Jump to content

På rulle till Italien - en bandspelartråd


Bebop

Recommended Posts

Vi bor i EU med fri rörlighet av kapital, varor och tjänster. Däremot kan Schweiz vara ett orosmoment, framför allt när du skall in till Tyskland. Schweiz är inte med i EU så Tyskland skulle kunna kräva moms och eventuell tull. Det beror lite på hur avtalen mellan Schweiz och EU ser ut vilket jag inte känner till. Men om man har papper på varifrån varorna är inköpta skall det inte vara några problem. Jag tog dock inga risker så hemvägen tog vi över Milano - Verona - Bolzano och in till Tyskland via Brennerpasset (Österrike).

Link to comment
Share on other sites

Man skall tulla vid första gräns man passerar in till EU så det går inte att skjuta på tullen till den svenska gränsen. Har personligen åkt fast för cykelsmuggling mellan Schweiz och Tyskland på grund av att en tysk tullstasi ville imponera på sin kvinnliga kollega. Om man köper grejor i Italien så skall man ha införselbevis mellan Italien och Schweiz som sedan visas upp vid gränsen mellan Schweiz och Tyskland både hos den schweiziska och den tyska tullen. Och man måste tulla in grejorna till Schweiz som man sedan får tillbaka då man åker ut ur Schweiz och i det ingår att man skall ha utförselbevis också.

Att köra runt Schweiz är en utmärkt idé.

/Harryup

Link to comment
Share on other sites

Det där med rullbandspelare ger mig samma känsla som jag för ett några år sedan såg på Vinylspelare. Nä, det tror jag inte jag ger mig på. Kostar för mycket om man ska komma upp på samma ljudkvalitet som det digitala. Man höll ju emot sådär....

Sedan kommer här denna tråd.... 

13 hours ago, Bebop said:

Om vi jämför med pickuper så skulle jag vilja säga att alla dessa spelare kan jämföras med den bästa pickup du kan hitta typ Lyra Atlas. En sådan kanske når 60-70 % av vad en B62, B67 eller A807 klarar med bra band. Ta den som är snyggast och som känns vettigast. 

Hmm. Undrar hur länge man står emot.. :D

Jättetrevligt att få hänga med.

 

Link to comment
Share on other sites

Intressant reportage!

Skall man gå in seriöst i bandsvängen så förutsätter det tydligen lite mer påkostade maskiner än min gamla avdammade Revox A77. 

Tillgången på bra band också, inte bara inspelningsmässigt utan också kvalitet på själva banden. Noterade hans begränsning rörande normala ettårsgaranti som förutsätter att det inte används gamla band som utsatts för fukt. Men förutsätter att de band som finns på marknaden idag uppfyller kraven.

Utgår från att maskinen är trimningbar för olika bandtyper. Men vilket band är vanligast idag om man köper färdiginspelat?

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, calm said:

Skall man gå in seriöst i bandsvängen så förutsätter det tydligen lite mer påkostade maskiner än min gamla avdammade Revox A77. 

Tillgången på bra band också, inte bara inspelningsmässigt utan också kvalitet på själva banden. Noterade hans begränsning rörande normala ettårsgaranti som förutsätter att det inte används gamla band som utsatts för fukt. Men förutsätter att de band som finns på marknaden idag uppfyller kraven.

Utgår från att maskinen är trimningbar för olika bandtyper. Men vilket band är vanligast idag om man köper färdiginspelat?

Det är nog framför allt begränsningen i bandtyp och hastighet med din A77. Min erfarenhet är att det är bättre att hålla sig till vinyl tills man kan spela av 2-spår 15ips som minimikrav.

För avspelning tycker inte jag att man behöver bry sig så mycket mer än det, samt att maskinen är servad av en kunnig verkstad och var banden man skaffar kommer ifrån. Jag tycker inte ens det är så noga om inspelningen är NAB eller IEC.

För inspelning krävs det att man sätter sig in i betydligt fler aspekter. Min spelare är kalibrerad för IEC CCIR 320nWb/m 15ips SM900 med +4dB för 0VU, och jag har provat RTM SM911 1/4" NAB från Thomann. Utmärkt band som kan levereras på metallspole och i en robust pappkartong.

sm911.jpg

Jag tror att LPR35, SM900 och SM911 är de vanligaste idag.

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Vox said:

När vi är inne på det intressanta ämnet rullbandspelare undrar jag om ni har någon erfarenhet av http://www.studersweden.se

 

 

Jag har ställt samma fråga i flera år utan att få ett vettigt svar.

Har inte hört om någon som har köpt, servat eller träffat personen bakom Studersweden. Studer vill inte känna av honom osv.
Tror det finns en hel tråd på Flashback om fenomenet.

Link to comment
Share on other sites

Det där med procentangivelse av ljudkvalitet är naturligtvis ett mått från höften men det är illustrativt vad jag känner från lyssning av bandare. När jag pratar om ljudkvaliteten utgår jag från s k masterband. Att spela in skivor eller CD på en Studer är att elda för kråkorna. Det låter inte bättre än källan men lika bra. Sedan kan det ju vara kul ändå att banda favoriter. Själv har jag fört över mina bästa 45-varvsutgåvor från Mobile Fidelity och Music Matters för att slippa vända skivsida var 10 minut som jag tycker påverkar lyssningskänslan negativt.

Det som kallas "masterband" kanske behöver klargöras i sammanhanget.

  1. En inspelning sker normalt med bandspelare som har flera kanaler. Ett band för hemmabruk i två kanaler är 1/4-tum breda. Det innebär att varje kanal är hälften av detta, allts 1/8 tum. (På 4-kanalsspelare där man kan vända bandet och få dubbel speltid är då kanalerna hälften av detta, alltså 1/16 tum men här pratar jag bara om 2-kanalsband/bandspelare).
  2. I studio använder/använde man oftast flerkanalsbandare med upp till 24 kanaler och 2-tumsband. Det innebär att spårbredden på dessa är lägre än på en 2-kanalsbandspelare. Det är nu inget problem eftersom varje kanal innehåller mindre information än när du kört ihop alla kanalerna till enbart två.
  3. De 24 kanalerna mixas ihop till två kanaler på normalt ett halvtumsband som alltså är dubbelt så brett som ett hemmaband. Vid mixningen fixas nivåer mellan olika instrument. Man fixar stereobild, efterklang mm. 
  4. Av detta band gör man sedan en eller flera kopior av på 1/4-band av ren säkerhet. 
  5. Från dessa kopior gjorde man sedan skivmastrar som skickades ut till skivpresserierna. Det innebar att man justerade frekvenskurvan och dynamiken så att det gick gravera skivspåren. Dessa band har mao inte samma dynamik och frekvenskurva som steget innan (4).

När vi pratar om masterband så finns det en blandning av kopior från typ (4) och typ (5) ovan. De mest åtråvärda och svårast att få tag på är kopior av (4). Det är de banden som låter så fantastiskt. Typ (5) låter också mycket bra då de inte går igenom den mekaniska bearbetningen som både gravering, tillverkning av pressmatriser och avspelning innebär. 

Hur vet man då att man får det ena eller det andra? Det är här betydelse av kontakter och tillförlitliga källor blir viktiga. Om man är intresserad av detta så hittar man också kontakter. Jag är t ex inbjuden till en hemkonsert från mastertape över en Studer A80 i Belgien i augusti. Där knyts nya kontakter osv. 

----------------------------------------

Det är när man spelar dessa band det blir riktigt intressant med en rullbandspelare av Studers kaliber. Dels är de så som ljudet är mixat i studion innan bandet har justerats för att klara att göra vinylplattor. Det måste de göra annars "brinner graverhuvudet upp". Och skulle graveringen trots allt klara det så går de inte spela av. Det finns inte en pickup i världen som klarar detta.

En bra bandare har inga problem att läsa av dessa band. Det mekaniska i sammanhanget är bandföringen, alltså hastighet och mekanisk anliggning mot tonhuvudet. Avläsning i övrig är överföring av magnetism.

Fabio visade en skylt som visar hur mycket information ett Studer-tonhuvud klarar. Bandet går 38 cm per sekund. På den sekunden klarar ett huvud av att läsa ca 6,800,000 bitar. På samma sträcka (38 cm) klarar de bästa banden att lagra 88,000 bitar. Den "svaga" punkten är alltså banden. Så oavsett vilken spelare du köper så är avläsningskapaciteten inte den stora frågan. Det du skall fråga dig är istället om du är beredd att satsa på masterbandkopior. 

Bandspelaren är det som kostar minst, ungefär som en Lyra Kleos. Den stora investeringen är banden. I mitt eget fall har jag resonerat så att jag har ca 10,000 album fördelat på ungefär 50/50 mellan CD/LP. Jag är 65 år och förmodligen hinner jag inte med att spela mina skivor en gång till. Istället för att köpa 100-200 album per år köper jag istället kanske 5-6 bra masterband av de bästa inspelningarna jag känner till där både musik och återgivning står i topp. Det blir en fördelning mellan jazz och klassiskt.

Ett exempel: Decca framhålls med rätta som ett av de skivbolag som gav ut bäst album av klassisk musik utifrån ljudkvalitet. Dessutom mycket fina tolkningar. Deutsche Grammophon hade också mycket fina tolkningar men skivorna lät inte alls så bra som de från t ex Decca och Mercury. Men masterbanden från Deutsche Grammophon är något helt annat. De är mycket eftertraktade och svåra att få tag på. Det är dem jag är ute efter nu (bl a). Det jagandet blir en del av hobbyn.

Om du enbart är ute efter en bandare av estetiska eller nostalgiska skäl så är det också OK. Den stora vägdelaren är dock "Är jag beredd att satsa på Masterbandkopior?" Om du svarar jag på den frågan finns ingen annan väg. Om inte, tycker jag att du skall fortsätta köpa vinyl och/eller CD.

Prislappen på masterband-kopior varierar men för en LP (motsvarande 2st 10"-spolar) får du räkna med 3-4,000 kronor. Det är alltså rätt kostsamma övningar men det beror snarare vilka volymer man köper. Vad kostar övriga hifi-prylar i din rigg och på din önskelista? Vill jag ha ett par Valhalla signalkablar för 73,000 eller 20 masterbandkopior? För mig är frågan lätt att besvara. Music first!!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, calle_jr said:

Jag tror att LPR35, SM900 och SM911 är de vanligaste idag

Till detta kan vi lägga till det nya LPR90. 

LPR35 och SM911 är samma förutom tjocklek både på emulsion och celluid som är tjockare på SM911. Det kräver å andra sidan mer av inspelningshuvudet som måste kunna ge mer flux för magnetisering för att utnyttja bandet max. Det klarar t ex inte min Tandberg. På den är det tillräckligt med LPR35.

LPR90 och SM900 förhåller sig på samma sätt sinsemellan. Det är det bandet som idag klarar högst dynamik, ungefär 1,5 dB mer än SM911. Men det är ett spel för galleriet. Alla dessa band kan man spela in på samma kalibrering.

LPR-versionerna motsvarar formulan i de gamla Low Noise banden från Maxell, BASF, TDK med flera medan SM-banden är BASF's gamla formula för proffsband. Om man tänker använda sin spelare för att spela av från radio eller spela in lite från vinyl så räcker LPR-banden till mer än väl. Dessutom ger de mer speltid.

Det finns också ett par andra som en del använder sig av, t ex Emtek 468 men de är framtagna främst till radiostationer som har krav på att kunna spela över sina band många gånger. De låter också bra men har inte samma dynamikreserv som de ovan.

OBS! detta är enbart intressant om man bandar själv. För avspelning har det ingen betydelse. Den är standardiserad oavsett vilket band som används. 

Link to comment
Share on other sites

Tack Bebop för en riktigt trevlig och spännande tråd.

Bara en liten och kanske obetydlig notering men ändå. Studer B62 är den portabla varianten av Studer A80 som har flera komponenter gemensamt. Både B62 och B67 fanns för rackmontering men när man monterade B62 i rack tog man bort transportlådan, därav finner man många gånger B62 utan låda idag.
I övrigt hade Studer/ReVox tradition att använda många gemensamma komponenter över tid så som motorer osv.

 

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Vox said:

När vi är inne på det intressanta ämnet rullbandspelare undrar jag om ni har någon erfarenhet av http://www.studersweden.se

Det är en virtuell butik med tvivelaktig story. De båda italienare jag träffade får frågan lite då och då och de har försökt hitta lite mer. Vad de har hört är att det finns en kille bakom som tidigare reparerat Studer-maskiner. De skriver bl a att det säljer nya maskiner. Det är naturligtvis inte sant. Studer/Revox slutade med rullbandspelare under 90-talet. Möjligen kan de renovera en och annan maskin och sälja. Jag har frågat en gång och då kunde de leverera A77 och B77 inom 3-4 månader. Jag skulle betala in 18,000 alternativt 23,000 om jag minns rätt. Men jag kunde inte hämta maskinen, finns ingen att prata med, ingen info var spelarna kommer ifrån.... skumt.

Fabio har beställt reservdelar flera gånger för att se vad han får för pris och leveranstid. Han har alltid fått svaret att deras orderstock är full för närvarande och ber honom återkomma vid ett senare tillfälle.

En handlare som inte vill se sin kund i ögonen på detta sätt är inget annat än en virtuell cirkus. Företag utan adress, utan organisationsnummer... det är ingen seriös verksamhet, bara vackra bilder.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, UffeZ said:

Studer B62 är den portabla varianten av Studer A80 som har flera komponenter gemensamt

Tack för klarläggandet UffeZ. Det är helt rätt. A80 utvecklades och kom i nya modeller. Först A80 R som följdes av A80 RC och där finns kopplingen till B67. The B67 can be considered the compact version of the A80 RC

Några rader om A80 RC: The A80RC is the evolution of the first version A80R, from which it differs for the positioning of the electronics that in the RC made possible the realization of a trolley with wheels that can be disassembled. This characteristics, unlike in the A80R, makes possible the disassembling of the component, even when it is put on a horizontal surface without the cart. The meter bridge with the VU meter allows the full control of the input signal while recording and includes a small service monitor and an output for the headphones.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, UffeZ said:

Studer B62 är den portabla varianten av Studer A80 som har flera komponenter gemensamt.

Det stämmer inte! Jag rekommenderar boken Die Analogen Hitmaschinen

9745b51169a19bcffff8064fffffff0.jpg

Där kan man läsa att Studer A62 var den första heltransistoriserade bandmaskinen från Studer. Som förbättrad maskin hette den B62. Dessa mycket kompakta maskiner byggdes mellan 1964 och 1982. Den eftertraktade C37 var en stor rörapparat som tillverkades 1961-1970 och just 1970  släpptes A80 och den tillverkades mellan 1970 och 1988.

B62 och A80 har flera komponenter gemensamt då man kan säga att A80 byggde vidare på B62 :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Jag fortsätter resan...

Jag hade alltså hamnat på flygplatsen för att fixa cash som är en tjänst vanliga banker inte sysslar med längre. Jag ringde sedan Alessandro Molinari som driver ett företag som servar digital och analog inspelningsutrustning och instrument typ el-pianon, syntar och liknande. De arbetar mycket med studios runt om Italien men främst gentemot RAI, den statliga radiokanalen som de är hovleverantörer till med service.

57KAEC.jpg

Vi kom överens om att jag kör till Bereguardo som ligger ca 10 mil söder om Varese, ett par mil väster om Milano. Från Malpensa tog det oss en timme. Kameran låg kvar på hotellet så det fick bli att dokumentera med mobilen som stod inställd på låg upplösning (noterade jag efteråt). Nu gör det inte så mycket eftersom det finns massor av bilder på deras hemsida Analogplanet Italien

Missa inte deras video som bl a visar hur de fick uppdraget att sätta upp och få på plats ett 20-tal helt nya A807 och A812. Han berättade att när Studer annonserade att de skulle lägga ner tillverkning av bandspelare, så byggde RAI upp ett lager av helt nya maskiner för framtida behov. Det var alltså ca 20 år sedan. Nu skulle de monteras och komma på plats på RAI's olika enheter. Den huvudsakliga tjänst dessa skulle användas till är att överföra RAI's jättelager av analoga band till digital lagring.

En port öppnades och jag körde in på en innergård med bostadshus och en garagelänga med gröna ståldörrar. Det är bakom dessa Audioplanet huserar. Han öppnade upp en av portarna som fungerade både som bilgarage, mekanisk verkstad och lager av gamla "reservdelsmaskiner".

ZeSwls.jpg

8r1cDV.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vi gick in nästa garageport och det var något helt annat. Vilken arbetsplats...:o

Ena väggen var prydd med gitarrer som jag gärna tagit med mig hem...

vYKYqA.jpg

Rummet var en mix av elektronikverkstad och mixning/mastring. Alessandro arbetar med både och. Det är ingen butik i egentlig mening utan en serviceverkstad och diverse andra tjänster för musiker och studior. I samband med det kommer han då och då över begagnade prylar och inbytesmaskiner som han uppgraderar och justerar och lägger ut till försäljning. Han tog ut ett kretskort ur B62:an och visade alla komponenter han bytt ut. Det var en hel del. Detta plus en allmän rengöring, kalibrering och mekanisk justering gör maskinerna om inte som nya men i vart fall förutsättningar för fortsatt funktion många år framåt.

Calle_jr hade alltså spetsat in sig på den B62 som den suddiga bilden visar. I köpet ingick även en VU-meterpanel som levererades lös vid sidan om. Den har tidigare suttit i ett rack tillsammans med spelaren. Byggmästare calle_jr hittar nog en lösning på detta... ;) Vi gick igenom vad han gjort och spelarens funktioner plus praktiska övrningar för att säkerställa att allt fungerade (vilket det gjorde).

Cp2hwT.jpg

I rummet fanns många andra klenoder. Vad sägs om en Nagra Kudelski som är ett mycket hett objekt. Alessandro berättade att en sådan i dåligt skick kan kosta uppemot EUR 12,000 och i renoverat skick betydligt mer. Om jag förstod det rätt så är det Nagras sista modell av professionella modeller och lär vara mer eller mindre bygd av Mr Kudelsik himself (?). Det finns väldigt få av den och betingar därför samlarvärde som inte har så mycket med musik att göra. Den låter säkert bra också.

cdlMT4.jpg

Här fanns också flerkanalsmaskiner för 1/2-tumsband och för 2-tum. Kanalbredden på banden är samma med ju fler kanaler så behövs bredare band. Notera studiohögtalarna som är Dynaudios storsäljare runt om i världen och enligt Dynaudio själva är den som finns i flest av de stora studiorna runt om i världen. Det lät fantastiskt bra också.

QpD6HB.jpg

Naturligvis fanns här även spelare för 1/4-tumsband. Jag är lite osäker på modellerna här men jag tror det är A812 eller A820 eller en av var.

GJUSa8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Vad är det för skillnad mellan The Recordermans verksamhet och Analogplanets? Jag frågade Alessandro som träffar på Fabio då och då och ibland hittar de beröringspunkter även affärsmässigt.

Enligt Alessandro så är Fabio ett begrepp i studiovärden och arbetar betydligt mer utåtriktat mot studios och andra kunder i hela världen. Hans kontaktnät är enormt. Vi arbetar mer lokalt och i huvudsak som service gentemot studios i Italien och framför allt då RAI. Vi säljer också en och annan bandspelare som vi kommer över och är värda att komma ut på marknaden.

Analogplanet gör också en del inspelningar som säljs som masterbandkopior. Hemsidan har info om detta.

Calle_jr's spelare är inpackad och det är dags att lämna Alessandro. Liksom Fabio var Alessandro en fantastiskt trevlig kontakt. Kunnig, serviceinriktad och med mycket intressant att berätta. Hoppas jag träffar honom igen...

qtZaB1.jpg

Mitt analoga äventyr i Italien är klart och nu tar jag och fru Bebop en liten paus och skaffar andra intryck från vår resa. Men det får gå undan för vi vänder hemåt följande dag. Jag återkommer med lite övningar där hemma. Jag utgår också ifrån att @calle_jr gör ett reportage kring sin B62 här eller i separat tråd.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Double A said:

Har vi fått reda på vilken maskin som fick följa med herr Bebop hem?

:D
Han var precis lika vilseledande i svaret till både mig och eliot.
Vi hade nämligen slagit vad om vilken det skulle bli.

I detta fallet har dock Bebop inte lämnat Italien. Han har bara lämnat Fabio och Alessandro.
Under tiden funderade jag på hur jag skulle montera Studer B62.
Det finns bra ritningar i manualen, men det framgår inte exakt hur den kan monteras, skruvhål, ev utstickande delar mm.
Så jag kunde bara förbereda, skissa och fundera;

DSC_3085.JPG

Skulle den vara stående, liggande eller lutande? Jag skissade på några olika alternativ;

DSC_3086.JPG

 

Link to comment
Share on other sites

Grattis till en legendarisk bandspelare:41:

Vi börjar bli ett gäng som innehar Studer B62 nu.

Jag kan måtta hålbilden för dig om du vill och även skicka bilder på lådan. Jag föreslår att du monterar en aluminiumram som original för att få en jämn belastning. Frontplattan är lite skör i hörnorna. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

Skulle den vara stående, liggande eller lutande?

B62 har en omkopplare inuti chassit som spänner en fjäder för tryckrullarna som ligger an mot kapstanaxeln som driver fram bandet. Det är olika lägen för att den skall fungera liggande eller stående. Vid vilken vinkel ligger brytpunkten tro :?:

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, UffeZ said:

Grattis till en legendarisk bandspelare:41:

Vi börjar bli ett gäng som innehar Studer B62 nu.

Jag kan måtta hålbilden för dig om du vill och även skicka bilder på lådan. Jag föreslår att du monterar en aluminiumram som original för att få en jämn belastning. Frontplattan är lite skör i hörnorna. 

Tack!

Jag visste att du hade en Studer (minst), men inte att det var B62 :o
Då hade jag frågat ut dig lite i förväg.

Jag har redan i detta läge kommit en bra bit på väg med 22mm MDF. Betydligt längre än såhär, där det återstår ventilation i sidostyckena, spackling, slipning, målning, handtag mm;

DSC_3104.JPG

DSC_3113.JPG


Jag insåg direkt att det kunde vara bra att styva upp vid infästningarna, samt att man måste kunna demontera den helt från utsidan. Så jag satte ett lager extra MDF som jag kunde skruvlimma mot sidostyckena och sätta islagsmuttrar på baksidan. Så det är M6x50mm skruv.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Bebop said:

Han har alltid fått svaret att deras orderstock är full för närvarande och ber honom återkomma vid ett senare tillfälle.

Undrar var alla dessa ordrar går när ingen varken här eller någon annanstans man känner till har fått något levererat ;)

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, eliot said:

Det stämmer inte! Jag rekommenderar boken Die Analogen Hitmaschinen

9745b51169a19bcffff8064fffffff0.jpg

Där kan man läsa att Studer A62 var den första heltransistoriserade bandmaskinen från Studer. Som förbättrad maskin hette den B62. Dessa mycket kompakta maskiner byggdes mellan 1964 och 1982. Den eftertraktade C37 var en stor rörapparat som tillverkades 1961-1970 och just 1970  släpptes A80 och den tillverkades mellan 1970 och 1988.

B62 och A80 har flera komponenter gemensamt då man kan säga att A80 byggde vidare på B62 :thumbsup:

Haha, det är bra med en kalenderbitare som du Eliot :77:
Ok, vi vänder på steken så blir det lite mer rätt även om jag personligen anser att varje modell står för sig själv förutom uppgraderingar som mk I, II osv.

:pc:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Jag visste att du hade en Studer (minst), men inte att det var B62 :o
Då hade jag frågat ut dig lite i förväg.

 

Jo jag har en B67 och B62. 
B67 Mk I är förpassad till garaget pga frustration. B62 väntar på service sedan lång tid tillbaka. Nu är jag lovad september :45:
Utöver detta har jag, sedan 1977, en ReVox G36 HS (High Speed) som jag är väldigt stolt över då de är rätt ovanliga. Lite grann som en konsumentversion av Studer C37 i B62-kostym. Tim de Paravicini joxade en del med dessa spelare under en tid.
Utöver detta finns det ASC 6004, B&O 2400 och lite till....

Jag försöker ladda upp bilder från min dator men det fungerar dåligt för stunden. Återkommer när jag har löst det..

 

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, UffeZ said:

 

Jag försöker ladda upp bilder från min dator men det fungerar dåligt för stunden. Återkommer när jag har löst det..

 

Here we go again... älskar datorer.

I övrigt ett mycket intressant reportage. Tack för det. Tanken som jag haft ett tag redan på rullbandare blir ju inte mindre påträngande nu.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...