

Stylus (nålen) sitter i nålröret. Här kan det så klart bli ett vinkelfel. Men ofta är det nålröret man bedömer optiskt.

Nålröret kan sitta upp i magneter och spolar för att göra vibrationer till elektrisk ström. Här kan det finnas vinkelfel.

Detta sitter i sin tur monterat i pickuphuset och även här kan det vara ett vinkelfel. Kikar man på hur huset sitter mot protraktorn kan det ju bli hur fel som helst.

Kikar man på nålröret kan det ju också bli fel. Kikar man på nålen är man mer rätt ute men det är svåååårt. Nålen är liten och spetsig.

Mäter man på en elektrisk signal så spelar det ju ingen roll hur det ser ut får då visar det ju hur nålen läser spåret och man justerar tills den läser höger och vänster kanal lika oavsätt hur det ser ut.

Och nu kommer vi till mitt huvudbry som leder fram till frågan.

Efter att jag justerat Azimuth så at det mäter bra hör jag liksom Bigblue att jag får mer tydligt mittfokus i röster och jag upplever faktiskt också en ökad upplösning. Men så tittar jag på mitt pickups!!!

Det lutar mycket inåt skivans mitt. Så mycket att det inte ser klokt ut.

Det ser även ut som om nålröret lutar åt samma håll. Jag har svårt att bedöma hur stylusen lutar men den är väl rak då eftersom det låter "rakt".

Eller kan det vara något annat fel. Kan spåret på testskivan vara fel på, men samtidigt verkar ljudet från mina plattor funka bra!

Jag borde inte bry mig eftersom det låter bra, men jag vill bara få reda på er åsikt om ni tror det ligger en hund begraven någonstans i detta fall med Fozgometern. Det borde väl inte vara så att det skall se ut som om pickupen lutar??? Det borde väl vara så att konstruktören av pickuper försöker få allt i samma vinkel eller? I så fall har man missat graft på min.

Tacksam för hjälp

/Azimuthneurotiker

Summan av de vinkelfel som finns från nålspets (inte nålspetsens vinkelfel mot skivan) via nålarm till spolar/magneter ger givetvis ett fel, men till största delen handlar det om balansen mellan kanalerna, d.v.s. att de båda kanalerna spelar olika högt. Jag har aldrig mätt upp en pickup som har mer än 0,6dB kanalobalans. Flyttar man fram den ena högtalaren några millimeter så har man kompenserat för den avvikelsen. Det är definitivt inget ligga sömnlös för och enligt mig är det "ett piss i Nilen" i förhållande till resten. Det är inte alls ovanligt att ett riaa-steg har större kanalobalans än så.

Lutar pickupen så mycket att du ser det med ögat är det troligtvis något fel. Det brukar bara handla om bredden på ett pennstreck (eller två).

Så här såg det ut med min Lyra Delos.

DSCF1526Medium.jpg

Med min nuvarande Kleos är felet ungefär hälften.

Jag var ute för samma sak när jag hjälpte en kille att ställa in en Benz LP. Till slut sa vi att detta kan inte vara rätt. Vi började på ny kula och använde först ögonmått och sedan justerade och hamnade till slut rätt. Det verkar som att man går för långt åt ena eller andra hållet så blir det fel. Jag har dock inte haft de problemen hemma.

Om du läser instruktionen så framgår det vad som är höger och vänster i spåret. Vänster ligger i spårets yttersida och om signalen är högre därifrån så skall nålen rätas upp så att den får mer kontakt med spårets innersida. Men det handlar om små rörelser, inte så att pickuphuset hamnar rent på sniskan. Då hade jag börjat om.

Utgå som sagt från ögonmåttet och skruva sedan åt vänster och läs av. Gör sedan samma utslag åt höger och läs av. Nu ser du riktningen. Om du i slutändan hamnar lika snett skulle jag provat en annan metod, t ex Adjust+ eller oscilloskop. Blir det fortfarande samma sak handlar det väl om reklamation. Kan nåltyp spela roll? Jag vet inte. Men antiskating kan definitivt påverka. Den drar ju också åt ett håll och för mycket av den kan ju lura en.

Göteborg är ju lite av ett hifi-mekka. Finns det inga av dem som har ordentlig pickupjustering på sina strängar?

Är pickupen korrekt byggd och inte har blivit utsatt för våld ska man nog inte kunna se azimuth-korrigeringen med ögat. Jag ser på oscilloskopet att det kommer en dist som påminner om antiskating-disten när man har gått för långt i sin justering. Kan det vara så att Fozgometern blir lurad av denna signal?

Visst borde det finnas någon som kan göra en bra pickupjustering i Göteborgstrakten, annars är det ju en lysande affärsidé.

Jag hade helst sett att någon gör hembesök så spelaren blir fixad på sin plats.

Lite min fundering kring azimuth. Är det rimligt att tro att mer än hälften av alla pickuper är levererade med ett vinkelfel i nålen? Säg att ett fel är högst 5-10% i genomsnitt på normalpickuper, så borde felen vara färre på dyra pickuper.? Det sker väl ändå en rigorös kvalitetskontroll av pickuper före leverans? En riktig pickup borde vara i rät i relation till lodlinjen på pickupen samt därmed också i relation till överdelen. Då borde det vara lättare att rent optiskt måtta in nålen med en protraktor av den typen som har en speglande yta, tex. Kuzmas? Eller är jag helt ute och cyklar?

När det gäller Fozgometern så kräver den väl en kalibrering för att fungera perfekt? Då verkar oscilloskopet vara den säkraste metoden eller också finns en risk att även det är fel? Såg nämligen att Elfa säljer kalibrerade oscilloskop för det ca dubbla priset. Ja så här kan man säkert hålla på i all evighet. Men vad är rimligt? Ljudmässigt verkar man kunna komma ganska långt, men frågan om det inte är värre om nålen får slitaget att öka? Det får nog mer långsiktiga och allvarliga konsekvenser?

Jag kollade min inställning med hjälp av en lupp och det verkar ok. Men också ljudmässigt verkar det hela blivit bättre efter min justering med mina klossar. Ett mikroskop borde väl kunna visa såväl VTA som azimuthinställningen? Såg att Elfa har en del sådana med USB-anslutning. Kanske något att satsa på?

Calm

Jag skulle nog våga påstå att det är max 5% av pickuperna där nålspetsen sitter exakt rakt på alla håll.

Att detektera ett klart hörbart azimuthfel med ögat tror jag inte någon klarar, inte med lupp och inte ens med mikroskop. Nålspetsen befinner sig nere i spåret och det finns inte en möjlighet med t.ex. ett USB-mikroskop att se tillräckligt bra.

Den fabrikskalibrering som man kan beställa på oscilloskop innebär bara att oscilloskopen är amplitud- och tidbas-kalibrerade, d.v.s. att en ruta motsvarar exakt rätt spänning och/eller tid.

Det är inget vi har någon nytta av, vi behöver bara kontrollera att de båda kanalerna visar lika mycket och den justeringen finns nästan alltid som en ratt på fronten av oscilloskopet.

Man lägger samma signal på båda kanalerna och dämpar den högsta till samma värde som den lägsta.

Det är sällan ett oscilloskop har mer än streckets tjocklek som skillnad mellan kanalerna. Utnyttjar man hela skärmens höjd kommer den avvikelsen att motsvara ~0,05dB.

Om jag skall satsa på något mätinstrument så kanske det blir ett oscilloskop istället eftersom det kan visa både utnivå, fas och vad PEO visade även inställning av antiskating.

Sedan finns det användning av oscilloskopet för examinering av nätströmmen kan jag tänka mig vad gäller frekvens, vågform etc.

Elfas billigaste oscilloskop kostar ungefär 3 tkr men vad det har för kvalitet vet jag inte. Samma fabrikat har Kjell & Co för ungefär samma pengar.

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/verktyg/matinstrument/oscilloskop/uni-t-utd2052cex-oscilloskop-50-mhz-p48382

När man som du redan investerat så är det naturligtvis egalt, men för den som jag funderar på nyinvestering så kanske man bör fundera på alternativen. Och som Bebop så riktigt sa vad är denna investering i relation till vad spelare och puppa kostar? Kanske rimlig sådan och kan säkert köpas begagnad eller delas på flera. Jag funderar i vart fall i de banorna och också billigare än Adjust + som i Sverige går på ca 4 kkr för proffsvarianten. Hastigheten borde också kunna mätas med ett oscilloskop kan jag tro. Vi får se var det landar.

Calm

Ett oscilloskop är tyvärr inte ett universalinstrument. Det har sina fördelar på vissa typer av mätningar, men är helt fel för andra.

Jag har ett oscilloskop, därför använder jag det, men det är inget vidare på att mäta svaj eller frekvensgång och ska du mäta på nätspänningen måste du antingen ha ett oscilloskop med galvaniskt skilda ingångar eller en skyddstransformator. Ingångarnas signaljord går nämligen till skyddsjord på de flesta oscilloskop.

Ett modernt digitalt minnesoscilloskop med tillhörande mjukvara är en helt annan sak för mätningar av t.ex. svaj och hastighet, men då är det en annan prislapp också.

Jag har ingen erfarenhet av dagens PC-oscilloskop, men jag kan tänka mig att även de enklare gör ett fullt tillräckligt jobb för vårt ändamål. Det krävs 2 kanaler och en högsta frekvens på 20kHz vilket gör att mjukvaruoscilloskop som använder ljudkortet kan vara tillräckligt för att göra en pickupjustering..

Man behöver säkert göra någon form av kalibrering av ljudkortet innan mätning. Man mäter ju bara vid en enda frekvens så det borde inte vara några problem.

Adjust+ har ju andra fördelar i o m att den kan mäta frekvensgång, resonanser, svaj och hastighet utöver azimuth. Det borde väl inte vara omöjligt för Dr Feickert att implementera stöd för inställning av flera parametrar som antiskating om man ville. Det tråkiga är ju dock att utvecklingen av programvaran verkar ha dött, eller i alla fall ha tagit en väldigt lång paus - den senaste tillgängliga versionen är från 2013...

Exakt, jag har faktiskt funderat på Adjust+ bara för att kunna göra de här sista mätningarna som man inte kan göra med ett vanligt oscilloskop.

Adjust+ har ju andra fördelar i o m att den kan mäta frekvensgång, resonanser, svaj och hastighet utöver azimuth. Det borde väl inte vara omöjligt för Dr Feickert att implementera stöd för inställning av flera parametrar som antiskating om man ville. Det tråkiga är ju dock att utvecklingen av programvaran verkar ha dött, eller i alla fall ha tagit en väldigt lång paus - den senaste tillgängliga versionen är från 2013...

Fundering om inte just svaj och frekvensgång vore möjligt att mäta med oscilloskop eller om det kräver ytterligare förfining av instrument. Man utgår ju i svajmätningen från en från skivspelare utgående signal med viss frekvens och mäter avvikelser mot denna. Sedan krävs det om det skall ske en beräkning av medelvärde och det kanske inte de billigaste oscilloskopen klarar av. På vissa testskivor finns stigande och fallande frekvenser så det vore möjligt att frysa dessa över tid. Nätström verkar däremot inte klaras av. Mätområde från någon mV till 10-tal V, så den användningen går bort.

Ja det verkar som frågetecknen hopar sig, så bättre överlåta till den som kan t.ex PEO

Calm

Ett "vanligt" oscilloskop "kräver" statiska signaler för att du ska kunna se något. Om du ska mäta t.ex. svaj så brukar man använda en testskiva med frekvensen 3150Hz.

En period av 3150Hz varar i ~0,3mS, om du ställer in oscilloskopets tidbas på 0,1mS/ruta kommer skärmen att visa vad som händer under 1mS (det är oftast 10 rutor på skärmen) och du ser då tre hela perioder.

Bra, det är lagom upplösning, men problemet är att efter 1mS har skärmen ritats om. Den kommer att ritas om varje millisekund och det finns inte en möjlighet att jämföra hur det såg ut för 1 sekund sedan. Svajet är ju frekvensavvikelsen från det högsta till det lägsta värdet.

Sätter du tidbasen på 0,1 sekund kommer det bara att bli ett stort streck över hela skärmen. På en sekund (skärmens bredd) har oscilloskopet ritat 3150 perioder. Det blir så trångt att du inte ser något alls. Ett digitalt minnesoscilloskop med hyfsat lång inspelningstid är ett måste vid den typen av mätning.

För att mäta höga spänningar använder man mätprobar med inbyggd dämpning.

Ja det verkar som det lutar mot ett oscilloskop som synes ha fler användningsområden än både Fuzgometern och Adjust +. Hastighetskontroll och svaj tycker jag att jag fått till bra med Eagle/Roadrunner. När det gäller azimuthen så tycks oscilloskopet vara tillräckligt bra och med Peos beskrivning av kalibrering och koppling verkar det inte vara något problem att bygga ihop ett filter. I sådant fall borde även möjligheten att tappa signalen efter SUT:n istället finnas så kanske kanalbalansen är mer korrekt förutsatt att lindningen av trafona är korrekta. Sedan vet jag inte hur det är med resonansmätning och rumblemätning via oscilloskop. När det gäller resonansmätning så kollade jag av med en av testskivorna som har signal från 13-5 Hz och det verkade som att det inte var något problem i min arm-puppa-kombo. Men där borde oscilloskopet även kunna fånga eventuella pucklar. Mitt test var endast lyssningsvis.

Ja ju mer man gräver i detta öppnar sig nya aspekter. Lite annorlunda än att lägga in en CD och trycka på knappen. ;):D

Calm

Om jag skulle börja om från början med min "verktygslåda" hade det med största sannolikhet blivit ett oscilloskop igen, det går snabbt att göra de mätningar som jag använder det till och noggrannheten är troligtvis fullt tillräcklig.

Jag hade nog letat upp ett begagnat "proffs"-oscilloskop, det brukar finnas en hel del industrisurplus för relativt små pengar.

Elektronikindustrin har bytt ut sina gamla analoga 20MHz oscilloskop mot moderna digitala minnesoscilloskop som klarar många hundra MHz. För att mäta i dagens snabba elektronik är de gamla 20Mhz skopen alldeles för långsamma, men för vårt ändamål räcker de långt.

Det jag använder till detta kommer från frugans jobb, de sålde ut sina gamla oscilloskop för 200:-

Som jag har skrivit tidigare, oscilloskopet är bra till statiska signaler, men helt värdelöst till t.ex. svaj och andra relativt långsamma förändringar.

Adjust + täcker ett större område när det gäller skivspelarinställningen, men är i gengäld oanvändbart till andra saker.

Jag har ringt runt och kollat lite om oscilloskop. Många har en känslighet på 1mV per ruta och min pickup har 0,21mV. man kan visst ha en förstärkare mellan också, men vill man det???

Jag letar vidare.

/Calle

Det är sällsynt med oscilloskop som har så hög känslighet att du kan skicka MC-pickupens signal rakt in. Ta signalen efter riaa-steget, ju högre signal, desto lättare att läsa av oscilloskopskurvan.

De flesta oscilloskop brusar en hel del på det känsligaste området.

Problemet är om ditt riaa-steg inte har exakt samma förstärkning på båda kanalerna.

Det finns en enkel lösning. http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?showtopic=12193&page=4#entry210125

/PEO

Link to comment
Share on other sites

Tack PEO för alla kunniga kommentarer på inläggen!

Tacksam för att du så pedagogiskt förklarar sambanden! :77:

Konstaterar som min vanliga devis lyder: Ju mer man lär sig ju mer inser man hur lite man vet"

Jag uppskattar verkligen den här tråden och den tidigare "Det smutsiga nätet".

Stort tack för att du vill dela med dig av kunskap och erfarenhet!

Calm

Link to comment
Share on other sites

Tack PEO för alla kunniga kommentarer på inläggen!

Tacksam för att du så pedagogiskt förklarar sambanden! :77:

Konstaterar som min vanliga devis lyder: Ju mer man lär sig ju mer inser man hur lite man vet"

Jag uppskattar verkligen den här tråden och den tidigare "Det smutsiga nätet".

Stort tack för att du vill dela med dig av kunskap och erfarenhet!

Calm

Kan bara hålla med och tacka. Du är en stor tillgång för oss på Euphonia!

Link to comment
Share on other sites

Om du beslutar dig för att investera i ett mikroskop för att verklige se så att allt är rätt och riktigt. Och för att kunna ställa in perfekt SRA så är ett USB mikroskop en intressant väg att gå.

Michael Fremer skrev en intressant artikel som ger lite mer klarhet.

http://www.analogplanet.com/content/how-use-usb-digital-microscope-set-92-degree-stylus-rake-angle-sra#P7XcrMbo8xSbLR5e.97

Link to comment
Share on other sites

Jag köpte ett sådant men har inte lyckats få några bilder. Det är oerhört känsligt och kräver ett oerhört stabilt stativ med sidobom så att man kommer tillräckligt nära. Dessutom bra ljusförhållande (trots inbyggda ledlampor). Omöjligt är det säkert inte men inte enkelt. Men lyckas man går det ju printa ut resultatet och mäta upp vinkeln.

Link to comment
Share on other sites

Jag köpte ett sådant men har inte lyckats få några bilder. Det är oerhört känsligt och kräver ett oerhört stabilt stativ med sidobom så att man kommer tillräckligt nära. Dessutom bra ljusförhållande (trots inbyggda ledlampor). Omöjligt är det säkert inte men inte enkelt. Men lyckas man går det ju printa ut resultatet och mäta upp vinkeln.

Helmut Brinkmann förordar att man sänker pickupen mot en spegel och tittat med minst 10x förstoring framifrån och justerar tills att spegelbilden och nålen är i samma linje.

Jag har nu ställt om Azimuth genom okulärbesiktning och det ser riktigt ut nu i alla fall... och låter fortfarande bra. Jag tror min nål är rätt okänslig för små vinkelfel på Azimuth.

Kommer låna Fozgometern igen bara för att testa. Det måste blivit något fel första gången.

Link to comment
Share on other sites

Om du beslutar dig för att investera i ett mikroskop för att verklige se så att allt är rätt och riktigt. Och för att kunna ställa in perfekt SRA så är ett USB mikroskop en intressant väg att gå.

Michael Fremer skrev en intressant artikel som ger lite mer klarhet.

http://www.analogplanet.com/content/how-use-usb-digital-microscope-set-92-degree-stylus-rake-angle-sra#P7XcrMbo8xSbLR5e.97

Fick inte riktigt klart för mig om mjukvaran innehåller vinkelmätningen eller om detta kan appliceras i datorns egen programvara. För är det så att detta kan göras på vilken Mac-dator som helst så kan man på Amazon uk. eller de. hitta massor av digitala mikroskop ner till ca 500 kr. Såg en kommentar under Michael F. artikel att någon köpt något annat billigare mikroskop, men fick inte klart för mig om detta innefattade vinkelmätningen eller inte. Någon datakunnig som vet?

Calm

Link to comment
Share on other sites

calm, det ligger med mät-mjukvara på CDn som medföljer dessa:
http://www.ebay.com/itm/Black-50-500X-2MP-USB-8-LED-Light-Digital-Microscope-Camera-Magnifier-/152146468304?hash=item236ca2ddd0:g:e5YAAOSwzJ5XcXkE

Jag kan givetvis inte garantera det i enskilda fall, men till mitt identiska mikroskop gjorde det iaf. Dock är det enbart stöd för Windows och även där verkar funktionaliteten vara något sporadisk.

Link to comment
Share on other sites

"I'm not done with the easy Azimuth". (Apexorca 2016) ;)

Jag lånade tillbaka Fozgometern. Jag misstänker att något gått galet med mätningen trots att jag hade proffshjälp. Nu tar jag saken med egna händer och testar efter eget huvud.

_49U0991.jpg

För det första märkte jag att Fozgometern mäter olika om jag har kopplat båda kablarna till den samtidigt eller bara kör med en kabel i. Först gjorde jag om testet som första gången med båda kanalerna i och var sitt monospår för höger och vänster i vinylen, kopplade dem till left och right i Fozgometern,som sig bör. Lyckades ställa in det så apparaten visade på samma signal med fick fortfarande en synlig lutning på puppan.

Testade istället att bara köra ena kanalens kabel från skivspelaren inkopplad i right på Fozgometern. Först körde jag höger och sedan vänster kanal i denna ingång. Då blev det en annan sak. jag fick en högre signal och när jag ställt in Azimuthen så att signalerna var så lika jag kunde så såg det bättre ut även visuellt.

Och för förstagången fick jag den lite högervridna (ca 2-3 dm) ljudbilden att bli mitt i prick. Det blev ett uns mer luft mellan instrument och mer precis stereoperspektiv. Inbillar mig en känsla av högre upplösning generellt. Men det är svårt att veta. det kändes som att jag fick mer textur i och detaljer i Joun Sun Nah's röst i låten Same Girl.

Fozgometern är inte bara "plug and play" verkar det som. Kalibrering skulle nog gjorts från fabrik tycker jag. Jag kunde ju inte använda den som tänkt utan fick använda den som en mono-utrustning och flytta kablar manuellt och trixa lite. Jag tror detta sätt som jag gjorde det på på slutet måste vara idiotsäkert vad gäller Fozgoneterns värden. Sedan kan det ju alltid vara fel i spåren mellan höger och vänster och fel i kopplingar och kabel men det tar jag inte för troligt. Så nu litar jag tills vidare på denna inställning. Med 10x förstoring ser det bra ut också. Jag gissar att det fortfarande finns några procent att kräma ur geometrin i puppa och arm.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Svinjobbig! Dags att stänga ner den här tråden :D

Jag hade gissat på en skivtvätt, men jag har för mig att du redan skaffat en så då måste det vara något annat... Ny strömrenare? :39:

Skivtvätt har jag. Den går varm. Även nya inplastade skivor har feta fingeravtryck och "gammelt bös" (Galenskaparna 1987) på sig.

Min enda kommentar så här långt är att detta inte är något jag köpt eller fått. Bara lånat får att se hur bra den är. Men visst... är den bra kanske jag köper en likadan. Eller också inte.

Men det skall bli kul att se hur den presterar eftersom den sägs vara helt grym och nytänkande inom sitt område.

Jag har redan hört den en gång och undrade faktiskt vad som gjorde att det lät så bra i det systemet just då. Lite bättre än vanligt. Fick svaret att det var denna där.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Vad bra att du valde den lilla modellen - den kommer smälta in fint. Bara ställa en blomkruka framför så är det ingen som ser... :thumbsup:

Bra ide! Skall ta det med frugan, för hon klagar. Det har gått rätt bra hittills, men nu verkar hon tappat förståndet. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Men hon verkar inte fatta. Men blomkruka kanske kan väga upp det lite.

Eller så får jag byta...

Link to comment
Share on other sites

Vad bra att du valde den lilla modellen - den kommer smälta in fint. Bara ställa en blomkruka framför så är det ingen som ser... :thumbsup:

Bra ide! Skall ta det med frugan, för hon klagar. Det har gått rätt bra hittills, men nu verkar hon tappat förståndet. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Men hon verkar inte fatta. Men blomkruka kanske kan väga upp det lite.

Eller så får jag byta...

Fru eller blomkruka? ??

Link to comment
Share on other sites

Vad bra att du valde den lilla modellen - den kommer smälta in fint. Bara ställa en blomkruka framför så är det ingen som ser... :thumbsup:

Bra ide! Skall ta det med frugan, för hon klagar. Det har gått rätt bra hittills, men nu verkar hon tappat förståndet. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Men hon verkar inte fatta. Men blomkruka kanske kan väga upp det lite.

Eller så får jag byta...

Fru eller blomkruka?

Precis!

För strömrenaren byter man ju inte.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Frugan vann. Jag fick flytta ut maskinen ovan.

Så jag letade upp en betydligt smidigare renare. Nämligen strömrening av Purist Audio Design - AC Extension LE.

_49U0994.jpg

_49U0996.jpg

_49U0998.jpg

_49U1000.jpg

Det är en synnerligen gediget byggd låda. Den är liten men tung, ca 20kg. Den känns hård, kall och stabil. Kvalitetskänslan är på topp. Kontakterna är från Furutech och de runda pelarna i hörnen är mycket stabila och med flacka spikas som inte går igenom min matta ner i trägolvet. Bra!

Det skall visst gå att välja lite olika färger.

Vad skiljer då denna renare från andra? Ja säg det, men den skall tydligen hantera elektromagnetiska fält bättre än andra produkter och den skall heller inte ha någonting i konstruktionen som kan dynamikbegränsa. Finns lite att läsa på deras hemsida. http://www.puristaudiodesign.com/products/acext/acele.php.

Jag har inte funnit det intressant att testa strömrenare sedan jag gjorde det för flera år sedan och jag har inte hittat något som jag tror kunnat matcha IsoTech Super Titan EVO3.

Det finns säkert sådant som är "nästan" lika bra så klart, men inte tydligt bättre är min erfarenhet. Men när jag hörde vad denna produkt presterade hos HiFi-Stället under mässan i september i år kunde jag inte släppa effekten. Den lugnade ner allt som skall lugnas ner och det blev ett transparet luftigt och synnerligen naturligt ljud.

Det jag vill veta är om den kan ge min Isotech Super Titan någon match. En annan fördel är just att frugan och jag tycker den är snyggare och mindre och skulle av estetiska själ kunna vara intressant.

Jag har fått låna denna renare några veckor och tänker göra lite snabbtest fram och tillbaka först och om den låter bra får den sitta i någon vecka och sedan byta tillbaka till Super Titan.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Ja då var min misstanke riktig utifrån ditt reportage från Hifi-Stället.

Lyssnade en kortis på systemet med Lilium och denna när Kenneth precis ställt upp det. Inte rättvisande precis. Skall man testa är väl en vecka ett minimum och naturligtvis svårt att höra precis vad den ger eller snarare vad den inte ger. Dynamikbegränsning är en vanlig konsekvens av nätrenare men kanske detta är en ny utveckling som kommer förbi det problemet. Själv har jag funderat på PS Audios P10 som skapar en helt ny sinuskurva en annan teknik som jag tycker också tacklar problemet.

Snygg och mindre i format än de övriga. Skulle testa den med Cerapucar under spikesen för att höra skillnaden med och utan. Gjorde stor skillnad under min Thor, så man vet aldrig.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...