Jump to content

Bassystembygge - Rydbergs system


Rydberg

Recommended Posts

Igår kväll blev det en snabb runda till verkstaden och fyra fronter limmades.

Steg ett var att slå i ett par småspik som sedan klipptes av. Fronten sattes på plats och sedan ett slag med gummihammaren och en god passform kan garanteras

byggbild_44.jpg

 

Spiken hjälper även plattan att inte "flyta iväg" vid sammanpressningen. Här är fronten försedd med lim den löstagbara fronten är där som referens. 

byggbild_45.jpg

 

Sedan på med ett par tvingar :)

byggbild_46.jpg

Edited by Rydberg
Link to comment
Share on other sites

On 2/12/2017 at 16:06, Adhoc said:

Det kan funka bra men man får vara försiktig med åtdragningen eftersom MDF lätt kan dras sönder, Om det är "smalt" med gods ut till kant på MDF:en bör man definitvt förborra med borrdiameter lika "stammen" på skruven så MDF:en inte spricker. Enklast kan vara att att limma dit en liten kloss solidträ eller plywood inuti lådan så träskruven kan dras åt tillräckligt hårt för att komprimera packning. Om elementet  plockas in ut och ett antal gånger och hålet luckras upp, är det enkelt att plugga hålet med en ditlimmad rundstav, typ blomsterpinne eller "slickeklubbe-pinne" i bok. (Man kan ju även försänka en rampamuff eller islagsmutter i klossen också, före den limmas dit. Gängan tätas med någon droppe vanligt vitlim eller svag gängsäkringsvätska om man vill ha bomtätt.)

Finns det bara 4 skruvhål i korgen? Om det finns fler, använd samtliga för att komprimera packningen ordentligt runtom så det blir tätt samt att inte riskera att korgen dras skev.

Mycket bra tips allihop och rent allmänt. Det är ju inga problem att få ett fixt förband lufttätt. Minst lika viktigt att få förbandet stumt vilket det inte blir både pga urtagning/isättning och utmattning.

Rydberg har ju dock ett väl tilltaget träskruvförband.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, LasseJ said:

Vilket ruggigt proffsigt bygge Rydberg. Det är inget litet basprojekt detta. Kanske har jag missat det i tråden men hur skall alla dessa kopplas? Typ av filter? Drivas av din NAD eller någon Bryston?

Tack! Jag har god hjälp av min granne också, samarbetet fungerar friktionsfritt :app: Vilket filter som ska användas kan ses i inlägg 1 och drivningen kommer i första skedet ett NAD 208 stå för. Tre moduler kan utan problem kopplas parallellt per kanal.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, calle_jr said:

Mycket bra tips allihop och rent allmänt. Det är ju inga problem att få ett fixt förband lufttätt. Minst lika viktigt att få förbandet stumt vilket det inte blir både pga urtagning/isättning och utmattning.

Rydberg har ju dock ett väl tilltaget träskruvförband.

Vill och kan man vara lite om sig om kring sig, är det bättre med ett fjädrande tätt förband som behåller sin åtdragning (förspänning) över tid än ett stumt draget förband. Ett stumt förband överför mer och lättare elements vibrationer till lådan. Det är ingen fördel, tvärtom, för lådytorna/baffeln vill man inte ska ”ringa med” med stomljud och resonanser. (Det behövs en del artiklar som inte är så lätthittade dock.)   

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, Adhoc said:

Ett stumt förband överför mer och lättare elements vibrationer till lådan. Det är ingen fördel, tvärtom, för lådytorna/baffeln vill man inte ska ”ringa med” med stomljud och resonanser. (Det behövs en del artiklar som inte är så lätthittade dock.)   

:app:

Har aldrig sett en sådan lösning på en högtalare men kommer att tänka på en beskrivning av Clough och Penzien som handlar om samma fenomen generellt och vilka egenskaper en sådan koppling bör ha.

 

Link to comment
Share on other sites

Tankarna varför, är inte nya på något sätt. I en intervju med Andrew Jones (konstruktör på TAD / Pioneer, numera på något annat företag) tas själva tänket och orsakerna upp: http://www.linkwitzlab.com/Driver%20Decoupling.doc Diverse diagram visar hur mycket snabbare lådringningarna avtar och hur mycket lägre dom är i amplitud. Röda kurvor med dämpad infästning, blå med stum infästning av elementet. KEF har en annan lösning för att minska elementets överföring av vibrationer till lådan, se diagram sidan 13 för resultat på olika lådor/förband https://www.kefdirect.com/media/wysiwyg/documents/ls50/ls50_white_paper.pdf  

Gummibussningarna som Jones använde vid sina tester är från ett amerikansk bolag inom vibrationsteknik där jag inte kunde hitta någon svensk återförsäljare. Jag behöll ide’n men använde andra komponenter för att fästa elementet ”icke-stumt” (viton o-ringar och Nordlocks säkerhetsbrickor).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
1 hour ago, new order said:

Kan faktiskt vara mina gamla prylar.

Mycket möjligt, jag tror han köpte dem i Norge men är inte helt säker. Förstärkaren var jag inte imponerad över (den är numera såld), då låter min egen integrerade Bryston B135-SST2 mycket bättre i mina öron. CD-spelaren låter däremot mycket trevligt i min anläggning :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Bildbevis! :thumbsup:

byggbild_53.jpg

 

Jag lät lådorna lackas i en svart som bryter lite mot anthrazit, tanken var att det inte ska bli så svarta. I ljus ser man att de har en gråton i sig men de är samtidigt svarta nog tror jag. Hoppas det var ett riktigt beslut :39:

byggbild_54.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...