Jump to content

Hemma hos Ishoot


ishoot

Recommended Posts

1 hour ago, Apexorca said:

Utvidgar resonemanget lite

Det var bra att du skrev ovan inlägg, för det var precis så jag inte ville att man skulle läsa mitt inlägg :D

Det är inte sällan man stöter på "humlor" inom audio, men om man provar just phonokablar, ett helt gäng, så kan man inte ge dem egenskaper enbart i förhållande till en pickup. På sin höjd kan man säga att en kabel är dålig, tycker jag. Allt ändras ju om han byter pu eller phonosteg.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Bebop said:

Så resonerade jag också förr då jag gick på tester och vad andra gjort för utfästelser men då i helt andra system. Ju mer jag lärt mig om teoretiska grundförutsättnjngar och ju fler jag träffat som kan tekniken bakom desto bättre har jag fått till det och träffat rätt från början. Mekaniska realiteter mellan t ex pickup/tonarm är ju ingen hokus pokus som någon skrev. Att man har resonanser som får tonarm och pickup att vibrera som en kaninfallos har jag svårt att se någon upplever positivt, eller små rörförstärkare med högtalare med alltför låg impedans i energirika frekvensområden, felmatchad impedansanpassning i riaa/SUT för MC-pickuper... Vad är det för vits att prova det. Det kommer att låta fel.

 

Håller med i ditt exempel. Därför skrev jag...

1 hour ago, Apexorca said:

Men det är så klart som du säger calle_jr, man måste börja med hålla sig lite innanför boxen också, men det är bra med ett semipermeapabelt membran till det okända så vi kan öka våran kunskap. Kunskap är begränsande...

 

 

Därmed inte sagt att vi skall frångå kunskap. Inte alls, bara att man inte skall begränsa sig och låsa sig. Jag är fullt medveten om att väldigt mycket går att förutbestämma och räkna ut i enskilda delar i en HiFi-anläggning. Men det är en helt annan sak hela vägen från Barsebäck via det lagrade mediet till våra öron räkna ut hur musiken upplevs.

Möjligen glider jag från ämnet, men jag grubblar en del kring detta och har svårt att få mina tankar att samsas med just det som ärt kunskaper om elektronik i våra produkter och hur det sedan låter. Jag blir ideligen överraskad åt båda håll där jag tycker att den logiska slutsatsen om tekniken inte stämmer med vad jag hör. Visst  finns det uppenbara tekniska lösningar som funkar och kan matchas mellan produkter till välljud, men långt från alltid.

Jag har hört många gånger av formelsamlingsbitare att tex en viss förstärkare inte orkar den och den högtalaren. Men många gånger är det inte så det låter. Jag har också hört det omvända. Hade man bara gått på specifikationerna skulle man alltså missat vissa nyttiga erfarenheter och kunskaper om hur det låter... inte hur det mäter vilket inte behöver vara samma sak. Ett annat exempel jag ofta hör är att det digitala mediet har otroligt mycket mindre distorsion än det analoga och härför låter bättre. Visst kanske det har mindre mängd distorsion, men är det hela sanningen om hur musik upplevs? Det är inte så i mina öron. Tvärt om. Då är det ju något med formelsamlingen som saknas och man har missat att ta hänsyn till mycket mer som tydligen spelar roll. Man mäter det man mäter men det kanske inte är det man skall mäta?

Tänk så många olika högtalarkonstruktioner eller pickuper för den del också som låter mycket bra trots mycket olika konstruktionsprinciper och konstruktörer som benhårt pratar sig varma om sin konstruktion när konkurrenten låter minst lika bra med en konstruktion som förkastas!!!

Åter igen. Jag är en vän av kunskap. Men ju längre jag kommit i denna hobby, desto mer skeptisk blir jag till att kunna "räkna ut" hur en anläggning låter osv. 

Detta är mitt grubbleri. Som en engel på ena axeln och en djävul på den andra. Mitt förnuft mot min upplevelse. Därför har jag blandat in min upplevelse i ekvationen och den löper ett eget spår. Bra vore det om dessa spår kunde närma sig varandra. 

Mitt eget "mission" är således att försöka kunna förutspå hur saker funkar ihop både genom att ta den tekniska kunskapen och upplevelsen på allvar och dra träffsäkra slutsatser.  Jag kommer troligen aldrig dit, men en bit på vägen är inte fel.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, calle_jr said:

 

Det är inte sällan man stöter på "humlor" inom audio, men om man provar just phonokablar, ett helt gäng, så kan man inte ge dem egenskaper enbart i förhållande till en pickup. På sin höjd kan man säga att en kabel är dålig, tycker jag. Allt ändras ju om han byter pu eller phonosteg.

Det är jag helt med på. 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, Bebop said:

Så resonerade jag också förr då jag gick på tester och vad andra gjort för utfästelser men då i helt andra system. Ju mer jag lärt mig om teoretiska grundförutsättnjngar och ju fler jag träffat som kan tekniken bakom desto bättre har jag fått till det och träffat rätt från början.

Absolut måste de teoretiska grundförutsättningarna var på plats. Men vad är det utöver det som sätter karaktären på ljudet då? Var går gränsen för grundförutsättningarna, vilka är dem och när går det över och blir de andra förutsättningarna, vilka det nu är? 

 

Detta är rätt spännande tycker jag. Men det kanske är en återvändsgränd?

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Bebop said:

Det är kanske så att du trots allt håller dig inom boxen.;)

Säkert för det mesta, men den tekniska boxen är lite för stor för mig tror jag. 

Frågan kanske också är vilken box jag/vi är i och om det är rätt box? 

 

Är Ishoots nya digitalprodukt i boxen? Resultatet av upplevelsen verkar ju vara det i alla fall.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

On 2017-08-16 at 08:16, Apexorca said:

Ingen fasförskjutning vad jag förstår. Jag har fått förklarat att den skall filtrera bort brus i signalen med samma tanke som strömprodukter. Alltså ta bort "skitsignaler" som inte kommer med signalen som skall bli musik. 

Kul med så positiv effekt ishoot! Man kanske borde prova?

Har du båda produkterna?

Jag tycker absolut att man skall testa denna eller någon annan liknande produkt. För skillnaden som jag och många andra upplever är påtaglig. Har bara själva Lan-isolator men har även testat LAN Terminator men dock bara en kort stund. Den gör också skillnad men inte lika påtagligt som LAN-isolatorn. Skall testa den mera nogrannare när höstmörkret är här. 

Link to comment
Share on other sites

On 8/17/2017 at 22:15, Apexorca said:

Därmed inte sagt att vi skall frångå kunskap. Inte alls, bara att man inte skall begränsa sig och låsa sig. Jag är fullt medveten om att väldigt mycket går att förutbestämma och räkna ut i enskilda delar i en HiFi-anläggning. Men det är en helt annan sak hela vägen från Barsebäck via det lagrade mediet till våra öron räkna ut hur musiken upplevs.

Jag är den förste att hålla med att vi inte vet vad det egentligen är som skiljer agnarna från vetet. Vi kan inte förklara vad det är som gör det allra sista viktiga. Knappt ens för en trafo eller ett högtalarkabinett (för att ta ett par aktuella ämnen). Vi kallar det att "tweaka". Men mig veterligen är inte tweakning deterministiskt. Det är ett begrepp man tar till när man inte vet vad man gör. Försök bestäm exakt på vilka olika sätt en spjutkastare ska hålla sitt spjut under ett kast och varför. Ganska svårt eller omöjligt. Men det är ju ganska bra att känna till grundläggande om kastparabler, luftmotstånd och hur ett spjut beter sig i luften innan man spekulerar i detaljer i fingersättningen. Med den samlade kunskapen som vi nog har så kan vi gemensamt höja nivån på diskussioner kanske. Om vi vill.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, calle_jr said:

Jag är den förste att hålla med att vi inte vet vad det är som skiljer agnarna från vetet. Vi kan inte förklara vad det är som gör det allra sista viktiga. Knappt ens för en trafo eller ett högtalarkabinett (för att ta ett par aktuella ämnen). Vi kallar det att "tweaka". Men mig veterligen är inte tweakning deterministiskt. Det är ett begrepp man tar till när man inte vet vad man gör. Försök bestäm exakt på vilka olika sätt en spjutkastare ska hålla sitt spjut under ett kast och varför. Ganska svårt eller omöjligt. Men det är ju ganska bra att känna till grundläggande om kastparabler, luftmotstånd och hur ett spjut beter sig i luften innan man spekulerar i detaljer i fingersättningen. Med den samlade kunskapen som vi nog har så kan vi gemensamt höja nivån på diskussioner kanske. Om vi vill.

Utan tvekan!  Eller "utan tweakan"... kanske passar in här. (OBS! Göteborgshumor, ursäkta). Jag tror vi har rätt samma synsätt med detta trots allt.

Link to comment
Share on other sites

Hösten närmar sig med stormsteg och vi går mot mörkare tider. Detta innebar att jag var tvungen att ta tag i ett dilemma nämligen belysning för vinylspelaren. Man kan ju inte hålla på att famla i mörkret när det gäller vinylavspelning ;)

Sagt och gjort så blev detta min lösning. Och jag är mycket nöjd om jag själv får säga det.

Hela mitt hem är bestyckat med Philips smarta Led-system HUE så det var ganska givet att gå den vägen även här. Min lösning består av en vägglampa med en E27 HUE lampa och en rörelsedetektor som man kan programmera lite hur man vill.

Så jag gjorde ett scenario som gör följande. 

Dagtid så tänds lampan med ganska hög effekt när man närmar sig skivspelaren och tonas ned och släcks helt efter en minut om ingen rörelse detekteras. Kvällstid efter 21.00 så tänds lampan med låg effekt för resten av rummet är redan ganska dimmat.

Bonus var ju att jag hittade en svart vägglampa med mässingsdetaljer som perfekt matchade skivspelaren :-)

Marko_Vesterinen_26082017_DSCF6474.jpg

Och här nedan ser man hur själva rörelsedetektorn är placerad på väggen bakom skivspelaren.
Marko_Vesterinen_26082017_DSCF6486.jpg

Link to comment
Share on other sites

Det har tillkommit ytterligare en liten uppgradering till systemet. Linjära nätdelar är ju på ropet nu till allt från switchar, routrar, streamers, DAC:ar och även skivspelare. Så jag tänkte testa vad en sådan skulle få för effekt på min Dr. Feickert Woodpecker. Jag har ju hört ett antal gånger vad en dedikerad batteridrift gör just för denna skivspelare och det är rätt så stora förbättringar vi pratar om.

Hemlån av en SBooster 24v PSU ordnades och passande adapter till kabeln inhandlades. 

Hemkommen med alla delar så sätter jag mig ned och lyssnar på två skivor med den befintliga nätdelen först för att sedan koppla in SBoostern. Det tog inte speciellt lång tid efter inkoppling för att inse att SBoostern gjorde sitt :-) 

Största skillnaden som märktes direkt var att det blev ett helt annat 
schwung i musiken med ett stabilare fundament till allt. Ytterligare några skivor senare och fortfarande med ett leende på läpparna så märkte man att musiken även hade ett annat "lyster" och allt separerade bättre. Mycket av förbättringarna jag upplevde med batteridriften fanns där nu också med SBoostern.

Att SBoostern ger så här mycket förbättringar för en 1/10 av priset av vad batteridriften kostar så är detta i mina ögon och öron en no brainer uppgradering!


Marko_Vesterinen_27082017_DSCF6496.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, calle_jr said:

Mycket snygg lösning med lampan. Man vill helst ha ljus lite framifrån från vänster, så att det blir medljus. Det ser ut att funka bra med denna.

Tackar! Ja då lampan är riktbar i många led och formen på lampskärmen är avlång så fungerar detta utmärkt. Mycket nöjd :)

Link to comment
Share on other sites

Verkligen snyggt med lampan!

Jag gillar också implementationen du gjort med HUE-systemet - om du har lust får du gärna berätta mer om vad du gjort i övrigt och hur det funkar. Hur programmerar du? Hur styr du? Är allt inbyggt i ljuskällorna, eller går det att t ex som med Z-wave som jag kör sätta puckar/pluggar för att styra "gamla" grunkor också?

Link to comment
Share on other sites

On 2017-08-28 at 11:19, Taxmannen said:

Verkligen snyggt med lampan!

Jag gillar också implementationen du gjort med HUE-systemet - om du har lust får du gärna berätta mer om vad du gjort i övrigt och hur det funkar. Hur programmerar du? Hur styr du? Är allt inbyggt i ljuskällorna, eller går det att t ex som med Z-wave som jag kör sätta puckar/pluggar för att styra "gamla" grunkor också?

Visst kan jag berätta lite mera om HUE. Som jag berättade innan så är hela mitt bestyckat med HUE lampor till dessa så har jag en HUE basstation som klarar 50st lampor. Men lamporna bygger också ett eget nätverk sinsemellan genom den öppna standarden ZigBee Light Link så det blir aldrig några räckvidsproblem. HUE stödjer bara ZigBee Light Link så inga andra typer enheter än just lampor går att styra. Men då HUE även stödjer Apple Homekit så finns möjligheten genom Homekit att styra andra enheter. Programmerar och styr gör du genom Philips egna app, någon annan tredjeparts app till din smartphone eller genom Apple Homekit väldigt flexibellt.

Jag har satt upp mitt hem genom att dela upp alla rum till separata områden och skapat lite olika typer av ljus-scenarior tex. normal belysning, fullt dagsljus, relax, musiklyssning mm. Dessa aktiveras genom Philips-appen eller som i mitt fall genom att tex. säga till Siri "Hej Siri, musiklyssning" då dimmas hela hemmet ned, belysningen får lite varmare färgtemperatur och taklampan i vardagsrummet släcks helt :-) Ett annat sätt styra är genom min Apple TV som fungerar som en Homekit-hub som gör att jag kan utföra röstkommandon genom dess fjärrkontroll. Belysningen för badrummet och skivspelaren aktiveras genom rörelsesensorer som är fullt programmerbara.
 

Har även ett automatiskt morgonscenario som väcker mig med med ljus i sovrummet genom en simulerad soluppgång. Guld värt under våra mörka månader som snart är här :-( 

Jag har även satt upp smarta strömbrytare i varje rum som gör att man rent fysiskt kan kontrollera varje rum separat. Genom dessa brytare som går på batteri så kan du aktivera alla scenarier och även dimma alla lampor i det aktuella rummet.

Marko_Vesterinen_29082017_DSCF6509.jpg

I det stora hela är jag grymt nöjd med hur enkelt allt är att sköta och hur otroligt flexibelt hela systemet är. Jag har inte ens börjat nosa på möjligheterna med att koppla in prylar med Homekit stöd så att dessa aktiveras med dom olika scenarierna. Detta får bli ett vinterprojekt :-)

Edited by ishoot
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nya höstskor till Accordon.

Acordorna levereras med spikes och rostfria puckar som underlägg. Kanske inte det mest optimala för att få ut max ur högtalarna. Har under en tid testat lite olika fötter som eventuellt skulle passa högtalarna både ljud och designmässigt. Två produkter som fyllde bägge dessa kriterier var Art-Q dampers och Iso Acoustics Gaia III.
 

Med Art-Q damper så blev ljudet mycket mera fokuserat, luftigt och otroligt behagligt. Kändes lite som att man fick ut mera "energi" från musiken. Svårt att beskriva detta i detalj med ord men dessa gjorde mycket gott intryck på mig och dessa skulle jag kunna leva länge med. Tyvärr är ju Art-Q damper notoriskt svåra att få tag i dagsläget. Så jag fick mentalt ställa in mig på att dessa skulle bara vara för ett test. Stort tack till Eitan för lånet av dessa!

 

Andra kombatanten Gaia III då? Ja allt som jag upplevde med Art-Q damper fanns här också och ljudbilden växte på alla håll. Men det fanns även något annat. Basen var helt förändrad! Den blev otroligt fast, nyansrik och framförallt musikalisk! I mitt hem så är golvet ett halvsvajigt plankgolv och basen har tidigare satt igång resonanser i det, speciellt i musik med kraftiga kontrabas partier. Dessa resonanser är som bortblåsta nu! Detta är så extremt tydligt att effekten går att höra i andra rummen med. Bumlandet jag har haft i sovrummet medans musik spelas är också helt borta.


Marko_Vesterinen_02102017_DSF4973.jpg

 

Marko_Vesterinen_02102017_DSF4968.jpg

 

Nästa test blev nu att öka SAM (Speaker Active Matching) på min Devialet från 30% till 100% detta ger bla. en ganska rejäl skjuts i nedre registret även på mina små stativare.

SAM.jpg

 

Så hur fungerade detta? Långt över förväntar faktiskt. Otroligt skönt att nu kunna njuta av Isao Suzukis magiska kontrabasspelande utan jobbiga resonanser med ett fånigt leende på läpparna :-)

 

Mycket intryck som har bearbetats och när jag till slut har landat efter några dagar med dessa fötter under högtalarna så har jag kommit fram till att jag inte kan vara utan dessa. Dessa stannar kvar. Och till ovanlighetens skull så tycker jag att dessa är extremt moderat prissatta jämfört med mycket annat i denna hobby :-)

Link to comment
Share on other sites

RIAA är kluriga att utvärdera tycker jag. Det tar sån tid för dem att "landa" så det duger inte att bara koppla i o ur, det tar några dagar för dem att "sätta sig" i systemet. Dessa kanske är annorlunda?

Hursom ska det bli intressant att ta del av dina intryck, särskilt i jämförelse med det, ofta väl omtalade, inbyggda i Devialet'en

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...