Jump to content

På rulle till Italien - en bandspelartråd


Bebop

Recommended Posts

3 minutes ago, Apexorca said:

De måste väl vara konstruerade för en särskild vinkel med lager och så?

Studer är en mycket robust konstruktion som klarar det mesta men om man ser det rent mekaniskt så mår de bäst liggande med tanke på lagringen i motorerna men som sagt är de mycket robusta och klara det mesta. 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Apexorca said:

Om jag får gissa helt vilt, så låter det riktigt bra. :D

7 hours ago, Vox said:

Mycket snyggt! Hur upplever du ljudskillnaden mot din Technics?

Jag måste ställa upp dem sida vid sida och växla för att kunna avgöra det. Det kanske är en klangskillnad, men jag kan inte avgöra det än. Båda låter mycket bra.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, UffeZ said:

Ser riktigt bra ut Calle, stående eller liggande är bättre än 45 graders vinkel :thumbsup:

Ja, det verkar troligt eftersom mekaniken är avpassad för de två lägena. Jag plåtade fjädern som syns i sista bilden ovan bland närbilderna.

12 hours ago, eliot said:

Högtalarna som cable lifter ?

Ja. Jag har satt adaptrar på utgången och Cardas-kablarna blir lite för tunga, och jag ville inte fresta på kontakterna. Ska ordna nya kablar xlr-->rca.

Utgångssignalen för en obalanserad signal är normalt max 0.775V rms, och balanserad max 1.55V rms. En obalanserad utgång skickar 0.5V som 0.5V som ger 0.5V i ingången oavsett om mottagaren är balanserad eller obalanserad. En balanserad utgång skickar 0.5V som 1V (+0.5 och -0.5) som ger 1V i ingången om mottagaren är balanserad. Spridningen uppstår i de val man måste göra för inspelning pga kalibrering, och det är samtidigt en ganska stor spridning i nivå på masterbandkopior.

Så, eftersom det dels är en spridning i källmaterial, dels skiljer hur mycket man kan styra ut för olika bandtyper och dels kan skilja 6dB mellan olika kopplingar så krävs det att man kan kontrollera (läsa av och ändra) signalnivån. Med VU-mätare eller på annat sätt. Dessutom finns det lite olika kalibreringsmetoder.

Anledningen jag tar upp detta är att det finns en uppfattning att VU-mätare degraderar signalen. Som jag ser det handlar det nog mer om potentiometrar än om VU-mätare. Om man vill är det ju ingen stor sak att byta dessa. Kan vara ett trevligt projekt som förvisso inbegriper lödning. Det sitter 2st 10K potar per kanal på VU-panelen till B62:

DSC_3073.JPG

Jag hittade den här, men har inte kollat upp den vidare: http://www.ebay.com/itm/2P-24-Step-Attenuator-Volume-Control-Pot-Log-A-10K-Mono-Potentiometer-Ladder-1pc-/260998768722?epid=1631454158&hash=item3cc4bd2852:g:MaAAAOSwol5YwlJx

För lite mer exotiska varianter finns Audionote: http://audionote.co.uk/comp/atten.shtml men de får inte plats

...och Goldpoint: http://www.goldpt.com/

IMG_3227.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ytterst intressant att se era olika projekt Calle och Bebop! Man blir verkligen sugen!

Kan konstarera att trots den enkla inspelningen via Iphone att det trots allt hörs vilken dynamik den innehåller!

Onekligen ett steg framåt trots åldern på orginalet! Detta är något helt annat!

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Onekligen ett steg framåt trots åldern på orginalet! Detta är något helt annat!

Det är en snarlikt hisnande upplevelse med Heifetz spel i Sibelius violinkonsert som är inspelad av RCA i Chicago 1960. Jag föredrar ju Wicks' eller Martzys tolkningar normalt, men CSO är mycket bra i denna inspelning.

Jag provade filma den också men måste ha klickat fel för den spelar upp i ultrarapid :D

Här Suryodaya från Yarlung Records:

DSC_3231-panorama.JPG

Både Philips PHS 900 och RCA LSC-2435 är fruktansvärt bra på LP (eller cd), och @Bebop hade en intressant diskussion med Fabio om detta.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Både Philips PHS 900 och RCA LSC-2435 är fruktansvärt bra på LP (eller cd), och @Bebop hade en intressant diskussion med Fabio om detta.

Du menar Philips PHS 900-000 ??

- Det var en gåva till Philips från Mercury när Phillips köpte Mercury och den är i allt det väsentliga en äkta Mercury inspelad på 35mm band och med RFR-stamper ??

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, calle_jr said:

Både Philips PHS 900 och RCA LSC-2435 är fruktansvärt bra på LP (eller cd), och @Bebop hade en intressant diskussion med Fabio om detta.

Jag antar att du tänker på Fabios teori om varför band har större potential än t ex vinyl. Det kan sammanfattas i följande punkter:

  • Ett inspelningshuvud kan förmedla oerhört mycket mer information än vad något annat ljudmedia klarar, ungefär 100 gånger mer än de bästa banden.
  • Proffsband typ SM900, SM911 och SM468 är de band som kan ta emot mest information per yta. De har tjockare järnoxid-lager som kan lagra mer information än de tunnare. 
  • För att klara ta emot informationen på maximalt sätt måste bandet förmagnetiseras och tjockare oxidlager kräver mer flux vilket inte halprofessionella bandare typ Revox, Tandberg med flera klarar. För det krävs proffsmaskiner från t ex Studer, Otari, Telefunken, Nagra och Ampex. För enbart avspelning är det mindre känsligt. 
  • För både inspelning och avspelning är det ingen mekanik inblandad i själva ljudavläsningen (annat än bandtransporten). Det är "bara" varierande magnetism
  • Detta ger förutsättningar mycket låga crosstalk-värden, alltså oönskde ljudförsämringar när signaler överförs till olika kretsar. För t ex radio och vinyl brukar man ange ett "hygienvärde" kring -30 dB. Den bandare jag köpte har ett uppmätt värde på -60 till -70 dB i mellanregistret. Det plus mediets kapacitet menar Fabio är den stora hemligheten till varför band låter så bra. Det handlar alltså inte bara om informationsmängd.

Jag har inget facit på om han har rätt men det har åtminstone logik om man tänker på kedjan från masterband till vinyl.

  1. Masterbandet anpassas i frekvensomfång och dynamik för att möjliggöra gravering och avspelning enligt RIAA-standard
  2. Musiken går genom ett graverhuvud som etsar ljudvågorna på en lackmaster.
  3. Lackmastern överförs till en pressmaster i metall
  4. Metallpressmastern pressar en klumb vinyl till en LP
  5. LP'n avläses mekaniskt av en nål på en fjädrande nålarm där dess rörelser i ett magnetfält genererar spänning osv. 

Det finns många fallgropar i vinylspelandets ädla konst. Ändå låter det så bra. Men det kommer inte upp till vad som är möjligt med en bandspelare...

Link to comment
Share on other sites

Det var inte det jag tänkte på, men det var ju bra ändå. Jag håller helt med, och precis som du skriver är det mer än dynamik och frekvensomfång det handlar om. Det är helt enkelt en egen typ av ljudåtergivning, där avläsningen är separerad från början, det finns ingen generator och inga resonansfenomen. Det gör att både magnitud och fas följer inspelningen rakt av separat för resp kanal enbart beroende av magnetism.

Jag tänkte på att man inte behöver söka så mycket efter band från Decca och Columbia. De är ju redan bra på LP.

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, calle_jr said:

Jag tänkte på att man inte behöver söka så mycket efter band från Decca och Columbia. De är ju redan bra på LP.

Visst är det så men det är ändå stor skillnad mellan band och LP och vi har nog alla skaffat oss favoriter bland de skivor som låter bra på vinyl. :app:

Ett måste köp är Johanos - Rachmaninoff, Symphonic Dances på Ultra Tape från Analogue Productions  :thumbsup:

- Jag hade förmånen nu i somras att lyssna på ett masterband från DGG (Deutsche Grammophon Gesellschaft) och det var solopiano med en klang jag sällan eller aldrig hört :mm:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...