Jump to content

Högtalarplacering


Richard

Recommended Posts

3 hours ago, Jamo said:

En annan detalj: Sweetspot har så gott som förlorat sin betydelse. Man kan röra sig ordentligt i sidled utan att ljudbilden "tippar över". Vid stora förflyttningar ändras ljudperspektivet, men det gör det nog i en konsertsal också.

 

2 hours ago, Apexorca said:

Något av det bästa jag hört på den fronten var Pathos rum i München High-End 2017. Man kunde stå utanför högtalarna vid sidan och får bra perspektiv och upplevelse.

Detta har jag alltid trott varit omöjligt även om det finns gradskillnader. Exempelvis har jag efter mitt högtalarbyte för ett par månader sedan en helt annan stereobild utanför sweetspot men det har jag trott berott på spridning.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Richard said:

 

Detta har jag alltid trott varit omöjligt även om det finns gradskillnader. Exempelvis har jag efter mitt högtalarbyte för ett par månader sedan en helt annan stereobild utanför sweetspot men det har jag trott berott på spridning.

 

Så här såg det ut.

_49U5518.jpg

Jag tror perspektivet påverkades positivt av att det spelar bakåt också.

_49U5522.jpg

 

 

 

Så här skrev jag då.

 

"De spelade på ett system som hade en fantastiskt fin ljudbild och perspektiv. Bra botten och vi blev sittande ett tag. Högtalarna som var i 400.000kr klassen spelade bakåt med ett mellanregister och diskant som förklarar perspektivet och den luftiga ljudbilden. Framåt spelar samma mellanregister och diskant med ställbar vinkel från en egen låda så sweet-spot blir optimal. Men det var en otroligt bra ljudbild även från sidan. Röster höll sig i mitten även om man gick utanför högtalarna åt sidan. 

Här var det musik och ett system jag hade kunnat leva med. Bättra av Pathos i år än andra år då deras hela system inte väckt mitt intresse på samma vis.

Ffa designen på elektroniken tycker jag är härlig. De sticker ut på ett positivt sätt. Inget liknar dem tycker jag. Det är ett system som dykt upp i mina tankar under mässan och nu även hemma. Det passade mig."

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Richard said:

Man ska alltså inte vara rädd för toe in även om det synes vara i överkant. Här verkar de ju ha gjort såvida inte rummet var ganska måttligt i storlek.

Ordentlig toe in så att tänkt stråle från högtalarna möts 1/2 m framför sweetspot gör att sweetspot blir bredare, fler som sitter bredvid varandra behåller perspektivet. Prova gärna.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, bigblue said:

Ett annat tips som funkar för mig är att ställa upp högtalarna så att de med sweet spot bildar en spetsig triangel (inte liksidig). Det ger ett något mustigare, rikare ljud och ett bättre fokus i de fall du har en solist. 

Samma hos mig och jag upplever mer attack i ffa mellanbasen med den uppställningen. 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Jag hade redan för någon vecka sedan satt fram fåtöljen med tillhörande bord några dm och även låtit soffan bakom komma ut från bakvägg 1 dm och hamna i mitten. Tidigare var soffan dikt an mot bakväggen och mot vä sida precis intill akvariet. 
Började med vänstra högtalaren, utan subbar, hö slutsteg avstängt. Högtalaren pekandes rakt framåt. Vi startade några dm från bakvägg och därifrån ca 2 meter framåt. Vi hittade en halvmeter som var betydligt bättre än resterande och höll oss inom denna. Gjorde en kort test i sidled men den ändrade inte klangen nämnvärt.    

 DSC_5671.JPG

Edit: Har kvar hjulen på högtalarna från butiken. Mycket tacksamt under denna operation.

Link to comment
Share on other sites

 

21 hours ago, JWE said:

Kul! Ska bli spännande att höra vad ni fick för resultat.

:)

Vi körde faktiskt den föreslagna låten Ballad of the Runaway Horse med Rob Wasserman och Jennifer Warne. Lite larvigt kanske men den visade sig vara ganska bra på att ha en distinkt bas såväl som en bra inspelad röst som var "lätt" (nåja :unsure:) att ställa in efter...  
Vänster högtalare sattes till slut. Fortfarande pekandes framåt. Nu dags att sätt igång hö slutsteg naturligtvis inga subbar. Vi valde mellan ett tre olika positioner med en knapp decimeters mellanrum. Mellan dessa positioner var det en direkt märkbar försämring både i sweetspot (jo det har jag fortfarande en) och soffan bakom. Fortfarande efter så här här lång tid med detta intresse förundrad över hur mycket som skiljer av så liten förändring. Vi turades om alla tre att flytta och lyssna.  Första momentet tog säkert en timme. Fram till att vi kom fram till de tre ovan nämnda positionerna, som var lätta att förkasta i jämförelse, blev det sedan lite mer finlir. Vi hamnade nära nog exakt där jag hade vänster högtalaren tidigare. :o
DSC_5674.JPG

I detta läget alltså dags att ställa in rösten att komma exakt mitt emellan högtalarna.

 

DSC_5677.JPG

DSC_5667.JPG

Link to comment
Share on other sites

Här märktes tydligt förutom att rösten skulle hamna i mitten att vid en viss position kom basen med en väldigt exakt "punch" när man hade högtalaren precis rätt. Spelet här var endast ett par centimeter fram och bak som vi jiddrade med en bra stund. Även detta tog nog bortåt en timme. På denna sidan skiljde det mot tidigare placering. Ingen stor differens men några centimeter fram och tillbaka gör även här stor skillnad.
Härefter var vi väldigt trötta på låten och var tvungna att vila lite och lyssna på musik en stund utan att vara på helspänn. 

Sista övningen: Att bestämma toe-in. Här vill jag nog påstå att skillnaderna inte var så stora på små förändringar. Kanske olika på olika högtalare, vad vet jag. 
Hamnade till slut på skärning några dm framför sweetspot.
Därefter noggrann tejpning på utsedd plats.  (Här vid steget att bestämma position i längsled ser jag nu då högtalarna pekar rakt fram)

DSC_5685.JPG   

Angående sweetspot så menar jag nog trots allt det ändå finns en sweetspot. Det låter bra i soffan också, i synnerhet på vänstra sidan men inte med samma närvaro i fåtöljen. Tror nog inte att vi kan få till en så mycket bättre uppställning. Jag skulle kunna spela på andra hållet i rummet men det vore en jäkla massa jobb och stora ombyggnationer. 
Och varför skulle jag det så bra som detta blev, det var vi väldigt överens om. Sort tack till mina goda vänner!! Detta hade varit HELT OMÖJLIGT att göra själv. 

Nu ska det på spikes på högtalarna, den vänstra vippar till och med... och därefter inställning av subbarna. 

Link to comment
Share on other sites

Jag hör väl till dom som aldrig gillat för mycket toe in. När jag labbat med högtalare så har inga hamnat på extrem toe in. Jag tycker man tappar mer än vad man vinner. En bra balans ger både bra stereo perspektiv och djup. Annars får man för mycket av endera saken. Tycker jag.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, new order said:

Jag hör väl till dom som aldrig gillat för mycket toe in. När jag labbat med högtalare så har inga hamnat på extrem toe in. Jag tycker man tappar mer än vad man vinner. En bra balans ger både bra stereo perspektiv och djup. Annars får man för mycket av endera saken. Tycker jag.

Har egentligen inte heller haft så mycket toe-in tidigare men detta blev riktigt bra. Kan kanske vara olika i olika rum. Högtalarna spelar säkert också stor roll. Nu har ju du och jag åtminstone liknande diskanter, även om de andra elementen naturligtvis också spelar roll även i detta avseende.
Nu har jag nära till sweetspot, ännu närmare än förut när t.ex. bebop och Engelholm Audio var på besök. 280 mellan diskanterna, ca 290 mellan högtalare och huvudet.    
Som jag skrev i föregående post gjorde dessa förändringar inte alls så mycket på liten förflyttning som de två föregående, det man enligt metoden är ute efter är att få ljudet mer punktformigt med fokus på vokalisten eftersom den kan förväntas vara i en specifik storlek.
Sen är ju allt tycke och smak också :). Ständig resa med förändringar. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...