Jump to content

Dedikerad mono-rigg?


osgorth

Recommended Posts

Klokt Calm!

Ja frågan är som sagt vad trådstartaren vill uppnå. Nostalgi eller välljud (eller båda). Skall det vara riktigt autentiskt i hela kedjan så får man ju inte glömma att ställa in nåltrycket på 8-9g också ;-) Jag är själv lite av en nostalgiker och vurmar för 50-talet i design och andra aspekter. Så idén med en mono-rigg tilltalar mig, men mer av nostalgiska skäl än rent välljud. Jag gillar stereo för det mesta inte minst av skälen som Calm framhåller. Men det är klart är det inspelat i Mono så är det en annan sak. Det går ju att få ner skivbrus och missljud  från äkta mono LPs med monoavspelning, vilket är ett plus. Det skulle jag tycka vara trevligt på mina gamla jazz-plattor!

Link to comment
Share on other sites

Apropå en hängiven monofantast som nämnts tidigare i tråden så hittade jag detta Youtube-klipp från Didrik De Geers egen anläggning. 

Han är inte så särskilt digitaliserad så när han skulle föreläsa på HEM för något år sedan så hade han begärt fram en OH-projektor för att kunna visa bilder. Tyvärr kunde inte Lindqvist och Lundqvist, som annars är en utmärkt konferensanläggning skaka fram en enda, så han fick visa sina bilder i luften istället. Men det blev ändå en av den mässans höjdpunkter. Inspelningsteknikens utveckling under 1900-talet. En bit in i filmen kan ni se hans anläggning.

Kanske ett litet rörbygge skulle toppa hela anrättningen! :thumbsup:

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shaft said:

Ja frågan är som sagt vad trådstartaren vill uppnå. Nostalgi eller välljud (eller båda). 

Precis. Sen tråden startades har det infunnit sig en hel del förvirring om just detta - inte minst hos mig själv.

Efter en hel del funderingar är det nog välljud som står högst på skalan, trots allt. Jag är skivsamlare framförallt, och den saknad som finns är just att kunna avnjuta de riktigt gamla plattorna på bästa möjliga sätt. Mono-plattor med stereopuppa funkar liksom inte, annat än för nån enstaka nostalgikick. Jag tycker det är svårt att övervinna allt brus och knaster, och vet ju att mycket av det går att besegra med en riktig PU.

Med det sagt: det ena behöver inte nödvändigtvis slå ut det andra. Kanske den bästa kompromissen är att fixa till en extra tonarm med dedikerad monopuppa i huvudanläggningen och sen botanisera bland tidsenlig elektronik för ett andra system för att tillfredsställa retrokänslan. :) 

@calm - Didrik, vilken hjälte eh? Himla roligt klipp. :) 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, osgorth said:

Kanske den bästa kompromissen är att fixa till en extra tonarm med dedikerad monopuppa i huvudanläggningen och sen botanisera bland tidsenlig elektronik för ett andra system för att tillfredsställa retrokänslan.

Låter klokt. Autentiskt behöver inte betyda att det låter bra eller att man är nöjd. I samband med ett ledsamt dödsfall tog jag över ett par AR 2-ax och ett par AR LST. Båda stod på min absoluta drömlista på 70-talet. Nostalgin fick sitt men verkligheten hade sprungit ifrån dem. 

Link to comment
Share on other sites

Det finns ju en del förstärkare som är baserad på äldre konstruktioner men med moderna komponenter. Exvis Cayin. LennArt byggde en renodlad integrerad dual monoförstärkare. Även Line Magnetics borde vara aktuella.

För högtalare skulle jag snegla på nämnda Klipschorn eller Lowther.

Auditorium23... :39:

Intressant detta, och varför inte låta Osgorth visa vägen... :)

Link to comment
Share on other sites

Lite grann av de själ som @calm @shaft och även du @osgorth nämner har gjort att jag inte har valt att gå vidare till dedikerad mono. Jag gillar vintage men inte in i plåtväggen. Det enda jag har som är vintage i min anläggning är skivspelare, step up och rullbandspelare.
Skivspelare pga att jag har funnit att det inte har hänt så mycket på den fronten. I stort sett består en skivspelare av samma tekniska komponenter som på 60-70-talet. Visst har det förfinats men inte alltid till det jag personligen tycker låter bättre. Bandspelare pga att det inte finns så mycket alternativ ännu.

Det finns vintage monopickuper som låter otroligt bra. Att välja en pickup som kräver 8-9 gram hade jag inte vågat. Vintage Ortofon Type C som är mono har ett rekommenderat nåltryck på 2-3 gram men också oerhört dyr. Det finns självklart andra alternativ också men i mitt fall kommer jag nog att satsa på en nytillverkad monopickup från Miyajima Laboratorys. Troligtvis en PremiumBEII med rekommenderat nåltryck på 3.5 gram men det finns också billigare alternativ från samma tillverkare som Kotetu. Armar finns det också moderna alternativ till. Ett alternativ är Thomas Schick's armar som bygger på Ortofon RM-serien. Det var en sådan arm Marten beställde till den td 124 jag renoverade. 

Allt det jag rekommenderade i tråden längre upp kan mäta sig med dagens hifi med lite fix i och för sig.
Revox F36 finns som High Speed (15 ips), om än ovanlig, som helt klart kan mäta sig med dagens High End hifi. Kanske är det bättre att använda sig av en Revox G36 High Speed istället för då får man stereo på köpet om man nu skulle vilja ha en bandspelare vill säga.
Pierre Clément gjorde otroligt bra spelare och pickuper som är otroligt eftertraktade. Dock vill Cléments pickup ha ett nåltryck på cirka 5-6 gram.
Telewatt Ultra skall jag inte säga så mycket om då jag inte vet så mycket, men det jag har lyckats traggla mig igenom på tyska sidor tyder inte på att det låter dåligt i alla fall. Telewatt tillverkade senare (1959-1960) stereoförstärkaren VS55 som vad jag har förstått används idag med fördel i esoteriska anläggningar på kontinenten. 
Som Calle Jr nämner så finns det moderna rörförstärkare som bygger på äldre konstruktioner som kan vara lämpliga. Om man vill välja en nytillverkad eller en vintage som man lämnar in för renovering är en smaksak. LennArt's förstärkare bygger på en krets från Philips som kom i slutet på 50-talet. Jag har lyssnat på dessa Philips i originalutförande, renoverade, och de gör inte bort sig i moderna sammanhang men då har vi kommit över till Stereo igen.
Högtalare har jag väldigt liten kunskap om och kan inte ge några rekommendationer om.

Skall bli kul att se vad du väljer. Men återigen är tipset att kolla med Mirre på Veteranhifi. He is the man :thumbsup:

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...