Sign in to follow this  
Followers 0
calm

Revox A77 åter i bruk

8 posts in this topic

Har haft min gamla Revox A77 på landet ett antal år och nu kommer den att renoveras så att jag kan spela mina gamla band. Samtliga band har metallspolar med NAB adapter. Funderar på att köpa nya navkapslar då de gamla o-ringarna torkat och att jag vill ha några lite bättre i metall istället för plast. Går i och för sig att byta o-ringen också, men de gamla var lite tröga att hantera. Finns det någon leverantör som säljer dylika och som är tillförlitlig?

Calm

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Vox said:

Hör med Schuberts bandspelarservice. Han har mycket prylar till Revox.

Tack!

Det är just han som reparerar min maskin. Skall hämtas på tisdag så vi får se vad han har på lager. Ser framför mig att Revox har haft ett par i aluminium som är högre och kanske mer anpassade för deras större studiomaskiner. Det börjar kanske bli lite större efterfrågan på bandspelarprylar nu när intresset för analoga inspelningar ökar. Skall bli kul att testa hur det låter efter ett antal år den varit stående. Sen får man se om det är värt att köpa några bra band också.  Misstänker att det inte finns så mycket att tillgå då maskinen är en fyrspårs-variant.

Calm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Letar man så hittar man och i synnerhet på nätet som är en utmärkt källa för information.

http://www.revox-online-shop.de/epages/64512991.sf/en_GB/?ViewObjectPath=%2FShops%2F64512991%2FCategories%2FZubehoer%2FNABAdapter&ViewAction=ViewFaceted

Det var precis ett par sådana adaptrar som jag var ute efter och hade i bakhuvudet att de fanns. Tarvar vidare undersökning.

Calm

Vet dock inte vem som står bakom denna sight. Om det är Revox själva eller någon annan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag kanske slår in öppna dörrar nen jag vill ändå ge dig ett par råd, @calm

Viktigt att du får bandaren kalibrerad. Det finns två standard; NAB (som är en äldre amerikansk standard) och CCIR/IEC som är den Europeiska standarden som flest tycks använda numer, bl a för att den tar bättre nytta av de nyare bandtyper som kom under 60-70-talen. Det går att spela band oavsett vilket men inte med optimal kurva om banden är inspelade för IEC och avspelade efter NAB och omvänt. Dessa kalibreringar är kopplade till avspelning.

Sedan måste bandaren förmagnetisering ställas in och då handlar det om bandets egenskaper. Min rekommendation är att du kalibrerar för  LPR 35 som är det mest använda nyproducerade bandet idag. Det är BASF's gamla formula som idag ägs av RMG. Om du kalibrerar efter detta kan du också använda t ex SM 911 men det är lite som att strö pärlor för svinen för egna inspelningar. SM 911 är ett tjockare band och klarar starkare magnetisering men det klarar inte din A77, Tandberg, Teac, Sony med fleras hembandare. Då får man upp på proffsmaskinerna. Däremot är det inga problem att spela av ett inspelat band från dessa tjockare bandtyper typ SM 911, 900 eller ATR Master. (De flesta "masterband" som säljs har den tjockare formulan men där har man normalt använts Studers proffsmaskiner ur 80x-serien som kan mätta dessa band)

LPR 35 ger 90 minuter per riktning. Jag köper från länken jag angav ovan. Bandkaka kostar där 35 € och sedan köper jag begagnade metallspolar från EBay. Med bandkakor är det bara att öppna metallspolen och flytta över hela bandkakan och skruva ihop igen. Man sparar 150-200 kronor per band. Det finns också begagnade band att köpa men de är mellan 30-50 år gamla... Jag köper bara färskvara.

Jag skulle tro att din bandare är kalibrerad för IEC men Revox hade också maskiner kalibrerade för NAB. Med tanke på dina gamla band och om det är de som är din prioritet kan det vara värt att ta reda på om din A77 levererades som NAB- eller IEC-kalibrerad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack Bebop!

Jag skall kolla med herr Schubert om hur han hanterar trimningen av maskinen. Mina befintliga band är Agfa PE36 vill jag minnas och lagda på metallspolar från Scotch. Vill minnas att det fanns en omkopplare på maskinen mellan NAB och IEC. Maskinen har inte används på flera år men jag blev lite inspirerad av bl.a. dig och Eliot. Tycker att det är synd att inte använda grejor man har och framförallt med musik som jag gärna lyssnade på då. Div. radioinspelningar och mycket skivor från mina blues, countryrock och progressiv rock som Nice, E&L&P. Skall bli kul att köra igen banden som är ett trettiotal. Mest från 60-70talet. Vi får se hur kvaliteten står sig.

Calm

 

Edited by calm
felskrivning

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0